Zvýšení členského příspěvku ČRS

Autor diskuse: MAXXSKATER - Profil , 24.9.2022

Malda512 - Profil | So 15.10.2022 13:08:46

kakr >> Já si spíš myslím, že doktorům už veškerá medikace došla. Už není nic co by mu mohli předepsat 😁😁

Mrknato - Profil | So 15.10.2022 11:32:23

kakr >> Karle klid, vydejchej se. Sám jako hospodář jsi mně před lety psal, že zarybňujete revír 30ha 750000,-Kč. Kde jinde v MRS, nebo v ČRS takové najdeš? U nás v ČRS bylo pro podobný říční revír určeno k zarybnění cca 50-100 tis.. Že zarybňujete nadstandardně, jako Rada ČRS je věcně správně, ale systém společného rybolovu je na tom právě z tohoto důvodu v ři*i.

kakr - Profil | So 15.10.2022 11:22:51

Mrknato >>
Z tvého příspěvku je jasné, že potřebuješ změnit medikaci.
O jakém přerozdělování peněz blábolíš? Náš spolek do společné kasy přispívá ročně cca 3mega a čerpá cca 0,5mega. Tak kdo a komu přispívá? Na jedné straně pláčeš, že se zarybňuje málo, na druhé zase moc. Schýza jako vyšitá.
Řešení je prosté, místo výjezdních zasedání na Maledivách jezdíme jen na Kanáry. No a za ušetřený peníz nakoupíme ryby, které nasadíme do revíru na kterém mohou lovit všichni rybáři s platnou povolenkou, tedy i z "konkurenčního" spolku, ČSR. Žádný "záhumenek" nemáme a na distribuce a redistribuce si nehrajeme.
Kapišto!!

Mrknato - Profil | So 15.10.2022 11:22:49

Thomic >> Na vše se nechá dívat z různých úhlů a pozic. Svaz na územních revírech zatím nějak ještě funguje a to je dobře, ale podle mě by mohl pro VRP fungovat lépe, co se týče struktury zarybnění. ÚS mají povinnost, nebo nedávno ještě měly, odkoupit zbylou produkci MO (kapř) a na dražší a silně ubývající druhy se pak nedostává..... proto popisuji ne demontáž svazu, ale jeho vylepšení pro VRP.

Dceřiné společnosti, nebo přidružené jsou tak jako tak ve finále vlastněny "matkou" a ta za ně v konečné fázi má i většinovou finanční odpovědnost.
Pokud se jedná o "srovnání brigád", tak to odmítají ty MO, které jsou jak společně, tak samostatně hospodařící a těch by se sloučení brigád a povolenek silně dotklo.

Smamostatně hospodařící MO jsou "frajeři a vedou je rovní lidé", ve VčÚS je jich 12. O nich jsem nehovořil. Hovořil jsem o těch cca 60% z 90 MO VČÚS, které hospodaří na svém (svých, nebo jimi pronajatých nádržích) a současně vykonávají na společných revírech pro ÚS některé činnosi- hospodaří na nich. Zeptejte se na Sněmu např. p. Vidrmy, Kratochvíla, ing. Němce, p. Urbana, a.j. jak je možné, když mají své revíry, pro své členy, na které vydávají své místní povolenky a hospodaří na nich samostatně, jak je možné, že jejich členi mají možnost si koupit plně funkční společné územní a CS povolenky??? To členi těch 12 SHMO, kteří to přiznali, nemají. Mohou si koupit recipročně jen povolenku na jeden územní revír!!!!

Thomic - Profil | So 15.10.2022 10:24:29

Mrknato >> OK, beru. Nicméně úplně nesouhlasím. V podstatě cinnosti, které má naprimo v gesci Rada, má na starosti proto, že by bylo ekonomicky neefektivní aby si řešil každý územní svaz na své triko, případně aby zajišťovala vzájemnou komunikaci mezi územními svazy. Stále to ale vede k tomu, že cinnosti které Rada dělá, se nedají bez náhrady škrtnout- a ty ktere ano (třeba rekreační areal nebo e-shop) uz davno nejsou v rozpočtu Rady, ale řeší je přidružená sro ve vlastnictví Svazu tak, aby nebyly financované z členských příspěvků i v případě ze by spadly do ztráty (což se ale neděje) a zároveň pomáhají financovat provoz (třeba část nákladů na sídlo Rady a některé zaměstnance platí sro). Jinak dodám (i když vy to predpokladam víte), že centrála - hlavni spolek - není o desítkách zaměstnanců, ale o desítce zaměstnanců.
O srovnání brigád jsem uz psal, bohužel na to nebyla celkem logicky politická vůle mezi místními organizacemi. Stále mám ale celkem jistotu źe se to stane, radši bych to ale viděl jako preventivní opatření než jako reakci na migrace členů.
Proč je zarybnění revírů Rady nadstandardní upřímně neumím říct. Rozpočet na něj je pevně stanovený, ulovky na těch revirech na rozdíl od ostatních reviru nemají žádný vliv na to, kolik dostane Rada penez. Zároveň to není placené z podílu Rady na členství, ale z územních svazů podle ulovků tak, aby vždy skončilo na nule (proto za ulovky na územní povolenky platí Radě územní svazy asi tak třetinu ceny za kilogram než kolik územní svazy dostávají za kilogram v redistribuci za ulovky na CS povolenky) - na rozdíl od kohokoli dalšího tak na svých revirech Rada nemůže vydělat ani korunu. Jinymi slovy, je to spíše na pochvalu, průšvih by byl, kdyby i při pevně stanoveném rozpočtu bylo zarybnovani podprumerne, protože to by fakt dělal jejich hospodář blbě. Násady standardne berou od místních organizaci - nic jiného ani nezbývá, na trhu je poměrně malá nabídka a hlavně u “nekaprů” proste berete cokoli, co se podaří sehnat.
Problematika samostatně hospodaricich místních organizací je patová situace. Změna hospodaření muže nastat jen se souhlasem nadpoloviční většiny všech jejich členů, jenže ty se nikdy nesejdou, takže i kdyby chtěli, neodhlasují to kvůli usnasenischopnosti. Odtrhnout se od Svazu nemůžou, protože kromě těch několika které ty revíry vlastní by okamžitě přišly o dekrety (změna pobocneho na hlavni spolek není možná, nepokračovalo by právní následnictví, takže by se musely zrušit a založit znova - uz bez dekretu).

Mrknato - Profil | Pá 14.10.2022 23:36:20

Thomic >> Možná jsem to špatně formuloval, ale pojem vyvádět není defraudovat, nebo tunelovat. To samé je s MO, kde samozřejmě vše jako na Radě sedí na pětník.

Vyvádět je dle mého schválení podílů Sněmem z plateb členi a je jedno zda z členských, brigád, nebo povolenek, pro 3 složky, které jsou vynakládány pro VRP neúčelně, byť účetně správně. Toto členi nemají možmost ovlivnil. Proč? Protože na konference se navrhují titíž předschválení členi a na konferencích se to dočistí, pokud by se na sněm měl dostat nějaký "záškodník".

To, že hodnota redistibuce z CS povolenek každoročně roste není výhoda CS rybolovu, ale pouze matematických přepočtů. Zákon o zachování hmnoty a peněz platí, byť v různých formách a na různých místech. Co by se stalo, kdyby se CS rybolov, který vyhovuje nejvíc Radě a pár závodníkům, zrušil? Zájemci o lov v jiných ÚS by si koupili povolenky na ÚS, kde chtějí lovit a bylo by to bez redistribuce, přepočtů a nákladů, podle toho jak to radíš i ekonomicky slabším členi, zda si vůbec mají povolenku brát....... Navíc redistribuce, která tvoří cca 1/3 peněz na zarybnění nemá určení kam podle čeho a komu přijdou..... Ale účetně to jistě sedí....

Rada by měla dělat jiné věci, jako srovnat brigády, i když si je stanoví MO, tak je sloučit k povolence a ta by se nemusela o tolik zdražovat a probrat MO, které nehospodaří jen společně, ale společně, ale hlavně samostatně na svých "soukromácích" pro své členi. To by ale Rada asi neustála.... nebo přepsat stanovy, aby to tak netlouklo do očí.

Připomíná to také nadstandardní zarybňování na Svitavě 1 společném revíru, kde byly před cca 4 lety díky přerozdělení financí od rybářů na revíru cca 30ha mnohonásobně vyšší než byl růměr na 1ha u jiných revírů.

Rada sama prohlašuje, že její revíry jsou zarybňovány nadstandardně, nemusí kupovat násady od MO, pokud peníze nestačí, podíl Rady se zvýší

Thomic - Profil | Pá 14.10.2022 16:10:07

computerfish >> ještě jednou; zaprve není konec listopadu, za druhé všechny územní svazy nemají zveřejněné ceniky územních povolenek, i když některé ano. Ale nepochybuji, že to tam před prodejem povolenek bude (o změně členských známek jsme informovali).
Každopádně to stále ještě není na mě, Tebe taky nezkouším z toho co dělá nebo nedělá Lipan. Je to rok, co Rada schválila můj přesun na jinou pozici, než je tiskový mluvčí, nemám potřebu ani kapacity vědět všechno.
(Jinak se - dotaženo ad absurdum- domnívám, že pro sociálně slabší bude klíčovým faktorem zda financovat i svůj koníček hlavně cena potravin a dalších nezbytných věcí. Nevím kolik bude v prosinci stát v Lidlu chleba, abych si mohl dělat rozpočet, a nevím jestli mi to moje oblíbené pekařství bude ochotné zveřejnit?).

computerfish - Profil | Pá 14.10.2022 15:43:47

Thomic >> Blbli členy, co je to říkáš za pitomost? To jako členové, zvláště ti sociálně slabší, si nemohou zjistit dopředu na co budou mít a odložit si včas peníze? Nevím, kde žiješ, ale koncem listopadu už se povolenky na další rok prodávají. A Západočeský územní svaz (odtud pochází náš a váš předseda pan Mach, kdyby si nevěděl), už ceny dávno uveřejnili a i další územní svazy.
https://www.crsplzen.cz/inpage/ceny-povolenek-2023/

Thomic - Profil | Pá 14.10.2022 15:26:36

computerfish >> žije, protože jsem si fakt nevšiml, ze by už bylo možné povolenky na rok 2023 koupit. Až bude jejich distribuce do MO ukončena, budou zveřejněny ceniky, do te doby bychom blbli členy. To ze je to na rok 2022 je patrné.
PS: v mé kompetenci to není, takže jsem v klidu.

computerfish - Profil | Pá 14.10.2022 15:17:18

Trochu tápu v kompetencích. Sněm proběhl, zdražení odhlasováno, řízky sežrány, jediný kandidát zvolen, prezenty v idelitkách odneseny. Kdo je kompetentní k uvěřejní ceny povolenek a příspěvků pro rok 2023? Na Radě se stále žije rokem 2022.
https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/legislativa/ceny

kakr - Profil | Pá 14.10.2022 15:14:11

Thomic >>
Velice se mýlíš, Pavel může napsat cokoli:-))

Thomic - Profil | Pá 14.10.2022 15:08:34

wanman >> stačí najet na justici, účetní závěrky hlavního spolku tam samozřejmě jsou. Případně na stránky svazu, do sekce výběrová řízení, protože se všechno nad nějakou hodnotu soutěží. Nebo do statutu celosvazoveho rybolovu, kde je napsané jak se přerozdělují finance za celosvazové povolenky. Nebo se zastavit na Radě a podívat se do dokladů.
Vycházím ale z toho, že když už někdo napíše že Rada spotřebovává obrovské svazové prostředky, tak je schopen říct, za co ty prostředky jsou a plus minus v jaké výši a jaké výdaje považuje za zbytné, jinak by to přece nemohl napsat, ne..?

wanman - Profil | Pá 14.10.2022 14:20:25

Thomic >> to máš stoprocentní pravdu ,proč je budeme jen osočovat ,stačí si najet na jejich stránky ,kde mají elektronické vyúčtování do poslední koruny a tím se zatne tipec všem pochybovačům

zdevac - Profil | Pá 14.10.2022 10:24:02

Mrknato >> Možná budu mít blbý dotaz, ale není ono celé rybaření a svaz čistě jen byznysu a financích? Já v tom nikde nic jiného reálně nevidím, takže to plýtvání a utrácení je naprosto v pořádku. Od toho tu ten svaz a celá tahle organizace je, nebo se pletu? Rybáři (chytači) mají platit a svaz si s těmi penězi užívá, za něco jim nasype pár ryb zpět a za zbytek si užije. Stejné, jak třeba Sazka, kde jen místo chytání vyplňuješ čísla. Takže proč by si svaz neměl užívat a na běžné uživatele kašlat? Pokud to vše zjednoduším a vyškrtám nepodstatné, tak role svazu je jediná - vydělávat na drancování vod. Když budeš vycházet z tohoto, tak pak tě přístup a kroky vedení nemohou překvapit. Jestli on nebude také trochu problém v tom, že běžní rybáři a členové vlastně nechápou podstatu své organizace :-(

Thomic - Profil | Pá 14.10.2022 9:08:51

Mrknato >> ze zvědavosti, pořád opakujete mantru, že Rada vyvádí ze společného rybolovu finance- můžete být prosím konkrétní za co a kolik? Případně kolik % z příjmů Svazu “ta spousta” tvoří? Klidně buďte konkrétní, jen dopředu upozornuju že věci typu zpracování povolenek, tisky soupisů, sport a podobně těžko budou argument, protože i kdyby Rada nebyla, musely by to financovat územní svazy.

Mrknato - Profil | Pá 14.10.2022 7:57:30

wanman >> Ano, říká se to, ale nic nebrání MO, aby se staly samostatně hospodařícími, když je lov na jednom, dvou rybnících tak fajn. Moje kritika MO a Rady spočívá v tom, že vyvádí ze společného rybolovu spoustu peněz, které by mohly být využity smysluplněji, pro společné revíry. Co je to za spolek, když na schůzi MO přijde 2-5 % členi (co by tam ale hledali, když o ničem z VRP nerozhoduje) a co je to za hlavní spolek, když delegáti sněmu si mohou hlasovat dle svého, nebo z nějakých důvodů přejatých názorů. "Svatá trojice rybařiny" MO-ÚS-Rada nedává smysl. Dřív, když ještě fungoval samovýtěr bílé ryby, okounů, lososovitých a.j. toto plýtvání nebylo tak zřejmé, ale také svaz tolik neutrácel.

wanman - Profil | Čt 13.10.2022 20:59:50

koukám ,že tady se to hemží narážkami na MO ale pánové nezapomínejte - ryba vždy smrdí od hlavy....

Mrknato - Profil | Čt 13.10.2022 16:23:49

esoxboy >> Napsal jsi to hezky, ale nenapsal jsi, že adept na RS musí mít hlavně pozitivní přístup k nelegálním BP.....

esoxboy - Profil | Čt 13.10.2022 11:50:22

Mrknato >> Rs ustanovuje obecní úřad na základě návrhu uživatele revíru, jedná se tedy o úřední osobu. Tudíž tě někdo musí z tvojí mo navrhnout ,složíš zkoušku a skoro vzápětí zjistíž kolik je u vody fb právníku lidí kteří všechno pouští vše odváží atd atd spousta zábavy a poznání reálného obrazu rybaření v čechách ...přeji pevné nervy

Thomic - Profil | Čt 13.10.2022 10:27:04

Tarn >> Tak trochu máte pravdu. Osobně se na to dívám tak, že kvórum je stanoveno v případě, že má ten daný orgán v některé věci "zásadní" pravomoc - i proto je v některých případech kvórum stanoveno i u členské schůze. Typicky třeba místní organizaci na členské schůzi nemůžete nechat zaniknout, rozhodovat o rozdělení jejího majetku po zániku nebo organizaci sloučit s jinou, pokud nemáte souhlas nadpoloviční většiny všech členů (nikoli jen těch přítomných). Stejně tak nemůžete vyjmout organizaci ze společného hospodaření. V tom ten jednací řád funguje jako záchranná brzda. Osobně úplně stejně vnímám to, pokud by měla organizace svým rozhodnutím "přebít" princip zastupitelské demokracie a sebrat delegátovi možnost hlasovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.
Jinak nezpochybňuji legitimnost usnesení členské schůze, pouze v praxi nelze zaměňovat za vůli členů, protože ji zpravidla vůbec nereflektuje. Na rozdíl od usnesení konference, která - díky existenci kvóra - reflektuje vůli delegátů místních organizací, případně Sněmu, který reflektuje vůli delegátů za územní svazy a místní organizace. Chápu, že protiargument by měl být, že třeba Sněm by měl reflektovat vůli členů - ano, ale právě prostřednictvím volených zastupitelů, kteří by měli být nominováni tak, aby byli odborně a mentálně způsobilí zastávat zájmy MO a ÚS.

Tarn - Profil | Čt 13.10.2022 6:26:47

Thomic >> s tím kvorem na schůzích máte pravdu.Nicméně tady zpochybňujete legitimnost usnesení takové schůze pouze tehdy, pokud zavazuje delegáta k hlasování určitým způsobem. Proč ? Protože se to zrovna hodí a nechcete brát v potaz delegovaný hlas ? Potom ale mi vysvětlete, jak to že v jiných případech jsou usnesení platná ? Není to náhodou otázka jednacího řádu a ne úvahy, co uznáme jako legitimní názor členské základny a co ne ?

Mrknato - Profil | Čt 13.10.2022 0:24:33

esoxboy >> Prosím tě, jak se vstupuje do řad RS? Popiš mně to prosím, ve stanovách o tom není ani slovo....

Mrknato - Profil | Čt 13.10.2022 0:13:25

stormandnature >> Pokud je dotyčná MO SHMO, pak je to čistě její věc, co podepsala a co bude dělat. Není to věc společného rybolovu.
Pokud je rybník v pronájmu a nájemce je ÚS, pak ať sekají ti, co to podepsali.

Může být, že MO má v pronájmu rybník jen pro své členi a současně vykonává některé činnosti pro uživatele ÚS, pak je to naprostá lumpárna a dotyčná MO by měla být převedena do SHMO, se vším, co k tomu náleží.

esoxboy - Profil | St 12.10.2022 14:25:30

Rožnovák >> plě podepisuji...kdo chce vidět reálný odraz rybářství v čr nechť vstoupí do řad RS...popřípadně jiné funkce

stormandnature - Profil | St 12.10.2022 13:41:40

Mrknato >> sekat trávu třeba proto, že si majitel (obec), co rybník pronajímá, dá toto do podmínek pronájmu.

Rožnovák - Profil | Út 11.10.2022 20:35:29

Jeník >> ano s BP je to jak píšeš

Rožnovák - Profil | Út 11.10.2022 20:22:43

eskymak Mrakomor >> S držením dekretu jde velká zodpovědnost- uživatel má řadu práv ale i povinností- některé MO jsou v dnešní době personálně už rozbité, že kdyby dostaly dekrety hned na zpět-nebylo by To mnohdy veselé- bez přechodného období a buttle plánu jak je do nového systému zapracovat by to nešlo- jestli už není pozdě-a jsme zase u členstva :-)
Když někdo komu táhne na 60 dělá v MO ve Výboru, vede rybářský kroužek, sadí ryby, vedoucího lovící čety a přibere si k tomu ještě RS -to už je spíš diagnoza než objetavost-ale takoví už postupně docházejí.

Mrknato - Profil | Út 11.10.2022 20:07:15

Rožnovák >> Popisuješ úpadek svazu, kdy se BP řeší na MO, nikoliv u uživatele a vyjímkami, VČS nemá co do VRP žádné pravomoci, na schůzích, konferencích, ale i na Sněmu se nic neřeší!!! Je snaha předpřipravené teze protlačit a odsouhlasit.
To, že svaz může přijít o státní vody je dost pravděpodobné, protože se o ně nestará, nezarybňuje podle zákona, ale staví se do role "Maňase" z filmu Tankový prapor, který je společensky a politicky aktivní, ale z tanku vystřelit neumí.....
Profesionalizovat za současného stavu čilimníky MO by byl asi poslední hřebík do rakve ČRS. Bude RIS, který VRP ošéfuje a údajně přinese i úspory.

eskymak Mrakomor - Profil | Út 11.10.2022 19:57:36

Rožnovák >>Já ti rozumím a v tom ti dávám za pravdu - celý svaz stojí jen na práci MO..., ale sere mě, že dekrety na revíry drží jiní....a penězích se rozhoduje zase jinde. Na tu špinavou práci co se týče výběru peněz a smrdět slizem jsou jen MO. Podle mě by to mohlo dobře fungovat kdyby se tento kostlivec změnil.

Mrknato - Profil | Út 11.10.2022 19:54:47

Thomic >> Ve svazu snad nezavedli tělesné tresty??)))) Hodnotou práce je v celém ÚS, možná i většině ÚS výše plateb za "brigády". Od většiny čilimníků se mi dostává info, že to je efektivnější, než "vymýšlet práci pro práci".
Poslání svazu je floskule z roku 48.... hnus to je. Něco jiného, funkčního to je u SHMO, ale o tom se nebavíme. Tím, že se členi místo brigád vykupují její platbou, je práce vyřešena. Makají jen ti, kteří za to dostávají peníze, nebo jsou stiženi hyperaktivitou. Rybochovy, zaměstnanci svazu a ty bys to chtěl po obyčejných členi, kteří si brigády zaplatí?
Teď ale nechápu, o čem hovoříš? Proč by někdo měl sekat trávu? Asi u územního revíru nejspíš. To je práce pro Povodí, když už. Na rybochovech to je součást podnikání, nikoliv svazopráce.
Svaz podle mě nepotřebuje přidávat elán a otravovat s tím členi, viz zápisky Hýbnera, který je čilý v desítkách funkcí a výhodou to vůbec není, naopak.
Co podle tebe vykonávají pro VRP MO? Cíle svazu ve stanovách jsou již dávno překonané a první bod §2 stanov ČRS, ČRS neplní a připomíná to geg z filmu Marečku, podejte mě pero: "On ten kluk není moc chytrý, ale když bude ve sběru první, budou se na něj ve škole dívat jinak, lépe"......
Potřebují se složky ČRS profilovat jako veřejně prospěšné? Nebylo by pak lépe než něco jako fingovat, platit státu za poskytnuté revíry k VRP a prospěšnost nechat na státu? Není to rezidium ještě stalinského vnímání existence člověka? Včera trenky geronta u vody posrané, ráno už vyprané, Timur a jeho rybářská parta...... Co za prospěšnost může markýrovat svaz, když nejsou schopny prokázat otravy na revírech, zrušit ČOV, které znečišťují řeky víc, než za bolševika, nebo regulovat průtok prospěšný veřejně pro ryby přes MVE....... Na hrátky vás svazáky užije, to jo.

Jeník - Profil | Út 11.10.2022 19:45:12

Rožnovák >> Souhlas od prvního do posledního písmene :-) A že zastupitelstva nedělají vládní strategii - výstižné.
Osobně bych si představoval, že poměr členů, který dorazi na schůzi (u nás třeba cca 12%), se bude celoročně podílet na chodu MO - zarybnění, doprava, údržba...
A na schůzi by se nás mohla sejít aspoň půlka. To by byl stav ideál, až bych věřil té usnášeníschopnosti :-)

Snad jen - bližší podmínky se řeší, ale ne vždy musí vyjít, žádá se potom o schválení uživatele revíru, u nás tedy územko.

Rožnovák - Profil | Út 11.10.2022 19:08:53

eskymak Mrakomor >> ahoj, no Včs je pořád nejvyší statutarní orgán MO- To co jsem si chtěl říct jsem si řekl a něco se i podařilo schválit. Nějak mě netrápí že se zdražily členské a čekal zdražuji se periodicky cca co 5 -7let. BP na včs se řeší , Ris mě netrápí vládní strategii taky nedělají zatupitelstva - Trápí mě To že jestli nebude aspoň trochu fungujících MO -tak skončíme jako komunita- pokud se členstvo nezačně zapojovat tím že začne ke své MO chodit jednou ročně na schůze a postupně odhalovat že rybařina pod MO není jen zaplacnení, vyzvednutí a odevzdání povolenky- půjde TO do deseti let samospádem do zadele a všichni budem za podstatně víc sedět na soukromácích o velikosti špendlikové hlavičky. Prostě ty povolenky, servis a ryby za pár let nebude mít kdo dělat., když aktivní jsou vesměs už v důchodu. Nebo se taky můžem profesionalizovat a kažou MO bude vést placený mladý výbor v plné síle na plný úvazek -To se ale členstvo prohne :-)