Ze zasedání Republikové rady ČRS (prosinec)

Autor diskuse: fotojakes - Profil , 11.12.2017

Danda05 - Profil | Po 8.1.2018 9:48:48

Kalopa >> Tak to jestli projde změna bude teprve bordel. Tady nejde nikdy nic udělat v klidu a jednoduše a transparentně..

Kalopa - Profil | Po 8.1.2018 8:35:00

1Mara - Profil | Čt 4.1.2018 12:03:15

http://www.inrybar.cz/novinky/kritika-zatuchly-svaz​-rybari-navrhovali-chyt-a-pust-papalasi-navrh-smetl​i-ze-stolu-proc/

Z diskuse pod tím :
Předseda

(31.12.2017 08:59 / Šefčík Michal)
ČRS, jak bude kráčet dál?
Vážené kolegyně a kolegové.
Blíží se konec kalendářního roku 2017 a také zároveň konec čtyřletého volebního období. V nastávajícím roce 2018 čekají naši organizaci a nejen ji volby do všech orgánů. Ať už to budou volby v místních skupinách, dozorčí komisi a výboru MO. To samé bude i na úrovni Územních svazů, kde proběhnou volby v rámci výboru a dozorčí komise ÚS. V našem případě ÚS Ostrava. A v poslední řadě bude volen i nový předseda Rady ČRS. Čeká nás hodně náročný rok, jenž snad do budoucna přinese konečně i změny, na které celé rybářská veřejnost čeká.
Celý ČRS je dle mého názoru velice pomalý v příjmání a navrhování nových řešení a změn. Většina funkcionářů se ne zrovna pozitivně staví k novým změnám, které budou ku prospěchu hlavně řadových členů. Sami víte, že naše MO v letošním roce přijala usnesení, které mělo přinést změnu a hlavně mělo konečně prolomit a nasměřovat rybolov k sportovnímu rybolovu v rámci „Chyť a pusť“ v určeném úseku hlavní toku řeky Moravy, revír 471 049. Zvýšením nejmenších lovných mír u určených druhů ryb by přineslo určitě značné oživení rybí obsádky a také i v určeném úseku konečně i rozmnožování. Přijmuli jsme usnesení na naší schůzi zástupců místních skupin 25. března 2017. Osobně jsem posílal tuto část usnesení včetně podrobného popisu ohledně změn na revíru 471 049 Morava 18 na Územní svaz Ostrava k projednání. Ten se ovšem ničím takovým nezabýval, pravděpodobně to jeho představitele vůbec nezajímalo, nebo se neobtěžovali odpovědět. Jedinou a nejasnou odpověď jsme dostali za zápisu Hospodářského odboru ÚS Ostrava – návrh MO Olomouc je zamítnut. Bez jakéhokoliv udání důvodu. Okamžitě jsem písemně požadoval od hospodáře ÚS Ostrava pana Milana Konvičku písemnou odpověď na celý náš návrh zaslaný výboru ÚS Ostrava. Žádnou písemnou odpověď jsme do dnešního dne opět nedostali. Na hospodářských prověrkách, které proběhly 30. 11. jsme znovu připomínaly tu skutečnost, aby nám bylo písemně odpovězeno, proč náš návrh byl zamítnut. A to ještě nemusím připomínat, že zasílám emaily i rybářskému technikovy Ing. Rostislavu Trybučkovi k zaslání písemné odpovědi. Ono je totiž hodně pohodlné raději nic nepsat a nečinit, vše nechat při starém a nic nedělat – protože kdo nic nedělá, nic nepokazí! A já se ptám – kde je ta spolupráce na úrovni MO a ÚS dle platných Stanov a Jednacího řádu ČRS? ÚS má napomáhat, spolupracovat a koordinovat s MO. Jak spolupracovat? Pouze v odvádění finančních prostředků? Funkcionáři, kteří jsou placeni z příspěvků řadových členů, co dělají ku prospěchu MO? Asi neustále postupují dle starého ruského přísloví z Gogolova Revizora: „ Pán Bůh je vysoko, Báťuška car daleko, no a my v gubernii si můžeme dělat co chcem.“ Nebo to co mi bylo řečeno kolikrát za doby totalitní, a hlavně když jsem dva roky sloužil vlasti: „ Hele soudruhu, nech to bejt!“
Jak chce celý ČRS svaz řešit změny ku prospěchu celé členské základny? Kde je změna denní doby lovu, o které se již několik let hovoří? Proč nejsou některé rybářské revíry, nebo jejich úseky vyhlášeny v systému chyť a pusť? Proč na většině rybářských revírů není K 70? Dále ochrana dravých a reofilních ryb - navýšením jejich nejmenší lovné míry a navýšení nejmenší délky nástražní rybičky tak jak např. to má Jihočeský územní svaz? Proč nejsou přísnější tresty za přestupky na úseku rybářství?
Vše jde hodně pomalu, změny nejsou prosazovány razantněji a systematicky. Nečinnost a stále nečinnost, nechuť něco změnit, lepší vše nechat při starém a vy řadový členové mlčte a plaťte. Opravdu socialistická politika „biče a cukru.“ A tak se chce ČRS rekrutovat ve změnách a nařízeních? Touto hlemýždí jízdou se nikam nedostane a bude jen přešlapávat na místě.
Co přinesou v roce 2018 volby a jaké změny to sám nevím. Ale vím jedno. Aby celá členská základna, hlavně na úrovni MO místo diskuzí na internetových rybářských serverech přišla na schůze a jasně dala najevo nadřízeným složkám ČRS svou jednotu v názorech a požadavcích. A jestli srozumitelné, pokrokové návrhy nebudou splněny, pak funkcionáři, kteří tyto požadavky mají plnit, nemají na svých místech co dělat.
Pevně věřím do budoucna v celistvost ČRS jako celku, v žádném případě si nepřeji jeho štěpení. To by byla jeho konečná. Jedině jako silný celek dokáže mnoho, ale také s lidmi, kteří se nebudou vymlouvat jak to či ono není dobré nebo to nejde. S funkcionáři, kteří budou komunikovat hlavně s pevnou členskou základnou, obecními úřady, městskými a krajskými úřady, ministerstvy ale i na úrovni vlády ČR.
Vzbuďme se konečně! Česká republika je právoplatným členem Evropské unie. Hodně rybářů z okolních zemí nám závidí možnost tak rozsáhlého rybolovu na rybářských revírech ČR. A hlavně také v jak silně organizovaném spolku jsme. Nepokazme to. Avšak zkusme se podívat, jak přísná pravidla rybolovu mají např. v Německu, nebo na klubových vodách v Anglii. To je taky jedna z možností pro ČRS – nahlédnout pod pokličku jak se vaří jinde.
Pevně věřím že, do čela ČRS bude zvolen mladší a pokrokový funkcionář ÚS Středočeského Dušan Hýbner. Věřím tomu, že je to člověk, který má ambice a je v aktivním věku na rozdíl od jiných funkcionářů v pokročilém věku, kteří by měli být uznalí a složit funkce. Určitě pan Hýbner (pokud bude zvolen) bude pracovat tak aby celý ČRS byl jednotný, udržel svou celistvost a pozměnil pravidla rybolovu ku prospěchu a spokojenosti alespoň velké části celé základny ČRS. Protože na 100% se nikomu nepodařilo nikdy vyjít vstříc. Ale to je to po staletí známé řecké slovo: Démos-kratos. A nepleťme si ho s anarchií a prosazováním vlastních zájmů.
Do nastávajícího roku vám všem přeji pevné zdraví, štěstí, krásné chvíle strávené u vody. Neb se budu opakovat a to přesně dle mistra herce Jana Wericha, který říkal: „ Čas strávený na rybách se nezapočítává do času běžného života.“ Šefčík Michal – předseda.

potočák 62 - Profil | So 23.12.2017 19:26:42

raven >> Kdyby mě neměl Mrknato v ignoru,tak by jsem mu mohl odpovědět,že i házet sajrajt do řeky ,aby se líhli ryby se musí umět,jak je vidět.Petrův Zdar

potočák 62 - Profil | So 23.12.2017 19:23:33

venybit >> Klobouk dolů,dokud´ jsi na to neupozornil,tak jsem si té žáby nevšiml.Petrův Zdar

venybit - Profil | So 23.12.2017 6:03:20

potočák 62 >> Co ta žába v té kádi? To je na polévku? :)

Mrknato - Profil | So 23.12.2017 2:34:17

raven >> Taky se ti to nezdá... co? Já do řeky házím kdejakej sajrajt, jako potočák62, ale že by se mi tam líhli pstruzi, tak to ani omylem......

raven - Profil | Pá 22.12.2017 19:14:13

potočák 62 >> hezky řečeno. Jen je otázkou, aby MO s dobrým hospodařením fungovaly i tak dále. Obětavost současných chlapů nemusí mít vždy dobré pokračovatele.

MrKos - Profil | Pá 22.12.2017 18:59:35

potočák 62 >> ten potok se správně jmenuje Bobrava , PS tam vysazuje ve velkém kapra a vzhledem k velikosti reviru tam toho kapra mistni sportovci chodi podsekávat a odnaseji do mrazáku. A koloběh se uzavírá. Všichni jsou spokojeni, firma funguje.

Mrknato - Profil | Pá 22.12.2017 18:42:49

medvěd >> Méďo, kvalita zarybnění, rybolovné způsoby a osoba hospodáře je takový mix, ve kterém může mít jasno jen pražská, (brněnská) kavárna.

medvěd - Profil | Čt 21.12.2017 20:56:19

Mrknato >> Na vyškovský revíry občas zajdu s plavačkou či feederem.Líbí se mi jak máš jasno

Mrknato - Profil | Čt 21.12.2017 20:15:28

Fishky >> Hospodář netáhl za jeden svazoprovaz... proto byl odvolán. Tak se nediv kakrovi, že nechce chybu z Vyškova opakovati.....

potočák 62 - Profil | Čt 21.12.2017 19:28:47

Fishky >> Svitavu neznám ale před 3 roky jsem dělal ve vesnici blízko okraje Brna.Jmenuje se Omice.V údolí pod ní teče něco mezi říčkou a potokem.Je to revír Bobrovka 2. Krásné prostředí ale i když jsem se tam byl párkrát projít,tak na výskyt ryb poměrně chudé.Ostatně letošní změna dekretu hovoří za vše.Vyřazení ostroretky a místo toho zařazení kapra.Dále 200-PO2,300-PD, 1000-Tl1 a 200 kusů bílé ryby.Na délku revíru jak když flusneš a nebo tam ryby mají skvělé podmínky k samovýtěru a vysazovat se nemusí.Petrův Zdar

potočák 62 - Profil | Čt 21.12.2017 18:11:07

hraji >> Velice se mě na tobě a Mrknatovi líbí,s jakou chutí se trefujete do těch,co něco dělají a velkým obloukem se vyhýbáte těm,kteří ze systému příživnicky žijí.Napiš nám ekonomický přínos pro svaz MO,která vybírá peníze za brigády ale nestará se o žádný revír nebo chovnou vodu.Jinak na tobě a Mrknatový je vidět,že jste se už dlouho nezašpinily od bláta a žádné ryba nechovali.Pokud´ chceš chov kapra za svazové ceny posuzovat ekonomicky i s hodnotou brigád,tak prosím.U naší MO je cena jedné hodiny 100kč. 1 kg sloveného násadového kapra příjde na 2 Kč. Pokud´ započítám veškeré brigády jako je sekání ledu,trávy a krmení-krmíme granulemi a ne obilím a připočtu to k těm 2 Kč za slov,tak to vychází na 9-10 Kč za 1 kg násadového kapra,zbytek do svazové ceny je cena násady,krmení a zisk organizace.Zrovna tak by jsem ti mohl spočítat hospodaření líhně.Petrův Zdar

Fishky - Profil | Čt 21.12.2017 17:55:02

potočák 62 >> Svitava je perspektivní revír. Naházené nákupní vozíky, ořezaná kabeláž z drátů či pneumatiky v hojném počtu - prostě řeka tekoucí romskou čtvrtí velkoměsta skrývá obrovský potenciál k přirozenému výtěru ryb.

potočák 62 - Profil | Čt 21.12.2017 17:50:36

hraji >> Těch 25 druhů ryb ve vašem revíru je pěkné číslo ale záleží na tom,kolik z těch druhů je schopných se tam přirozeně rozmnožit a kolik jich tam udržujete pouhým vysazováním.Petrův Zdar

Fishky - Profil | Čt 21.12.2017 9:27:33

kakr >> Takže zčista jasna najednou víš, že byl předchozí hospodář Vyškova odvolán... tedy už nejen to, že Vyškov je východně od Brna? Tak klidně počkám, třeba tě ještě něco napadne, nespěchej ;-)

kakr - Profil | St 20.12.2017 19:53:19

Zase vylezl z nory zloděj, bonzák a lhář......

kakr - Profil | St 20.12.2017 19:51:32

Fishky >>
Milý Richarde,
když nemám relevantní informace, tak se nespoléhám na agenturu JPP (jedna paní povídala).
Pokud víš a máš ověřeno, že se dělo něco nekalého, tak to klidně napiš. Jediné co vím natuty, tak byl odvolán hospodář Vyškova, ale to už je nejméně dva roky zpět. Odvolat jej může pouze úřad, který jej hospodářem jmenoval na návrh MRS. To je fakt vše co je mi známo. Důvod odvolání neznám a šuškandu beru s velkou rezervou.

FRANK71 - Profil | St 20.12.2017 19:47:05

kakr >> pro tebe.

Mrknato - Profil | St 20.12.2017 18:16:52

Jarda Š. >> Omyl, nefunguje to, ale máš pravdu v tom, že něco měnit k lepšímu pro původní druhy ryb se čilimníkům nechce, nic z toho nemají. Proto spolu s nespokojenými WaM kopou do toho, co by měli respektovat a dodržovat.

Mrknato - Profil | St 20.12.2017 18:13:12

hraji >> Dal jsem ti po dlouhé době líbí, protože jsi napsal něco velmi rozumného a nečekaného: Po 18.12.2017 7:36:45 + Ne 17.12.2017 8:04:10

Bohužel u nás v ČRS na ekonomiku tak nehledíme a není u nás nic proti tomu, brigády do cen násad nepočítat. Proč taky, rozhodující je schválená svazocena pro ÚS. Pokud by s totiž počítaly, tak kapř z ČRS, ale i MRS nestojí 45,-Kč, ale přes kilo..... pokud je ze svazochovu.

Jarda Š. - Profil | St 20.12.2017 18:05:13

venybit >>To jo, ale jakžtakž to zatím funguje, a proto se většina funkcionářů bojí na tom něco měnit, což ovšem zas ty nespokojené se současným stavem ČRS vede k tomu, že kritizují zakonzervovanost svazu.

venybit - Profil | St 20.12.2017 17:01:24

Jarda Š. >> Hm ,dík. Mají to dost složité bude v tom halda birokracie . Je to zvláštní způsob financování přes deset lidí ,každý si něco urve. Jestli to dobře chápu.

Fishky - Profil | St 20.12.2017 15:47:39

kakr >> vy dva s Hrajim jste uplně stejní, jak vám dojdou argumenty, tak se bohužel uchylujete s urážkám. Karle, tohle je málo. Já se nestavím do role svazového brouka Pytlíka, vy dva ano, stále ti to nedochází? ,

Ke mně se doneslo info o praktikách bývalého hospodáře ve Vyškově a rád bych věděl, co je na tom pravda, prostě bych si to rád ověřil a nejen to... pokud je to pravda, pak by mě zajímalo, jak je možné, že se takové věci tutlají. No a obdobně je tomu u Břeclavi. Prostě bych rád znal pravdu, nic víc v tom není.

Říká se chytrému napověz, hloupého trkni.... ale u tebe mám pocit, že by tě museli vzít pohrabáčem, abys pustil božskou.

kakr - Profil | St 20.12.2017 14:51:34

Fishky >>
Proto jsem se ptal tebe, mladého progresivního člena, který ví,kde se kapři 3 -5kg vysazují oním revírem pochlubí. Zase nic, tedy zase jen žgryndání.
Na konkrétní otázku Vyškova a Břeclavi jsem konkrétně odpověděl, na východě a jihu od Brna.
Znovu opakuji, pokud znáš fundované svazoinfo, tak se pochlub, rád si je přečtu. Nějak zapomínáš, že jsem jen obyčejný hospodář, který se stará, abys měl vydanou povolenku, kterou si ani nejsi schopen vyzvednout.
Blbečku.

Jarda Š. - Profil | St 20.12.2017 13:52:36

venybit >> Radě ČRS jde jen část peněz z prodeje CS povolenek, která je pro jednotlivé ÚS vypočítávaná podle Statutu CS rybolovu. Dále je jejím příjmem podíl na členských příspěvcích a náhrady od ÚS za ryby ulovené v revírech Rady na povolenky ÚS,

Fishky - Profil | St 20.12.2017 13:49:45

hraji >> Já ti Jirko nevím, měl jsem za to, že ty jsi elektrikář.

Fishky - Profil | St 20.12.2017 13:42:23

kakr >> Ty, hospodář, vševěd a věčný kecálista že nevíš, kde se v MRS vysazují i kapři 3-5kg? Fakt nevíš? Tak to hospodaření svazu není moc průhledné, ale zkus napsat sem, třeba ti někdo odpoví https://www.mrk.cz/poradna.php?id=15

Už rozumíš, jak jsi směšný? Stavíš se do role brouka Pytlíka, co všechno ví a vše zná a pak dostaneš konkrétní přímou otázku, jak je to s Vyškovem a Břeclaví a tváříš se jakože ty nic. No nezlob se na mě, ale to už s TiSentem se dalo lépe pokecat a víc si stál za svým. Buď chlap a vyklop fundované svazové info o Vyškově a Břeclavi.

Jarda Š. - Profil | St 20.12.2017 13:23:41

venybit >> To je rozpočet, se kterým hospodaří Rada ČRS. ÚS mají rozpočty samostatné. Z rozpočtu Rady se platí zejména tzv. redistribuce pro ÚS, náklady na revíry Rady ČRS, činnost Rady a Sekretariátu ČRS, sportovní reprezentace, účast na výstavách a mezinárodní styky. V článku je uvedeno, že do revírů z toho jde 93,5 mil. Kč, což je součet nákladů na revíry Rady + tzv. redistribuce na zarybnění pro ÚS. Na platy, odměny a další vlastní náklady Rady a Sekretariátu a na ostatní činnosti jde tedy celkem necelých 30 mil.

venybit - Profil | St 20.12.2017 12:31:19

122 milionů , to není moc. To je rozpočet čeho?Organizací? Peníze za povolenku to dělá tak půl miliardy .Ty jdou kam? Na MŽP ? A tam s tím dělají co ? Financují stavbu a udržbu vodních děl? Vyznáte se v tom někdo? Vždycky mě zajímalo kam všechny ty prachy jdou.

potočák 62 - Profil | Po 18.12.2017 18:12:37

hraji >> Hádat se nebudu,jen tak na okraj,20 roků jsem OSVČ, účetnictví si dělám sám a kontroly na úřadech proběhli v pořádku.Petrův Zdar

kakr - Profil | Po 18.12.2017 9:37:26

Fishky - 18.12.2017 9:14:06 >>
Milý Richarde,
hospodářem jsem rád, bych mohl podobné tuctové pisálky jako jsi ty vést na cestu pravou.
K Vyškovu mohu prohlásit , že na rozdíl od Břeclavi která je jižně od Brna leží na východ. Stačí??
Nebo bys chtěl číst nějaké pikantérie? Když o nich víš, tak je napiš.

Ještě bych rád věděl, kde se běžně vysazují kapři 3 - 5kg, rád bych takového jednou lapl. Když jsi o tom zasvěceně psal, lokalitu určitě znáš.

Fishky - Profil | Po 18.12.2017 9:14:06

kakr >> Ty Karle, ty seš demagog, na čem ty frčíš? Ale fakt, vážně. Ty seš hospodář, tak ještě aby ses nestaral. Nebo tě někdo nutí být hospodářem? Děláš to z donucení? Já jsem pouhý tuctový člen, který platí, pravidla spolku neporušuje a své povinnosti plní na 100%, navíc nemám ve svazu žádnou funkci, takže co pořád držkuješ? Mimochodem hraješ si na brouka Pytlíka, jak všemu rozumíš a znáš ale když dostaneš otázku, co by se nelíbila, tak z ní vycouváš. Hospodaření svazu je průhledné? Fakt? Tak už buď chlap a napiš na rovinu jak je to s Vyškovem a Břeclaví.

Willow - Profil | Po 18.12.2017 8:07:56

Přemas >> Optimisto:-)

Přemas - Profil | Po 18.12.2017 7:54:02

hraji >> V novodobé historii ČR není volebního období, kdyby se nerozkrádal státní majetek. A našlo se dost lidí, kteří to chtěli napravit, kteří to mysleli dobře, ale ... Tady se kradlo, krade a podle každodenní reality prostě krást bude :o( A tohle platí pro všechny skupiny, včetně té naší zájmové ... Fandím všem slušným a poctivým, aby vydrželi ... třeba se to jednou změní.

hraji - Profil | Po 18.12.2017 7:36:45

potočák 62 >> já to ještě jednou napíšu srozumitelněji. Skvěle rozumíš chovu ryb, nerozumíš ekonomice. Víc bych se v tom nehrabal. Nic by to zjevně nepřineslo.
Moje poznámka nebyla ani o práci s dětmi, ani o práci čistotářů vod. Dokonce se ani netýkala stanov svazu. Předvedl jsi takové Mrknatovské přenesení diskuze úplně jinam.
Jen pro informaci, v našem revíru je prokazatelně minimálně 25 druhů ryb, není to úplně málo.

potočák 62 - Profil | Ne 17.12.2017 17:36:35

Kalopa >> Vzhledem k tomu,že jsem se narodil v den výročí upálení mistra Jana,tak to mám v povaze i když správné kacířství by bylo,když by jsem ohlásil,že budu kandidovat na předsedu ČRS.Petrův Zdar

Kalopa - Profil | Ne 17.12.2017 15:31:53

potočák 62 >> i ty kacíři