Ze zasedání Republikové rady ČRS (prosinec)

Kategorie: Všeobecné

Republiková rada ČRS se sešla na řádném zasedání 7. prosince 2017.

V rámci kontroly usnesení proběhla diskuze nad návrhem statutu reprezentanta, předložená Radě prostřednictvím koordinátora pro sportovní činnost MUDr. Doležala. Tento návrh předkládá pravidla a povinnosti sportovců, kteří reprezentují ČRS na národní i mezinárodní úrovni a obsahuje i kodex sportovce, který má za cíl zajistit důstojnou a efektivní reprezentaci ČRS směrem k široké veřejnosti. Materiál zatím nebyl schválen, je určen k zapracování připomínek.

V další části zasedání předložil předseda hospodářského odboru Rady Dušan Hýbner ve spolupráci s vedoucím hospodářského oddělení Rady ČRS ing. Branislavem Ličkem a ing. Pavlem Vránou, Ph.D. materiál „Návrh změn prostřednictvím úpravy BPVRP/vyhlášky/zákona“. Tento dokument obsahuje nejdůležitější vize a potenciální změny v pravidlech rybolovu na revírech ČRS. Jeho součástí jsou témata jako systém zefektivnění činnosti rybářské stráže, změny kárného postihu za porušení rybářského řádu, roční limity úlovků na povolenku, plošné zavedení horní míry kapra, zvýšená ochrana vybraných druhů ryb zvýšením lovné míry, zákaz lovu na umělou mušku v jarním období s cílem ochrany dravých ryb před ulovením v době jejich hájení, zákaz používání zpětných háčků na pstruhových revírech, a další. Materiál bude postoupen se žádostí o stanovisko a případné další doplnění územním svazům, Rada ČRS se k těmto tématům opět vrátí v dubnu roku 2018.

Následujícím bodem bylo projednání rozpočtu Rady ČRS a finančního plánu společnosti ČRS služby s.r.o. (100% vlastníkem je ČRS, funkci valné hromady vykonává Rada ČRS) pro rok 2018. Rozpočet Rady ČRS, předložený předsedou ekonomické komise Rady ing. Karlem Andersem, je koncipován jako vyrovnaný v celkové výši 122.992.900 Kč (z toho 93,5 mil. Kč představuje okruh celosvazového rybolovu), což znamená nárůst o přibližně 10% oproti roku 2017. Ten je způsoben očekávaným zvýšením výnosů z prodeje celosvazových povolenek a členských známek, reflektujícím nárůst počtu členů ČRS, zahrnuty jsou i očekávané příjmy ze státních dotací (MZe a MŠMT). Systémovou změnou je, že oproti roku 2017 nejsou do plánovaného rozpočtu zahrnuty náklady a výnosy rekreačního střediska Štědronín, které bylo převedeno pod ČRS služby s.r.o. Tím došlo k plánovanému oddělení hlavní činnosti Svazu od komerční.

Na základě kladných stanovisek ekonomické komise a Republikové dozorčí rady Rada ČRS předložený rozpočet schválila s tím, že připomínky zástupců Jč. ÚS ČRS vypořádá ekonomická komise. Následně byl projednán a schválen finanční plán ČRS služby s.r.o. pro rok 2018 s předpokládanými náklady ve výši 1.485.000 Kč a výnosy 1.525.000 Kč.

Rada dále vyhověla žádosti asociace WCM na pořádání jednoho z největších světových kaprařských závodů World Carp Masters 2018 na revíru Rady ČRS ÚN Orlík v termínu od 7. – 15. 9. 2018 za účasti 100 dvoučlenných týmů.

Uspořádání  závodů přinese ve prospěch zarybnění tohoto revíru nad stanovený zarybňovací plán částku nejméně 0,5 mil. Kč (300 tis. Kč od pořadatele WCM a min. 200 tis. Kč za prodej povolenek závodníkům). To představuje více než 10% ročních nákladů na zarybnění tohoto revíru.

Rada rovněž schválila žádost tlumočenou předsedou Středočeského územního svazu ČRS Dušanem Hýbnerem, který požádal jménem sportovní sekce „položená“ při Střč. ÚS ČRS o bezplatné poskytnutí revíru Rady ČRS Račický kanál pro pořádání soutěže v lovu kapra na položenou „O pohár předsedy ČRS“ v termínu 18. – 21. 10. 2018.

Předseda ČRS dr. Alexander Šíma informoval členy Rady o jednání se zástupci Krajského ředitelství Policie ČR Středočeského kraje. Tématem byla spolupráce Policie ČR, rybářské stráže a rybářských hospodářů při odhalování a postihu přestupků a trestných činů (zejména pytláctví a týrání zvířat). Byla dohodnuta témata a úkoly, které zúčastnění budou plnit. Pro ČRS to znamená provést aktualizaci seznamu ryb pro vypořádávání škodních událostí, zpracování seznamu soudních znalců pro oblast rybářství, definovat, které nakládání s rybami lze považovat za týrání pro možné stíhání pro trestný čin podle § 302 tr. zákoníku. Spolupráce proběhne v první fázi na úrovni Středočeského ÚS ČRS po dobu dvou let s tím, že může být podle dosažených výsledků rozšířena rozšiřovat na úroveň celého Svazu.

Příští zasedání Rady se bude konat 11. ledna 2018. ______________________________________________________

Přehled o nejdůležitějších aktivitách funkcionářů a pracovníků Rady ČRS, konaných od minulého zasedání: 8. 11. 2017 (Hnízdilová) - Kontrola z MŠMT na dotaci pro mládež za rok 2016; 9. 11. (Podlesný ) – SZIF - Projekty ČRS v rámci Operačního programu Rybářství 2014-2020; 11. 11. (Hnízdilová) - Zasedání odboru LRU – feeder; 13. 11. (Štípek, Vrána) – MŽP – jednání k novele zákona na ochranu přírody a krajiny s náměstkem Dolejským a Invazní nepůvodní druhy ryb; 16. 11. (Štípek, Ličko, Zdvořáček, Bauerová, Zemánková) – porada jednatelů; 16. 11. (Šíma, Štípek) - jednání s Vágnerem a Krouzou o změnách denních dob lovu na MP revírech; 16. 11. (Podlesný) - 6. zasedání Monitorovacího výboru Operačního programu Rybářství 2014 – 2020; 20. 11. (Zdvořáček) - Národní konference 2017 k GDPR pořádaná Hospodářskou komorou ČR; 22. 11. (Hnízdilová, Štípek) - Uzavření kontroly z MŠMT na dotaci pro mládež za rok 2016; 23. 11. (Vrána) Úřad vlády ČR - Výbor pro krajinu, vodu a biodiverzitu – invazní nepůvodní druhy ryb; 25. 11. (Hnízdilová) - Zasedání odboru RT; 27. 11. (Štípek, Bauerová) – ekonomická komise Rady; 30. 11. (Šíma) – jednání se zástupci Policie ČR ke spolupráci Policie ČR a Rybářské stráže; 2. 12. (Zemánková) - Zasedání odboru přívlač; 5. 12. (Podlesný) - Jednání k mezinárodní výstavě myslivosti, rybářství a včelařství NATURA VIVA 2018; 5. 12. (Vrána) – Jednání s ČZU o opatření na ochranu ryb před predátory ve vodních nádržích; 7. 12. (Podlesný) - Plenární zasedání Rybářského sdružení ČR.

https://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality%2Faktuality&page_menu&lang=cz&fromIDS&test&menu_id&aktuality_tabulka=aktuality&aktuality_id=586&aktuality_zac=0&aktuality=rozbalit

fotojakes, 11.12.2017

Diskuse k bleskovce

Danda05 - Profil | Po 8.1.2018 9:48:48

Kalopa >> Tak to jestli projde změna bude teprve bordel. Tady nejde nikdy nic udělat v klidu a jednoduše a transparentně..

Kalopa - Profil | Po 8.1.2018 8:35:00

1Mara - Profil | Čt 4.1.2018 12:03:15

http://www.inrybar.cz/novinky/kritika-zatuchly-svaz​-rybari-navrhovali-chyt-a-pust-papalasi-navrh-smetl​i-ze-stolu-proc/

Z diskuse pod tím :
Předseda

(31.12.2017 08:59 / Šefčík Michal)
ČRS, jak bude kráčet dál?
Vážené kolegyně a kolegové.
Blíží se konec kalendářního roku 2017 a také zároveň konec čtyřletého volebního období. V nastávajícím roce 2018 čekají naši organizaci a nejen ji volby do všech orgánů. Ať už to budou volby v místních skupinách, dozorčí komisi a výboru MO. To samé bude i na úrovni Územních svazů, kde proběhnou volby v rámci výboru a dozorčí komise ÚS. V našem případě ÚS Ostrava. A v poslední řadě bude volen i nový předseda Rady ČRS. Čeká nás hodně náročný rok, jenž snad do budoucna přinese konečně i změny, na které celé rybářská veřejnost čeká.
Celý ČRS je dle mého názoru velice pomalý v příjmání a navrhování nových řešení a změn. Většina funkcionářů se ne zrovna pozitivně staví k novým změnám, které budou ku prospěchu hlavně řadových členů. Sami víte, že naše MO v letošním roce přijala usnesení, které mělo přinést změnu a hlavně mělo konečně prolomit a nasměřovat rybolov k sportovnímu rybolovu v rámci „Chyť a pusť“ v určeném úseku hlavní toku řeky Moravy, revír 471 049. Zvýšením nejmenších lovných mír u určených druhů ryb by přineslo určitě značné oživení rybí obsádky a také i v určeném úseku konečně i rozmnožování. Přijmuli jsme usnesení na naší schůzi zástupců místních skupin 25. března 2017. Osobně jsem posílal tuto část usnesení včetně podrobného popisu ohledně změn na revíru 471 049 Morava 18 na Územní svaz Ostrava k projednání. Ten se ovšem ničím takovým nezabýval, pravděpodobně to jeho představitele vůbec nezajímalo, nebo se neobtěžovali odpovědět. Jedinou a nejasnou odpověď jsme dostali za zápisu Hospodářského odboru ÚS Ostrava – návrh MO Olomouc je zamítnut. Bez jakéhokoliv udání důvodu. Okamžitě jsem písemně požadoval od hospodáře ÚS Ostrava pana Milana Konvičku písemnou odpověď na celý náš návrh zaslaný výboru ÚS Ostrava. Žádnou písemnou odpověď jsme do dnešního dne opět nedostali. Na hospodářských prověrkách, které proběhly 30. 11. jsme znovu připomínaly tu skutečnost, aby nám bylo písemně odpovězeno, proč náš návrh byl zamítnut. A to ještě nemusím připomínat, že zasílám emaily i rybářskému technikovy Ing. Rostislavu Trybučkovi k zaslání písemné odpovědi. Ono je totiž hodně pohodlné raději nic nepsat a nečinit, vše nechat při starém a nic nedělat – protože kdo nic nedělá, nic nepokazí! A já se ptám – kde je ta spolupráce na úrovni MO a ÚS dle platných Stanov a Jednacího řádu ČRS? ÚS má napomáhat, spolupracovat a koordinovat s MO. Jak spolupracovat? Pouze v odvádění finančních prostředků? Funkcionáři, kteří jsou placeni z příspěvků řadových členů, co dělají ku prospěchu MO? Asi neustále postupují dle starého ruského přísloví z Gogolova Revizora: „ Pán Bůh je vysoko, Báťuška car daleko, no a my v gubernii si můžeme dělat co chcem.“ Nebo to co mi bylo řečeno kolikrát za doby totalitní, a hlavně když jsem dva roky sloužil vlasti: „ Hele soudruhu, nech to bejt!“
Jak chce celý ČRS svaz řešit změny ku prospěchu celé členské základny? Kde je změna denní doby lovu, o které se již několik let hovoří? Proč nejsou některé rybářské revíry, nebo jejich úseky vyhlášeny v systému chyť a pusť? Proč na většině rybářských revírů není K 70? Dále ochrana dravých a reofilních ryb - navýšením jejich nejmenší lovné míry a navýšení nejmenší délky nástražní rybičky tak jak např. to má Jihočeský územní svaz? Proč nejsou přísnější tresty za přestupky na úseku rybářství?
Vše jde hodně pomalu, změny nejsou prosazovány razantněji a systematicky. Nečinnost a stále nečinnost, nechuť něco změnit, lepší vše nechat při starém a vy řadový členové mlčte a plaťte. Opravdu socialistická politika „biče a cukru.“ A tak se chce ČRS rekrutovat ve změnách a nařízeních? Touto hlemýždí jízdou se nikam nedostane a bude jen přešlapávat na místě.
Co přinesou v roce 2018 volby a jaké změny to sám nevím. Ale vím jedno. Aby celá členská základna, hlavně na úrovni MO místo diskuzí na internetových rybářských serverech přišla na schůze a jasně dala najevo nadřízeným složkám ČRS svou jednotu v názorech a požadavcích. A jestli srozumitelné, pokrokové návrhy nebudou splněny, pak funkcionáři, kteří tyto požadavky mají plnit, nemají na svých místech co dělat.
Pevně věřím do budoucna v celistvost ČRS jako celku, v žádném případě si nepřeji jeho štěpení. To by byla jeho konečná. Jedině jako silný celek dokáže mnoho, ale také s lidmi, kteří se nebudou vymlouvat jak to či ono není dobré nebo to nejde. S funkcionáři, kteří budou komunikovat hlavně s pevnou členskou základnou, obecními úřady, městskými a krajskými úřady, ministerstvy ale i na úrovni vlády ČR.
Vzbuďme se konečně! Česká republika je právoplatným členem Evropské unie. Hodně rybářů z okolních zemí nám závidí možnost tak rozsáhlého rybolovu na rybářských revírech ČR. A hlavně také v jak silně organizovaném spolku jsme. Nepokazme to. Avšak zkusme se podívat, jak přísná pravidla rybolovu mají např. v Německu, nebo na klubových vodách v Anglii. To je taky jedna z možností pro ČRS – nahlédnout pod pokličku jak se vaří jinde.
Pevně věřím že, do čela ČRS bude zvolen mladší a pokrokový funkcionář ÚS Středočeského Dušan Hýbner. Věřím tomu, že je to člověk, který má ambice a je v aktivním věku na rozdíl od jiných funkcionářů v pokročilém věku, kteří by měli být uznalí a složit funkce. Určitě pan Hýbner (pokud bude zvolen) bude pracovat tak aby celý ČRS byl jednotný, udržel svou celistvost a pozměnil pravidla rybolovu ku prospěchu a spokojenosti alespoň velké části celé základny ČRS. Protože na 100% se nikomu nepodařilo nikdy vyjít vstříc. Ale to je to po staletí známé řecké slovo: Démos-kratos. A nepleťme si ho s anarchií a prosazováním vlastních zájmů.
Do nastávajícího roku vám všem přeji pevné zdraví, štěstí, krásné chvíle strávené u vody. Neb se budu opakovat a to přesně dle mistra herce Jana Wericha, který říkal: „ Čas strávený na rybách se nezapočítává do času běžného života.“ Šefčík Michal – předseda.

potočák 62 - Profil | So 23.12.2017 19:26:42

raven >> Kdyby mě neměl Mrknato v ignoru,tak by jsem mu mohl odpovědět,že i házet sajrajt do řeky ,aby se líhli ryby se musí umět,jak je vidět.Petrův Zdar

potočák 62 - Profil | So 23.12.2017 19:23:33

venybit >> Klobouk dolů,dokud´ jsi na to neupozornil,tak jsem si té žáby nevšiml.Petrův Zdar

venybit - Profil | So 23.12.2017 6:03:20

potočák 62 >> Co ta žába v té kádi? To je na polévku? :)

Mrknato - Profil | So 23.12.2017 2:34:17

raven >> Taky se ti to nezdá... co? Já do řeky házím kdejakej sajrajt, jako potočák62, ale že by se mi tam líhli pstruzi, tak to ani omylem......

raven - Profil | Pá 22.12.2017 19:14:13

potočák 62 >> hezky řečeno. Jen je otázkou, aby MO s dobrým hospodařením fungovaly i tak dále. Obětavost současných chlapů nemusí mít vždy dobré pokračovatele.

MrKos - Profil | Pá 22.12.2017 18:59:35

potočák 62 >> ten potok se správně jmenuje Bobrava , PS tam vysazuje ve velkém kapra a vzhledem k velikosti reviru tam toho kapra mistni sportovci chodi podsekávat a odnaseji do mrazáku. A koloběh se uzavírá. Všichni jsou spokojeni, firma funguje.

Mrknato - Profil | Pá 22.12.2017 18:42:49

medvěd >> Méďo, kvalita zarybnění, rybolovné způsoby a osoba hospodáře je takový mix, ve kterém může mít jasno jen pražská, (brněnská) kavárna.

medvěd - Profil | Čt 21.12.2017 20:56:19

Mrknato >> Na vyškovský revíry občas zajdu s plavačkou či feederem.Líbí se mi jak máš jasno

Mrknato - Profil | Čt 21.12.2017 20:15:28

Fishky >> Hospodář netáhl za jeden svazoprovaz... proto byl odvolán. Tak se nediv kakrovi, že nechce chybu z Vyškova opakovati.....

potočák 62 - Profil | Čt 21.12.2017 19:28:47

Fishky >> Svitavu neznám ale před 3 roky jsem dělal ve vesnici blízko okraje Brna.Jmenuje se Omice.V údolí pod ní teče něco mezi říčkou a potokem.Je to revír Bobrovka 2. Krásné prostředí ale i když jsem se tam byl párkrát projít,tak na výskyt ryb poměrně chudé.Ostatně letošní změna dekretu hovoří za vše.Vyřazení ostroretky a místo toho zařazení kapra.Dále 200-PO2,300-PD, 1000-Tl1 a 200 kusů bílé ryby.Na délku revíru jak když flusneš a nebo tam ryby mají skvělé podmínky k samovýtěru a vysazovat se nemusí.Petrův Zdar

potočák 62 - Profil | Čt 21.12.2017 18:11:07

hraji >> Velice se mě na tobě a Mrknatovi líbí,s jakou chutí se trefujete do těch,co něco dělají a velkým obloukem se vyhýbáte těm,kteří ze systému příživnicky žijí.Napiš nám ekonomický přínos pro svaz MO,která vybírá peníze za brigády ale nestará se o žádný revír nebo chovnou vodu.Jinak na tobě a Mrknatový je vidět,že jste se už dlouho nezašpinily od bláta a žádné ryba nechovali.Pokud´ chceš chov kapra za svazové ceny posuzovat ekonomicky i s hodnotou brigád,tak prosím.U naší MO je cena jedné hodiny 100kč. 1 kg sloveného násadového kapra příjde na 2 Kč. Pokud´ započítám veškeré brigády jako je sekání ledu,trávy a krmení-krmíme granulemi a ne obilím a připočtu to k těm 2 Kč za slov,tak to vychází na 9-10 Kč za 1 kg násadového kapra,zbytek do svazové ceny je cena násady,krmení a zisk organizace.Zrovna tak by jsem ti mohl spočítat hospodaření líhně.Petrův Zdar

Fishky - Profil | Čt 21.12.2017 17:55:02

potočák 62 >> Svitava je perspektivní revír. Naházené nákupní vozíky, ořezaná kabeláž z drátů či pneumatiky v hojném počtu - prostě řeka tekoucí romskou čtvrtí velkoměsta skrývá obrovský potenciál k přirozenému výtěru ryb.

potočák 62 - Profil | Čt 21.12.2017 17:50:36

hraji >> Těch 25 druhů ryb ve vašem revíru je pěkné číslo ale záleží na tom,kolik z těch druhů je schopných se tam přirozeně rozmnožit a kolik jich tam udržujete pouhým vysazováním.Petrův Zdar

Fishky - Profil | Čt 21.12.2017 9:27:33

kakr >> Takže zčista jasna najednou víš, že byl předchozí hospodář Vyškova odvolán... tedy už nejen to, že Vyškov je východně od Brna? Tak klidně počkám, třeba tě ještě něco napadne, nespěchej ;-)

kakr - Profil | St 20.12.2017 19:53:19

Zase vylezl z nory zloděj, bonzák a lhář......

kakr - Profil | St 20.12.2017 19:51:32

Fishky >>
Milý Richarde,
když nemám relevantní informace, tak se nespoléhám na agenturu JPP (jedna paní povídala).
Pokud víš a máš ověřeno, že se dělo něco nekalého, tak to klidně napiš. Jediné co vím natuty, tak byl odvolán hospodář Vyškova, ale to už je nejméně dva roky zpět. Odvolat jej může pouze úřad, který jej hospodářem jmenoval na návrh MRS. To je fakt vše co je mi známo. Důvod odvolání neznám a šuškandu beru s velkou rezervou.