MRS - pravidla, revíry, členství, povolenky, stanovy

Fungování MRS a jeho pobočných spolků, pravidla rybolovu, revíry.

Moderátoři - poradci: hrajikakr.

brašul - Profil | Čt 18.4.2024 5:45:26

Dobrý den, ahoj
Mám dotaz ohledně zabavené povolenky u Mrs , jestli to nemá vliv na koupi hostovačky na Jižní Čechy a jestli náhodou by nešlo si pořídit povolenku pro Mrs jako nečlen , než se mi to vrátí z čistírny. Děkuji ps: za blbost se platí

hraji - Profil | Čt 18.4.2024 7:26:15

Dobrý den, pokud vám byla zadržena povolenka, a je proti vám vedeno kárné řízení v MRS, nemůžete si koupit žádnou povolenku na revíry MRS, tedy ani nečlenskou. Viz nová úprava Stanov MRS v souvislosti se zaváděním nového informačního systému. Jak je aktuálně nastavena spolupráce s ČRS v této oblasti nevím.

Kolben - Profil | St 17.4.2024 11:41:21

V BP na internetu pro rok 2024 ( https://drive.google.com/file/d/1VST6nzUbAqP0fRxn1USa_tGh4VOAPcVo/view ) ( na str.5, nikoliv 3 (stránky nejsou číslovány) v bodu VII, nikoliv V ,odst.4. je toto ustanovení :
4. Přisvojené ryby osoba provádějící lov zapisuje nesmazatelným způsobem
do povolenky k lovu, do které uvede druh ryby, její délku a hmotnost. Přisvojené
druhy ryb, které mají stanovenou minimální lovnou délku, zapisuje osoba provádějící
lov bezprostředně po jejich ulovení. Hmotnost zapisuje po skončení lovu, nejpozději
do příští docházky k vodě. Přisvojené druhy ryb, které nemají stanovenou minimální
lovnou délku, zapisuje osoba provádějící lov pouze druh ryby a to bezprostředně
po ulovení. Počet a jejich celkovou hmotnost zapisuje po skončení lovu, nejpozději
do příští docházky k vodě...........
Jak mám rozumět tvojí odpovědi kakr - Profil | SZ | Út 16.4.2024 13:33:23 ?
Dokladovat, rozumím tomu zapsat do povolenky se musí každý úlovek, tedy i ryba, která nemá míru (plotice).
Asi se dívám na jiné BP, než máš ty.

hraji - Profil | St 17.4.2024 12:43:43

Dobrý den, kakr ti určitě odpoví, ale je zřejmé, že se bavíte každý o něčem jiném. Nepochopil jsi, o čem kakr psal. On nepsal o zapisování ponechaných ryb, ale o prokazování jejich nabytí. Viz článek V., odstavec 1 na straně 3 BPVRP.

kakr - Profil | St 17.4.2024 13:55:13

Začnu příslovím, ty o voze já o koze.
Hraji ti odpověděl zcela pregnantně, já jeho odpověď ještě kapánek rozšířím. To co jsi napsal je pravda pravdoucí, zapisovat přisvojené ryby se skutečně musí.
Ale pro nástražní rybičku či rybu platí následující. Nejsi povinen dokladovat ryby, které používáš jako nástražky pokud nemají zákonnou míru ,(plotice, perlín, hrouzek,ježdík ,atd). Jako nástražka může být použit třeba kapr, lín, podoustev, ostroretka tloušť atd. použití těchto druhů je vázáno dvěma podmínkami. Musí mít zákonnou míru a musíš doložit jak jsi je získal. To znamená ulovení a přisvojení na revíru, kde je máš zapsané v povolence k lovu (evidence docházek a úlovků) nebo dokladem (paragonem) o jejich nabytí koupí.

Vím, že někteří rybáři na jaře zapíší 100 plotic, které neulovili a "žijí" s toho celý rok. Bohužel některé RS to vyžadují, ale zapisují se ryby ulovení na revíru ,ne někde v domácím rybníčku či při výlovu. V takovém případě je dobré vytáhnou BPVRP a požádat RS kde je napsáno že je nutné dokladovat ryby které nemají míru. V 99% to stačí.
Doufám, že jsem to napsal dostatečně srozumitelné.

komplic - Profil | Út 16.4.2024 13:03:01

Nikde jsem nenašel: Večer nalovím nástražní rybičky 10 plotice. Zapíšu po ukonč. lovu. Ráno jdu na dravce, mám je znovu napsat, nebo donést potvrzení od manželky, že je mám od večera?

hraji - Profil | Út 16.4.2024 13:27:58

Dobrý den, ryby jste ulovil, ponechal si je, a řádně zapsal. Tím jste splnil povinnosti uložené zákonem.
Žádné další zapisování není potřeba, potvrzení od manželky si klidně vezměte, můžete jej použít k hygienickým účelům.

kakr - Profil | Út 16.4.2024 13:33:23

Potvrzení od manželky nestačí, je potřeba ještě úřední razítko s Mze. A nyní vážně.
Doručuji otevřít BPVRP na stránce 3 a přečíst si bod V. je tam jasně napsáno, že nástražní ryba která má stanovenou zákonnou míru (nejmenší lovná délka) musí být dokladováno její nabytí zápisem v Záznamu o docházce nebo prodejním dokladem.
Ryba která nemá míru (plotice) se dokladovat nemusí.

sakmar - Profil | Po 8.4.2024 16:52:49

Co je dobré vědět jak řešit ryby co jsou škodlivé a co s nimi jak je nejím . Může se zapíchnout a zakopat kus od vody nebo jak postupovat

hraji - Profil | Po 8.4.2024 18:25:55

Dobrý den, naložte s těmi rybami dle pokynů státních orgánů na úseku rybářství a ochrany přírody a krajiny.

sakmar - Profil | Po 8.4.2024 16:45:41

Proč nejde si v klidu zajet autem k lovnému místu na Vrbici a mít auto po ruce proč to na severní Moravě nejde a jinde v Česku to jde proč to nás rybáře z Ostravy neradi vidíte vždyť na začátku1976 to patřilo všem i z čech tu jezdili proč to nejde a musíme vše tahat rukama rád bych si už taky užil pohodu

hraji - Profil | Po 8.4.2024 18:24:56

Dobrý den, tak ještě jednou. Obraťte se se svým dotazem na Územní svaz pro severní Moravu a Slezsko v Ostravě. Nám nepřísluší se k tomu vyjadřovat.

sakmar - Profil | Po 8.4.2024 16:17:49

Proč vznikl problém bivakovaní na Žermankách může té to specifikovat
To nemůžu zůstat u vody mezi 24:00- a 3:30

hraji - Profil | Po 8.4.2024 16:21:03

Dobrý den, nemohu to specifikovat, protože Žermanická přehrada není revírem Moravského rybářského svazu a tudíž nemáme žádné informace. Asi bude potřeba se zeptat na Územním svazu pro severní Moravu a Slezsko.

Findusek - Profil | St 27.3.2024 15:04:26

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda rybář může ponechanou a řádně zapsanou rybu (např. kapra) ihned zabít, nebo ji musí ponechat ve vezírku nebo eko-saku živou až do doby, než odchází od vody. Příklad: jsem v zimním období na celý den u vody a venkovní teplota je cca -1 st. C (znehodnocení masa tedy nehrozí). Mohu tedy rybu ihned zabít, odkrvit a zabalenou v igelitové tašce mít u sebe? Nebo je vymezeno nějaké časové pásmo od zabití uchované ryby a odchodem od vody?

Ještě prosím o vysvětlení (na nějakém příkladu) první části věty: "Nemůže-li oprávněný k lovu bez poškození uchovat přisvojené ryby živé, je povinen ryby usmrtit .........., která se nachází v odstavci XIV. Bližších podmínek ryb. práva.

Děkuji za odpověď. Dotaz pokládám z důvodu rozdílných názorů na tuto věc mezi kolegy rybáři v práci :)

hraji - Profil | St 27.3.2024 15:18:06

Dobrý den, ani zákon, ani vyhláška a ani BPVRP nestanovují okamžik, kdy má rybář rybu usmrtit. S výjimkou ryb lososovitých, kde je stanoveno, že nesmí být přechovávány ve vezírku a tudíž, pokud si ji chce lovící ponechat, nemá jinou možnost, než rybu okamžitě usmrtit. U ostatních ryb je to zcela na vůli rybáře. Je třeba se jen držet nařízení, že s rybou má být zacházeno šetrně a nemá dojít k znehodnocení rybího masa. Takže mohu rybu usmrtit ihned, pokud jsem schopen zajistit, že se mi ryba nezačne rozkládat, než vyrazím k domovu, nebo ji mohu uchovávat ve vezírku do odchodu od vody a za určitých okolností si může rybář odvézt i živou rybu, pokud zase zajistí, že ryba nestrádá.
K vašemu dotazu tedy píši ano, můžete rybu usmrtit, jen bych rybu zabalil do vlhké utěrky a až potom dal do igelitu.
Představte si například lov ryb při chůzi kolem revíru, typicky s plavačkovým prutem nebo s muškařským prutem nebo přívlačovým prutem, když často měníte stanoviště. Přechovávat v takovém případě rybu ve vezírku je nešetrné a rybu určitě bude poškozovat. Tedy je na místě ulovenou rybu, kterou si chci ponechat, třeba jelce tlouště, usmrtit ihned.
Jen připomenu, že rybu je možné vykuchat, vnitřnosti vhodným způsobem ukrýt, ale nesmíte rybu před odchodem od vody porcovat, aby mohla RS ověřit délku úlovku.

pier - Profil | Po 25.3.2024 18:53:55

Dobrý den v bližších podmínkách vydaných pro letošní rok chybí údaj pro dobu lovu v měsíci dubnu.
Lépe řečeno měsíc duben není přiřazen k žádnému času a ve výpisu úplně chybí.
Jaká je tedy doba lovu v tomto měsíci ? A čistě ze zájmu se chci zeptat jak by se postupovalo při jejím porušení? Děkuji za odpověď

hraji - Profil | Út 26.3.2024 6:48:31

Dobrý den, denní doby lovu jsou závazně stanoveny v prováděcí vyhlášce k zákonu 99/2004Sb., BPVRP je jenom přebírají. To znamená, že tisková chyba v BPVRP nic nemění na skutečnosti, že denní doba lovu je závazně stanovena ve vyhlášce. A protože vyhláška je nadřazena BPVRP, denní doba lovu platí.
V případě porušení denní doby lovu bude RS i kárný orgán postupovat podle platné legislativy.

Dyliž - Profil | So 10.2.2024 12:19:01

Zdravím chtěl bych se zeptat, jak to je z vábničkou na sumce a umělou nástrahou když mi nebylo 16 let? Může mi někdo něco když nebudu chytat na rybku ? Opravdu netuším děkuji za odpovědi....

hraji - Profil | Ne 11.2.2024 9:09:57

Dobrý den, pokud spadáte do věkové kategorie 8-15 let, nesmíte lovit na živou rybku, mrtvou rabku nebo její část. Takže lov na umělou nástrahu máte povolen. Použití vábničky není nijak vázáno a omezeno věkovou katagorií.

Hovnochyt007 - Profil | Ne 4.2.2024 12:52:52

Zdravím,
Chtěl bych se zeptat jestli muzete poradit konkrétní revíry kde se vyskytují leknínové/ stulikove pole ( nebo tam alespoň jsou v nějaké pěkné míře)
Zajímá mě především jižní Morava v okolí Břeclavi, Hodonína a Veselí nad Moravou.
Za mě zmíním Včelíny v Břeclavi Dyje 3A.
Předem mockrát děkuji za vaše tipy.

hraji - Profil | Ne 4.2.2024 13:22:32

Dobrý den, neznám revíry na jižní Moravě tak moc, abych vám mohl poradit v takové věci. U Brna je takový revír Líšeňská říčka 1.

K-udírna - Profil | Ne 28.1.2024 19:31:23

Zdravím. Nevím zda budete znát odpověď, ale zkusím to. Jak je možné, že členovi MRS neprodají ve východočeském územním svazu roční povolenku, pouze celosvazovou ( dvakrát dražší) ale členovi organizace ve východočeském svazu pobočný spolek MRS roční povolenku prodá. Prý je to, že se svazy nedohodly… Je v plánu do budoucna sjednocení svazů? Přijde mi to dost nefér, pro lidi kteří bydlí na rozhraní Črs s MRS. Díky za vyjádření.

hraji - Profil | Po 29.1.2024 8:32:36

Dobrý den, dohoda mezi ČRS a MRS stál existuje a stále platí. Proč východočeský územní svaz postupuje tak, jak postupuje, nevím. To je otázka směrem k nim. My dohodu dodržujeme.
Sjednocení svazů se do budoucna neplánuje.

vlaza - Profil | So 27.1.2024 10:21:12

Při sumarizaci docházek za rok 2023 jsme objevili u dvou členů nezávisle na sobě, že si v 1 dni lovu ponechali 2ks štik (MRS). Lze tyto členy pozvat před kárnou komisi i zpětně jen na základě jejich (těch lovících) zápisů v povolence a sumáři k odpovědnosti?

hraji - Profil | Po 29.1.2024 8:29:36

Dobrý den, to je otázka na členy Svazové kárné komise. Já bych to vyřešil tak, že bych oba dva pozval na výbor a tam bych jim vysvětlil, že se dopustili přestupku proti BPVRP a to by mělo stačit.