Udírny a uzení

Všude píšete jak udíte své úlovky ryb,v gastro koutku se také stále něco udí.Ale jak postavit udírnu a jak připravit maso na uzení se píše málo.Proto zakládám tuto otázku kde se to vše můžeme dozvědět.
Autor diskuse: Stopař - Profil , 30.10.2011 všeobecné - ostatní
Dále moderují: džigit Profil + p.lorenc Profil + PYTLAKS Profil
Moderátorem vybraný zápis - stále nahoře.

Nmedvěd - Profil | Čt 8.4.2021 16:43:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

troška sušenek

NKachna - Profil | Čt 15.4.2021 17:26:41

koralovec1 >> Přiznám se. Klapky jsem okopčil od tebe. 🤫

Nkoralovec1 - Profil | Čt 15.4.2021 16:41:51

Kachna >> ahoj no vydis udelal jsi spravne. Mas 2 klapky muzes regulovat. Dobra volba

NCalex - Profil | Čt 15.4.2021 16:21:04

tuzemak >> Dobrou mám dycky i s pepřem ale není to pořád vono.....Nekvalitní papriku jsem doma už neměl snad 10let, tak nevím, hledám dál.....

Ntuzemak - Profil | Čt 15.4.2021 15:03:23

foly >> uzení na 40 stupňů je o ničem, buď udim studeným kouřem max 30 stupňů, nebo cca 65 stupňů, což je teplým kouřem 6 h by mělo stačit.

Ntuzemak - Profil | Čt 15.4.2021 15:01:17

Calex >> když pominu kdo ji vymyslel, tak je uměni dobrou čabajku vyrobit, jedl sem hodně čabajek, málokterá se povedla, už jen tím, že do toho na serou hafo pepře a nekvalitní papriku. Cpát tam jiný a zbytečně suroviny je v dnešní době normální, 🙉🙉

NCalex - Profil | Čt 15.4.2021 13:43:34

foly >> Jedu je 1hod. na 80°C a pak na 3-4 hodin na 60°C - 70C°..Stačí..Pro mně je důležitý aby se dosáhlo v jádru 75°C.........Pak mám jistotu že jsou OK...Ale každej to má jinak, radši vyčkej na mistry...

Nfoly - Profil | Čt 15.4.2021 13:29:00

Zdraví všechny příznivce udíren, a mám dotaz, po přečtení všech stránek zde cca 2150, jsem se rozhodl zkusit několik kg. klobásek. Podle všech rad a návodů tady bych je udil 3 hod. na cca 70°C a dalších cca 7 hod. na 40°C. Co Vy na to? Udírna dřevěná, kouřovod d.170cm. Děkuji všem za případné rady.

NCalex - Profil | Čt 15.4.2021 13:06:04

Kurnik, ffšude na Mrku samej Dolno Slovák a vyjádření k článku o klobásách 15.4.2021 v 6:32:20 žádný. Já bejt Slovák tak jsem hrdej. :-)))))))

Npikr - Profil | Čt 15.4.2021 12:52:38

Maxwell >> Přesně, je to o ničem. Pořád vlhcit a hlídat aby ti to neblaflo. Brácha má tu větší a dymbox dodělal taky

NMaxwell - Profil | Čt 15.4.2021 12:40:11

pikr >> takže tento systém čouzení nic moc? nebo proč jsi pak dodělával dymbox?

Npikr - Profil | Čt 15.4.2021 12:33:22

Maxwell >> Já jsem před pár lety kupoval tu 80 izolovanou. Cenovka byla tedy jiná, ale už jí nepoužívám. Za mě nic moc, první rok jsem byl spokojený, ale časem jsem dodělal dymbox a pak začala být malá. Už bych do ní nešel. Ale třeba už to mají udělané jinak, kupoval jsem ji ještě když to byla firma Impuls, mám to u baráku

NMaxwell - Profil | Čt 15.4.2021 12:15:12

Hoj..má tu někdo zkušenosti s udírnama https://www.udirny.cz/.. dobrý,špatný je to blbost :-)

NCalex - Profil | Čt 15.4.2021 5:06:26

tuzemak >> Čabajku vymysleli Slováci, Maďaři jim ji ukradli a udělali si z ní tradici a slávu.....

Ntuzemak - Profil | Čt 15.4.2021 4:49:36

Calex >> zdarec, no právě, originální recepty se przni ostošest, a to je škoda, přitom ti Maďaři ty suroviny tam mají. 🙉🙉na Facebooku lítá milion receptů od českych mistrů,je to k zblití co někteří umí vytvořit.

NCalex - Profil | St 14.4.2021 20:35:34

tuzemak >> Zdarec😀😀. Do pravý klobásy z Gyulai nebo jak se to město jmenuje fakt pepř nepatří...Dnes už se ale u většiny výrobců v Maďarsku toleruje...Pročetl jsem
spoustu ,,originálních,, receptů přeloženejch z maďarštiny a na origoš už se moc nehraje..V soutěžích vyhrávaj klobásy s pepřem a i muškátkvým oříškem...Pořad je to ale o vyzrálým mase...2/3 libový a 1/3 tučný....Moje koření bude na CZabajky co nám hlavně budou
šmakovatt..😀😀

Ntuzemak - Profil | St 14.4.2021 17:48:20

Calex >> do čabajky pepř nepatři!!!

NKachna - Profil | St 14.4.2021 16:31:56

Právě jsem dotůnil. O víkendu zatopím "pod kotlem" 🥳

Nmedvěd - Profil | St 14.4.2021 16:23:49

PYTLAKS >> já vím,ale to z něho nedostanu.Škvarky jsou z mangalice boží

Nmedvěd - Profil | St 14.4.2021 16:23:15

LSD >> určitě.vyškvařené

NLSD - Profil | St 14.4.2021 16:21:29

medvěd >>
Předpokládám už vyškvařeného, nebo???

NPYTLAKS - Profil | St 14.4.2021 16:07:02

medvěd >> nalož a vyuď si špek,to je lahůdka

NCalex - Profil | St 14.4.2021 16:01:04

LSD >> Jak napsal správně Džigit....Z masa ze supermárketu to neuděláš.....Nemusí to ale být zrovna Mangalica, stačí stará vyřazená svině........

Nmedvěd - Profil | St 14.4.2021 15:59:14

LSD >> soused chová mangalice.Beru si odd něj sádlo.trošku jiný level.Předminulý týden jsem si donesl 10 litrů

NLSD - Profil | St 14.4.2021 15:47:19

Calex >>
Tak až se Ti podaří, dej vědět! Přijedu! :-)))
Taky stále marně hledám tu chuť pravé čabajky z před padesáti lety.
Já ale nevyrábím, kupuji různé patvory :-(((

Nmedvěd - Profil | St 14.4.2021 14:34:54

Fuet.Bohužel málo slaný,ale chutná

NCalex - Profil | Út 13.4.2021 22:22:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

džigit >> Jojo, jde to do hajzlu, ale já si pamatuju jak to dřív chutnalo. Takže mám zase na čem pracovat...Bude se to jmenovat CZabaj.:-)))))))))))))))))))))))))

Ndžigit - Profil | Út 13.4.2021 22:20:05

Calex >> rozhodně,pokud chceš origo,tak je to potíž, jak náš fernet. Jinak Ostravská klobása po zániku norem a spoustu zaručených info,že si to autor vzal do hrobu 😅

NCalex - Profil | Út 13.4.2021 22:16:22

džigit >> Zdarec, tak to maso je jasný.:-)))) Papriku prej nejlépe z oblasti Kalocsa - na guláš se používá jiná, kmín namletej čerstvej z pole něco pálivý papriky ze Španělska....S česnekem laboruju........Jinak Maďaři pepř tolerujou.
Vono žádnej patent na to nebude asi ani origo Maďarská norma......Kdyby náhodou někde něco bylo, sem s tím. :-)))))))))) Czabaj je vyšší dívčí, údajně nikoliv z Mangalice ale z osla je fakt nejlepší, protože je oslů málo je z Mangalice..:---)))))))

Ndžigit - Profil | Út 13.4.2021 22:05:17

Calex >> nechci Ti do teho kecat,ale základ je radne vyzrálé maso z mangalice,kvalitní paprika a tak Ti nějak nevím s tým pepřem... Ten v origo recepisu určitě není.

NCalex - Profil | Út 13.4.2021 21:09:09

Kelly 78 >> Zdarec, nakonec budu asi míchat koření sám....Maďaři tolerujou jen papriku sladkou ze svoji z dané oblasti, pálivou papriku dle chutě většinou Španělskou nikoliv chili, pepř klidně víc druhů a kmín mletý....
V našich kupovaných směsích je většinou glutamát E 621, stabilizátor E 300 a polyfosfát E 450.

NKelly 78 - Profil | Út 13.4.2021 20:34:56

Jedna směs na čabaju. Plánuji zkusit.

NCalex - Profil | Út 13.4.2021 10:48:34

koralovec1 >> Ne nedíval , mám doma ještě asi 1/2kg směsi na Maďarskou klobásu a upravuju si ji....Vono na dobrou Czabaj sehnat recept není sranda...

Nkoralovec1 - Profil | Út 13.4.2021 10:44:31

Calex >> U Herolda maji Staromadarska ( Čabajka) to by mohlo byt ono. Ale asi jsi na to uz koukal.

NCalex - Profil | Út 13.4.2021 7:46:44

chřenovák >> Tak to máš super že to takhle máš...Koukal jsem na ty kolagenní střeva a ty maj jen na celý bedny..To je moc..Sháním kořenící směs na čabajku, kdysi u nás byla ale teď maj jen Maďarskou klobásu a to není ono......

Nchřenovák - Profil | Út 13.4.2021 6:20:42

Calex >> Já si to u nich objednám a odpoledne cestou kolem si to vyzvednu