Udírny a uzení

Všude píšete jak udíte své úlovky ryb,v gastro koutku se také stále něco udí.Ale jak postavit udírnu a jak připravit maso na uzení se píše málo.Proto zakládám tuto otázku kde se to vše můžeme dozvědět.
Autor diskuse: Stopař - Profil , 30.10.2011 všeobecné - ostatní
Dále moderují: džigit Profil + p.lorenc Profil + PYTLAKS Profil
Moderátorem vybraný zápis - stále nahoře.

Menca - Profil | Po 18.12.2023 3:37:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nedělní uzení ať jsem připravený na svátky.

no comment - Profil | Po 18.3.2024 12:50:43

valcha186 >> Jasne, sul vytahne vodu. Tak a dusicka ma pokoj, o to mi slo. Tak jsem si to ja osobne predstavoval, pokladat do oleje, stlacit a prebytecny pripadne odebrat. 👍

valcha186 - Profil | Po 18.3.2024 12:46:39

no comment >> Solí se aby se maso zpevnilo, vytáhne vodu z masa. Já maso namačkám do sklenice a zaliju olejem tak aby bylo lehce potopené. Vařením pak bubliny jdou nahoru. Lepší by bylo nalít olej do sklenice a do něj maso potápět. Bylo by to bez vzduchu. Přebytek oleje odebrat. Nic se nám ale nezkazilo.

no comment - Profil | Po 18.3.2024 11:50:08

valcha186 >> S tim solenim to mam uplne stejne, take na sucho a nestydet se. Hlavni je pak poradne nekolikrat vyprat. Trochu jsem byl v rozpacich kdyz jsem cetl jak to nakladaji do vody se soli. Nekdy jsem delal podkovy, mensi ryby cele. Hezky obvazat provazkem, mezi zebra drivka aby se tam dostal kour.
Jeste se znovu zeptam na ten olej prosim te, zalit tak aby to maso bylo pod olejem? Dekuji.

valcha186 - Profil | Po 18.3.2024 11:09:00

no comment >> Kapři do 10 l kýble. Velké ryby očistíme, umyjeme, nakrájíme na 10 cm podkovy. Nasolíme, vtíráme do záhybů. oklepeme, skládáme do kýble. Sůl zpevní maso. Prokládáme drceným česnekem, celý pepř, 3 kuličky jalovce, ale pozor na něj, 2 sáčky gril. koření. Zatížíme, zakryjeme. Po 24 hod. šťávu slijeme, maso přeložíme na 24 hod. Dolní nahoru a opačně. Necháme v chladu. Pak maso opláchneme 3x ve studené vodě, osušíme, dáme do vyhřáté udírny na 100 st. na hodinu, pak douzujeme při 60 -70 st. cca 6 hod. podle potřeby. Maso vyjmeme, opláchneme ve studené vodě, kůži stáhneme, maso rozebereme a dáváme do sklenic od přesnídávek. Vejde se ho tam dost. Zalijeme olejem , dobrým, olivový, slunečnicový, Necháme odstát, můžeme nahoru dát 2 kuličky pepře, dobře zavřeme. 2x sterilujeme, jeden den, znovu druhý den . 90 st. hodinu, druhý den též.

no comment - Profil | Po 18.3.2024 10:24:25

zelenac >> Ja myslel ze to musi byt tim olejem zalite, neco jako okurky v laku? Proto mi neslo do hlavy ze jen lzice oleje. Ono to vypada zvlastne tak nasucho. Ja zavaruju jen houby, a to velmi zridka kdy.
Tak dekuji moc za info. Mej hezky den.

tuzemak - Profil | Po 18.3.2024 9:50:53

valcha186 >> vařit 2x je jistota.

valcha186 - Profil | Po 18.3.2024 9:28:08

zelenac >> Ty recepty jsou podobné. Ale jen se bojím vařit jednou, já to druhý den opakuji. Otrávil se mi boťákem kámoš, co dělal salámy, klobásy, maso atd. Až na to dojel.

valcha186 - Profil | Po 18.3.2024 9:25:54

p.lorenc >> To jenom zábava, z jednoho rybníku do druhého. Kámoši neviděli výlov, tak jsem jim dával školu. Rybník byl po opravě, proto nálety, tráva a dřina. Jsou to kancelářský.

valcha186 - Profil | Po 18.3.2024 9:14:12

jeden3 >> Výlov podařený, nám nic nepadá, to bych nedopustil, cukáme si s vodou podle potřeby. Jen se nám zavalil požerák a rybník byl po opravě vypuštěný. Proto nálety, tráva, bahno. To jenom jak to vypadá když se to dělá z lásky a ne každý rok. Jinak máme čerpadla a stříkáme.

zelenac - Profil | Po 18.3.2024 8:17:41

no comment >> Stejným způsobem celoživotně zavařujeme uzené, klobásy, tlačenku, paštiku a ryby už také mockrát…Uchováváme ve sklepě, kde je v létě tak 18 stupňů. Vše běžně máme i 2 roky

jeden3 - Profil | Po 18.3.2024 7:50:36

valcha186 >> to byl nějaký nepodařený výlov? Protože mi přepadá,že na té třetí fotce plave až nějak moc mrtvolek
jasně, při každém výlovu něco lekne,ale tady jich je fakt dost na tak "malou" vodu

no comment - Profil | Ne 17.3.2024 21:54:59

zelenac >> Ahoj. Diky. S uzenim jsem problem v minulosti nemel, tak tu stat mohu prejit 🙂 Mne zaujala u Valchy ta trvanlivost. Ty to tedy zavaris po tom co nahoru das lzici oleje a je to dostatecne konzervovane?

zelenac - Profil | Ne 17.3.2024 21:26:10

no comment >> Zdar, mě ses sice neptal, ale třeba ti také poradím. Já zfiletuju amura(žebra nechám). Do udírny dám nerezový rošt, na něj pečící papír a nasoleného amura ( převařím vodu s bobkáčem, pepřem, novým koř. a jalovcem. Po vychladnutí dám na 1l vody 8 dkg soli a máčím 12 hodin.
Pak rybu oberu z kostí, kousky nasypu do 3dl zavařovačky, lehce přimáčknu, nahoru dám ještě 1 bobek. 2 nové a 4 pepře. přidám 2 pol. lžíce oliváče (nebo slunečnicového) oleje a vařím při 100 stupních 1.5 hodiny. Pak buď požiju na rybách s chlebem, nebo dělám pomazánku s 1 kostkou tvarohu, s´cibulí, solí, pepřem a trochou citronové šťávy.
Určítě jde dělat stejně i kapr( toho bych udil vcelku) , ale my milujeme amura a ty mám já zmáklé :-).

Tak si z toho mého výlevu třeba něco vezmeš, ať se ti daří.

Laďa

p.lorenc - Profil | Ne 17.3.2024 21:18:08

valcha186 >> Nutný výlov nebo budeš udit kapře😀

no comment - Profil | Ne 17.3.2024 20:49:28

valcha186 >> Super, diky 👍

valcha186 - Profil | Ne 17.3.2024 20:35:33

no comment >> Dám recept. Jen ho musím ze samoty přivézt. Není tam PC a špatný signál.

no comment - Profil | Ne 17.3.2024 20:29:13

valcha186 >> Zdravim. Prosim te, to rybi maso v tom oleji mne zajima. Jaky olej pouzivas, a jak to delas aby tam nevznikaly vzduchove bubliny?

stefan_pista - Profil | Ne 17.3.2024 7:19:56

valcha186 >> ahoj.presne.je to o osobnych preferenciach.dobre si to napisal.

valcha186 - Profil | So 16.3.2024 22:51:43

stefan_pista >> My jsme cítili myšinu ze všech. I když králík má také svoji vůni. U berana je to poctivým vyřezáním loje. Teď už jsou masná plemena, to je o jiném. Všechno má svoje. Chuť kapra, pstruha, lína je také jiná. Záleží na každém, kdo co snese.

stefan_pista - Profil | So 16.3.2024 14:32:51

valcha186 >> ahoj, či to aj nebolo pohlavím, či náhodou nesmrdeli len samce (podobne ako baran, keď je starší), alebo všetky boli cítiť? priznám farbu, o nutriách neviem dokopy nič :- (na hanbu:-(

valcha186 - Profil | So 16.3.2024 13:52:14

zelenac >> Děláme uzené celé velké kapry, obereme, dáme koření a olej. Zavaříme 2x a vydrží i rok. Koření podle chuti.

valcha186 - Profil | So 16.3.2024 13:49:35

zelenac >> Nutrie je myš a je jako králík moc suchá. Jen do klobás a na pekáč. Jde i do sekané. Dělal jsem je ve velkém, zabíjel jsem jich na konečnou 90, cítili jsme pořád myšinu. I když jsme to různě nakládali.

1975 - Profil | So 16.3.2024 9:39:33

Pokud chcete udit nutrií tak jedině do klobás ale jsou pak hodně libové a zratelne tak otec dával více tučného a klobásky byly super

p.lorenc - Profil | So 16.3.2024 8:48:31

zelenac >> Udil jsem ji jednou asi 8 ks najednou (nějaký výřad či co 😀😀😀😀 asi😂) a také neoslovila. Pekáč, zelenina, bůček, trouba = top.

zelenac - Profil | So 16.3.2024 8:12:23

valcha186 >> Dík za info, kapra příště doladím. A s tou nutrií si dám příště radši víc bacha. Jinak uzená nás moc neoslovila- příště půjde klasicky s bůčkem na pekáč :-)

zelenac - Profil | So 16.3.2024 8:04:54

xr125l >> Dík, dopadlo to dobře, kapr je právě proto vcelku a napíchnutý asi 8 cm od kraje. A další výhoda uzení vcelku- nepřeřezané kosti. Kamarád to má na pomazánku...

hadr kapr fakr boy - Profil | So 16.3.2024 0:28:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Trochu tlustčí bůčék a libovej kousek kolety pro holky. Nějaký pivko a zítra ráro lovit 2 rybníky.

stefan_pista - Profil | Pá 15.3.2024 8:58:06

valcha186 >> presne tak, tu sa už nebavíme o nejakej chrípke a čajíku so slivovicou :-(.

valcha186 - Profil | Čt 14.3.2024 21:05:43

zelenac >> Kapra zásadně břichem nahoru, aby nevytékala šťávička. Tak říkal Pišta porybný.

valcha186 - Profil | Čt 14.3.2024 21:03:25

stefan_pista >> Nutrie zásadně dělat v rukavicích, až po dání do trouby. Normální jsou jersínie, otoky kloubů atd. Pak půlroční léčba antibiotiky. Může to být jak z chovu, tak z venku. Stačí malá oděrka a je to doma.

stefan_pista - Profil | Čt 14.3.2024 17:15:23

PYTLAKS >> vidíš, už by som to pokazil keby som sa nespytal. ďakujem

PYTLAKS - Profil | Čt 14.3.2024 16:33:38

stefan_pista >> do některých fermentaček dávám i 28g na kg

HoumrP - Profil | Čt 14.3.2024 16:02:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kouří se od rána...

stefan_pista - Profil | Čt 14.3.2024 13:20:27

p.lorenc >> aha..zaujimavé. takže viac tej soli. OK, skúsim. díky Ti