Udírny a uzení

Všude píšete jak udíte své úlovky ryb,v gastro koutku se také stále něco udí.Ale jak postavit udírnu a jak připravit maso na uzení se píše málo.Proto zakládám tuto otázku kde se to vše můžeme dozvědět.
Autor diskuse: Stopař - Profil , 30.10.2011 všeobecné - ostatní
Dále moderují: džigit Profil + p.lorenc Profil + PYTLAKS Profil
Moderátorem vybraný zápis - stále nahoře.

NHoumrP - Profil | St 18.10.2023 13:08:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Včera rozlučka s kamarády ze zahrady....

Ndžigit - Profil | Čt 30.11.2023 11:47:17

Zdenall >> njn, ale to je o něm známé ;-) Ale pokud to bude fungovat na nějakém známém cloudu... Leda, že bys zprovoznil něco sám,ebů a obchodů s touhle "tematikou" je habakuk.
https://allegro.cz/nabidka/sonoff-wifi-temperatury-ds18b20-1x1mb-ebok-13210715083?ev_campaign_id=20027777985&gad_source=1&
https://www.smart-switch.cz/tuya-smart-life/tuya-th16-wifi-spinac-s-cidlem/?gad_source=1&

NCalex - Profil | Čt 30.11.2023 11:18:48

Zdenall >> Je to trochu. blázen..Ale prej to funguje.😀

NZdenall - Profil | Čt 30.11.2023 10:59:16

džigit >> @zajic tak jsem tomu Macurovi nakonec napsal co by doporučil z jeho teplomeru. Ale ty jeho komenty, no… 🙈

NCalex - Profil | St 29.11.2023 22:24:45

orientační sloupek >> Tak to jsem nevěděl...:-)))

NCalex - Profil | St 29.11.2023 21:08:44

orientační sloupek >> Zdarec, myslím že matrice od mašinky Porkert č.5 má 54mm...Na ETU pasují z mlýnku č.8 maj 62m...Nebo ten Gustus mlýnek je menší ?

Norientační sloupek - Profil | St 29.11.2023 20:53:55

Mame taky robota ETA, ale Gustus, mlynek pocitam je stejny jako Gratus. Pasuji sajby k mlynku č.5. Objednaval jsem tady https://www.dokredence.cz/prislusenstvi-k-mlynkum-porkert/rezna-deska-do-mlynku-na-maso-porkert-karbonova/
Jinak mam 2, 4, 6, 8, 16 a ten original trojuhelnik. 😀
Robot ma 1200W nejvic jsem mlel neco pres15kg s prestavkou v pulce asi 15min. V navodu je tusim max 5kg na jeden zatah.

Njeden3 - Profil | St 29.11.2023 20:38:56

srobik >> tak díky za typ...mě se to jen při té teplotě zdálo dlouho, ale pokdu to máš vyzkoušené, OK

Nsrobik - Profil | St 29.11.2023 19:51:19

jeden3 >> Nejak striktne nesledujem cas. Mozno tam bol 3hodiny, mozno 3,5. Ked si myslim ze uz mu staci, jemne ho stlacim prstom a ked nie je "blatovy", ide von. Doteraz sa nikto nestazoval.

Nsrobik - Profil | St 29.11.2023 19:47:32

tuzemak >> Dakujem

Njeden3 - Profil | St 29.11.2023 11:21:00

srobik >> lososa na 60C 4 hodiny? to zněj už je podešev ne??? nepolemizuji o čase-ale divím se teplotě při těch hodinách
protože když ho dám do sous vide hrnce na 55C na 30 minut - je na jídlo akorát

Ntuzemak - Profil | St 29.11.2023 10:21:50

srobik >> mohou být přestávky přes noc. Lososa tam klidně děj na cca 10-15 h.

Nsrobik - Profil | St 29.11.2023 10:14:06

Zdravim vas udici. Mam nalozene nejake bociky, krkovicu a podbradok a cca za 14 dni to chcem dat do budy. Co sa stane ak to budem vsetko naraz udit nejakych 30 hodin na 25-30st.C? Musim to tahat tych 30 hodin v kuse, alebo sa to moze na noc prerusit? A este jedna otazocka. Kamarat ma poprosil, ci mu vyudim lososa a doteraz som ho vzdy robil na cca 60 st., 3-4 hodiny. Mozem ho dat k tomu masu na 30? a na ako dlho?

Ntuzemak - Profil | St 29.11.2023 8:54:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Když venku mrzne, tak si přitopím, Lucifer to dokáže. 😋😋😋

Nzajic - Profil | St 29.11.2023 7:40:48

Zdenall >> Mně se ty výrobky líbí, recenze mají taky dobrý. Zdál se mi nějakej povědomej, tak sem zadal do vyhledávače jeho jméno a taky sem znejistěl :-)))

NZdenall - Profil | St 29.11.2023 7:34:25

zajic >> nene 😂 Tak tomu kseft dělat nebudu 🙈

Nzajic - Profil | St 29.11.2023 7:23:39

Zdenall >> Víš kdo to je? Zdeněk Macura co bránil Ivetu Bartošovou před Rychtářem :-))

NZdenall - Profil | St 29.11.2023 6:39:41

džigit >> to je zajimavej typek. Napisu mu co by doporučil 👍

Nzelenac - Profil | Út 28.11.2023 21:24:39

džigit >> ale ony jsou úplně živé- měkké, tak mám z toho mrazu strach. Minule jsem čabajky udil cca 20 hodin, pak v průvanu sušil asi 3 týdny a byly údajně boží :-).je fakt, že těch 30 jsem možná trochu na chvíli překročil ...

Ndžigit - Profil | Út 28.11.2023 20:39:28

zelenac >> tak já udím tenhle typ klobás 72 hodin a mívám je tmavší,proto ten dotaz ;-)
Máš dvě možnosti. Jednak ještě přitopit,druhak to tam nechat. Tohle už se mi stalo,ale v lednici.Odešel mi termostat,tak to sjelo pod nulu. Tak sem to tahal postupně po trochách a vždy nechal pár dnů v pokojové teplotě