BP MRS platné od 1.1.2018

Diskuse k bleskovce BP MRS platné od 1.1.2018

Autor diskuse: antony - Profil , 9.1.2018

MrKos - Profil | Út 16.1.2018 9:46:07

tatyk >> místo hájení by bylo možné použít zákaz přivlastňovaní. To by šlo. Jsou i jine reviry, a tam se jedna o celoroční trend.

Osobně by mne ani nenapadlo na D7A vláčet nebo chytat na rybku. Ale známe členi.

tatyk - Profil | Út 16.1.2018 9:37:30

MrKos >> Ale na revíru Dyje 7A z jehož popisu jsi větu vzal NEJSOU dravci celoročně hájeni . Jejich lov je povolen až od 1.9.
Zákaz lovu a přivlastňování si všech dravých druhů ryb (bolen, candát, sumec, štika) včetně užití všech prostředků a způsobů k jejich lovu do 31. 8.“ A z toho důvodu NELZE lovit na plandavku, rotačku či gumku například okouna s tescodravcem a nebo na rybku například úhoře.
Okouna a uhoře můžeš lovit i na jinou nastrahu (žížala)

Petr64 - Profil | Út 16.1.2018 9:30:27

lipan >>To je pro tebe. Pro snadnější orientaci.:o)

Petr64 - Profil | Út 16.1.2018 9:29:20

včetně užití všech prostředků a způsobů k jejich lovu do 31. 8.“

MrKos - Profil | Út 16.1.2018 9:21:38

Tož bychom mohli pomalu pokročit i k dalším změnám v BP a tím je například zavedení hájení dravých ryb a zákaz jejich lovu. V BP si u některých revírů můžeme přečíst formulaci v tomto znění: „ Zákaz lovu a přivlastňování si všech dravých druhů ryb (bolen, candát, sumec, štika) včetně užití všech prostředků a způsobů k jejich lovu do 31. 8.“

Zde se domnívám, že tvůrci BP to sice mysleli dobře, ale vyjmenováním dravých ryb v závorce tak trošku připravili prostor k lidové tvořivosti a výkladu, jak se to komu hodí. Nebohý lovec či méně pozorný čtenář si to na břehu oblíbeného rybníka může vyložit tak, že vše uvedené platí právě a pouze pro druhy ryb vyjmenované v závorce a z toho důvodu lze lovit na plandavku, rotačku či gumku například okouna s tescodravcem a nebo na rybku například úhoře. A nedělejme si iluze, že omylem ulovená štika při tomto lovu okounů bude puštěna a nebo že RS revír uhlídá. Obojí nereálné.

Jakožto budoucí korektor BP se domnívám, že lepší formulace by byla například: „ zákaz lovu na rybku a její část, zákaz lovu přívlačí, zákaz lovu na strýmra, štika, candát, sumec, bolen a okoun jsou celoročně hájeni“.

Fishky - Profil | Út 16.1.2018 8:34:32

lipan >> chyba je, když s sebou každý má mít jen metr a peán ale když chytí jesetera a nadobro by za zády stála RS, tak je průšvih, protože váhu nedokáže určit bez váhy. No a obdobný bejčárny jsou v BP další... například krmení třeba boilíesem je nejspíš zakázané (kapraři prominou) ale ono je nejspíš zakázané i krmení třeba krmením od senzasu (feedraři prominou), vlastně ono bude zakázané nejspíš i krmení obyčejným šrotem (masaři snad také prominou) také bude nejspíš zakázaný lov na živou rybku. Ale nikdo to vlastně nekontroluje a asi by to ani nikoho nenapadlo kontrolovat, když BP to nezakazuje, ale zákon už tak benevolentní ani zdaleka není.

lipan - Profil | Po 15.1.2018 23:12:26

fheavy >> To že je vše v pořádku jsem neřekl ani jednou. Reaguji jen na zcela konkrétní konstrukci ohledně váhy, která je navíc zcela nesmyslná a bezvýznamná. To, že na jedné straně zřejmě kvůli šlendriánu utekly nějaký dotace mi na jedné straně vadí, na straně druhé neznám detaily jaké byly podmínky použití a zda by to skutečně něčemu pomohlo, nebo zda by to bylo něco jako návrat pstruha dle scénáře JV, kdy na tom vydělá pár dodavatelů, masařky se týden uspokojí a je po dotaci. To je možná lepší, že to neklaplo.
A má li s radou problém více organizací, tak stačí postupovat dle stanov § 20, kdyby jsi tápal. Jsou ale dva problémy. Jeden těžkej tj. přesvědčit příslušný počet členů svazového výboru. No a druhej je ještě těžší. Mít 9 lidí, kteří to budou ochotni a schopni dělat 100% bez chyb, rozuměj tak, aby se to líbilo 99,99% členů.
A to je skutečně můj poslední příspěvek do tohoto vlákna. Už budu jen čtenář.

fheavy - Profil | Po 15.1.2018 21:22:35

lipan >> no a pro nektere brnaky ,a ted to nevztahuj na sebe,je taky potreba se obcas podivat trochu jinam nez do brna a na palavu,v okoli jsou jeste dalsi organizace ktere maji zajem aby se neco tady na te brnenske hromadce" nechcu rict ceho" zmenilo))

fheavy - Profil | Po 15.1.2018 20:46:23

lipan >> jeste bych potreboval vedet proc nebyly vyuzity dotace od statu nevim uz presne ale cca pres dva melony kterej mohl svaz dostat ??? ta tvoje konstrukce tzv. smrdi od hlavy,
nejhorsi je na tom ze to je nepostizitelny,a sedi tam furt a furt to samo,a my jenomcumime jak nam mizijo reviry i penize ,a resime tady nejakyho znackovanyho jesetera ,))
a co se tyce te hmotnosti tak ta se nemusi zapisovat u vody pokud si rybu prisvojim,staci kdyz to bede doplneno do pristi dochazky,a znackovanou rybu podmiru bych mel co nejdrive setrne pustit a jestli neco bud merit a hlasit to uz je dalsi vec
EDIT: ja si ty informace necucam z prstu nebuj,ale primo od nekoho z onoho brnenskyho palace mrs)).

fheavy - Profil | Po 15.1.2018 19:26:25

lipan >> takze je vse v poradku svaz funguje jak ma,neni dal o cem ))

MrKos - Profil | Po 15.1.2018 19:17:07

lipan >> už jsem chtěl přejít k jinému tématu, ovšem když máme pořád ještě tu hmotnost, tak jen drobná poznámka:

dle čilimníků BP připouštějí odhadování hmotnosti pouze v jediném uvedeném případě a tento případ začíná rybou opatřenou značkou " Uloví-li oprávněný k lovu rybu, která je opatřena značkou a kterou je povinen pustit zpět do vody, protože je hájená nebo nedosahuje nejmenší délky, zaznamená číslo a tvar značky, změří délku, odhadne její přibližnou hmotnost a pustí ji zpět do vody s náležitou opatrností. "

ve všech ostatních případech se nejedná o žádné odhadování hmotnosti, ale o hmotnost skutečnou... dokonce to čilimníci hezky popsali například zde " Uloví-li oprávněný k lovu rybu, která je opatřena značkou a kterou nemusí pustit zpět do vody, zjistí druh ryby a její přesnou délku a váhu. "

a nebo zde " Přisvojené ryby osoba provádějící lov zapisuje nesmazatelným způsobem do povolenky k lovu, do které uvede druh ryby, její délku a hmotnost. "

z tvého výkladu by to mohlo vypadat, že všichni mohou hmotnost odhadovat nebo použít tabulky ve všech případech a přitom tak to vůbec není... to jen pro pořádek a aby si to náhodou někdo nevysvětlil zase po svém, to bychom nechtěli

lipan - Profil | Po 15.1.2018 19:10:47

fheavy >> Tak to kravinu napíšeš jen pro aby jsi někoho, kdo na ni reaguje mohl nějak ohodnotit. Dost psycho. Vidím že tato diskuse má zcela jinej účel než aby se něco vysvětlilo. Tak si konspirujte.

fheavy - Profil | Po 15.1.2018 19:07:41

lipan >> ja vim ze to neso bratri nesu tak blbe jak si myslis cekal jsem jenom kdy zakejha potrefena husa a vidim ze prvni z hejna uz je tady✌
tohle jsem uvedl umyslne jelikoz cinnost mrs speje do... pr...))

lipan - Profil | Po 15.1.2018 18:58:42

Fishky >> Prosím ještě jednou specifikovat tu chybu a pokud umíš kritizovat, tak bych prosil ještě návrh, jak by to bylo bezchybně.

lipan - Profil | Po 15.1.2018 18:57:27

fheavy >> Vy jste fakt nezdolatelní. Já nepřispěchávám na záchranu svazu. Jen se většinou snažím najít tzv. kořenovou příčinu což je Vám cizí. Vy si prostě vykonstruujete nějakou myšlenku a nejste ochotni uhnout ani o píď. A pro prosazení této myšlenky budete urputně ignorovat fakt, že se hmotnost uvádí odhadem a u některých ryb dle průměrných tabulek co pamatuji (chytám přes 40 let).
A ta jména. Trochu mozek. To nejsou bratři. To je ta samá osoba. Pálava s.r.o. je 100% vlastněná svazem, tak je logické že jednatel musí být stejná odpovědná osoba jako u svazu. Proč to tak je bych Vám samozřejmě uměl vysvětlit. Neb tato konstrukce ale vychází ze zákonů ČR, tak si to dohledejte. Teda pokud se nebojíte, že by Vaše konstrukce opět mohla utrpět.

fheavy - Profil | Po 15.1.2018 18:11:36

MrKos >> jen takova mala poznamka k zamysleni-zkuste se nekdo podivat na presedy vedeni MRS BRNO a jednatele spolecnosti Palava spol. s.r.o takova mensi shoda jmen,tam se to hraje ja na brachu bracha na mne,
to je svaz v nadnarodni podobe maji to vymakany,a my tady vedem zabomysi kydy o nejakym jeseterovy )))

MrKos - Profil | Po 15.1.2018 17:26:15

lipan >> jako správný korektor bych tvurcum BP navrhoval pristi vydání poupravit tak, aby to bylo jasné i pro běžného člena a přitom nebylo v rozporu s jiným pravidlem. Trochu si nedovedu představit, jakou hodnotu ma informace ze kilovy jeseter vazi v očích Pepika 200g a naopak Jarda naváži 2,38kg, ale s tím určitě pmo počítá.

Az budu na počítači, tak si můžeme probrat nějaké další tema z nových BP. Abychom v tom měli pořádek. A dokonce bez konfrontačního tónu. Opravdu neni nutný.

Fishky - Profil | Po 15.1.2018 16:16:25

lipan >> Obdivuju tvou svazovou loajalitu. Všem je asi jasné, že se svaz utnul, jen ty přispěcháš s dodatkem, že chyba je tom, co si neumí domyslet, jak to jako ten svaz myslel :))

PS: no a hláška, že jeseter je "takovej tenkej obrněnej kapr s čumákem", no tak to je perla :)

lipan - Profil | Po 15.1.2018 15:49:05

MrKos >> Tady se to zase vyprofilovalo. Hov..no je třeba najít a pak se v něm ještě rejpat. Tak ještě jednou. Jeseter je vysazen v rámci rakouského projektu "Life sterlet", který je financován cca 2 mil. EU a má za cíl pokusit se navrátit jesetera do povodí Dunaje. Jedním z partnerů je povodí Moravy, které zajišťuje realizaci projektu v řekách Morava a Dyje. Projekt trvá do roku 2021. Součástí projektu je nejen vysazování jeseterů, ale i monitoring jejich výskytu a migrace. Část jeseterů má čip s vysílačem a jsou sledováni průběžně, část má jen kotvičky s identifikátorem a část je holá. Součástí monitoringu je sběr dat o jeseterech chycených účelově do sítí, náhodně rybáři a nalezených uhynulých. U každé ryby se mají sbírat data. Jako hodnocená data se uvádí místo úlovku, datum a čas, délka, váha, pohlaví, barva, růstové anomálie, DNA a fotodokumentace. Samozřejmě rozsah dat může odpovídat pouze schopnostem jak odborným tak technickým osoby jesetera ulovivší. Předpokládám že čilimníci usoudili, že běžný lovec umí zjistit čas kdy rybu chytil (znát kalendář je nezbytné pro napsání docházky), umí změřit délku (metr je povinnou výbavou) a s velkou pravděpodobností umí určit i váhu (buď váhu má, nebo je zvyklý váhu odhadovat protože je to vlastně jen takovej tenkej obrněnej kapr s čumákem). Dovolím si tvrdit, že 75% vykázaných úlovků má váhu odhadnutou. Ještě by šlo předpokládat, že většina rybářů má minimálně telefon s foťákem. Ale na tak tenkej led, že by se měla ryba ještě vyfotit asi nikdo neměl odvahu jít. Obzvlášť když se nyní potvrzuje rozpolcenost členů í kvůli blbé váze. Třeba PMO koule má a ti na webu uvedli, že se má uložená ryba í vyfotit.
Pro normálního člověka je logické, že data pro jejichž odejmutí nemám prostředky po mně nikdo nemůže vyžadovat pod sankcí resp. musí počítat s tím, že budou nepřesná. A buďte si jisti, že s tím počítá. Ale není to důvodem, že by je pro jistotu, aby někomu nešlápl na kuří oko, vůbec nepožadoval.

MrKos - Profil | Po 15.1.2018 10:46:17

hraji >> ahoj Jirko, pravdepodobne jsi přehlédnul můj dotaz Pá 12.1.2018 13:53:49 a je to škoda. Měli bychom si to vyjasnit, protože lhát na veřejné diskuzi neni vůbec hezké.

FRANK71 - Profil | Po 15.1.2018 9:04:17

hraji >> proč bych bojoval, stačí zveřejnit. Každý si obrázek udělá sám.

kakr - Profil | Po 15.1.2018 8:57:25

FRANK71 >>
Být na tvém místě, tak MRS nabonzuji,konexe máš.

hraji - Profil | Po 15.1.2018 8:56:06

FRANK71 >> měl bys na protest proti neodbornosti vedení MRS chodit bez uniformy, aspoň týden. Musíš přece bojovat za nápravu nepravostí, ne? Pobavils mě.

kakr - Profil | Po 15.1.2018 8:55:39

Fishky >>
Jsi na tom hodně špatně, nedokážeš přečíst,nebo opsat dvouciferné číslo......

FRANK71 - Profil | Po 15.1.2018 8:52:34

hraji >> co to má s tim společného? Já za to nemůžu, že vedeni MRS nezná aktuální zákon. Aspoň je vidět ta odbornost.

hraji - Profil | Po 15.1.2018 8:48:26

FRANK71 >> já bych chtěl mít tvoje starosti. Když vám zavřeli šéfa MP, taky jsi se styděl?

FRANK71 - Profil | Po 15.1.2018 8:44:19

hraji >> to je ostuda vedeni Vašeho vedení. Pokud si vedení neumí zjistit aktuální zákon, jak to může vyžadovat po obyčejných rybářích?

hraji - Profil | Po 15.1.2018 8:41:27

FRANK71 >> lipan má se stránkami MRS z. s. společného přesně tolik, kolik třeba Mrkos. Zkus to doporučit jemu, aby zajistil změnu.

FRANK71 - Profil | Po 15.1.2018 8:40:12

lipan >> hlavně by jste si konečně na webové stranky MRS měli dát aktuální zákon 99/2004 Sb. Je to ostuda.

Fishky - Profil | Po 15.1.2018 8:34:54

lipan >> tvé moudra číst po ránu v pondělí, to je jak propaganda na hloupost. Takže odhadnout říkáš, jo? Můžu odhadnout i délku štiky? Měla asi 60... tak jsem si ji vzal :)) v BP je sice uvedené, že do povinné výbavy patří metr, ale nikde není napsané, že je povinnost ho i používat. Můžu i odhadnout, do kdy můžu chytat? V povinné výbavě nejsou hodinky!!! takže jsem chytal asi tak do půlnoci... :)))
...nehledě na to, že odhadnutá váha ryby nemá vůbec žádnou hodnotu. Absolutně netuším, kolik by mohl vážit dobře stavený 63 cm dlouhý jeseter a myslím, že ten - co bude údaje zpracovávat dopadne jak onehdá Kakr, co se v sumcařině ptal, kolik asi tak váží 181cm sumec, že mu někdo uvedl 48kg a jemu se to zdá trošku moc... že by mu jako ubral :o)

Serjoža - Profil | Po 15.1.2018 8:27:46

To ztráci smysl,posílat odhadnutou váhu ryby.Někdo může odhadnout 30cm rybu na 40dkg a někdo na 1.20kg.Takže je to k ničemu.U nás se dávalo hromadu kaprů s kotvičkou,skoro každý chycený kapřík měl okolo kotvičky plíseň nebo byl bolavé.Mirového jsem s kotvičkou neviděl.Tak to asi pozdechalo,nebo jim ty kotvičky vyhnisali pryč.

MrKos - Profil | Po 15.1.2018 7:50:19

lipan >> bych se strašně rad jednou dožil toho, ze cilimnik prizna pochybeni a v dalším vydání BP se bude snažit tu nepresnost napravit. A moje detailni poznatky jakožto z pozice korektora mohou byt pro cilimnika voditkem :-)
Uz, uz si totiž představuju vypovídací hodnotu odhadovane hmotnosti jesetera. Navic ryby, kterou běžně nikdo nelovi, takže nemá zkušenost.

lipan - Profil | Po 15.1.2018 6:23:52

MrKos >> Neodvádím diskusi. Já řeším klasické slovíčkaření. Viděl jsi podmínky programu vysazování jesetera, které zcela jistě nezpracovával svaz. Asi ne. Tak potom prosím neslovíčkař. Není li uvedena váha jako povinná výbava, tak mi asi nezbude nic jiného, než váhu odhadnout. Copak u ostatních ryb je povinnost to dělat jinak. Nejsou náhodou u některých často přivlasňovaných ryb í orientační tabulky.
Nezlob se a v některých tématech se posouváš na úroveň Mrknata. Upneš se na jediné slůvko a už je Tvoje pravda nevyvratitelná.
Ten mníka tam byl proto, že na revírech, kde je vyjímka také musí být textace, lovící zapíše hmotnost í u neponechané ryby. Ano na 100% by bylo, kdyby se uvedlo odhadnutou hmotnost nebo přidat novou orientační tabulku.

MrKos - Profil | Ne 14.1.2018 20:10:53

lipan >> držel bych se jesetera a formulace pro revíry Dyje 2 a další. Není tam ani sloho odhadnout, ani nic podobného jiného. A co když se toho chytí RS a bude požadovat váhu? Navíc je patrné, že jeseteří nejsou značkovaní, pouze někteří.

V případě , že by jeseter měl značku, tak nám zde na sebe opět narážejí dva rozdílné předpisy. Pro značkované ryby (i jesetery) platí, že lze jejich hmotnost odhadnout, pro jesetera z Dyje 2 svaz požaduje skutečnou váhu a pro značkovaného jesetera z Dyje 2 je možné si vybrat.

Na mníka s jesenem bych teď diskuzi neodváděl, to je jiné téma.