Svazomasaj – mýtus, vyhynulá bytost, každodenní realita?

Čím víc se potuluju kolem vody nebo na mrku, tím víc si říkám, že to takto nejde donekonečna. Zavzpomínám-li na moje lovy ryb před 25-30 lety a porovnám-li to se současností, tak je to v podstatě neporovnatelné. V podstatě v každé louži se tenkrát třel lín i candát, pod každou druhou větví stála 15cm kudla, bílé ryby bylo tak akorát, občas se objevil karas obecný. Nepitval bych stav kaprů, kapr vždy byl a vždy bude všude (rým).
Myslím, že na většině vod je dnes hojný převážně jen kapr násaďák (větší kapři odjeli na soukromáky nebo do udírny) a pak ještě přemnožený a zakrnělý cejn (díky absenci dravců). Ostatní ryby často známe pouze týden po vysazení a nebo z atlasu. Můžeme zde namítnout, že za všechno mohou přehradní hráze a teplota vody (ano, na řekách částečně ano) a pak taky, že za všechno může nepůvodní karas stříbřitý. Ale bavme se o běžných rybnících 1-10Ha.
Osobně to vidím zcela jinak a to především v lidech. Když zavzpomínám na moje zkušenosti za posledních 191 docházek v minulém roce, tak český člověk je v podstatě tak nenažraný, nenechavý a často i hloupý, že po něm zůstává pouze spoušť. Kromě toho, že všechny mírové ryby pečlivě poválí po zemi, přeměří a uloží do saku, tak bohužel i dravce na rybku když už nezmasí, tak podměrečné aspoň nechá zažrat a pak s nadávkami a trojhákem v jícnu háže zpět do vody. Často se vyplatí i hluboko zažraný trojhák vyoperovat rezavým peánem, není to totiž levná záležitost. Tito svazomasaji často nemají ani podběrák a když ano tak takový, co trhá ploutve, nepoznají některé druhy ryb a jako nástražní používají jeseny, ouklejky a další. Kromě neznalosti základních druhů ryb se stále bavíme o činnosti lovců v mezích pravidel, pytláci jsou zanedbatelné procento škůdců. V podstatě je jim všechno jedno a jediným hnacím motorem je levné maso. Poměrně početnou podskupinou svazomasajů tvoří tací, co pronásledují náklaďák a jezdí na revíry těsně po vysazení kaprů (pracovně jim přezdívám trambusáci) a tito mají mozek stejně velký jako ostatní, akorát dokážou navíc i telefonovat kamarádům. Drtivá většina svazomasajů nepřemýšlí a v podstatě i ryby, které už nikdy nikdo v revíru nenahradí, nekompromisně končí v mrazáku nebo hospodě. Dalším, snadno pozorovatelným faktorem, je absence mozků i při tak jednoduché činnosti, jakou je odnesení si nepořádku od vody. Asi nemá význam tu vypisovat kolik se válí okolo revírů plechovek, petek, cívek od vlasců a sáčků od krmení. Určitě to tam všechno nechali koupači, slýchávám.
Nicméně toto všechno zajisté znáte, někteří z vlastní zkušenosti, někteří moudřejší to třeba jen vnímají v okolí. Často tady čteme okřídlenou formulaci, že beru ryby jenom občas (občas=všechny mírové ) nebo že 50kg /rok je zcela normální a adekvátní množství. No, každého vizitka. Škoda jen, že tito lidé bez mozků si neuvědomují, že tu nejsou jediní, schovávají se za to svoje „občas“ a jen pláčou, jak je málo kaprů.
Dostaňme se konečně i k otázce a tou je, zda vůbec někdo vnímá určité množství zmasených ryb jako nějaký ještě únosný kompromis, který je adekvátní k tomu, kolik stojí povolenka a co vše za tu směšnou cenu svaz nabízí? Z mého pohledu při směšné ceně roční povolenky na stovky revírů a tedy jedné vycházky kolem 5Kč (kdo chodí méně často – jeho mínus) v podstatě už nemáme nárok na nic, kromě několika kaprů případně duháků za rok (snadno nahraditelných). Tedy obecně řečeno do 10kg masa/rok. Vše ostatní nad tento limit je normální masařina a k tomu většina svazomasajů ještě ryby rozdává, protože je nemají šanci zužitkovat sami. Abych nekázal vodu a nepil víno, tak minulý rok jsem odnesl 2 kapry do 45cm a 15 plotiček nástražných. Z mnou ulovených mnoha desítek dravců nebyl ani jeden zažraný.
A druhá otázka: Známe-li chování „taky rybářů“ u vody, tak má význam usilovat například o prodloužení doby lovu, má význam jim ještě radit formou článků, videí, detailních informací na netu nebo v časopisech?
Podle mého ne a kdyby bylo podle mého i to ostatní tak bych zdražil povolenky, přijal opatření omezující počty přisvojených ryb, rozšířil hájení, hned poté, místo vagónu kaprů do každé kaluže, zaplatil funkční RS a možná bychom se po letech opět dočkali toho, že se i v návesním rybníčku 1Ha bude třít lín s candátem. Možná by po pětinásobném zdražení povolenky a omezení vysazování kaprů už ta RS do dvou let ani nebyla potřeba.
Autor diskuse: MrKos - Profil , 5.1.2013 všeobecné - ostatní

kanec5 - Profil | So 2.2.2019 19:15:53

antihrajikakr >> vubec nezavidim,nemam co.

MrKos - Profil | So 2.2.2019 16:43:52

antihrajikakr >> a je možné někomu závidět smradlaveho kapra ? Já nevím, tak se ptám.

Moc si to totiž nedokážu představit.

MrKos - Profil | So 2.2.2019 16:33:29

kanec5 >> jo, je to tak a poděkovat můžeme hospodařícímu subjektu. Nepředpokládám ze by se průměrný produkt dokázal uskromnit. Dokonce věří tomu, ze je možné smradlaveho kapra závidět :-) to uz je odvazna hra.

antihrajikakr - Profil | So 2.2.2019 16:26:43

MrKos >> je to závist, ryb.řád umožnuje 7 kg deně, tak o co jde , když to spočítám tak můžu odnést až víc než 20 metráků, odnesl jsem loni necelých 7 metráků, takže se na to dívejte tak , že jsem ve vodě nechal ještě 2x tolik. Po vesnici jezdí lidi, když dodrží pravidla taky 50 km/h a ne 20, při těch 50 zabije víc lidí než ve 20.

antihrajikakr - Profil | So 2.2.2019 16:19:00

kanec5 >> závidíš, musíš mít známý doktory a nedělat vola státu, ať žije masařské jádro!

kanec5 - Profil | So 2.2.2019 13:25:56

MrKos >> Ano,je to koncovej produkt tohoto systemu,ale kdyby jsme se takle chovali vsichni rybari tak tam plavou pouze sprcky a to hnedy.A pochybuju ze jeho masareni stoji pouze na kaprech,neni sam takovejch je mraky.Tato spolecnost jde kopru,a stim i cela moje milovana rybarina,a kvuli takovim ignorantum jako tento dalsim,a celemu tomuto zloradum,me prestava po letech bavid.No jo no,zakon padajiciho hovna.

MrKos - Profil | So 2.2.2019 11:35:59

kanec5 >> nebyl bych tak kategorický a podobní jedinci jsou jen produktem svazu. Musíš si uvědomit, že svaz nastavuje pravidla rybolovu, nastavuje i míry ryb a limity odnesených ryb. V mnoha bodech, jak se mu to zrovna hodí, ani nekopíruje vyhlášku a platné zákony. A naopak, opět jak se mu to hodí, v jiných bodech se na vyhlášku vymlouvá a říká, že nemůže jinak. Podporuje svazomasaje dvojnásobkem vysazovaného kapra, povolenku svaz prodává za pár stovek na celý rok a na tisíce hektarů, mnoho PS (dříve MO) ani nepožaduje žádné vstupní znalosti členstva, práci RS svaz degraduje nulovou motivací a v globále to potom může vytvářet podobné svazoprodukty.
Osobně bych se zamyslel a možná by jsi měl nadávat někomu jinému, ne tomu koncovému produktu. Ten pouze natahuje ruku jako v Lídlu v akci, nic víc a nic míň.

kakr - Profil | So 2.2.2019 10:35:53

dun >>
Máš recht:-.))

kanec5 - Profil | So 2.2.2019 10:04:18

antihrajikakr >> jses nenazrany prase,a zijes z penez pracujicich,a jeste mas tu drzost se stim verejne chlubit dobytku,si parazit jak na prirode tak na tech co na tebe makaj,dusevni mrzaku.

dun - Profil | So 2.2.2019 9:53:58

kakr >> Výkon RS odpovídá vynaloženým nákladům.Pár pozitivních deviantů to nevytrhne.
U vody to vypadá diametrálně jinak než na monitoru.

kakr - Profil | So 2.2.2019 9:46:11

dun >>
To by ovšem svědčilo o špatné práci RS, která je a musí být bdělá a ostražitá:-)))

Jen konstatuji, že se chyťapusťáctví šíří jako morová rána ve středověku a pár "statečných" to zachraňuje s vypětím všech sil.

dun - Profil | So 2.2.2019 9:19:52

kakr >> To jistě mohl ale zrovna tak mohl jít 85x cíleně na candáta (když byl jeho rok) a žádnýho (mírovýho) prostě nechytit.A ti co vrací povolenky bez docházky můžou chodit na candáty a prostě jen nezapisovat ani revír.

kakr - Profil | So 2.2.2019 9:05:44

dun >>
Nebyl i když někteří chlubílci napíší do povolenky "kapr 80cm,10kg vrácen vodě".
Ale když má někdo 85 docházek na Dyji 5 lze předpokládat,že nějakou jedlou rybu ulovil, povolenka má ale jen proškrtnutou docházku, nic víc.

dun - Profil | Pá 1.2.2019 20:42:08

MrKos >> Optimisto
......

kubas. - Profil | Pá 1.2.2019 20:29:12

MrKos >> Bohužel... a je to škoda, potenciál to mělo.

MrKos - Profil | Pá 1.2.2019 20:14:01

kubas. >> opravdu bych rád takovou statistiku z roku 2018 viděl, protože se domnívám, že jeden revír jaro nedělá a rok kapra se nám velmi rychle vrátí zpět.
No dobře, dva roky jsem přehnal, tak letos to tam svazomasaji vyberou a protože schází velikost kolem 30cm, tak do dalších let tam nemá co dorůst. Doroste kapr :-)

kubas. - Profil | Pá 1.2.2019 20:08:56

dun >> Kvalifikovaným pohledem z vokna :-)...

kubas. - Profil | Pá 1.2.2019 19:58:51

MrKos >> Do dvou let? Optimisto :-)...

dun - Profil | Pá 1.2.2019 19:54:30

kakr >> Nebyl by nějakej manuálek jak z povolenky/sumáře vyčíst druh a velikost puštěné ryby?

MrKos - Profil | Pá 1.2.2019 17:47:14

kakr >> možná by byla zajímavá doplňující informace, jaké % přisvojených candátů pochází ze Svratky 5.

Candáti tam dorostli do míry, do dvou let je svazomasaji zlikvidují a rok candáta se vrátí do normálních kolejí, které směřují k roku kapra.

karlak - Profil | Pá 1.2.2019 17:37:56

jo presne tak zase jeden zbytecny agitacni clanek nevidim nic spatneho kdyz nekdo chyta podle rr a tez ryby si prisvojuje dle rr daleko vice skod zpusobuji predatori a otravy povodi a skody na povodi zpusobene nerybari atd,

antihrajikakr - Profil | Pá 1.2.2019 17:09:53

kakr >> Neboj, to co zbyde po pouštěčích, rybožrouti hravě dočistí, vycházím z toho, že čím víc blbců bude pouštět, tím víc zbyde na mě, jsem v inval. důchodu , času dost, mám 317 docházek, 687,3 kg ryb a letos bych chtěl překonat osobák, tak pouštěči s chutí do toho.

kakr - Profil | Čt 31.1.2019 18:26:46

Úvodem konstatuji, že rok 2018 byl rokem CANDÁTA. Rybáři si jich přisvojili skutečně hodně.
Dále se rozevírají nůžky mezi pouštěči a rybožrouty. Pouštěčů přibývá a rybožrouti už pomalu přestávají stíhat. Stoupl i počet členů, kteří si koupí povolenku,někdy MP i P a za celý rok nejdou vůbec k vodě, nemají ani jednu docházku.
Vycházím s údajů cca 2000 zpracovaných sumářů.

Vladk - Profil | Po 31.12.2018 19:59:58

Nějaká nová změna? Kolik kg jste letos napočítali?

Petr64 - Profil | Ne 22.1.2017 10:02:19

MrKos >> Tak to je fajn.Mám první metu (na začátečníka dobrý)Jen ty body 1 a 10 jsou takový nedotažený.Katapultujou všechny na dosah průměrného masaje hned po pár docházkách k vodě.:-)

MrKos - Profil | Ne 22.1.2017 9:48:30

Petr64 >> takový průměrný svazomasaj většinou dosáhne na tři až pět bodů. Více bodů zvládají jen ti nejlepší.

kubas. - Profil | Ne 22.1.2017 9:41:17

MrKos >> Teď je třeba aktuální ten bod, že co nezvládnou sežrat kormoráni, dorazí bdělí svazomasaji :-).

Petr64 - Profil | Ne 22.1.2017 9:31:52

MrKos >> Tohle jsem už někde viděl a je vidět,že na tom pracovalo hodně špičkových odborníků.:o)
Svazomasaj musí splňovat všechny body,nebo většinu bodů,nebo stačí jen jeden bod?Já jen,jestli se do téhle malé skupiny lidí už mám počítat,nebo ne.
Jinak dík za reakci.Teď jdu prostudovat zbývajících 12 stran.

MrKos - Profil | Ne 22.1.2017 9:25:29

Petr64 >> nic nového, stav obsádek i mentality členstva je setrvalý. Snad jen, že nám už nestačí svazomasajské desatero, ale občas se vyklube nový bod. Už se mi do desatera všechny nevejdou.

1. Nedělám nic, co by mi BP (případne RŘ) neumožňovaly.

2. Když rybu nezmasím já, udělá to někdo jiný.

3. Pokud ryby berou, je potřeba jich vzít dostatek.

4. Fotkou zabité ryby ukazuji na skutečný stav rybařiny a tím vlastně plním osvětovou funkci.

5. Ryby pouštím, pokud nechytím nějakou pěknou na pekáč.

6. Na zásek dravce se musí po záběru počkat. Co kdyby mi spadla mírová ryba.

7. Ryby beru, protože povolenka se musí vyplatit a ani ten benzín není zadarmo.

8. Když nejdou kapř, tak aspoň vezmu bílou rybu pro slepice. Rybaření se musí vyplatit.

9. Těch pár dravců, co chytím za rok, určitě nikde chybět nebude.

10. Když se někomu nelíbí, kolik a jakých beru ryb, je to jasná známka, že mi závidí úspěch.

Petr64 - Profil | Ne 22.1.2017 8:55:32

Je zima a tak by se hodilo trochu oživit jednoho dinosaura.:o)
Je něco nového ohledně ""Svazomasajů""? Nějaké nové definice,které ještě v roce 2013 ještě nebyly známy?Co se za ty 3 +něco změnilo?
Je škoda to tu nechat spát,když se téma stává aktuálnější a aktuálnější.:o))

MrKos - Profil | Út 13.8.2013 14:01:02

Soulfish >> pětinásobek mi přijde málo, protože by to odradilo jen hrstku a zbytek svazomasajů by dále s nadávkami avšak vesele plundroval naše vody... líbil by se mi desetinásobek a věřím tomu, že slušnému chování ani poznávání plotice od jesena by lidi sice nenaučil, ale díky vysokému podílu odpadnuvších lovců bych možná měl chuť to ten zbytek začít učit i osobně

krůček po krůčku

v současnosti je to házení perel sviním a to doslova... navíc 9 z 10 lovců zajímá pouze vzácný kapr

Soulfish - Profil | Út 13.8.2013 12:08:25

MrKos - >> Tak jak se má pětinásobné zdražení povolenky? Bude brzy mezi námi? Už i někteří šikovnější techničtí lovci jsou schopní přisednout ke svazomasajům technikům a nadávat s nima, že nenasypali a že neberou a že ani není, co by tam brát mohlo (teda až na pár zbývajících přeživších "smradláků" - na Svitavě termín používaný pro bílou rybu).

Mr.Mepps - Profil | Út 12.2.2013 19:06:52

MrKos - >> No tady jeden potluk kterej jsem našel u jedné VČ svazovky ..(

Soulfish - Profil | Čt 10.1.2013 22:26:09

hraji >> tak to je velká škoda

hraji - Profil | Čt 10.1.2013 19:47:15

Soulfish >> především je potřeba vědět, že postihy za jednotlivé přestupky jsou uvedeny přímo v zákoně. Je to myslím § 30.
Co se týče trestů v rámci MRS, tam neexistuje žádný tarif trestů a jejich přiřazení k přestupkům. Kárná komise vždy hodnotí celý případ komplexně. Bohužel zejména v poslední době se začala z nepochopitelných důvodů řídit hodnocením závažnosti přestupků, které dostává od orgánů státní správy.
Neexistuje žádný postup, jak změnit výši trestů ukládaných v rámci kárného řízení ve svazu.

JaČ - Profil | Čt 10.1.2013 19:20:58

Soulfish >> Podle mne záleží, jak moc je slyšet křik členské základny a jak důrazně se vyjadřuje její mluvčí.
Co se týče zákona, rozsah trestů od - do je v něm uveden. Pak je jenom na úředníkovi státní správy, jak je při ústním pohovoru s hříšníkem pevný v kramflecích, jak na něj tento zapůsobí a jak rychle chce s dotyčným diskutovat.
Věř, že někdy jsem žasl, jak "fundovaně" byl někdy přestupek řešen!
Jestli máš na mysli svazovou kárnou komisi - KK, tak tam fakt netuším, jestli si ta "ohodnocení" nejak losují, nebo na to mají šifrovací mřížku.
Myslím si, že to chce vyvolat jednání na příslušné úrovni - na MZE, nebo na vedení svazu. Donutit úředníky reagovat ( petice, otevřený dopis, tisk...)
Pokud tě to za pár týdnů někam dovede a nevzdáš to, je možné, že docílíš nějakého stanoviska. To je první stavební kámen. Bez podpory dalších to ale nepůjde. Pokud se ti podaří získat aspoň část komunity pro svůj názor, můžeš s něčím hnout.
Aspoň trochu.
Nebo aspoň já si to myslím.

Soulfish - Profil | Čt 10.1.2013 17:18:09

tak pěkné téma a tak brzo umřelo?

zajímalo by mě, co je potřeba pro to, aby se do postihů dostaly tvrdší tresty - neví někdo, z čeho všeho se takový proces od návrhu po začlenění do BP skládá?