Zoologický koutek MRKu.

Diskuse bez zoologických mantinelů o všemožných tvorech této planety a o přírodě vůbec.
Autor diskuse: Piskořík - Profil , 31.12.2011 všeobecné - ostatní
Moderátorem vybraný zápis - stále nahoře.

Pvl - Profil | Pá 10.5.2024 7:23:07

Tak letos straky nebyly vidět (ve městě ) jako v letech minulých . Stejně se nějaká objeví v jednotkách kusů, což je pochopitelné . Kosáci to mají o to jednodušší prohánějí je s křikem jak "nadmuté kozy" :o§)) Snad vyvedou víc mladých než vloni . Měli to podstatně složitější , jednu zahnaly a druhá se šikovala na lup

MiPo - Profil | Pá 10.5.2024 7:20:23

A já pořád kdo mě oškubává peří ze slepic 🫢 už je mě to jasný vlaštovky 🤣🤣. Přílet 6.4.o 14 dní dřív než loni a teprve teď mají vajíčka jako loni

DeProfundis - Profil | Čt 9.5.2024 22:19:24

Ciffik >> myslíš skrze pach, co by člověk na mladých zanechal? Nebo to, že to staří vidí a pak by je opustili?
Jak píše Tomáš - jakmile se mláďata vylíhnou, tak po pár dnech si k nim ptáci vybudují hodně silnej mateřskej vztah a nic vážnýho nehrozí. Asi budou nějaký vyjímky, ale ale ty mi nejsou známý. Je z vlastní zkušenosti je problém přidávat mláďata rorýsům, tam to staří moc dobře nedávají. Letos budu nejspíš skrze tohle dělat další pokusy.

osprey - Profil | Čt 9.5.2024 22:18:40

A dvě fotky pískorypek (taky samotářská včela) při hrabání nory.

osprey - Profil | Čt 9.5.2024 22:17:38

Tohle jsou fotky z nějakého rojení samotářských včel. Kout louky, desítky krtinců a nad nimi stovky poletujících samotářek. Občas nějaké pokusy o interakci. Vydrželo jim to asi týden, pak zmizely.

DeProfundis - Profil | Čt 9.5.2024 22:14:30

rybomil >> to je trochu složitější. Aby to bylo ofiko, tak bys musel mít udělanou genetiku. A ta by musela odpovídat původní český populaci. Potom by asi nebyl problém se domluvit s někým pověřenějším o vhodnosti místa k vypuštění. Bez testů to podle mě nejde.
Druhá věc je, že je jen velice malá šance, že se některý z těch vypuštěných mláďat spáří a přivede na svět potomstvo. Tyhle pokusy se docela intenzivně dělají, dokonce s rozletovýma prostorama a mláďata ani nikdy nevidí člověka a přesto to pozitivní výsledky zatím nepřináší. :-(
Ale v principu v tom já problém nevidím, jakejkoli pokus byť s minimální šancí za to stojí.

Piskořík - Profil | Čt 9.5.2024 12:49:48

Poušťák >> Jak říkám, jak začnou krmit, je to vyjímka…..ale snůšku hřivnáči klidně opustí….i hrdličky jsou na tohle citlivý….

Tohle hnízdo holubi opustili před 14 dny, když jsem stříhal větve a nevěděl o něm…doteď tam jsou dvě vajíčka….fotil jsem to před 5 minutama….:o/

Poušťák - Profil | Čt 9.5.2024 12:22:50

Piskořík >> dříve si holoubata u hřivnáčů přivazovali skrz hnízdo za nohu,aby je stáří co nejvíc vykrmili a pak je sežrali.
Takže si myslím že jim dotek nevadí Tome

Piskořík - Profil | Čt 9.5.2024 12:17:58

Ciffik >> U sýkorek určitě ne….to bych jim tam nelezl….;o)

Ale jsou ptáci, kteří jsou na tohle citlivý, ….třeba hřivnáči…..ale obecně je to spíš taková vyjímka a týká se to víceméně jen snůšek….jinak je rodičovský pud u ptáků velmi silný….někteří si na to dokonce vyvinuly strategii, všichni známe kukačku….:o)

Ciffik - Profil | Čt 9.5.2024 12:08:34

Piskořík >> @DeProfundis ze zvědavosti, nehrozí při manipulaci s mladýma (obecně) jejich odvrhnutí krmícím párem? je to třeba nějak druhově specifické nebo to celkově bůhvíjak nevadí?

rybomil - Profil | Čt 9.5.2024 10:35:06

DeProfundis >> Romčo technická : Za jakých podmínek se dají vypustit mladý sýčků odchovaný od párů doma do volný přírody ? Musí to dělat jen pověřený lidi či jak ? Samo místa kam asi potřeba konzultace.

DeProfundis - Profil | Čt 9.5.2024 10:13:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já jel včera večer z návštěvy od mladých a koukám, jak na frekventovaný silnici se snaží stará čejka převíst mladý z louky na pole. Tak o 10 cm se vyhýbaly na kraji protijedoucím autům, tak jsem hodil zpátečku, zastavil poblíž a vyběhl je najít. Místo aby utekly, do louky, tak si obě mláďata jen zalehly na kraji silnice a skoro nebylo možný je najít, jak jsou nenápadný. Nakonec všechno dobře dopadlo a pustil jsem je dál na poli, kde mazaly za volajícíma starýma.

Piskořík - Profil | Čt 9.5.2024 9:27:28

Šel jsem letmo zkontrolovat jednu budku, na kterou došáhnu bez štaflí …..vím, že tam jsou koňadry, ale prostě jsem se chtěl podívat, v jakým stádiu jsou….a tenhle blázen malej mi skočil do ksichtu….tak jsem si ho vyfotil a mazal zpátky do ďoury…..a starý musím taky pochválit, srdnatě na mě dotíraly…..;o)

Nilsmaster - Profil | St 8.5.2024 14:10:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Blízko zatopeného lomu na táborsku. Dlouhošíjka. 30.4.2024

Nilsmaster - Profil | St 8.5.2024 14:05:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lužnice v Táboře. 4.5.2024 slunící se želva.

osprey - Profil | Út 7.5.2024 18:34:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Je nevlídno, upravuju fotky.
Pár letošních majek.

woody - Profil | Út 7.5.2024 16:35:45

DeProfundis >> tak já bych Tě taky napálil, kdybys mi ty moje děti vracel zpět. Ta zmařená radost, že se jich zbavím a nebudu se o ně starat by mne rozezlila doběla.😁😂😂😂😂😂😂
Ne teď vážně, máš můj obdiv za Tvou starost o soví populaci. Já bych si docela přál mít někde v dosahu nějaké soví hnízdo, ale nějak si neumím představit co by tomu říkalo zpěvné ptactvo pečlivě krmené.

Piskořík - Profil | Út 7.5.2024 12:42:28

DeProfundis >> Zkoušel jsem je vloni, letos ještě ne....:o)

DeProfundis - Profil | Út 7.5.2024 12:26:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Včera jsem měl zajímavej zážitek. Šel jsem k jedný budce na kontrolu a už z dálky slyším, jak pěvci křičí na starýho puštíka. Ten seděl tak 10-15m od budky a jen cca 7m vysoko. Koukám na něj docela z blízka dalekohledem a najednou do něj prásklo káně. Puštík to ustál a byl celkem v klidu. Sice jsem neměl teleobjektiv, ale jen záklaďák na dokumentačky mláďat, ale i tak jsem pro něj běžel do auta. Chodil jsem kousek pod ním a kupodivu jsem mu byl úplně ukradenej. Probíral si přede mnou peří a dělal, jako bych tam ani nebyl. Po pár fotkách jsem skočil pro žebřík a kousek od hlídajícího puštíka - byla to stará samička, co už tam roky úřaduje, fotil jsem jí tam už v r. 2017 - na fotce s rezavým samečkem, to ještě hnízdili v dutině buku, který jim zlomil další roky vítr, jsem vlezl do budky. Měli 4 mláďata, ještě docela mladý. Loni tam měli dokonce 5 mláďat. Samička byla tak šikovně za stromem, že mě ani neviděla a tak tam celou dobu jen tak seděla, než jsem je okroužkoval a vrátil do budky. :-) Takový poklidný kroužkování by mohlo probíhat vždy. Pak jsem zajel ještě domů pro teleobjektiv, ale po návratu už byla samička pryč a nenašel jsem jí. Škoda, mohl jsem si udělat luxusní foky. Ale i tak to byl parádní zážitek, protože samice většinou poletuje kolem a moc se jí moje zkoumání budky nezamlouvá.
O to zajímavější to bylo po mým letošním "pokřtění" nasranou samicí, která mě napálila z boku do hlavy. Naštěstí jsem měl kšiltovku a tak mě sekly asi jen 2 drápy za ucho. Ale byla to šlupa, jak když dostane člověk mičudou. Kupodivu to bylo až když jsem máďata do budky zpátky vracel.
Další den jsem slyšel opět starou puštici dost podobně kňourat, když jsem vybral mláďata z budky. Našel jsem jí tak 20-30m ode mě na stromě a tak si říkám, že nebude tak blbá a když se na ní budu dívat, jak polezu nahoru, tak snad nezaútočí. Ale to jsem se přepočítal. Metr pod budkou se rozletěla a zase mířila přímo na hlavu. Tak jsem se sehnul a dostal jsem to pěkně pařátama do zad. :-) Rychle jsem tam šoupnul jedno mládě a najednou další kolečko a znomu na mě, to jsem se sehnul rychleji a minula mě. Další dva prcky jsem šoupnul do budky a pěkně svižně mazal po žebříku dolů.
Doteď jsem to měl za naprosto vyjímečný, protože jsem v pár budkách za poslední roky už byl a ani náznak útoku. Kamarádovi se to za snad 20 let, co to dělá stalo prvně až loni. A mně teď 2 samice po sobě, tak doufám, že to nebude nějaký nový trend. :-)

DeProfundis - Profil | Út 7.5.2024 11:01:42

Piskořík >> já jak používám takovej chytrej plugin do firefoxu, tak mi to automaticky všechny linky předělává na klikatelný a nevšiml jsem si, že jsem tam nevložil celej odkaz včetně http...
Tak snad to bude makat.
Co vůbec výrečci, nezkoušel jsi je? Už by tam u vás mohli být.

Piskořík - Profil | Út 7.5.2024 10:12:12

drvoštěp >> Já chtěl aby to udělal Roman....;o))

Ale dobře, děkuju....:o)

Piskořík - Profil | Út 7.5.2024 8:00:15

DeProfundis >> Nejde dát ten odkaz znova, aby na něj šlo přímo kliknout?....;o)

Pvl - Profil | Po 6.5.2024 16:38:00

Nerodia >> druhej :o§)