Moc kaprů v revírech

V našich vodách nikdy nebylo více a větších kaprů, než nyní. Souhlasíte se mnou? Ne, nezblaznil jsem se, jen se nad tím bez emocí zamyslete. Děláme si z revírů kapří speciálky, kde jiné dryhu ryb nejen že nemají prostor, ale ani na ně kvůli kaprům nejsou peníze. S kapry přijede tatrovka několikrát ročně, ale násadu štik přinese hospodář v jednom kyblíku, a když se nepodaří sehnat násada ostroretek, tak se nic neděje. Někde je to lepší, někde horší, ale obecně je kaprů moc a jde do nich moc peněz, které by se daly použít na podporu těch druhů ryb, kterých je málo. Chtěl bych vás vyzvat k zamyšlení a diskusi, která třeba povede ke zmenšení tlaku veřejnosti na rybářské svazy, aby se vysazovali hlavně kapři. Protože věřím, že většina hospodářů (i jiných funkcionářů) jsou rozumní odborníci, kteří vědí, že to takto není správně, ale v té naší svazové demokracii je většina dotlačí tam kam chce. Pojďme jim ukázat, že tu je rostoucí masa rybářů, kteří to vidí jinak, a kdyby se rozhodli pro změnu, tak je podpoříme.
Více myšlenek jistě zazní v diskusi - prosím o věcné připomínky. Jestli souhlasíte nebo ne psát do diskuse nemusíte - hlasujte v anketě.
Tuto myšlenku nastartoval a táhne Petr Jakubka, založil k ní FB stránku, natočil rozhovor pro Rybománii, vytvořil petici a oslovil mnoho rybářů, kteří vše společně vypustí do světa. Určitě doporučuji přečíst a poslechnout si jeho názory.

https://www.instagram.com/zachranme.nase.vody
https://www.facebook.com/zachranme.nase.vody
https://www.petice.com/zachrame_nase_vody
Autor diskuse: Martin M. - Profil , 19.11.2023 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Souhlasíte, že je v našich MP revírech příliš mnoho kaprů?

A) ano, zakázal bych vysazováni kaprů nad úrověň zarybňovacích plánů9%

B) ano, navrhuji snížit zarybňovací plány pro kapra (změna dekretů) a nepřekračovat je72%

C) ne, teď je to OK4%

D) ne, kaprů může být ještě více15%

Od 19.11.2023 hlasovalo 306 čtenářů.

Ondřej Dočkal - Profil | Út 21.11.2023 19:47:15

Zdravim, dovolim si jednu poznamku k debate jak produkovat za usetrene prachy za kapry dravce - je opravdu potreba je ve velkem produkovat na lihnich? Co takhle uvazovat o tom, ze ponizenim kapra a amura se na revirech zlepsi kvalita vody a aspone nekde to zaroste vodnima rostlinama, na ktere se bude trit jako BR, tak i ta stika atd.? a jejich potery pak budou mit ukryty (= nebudou se tolik zrat) a diky spouste potravy v te vytrene BR budou dobre odrustat? Plus samozrejme u atraktivnich reviru regulace ulovku, mozna vyssi lovne miry atd. - to je o domluve nad konkretni vodou. Je tady videt, kam se to cele posunulo... vetsina rybaru uplne zapomela na to, ze ryby jsou schopne - kdyz jim dame tu moznost - trit se i samy, coz je jednak "zadara", a hlavne jde o produkci te nejkvalitnejsi "nasady" jakou si umite predstavit - protoze se selektuje od mala na podminky konkretni nadrze.. toz tolik sem mel potrebu napsat. A ted do me, uz to slysim, ze to prece nejde :)

Butchi - Profil | Ne 19.11.2023 17:25:06

Ještě bych tam připsal duháka a zrušení K70.

Pedro1 - Profil | Po 20.11.2023 15:40:08

MrtweyUbrus >> Tohle nezmění nic, ale bude se o tom mluvit, lidi to budou vědět, bude se o tom přemýšlet, možná se připojí odborníci na kvalitu vody, ekosystém, ..... a půjde to úplně stejně, jako se to dělo s K70. A kde je teď K70? Je všude, někde K65 a někde dokonce K60, velkých kaprů je jako hnoje a hromada lidí to bere jako že to je odjaktěživa. Přitom to celé trvá sotva dvacet let.
Třeba se za dvacet let jednou zamyslíš, až budeš tahat na rybníku 45 cm líny, co budou mít míru 40 cm a bude povolen jeden týdně a řekneš si ... "tenkrát to začalo, na podzim roku 2023, kdy se začalo řešit že je kaprů jako sraček jsme si o tom psali na MRKu a byl jsme součástí toho začátku".

Piskořík - Profil | Po 27.11.2023 20:06:18

potočák 62 >> Onehdá jsem téma původu candáta už na MRKu rozebíral….tak si dovolím můj prehistorický post zkopírovat a vnést více světla do této problematiky…….;o)

Otázka původu candátů v našich vodách je velmi zajímavá a dlouho na ni nikdo neznal uspokojivou odpověď. Kdysi dávno se i zoologové domnívali, že se nejedná o samostatný druh ale o křížence štiky a okouna. Z toho možná vycházel i pan Linné a nazval candáta druhovým jménem "Lucioperca" (Esox lucius-štika, Perca fluviatilis-okoun).Pravým původem candáta se aktivně zabýval i Josef Šusta a ten našel v archívech třeboňského rybářství toto:
"Roku 1784 zavítali první candáti do rybníků třeboňských. Mlynář Šputský chytil v Nežárce 6 kusů, které správně velkostatku třeboňského odvedl. Malým lístkem nařizuje uředník rybnímu, aby tyto candáty, neb jak v účtu téhož roku uvedeny "mořské okouny" nasadil do rybníka Rožmberského. Při slovení dotčeného rybníka na podzim roku 1786 shledáno 5 kop násady candátí, která určena do rybníka Káňova a Rožmberka"
Z toho je zřejmé, že toto bylo první setkání třeboňských rybářů s candátem. Neznali ani jeho jméno a vymysleli si proto svoje-mořský okoun. Co je ale zajmívé, odkud se candáti vzali v Nežárce. Lze s největší pravděpodobností předpokládat, že candáty chytil mlynář Šputský do slupu, který se tehdy nacházel snad u každého mlýna. Tato Šustova stopa neunikla historikovi moravského rybníkářství Dr. Rudolfu Hurtovi a ten následně zjistil, že dávno před třeboňskými rybáři chovali candáty v rybnících na Moravě. První zmínky o chovu candátů na Moravě jsou z roku 1708 z rybníka Nový u Mikulova. Jaký je původ těchto candátů nikdo neví ale lze předpokládat, že pocházejí z povodí Odry, Dunaje nebo Visly. Druhou možností byl původ násady z některého z evropských rybích trhů.
V každém případě se v 18. století chov candátů na Moravě dařil a šířil se dál. Koncem 18. století se candáti chovali už i na Vysočině, na panství Telč a sním spojeném statku želetavském a studentském. A v tomto by měl být klíč k původu třeboňských candátů. Panství Studená leží už v povodí Nežárky a candáti se do ní nepochybně dostali v podobě plůdku při podzimních výlovech.

Čerpáno z badatelské činnosti pana Jiřího Andresky.

sven - Profil | So 25.11.2023 19:25:37

Radisman >> Píšeš nesmysly..
Všechny vody na našem území pochází ze srážek, žádná řeka k nám nepřitéká ale naopak všechna voda odtéká pryč.
Kdyby neexistovaly přehrady, tak už valná část našich řek, by byla bez vody, zemědělci bez závlah, průmyslové firmy bez průmyslové vody a některá města i bez pitné.. koryto- nekoryto..
Na komouše se vykašli... ti už jsou 34 let od vesla a co se zlepšilo ? Kulový !
Zemědělská půda se neobdělává, místo ní stojí satelitní města, solární elektrárny, komplexy hypermarketů a skladů, hyperparkoviště, města vybetonovaná, voda nemá kam vsáknout, takže jde rovnou do kanálu a mizí bez užitku.. Lesy vykácené na úkor sjezdovek nebo z důvodu kůrovce apod. atd .atd.,atd,,
Takže původní koryta jsou sice dobrá vize ale vůbec nic neřeší.. A navíc, tenhle vytunelovaný stát, který se ekonomicky zmíta až na poslední příčce v EU, už stejně na to nemá finance.
A nakonec i ta voda je plná chemie, těžých kovů. hormonů, antibiotik, drog aj-
To je jen ve velmi stručné zkratce...
Připomeňme si otravy na Bečvě, Labi, Bílině atd...

Martin M. - Profil | Ne 19.11.2023 17:03:03


1Mara - Profil | Čt 23.11.2023 13:44:14

Pedro1 >> Takže kolego jdeme na to, vše co napíšu a hlavně okolo dravce tedy candáta je výlovek hodně nadhodnocený .

Máme 0,3h. rybník, když do něj dáme rychleného kapra velikost cca 4cm., kde kilo stojí cca 130kč. a vysadíme cca 35kg. kapříka. To je cena 4550kč. Doufám, že si to dobře pamatuji, jak mě to hospodář říkal a propočítával na kalkulačce :-))) k tomu, aby kapřík dobře rostl tak ho budeme krmit pšenicí, tam zkrmíme pšenici za cca 3000kč.
Těch kapříků je na kusy cca 7000ks. Vysadíme ho a teď pozor, předtím než ho vysadíme, tak v tom rybníku uděláme na jaře třeba rychlenou štiku, což je třeba max. měsíc ten rybník zabrán. 3tička se s loví a vysadí se právě tenhle nakoupený kapřík. Vysadí se v červenci a v listopadu se s loví. Tam je velikost cca 10-12cm. a počet kusů v s lovení je cca 5000ks. Něco sežerou volavky, a jiné. Kapr protože podryje dno a zakalí vodu, tím se zbaví vodní rostliny a tudíž ten rybník přes horké léto nezaroste a tím pádem není úbytek kyslíku a podobně. Tak, jdeme dál, na podzim se tedy s loví cca 5000ks. kapříka , kde je váha kapříka cca 60g. To máme 5000ks x 0,06kg = 300kg. a 300kg x tržní hodnota za kilo je cca 120kč. = 36000kč. Teď odčteme náklady to jest krmení a nákup a vyjde nám, že z jednoho malého rybníka vyděláme na kaprovi cca 30000kč, čistého.

Jdeme na céčka :- ))) ................kuwa já tomuhle nikdy nerozuměl a teď se cítím jak nadhospodář ! :-)))

Tohle je z naší zkušenosti......
Do stejného rybníka, vysadíme tři matečné páry céček a dáme jim tam tři hnízda. Více nemá cenu, ten rybník jich více neuživí. K nim vysadíme i lína, aby se také vytřel a aby měl malý candátek potravu. Z těchto vysazených vytřených céček i jiker bude dejme tomu ze škušenosti cca 5000ks. rychleného candátka, ten by byl od vytření do max tří neděl s loven aby se nežral mezi sebou a podobně a tak s lovíš cca 5000ks. rychleného candátka kde je velikost cca 5cm. a tržní cena je cca 2kč. za kus. to je celkem 10000kč. Kdybys dělal ročka, Tak tak s lovíš na podzim cca 3000ks. Tak cena je vyšší asi cca 4kč. za kus a to je 12000kč. Víc ale neslovíš. Takže maximálně za chov candáta vyděláš celkem 12tis.
Za kapra a to ještě uděláš i napřed rychloštičku , kde počet je z plůdku třeba 5-10tis. ks. štičky a cena je třeba výdělek10000kč. takže vyděláš za kapra čistého cca 30000 + za štičku 10000kč. A to se vyplatí.

No, ale hlavní a důležité věci jsou :

1 - s lovíš méně kusů candáta jak kapra takže si cenově jinde
2 - musíš rybník s candátem hlídat a čistit a nenechat ho zarůst, jinak ti přes léto ryba popadá = větší náklady
3 - dostaneš za něj méně než za kapra
4 - vody na chov dravců musíš uzpůsobit na výlov, to je lovit rybu za stavidlem v odtoku tak, aby ta ryba šla s vodou. takové rybníky my nemáme ani jeden. Takže opět další velké náklady. Ryba ( candát ) která by byla v lovišti by ti 50% pošla na kyslík než bys to vylovil.
5 - lidi chtějí maso a tak kapr je nejlepší cesta pro svaz
6 - když sebereš lidem maso ( kapra, amura ) přijdeš o lidi ´= o finance
7 - lidi jsou kokoti a neuvědomují si, že rybařina není hlavně lov, ale chov a to jsou dva rozdílné věci a proto lidi na to chov serou a chtějí lovit maso. Těch je většina :-)
8 - jestli jsi došel a k tomuhle bodu, jsi fakr borec, že jsi mě neposlal do prdele :-)))))))))))))))))))))))

Za celkový obsah co jsem napsal neodpovídám !! Jasný .-)))

bart.bm - Profil | Ne 19.11.2023 20:56:38

Polčis >> neřekl bych že se tam sype. Jen díky té trávě tam moc lidí nechodí. A kam lidi nechodí jsou i ryby. A voda je čistá celý rok. Žádný bahňák. Ono nelze svalovat vše jen na kapry. Největší bordel ve vodě udělá vždy člověk. Vezmu za příklad třeba Hartu. Po napuštění a rozmachu dravců tam byly jatka. Nebyl problém potkat rybáře s pytlem od brambor a v něm si nesl i 30 štik mezi 40-70cm. Co se časem stalo? Dravci zmizely. Mohl za to kapr? Neřekl bych. Jen nenažranost lidí co pak křičely a křičí že v té vodě už nic pomalu neplave. A tak by se mohlo pokračovat dál. Ukazovat jen jedním směrem je alibismus.

DiKe - Profil | Ne 19.11.2023 19:54:45

Já třeba nechápu K70...Prostě nechápu.

Martin M. - Profil | Út 21.11.2023 23:50:30

kubas. >> ja jsem nekolikrat zazil, kdyz jsme vyjednavali s MO pujceni reviru na zavody a pak s temi hospodari mluvil, ze byli strasne prekvapeni, kolik jsme nachytali treba 25cm cejnu. Takove bezny rybar s 4kou hackem uvoli jen sem tam nejakeho, ale kdyz jich 40 rybaru za 10 hodin nachyta 800kg, tak proste vis, ze jich tam je moc a ze jejich stav standardnimi zpusoby nesnizis. Ani kdybys tam dal mirove candaty nebo stiky, tak nestihnou dorust, aby vyznamne zacali redukovat 25cm cejny. Spise tam pro ne zadne mensi ryby ani nebudou, jen ti stredni cejni. Pridanim kapru se to jen zhorsi, ale ti se aspon prubezne vychytaji, cejni tam ale zustanou. A s nimi tolstolobici a karas stribrity, to je tak vse co v takovem prerybnenem reviru zbyde, prestoze si rybari mysli, ze je prazdny. Rikam to proto, ze hospodari tohle casto nevi, v sumarich se to neukaze. Mimochodem bych to resil slovenim do siti, ale to je ted jedno.

Klobasa1 - Profil | Po 20.11.2023 0:02:56

Já bych se jen skromně připojil za názor, pět let nevysazovat kapra do žádné vody, prostě nikam, ať si klidně blemcá každej Venca:-)) Je tady snad někdo, kdo neumí za pět let někde chytit nevysazeného kapra, když žije prakticky všude.... Nechápu, proč by se nemohlo za naše svazopeníze vysazovat cokoliv užitečnějšího. Např. hrouzek, slunka, ouklej, perlín, lín, plotice, vranka, potočák, lipan, střevle. Co by to komu do prdele udělalo? Prosím jen stejné rýpaly i hnidopichy jako jsem já o to, nepište mi. Vím o tom, neřvu dostatečně a z plných plic na schůzích a neprosazuji tvrdě a radikálně nové trendy!!

Danda05 - Profil | Ne 19.11.2023 23:51:10

A teď tedy za vše zas může kapr jo?? 😂 nemůže náhodou za to že je málo dravců, člověk?
Co třeba lov z lodě, echoloty, chytání na malé rybky, chytání na privlac na malé nástrahy, sportovci na člunech co takhle zabijou mraky candatu...

Mjaška - Profil | Ne 19.11.2023 18:37:15

kubah >>2-3 týdny po vysazení je redukce kapra De facto ukončena. Pak už je revír zase v původním stavu.

potočák 62 - Profil | Čt 30.11.2023 23:21:35

Martin M. >> 2. platba za územní povolenky. Zde zůstává MO malý poplatek za vydání povolenky,zpravidla se jedná o částku kolem 30 Kč za vydání jedné-jedná se o práci s ceninou a případnou ztrátu,krádež a td. by museli hradit MO nebo jejich funkcionáři. Kromě tohoto malého poplatku se všechny peníze odevzdávají držiteli dekretů-to je územním svazům,ty z toho platí následující-pronájem revírů. Tekoucí vody a přehradní nádrže patří státu a ten je zatím přenechává bezplatně rybářským svazům s tím,že ty se na oplátku postarají,že v nich budou prosperující populace reofilních druhů ryb. A za současného hospodaření bude otázka,jak se tento stav dlouho povede udržet.Ale u rybníků,písáků a pod. je jiná situace,ty mají svého majitele a těm se platí za pronájem.Majitele a nájmy můžeme rozdělit do několika kategorii. Majiteli jsou MO. Bud´ nádrž vybudovali nebo z prostředků MO koupili a nádrž vložili do společného rybolovu. Zde bývá nájem velice nízký,někdy symbolický oproti tržním nájmům a MO z vlastních prostředků tento revír udržují,opravují a starají se o potřebnou dokumentaci.Majiteli jsou obce,města a td. , MO mají tyto nádrže od nich pronajaté a přenechávají je do společného rybolovu. Zde platí něco obdobného jako když jsou majiteli MO. Nájem bývá nižší,než je tržní. MO se zpravidla jako místní domluví na lepších podmínkách a cenách,než by toho byl schopen územní svaz zdaleka.Navíc MO jsou schopny zajistit různé podmínky,které si majitel může do smlouvy dát-různá údržba nebo administrativa. Ono i s vodním dílem-rybníkem je toho hodně co zařizovat. Jen co si vzpomenu-manipulační řád,povolení s nakládání s vodami,bezpečnostní prohlídky po 10 rocích, proškolení a vybavení lidí na sekání ledu a td.A pochopitelně všechno tohle zajišt´ují MO ze svých prostředků nebo prací svých členů. A potom majiteli bývají státní instituce-povodí,agentura,soukromý majitelé a td. ale tam už nájem bývá tržní a smlouvu má uzavřenou držitel dekretu-územní svaz. Tak tím,že MO jsou majiteli rybníků nebo mají uzavřené nájemní smlouvy,tak tlačí cenu za povolenky dolů. A po zaplacení těchto částek ze zbylých peněz územní svazy financují plnění zarybńovacích plánů podle dekretů.MO při prověrkách ke konci roku překládají ÚS,které druhy ryb , v jakém množství a velikosti na zarybnění v dalším roce asi vyprodukují. Ty jim podle skutečného množství proplácí US podle svazového ceníku-i to tlačí cenu za povolenku dolu . Druhy ryb a množství ,které nevyprodukují MO potom na splnění zarybńovacích plánů shání-nakupuje US u různých soukromých subjektů,z pravidla za vyžší-tržní cenu,kterou někdy tlačí dolů tím,že odebírá pravidelně velké množství a je spolehlivým plátcem.Tak že všechny náklady na chov ryb nesou MO a pokud´ se jim chov nepovede,tak to platí ze svého. A pokud´ jde o redistribuci a další,ber to jako příklad. Pokud´ se MO bude příkladně starat o pstruhový revír,bude plný divokých potočáků a lipanů,bude takový revír mít vysokou návštěvnost,budou tam jezdit chytat rybáři z celého svazu a bude se prodávat velké množství hostovacích povolenek,tak MO kromě pocitu z dobře vykonané práce a nákladů to nic nepřinese. Peníze dostane US,náklady nese MO a nic z toho nemá. I proto takových revírů ubývá a raději má každý duhákodrom bez práce , nákladů a starostí. Petrův Zdar

Radisman - Profil | So 25.11.2023 12:07:21

Bobo >> To myslíš vážně? Mám pocit že v současné době řešíme právě problémy nekompetentosti komančů a jejich pomníků! Nesmyslné přehrady, narovnávání toků, meliorace atd! To jejich poručíme větru dešti budou řešit ještě naši vnuci!

Knapík - Profil | Čt 23.11.2023 8:44:10

lojzaH >> když nebude tolik kapra, tak bude výrazně více prostoru k tomu, aby prosperovaly ostatní ryby, které jsou teď na mnoha vodách ve značném útlumu.
Voda se možná po pár letech lehce pročistí, výtěr ostatních druhů bude úspěšnější a osádka by se taky srovnala, když tam nebude tvořit 80% masy "ryba domácí".

lojzaH - Profil | Po 20.11.2023 12:08:17

Pořád nerozumím čeho tou ,,peticí´´ chcete dosáhnout a komu bude nebo adresována.
Podle mně je zatím velká neznalost zákona o rybářství a jeho prováděcí vyhlášky. Zarybňovací plán je součástí dekretu o zřízení revíru. Dekret vydává zřizovatel v našem případě kraj na žádost vlastníka nebo nájemce v našem případě MO
Takž pokud má dojít ke změněn zaryb. plánu musí o to požádat MO jako držitel dekretu a to samozřejmě po schválení členskou základnou příslušné MO. Samozřejmě do toho vstupuje ČRS prostřednictvím územních svazů.
Co se týče zarybňováním uvedu příklad : Rybník 1 ha v kalkulačním listě (zaryb.plán) mám uvedeno 300 ks kapra K3 - 390 kg , 1000 ks Bílá ryba - 100 kg , 50 ks Amur 2 - 30 kg , 300 ks Štika Š1 a 300 ks Candáta Ca1. takže početně v kusech je to výrazně ve prospěch Bílé ryby pak dravec a nakonec kapr a amur.
Realita vypadá jinak po výlovu mám kapra o váze 3 kg /kus nasadím dle přepočtu 130 ks ! Amur 2kg/kus nasadím 15 ks . a jsme u dravce v zhledem k tomu že štika Š1 je hoře sehnatelná nasadíme dle přepočtu tzv. štiku rychlenou a to 1ks Š 1 se rovná 4 ks Šr takže nasadím 1200 ks štiky . V rámci zadavatele ,,petice´´ jsem jeho žádosti vyhověl vrchovatě. Jen podotýkám že přežití do tržní (lovné ) velikosti je v řádech jednotkách procent. Ovšem může nastat i opačná situace kdy po zdařilém výlovu bude mýt krásnou tržní štiku nebo candáta , takže přepočet 300 štik / 15 kč- kus je 4500 kč , štika tržní je 250 kč/kg takže to vychází 18 kg štiky +- 10 kusů . Samozřejmě můžeš dát í více pokud máš ale nikdo ti to neproplatí. MO není žádná anarchie a rybu navíc ( peníze ) musí nebo by mněla schválit členská schůze. Tak teď bych rád dostal od někoho vysvětlení smyslu oné ,, petice´´.

bart.bm - Profil | Ne 19.11.2023 21:03:03

ono vše je přímá úměra. Víc lidí bude víc řvát že chce víc ryb. Techniky lovu jsou dokonalejší než byly třeba před 20ti lety tudíž se víc z vody vytáhne. Pokud se toho vytáhne moc není co by se třelo a přirozeně se obnovovalo. Za další když si člověk vezme kolik toho plave ve vodě od nás lidí počínaje antikoncepcí a konče drogama tak se není ani čemu divit že se nabourá přirozený reprodukční řád. Vše ve finále ukáže jen na nás jako viníky. Jen je si to potřeba přiznat.

Bobrik - Profil | Ne 19.11.2023 17:22:37

Za mě je kaprů jak hnoje na úkor dravců a jiných původních ryb. A rybníky podle toho vypadají, rozvrtané kaliště.

potočák 62 - Profil | So 2.12.2023 19:20:52

Martin M. >> On to je jenom teoretik a ve skutečnosti o tom,co takový výlov obnáší ví houby.Odborníka nebo někoho,kdo tomu rozumí potřebuješ na stanovení obsádky,krmné dávky a td. ale na výlov potřebuješ hlavně lidi,co jsou ochotni manuálně dělat,brodit se v bahně a kolikrát ho mít až na prdeli. Kdyby byl někdy na výlovu produkční firmy,tak by zjistil,že tam mají pouze několik svých zaměstnanců,kteří jsou u vážení a dopravy ryb a podobně ale na tu nejtěžší práci si najímají lidi,kteří jsou ochotni se v tom blátě hrabat.A i těch už je povážlivý nedostatek,protože ta finanční odměna za tu práci je k smíchu.Petrův Zdar

potočák 62 - Profil | Po 27.11.2023 17:57:22

Martin M. >> Pravda je,že sehnat kapra na vysazení za slušnou cenu bude stále těžší,začíná ho být nedostatek--sucho,predátoři,tlak takzvaných ekologů i odborné veřejnosti a může se jednoduše stát,že i samotný svaz začne tlačit na snížení ZP u kapra z finančních důvodů. Ostatně,stejný problém s nedostatkem se začíná projevovat i duháka-sivena po tom,co hodně soukromých producentů kvůli zvýšeným vstupům skončilo.Mě ta petice nezaujala,připadá mě taková nepřipravená,bez věcných argumentů,kdy se vytrhne několik věcí bez souvislostí. Připadá mě to stejné,jak napadání myslivců,že můžou za poškozování lesů. Neříkám,že někde to nemůže být pravda ale v globálu za to může špatné zemědělské a lesnické hospodaření a tomu pravdivému označení problémů se každý vyhýbá. A stejné je to s tím kaprem-označí se jako viník,radujme se,hurá a skutečný viník-znečištěné vody,hnojiva a fosfor ve vodě a td. a td. a td. tak o tom se decentně mlčí.A to je skutečný viník problémů a to nejsem v žádném případě zastáncem kaprů.Petrův Zdar

sven - Profil | Po 27.11.2023 12:42:35

hraji >> Že by byly zase až tak velké, to bych lhal ale občas takovou zkušenost z Tvé strany mám .-)
Možná, že mám nějaký kotník také na svědomí ale momentálně si to nevybavuji.
Nikdo nejsme dokonalý.
Navrhuji ve vzájemném kontaktu více tolerance a těch kotníků, co nejméně .-)

Co se týká, vyvážené rybí obsádky...
Můj názor je takový, že pokud se má stav našich vod pohnout směrem k lepší kvalitě, je vyváženost obsádky nezbytná.
Mělo by se pokud možno přejít od intenzivního systému hospodaření k extenzivnímu.
Sice se téma týká především revírů ale rybníkářství, je nedílnou součástí našeho vodního systému.
Intenzivní rybníkáře by snížení produkce sice zabolelo ale pokud by jim pojišťovny přestaly vyplácet za masivní úhyny způsobené přerybněností, teplým počasím, nízkým vodním stavem v období sucha atd. a tím zákonitě snížením obsahu kyslíku ve vodě, bolelo by je to X násobně víc..
Pod pojmem vyváženost si nepředstavuji, že v konkrétní vodě bude plavat všech cca 60druhů, které se na území státu vyskytují ale skladbu, pokud možno co nejvíce druhů, které mohou vedle sebe existovat aniž by to mělo zásadní dopad nejen na jejich populaci ale i jimi obývaný biotop.
Tzn, že revír by neměl být dírou v zemi tvaru vany ale zahrnovat hlubokou vodu se submerzními rostlinami které produkují kyslík a čistí vodu tím, že absorbují nadbytečné živiny a tím zároveň tlumí rozvoj řas a sinic, kterým se z toho důvodu živin nedostává. Část revíru by měl tvořit i litorál s emerzními rostlinami, které nejen vodu čistí ale jsou součástí přirozeného trdliště, úkrytem pro plůdek a hlavním zdrojem bentosu, nezbytného pro úživnost vody.

Konkrétní podmínky pro provozování jednotlivých revírů a rybníků, by měl stanovit nezávislý profesionální odborník, nejlépe komise odborníků..
Takových máme naštěstí díky rozvinutému sladkovodnímu rybářství na světové úrovni a školství od středního až po univerzity, výzkumná rybářská a vodohospodářská pracoviště aj. dostatek.
S prominutím....svazové tzv. hospodáře, jmenované na základě třídenního pobytu v SRŠ ve Vodňanech, a zakončeného několika ústními otázkami s možnou, tuším 20% chybovostí, za ně lze těžko považovat..

Tuto funkci má ze zákona 99/2004Sb. plnit v současnosti, územně příslušný orgán státní správy rybářství...
Vzhledem k stavu, v jakém se vody nacházejí lze konstatovat, že svou povinnost hrubě zanedbává.. napadá mě i jadrnější výraz..

Martin M. - Profil | Po 27.11.2023 12:14:36

lojzaH >> konecne jsi se rozepsal trochu konkretneji bez plivani siry kolem sebe ;-)
Podle mne mas pravdu, ze vedeni CRS nas bude ignorovat a muze i tvrdit, ze nema mandat chovat se jinak, ale podle mne je i tam mnoho rozumnych lidi, kteri tento problem citi sami od sebe, a ti mohou mit vetsi odvahu s tim zacit neco delat a nenechat se umlcet. Nechovat se jako zemedelec, po kterem zustane znicene pole, ale jako rozumny hospodar, ktery vnima souvislosti a dusledky sveho chovani. A to znamena chovat se i tak, aby nas nikdo nemohl shora o moznost rybareni pripravit. Kdyz odbocim, tak treba i vynutit si na vlastnich clenech, abysme kvuli jejich chovani neprichazeli o reviry - napr. svazu je ted uplne jedno, ze rybari jezdi autama do zakazu vjezdu az k vode a delaji tam bordel, neumime si s tim poradit vlastnimi silami, nechavame to na policajtech, starostove jsou nasrani, vznikaji nove zakazy a az prijde novy zajemce o reviry a rekne, ze on tohle umi vyresit, tak bude mit diky nasi necinnosti lehci cestu. Vim ze to je uplne mimo tema, jen tim chci ukazat, ze svaz jde cestou nejmensiho odporu, nema zajem byt zly na vlastni cleny a ti jsou sice spokojeni, ale snizuje nam to dlouhodobou udrzitelnost volneho rybareni v CR tak jak ho ted zname. Se zdimanim reviru je to uplne stejny pripad - kratkozrake reseni. Prijde nekdo od Piratu (nemusi to byt ale nikdo zelenej, staci ze to bere jako trendy sexy tema po vzoru vyspeleho sveta), rekne uz nemuzete mit reviry jen pro svoje vlastni zajmy a jit si pro to pres mrtvoly, verejny zajem a priroda jsou dulezitejsi, cyklistum se to nelibi, na instagramu to ma malo lajku, ptackari vas nenavidi, a navrhne napr. zakaz vysazovani ryb nad 5cm, abysme si nesadili ryby pro sebe ale pro prirodu, nebo jinou pytloviny, na kterou ani nemam kapacitu ji vymyslet, jak velka pytlovina to bude.

potočák 62 - Profil | Čt 23.11.2023 23:30:41

Martin M. >> Martine,jsou územní svazy,které se to snaží změnit. Myslím, že v lońském roce nebo předlońském??? Jsem četl výzvu severomoravského územního svazu,určenou jejich MO,aby se místo na chov kapra soustředili na chov nedostatkových druhů ryb včetně dravců a původních reofilek a nabízeli jim za to lepší finanční ohodnocení,odbornou pomoc,generační materiál a td. A příkladem,kde se ukazuje ,že jde chovat nejen kapr je sdružení MO,které jsou držiteli dekretů na revíry a tím je středočeský územní svaz a tam velice často prezentují vysazování dravců včetně okounů ve slušných velikostech a dalších reofilek.Tak jak se ukazuje,tak všechno jde,když se chce.Otázka bude,jak se na celou snahu o chov jiných druhů než kapra podepíše snaha o sloučení brigád a známky do jedné platby. To pouze finančně podpoří MO,které jsou výdejnami povolenek a nestarají se o žádné vody a zařízne spoustu MO,které se snaží něco dělat.Ve finále to jednoduše může skončit tak,že MO,které se snaží o chov dravců a reofilek se na to vykašlou, celá situace se naopak rapidně zhorší vysazováním ještě většího množství kaprů,protože chov něčeho jiného je pro soukromé velkochovatele finančně nezajímavé.. Petrův Zdar

hraji - Profil | St 22.11.2023 16:01:26

Pedro1 >> nemyslel jsem to nijak špatně a nechtěl jsem na tebe útočit. Já věřím, že když se dá jasné zadání chovatelům ryb, dostatečně dlouho dopředu, budou ochotni a schopni, když budou mít peníze na změny na chovných zařízeních, změnit druh chované ryby. Ale nemyslím si, že to je změna, kterou lze odstartovat nějakou peticí. A není to proces na rok či dva. Protože když je naprostá většina chovných rybníků v rukou neprodukčních rybářů ve stavu, který jsem zde popsal, oni z nich mávnutím proutku neudělají dravcové vody. To prostě nejde.
Jak schůdnější cestu vidím především vytvoření vhodnějších podmínek pro přirozené rozmnožování dravých ryb na revírech. A do toho zahrnuji i přiměřené vysazování kaprů. A uvědomuji si, že to samozřejmě narazí u všech správců toku (Podniky Povodí), protože ti chtějí mít toky čisté, bez potenciálních překážek způsobujících problémy při povodních.
Nemyslím si, že je možné jen tak, bez dlouhodobé práce, něco zásadně změnit.

bart.bm - Profil | Po 20.11.2023 18:02:20

Pedro1 >> utopie. Takových začátků už tu bylo a je ticho po pěšině. Stačí se podívat i jinde než jen do ČR. Třeba tady v DE brečí že kaprů moc není,jenže není ani moc štik,okounů atd.Čeho je dost je malých a středních sumců. No a pak posloucháš v práci jak tady rybáři masí. Jakmile to má jen půl cenťáku nad míru,jebne se to po palici a tradá. Ta samá situace u nás. Kapr se pouští ale i ortodox kaprář když chytí dravce a má míru tak dostane po palici. Petice je jen výkřik do tmy. Nic to nezmění pokud se nezmění chování lidí.

sven - Profil | Po 20.11.2023 13:41:40

Martin M. >> U nás je to stejné. Jedním z uváděných důvodů je např., že vzhledem k vyšší návštěvnosti (z důvodu prázdninové nonstop) je z pohledu uživatele, (držitele našich dekretů) třeba vyšší zarybněnosti a s tím spojené výtěžnosti revíru. Měřítkem kvality revíru, je v tomto případě výtěžnost....
Z důvodu vyšší výtěžnosti, byla před časem zrušena CHRO v délce několika set metrů, s přirozenými trdlišti především dravců: candátů, štik, sumců, okounů, (kteří ani nemají míru) a kde se samozřejmě třely i další druhy.
Pravdou je, že vyšší návštěvnost je v realu z důvodu vyhlášené dravcové vody, tolerance prázdninového táboření a neskutečného bordelu po něm, tolerance zakázaného zavážení apod. a nedostatečná kontrolní činnost. Dokonce se tam i v současnosti objeví nějaký "Carp team" s kádí na vozíku, na trofejní ryby....
Ale není možnost jim v tom nějak legálně zabránit...

Bo mi každý může víš co, tak klidně prásknu, že v okamžiku zrušení CHRO, jsme s několika kolegy, kterým to také rozum nebral, nakáceli do oblasti trdliště několik příbřežních dubů aby se tam nedalo lovit... .-)
Díky tomu se zachovala alespoň část původního trdliště, z kterého mají prospěch jak dravci, tak i lovci dodnes ..
Což si nejspíš uživatel neuvědomuje a zřejmě žije v domnění, že tam ti dravci padají z nebe...

potočák 62 - Profil | Po 4.12.2023 23:32:01

Lucioperca69 >> Jinak my máme kousek přes hranici bývalou vodárenskou nádrž Bukovka-230 ha. Patří mezi okounovo--štičí jezera. Míra okouna tam je 20 cm a štiky 45 cm.Přitéká tam pár menších potůčků,kolem kterých je bytová zástavba s přepady ze septiků,čističkami a td. Kapra tam můžou vysazovat ročně 1kg na 1ha= celkem 230 kg a ochránci jim to vysazování jezdí kontrolovat ale i se tam kapr vytírá a vždy něco přežije. Kapři tam jsou i trofejní. Na jaře se mělčiny hemží štičkami ze samovýtěru. Velkých okounů ve velikosti 40-50 cm mraky. Našel jsem tam uhynulého,který měl nejméně 56 cm a udusil se okounem 29 cm. ale u přítoku a v zátokách obrovské plochy vodních rostlin. Místy pruhy široké 10-20 m a dlouhé 100 a víc zatopených keřů a vrb. Prostě ideální podmínky pro ryby a celoročně čistá voda. A kromě rybářů a rekreantů jsou tam bobři,vydry,volavky,černí čápy,ledńáčci,občas zavítají kormoráni a ostatních druhů tam je spousta. Ale dovedeš si představit,že by něco takového fungovalo u nás??? Povodí by všechno vykácelo a odpouštělo vodu v době samovýtěru ryb kvůli provozu MVE-vždyt´ přeci peníze mají přednost ,všude by vyrostli chaty , kempy a hotely. Rybáři by řvali,že se tam nedá pořádně chytat a volali by po vysazování amurů na likvidaci vodních rostlin a tak by se dalo pokračovat. Petrův Zdar

potočák 62 - Profil | So 2.12.2023 23:51:30

FRANK71 >> Čísla mám rád. Celkově má svaz 483 MO a hospodaří na 850 Mp revírech a 457 P-celkem:1307 revírů o celkové délce 11 226 km-MP:4 944 km a P:6 282 km.1) Praha má 57 MO-33 Mp revíry a 13 P= 46 o celkové délce 453 km.2) Středočeši 103 MO-189 Mp revírů a 44 P =233 o celkové délce 1743 km.3) Východočeši 97 MO--81 Mp revírů a 90 P=171 o celkové délce 2014 km.4)Jihočeši 62 MO--100 Mp revírů a 51 P=151 o celkové délce 1540 km.5)Západočeši 55 MO-127 Mp revírů a 81 P=208 o celkové délce 1770 km. 6)Severočeši 49 MO--123 Mp revírů a 72 P=195 o celkové délce 1391- 7) Severomoravský 60 MO--193 Mp revírů a 105 P=298 o celkové délce 2240 km. Chovné rybníky-u svazu celkem 2158 o katastrální ploše--2649 ha. 1)Praha--85 rybníků=138 ha. 2) Středočeši--281 rybníků=389 ha. 3) Východočeši--349 rybníků=543 ha.4) Jihočeši--462 rybníků=590 ha.5) Západočeši--423 rybníků=605 ha. 6)Severočeský--323 rybníků=203 ha. 7)Severomoravský --235 rybníků=181 ha. Tady máš některá čísla k zamyšlení. Pražský přínos do svazového hospodaření je minimální,at´ se jedná o revíry nebo chovné vody ale cucání ze společného cecíku vám jde. Ale jak vidíš,tak ostatní US se bez vás v pohodě obejdou ale vy bez nich ne. A jen tak na okraj k tomu vysazování---Žádnou prosperující populaci původních druhů ryb neudržíš ani neobnovíš pouhým vysazováním násad. Nejdůležitější je,vytvořit podmínky,aby se ti co nejvíce udržovali samovýtěrem a je to i nejlacinější. Protože ryba,která se sama vytře a v revíru vyroste,než ji rybář chytí tě nestojí žádné náklady. Petrův Zdar

sliver - Profil | Po 27.11.2023 9:42:38

hraji >> protože kult kapra? Uveď jediný důvod potřeby vysazování kapra do řek. Jediný důvod tak masívního vysazování kapra do stojatých vod na úkor všech ostatních ryb.
Moje jediná relevantní odpověď je, že rybařím celý život a vidím, jak to celé postupuje teď už mílovými kroky do prdele. Nevím jakou jinou odpověď ode mne čekáš. Naopak bych takovou odpověď čekal spíš od tebe , jako člena vedení organizace Svazu. A ne se vozit potměšile po slovíčkách.

sven - Profil | Ne 26.11.2023 11:39:41

Vlasta_K >> Ano, peněz je tu jako sraček, ovšem neříkají nám pane
https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3622868-statni-dluh-na-konci-tretiho-ctvrtleti-presahl-31-bilionu-korun-od-zacatku-roku

https://www.mfcr.cz/cs/ministerstvo/media/tiskove-zpravy/2023/statni-dluh-vzrostl-za-1-polovinu-roku-o-1496-mld-52045




Ale jednou je budou muset právě ti dnešní náctiletí, několikanásobně zplatit...pokud budou mít z čeho a pokud ještě tento stát, bude existovat. Ale to je na jinou diskusi.

Hluboce se mýlíš i v případě souvislostí mezi kaprem a komunisty .-) Viz. sceen z Wiki.
Pokud pomineme katolickou církev, která se především o jeho chovy a rozšíření na našem území zasloužila a naše největší rybníkaře z řad šlechty ...
Kapři se začali vysazovat hned po založení prvních rybářských spolků v roce 1873 s filozofií "vysaď a chyť" . A představ si, že toto "zkurvené" nastavení jak píšeš, přežilo Rakousko-Uherské mocnářství, I.světovou válku, světovou ekonomickou krizi za První republiky, II. světovou válku, poválečnou krizi, vládu komunistů za tzv. socialismu od roku 1948 -1989 a zatím i 34 let, tzv. demokracie...
Konec historického okénka.

vydra Lucky - Profil | So 25.11.2023 17:37:40

Každá mince má dvě strany. Na jedné snaha o jakousi "úpravu režimu" našich vod, možná i ku prospěchu věci. Nejsem odborník na toto téma, tak raději nebudu hodnotit záměr, co tím chtěl autor říci. Ale na druhé straně je nemálo početná parta (říkají jim i masaři), co se nemohou dočkat, až přijede cisterna s kapry a bude pár dní na doplnění mrazáků. I kdyby jich tam nalili jednou tolik, po pár týdnech bude zamezeno. Asi horší podle mého je slavná K+ ... I přez to, že ne všechny chycené ryby této kategorie se vrátí vodě, zustane jich tam víc, než dost. A žerou vše. Nikdy v minulosti nebylo uloveno tolik kapru 25+, dnes není až tak vzácná ryba 30+ , takže co s tím ? Budeme doplňovat stavy na spotřebu a k tomu chránit "přerostlé" exempláře Kaprus Maximus Giganta ? Co je větší zlo ? Vždy platilo něco za něco.

Johnny001 - Profil | Pá 24.11.2023 0:06:40

Tenhle problém se týka spousty vod. Na některých revírech ten kapr už ani neroste, jen se dokola ochytává, protože obsádka je tak vysoká, že přirozená produkce revíru
stačí s bídou na metabolickou potřebu těch ryb. Znám i revír, kde toho kapra je tolik, že totálně potlačil všechny ostatní ryby a jediné, co se tam dá krom toho kapra lovit je sumec, protože do rybníků každoročně přichází ve velikosti dvouročka ze soustav nad ním. A to prosím pěkně hovoříme o odbahněném průtočném rybníce o rozloze cca 10ha, kde by člověk čekal pestrou obsádku a hodně bílé ryby a s nimi i candáty a okouny, protože podmínky pro výtěr tam jsou a do rybníka plůdek těchto ryb přichází kontinuálně stokou také. Problém je, že ten pludek chcípne hlady, protože zooplankton je vyžraný a voda je zelená jako hrachovka.. To málo, co se v rybníce vytře stíhají kapři sežrat. Tady by na cestu z bludného kruhu stačilo ušetřit a tři roky nevysadit nic. I tak prosté to někdy je. Ale tabulky řídí kokrhání, takže logika má smulu stejně jako v jiných oborech lidské činnosti...

MilosVee - Profil | Čt 23.11.2023 18:30:03

Dobrá práce.Takhle nějak bych si to představoval.
Co na to říká MRS?Vyklopí do rybníků zase jen kapry jako obvykle?Udělá si čárku že má splněno a půjdou chlapci na pivo, nebo se konečně začne o svěřené revíry starat?Já vím, jsem naivní...

Martin M. - Profil | Čt 23.11.2023 15:26:41

lojzaH >> rybari by klidne schvali zrusit hajeni a miry ryb, chytani na 6 prutu, 20kg denne a nasazovani blackbassu a veslonosu, kdybys jim dal tu moznost. A take by si odhlasovali nulove poplatky :) Jejich spokojenost bych nebral jako hlavni ukazatel, jak se to ma delat. Proto nemuze byt tuna kapru na hektar brana jako uspech. Take tu mame takove reviry.

lojzaH - Profil | Út 21.11.2023 22:43:15

Rožnovák >> Já jsem si jako hospodář letos dovolil koupit větší množství Lína L2 , Okouna generační velikosti tak i netříděného a Plotici generační a hlavně na co jsem pišný je Karas obecný čistá linie. A když se mně někdo na to zeptá na schůzi tak si to doufám obhájím. Samozřejmě vše v rámci rozpočtu!

lojzaH - Profil | Po 20.11.2023 14:26:21

sven - 20.11.2023 13:41:40 >> Jestli tomu dobře rozumím tak není vaše MO držitelem dekretu ( uživatel revíru) ale je to váš územní svaz ! Pak ovšem chápu vaší frustraci z toho že se k vám uzemní svaz nechová jako partner ale z pozice diktátu.
Co se týče výrazu výtěžnost revíru je z mého pohledu nic neříkající údaj který se ohání ČRS. Jsem stoprocentně přesvědčen že zapsané úlovky v povolenkách dosahují +- 50 % skutečně ulovených ryb a to jsem optimista.
Pokud bych hledal nějaké zásadnější řešení problému je to za 1. podpora přirozeného výtěru dravých ryb v jednotlivých revírech a zakotvit do dekretů .
2. zrušení K70 , pokud někdo chce ať pouští ale vzhledem k dosazování je to v podstatě neudržitelný.
3. změna kalkulačních listů ( zaryb. plánů) a to tak aby MO mohly pružně reagovat na potřeby revíru.
Například nastavit 30% dravců , 40% kapr , lín , amur ( jako nepůvodní druh max. třeba 5%) 30% ostatní .
Samozřejmě v rámci rozpočtu na určený revír.
4. dle mého názoru nejdůležitější , likvidace invazních druhů ryb a výrazné omezení nepůvodních druhů ryb.

Pan Slamáček - Profil | Ne 19.11.2023 20:20:57

A trvalo to jen cca 20 let! Tak si pripomenme stare helso SMRT KAPRUM! Ale ted vazne. Je videt, ze penize hybou svetem Dalsim v poradi je duhak, nebo nove i potocak - kolovrat, ktery se nam bude vic srat do vody, aby bylo co chytat, nakonec povoleni valcky na P vodach ani k nicemu jinemu vest nemuze. A to ty ryby ani nemusime nosit domu. Staci ze se kazdej potebuje pochlubit na FB kazdou mrenkou...

Martin M. - Profil | Ne 19.11.2023 18:44:41

Mjaška >> to prave neni pravda. V MRS je na mnoha revirech mira kapra 45cm a vysazuji se kapri 38-55cm. Ti co nemaji miru, tam zustavaji dlouho nebo i nafurt.
Jiny priklad je Musov, kde se nasazuji K2 (cca 0,3kg) a prumer ponechanych kapru je 4kg, takze nejaky rok tam ziji.

numen - Profil | St 27.12.2023 19:58:08

poldeci >> já se jen dostal do diskuze vlačkařů,co jezdí všude možně.. ukázali mi co se dá sondou. Dokázat.
Sami řekli že ve špatných rukou je to zbraň. Pro mne to není již rybařina. Takový úlovek je pro mne bezcenný. Kde je ta krása té rybařiny,
Každopádně tam od kluků zaznělo že buď to chce zakázat, nebo někde již zakázalo Finsko, uvažuje se o tom na některých místech v Holandsku. Největší problém t vidí v chytání candátů a okounů v době tření na hnízdech
Což se ví,z Čech se pořádají nájezdy,kdo chytí většího okouna v době tření 🙏👎

aleš vavřina - Profil | Út 26.12.2023 12:38:04

Martin M. >> Martine ono by pomohlo vytvoření hajenych úseku (částečně i litoralu), výběrových zón a na vodách s povolením lovu z lodě zákaz echolotu. Povolení echolotu povazuji za jeden z klíčových faktoru snížení stavu dravých ryb. Lov s plavidel bych neomezená, ten byl i v dobách, kdy bylo dravců "na patra". Podívej se na videa poslední doby co tu uveřejňuješ, ... ale je pravdou, že se zákazem echolotu by mnoho soudobých rybářských ikon zhaslo jako sirka ve větru.

potočák 62 - Profil | Pá 1.12.2023 23:24:22

FRANK71 >> Ono je to celé složitější. Do roku 1973 nebyli žádné US. Teprve v tom roce vzniklo krajské hospodaření,kdy US vznikli ,aby pomáhali MO a organizovali činnost mezi nimi. Ale držiteli dekretů byli dále MO. Při společenských změnách po roce 1990 dostali MO na výběr-bud´ si dekrety ponechají a budou hospodařit samostatně-to jsou ty samostatně hospodařící MO,nebo dekrety převedou na US a zůstane zachováno územní rybaření. Jediní,kde se jako celek postavili na odpor byli MO ve středočeském kraji a tam jsou MO držiteli dekretů.Na druhou stranu jsou MO u US pověřenými organizacemi a o revíry se starají pro US i když nejsou držiteli dekretů . Také,když se podíváš na soupis revírů,tak tam je název,číslo,popis a MO,která se o revír stará pro US a není tam napsaný US nebo jen vyjímečně. I z logiky věci dojdeš k tomu,že US s několika lidmi není schopen řádně hospodařit na stovkách revírů v rámci celého US. Celé to dobře fungovalo až do nedávné doby,kdy se někteří vrcholový funkcionáři zhlédli v centrálním řízení a v tom,že by chtěli centrálně rozhodovat a poroučet . Otázka je,jestli to nepřeženou ,protože by se jednoduše mohlo stát,že se MO vzbouří a budou chtít dekrety zpátky a reálná možnost,že se jim to povede je prakticky 100% . Ale to by vedlo k zániku rybaření,jak ho známe,rozpadu svazu a td. a to nikdo rozumný doufám nechce.Tak teprve čas ukáže,jestli zvítězí autoritářské ambice některých vrcholových funkcionářů a ohrozí se tím samotná podstata svazu,nebo jestli zvítězí zdraví rozum a místo poroučení se bude diskutovat a hledat řešení,které bude vyhovovat většině těch aktivních.Petrův Zdar

Martin M. - Profil | Ne 26.11.2023 22:05:39

lojzaH >> a ty rozumis, co tim sledovanim vlastnich zajmu, pan predseda myslel? Ja treba chytam jen kaprovite ryby, dravce vubec, co je "muj vlastni zajem" v teto iniciative?

sliver - Profil | Ne 26.11.2023 20:52:36

hraji >> co to tu hraješ, hraji ? Děláš si srandu ? U všech typů vod je známa optimální čili vyvážená obsádka. Ať se jedná o pásma řek , umělé nádrže na nich , jezera, rybníky nebo lesní tůně.
Hospodáři mají dostat noty? A od koho ? Od úředníků ?Nejsou hospodáři od slova hospodář ? Co to slovo znamená ? To, že je dneska zprofanované, víme .
Hospodář je od slova hospodařit, což znamená , aby vše prospívalo jak má.

Butchi - Profil | Ne 26.11.2023 18:21:05

Tady názor pana předsedy, zjevně se mu nelíbí, že by došlo k ukončení koloběhu kapřího masa.

Vlasta_K - Profil | Ne 26.11.2023 7:31:08

sven >> Náš stát že nemá finance? To asi nežijeme ve stejném státu. Mužu mluvit jen za okres kde působím. Za posledních 5 let tak min 30 až 100 mega ročně z dotací na opravy rybníků, hrází, úpravy koryt řek, protipovodňové úpravy, tvorby tůní a revitalizace. A to píšu jen o čem vím. A tohle je jen 1 malej okres. Peněz tu je jako sraček, jen to má nulovou koncepci a nikdo to navzájem nekoordinuje. Tzn jedno platí MŽP, druhé zemědělství, další kraj a další povodí. A pozor i obce a města, letos jsem řešil "malou" akci za 100 mega, kde si naprosto bezvýznamná obec s rozpočtem do 10 mega ročně revitalizovala 1km říčky. 100 mega ve 100% dotaci!!! Takhle my si tady žijeme. Prej kapr, je to jen o zkurv*nem nastavení myšlení z dob komunismu ve většině starší společnosti. Dávám tomu ještě tak 1-2 generace, naštěstí dnešní náctiletí uz jsou trochu jinde.

R.P. - Profil | Pá 24.11.2023 16:09:32

Martin M. >> Tenhle člověk dělá primárně monitoring vodních ptáků, dává kachnám nosní značky a sleduje je. Nedávno dostal grant na ty plovoucí ostrovy a součástí byly i nějaký reportáže. Hodně soukromých vlastníků s ním nechce mít nic společnýho protože ho v dobré víře pustíš na svoje rybníky a on tě za odměnu sejme v médiích. Takže ty ostrovy dává hlavně na rybníky v majetku měst a obcí. Na rybníce Rod se ob rok střídá obsádka s kaprem (+ lín a dravec) s obsádkou bez kapra (lín + candát) a nejlíp to vždycky vychází s kaprem, rybník nezaroste a dravec zlikviduje případné nežádoucí ryby (aby se udržel plankton podle požadavků CHKO). Když tam jde jen lín rybník většinou kompletně zarostl ponořenými porosty. Když tam dělával monitoring docent Pechar z ENKI (stabilní přístroje s dálkovým odečtem + pravidelné meření) říkal že ten ekosystém je před kolapsem, bývyli tam obrovské výkyvy v kyslíku a deficity. On dneska každý nadává na rybáře ale zapomíná na celkový stav krajiny. Na jednom rybníce kde je sportovní rybolov a chatová oblast byly stížnosti na sinice, nechal se udělat monitoring fosforu na jednom z přítoků a jen odtud tam šlo 15 kg čistého fosforu za rok na hektar, a to tam jsou obce s čističkami vody.

1Mara - Profil | Pá 24.11.2023 9:31:29

Pán an fb píše už od včera nabídku karase obecného, 200kg. váha kusu cca 80g. A hle ? Nikdo ho nechce, vím že v té diskusi jsou i hospodáři a představitelé US a podobně, krom DH a prostě o koupi KO není zájem...... Tohle mě štve, na místo aby svaz udělal alespoň trošičku na rybáře dojem, jak se stará o naše vody, tak dělají mrtvého brouka. No jo no, z toho netečou prachy. Ještě že já mám normálního hospodáře a včera jsme už spolu řešili, kam všude vysadíme KO a slunku a lína. Už na to máme i vody, o které se budeme starat jako o chovné ! :-) Sám náš hospodář má KO stejný jako já v uzavřeném chovu asi na dvou místech, jedno je třeba u kolegy v Elektrárně pod chladícími věži :-)) A nehledě na to, že už i plánuje slunku mít a držet jako potravu pro candáty. co si sami děláme .-)

potočák 62 - Profil | Čt 23.11.2023 17:51:40

Musím přiznat,že se zatím výborně bavím když čtu příspěvky nejen od lidí,kteří celé problematice rozumí ale hlavně od těch,kteří o fungování svazu a toku peněz v něm moc nevědí. Taková menší poznámka pro ty,co se navážejí do 1Máry kvůli ceně 120 kč za 1 kg kapra. Jedná se o cenu kapra k dalšímu chovu a čím menší ryba,tak vychází vyžší cena. Cena za 1 kg duháčka nebo lipánka ve velikosti 8-10 cm bude naprosto někde jinde,než u duháka nebo lipana ve velikosti 25-30 cm.Jinak každý US má výkupní ceník pro MO,kde je uvedeno, jakou cenu jim zaplatí za násadovou rybu a liší se to i podle velikosti. A čím je v US více MO,které ryby chovají,tím je u daného US levnější povolenka,nebo si může US dovolit nakoupit třeba právě větší množství dravců,protože svazová cena za násadové druhy ryb bývá nižší a to někdy značně,než je cena tržní.A jestli Márova MO nemá rybníky vhodné pro chov dravců ale má rybníky vhodné pro chov kaprů,tak je dobře,když toho kapra produkuje ve velkém,protože tak US zůstane více peněz na případný nákup jiných druhů ryb.I když to je tak trochu teorie,jak by to mělo fungovat,protože svaz ročně utratí naprostou většinu peněz za povolenky na nákup kapra nebo duháka . Petrův Zdar

ovčák - Profil | St 22.11.2023 23:14:48

Dobrý večer všem. Neznám se s Pedrem, Martinem.M a podobně smýšlejícími, ale po přečtení příspěvků mi jejich názory připadají jako nejrozumnější. Pro všechny rybochovatele, kteří chtějí za odchovanou rybu peníze, je důležitý zisk. Všem je ukradený, jestli vydělají na kaprech, hrouzkách, nebo zmiňovaných candátech.
Padl zde odkaz na rozhovor v “Nástrahách” s p. Hladíkem. Viděl jsem, stojí za zhlédnutí, každopádně je zde logické vysvětlení - ten kapr je prostě levnej. A tady bych viděl problém. Kvantita převyšuje kvalitu. Svaz ve velkým nakupuje kapry a když žádá dravce, je to pod podmínkou odběru kaprů. Výsledek? Vysadilo se 2000 kg kaprů a 20 kg dravců. Chápu, že predátor nemůže početně dominovat, ale tohle je už moc velký nepoměr.
Příspěvky typu “nic nejde a proto kapr” mi přijdou úsměvné. V normálním světě si dodavatel neurčuje zboží, které se bude prodávat, to diktuje odběratel. Kdyby byl někdo ochoten nastavit pravidla pro maximální odběr kapra a minimální (a zároveň pravidelný) odběr dravců, výrobce by se musel přizpůsobit. To vše samozřejmě za podmínek, kde by výrobce nešel finančně do mínusu. A můžeme chovat dravce cíleně, nejen jako doplňkovou rybu, kterou prodáme až když si koupíš kamion kaprů.

hraji - Profil | St 22.11.2023 17:02:41

Martin M. >> Martine, buď realista. Dnes se členská základna vůbec nedozví, kolik peněz se utratilo za který druh ryby. Na výroční schůzi se přečte zpráva, kde bude, že se vysadilo za 658 714 korun a to bude všechno. Nikdo neřeší, kolik z toho bylo za kapra a kolik za podoustev. Ono je totiž třeba vidět, že za ročka ostroretky se zaplatí méně než za vysazeného tržního kapra. Takže vysadíš třeba 20 000 ostroretek za stejnou částku, za jakou vysadíš 500 kusů kapra. A stejně tak rozkrmený plůdek štiky je cenově úplně jinde než štika kolem míry. Je třeba si uvědomit, že většinu rybářů vůbec nezajímá, kolik se vysadilo ostroretek, podouství, parem jesenů, tloušťů a bílé ryby. Kapr a duhák je předmětem zájmu a samozřejmě i největší položkou v rozpočtu.

Pedro1 - Profil | St 22.11.2023 16:27:03

hraji >> Souhlasím s Tebou a znovu opakuji, bude to trvat třeba 20 let a bude to po malých kruccich. Ale čím více těch kroků bude a čím více to bude slyšet a vidět, tím rychleji to bude.
Takže teď se řeší méně kaprů, více jiných ryb.
Když už se sypou ti dravci, bylo by fajn, aby ve vodě chvíli vydrželi.
Takže třeba zvýšení míry.
Když už tam ti dravci kteří jsou ultra drazí jsou, tak by bylo fajn aby se rozmnozili, tak to podpoříme.
Když už máme ty malé dravce z vyteru, tak by bylo fajn, kdyby se dozili produkčního věku, takže jim dáme žrádlo a zkusíme ubrat jejich konkurenci, když už máme v revíru slušnou populaci mírových dravců, bylo by fajn mít i větší ryby, tak omezíme počet odnesenych dravců ročně,......,a takhle jedna věc k druhé.
Oni nad tím odborníci ze svazu budou taky jinak přemýšlet, když bude stát kilo násady 2000 Kč, než když stojí kilo kapra 100 Kč.
By se jich taky mohl někdo ptát, jestli ty ultra drahé ryby chrání a podporují.

Martin M. - Profil | St 22.11.2023 15:35:46

1Mara >> a proc by to melo vychazet, ze se musi udelat stejny pocet candatu jako kapru, jinak je lepsi chovat kapry? Klidne at je tech candatu desetina (viz hraji), pak staci aby candat stal 10x tolik co kapr a uz jsi v plusu.

Martin M. - Profil | Út 21.11.2023 11:06:31

bart.bm >> ano to je realita - ve vode zbyde jen tolik dravcu, kolik si zakazeme chytit. Jenze zakazy jsou nepopularni, svazy lezou rybarum do zadku a lidi jsou neskutecne haklivi, kdyz se jim ma neco omezit nebo sebrat - naopak si z chovani politiku zvykli, ze je normalni dostavat zadarmo a ze kdyz je zle, tak maji dostavat jeste vic. Proto nepopularni veci nemohou byt vyreseny demokratickym hlasovanim, to bys musel vyuzit moment prekvapeni, domluvit se X kamaradu co jinak na schuze ani nechodi a prehlasujete mensinou vetsinovy nazor tech, kteri neprisli. No a pristi rok si lidi uz daji bacha a odhlasuji presny opak, nebo se zmeni vedeni MO a bude vse jinak. Proto se podle mne tyhle zmeny nemohou delat odspodu, ale musi se za to postavit vedeni uzemnich svazu nebo rada. Tak jako se ted vyresi zruseni brigad, ktere by si cleni nikdy sami neodhlasovali (na schuzich sedava nadprumerny pocet clenu, kteri brigady nemuseji platit, takze neco takoveho by nedopustili), tak se mohou prosadit jakekoliv jine dulezite zmeny, bez hlasovani rybaru dole.

Ale z jineho uhlu pohledu to lze uchopit i uplne opacne - v CRS jsem byl mile prekvapen zmenou plateb za ulovene ryby na celosvazove povolenky (redistribuce), kde ma kapr mensi hodnotu, nez drave ryby, v podstate muzes "ukrast" penize jinym svazum tim, ze budes mit silne reviry s dravymi rybami, kam se sjizdi rybari z jinych kraju - uzemni svazy to motivuje venovat se vice "drahym" rybam a mene kaprum, to byla moc dobra zmena, z meho pohledu. V MRS nic takoveho nemame. I timto zpusobem muzes zmenit chovani hospodaru a mistnich organizaci, pres penize ktere dostanou za ulovky. Vsimni si, ze nejde o zadny novy zakaz, naopak je motivace dravce sezrat, protoze za pusteneho svaz penize nedostane. Ale bohuzel to neni podobne vyresene na lokalni urovni, tedy aby MO dostala podobne penize i v pripade, ze toho dravce sezere nekdo z jejich svazu - pocitaji se jen ulovky cizich rybaru. Zde vidim prostor pro zlepseni :)

bart.bm - Profil | Út 21.11.2023 8:13:36

Mám otázku...spíš je to postřeh od vody. Jak je možné že tam kde je několikaletý zákaz lovu dravců,tak od odhájení je tam krvavá voda ze štik atd. co se vytáhne a pak nastane nouze? Proč když se dravci nesmí lovit tak prosperují a když smí tak populace rapidně upadne a tento stav se nevrátí do stavu při hájení? Podmínky pro život a rozmnožování zůstaly stejné. Přibyl jen faktor rybáře. 🤔 Bude tedy vinný svaz nebo rybář? Či snad příroda sama? První ani poslední myslím že ne. Jsme prostě nenažranost v čisté formě. Kapr nám nechutná ,za to maso dravce je lahůdka 😁

sven - Profil | Po 20.11.2023 11:33:53

Zajímavá diskuse ale možná by bylo dobré, opět se postavit oběma nohama, na pevnou zem :-)
Polopaticky:
O vysazovaném množství a druzích ryb v rybářských revírech nerozhoduje uživatel, tedy v tomto případě rybářský spolek ale státní instituce - rybářský orgán.
Rybářský spolek pouze plní jeho příkazy a rozhodnutí a skládá mu z nich účty.
Pokud na některém revíru nějaký druh chybí nebo přebývá, pak je to vinou toho, že uživatel jeho rozhodnutí ignoruje nebo falšuje výkazy. Toť v kostce vše.

99/2004Sb,
§ 11
Hospodaření v rybářském revíru

(1) Příslušný rybářský orgán stanoví v rozhodnutí nebo v oznámení o povolení výkonu rybářského práva pro každý rybářský revír

a) rybářského hospodáře a jeho zástupce,

b) způsob hospodaření, přičemž dbá o zachování a rozvoj původní rybí obsádky,

c) postup zarybňování podle druhu, počtu a věkových kategorií vysazovaných ryb,

d) maximální počty vydávaných povolenek k lovu.

(2) Příslušný rybářský orgán může svým rozhodnutím v případě zjištění přemnožení nebo zeslabení populace daného druhu ryb, z důvodu provádění opatření k regulaci nepůvodního druhu nebo křížence druhů nebo opatření k odstranění, izolaci nebo regulaci invazního nepůvodního druhu s významným dopadem na Evropskou unii, který byl zařazen na unijní seznam36) (dále jen „invazní nepůvodní druh na unijním seznamu“), povolit výjimku z obecně stanovených lovných měr pro jednotlivé druhy ryb, z obecně stanovených dob jejich hájení a z obecných stanovených způsobů lovu.

(3) Uživatel rybářského revíru odpovídá za to, že chov a lov ryb, popřípadě pěstování a lov vodních organizmů v rybářském revíru je prováděn v souladu s tímto zákonem a jeho prováděcími právními předpisy.

(4) Uživatel rybářského revíru je povinen hospodařit způsobem stanoveným příslušným rybářským orgánem a v souladu s podmínkami a hospodářskými ukazateli, za kterých mu byl výkon rybářského práva povolen.

(5) Uživatel rybářského revíru pověří neprodleně rybářského hospodáře vedením evidence o hospodaření, o dosaženém hospodářském výsledku a evidence o vydání povolenek k lovu v rybářském revíru.

(6) Rybářský hospodář je povinen vést evidenci o hospodaření podle odstavce 5 a předkládat ji na požádání ke kontrole příslušnému rybářskému orgánu.

milanpindryc - Profil | Ne 19.11.2023 17:52:30

Nejde o pomer dravci vs kapr. Jde o to ze moc kapra znici vodu komplet, hlavne podminky pro prirozeny vyter a tim i drobnou rybu….

Klidne bych nejaky reviry pro kapra nebo duhaka obetoval, at ti co to vyzaduji maji svoje. Vetsina(hlavne tekouci vody a studeny prehrady) by meli primarne tvorit prostredi pro puvodni ryby…

Kreja - Profil | Ne 19.11.2023 17:31:46

Nehlasoval jsem protože takto položené otázky mi moc nesedí.Ale určitě bych hlasoval pro odpověď jestli se má víc zarybnit jinou rybou na úkor kapra.Za mě určitě.V každém kraji je to jinak ale já už jen vzpomínám jak jsme chytali pěkné plotice,když najeli cejni tak se jich pomalu nešlo zbavit,lovících okounků u břehu mraky a když šel člověk potichu tak co chvíli viděl u břehu malou štičku.To všechno dnes už u nás neexistuje.Takže musíme být rádi za kapra protože jinak by jsme tady jenom koukali vodu.Je fajn že někde už dosazují plotice,cejny.okouny což bylo kdysi dávno nemyslitelné.

potočák 62 - Profil | Ne 3.12.2023 23:18:42

Lucioperca69 >> Vím,že to myslíš dobře ale pokud´ k tomu nedáš další věci-porosty vodních rostlin na odčerpání živin a td. tak pouhé snížení počtu vysazovaných kaprů nic nevyřeší. Naopak by to na řadě rybníků mohlo vést k masovému úhynu ryb,rapidnímu zhoršení kvality vody a nakonec se to celé obrátí proti tobě.Podobné pokusy už máme za sebou. A když se povede snížit množství vysazovaných kaprů,tak už by se obtížně zpět prosazovalo zvýšení. Těžko může svaz prosadit do ZP snížení množství vysazovaného kapra a za 3-5 roků prosit o zvýšení-promińte,my jsme se spletli. Pokud´ to nebude celý komplex opatření,tak to nemusí nic dobrého přinést a jak jsem psal,nejsem kaprař ani zastánce jejich nadměrného vysazování ale uvedu ti příklad z praxe. Máme tady soustavu 5 rybníku. Horní 3 jsou chovné a spodní dva jsou Mp revíry.Napájí je drobný potok,kde v horní části jsou pole a zástavba-rodinné baráky a nějaké provozovny. Na první pohled je voda čistá a je tam i menší populace potočáků,kteří se udržují samovýtěrem. Nejvýš je Suchá--1 ha,která byla původně budovaná jako suchý poldr. Potom se udělal gbel ale na zimu musí být prázdná-zůstává tam jenom menší kaluž a tak se každou zimu zimuje.Úspěšně jsme tam vyzkoušeli chov divokých potočáků,lipanů,línů a td. ale je to tak ztrátové,že jsme s tím přestali. Když se na jaře napustí,tak se vysadí menší množství kapra,ten výborně roste. Koncem října se to vypustí a kapr jde do revíru. Pod ním jsou dva chovné rybníky-0 a 1 o rozloze 3 a 2 ha. Klasické chovné kapráky,kde se nepřikrmuje a díky rytí kaprů je tam zkalená-hnědá voda.Kapr je schopen se dostat ve dně dost hluboko-kapřík o velikosti 20 cm ryje do hloubky kolem 20 cm pro nítěnky,larvy pakomárů a td a tím uvolńují živiny ze dna.Pod nimi je 2 o rozloze 8 ha-Mp revír. Původně byl chovný,potom normální Mp revír. Potom si město-majitel vymyslelo řadu věcí,slibovali si zlepšení kvality vody-byli v ní drobné částečky kalu z rytí kaprů .Ten rybník slouží jako přírodní koupaliště ,kde je autokemp,hotel a td. Tak kapr se vyjmul ze ZP a nevysazuje se. Pár jich tam je,když se tam nějaký dostane při výlovu chovného rybníka nad ním ale je ho zanedbatelné množství. Ve velkém se vysazuje štika,candát,nějaký sumec a občas okoun. Nesmí se tam krmit ani vnadit. Nesmí se tam chytat na nástrahy živočišného původu,tak ani na živou nebo mrtvou rybičku.Jeden břeh a část hráze je hájena kvůli koupajícím-nějakých 40% břehu.Je tam časově omezené chytání-přes léto můžeš chytat ráno od 4 do 8 a večer od 20 do 24 hodin.Problém je,že jak se přestal vysazovat kapr,tak se během pár roků přemnožili sinice a ted´ bývá v rybníku od června místo vody zelená břečka nevhodná ke koupání. Město zkoušelo různé chemické prostředky a td. ale nic se nezlepšilo.A pod ním je 3--10 ha. Klasický revír s vysazováním kapra,K65,vysazováním dravců,kde u přítoku je velká hájená oblast jako trdliště s vodními porosty,dvěma ostrůvky a td. Voda zakalená od rytí kaprů,velké množství bílé ryby,možná že tam byl MM na závodech. Poslední roky se nám tam začínají v srpnu objevovat sinice,které tam jdou z horního rybníka ale nic ,co by se nedalo zvládnout. Tak jak vidíš,tak pouhé ukončení nebo podstatné omezení vysazování kapra ,pokud´ k tomu nebudou i další věci,nemusí nic vyřešit,právě naopak.Petrův Zdar

Martin M. - Profil | So 2.12.2023 19:02:57

FRANK71 >> to uz prehanis, debile.

potočák 62 - Profil | Pá 1.12.2023 0:03:07

Martin M. >> 3.brigády a úhrada za ně. V první řadě by jsme si měli uvědomit,že by se mělo hospodařit s vyrovnaným rozpočtem a získané peněžní prostředky by měli sloužit především k zajištění prosperujicích populací ryb. Z peněz za zaplacené brigády MO financují hromadu věcí. Jak už jsem napsal,patří mezi ně údržba společných revírů,nákup nebo budování nových vodních ploch-revírů ale i chovných ploch,líhně,náklady s rybochovem-auta,pohonné hmoty,sítě,podběráky,nákup plůdku nebo násad,údržba a opravy chovných rybníků,nájmy a další hromady věcí.Každá MO si podle své aktivity sama určuje výši odpracovaných nebo uhrazených brigád.Tuto výši si odsouhlasí samotní členové MO a oni sami nejlépe vědí,jak velká má být,aby byli z toho schopni pokrýt veškerou svou činnost. Nejsem proti tomu,aby se sjednotila jednotná výše brigád. Ale musí to být v takové výši,aby to nepoškodilo aktivní MO a pokud´ by byla nižší,tak aby se jim rozdíl doplatil. Rozhodně jsem proti navrhované výši,která je ve prospěch různých výdejen povolenek bez starostí o revír nebo chovnou vodu a okrade právě aktivní MO. Jenom naše MO by přišla o 600-700 000 Kč ročně,zlikvidovalo by to několikaleté úsilí s výkupem pozemků,projekty a td. na vybudování nového revíru a pokud´ vezmu i okolní MO s dohromady několika tisíci členy,tak by je dohromady ta změna okradla o několik milionů ročně. Podle mě by mohla navrhovaná změna, prosazovaná vrcholovými funkcionáři bez diskuze s členskou základnou vést až k rozpadu svazu. K čemu by rozhodně vedla bude úbytek revírů,podstatné zdražení povolenek a k rozpadu či ukončení rybochovů u MO.Připadá mě to jak pověstné soudružské-poručíme větru,dešti a ve výsledku budeme mít holé zadky bez vod a ryb.Petrův Zdar

Martin M. - Profil | Po 27.11.2023 12:22:26

Kapr je tu nepuvodni asi jako jsou tu nepuvodni brambory. Proste jsou uzitecni, budou tu uz nastalo, ale vseho moc skodi.

Butchi - Profil | Ne 26.11.2023 19:02:07

lojzaH >>
Klíčové slovo zní vyvážená rybí obsádka, nikoliv kapřího monokultura proložená občasným duhákem a kolotočema.

Bobo - Profil | So 25.11.2023 8:42:43

Martin M. >> Preco by sa ta malo zanasat keby sa robil normalny managenet na potokoch a to sedimentacne jamy. Po velkej vode ich vycistis, strk predas a aj ryby sa maju kde skryt ked je malo vody. Tu je len problem ze mame demokraciu to jest vladu luzy. Komunisti tu robili lepsi managent kde na vrcholove funkcie nanominovali ludi co tomu rozumeli a nie ideme volit kamaratov. Tu by mali byt na vrcholove funkcie nejake kvalifikacne predpoklady ze vie co robi nejake vzdelanie nejaka prax a hlavne nejake vysledky, nie ze je kamarat rybar chlastame spolu pri vode.

Martin M. - Profil | Čt 23.11.2023 21:42:16

potočák 62 >> dekuji. Porad mi z toho vychazi jediny zaver, ze za candaty nejsme (my svaz) ochotni z povolenek zaplatit rozumnou cenu, protoze je zas az tak moc nechceme. Spolehame na cerne svedomi MO, ze si za nej priplati ze sveho (vlastni praci nebo vlastnimi penezi), prestoze by na povinne zarybneni mely mit dostatek penez z podilu za povolenky. To co vidime z nasazovani candatu na FB, jiste neni za ceny, ktere tu zaznivaji, presto jsou nekde ochotni za ne vetsi cenu zaplatit, vcetne Rady CRS (Orlik...). Prijde mi to jako neudrzitelny stav, kdy se castecne spoleha na dobrovolniky a srdcare, kteri to vezmou na sebe a zamakaji (a pak nam to vycitaji, ze to take tak nedelame, ze?) nebo ze to utahnou silnejsi organizace, ktere maji prebytek penez z clenstvi+brigad, a ze to ted tak nejak funguje, dokonce ten stav zastupci organizaci brani pred rebelujicimi cleny (viz 1Mara, zapomente na candaty, musime chovat kapry), a dokud se tomu nikdo poradne nepostavi, tak se s tim nic delat nebude.

Knapík - Profil | Čt 23.11.2023 7:53:54

Nejméně na 5 let bych omezil násadu kapra na cca 10% současného stavu a zbylé peníze investoval do jiných druhů.
I když možná bych se spokojil i s tím, kdyby to bylo 20/80.

Martin M. - Profil | St 22.11.2023 16:51:22

P3 >> o uhorich je pekna debata s p.Hladikem ve videu od D.Havlicka, bylo to nejak pred tydnem. Ve zkratce - uhoriho monte je malo a meli by se sadit jen tam, odkud maji sanci se vratit do Sargasoveho more, coz je u nas jen mensi cast povodi Labe a Vltavy (na Morave neni puvodni a nemel by zde byt vysazovan vubec). Proto i cokoliv zde do tech nedostupnych oblasti nasadis, tak vzhledem k omezene nabidce tim krades uhore tem, kdo by jej mohl vysadit na rozumnejsi mista. Nasada uhore je tedy u nas z vetsi casti pro nasi zabavu a v podstate na urovni Japancu, kteri ze stejnych zdroju kupuji uhore na sezrani.

Pedro1 - Profil | St 22.11.2023 15:58:15

lojzaH >> Co je RMV vím a stejně tak vím, jak to aktuálně funguje. Že si MO vyjme sama od sebe revír se společného a udělá si z něj soukromák pro vyvolené.
Dále do něj sype ryby které patří do společného, pustí tam jenom někoho a dělá si tam pravidla jak na matějské pouti.
A považuji to za věc, kterou by měl svaz řešit a zařídit, aby pokud má MO svůj RMV, tak aby členi této MO nemohli lovit na společných vodách. Tím by to bylo vyřešeno.

hraji - Profil | St 22.11.2023 15:20:53

Pedro1 >> nechci být nijak agresivní, ale v rybníku, ve kterém hravě odchováš 30 metráků kapra, se štěstím odchováš 3 metráky dravců. A to jen za předpokladu, že budou mít dost potravy. A dravci potřebují úplně jinou potravu než kapři. Kapra uživíš pšenicí, pečivem a podobně, dravci potřebují ryby. A ne úplně málo. Pamatuji se, že jsme provozovali chovný rybník s kaprem. Doplňková ryba candát a štika. Nejlépe se candátům dařilo, když byl rybník zamořený střevličkou, to rostl moc hezky, ale na podzim jsem z výlovu jiného rybníka musel dovézt sud střevliček, protože jinak by neměli candáti co žrát. A když se vysadilo 5 000 kusů štičky, slovilo se jich pár desítek. Rybník byl klasický bahňák, kde bylo v lovišti bahna po pás. A kapři se tam přikrmovali.

agig - Profil | Po 20.11.2023 19:33:15

Ahoj budme rádi že ve vodě plave alespon neco jesli kapr nebo nejaká jiná čula .Přijde čas že budou ve vodě plavat jen sinice a pak si budeme drbat palici pokud do vody dávají alespon neco může být i hůř přijedte na ryby do Karlových Varů a poznáte co znamená mrtvá voda budete rádi za přemnoženého kapra může být i hůř víte prt ;-) ;-) ;-)

JohnyL - Profil | Ne 19.11.2023 20:14:44

milanpindryc >> Souhlas. Úzce to souvisí, ale za mě je problém ještě širší, změnit pohled na hospodaření na revírech, aby nebyla jediné kritérium, kolik to uživí kaprů. Pro obhospodařování typického českého rybníka si nikdo nepřeje vodní rostliny, velice složitě se jich zbavuje "ručně", "ubírají" vodní plochu, co by se dala "vytěžit".... Je jednoduché řešení, kapr v kombinaci s amurem a ještě tam mám "ušlechtilou" rybu a těším se, jak z vody hezky "vytáhnu" maximum. Ale zapomíná se na to, jak je vodní vegetace pro celý ekosystém důležitá. Členité dno, ukryty pevné, nepevné, místa, kde rybář bude proti rybě v nevýhodě... V bahnité vaně plné kaprů to nikdy nebude vypadat jako rybí ráj, minimum dravců je ta pomyslná špička ledovce a takový lakmusový papírek, která odraží tento stav. V ploché 2m hluboké vaně s metrem bahna a žádnými úkryty, kde ještě nejlépe všude lovící dohodí nebo dojede lodí, žádný dravec dlouhodobě nepřežije (=rozuměj, na 90% bude sežrán dřív, než si ho jeho přítomnosti někdo všimne). Jsou druhy ryb, kterým takové prostředí sedí a nejsou to jen kapři, ale celkový stav je špatný, zdegenerovaný a mluvit o nějaké přirozené reprodukci ryb je myslím značně problematické. Kolik znáte ze svého okolí vod, kde se dejme tomu třeba ty ušlechtilé ryby opravdu úspěšně množí? Já velmi málo. Týká se to samozřejmě i řek, jen "vanu" můžeme nahradit "kanálem", aneb zničená zregulovaná původní koryta řek.

milanpindryc - Profil | Ne 19.11.2023 18:28:20

sliver >> horsi jak ze zerou jikry a pludek je ze znici(idealne v kombinaci s amurem) vsechny rostliny ve vode. Zbyle ziviny radi vyuzikou sinice.

U sebe doma v jezirku mam jednoho “Pepu” keryho me rodina nedovoli zabit na Vanoce a zadna rostlina ke kere se dostane nema sanci, sezral i kanadsky mor a matu…o oranzovyck karaskach(10cm) nemluve ty sezral taky

1568 - Profil | Ne 19.11.2023 18:20:28

Nějak podobně začínala K70.K jakým koncům to došlo,....?Cesta do pekel,je vždy dlážděna dobrými úmysly

Martin M. - Profil | Po 4.12.2023 23:25:25

potočák 62 >> mne teda prijde, ze na mnoha revirech je uplne minimum prirozene potravy, vsechno je vyzrane a to mnohdy ani ne od kapru, ale od tech ryb, kterych tam je nejvice - mix ruznych druhu ve velikosti pro drave ryby moc velke a pro rybare moc male nebo nezajimave. Takze typicky 30cm cejn nebo karas a take kapri pod (nebo nad) miru ale i neulovitelni tolstolobici vsech velikosti. Bude to tam dlouho spatne, i kdyz kapry prestanes vysazovat, musel bys udelat aspon castecny vylov.

potočák 62 - Profil | So 2.12.2023 0:48:21

Martin M. >> My jsme navrhovali jiné řešení. Aby známky a rozdělování peněz z nich probíhalo jako dosud. Aby to stejné probíhalo i u povolenek a redistribuce. Ale změnu jsme navrhovali u brigád a to sjednocení ve výši,kterou mívají aktivní MO. To bývá 1200-1500Kč. To znamená,že by všichni dospělí členové platili například 1500 Kč nebo si odpracovali 10 hodin.Vzali by se údaje zpětně za 3-5 roků,aby se s tím na poslední chvíli nečachrovalo.A MO,které by měli do té doby větší úhradu brigád,by to dostali dorovnané. Ty,které takovou výši měli, by byli na svém. Ty které měli úhradu nižší by ty peníze navíc odváděli. Napřiklad- brigády by měli do té doby 800Kč,tak by těch 700 Kč navíc odvedli na speciální účet. A MO,které se nestarají o žádný revír nebo chovnou vodu-výdejny povolenek, by odvedli celou částku. Na provoz mají peníze ze známky. A takto odvedené peníze-jednalo by se o několik desítek milionů, by se z toho speciálního účtu použilo na specificky určené věci.Může jít o zvýšení počtu profesionální RS,podporu MO a líhní s produkcí původních reofilních druhů ryb,budování nových nádrží-revírů nebo budování speciálních nádrží-rybníků k chovu druhů jako je štika,candát,okoun,lín,karas obecný,slunka a podobně. Tak by jsi jednoduše srovnal podmínky u celého svazu a tyto peníze prakticky navíc by jsi použil právě ve prospěch všech členů svazu. Kdyby každý US ročně z těch peněz vybudoval jeden speciální rybník k chovu těchto druhů s rostlinstvem a td. a kolik je US,tak za pár roků by jsi takových rybníků měl u svazu desítky a ekologové by si při tom mlaskali blahem. Navíc by jsi vybudoval obrázek u veřejnosti,že se rybáři chovají jako rybáři a ochránci přírody a ne jenom, že jsou rybožrouti a i každé jednání s orgány státní správy by bylo jednoduší. Petrův Zdar

Martin M. - Profil | Pá 1.12.2023 23:33:27

FRANK71 >> US Praha ma desitky reviru a desitky MO. Ktera MO nehospodari na zadnem reviru, tak je z meho pohledu pro uzemni svaz nadbytecna. Jestli se US Praha boji, ze by ji rybari utekli ke stredocechum, tak se sice navzajem MO i US drzi za koule, ale porad jsou takove MO zbytecne a v podstate parazituji a to i na celosvazove urovni.

potočák 62 - Profil | Pá 1.12.2023 22:03:29

FRANK71 >> Pochopitelně by bylo nejlepší,aby si to vyřešili jednotlivé US nebo MO podle místních podmínek,jako dosud.A pokud´ by se to mělo stanovit centrálně,tak takovým způsobem,aby to nepoškodilo ty aktivní. Když si to spočítáš,tak ta navrhovaná úprava akorát poškodí ty aktivní a přinese další peníze navíc různým výdejnám povolenek,kde si několik lidí bude samo sobě platit nájem,rozdělovat odměny-co by jiného s těmi penězi dělali a to všechno na úkor právě těch aktivních.Ostatně,otázka taky je,jak vznik takových MO-výdejen byl v rozporu se stanovami a kdo z toho měl a má finanční prospěch a kteří funkcionáři za tím stáli.I když se stanovy zmírnili,tak pořád tam je,že vznik nové MO je podmíněn tím,že přípravný výbor předloží závažné důvody,proč by měla nová MO vzniknout včetně vod-revírů nebo chovných nebo smluv k vodním dílům,které odůvod´ují právě potřebu vzniku nové MO a na základě toho US vnik nové MO umožní-pokud´ je to potřeba a nebo neumožní-neschválí. A můj názor je,že závažným důvodem není vznik nové MO jako výdejny povolenek bez vlastních vod,kde v podstatě několik lidí škodí ostatním ve vlastní prospěch.Petrův Zdar

Martin M. - Profil | Pá 1.12.2023 19:55:57

lojzaH >> ked neviem tak sa opytam AI !
A ano, je to ironie,

Martin M. - Profil | Pá 1.12.2023 8:13:56

lojzaH >> jsi nonstop v opozici, at tu napiseme cokoliv. Pisu o idealnim systemu, ale taky nevim, jak ho dosahnout.

Martin M. - Profil | St 29.11.2023 23:54:52

Thomic >> to je podle mne ale nerealna situace, spise uzemni svaz nabizi cenu polovicni nez je trzni (candat 4,5kc/cm - nevim, jestli za tolik nekdo dokaze koupit na volnem trhu). A pokud se MO podari sehnat nesehnatelnou nasadu (jak nam je tvrzeno), tak at si k ni treba da prirazku proda je jako svoje ryby, kdyz dokazou to co je "nemozne".

Priklad - okoun je v redistribuci za 300kc/kg, coz z nej dela top rybu. Uzemni svaz je ale za nasadu 0,1kg okounu ochoten MO dat 80kc/kg, a tam je citit, ze okoun je proste porad plevelna ryba.

vitus6 - Profil | Út 28.11.2023 21:27:57

Tak ono záleží na úhlu pohledu. Takový Martin Maták, u mě geniální rybář, ten nachytá snad téměř vždy hromadu kaprů, takže z jeho pohledu je určitě kaprů v revírech habakuk. Takový děda, který má za několik hodin sotva popotach tak bude mít na věc určitě jiný názor.
Jinak u nás nás to probíhá tak, že se nasadí tisíce kaprů do naší malé přehrady, sjedou se masáci z širokého okolí, málem se ušlapou na nejlepších místech a během 14dnů vychytají minimálně polovinu nasazených kaprů. Zbytek roku se tam dá docela slušně zachytat pokud to člověk umí, ale kapři jsou samozřejmě už přebraní. Z mého pohledu by stačilo úplně jednoduché omezení, aby si jednotlivec mohl ponechat z jednoho revíru jen určitý počet ryb týdně, např. 4 kapři z jednoho revíry a pokud by chtěl chytat dál, tak by musel jet na jiný revír. To by alespoň trochu zmírnilo každodenní mastení ryb hned po nasazení, stačilo by nasadit 2/3 kaprů a ten zbytek by se mohl použít na zarybnění jinými druhy, např.lín/candát apod. Ale chápu že by se to určité skupině lidí vůbec nelíbilo:)

potočák 62 - Profil | Po 27.11.2023 18:43:40

lojzaH >> Netvrdím,že se toho kapra nevysazuje hodně a to na úkor jiných druhů ryb. Otázka je,kolik ho -jaké množství ,zůstane v revíru delší dobu. A kolik ho v krátké době vychytají rybáři nebo zlikvidují predátoři-vydry.Ve skutečnosti v porovnáním s delším časovým obdobím-celým rokem bývá stabilně v chovných rybnících mnohonásobně větší populace kaprů než v revírech. Myslím,že část domněnek o přerybńování kaprem s tím,že v revírech vytvoří velice početné populace pochází ještě z doby minulého režimu a z období po jeho skončení.Tehdy byla míra kapra 35 cm,vysazoval se kapr ve velikosti kolem 30 cm s tím,že rok prožije v revíru než doroste míry a rybáři ho chytí a sežerou. V té době skutečně ve většině revírů bylo velké množství menších kaprů a kapr ve kolem 40-45 cm se považoval za velkého. Ale revírů,kde se v součastnosti vysazuje kapr ve velikosti 30-35 cm je minimum,většinou se vysazují ve velikosti 40-50 cm i větší a většina se v revírech dlouho nezdrží,než skončí na pekáči.Petrův Zdar

sliver - Profil | Ne 26.11.2023 19:54:50

hraji >> nechytal bych se slovíček. Co třeba snaha o vyváženou obsádku ? Ono je co dohánět, ne ?

Vlčice - Profil | Pá 24.11.2023 20:12:36

Martin M. >> No zrovna Novomlynky mi prijdou uplne typicky priklad lidske hlouposti = porucime vetru desti

Kdyby nekdo spocital co nasi spolecnost stalo vybudovani, udrzba a provoz, co jednou s tim sedimentem

Dopad na zivotni prostredi

Hybani s vodou x vytery ryb

Jooo... elektrarny asi vydelavaj ale tyto penize velmi rychle vyleti kominem
Avsak udrzba nadrzi, ta jde jde samo, ze na nas spolecny dluh a neee ze zisku z prodeje te elektriny

Ja osobne jsem teda dost zvedava, co s tema nadrzema bude za takovych 80 let
Zadnou lacinou krasu zas teda uplne necekam :/

1Mara - Profil | Pá 24.11.2023 10:48:30

Pedro1 >> Mě přijde, že jsi nikdy nebyl na výlovech a že nevíš, jak to na určitých výlovech chodí, to nemyslím zle, ale jestli jsi byl na výlovech, tak bys věděl že každé MO co má rybochovný tak si dělá své candáty tak, jak to jen jde či jak je to možný, tedy pokuď mají normálního hospodáře. My si je děláme sami, ale přesto nesplňujeme ZP, děláme jich jen málo a tak, aby z toho něco bylo, né peníze, ale kusy :-) a proto dostáváme candáta i od SUS. Ale zpět k tomu chovu, napíšu ti letmo jen náš postup, dáme hnízda do vody a k němu dáme vysadit i plůdek kapřika a lína. Tím uděláme rychleného candátka či ročka do max, 10cm. Takže slovíme malé kapříky, céčka a podobně, ty jsou malý cca do 10cm. Kapříka vysadíme jinam do jiné vody a candátka pak vypustíme do velkého rybníka aby trochu dorostli a třeba tam vysadíme nevím, 2000ks malého candátka a slovíme na konci roku candátka velikost cca 30cm. a třeba jen 1000ks. Ale to je výlov, kde je hlavně kapr, amur, a trochu štika a bílá ryba. Tenhle candátek se pak rozveze do našich vod. Takže asi tak, udělej si čas voe, v létě doraz k nám do Oseka a já tě provedu i s dětmi po rybochovným a vše ti polopaticky vysvětlí hospodář, já ti pak dám belík slunek do prahy sebou, protože tam u vás to neznáte a ještě budeš doma za supermana, za krásný výlet k nám do podhoří a na podívanou za plastové zvířátka a podobně ! :-))

Martin M. - Profil | Pá 24.11.2023 0:54:04

Johnny001 >> takhle to je u nas v MRS na nekolik revirech, co navstevuji. Zavedli jsme si jakesi nepsane pravidlo, ze kdo chce K70, tak na tom reviru bude povinne (spodni) mira kapra 45cm (to opravdu plati na vsech K70 revirech v MRS). Neptej se mne proc, mne to nedava smysl. Vysledek je ten, ze v nasadovych kaprech mas vzdy nejaky podil kapru pod 45cm a cast z nich do dalsiho nasazovani nestihne dorust do miry, takze se nasypou dalsi a pocet tech pod 45cm se postupne v reviru zvysuje a rust zpomaluje, revir vyzranej, kapri hubeni a od rybaru potrhani, kazde nasazovani to jeste zhorsuje, neni z toho cesta ven. Nektere reviry to zvladnou uzivit, jine ne, hlavne ty mensi, ale mame tu i 60ha prehradu v tomto stavu. Jak asi vypadaji ti K70 si dovedes predstavit, pravidlo na hovno na takovem reviru, ale hlavne tam nikdy nemela byt mira 45.

potočák 62 - Profil | Čt 23.11.2023 20:42:17

Martin M. >> Promiń,večer to popíšu podrobně,jak to funguje,až mě zaberou prášky. Jinak zjednodušeně,na každý revír je zarybńovací plán,který musí držitel dekretu plnit-kromě SUS, kde jsou držiteli MO,jsou to jednotlivé US,jinak se vystavuje tomu,že při dlouhodobém nedodržování zarybńovacího plánu příjde o dekret-revír.A existují různé tabulky a přepočty,v jaké věkové kategorii ho splnit. A pokud´ nevytvoří US pro MO podmínky,za kterých se jim vyplatí určitý druh chovat, tak ho nakoupí za tržní ceny od soukromníků-velkoproducentů často ve velikostech,kdy jich dále přežije minimum.Ovšem ZP je alespoń papírově splněn.A další věci nebudu raději rozebírat. Ale v násadách se točí obrovské peníze a pokud´ by se vyskytnul nepoctivý vrcholový funkcionář,tak se na nějakém kšeftíku spíše domluví se soukromníkem než s MO,jsme v čechách a to by se dlouho neutajilo.Petrův Zdar

sven - Profil | Čt 23.11.2023 19:25:26

lojzaH >> Berounka je krásná řeka, držím palce aby to tak zůstalo.
Dříve jsem tam několikrát ročně zajel zachytat, dokud v Rudné a Hostivici žilo příbuzenstvo.. Buď do Let nebo k Třebáni. Tak třeba ještě někdy..mám to dost z ruky...

potočák 62 - Profil | Čt 23.11.2023 19:16:13

FRANK71 >> Když to víte,tak proč se divíte té ceně??? Z těch 1 Márových 5 000 K1 bude mít jejich US nebo márova MO kolem 10 000 kg kapra na vysazení do revíru. Navíc jsem u Máry byl na návštěvě a viděl některé jejich chovné rybníky včetně Barbory.Na chov kapra dobré i na menší přidruženou produkci dravců ale dělat tam dravce jako hlavní rybu by tam dokázal možná Bůh nebo Kouzelník.Petrův Zdar

potočák 62 - Profil | Čt 23.11.2023 18:46:28

1Mara >> U nás by musel mít na podzim candátek alespoń 10 až 15 cm. Jinak nepřežije. Tyhle pokusy už máme za sebou,kdy jsme na podzim nakupovali několik tisíc candátků ve velikosti 6-8 cm a nikdy z toho nic pořádného nebylo. Dokonce jsme jeden rok vyčlenili jeden rybník-3 ha,kam se na podzim vysadilo 5 000 takových candátků,nebyl tam žádný kapr ani další rybí konkurence a výsledek byl další podzim,že se slovení candátci dali spočítat na prstech.Ale sehnat na podzim půlročka ve větší velikosti je problém a cena v porovnání s výsledkem je vražda na peníze. Petrův Zdar

Martin M. - Profil | Čt 23.11.2023 16:24:35

lojzaH >> proc rozlisujes pravo do toho kecat podle toho, jestli odpracuje brigadu? Ja si ji platim, aby ji za mne odpracoval nekdo jiny (v MRS to jinak ani nejde). Stejne tak si zaplatim vymenu kol na aute nebo uvareni obeda, prestoze bych to zvladnul take, ale radeji budu udelat to na co jsem specialista a lide si objednavaji u mne sluzby i v tom case, kdy bych ja vymenoval kolo. Proto byly vynalezeny penize, aby slouzily jako univerzalni prostredek smeny jak za zbozi, tak za praci. Kdybych si brigadu odpracoval a pak ti oponoval uplne stejne, tak co? Musel by sis najit nejaky jiny argument, jako treba ze nemam rybarske vzdelani, nebo ze mi unikaji nejaka fakta, ale kecy o brigadach jsou fakt jen kecy.

FRANK71 - Profil | Čt 23.11.2023 15:08:56

lojzaH >> nemá smysl chovat kapra, které ho si můžu koupit levněji jinde. To je jen mrhání peněz. Mám chovat, to co si nemůžu koupit nebo to co je drahé a já si to vychovám levněji.

Martin M. - Profil | Čt 23.11.2023 14:47:56

1Mara >> podle mne jsou tyhle uvahy opet postaveny na tom, ze candat ma stat 2 kc nebo 4kc, coz neodpovida nabidce a poptavce, resp. poptavka je zamerne ponizovana argumentem, ze nelze koupit. Proto radeji chovate kapry, nedivim se. Spravne by ale bylo zmenit cenu candata na takovou, ktera odpovida poptavce po candatech. Jestli si nekdo mysli, ze to tak jiz je, tak petice ma ukazat, ze to tak neni. Krome jineho, protoze jsme to fakt ztencili na kapra a candata, pritom to je spise o ozdraveni reviru na uroven, kdy tam nebude tunu kapru a bile ryby na hektar.

Jinak tu zaznivaji argumenty, jako ze jednou rostliny jsou pro kyslik, podruhe ze rostliny skodi kysliku, nekdy kalna voda skodi sinicim, jindy je kalna voda teplejsi a uzivnejsi...

Willow - Profil | Čt 23.11.2023 14:28:33

Pedro1 >> Zas neblbni,není to trojčlenka jako ve šroubárně .Jsou i jiné vlivy,počasí, teplota vody atd.
Tady jsme na Ún měli přemnoženého bolena a jeho potěr byla potrava pro candáty,štiky a okouny.Jenže pak se povolil lov Polákům kteří pracují v okolí, nejdříve se ale stali členy MO tedy svazu a najednou šlo vše z kopce. I přemnožený bolen začal mizet a mnohým to vyhovovalo,jenže pak se začalo chytat méně okouna a candáta a začaly dotazy jak to, málo se sadí atd Jenže, to,že se candáti a okouni v určité velikosti začali žrát mezi sebou ,protože nebyl ten výtěr bolena,nikomu nedošlo. No a po cca.10ti letech máme po nájezdech cizinců jenom toho kapra a sem tam dravec.Přitom to byla vyhlášená voda na dravce.
Takže stačí aby se změnily určité podmínky a je vymalováno.

1Mara - Profil | St 22.11.2023 6:58:03

kubas. >> Jsem moc rád, že v naší MO nastoupil mladý a velmi chytrý kluk, co dělá hospodáře, zná úplně všechny revíry, ví jaká obsádka tam je, umí si poradit i s candátem a okounem, zná veškerou tuhle problematiku, chová stejně jako já KO a řídí výlovy tak, že by mu jiné MO mohli závidět. Ale aby jsme si na sebe vydělali a podobně, musíme chovat kapra jako top rybu. Sice to chce i on změnit, ale zatím svaz neni na tu změnu ještě připraven. Jinak chodí i na ryby a je velmi úspěšný rybář co ví, zná a umí a to mě věř. že on fota nikam nedává, a ví dobře proč, ale třeba takový Fidža mu nesahá ani po kotníky jak lovem sumců, tak znalostmi v téhle rybolovné technice a tak i s ostatními technikami a věci. Prostě tohle je člověk na svém místě. Za něj bych ruku do ohně dal klidně 2x ! :-))

Martin M. - Profil | Út 21.11.2023 21:59:19

Rožnovák >> Co kdyz je zajem rybaru na clenske schuzi kratkozraky, nebo tomu nerozumeji, a reviru svymi pozadavky skodi? Nemel by mit hlavni slovo hospodar?

Pedro1 - Profil | Út 21.11.2023 15:25:49

1Mara >> Nejde, nepůjde, nešlo, není možné, sereme na to, nebudeme dělat nic a budeme si tady psát, jak to nejde.
Kdyby se z 1000 candátů co mají 15 cm dožilo 60 cm 8 ryb, tak se rozmnoží a máš dalších 30 ryb, co se z té nové generace dožije 60 cm a z další generace už bude těch ryb třeba 100, co dorostou 60 cm a ......
Kdyby se každý rok udělala jedna smysluplná změna, tak za 20 let jsme o 50% dál, než dnes.
Ale tenhle zkurvenej přístup jak to nejde už mě fakt sere.
Nedávno jsi v Plkárně psal, že okouna nikdo dělat ve velkém nebude, že peníze nestačí,...., dneska vidíš že to není pravda a furt si jedeš tu svojí.

Pedro1 - Profil | Po 20.11.2023 15:38:21

Kdyby Jura kandidoval na ředitele a krále rybářů, tak mu seženu 20 000 hlasů a nechám ho všechno vyřešit, do roka by jsme měli v Labi tresky, v Orlíku nilské okouni a v horní Vltavě lososy všech druhů.
Konečně by to tady k něčemu bylo!

Martin M. - Profil | Po 20.11.2023 15:02:27

MrtweyUbrus >> ja myslim, ze muze zmenit, a citi to i vedeni CRS, jinak by predseda a jednatel CRS nejeli sami od sebe za zakladatelem den pred spustenim na pohovor.

Polčis - Profil | Po 20.11.2023 14:12:45

jurasoft >> Jsi lovec, chceš metrové štiky, candáty a okouny 5kg a jezdíš na kaprodromy?