Kulinářský kroužek aneb vše co se dá uvařit z ryb

Veškerá jídla z ryb uvařená v na koleně přírodě i v kuchyni.
Pokud to půjde, přidejte i recept.
Autor diskuse: Buffalo1969 - Profil , 10.11.2014 všeobecné - ostatní
Dále moderují: Lauri Profil + Čík Profil + Jika Profil + Calex Profil
Moderátorem vybraný zápis - stále nahoře.

NLauri - Profil | Út 8.6.2021 22:06:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pár ryb z posledních dní

NLauri - Profil | So 12.6.2021 22:34:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

A jedno tuňákové sashimi

NLauri - Profil | So 12.6.2021 22:33:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vyrovnané jako dřevo na zimu👍

NLauri - Profil | So 12.6.2021 22:31:54

Jika >> paráda!

NJika - Profil | Pá 11.6.2021 15:28:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

NJika - Profil | Pá 11.6.2021 15:25:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kapřík v alobalu s rajčaty, slaninou a cibulkou dle přání pro manželku.

Npoky82 - Profil | Ne 30.5.2021 20:49:27

Jika >> Diky vim zes to sem daval, nejak jsem to nedohlesal. Takze dik

NJika - Profil | Ne 30.5.2021 7:29:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

poky82 >>
Již jsem to tu kdysi dával, ale nevadí dám znovu i s receptem na nálev. Odzkoušeli jsem několik nálevů, nakonec jsme skončili u toho níže uvedeného.

Dáváme cca 3 díly ryby (obvykle cejn nebo karas) a 1 díl podbradek.Podbradek je tučný, tak stačí tento poměr. Podbradek trochu povařím, lépe se mele.
Nálev používám již jen podle kamaráda Petra.
Petrův nálev
3 litry vody
1 litr octa
12 dkg soli
28 dkg cukru
36 tabletek sacharinu
povařít 5 minut a nechat vychladnout,

Hotové karbanátky ve sklenici proložím cibulí, zaleji nálevem a nechám přes noc ustát. Karbanátky nasají část nálevu. Na druhý den doleji nálev a zavařuji 2 x po hodině na cca 90°C. To zavaření dělá hodně. Karbanátky pustí šťávu, naberou nálev, chuť se srovná.

Npoky82 - Profil | So 29.5.2021 22:20:08

Jika >> Jakej davas pomer? 2 ku 1 ryba/prase?

NJika - Profil | Pá 28.5.2021 21:10:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Letošní rybí karbanátky, mix karas a podbradek z čuníka, okurkový nálev. Zítra dolít nálev. Karbanátky něco nasají a pak 2 x zavařit a nechat odležet.

NBuffalo1969 - Profil | Ne 23.5.2021 14:06:11

Jika >> no vidíš to a ten sbírá jenom zelenisko. A to prej mám jíst zdravě a víc zeleniny. TWL....bych dopadnul jak ten tolstolobik.😂

NJika - Profil | Ne 23.5.2021 13:12:10

Sa(l)micka >>
Je to jak píšeš. U těch velkých tostolobiků je kýl (břicho) samý tuk. Proto je cena tostolobika kvůli většímu odpadu nižší než u jiných ryb.

NSharry - Profil | So 22.5.2021 18:24:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

vikendovy trojboj 🤣
gulasek, veprove, rybka na grilu..😊

dobrou chut vsem 👍

NSa(l)micka - Profil | So 22.5.2021 14:48:48

Jika >> Pravdu měl děda, 4-5 kilo je akorát, i tu na zpracovně se z těch větších, co se nám nevejdou pod pilu, musí ufiknout půl břicha.

NJika - Profil | So 22.5.2021 13:45:52

brach >>
Kdysi jsme na výlovech brali velké tostolobiky na uzení. Děda vrčel, ať raději vezme místo jednoho velkého a tučného raději dva menší. Od té doby bereme max. do 4 kg.

NBuffalo1969 - Profil | So 22.5.2021 13:05:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dlouho jsem tady nic nedal, tak aspoň tohle.

Nbrach - Profil | So 22.5.2021 9:39:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Buffalo1969 >> Přesně...
Jen jednou jsem musel celého vyhodit, protože ten tuk zkazil celou rybu (navíc jsem ho chytil v ne příliš čisté vodě, kde sbírali jen ten sajrajt na hladině)..

NBuffalo1969 - Profil | So 22.5.2021 9:13:22

brach >> to jo. Mám v udírně svařenou plechovou vaničku jako rozptylovač kouře. Je v ní písek do kterýho ten tuk odkapává. Když jsem to tam neměl, tak to bylo tuku jak o zabíjačce.

NJika - Profil | Pá 21.5.2021 11:12:15

brach >>
Udím, každý rok na výlovu nějakého tostolobika koupíme a udíme tostolobika, kapry.........Ryby udíme i během roku. Co zůstane, zavaříme do skleniček.
Kdysi jsem dal na Toprecepty - https://www.toprecepty.cz/recept/28876-uzeni-ryb-a-konzervovani-uzenych-ryb-zavarovanim/

Nbrach - Profil | Pá 21.5.2021 9:11:49

Jika >> Tolstolobika zkus vyudit..

NJika - Profil | Pá 21.5.2021 6:36:12

Lauri >>
V mrazáku zapomenutý kousek štiky.
Tostolobika beru každý rok na výlovech, loni kvůli coroně a omezení jsme na výlovu nebyli.
Loni poprvé po létech tostolobik nebyl.

NLauri - Profil | Čt 20.5.2021 21:14:20

Jika >> paráda! Tolstolobik?

NJika - Profil | Čt 20.5.2021 16:27:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ryba se špagetami posypaná strouhaným čedarem. Inspirováno receptem z kuchařky Marie Pösingerové - Italská kuchyně.
Trochu jsem babicoval........místo žapmpionů jsem dal zamražené houby.

NLauri - Profil | Pá 14.5.2021 13:42:35

Jika >> paráda, děkuji za rady !

NJika - Profil | Pá 7.5.2021 15:44:13

brach >>
Děláme to taky tak. Na druhý den sterilizaci zopakujeme. Konzervujeme tak karbanátky, pečenáče a uzené ryby.

Nbrach - Profil | Pá 7.5.2021 10:29:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lauri >> Dane, zapomněl jsem napsat, že stejně nakládám i zbylé řízky z kapra. Tyhle jsou z vánoc 2019...

Nbrach - Profil | Pá 7.5.2021 9:28:23

Lauri >> Moje zkušená a starší švagrová mi nedávno řekla, že dnes naloženou rybu bych měl sterilizovat aspoň půl hodiny při 90°C a zítra sterilizaci zopakovat. Jsem čím dál opatrnější, takže se budu její radou řídit...

NJika - Profil | Pá 7.5.2021 6:13:09

Lauri >>
Navíc sterilizací nálev rychleji projde narozdíl od naložení jen za studena. Chuť karbanátků a nálevu se srovná. Druh ryby nebude mít vliv na trvanlivost. Darďas dělá mix sumec - kapr, já dávám mix ryby s podbradkem z prasátka........každý máme děláme podle svého osvědčeného postupu a receptu.

NLauri - Profil | Čt 6.5.2021 22:08:58

brach >> tak to je parádní! Snad se neliší doba expirace podle druhu ryby😁 Musím se k tomu dokopat a konečně to zkusit. Rád bych to udělal ze sleďových filet,ať nemusím čekat na to až přijde cejn👍 Dám potom vědět jak jsem dopadl

Nbrach - Profil | Čt 6.5.2021 21:18:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lauri >> Nikdy jsem to nezkoumal. Teď jsem kouknul a vyfotil, ale řekl bych, že jsem měl i starší...
Dobrá sterilizace je nutná...

NLauri - Profil | Čt 6.5.2021 21:12:05

Jika >> tak to je super👍

NJika - Profil | Čt 6.5.2021 21:03:26

Lauri >>
Před měsícem jsem na oslavu otevřel zavařené karbanátky dělané před 8 měsíci. V pohodě. Sterilované vydrží dlouho.

NLauri - Profil | Čt 6.5.2021 20:37:21

brach >> jak dlouho to takhle vydrží? Měsíc? Déle?

NBuffalo1969 - Profil | St 5.5.2021 17:01:57

brach >> u nás na řece byli lipani taky. Teda lehce po převratu definitivně zmizeli. No, ještě jinak.... Neznám nikoho kdo by je tam od té doby chytil. A to ani staromuchaři.

NDarďas - Profil | St 5.5.2021 8:15:00

brach >> Paráda.👍

Nbrach - Profil | St 5.5.2021 7:40:56

Buffalo1969 >> Jen tak mimochodem - lipanové pečenáče jsem měl naposled v roce tak 1985...

NBuffalo1969 - Profil | St 5.5.2021 7:36:23

brach >> Tak tohle je excelentní prezentace. Za některý druhy ryb by tě v jinejch diskuzích ukamenovali, ale taková byla doba. Můžu jenom slintat a tiše ti závidět !!!
😎👍🍺

Červené karty: u x a