Svazomasaj – mýtus, vyhynulá bytost, každodenní realita?

Čím víc se potuluju kolem vody nebo na mrku, tím víc si říkám, že to takto nejde donekonečna. Zavzpomínám-li na moje lovy ryb před 25-30 lety a porovnám-li to se současností, tak je to v podstatě neporovnatelné. V podstatě v každé louži se tenkrát třel lín i candát, pod každou druhou větví stála 15cm kudla, bílé ryby bylo tak akorát, občas se objevil karas obecný. Nepitval bych stav kaprů, kapr vždy byl a vždy bude všude (rým).
Myslím, že na většině vod je dnes hojný převážně jen kapr násaďák (větší kapři odjeli na soukromáky nebo do udírny) a pak ještě přemnožený a zakrnělý cejn (díky absenci dravců). Ostatní ryby často známe pouze týden po vysazení a nebo z atlasu. Můžeme zde namítnout, že za všechno mohou přehradní hráze a teplota vody (ano, na řekách částečně ano) a pak taky, že za všechno může nepůvodní karas stříbřitý. Ale bavme se o běžných rybnících 1-10Ha.
Osobně to vidím zcela jinak a to především v lidech. Když zavzpomínám na moje zkušenosti za posledních 191 docházek v minulém roce, tak český člověk je v podstatě tak nenažraný, nenechavý a často i hloupý, že po něm zůstává pouze spoušť. Kromě toho, že všechny mírové ryby pečlivě poválí po zemi, přeměří a uloží do saku, tak bohužel i dravce na rybku když už nezmasí, tak podměrečné aspoň nechá zažrat a pak s nadávkami a trojhákem v jícnu háže zpět do vody. Často se vyplatí i hluboko zažraný trojhák vyoperovat rezavým peánem, není to totiž levná záležitost. Tito svazomasaji často nemají ani podběrák a když ano tak takový, co trhá ploutve, nepoznají některé druhy ryb a jako nástražní používají jeseny, ouklejky a další. Kromě neznalosti základních druhů ryb se stále bavíme o činnosti lovců v mezích pravidel, pytláci jsou zanedbatelné procento škůdců. V podstatě je jim všechno jedno a jediným hnacím motorem je levné maso. Poměrně početnou podskupinou svazomasajů tvoří tací, co pronásledují náklaďák a jezdí na revíry těsně po vysazení kaprů (pracovně jim přezdívám trambusáci) a tito mají mozek stejně velký jako ostatní, akorát dokážou navíc i telefonovat kamarádům. Drtivá většina svazomasajů nepřemýšlí a v podstatě i ryby, které už nikdy nikdo v revíru nenahradí, nekompromisně končí v mrazáku nebo hospodě. Dalším, snadno pozorovatelným faktorem, je absence mozků i při tak jednoduché činnosti, jakou je odnesení si nepořádku od vody. Asi nemá význam tu vypisovat kolik se válí okolo revírů plechovek, petek, cívek od vlasců a sáčků od krmení. Určitě to tam všechno nechali koupači, slýchávám.
Nicméně toto všechno zajisté znáte, někteří z vlastní zkušenosti, někteří moudřejší to třeba jen vnímají v okolí. Často tady čteme okřídlenou formulaci, že beru ryby jenom občas (občas=všechny mírové ) nebo že 50kg /rok je zcela normální a adekvátní množství. No, každého vizitka. Škoda jen, že tito lidé bez mozků si neuvědomují, že tu nejsou jediní, schovávají se za to svoje „občas“ a jen pláčou, jak je málo kaprů.
Dostaňme se konečně i k otázce a tou je, zda vůbec někdo vnímá určité množství zmasených ryb jako nějaký ještě únosný kompromis, který je adekvátní k tomu, kolik stojí povolenka a co vše za tu směšnou cenu svaz nabízí? Z mého pohledu při směšné ceně roční povolenky na stovky revírů a tedy jedné vycházky kolem 5Kč (kdo chodí méně často – jeho mínus) v podstatě už nemáme nárok na nic, kromě několika kaprů případně duháků za rok (snadno nahraditelných). Tedy obecně řečeno do 10kg masa/rok. Vše ostatní nad tento limit je normální masařina a k tomu většina svazomasajů ještě ryby rozdává, protože je nemají šanci zužitkovat sami. Abych nekázal vodu a nepil víno, tak minulý rok jsem odnesl 2 kapry do 45cm a 15 plotiček nástražných. Z mnou ulovených mnoha desítek dravců nebyl ani jeden zažraný.
A druhá otázka: Známe-li chování „taky rybářů“ u vody, tak má význam usilovat například o prodloužení doby lovu, má význam jim ještě radit formou článků, videí, detailních informací na netu nebo v časopisech?
Podle mého ne a kdyby bylo podle mého i to ostatní tak bych zdražil povolenky, přijal opatření omezující počty přisvojených ryb, rozšířil hájení, hned poté, místo vagónu kaprů do každé kaluže, zaplatil funkční RS a možná bychom se po letech opět dočkali toho, že se i v návesním rybníčku 1Ha bude třít lín s candátem. Možná by po pětinásobném zdražení povolenky a omezení vysazování kaprů už ta RS do dvou let ani nebyla potřeba.
Autor diskuse: MrKos - Profil , 5.1.2013 všeobecné - ostatní
12 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NJaČ - Profil | So 5.1.2013 20:29:52

ondra.soucek >> Navrhuji vytřídit RS a redukovat jejich počet z možná jednoho tisíce na několik desítek.
Dát požadavek na MZ o přehodnocení práv RS a dát pravidelně proškolovaným DOBROVOLNÝM porybným právní imunitu a podobné výsady, jako PĆR - právo používání kamerových nahrávek s právní účinností přímých důkazů u soudu, povolení k vjezdu vozidly do všech prostor kontrolovaných revírů a pod. Se všemi trestními důsledky za porušení povinností! Dobrých porybných by bylo dost, ale jejich nadšení maří vymahatelnost práva a následně velice špatný přístup orgánů, kterým svá oznámení předávají.
Zvýšit rapidně pokuty za porušení zákona o rybářství klidně i na několik desítek tisíc a stanovit za jednotlivé přestupky i několikaleté odnětí povolenky.
Za opakovaná hrubá porušení ustanovit doživotní vyloučení ze svazu.
Ale hlavně - motivovat VŚECHNY lovící, aby jak ovce nepřihlíželi, jak někdo páchá přestupek, ale aby se naučili požívat ty placaté černé krabičky, bez které se dneska už nikdo neobejde..
Zrušit BP jako element, který znevažuje zákon a do jeho ustanovení vnáší jen chaos.

Nhraji - Profil | So 5.1.2013 17:56:25

Ještě jeden výpočet si dovolím udělat.
Dnes se při ceně povolenky MP 800,-Kč vybere cca 35 000 000 korun, které se utratí za zarybění a péči o revíry, včetně RS.
Při ceně povolenky MP 5 000,-Kč se vybere 218 750 000 korun ročně. Víc ryb, než se dnes vysazuje, se již vysadit nedá, rozhodně ne tedy například dvojnásobek dnešního množství. Co bude svaz s těmi penězi dělat? I kdyby se za ryby utratilo nakrásně 70 000 000 korun, což je fantasmagorie, zůstává pořád 148 750 000 korun. Co s nimi? A to se bavíme o 70 000 rybářích v MRS.

Naleš vavřina - Profil | So 5.1.2013 21:29:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Celkem moc pěkné počtení na sobotní večer, jako pozitivní vnímám, že je snaha najít řešení, ale zde lze čerpat pouze inspiraci - ta pak může být použita k jednání na adekvátních místech. Jako velmi negativní vidím to, že zde ve velké většině planou emoce a vášně bez racionálního jádra, tedy věcné znalosti problematiky - kolik zde diskutujících má průměrné znalosti ichtiologie, hydrobiologie, chovu jednotlivých druhů ryb a dalšího?
Co se zdražení povolenek týče, tak zde hodně rozumě a věcně argumentoval hraji (a to pochvalu ode mne často neslyší - tedy spíše nečte). Radikální zdražení povolenek nic nevyřeší, osobně bych souhlasil se zdražením o 20-25% za předpokladu, že by tyto prostředky byly investovány do zkvalitnění péče o revíry - o údržbu revírů - to by ale muselo být legislativně možné a muselo by zde dojít k dohodě se správci vod zastupující jejich vlastníka. Ale s prací je problém - i stávající brigádnická povinnost je raději placena než odpracována.
V čem vidím možnou příčinu současného neutěšeného stavu?
1) Kvalita členské základny - ta je přímo úměrná opravdovému zájmu o vykonávanou činnost - jak probíhá přijímání nových členů? U mládeže půl roku v kroužku - to je ještě nejvíc proti ostatním. U dospívajících a dospělých to často jsou dvě dopoledne nebo odpoledne a pak test, bohužel někdy je akt příjmu zvládnut ještě rychleji. Osobně bych byl pro povinost navštěvovat přípravný kurz všemi věkovými kategoriemi a ještě zavést tzv. "čekatelství na povolenku", tj. po dobu trvání ročního kurzu se účastnit veškerých aktivit organizace - brigády, pořadatelství závodů, ... . Přípravný kurz by měl být veden někým "z oboru", a tento člověk by měl být i adekvátně honorován za svou činnost - zde varianta spolupráce více MO dohromady.
2) Kvalita zarybňování - ta je KATASTROFÁLNÍ na většině vod. Jakými rybími druhy a věkovým spekterm se zarybňuje? Ano je zde sice zarybňovací dekret, ale je to jen papír a splnění povinnosti se dokládá zase papírem. V reálu se zarybňuje mírovými kapry a duháky (tyto ryby se cpou všude), někdy i mírovými amury, líny a již jsem se setkal i s vysazováním mírových dravců (štiky 70-80 cm). Správně by mělo být zarybňování provedeno zejména zejména juvenilními ročníky ryb - stadium rychleného plůdku, ročka a dvouročka - dle druhu ryby. To ve větších počtech aby byl prostor pro vyšší mortalitu těchto ročníků ryb. Důsledně ctít typ vody a druhy ryb tam nasazovaných. Co je špatného na lovu i podměrečných ryb? Každý mírový úlovek by měl být trochu zasloužen a ne samozřejmostí.
3) Větší represe a exemplární postih u vážných přestupků - podměrečné a hájené ryby, nezapisování úlovků, zakázané techniky a pytlačení, znečišťování vod a břehů, porušení "dobrých mezikolegiálních vztahů" - verbální a fyzické napadání a šikana, ... Naopak drobnosti jako zapomenutý pean a podobně bych nekriminalizoval jak je dnes někdy zvykem.
4) Množství ponechaných úlovků - zde bych asi nějaký limit zavedl, ale racionální opatření by chtělo hlubší rozbor ve vazbě na aktuální podobu nasazovaných ryb. Jen tak mimochodem, můj MP sumář za rok 2012 byl zakončen cifrou 3,4 kg, ale to je vlivem nedostatku času, to neodráží můj názor na ponechávání úlovků.

NGRUPA - Profil | So 5.1.2013 18:58:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jsem svazomasaj, stydím se. Je to strašné. V roce 2012 jsem si přisvojil cca 22kg ryb, ve složení cejn 4ks a kapr 9ks. Z těch 13-ti ryb jsem kromě těch cejnů z Vranova a jednoho kapra já nic nejedl. Nebyly pro mě. To je taky špatně, takže se zase stydím..........
Na druhou stranu jsem mírových ryb chytil přes 100ks ve složení kapr, štika, candát, sumec. Sám teď ale nevím, za co bych se měl stydět víc, jestli za to "maso" nebo za to, že z rozmaru trápím lovem živé tvory.
Nevím jak ty, ale já jezdím k vodě ryby chytat a ne pouštět. A to ať už jde o kapra, sumce nebo třeba cejna. Prostě chytám a dokud nemám rybu na břehu, tak nevím jestli si ji nechám nebo ne. Pokud tedy není hned jasné, že se jedná o nějaké "monstrum", to vím že pustím. Je to jen má věc co s rybou udělám, pokud má míru. Někdy si říkám: "dnes už musím něco donést domů", pak chytím třeba 80 cm sumíka a říkam si: "ty půjdeš se mnó dom", ale začne na mě koukat a já už jsem nahlodanej a pustím ho. Na druhou stranu jsem ale jednou chytil 110 cm sumce a říkám si: "ještě fotečku a valíš zpátky", tiše mu to šeptám do ouška.... Jenže při té "fotečce" si uvědomím, že za mnou přijede manželka s houfem dětí, mých i vypůjčených, děda..atd. a že to bude super oběd a pomalu si uvědomuju, že jsem mu do toho "ouška" lhal!
Poprvé v životě jsem jedl rybu přes metr. Nebyla to má první, druhá, třetí........ a ani poslední ryba 100cm+, co jsem chytil, ale byla to první a zatím i poslední, co jsem si ponechal.
U jídla jsem měl výčitky, přeci jen měl přes metr, do toho ty všechny kecy o prosazování a zatracování Ch a P..... dnes vím, že byly zbytečné a ryba byla výborná.
K bordelu u vody, asi tolik. Koupáči, rybáři, trempové..., je to jedno. Bordel tam je a uhlídat to není snadné. Má obrana je taková, že nosím všude jeden velkej pytel navíc a skoro vždy ho naplním, ještě než začnu lovit. Mám pak kolem sebe čisto. To platí hlavně v Brně v okolí Svratky, Splavisko, Holásky atd, ale není to žádná neobvyklost i dole u Dyje a v okolí. Láteřit a kafrat dovede každý, ale vzít jen blbou igelitku a obejít třeba Splavisko, to přece nemůže nikdo chtít....:-((( A věř že jedna nasbíraná igelitka borčusu, pomůže dané vodě víc, než 10´000 úhozů na MRKu.
A k té RS, i když to budou vypracování vševědové s titulem z Plzně a super zákony v zádech, tak jak klapnou dveře jejich Hummer-u, nikdo neuhlídá, jestli si hodí masaj rybu do kabele, nebo obal od šrotu do trávy. Pak zase vyhraje ta igelitka a ten kdo ten obal do ní zvedne ze země...
Je to v lidech!
Ať ti to hrrčííí.......

Nhraji - Profil | Ne 6.1.2013 15:00:03

Jedna úvaha na téma zbytečnost BP, či snad dokonce nezákonnost.
1. Právníci se shodli, že svaz je oprávněn vydat BP, žádný soud to nezpochybnil, je tedy otázka, zda je vůbec na místě debata o tom, že BP jsou porušením zákona. Podle mého názoru nejsou.
2. Předpokládám, že se shodne většina rybářů na tom, že revíry jsou různé, liší se podmínky hydrologické, geografické a liší se i tlak na jednotlivé revíry. Neumím si představit zákon, potažmo vyhlášku, která by mohla pokrýt všechny nuance, které je potřeba u jednotlivých revírů řešit.
Nebo stanovíme všude míru kapra 35 cm, štiku 50 cm a ostroretku 25 cm a budeme se bít v prsa, že tak je to nejlepší? Není. Zkušenosti například z našeho revíru ukazují, že například zavedení zvýšené míry ostroretky vede k tomu, že se zásadním způsobem zvýšil počet ryb, které jdou každý rok do tření a jako ryby s hmotností kolem 0,5 kilogramu mají rozhodně mnohem víc jiker, než ostroretka s kusovou hmotností 200 gramů. Stejně takse nám osvědčil úplný zákaz ponechání parmy. To všechno by zrušením BP zaniklo, nebo si někdo dokáže představit vyhlášku, kde bude napsáno, že se na Svitavě 1 zvyšuje míra ostroretky? A plošné zavedení míry 35 cm taky nemusí nic řešit.
3. Podobný systém, kdy si subjekt hospodařící na konkrétní vodě stanovuje svá dodatečná pravidla se používá v mnoha rozvinutých zemích, a nijak to nekoliduje s platným zákonem o rybářství (Anglie, Německo, Holandsko například.).
4. Diskuze je potřebná, jen by se měla ubírat směrem, který něco přenese.

Nnofish - Profil | So 5.1.2013 17:15:39

MrKos - >>
1) tohle neukočírujeě
2) nezakládej dotazy v afektu nas*ání z jiné diskuze...

Promiň, očividně jsi starší, ale ten text co jsi napsal mi připadá jako text klasického rybolovce pouštěče, co chce pouštěním všeho co chytnem, spasit svět Nemá předtsavu o rybách a rybařině a prostě jen ví jak chytit a pustit rybu. To zas bude...

Nezlob se na mě, ale takových výlevů už tu bylo, a bude spousta a furt opakovat, že za stav revírů můžou lidi co žerou ryby, když já je nežeru, je docela trapné. U patnáctiletého kluka pochopitelné, ale u dospělého chlapa už skoro ostuda.

edit: Samozřejmě, na svou obhajobu, mohu klidně původní text okomentovat podrobněji. Ovšem smysl to asi mít nebude. Ty máš jasno :-)
Sven rozvedl jeden ze základních bodů...

NSven - Profil | So 5.1.2013 17:15:38

MrKos - >> .....Zavzpomínám-li na moje lovy ryb před 25-30 lety a porovnám-li to se současností, tak je to v podstatě neporovnatelné....."

Souhlasím. Vraťme se v rybařině o třicet let zpět a vše se vyřeší samo.

NJaČ - Profil | Ne 6.1.2013 14:09:05

Mrknato >> Ty jsi fakt děsný tragéd!
Pár desítek lidí se tady snaží dát dohromady nějaké řešení jak věci změnit a tobě je ze všeho smutno, všechno je nezákonné, všechno je kontraproduktívní...
Nebo tě při tvé jedinečnosti jen neskonale obtěžuje zápach těch lejn, co se všude okolo tebe převalují a ruší tě při meditaci ve vyšším levlu bytí?
Kromě tvých paragrafových exhibic, kterým tady stejně polovina ani nerozumí, jsem nezaznamenal jedinou konstruktívní větu.
Situace, do které jsme dospěli, je tady a je reálná.
Změníme ji jen tím, že budeme mít vůli ji změnit.
Jak důrazné prostředky k tomu použijeme, je na společné vůli komunity.
A jestli budeme pořád řešit následky a ne příčiny, nikam se nikdy neposunem.

NNOVAS - Profil | Ne 6.1.2013 12:24:25

Butchi >> Bohužel můžu potvrdit.Dneska většina dobytků nemá respekt absolutně před ničím.Máme přece demokracii.
Z přiložené fotky je vidět,že nás sice přibylo ,ale ne o 100%,jak tu někdo psal.Nepamatuju se , že by dřív někdo ryby pouštěl a přesto byly.Jak je to možný ? Buďto tedy prachy na zarybnění jsou,ale někde se ztratěj,ještě než se zarybní (jak je v našich krajích zvykem),nebo se prostě upytlačí víc,než se objeví v přehledech o úlovcích.Možná platí obojí.Mě z toho vychází,že je to všechno v lidech. Momentálně to,co se stavu společnosti týká,nevidím růžově.Pan prezident dal jasný signál,co se dneska vyplatí :-(

Narnošt - Profil | So 5.1.2013 20:22:53

Podle mého třeba pětinásobné zdražení vyžene od vody mládež,pravděpodobně i většinu důchodců a pak rybáře donutí tím víc jezdit na soukromé revíry.Pokud je cena celosvazové povolenky 3100,- tak při ceně 15000,- za rok už budu reálně uvažovat,že si jí nekoupím a prochytám to raději na soukromácích.Svaz v konečném důsledku vybere daleko méně peněz než dnes,bude moci méně peněz investovat a bordel u vody bude stejně,protože ho zdaleka nedělají jen rybáři.Nevím,jestli je to ta správná cesta při dnešní kupní síle obyvatelstva.
Spíše bych se klonil k nějakým celoročním limitům pro jednotlivé druhy ryb,tak jako je pro některé revíry běžné,že je možné odnést třeba jen dva kusy kapra týdně.Pro mě za mě by to mohli být klidně dva kousky měsíčně.A s dravci ještě opatrněji...
Potom spousta rybářů ani nepůjde k vodě,jelikož budou mít splněný svůj měsíční limit a rybu pustit by nepřenesli přes srdce.A v tom případě tam nebudou moci zahodit tu petku anebo sklenici od žížal.
Já chodím na svojí nejoblíbenější svazovku kde problémy nejsou,každých 100 metrů je pytel na odpad,na jaře se uklízí a prořezává a každou druhou vycházku mám spolehlivě kontrolu.Navíc nad každým pytlem s bordelem visí soupis místních členů RS a čísla na ně,na která jde při problému nebo podezření na porušování RŘ zavolat.Voda je skvěle zarybněna,jeseteři,amuři,kapři 15+... A JDE TO... Jen si musí lidi zvyknout,někdo se o to musí starat a musí být vůle...

NJaČ - Profil | So 5.1.2013 20:09:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nazdar extrémisti.
Jed, co vám odkapává z koutků, už mi zatéká do klávesnice!
Fakt si myslíte, že přeoráním té louky se všechno vyřeší?
Já ne.
Peněz na zarybnění je hafo, ryb se vysazuje maximum, RS je jak máku a furt masaře nikdo nechytá, ryb ve vodě ubývá a nikdo není spokojen.
Každá MO má minimálně 5 RS.
Většina MO má okolo 5 vod (neřeším hektary) To je tedy jeden porybný na jeden revír - (kdyby.)
Většina rybářů ví, kdo přesně je ten " nenažranec" v jeho okolí
Většina pytláků má svědky, kteří jejich skutky vidí a šíří - jinak bych to tady pořád dokola nečetl.
Takže já vidím jeden jediný směr, jak tuhle situaci vyřešit: přestat s neustálým kňučením nad tím, jak je co špatně a vymýšlením, jak všem plošně rybolov znepříjemnit. A o to víc se věnovat činům!
Já si současných možností rybolovu vážím a nechci za stejné peníze za dva roky navštěvovat 100 m úsek řeky bez ryb, nebo si stejnou částku zaplatit na jeden den a chytat na soukromáku broilery.
Až se přestaneme snažit vymýšlet proč to nejde a uděláme to, začne se opravdu něco měnit. Dřív ne.

Npectak - Profil | So 5.1.2013 19:05:13

MrKos - >> Ahoj. Tvoje otázka ve mě vzbudila různorodý proud myšlenek. Hlavní co mě zaráží je ta cena povolenky. Pětinásobek? :D :D Promiň , ale tomuhle se můžu jen smát, protože bys nepotkal u vody jedinýho studenta a mladistvího, protože by s tím sekli.... Neříkám, kdyby byla povolenka za 1000 Kč, adekvátní cena. Opačně je to ale u těch ryb. Letos jsem si vzal pět kaprů, to přiznávám. Proč by rodiče měli kupovat na Velikonoce a Vánoce kapra, když jim ho můžu donést od vody? Samozdřejmně všeho s mírou..... Mělo by se prosadit, že jeden rok = max. 10 kaprů a 3 dravci na povolenku.... Lín, parma, ostroretka ( a další nádherné ohrožené ryby) by měli být celoročně hájeni, protože za chvíli se o nich budou naše děti učit jen jako o vyhynulích druzích...... Závěrem dodám jedno : MĚLI BYCHOM SE ZAMYSLET :) Petrův zdar....

Nhraji - Profil | So 5.1.2013 17:42:51

Já bych se vyjádřil k té otázce zvýšení ceny povolenky.
Mnoho rybářů si stěžuje, že je povolenky drahá. Jsem překvapen, že to říkají i rybáři, kteří ač v produktivním věku, mají za rok třeba 60 docházek na revíru Dyje 5. Krátký výpočet. Na Dyji 5 je to 60 km, počítejme tedy, že tam náš rybář jede minimálně 30x, takže to máme 2*30*60= 3600 kilometrů. to je cca 36*7=252 litrů benzínu, tedy cca 252*36=9072 Kč. Povolenka nečiní ani desetinu ceny jen za dopravu. A kde jsou další náklady?
Tedy povolenka by mohla být dražší. Na druhou stranu, mám přehled o tom, kolik peněz se tak vybere a na jakou úroveň zarybnění to stačí. Z tohoto důvodu není zvýšení cen potřebné. Prsotor pro utracení vybraných peněz by tedy byl snad jedině při úhradě nákladů na ostrahu revírů. Otázka je, zda se takto investované peníze vrátí, jakýmkoliv způsobem.

NSAHIB - Profil | So 5.1.2013 18:37:48

Zdravím,

nemůžete se ale pánové divit,hořekovat nad rozlitým mlékem,když si z 70% tyto problémy přivádíme sami.A proč?
Proč se nedodržuje přísně pravidlo. Rybářské minimum - Zkoušky - uděláš - máš papíry!!!
Proč ale "zaklepu"na vrata,řka: chcu noty,dejte mi je a bez čehokoliv je MO vydá..!
Prachy,prachy,prachy,čím víc členů,tím víc dotací atd,atd..
A jestli tě pak chytí dělat bordel?Vemou ti noty, odjedeš s tím,že na ryby s...š,jdeš do druhý MO a máš je zase,nebo ti je bez potrestání!!! za 2-3 dny vrátí..
Proč se neeviduje kdo to po...l,udělal to a to,nehlásí do přehledu na MO,svaz,a když budeš někde chtít Noty: podíváme se-jsi O.K.-dostaneš!!
Někde si něco urobkal,máš smolíka!
Polovička problémů pryč,RS by neměla tolika problémů,samotná MO,u vody by byla "klidnější"atmosféra,.
můj názor...

Nhraji - Profil | So 5.1.2013 18:32:25

Martin M. >> Martine, vadí mi to, hodně mi to vadí. Kdyby bylo podle mě, vysazoval bych duháky jako potočáky, ve dvojročku a ať si dorostou. A kapra bych do Svitavy nedával vůbec. Do rybníků by šel jen ten cca 25cm dlouhý.
Já si pamatuji doby, kdy se mírové ryby nevysazovaly nikdy. Neexistovalo, aby se do revíru vysadili kapři 50 cm. Dnes vysadíš kapry a rybáři ti házejí ty malé (47 cm) zpátky, protože oni chcou toho přes 50. To je špatně. Zcela úmyslně jsme porušili základní bilogické principy, které vedou k tomu, že malých ryb je ve vodě nejvíc, velkých nejméně.

Nmipa - Profil | So 5.1.2013 18:13:40

MrKos - >> píšeš ... dalším, snadno pozorovatelným faktorem, je absence mozků ... a to je ten NEJvětší problém, ať se týká čehokoli kolem ryb a vody ... mladých, starých, v Čechách i na Moravě !!!
zkrátka trotl nepochopí nic, úpravy a různá opatření stejně "obejde" a pojede si stále tu svoji , pro sebe zdůvodněnou levou .........
a jak jsem byl svědkem letos při výměně povolenky .... u hromady rybářů stoupá počet odnesených ryb s výší vynaložených peněz - prostě se to musí vyplatit - a to je v hlavě, s tím nikdo nic nevymyslí a žádné nařízení neodstraní :-)))))) ... prostě komu není z hůry dáno, tomu není pomoci .................
edit: a do toho spadá i zacházení s rybou, chování u vody ... úklid po sobě ... a desítky dalších :-)))

Nhraji - Profil | So 5.1.2013 18:06:42

MrKos >> teoreticky je možné vše, prakticky je to už horší. Cena povolenky se odvíjí od nákladů na zarybnění. Zarybˇovat se má rybou malou, ročkem, dvouročkem, aby se zajistila kontinuita generací po sobě jdoucích, sám víš, že když se vysadí štiky 65 cm velké, jsou do půl roku v mrazácích.
Rozumím tomu, co jsi chtěl vyjádřit, ale zdražení povolenky není ten správný nástroj.
Možná zdražit členský příspěvek ze 400 na 2000 korun ročně by mělo z hlediska financí a jejich využití lepší účinek. Ale obecně, žádné zdražení nezmění myšlení lidí.

NPavouk‌ - Profil | So 5.1.2013 17:39:59

pokud se neprestane vysazovat ryba v jedlé velikosti nebudou v revíru ryby, beru to ciste osobne a konkretne na vody co mam kolem baráku. a jestli povolenka stoji korunu nebo 5000 je jedno, cim vic bude stát tím víc ryb je treba odnest prodat vymenit za neco do domacnosti

NSven - Profil | So 5.1.2013 17:28:00

honzin2236 >>
Před 20 lety bylo markantně víc rybářů.
V současnosti je markantně víc lovců ryb.
V tom je ten markantní rozdíl.

Nmarmyš - Profil | So 5.1.2013 17:18:00

Pětinásobně zdražit a bude to jako v golfu. Bohatí budou lovit a průměrný rybář jim bude vozit bagáž a navlíkat smradlavé boilí.

NRybatorstr - Profil | So 5.1.2013 17:10:44

MrKos - >> Zdravím, napsal jsi toho mnoho. Asi začnu od konce - pětinásobné zdražení povolenky by pro mě asi znamenalo konec chytání, nebo chytat ob rok. Spoustu lidí by v dnešní době na to zkrátka neměla. Pak by se rybařina stala koníčkem těch movitějších. Za mě jsem loni odnesl šest ryb, předloni tuším čtyři nebo pět a rok zpět tři ryby. Pokud to umožňuje legislativa, někteří budou nosit domů vše. Co se týče rozšíření hájení po nasazení jsem pro. Omezení počtu ryb - tam bych neměl sebemenší problém. Ale s tou cenou nemohu a nebudu souhlasit.

Ndun - Profil | So 2.2.2019 9:53:58

kakr >> Výkon RS odpovídá vynaloženým nákladům.Pár pozitivních deviantů to nevytrhne.
U vody to vypadá diametrálně jinak než na monitoru.

Naleš vavřina - Profil | Ne 6.1.2013 16:28:43

Ono u zarybňování revírů je zde ještě jeden fakt, dnes se vše přepočítává na peníze - dříve když se v nějakém odchovné zařízení svazu udělal kterýkoli druh ryby, tak se počítalo jen tak hodně zhruba. Typické bylo :"Kolik tam máš? Hmm, tak 10 000ks, no ještě tam trochu přidáme." Ve skutečnosti tam klidně bylo 15000ks a ještě další 3-4000Ks šly jako dorovnání. Tak to chodilo mnoho let. A takový způsob zarybňování byl znát.
Další skutečností je fakt, že defacto nikdo neřeší znešištění vody vlivem hormonů, léčiv a řady jiných přípravků užívaných ve všech lidských činnostech. Některé již provedené výzkumné projekty dávají zcela alarmující výsledky.
Věřím, že i tyto faktory se velmi negativním způsobem projevují na úrovni zarybnění revírů, zejména pak juvenilními stadii ryb.

NSaddám - Profil | Ne 6.1.2013 11:05:02

kakr >> Kuloáry nelžou. Teď už se Pavel přiznal. No co. Na jaře už nezaseje, prodá kravku,rozšťourá v Pardubicích schůzi, protestně sní členský průkaz a pak hurá do Brna.Těšte se.

Nbremic - Profil | Ne 6.1.2013 10:14:20

Tolik návrhů na zlepšení a hádejte jakej bude výsledek....poplakat, zanadávat si a kára jede dál. Vítejte doma :)

NSaddám - Profil | Ne 6.1.2013 10:12:36

vahaj >> Boj se. Snímkem jsi porušil zákon. Lumpové se totiž fotit a kamerovat nesmí. Ledaže by se ti tam při zachycování krás krajiny náhodou připletli. Taky už se mi párkrát stalo nešikovi, že jsem při náhodné manipulaci s aparátem, zcela neůmyslně pořídil pár snímků nezákonného chování. I když, když tak na to koukám, ten borec, tam je sám, vždyť on ti dal k focení souhlas. Nejdřív souhlasí a pak by se škubal, hrdina.
Je to smutné , když spravedlnost aby fungovala, musí si vypůjčovat metody z druhé strany.

NCarpHouser - Profil | Ne 6.1.2013 7:26:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

MrKos - >> Smutný je, že tyhle lidi nezměníš. Ty musí prostě jednoduše vymřít. Jenže, když vidím u vody některé mladé, jaké mají chování, říkám si, kdy ... I přes fakt, že se to zdá z našeho pohledu marné, cokoliv komukoliv vysvětlovat a napravovat, tak i pře to se snažím u vody lidi rovnat k lepšímu, i když je to jen zrnko ...

Nmipa - Profil | Ne 6.1.2013 7:15:01

vrátím se k zadání otázky ... SVAZOMASAJ není ani mýtus či vyhynulá bytost, ale každodenní realita, protože to je jen průměrný ČECH a jeho chování vyplývá, bohužel, z celonárodní průměrné povahy !!!
... co není zakázáno je povoleno a co je nějakým způsobem omezeno, tak se dá obejít, vychcat s tím a proměnit ve svůj užitek, což tento národ výborně dokazuje již mnohá desetiletí :-)
... on nedomýšlí (a mnohdy nemyslí vůbec) důsledky svého konání, prostě přede mnou i po mě potopa, jako alibi mu stačí to, že je organizován a ti nahoře se přeci mají postarat (od toho tam vlastně jsou ...) o to všechno, aby vše fungovalo a měl z toho prospěch a pokud možno i užitek ... a pokud tomu tak není, nevadí, protože se to dá vždycky udělat tak, že ten užitek z toho nakonec bude ať to stojí co to stojí !!! ... a je mu vyloženě u prd*ele nějaké nařízení, řády, vztah k přírodě, pořádek či masení ryb, protože má přeci povoleno pomalu 720 ks "ušlechtilých" ryb a nebo 2500 kg "pelmelu" a on přeci nic nemasí, jen se pohybuje v mezích, co mu jsou povoleny a někým z hora přeci nastaveny a on nic, on muzikant !!! :-))))
rybařina má prostě jen tu smůlu, že je zábavou širokých mas, povolenku může získat s minimálními znalostmi za minimální peníze kdejaký ňouma ... a navíc to je činnost, kde je žrádlo zadarmo, tedy až od určitého množství kg - a těch v republice moc není !!!!!!!!!!!!! - dodržování zákonů a postihy se taky moc nenosí, změny s postupem času a vývojem společnosti taky žádné, na začátku zaplatí a celý rok nikdo s ničím neotravuje a se štěstím nepotká ani kontrolu ... a tak to je ideální "místo" pro různé kratochvíle v přírodě a činnost mnoha "nečinovníků" .... :-)))

a pak vznikne diskuse, kde nemnoho diskutujících projeví zájem o téma, se zanícením pro dobrou věc přispívá se svými názory a postřehy, již né tak často s návrhy na řešení ..... a drtivá většina těch "postižených", kvůli kterým to vzniklo, se směje ... a nejen za monitorem :-)))

závěrem jen jeden postřeh ... je jasné, že je to situace k neudržení, že se musí řešit pěkně z "globálu" se vší všudy ... ale ta členská základna bude "oříšek" a jeho rozlousknutí závisí na tom, kolik dobrého se dostane do hlav jednotlivců, jak se podaří pracovat s tou "nicotou" co mají mnozí v hlavě a jaké "ozdravné nástroje" se k tomu použijí ... prostě vše je o lidech a jejich přístupu k věci ....... a tak se vracím na začátek ... pozor jsme ČEŠI a ti si se vším omezujícím poradí a vyjebou s tím ... :-))))))))))

NSaddám - Profil | Ne 6.1.2013 6:02:31

Tak jako v mnoha jiných problémech se i zde je třeba podívat trochu do historie. Až do r.1848 byl rybolov výsadou a právem šlechty,královských měst a cechů. Pytláctví bylo tvrdě trestáno, znečičtění toků bylo nulové a přirozená produkce stačila doplňovat stavy ryb. Období 1848 - 1880 bylo katastrofou pro naše revíry. Lovit mohl , kdo chtěl a navíc mohutnící industrializace začala silně zhoršovat vodní prostředí. 1880 - 1914 - vznikající rybářské spolky začaly na revírech hospodařit a lov byl regulován zákony, jež byly za c.k. monarchie také vymáhány. Postupně se začaly poměry v revírech napravovat. Dalších 20 let šlo vše do kytek. Válka, pytláctví, nehospodaření na revírech , to vše vedlo k opětovné devastaci revírů. 1925 -1945 se vše zlepšuje, pravidelně se zarybňuje a hospodaří.Některé prameny uvádějí, že vůbec nejlépe na tom byly revíry za druhé světové války. Hospodařit se muselo a za porušování pravidel byly v protektorátu přísné tresty. Po druhé světové válce došlo následkem změn průmyslové výroby a zemědělství k silné devastaci životního prostředí a tím k úbytku ryb. Od účinnosti zákona (komunistického) v r. 1953 se začal stav v revírech zlepšovat, a to pouze a jenom přičiněním a úsilím ČRS. Posledních 24 let si většina v vás umí vyhodnotit snad sama.
A jaký je můj recept?
1. Zdražit a hodně. Tak, jak správně píše Malamut, ryby chytá kdejakej vandrák.
2. Dodržovat pravidla a jejich porušování bez výjimky tvrdě trestat.
3. Hospodařit na revírech a ne se tunami dvoukilových kaprů podbízet členské základně.
4. Tlačit na státní správu, aby dělala, to co má a uměla svou činnost také odborně zdůvodnit.
5. Zvolit Pavla Gregoru (Mrknato) předsedou ČRS (nebo aspoň šéfem NKÚ).

NLudvaBrno - Profil | So 5.1.2013 21:38:14

Mrkos se asi učil u Kalouska - když nevím, co s tím, aspoň se pokusím vybrat víc peněz. S dvěma malými dětmi a manželkou na MD... děkuji, nechci.

NLee-Haney - Profil | So 5.1.2013 21:37:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

MrKos - >> Mě by spíš zajímalo co si od této otázky která tady padla už hodněkrát slibuješ?
Když se však pokusím odpovědět na tvojí první otázku tak je to asi takhle.Když vemu naše vody v mém okolí tak jsou to převážně vody právě charakteru cca 1hektarových rybníčků.Hlavní rybou je kapr a toho se sadí relativně mraky.Je pravdou že tyhle revíry jsou obsypané po vysazení k prasknutí.Na druhou stranu i přesto že na tyhle revíry je vyvijen velký nátlak tak se tam dá kapr při troše štěstí vysedět skoro vždy.Ryba je zde sazena a posléze vylovována a ono to nějak funguje že ta zarybněnost tam je a není to že by tam týden po vysazení nic nebylo.To tvrdí jen ,,taky¨¨ rybáři co když nechytnou do hodiny kapra tak ve vodě nic není.
Na druhou stranu mi přijde že naše Mo nějak zaspala ohledně výsadby jiných ryb.Líny sadili snad dva roky zpět,candáty to samé a štiky to ani nevím.Okounu taky je poskornu.Takže bych řekl že se u nás někdo snaží vynahradit dravce kaprama což je samozřejmě chyba.Lidem to až na pár vyjímek neva ,protože mají svého kapra tak proč se čertit.

Samozřejmě bych byl radši kdyby se omezila výsadba kaprů a to přesto že to je moje hlavní lovená ryba a víc se sadilo jiných druhů ryb.S tím bych byl rád kdyby se i omezil počet odnesených ryb.Toto však není možné,protože k tomu není vůle a nejspíš nebude.Ono to funguje tak jak je to teď ,tak nikdo nemá důvod to měnit.Navíc zde nastává další problém a to je to že i kdyby byla vůle tak Rs je na tak špatné úrovni že by to nemělo smysl.Já ji prakticky u vody nepotkávám a to i přesto že se jedná o revíry v okolí města.Navíc se stačí podívat na výkaz kontrol a každý vidí že pánové z Rs jen těží z výhod,ale práce žádná.(omlouvám se vyjímkám)
Nakonec i ,,hrají¨¨ tuším napsal proč se u Mrs zrušil ten limit 40 kaprů za rok,protože ti největší odlovovači to pak brali na černo.Důvod je snad každému jasný.Není li vidět Rs,není důvod dodržovat nějaký řád-to je česká mentalita.Mimochodem 40 kaprů je i tak moc vysoké číslo vzhledem k ceně povolenky.
Takže když se to shrne kolem a kolem tak se bavíme o začarovaném kruhu.-Sadí se moc kaprů na ukor jiných ryb,ale nikdo to nezmění,protože převažují lidé kterým to vyhovuje.I kdyby se to mělo změnit,muselo by nastat jiné omezení v podobě počtu ponechaných ryb.Jelikož však Rs není u vody vidět.Není nikdo kdo by tohle kontroloval a tudíž lid český znám svojí poctivostí by nic nedodržoval.

Na druhou otázku asi takhle.Jsem zásadně proti lovu 24 hodin.Jsem spíš pro ,aby se řád zpřísnil.V minulosti tady padly slušné návrhy třeba že rybář lovicí kapry,by nemohl zároveň lovit dravce,tzn že by nemohl by mít hozenou jednu udici na kapra a druhou na dravce.Klidně by se mi líbilo kdyby každý rybář mohl odchytat jen 3 dny v týdnu-snížil by se tlak na vodu i když zase zvýšil o víkendech.Dokonce bych si dokázal představit na mimopstruhovce lov jen na jeden prut.Vím že by mě za tohle lidé ukamenovali,na druhou stranu když se nad tím člověk zamyslí,mělo by to něco do sebe.Těch zákazů by bylo víc,ale proč to sem vypisovat když to bylo řečeno stokrát a navíc by to nikdy neprošlo.

To co jsem napsal je jen můj názor,třeba se pletu a je tom jinak,nikomu ho nevnucuju,ale takhle to vidím já.:)

NMrknato - Profil | So 5.1.2013 21:21:03

SlavnýLovecPampalini >> Nevím jak to máte u vás v reformovaném svazu, ale v ČRS se za rok uloví 2300tun kapře z celkového počtu 2900tun všech ulovených ryb. Jak se ti kapři dostávají do vod? Kdo by je odlovoval, kdyby si je nemohli odnést rybáři? Chyba není v "masajích"......

NDrozďák - Profil | So 5.1.2013 20:15:06

A celou diskusí se vine to otřepané "bylo by potřeba..."

Zvýšit míru? A k čemu, když se schopnost hlídat její dodržování limitně blíží nule.
Snížit limity odnesených ryb? - dtto viz výše.
Zdražit povolenku? OK, co z toho? Valná většina z vás touží po zachování přístupu k rybolovu za nezměněných podmínek. Tzn. že zdražením povolenky se ještě zvýší přepočtový koeficient na benzín, maso atd,. čili se bude masit více, více lidí bude rovnou pytlačit, protože vzhledem k četnosti kontrol a možnosti postihu se to prostě vyplatí.
Peněz v talonu bude míň, ale pozitivní vliv na četnost obsádky nikde nevidím. Je to jako s daněma, každý pseudoekonom (krom tupců na MF) ví, že zvýšení odvodů automaticky znamená jejich nižší výběr.

S levnou povolenkou a zástupem lidu Svaz stojí a padá.
Nejsem pro jeho rozklad, jak se tady dav lidí leta mylně domnívá. Neprospěje to věci. Prospěje jí jen konkurenční prostředí, tedy nová výběrová řízení na správu revírů a připuštění konkurence do hry. Pomůže to i Svazu samotnému. Donutí ho to efektivněji fungovat, aby vůbec obstál.
To je gró, zbytek už přijde díky té konkurenci automaticky, funguje to všude jinde, bude to fungovat i v rybařině, na to vezměte jed.
A my tady nebudem muset furt dokola brečet nad stále dokurvenějším stavem revírů a jejich obsádek.

Nhraji - Profil | So 5.1.2013 20:14:25

ondra.soucek >> navrhuje, aby rybáři přestali šířit povídačky o pytlácích a aby začali, když je u vody uvidí, dělat něco proti nim, minimálně zavolat hospodářovi Mo a nebo přímo RS

NŠupina - Profil | So 5.1.2013 19:44:52

Problém je v nás všech,je to především věc charakteru a elementární slušnosti.Je to důsledkem dnešní doby,kdy si nikdo neváží nikoho,mamon je nade vším a velebení jsou ti největší darebáci.

NDrozďák - Profil | So 5.1.2013 18:37:55

MrKos - >> cokoliv z tebou zmíněného není nic než nalití další vody do cedníku. Dobrá, nějaká na chvíli přibude, ale je to jenom prodloužení agónie.
Zrušit vedoucí úlohu ČRS, připustit další subjekty k revíru, zefektivnit péči nejen o revíry, ale připustit do hry i vlastní zájem nájemců revíru, boj proti betonové a elektrárenské lobby, zkrátka hlídat si svojí investici, jak je na trhu běžné.
Ne přilejvat vodu, ale ucpat díry v cedníku, to je jediná cesta.
Nesouhlasím s tebou, řešíš následky, ale nikoliv příčinu.

NBogi - Profil | So 5.1.2013 18:29:24

MrKos >> tak ono by to asi nešlo udělat ze dne na den a asi by to chtělo odbornou studii, jak to udělat. Ale masařka by si asi nekoupila povolenku na sportovní revír a tím by se to vyselektovalo. Vznikla by i svazová konkurence soukromým rybníkum a to by taky bylo zajímavé.

NSoulfish - Profil | So 5.1.2013 18:06:37

nofish >> tak hodně lidí se k tomu dostane jako dítě - ať už s rodičem nebo se známým - tedy bych začal u rybářských kroužků - třeba aby to dělali lidi, co to aspoň trochu umí (vyvážit špunta, udělat forpas, udělat krmení, ukázat jak se s rybou správně zachází) a nelapou jen na panáka nebo s policajtem mezi očkama a na srkačku - prostě předat jim něco kvalitního - pak se to odrazí, až tihle lidé budou chodit sami, případně to budou učit vlastní děti..

Nhonzin2236 - Profil | So 5.1.2013 18:04:47

tuzemak >> taky je možné, že když dám za povolenku 5 litrů, budu si více hlídat, abych o ni nepřišel...

NMrKos - Profil | So 5.1.2013 17:57:09

tuzemak >> chápu, že celá řada lidí by mohla mít problém zaplatit o pár tisícovek navíc, ale na druhé straně taky vnímám, kolik lidí prokouří, projezdí nebo prochlastá v hospodě majlant a pak ještě brečí, že povolenka je drahá ... holt pokud chce někdo dělat koníček na ůrovni, ať si někde utáhne opasek

Nmelko - Profil | So 5.1.2013 17:47:02

ondra.soucek >> Tak tak, vše je o nastavených mantinelech.... Na 1 povolenku maximálně 2 dravci třeba. Pokud bude chtít někdo domů těch candátů 10, tak si hold připlatí.... Chápu, že hlídání by bylo více než obtížné, ale v tomto smyslu bych to řešil já.

NMrKos - Profil | So 5.1.2013 17:43:49

nofish >> když zdražíš, tak určitá část joudů odpadne... naučíš tím lidi přemýšlet (možná jen jednou se zamyslet), zda se jim to ještě "vyplatí" a nebo zda už nemá cenu na ty ryby chodit

nedokážu si v současnosti představit jinou cestu, jak oddělit lidi se vztahem k rybařině od těch, co jim jde převážně jen o maso ... podle toho, co vídám u vody, předpokládám že největší % škodné pochází z řad méně vzdělaných, nemajetných, možná nepracujících a často podle první věty primitivních lidí

NRybatorstr - Profil | So 5.1.2013 17:39:20

MrKos >> Ale to je o lidech, né penězích... Podívej se na silnice jak si zazobanci s vytuněným fárem závodí a dělají co chtějí - myslím, že dražší řidičák by to také nevyřešil.

Nondra.soucek - Profil | So 5.1.2013 17:38:25

afjee >> Já pevně doufám, že se důchodového věku nedožiju, abych nebyl strůjcem všech problémů v rybařině...

Ale ještě jsem teda neviděl ožralýho důchodce spícího v bivaku a chytajícího na tři, aby mohl mít večer candoša na gril.

NMrKos - Profil | So 2.2.2019 11:35:59

kanec5 >> nebyl bych tak kategorický a podobní jedinci jsou jen produktem svazu. Musíš si uvědomit, že svaz nastavuje pravidla rybolovu, nastavuje i míry ryb a limity odnesených ryb. V mnoha bodech, jak se mu to zrovna hodí, ani nekopíruje vyhlášku a platné zákony. A naopak, opět jak se mu to hodí, v jiných bodech se na vyhlášku vymlouvá a říká, že nemůže jinak. Podporuje svazomasaje dvojnásobkem vysazovaného kapra, povolenku svaz prodává za pár stovek na celý rok a na tisíce hektarů, mnoho PS (dříve MO) ani nepožaduje žádné vstupní znalosti členstva, práci RS svaz degraduje nulovou motivací a v globále to potom může vytvářet podobné svazoprodukty.
Osobně bych se zamyslel a možná by jsi měl nadávat někomu jinému, ne tomu koncovému produktu. Ten pouze natahuje ruku jako v Lídlu v akci, nic víc a nic míň.

Ndun - Profil | Pá 1.2.2019 19:54:30

kakr >> Nebyl by nějakej manuálek jak z povolenky/sumáře vyčíst druh a velikost puštěné ryby?

NPetr64 - Profil | Ne 22.1.2017 10:02:19

MrKos >> Tak to je fajn.Mám první metu (na začátečníka dobrý)Jen ty body 1 a 10 jsou takový nedotažený.Katapultujou všechny na dosah průměrného masaje hned po pár docházkách k vodě.:-)

NBatuta - Profil | Ne 6.1.2013 22:08:57

computerfish >> To je sumář, ten se u vody nevypisuje...

Nmelko - Profil | Ne 6.1.2013 21:59:20

kakr >> Pěkné, tak je kapřům třeba :-).

Nkakr - Profil | Ne 6.1.2013 21:05:32

Soulfish >>
metráček nestačí, tak přidáme....

Nkakr - Profil | Ne 6.1.2013 20:59:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Žádní svazomasajové neexistují.
Jsou jen rybáři, kteří ryby loví a pouští a rybáři kteří ryby žerou. Ta první kategorie závidí té druhé, neb by chtěli své miláčky lovit furt dokola. Naštěstí se najde pár odvážných, kteří pod husitským heslem, "nepřátel se nelekejte a na množství nehleďte" dokáží s rybou domácí bojovat. Někteří dosahují docela slušných výsledků.....

Nhonzin2236 - Profil | Ne 6.1.2013 14:50:05

Mrknato >> Dost lidí (já) si o tomhle všem rádo přečte, zjistí názory ostatních a něco se přiučí, takže bych tuhle diskuzi rozhodně nepovažoval za zbytečnou.

NSaddám - Profil | Ne 6.1.2013 10:55:06

Mrknato >> Už tě mám. Sice mi to trvalo... Já si tady diskutuju s budoucím naším předsedou. Naslibuje členi brigádu za dvacku. kapřiska jak prasiska, oni ho zvolí a pak se vylepší kešflou a bude se tereňákem vozit předsedovi písek, ukrytý v bedně na ryby a ještě bude dovnitř kulivá věrohodnosti puštěnej kyslík. A duháci budou z Chrůdi vypadávat v zatáčkách ven.

NMrKos - Profil | Ne 6.1.2013 10:52:25

nofish >> to byl jen takový obrat, kolega vím kam mířím, a samosebou candáty tak trochu taky znám...

ono je 50kg a 50kg, přičemž některé rybáře budu dotovat svojí "nevyčerpanou" kvótou rád a naopak jiné nikoliv... jsou revíry kde lze ulovit 5 mírových štik (candátů, línů, ostroretek) za vycházku a naopak reviry kde žije jediná a ta má 2cm přes míru ... podle mého dokázat odhadnout, jak dalece mi ta ryba za ten kus masa stojí a nebo jak dalece bude v té vodě scházet, je to co dělá rybáře rybářem

a to v dnešní době neumí skoro nikdo

NMrknato - Profil | Ne 6.1.2013 10:51:41

Saddám >> Nevydržím do večera, strachy se po....... Ne nemuším, já už je vidím a šou žahnutý......

EDit : říkalo se ÚPPDKV...

NSaddám - Profil | Ne 6.1.2013 10:18:11

bremic >> Che Guevara teda zrovna nebudeš.Pojď si aspoň zanadávat. Je to zadarmo, levnější než vodka a duši se trochu odlehčí.

Nnofish - Profil | Ne 6.1.2013 10:10:54

pectak >> mi nikdo nenamluví, že ryby zmizí jen kvůli tomu, že je lidi žerou. Má to víc důvodů, jen uvažovat v souvislostech... Ano, lidi sežrali parmy, ale proč? Jak je možné, že tam nejsou ani malé? Atd... hodit všecho na lidi (i když je jasné, že na tom podíl mají) je příliš jednoduché. Na druhou stranu musí tohle myšlení některým lidem celkem vhovovat. Rybáři to hází na kolegy a oni mají klid.

NSaddám - Profil | Ne 6.1.2013 9:22:34

Petan600 >> Já už naštval lidí... Ale u tebe by mě to mrzelo. Hele, celej život dělám v kolbence. Jezdím ve starý škodovce a určitě se nemohu počítat ani mezi střední třídu, natož mezi bohaté. Nicméně, je-li něco levné, má český člověk tendenci k tomu také tak přistupovat. Zkrátka, neváží si. Riskovat zadržení povolenky za litr nebo za pět, případně doživotní dištanc..on by si kdekdo rozmyslel, než by něco provedl.

NPetan600 - Profil | Ne 6.1.2013 9:12:03

Saddám >> Lze s Tebou souhlasit krom bodu 1..Protože tvrdit,že zdražit a hodně je cesta k tomu,že jen slušní,tedy bohatší a bohatí a ne kdejakej vandrák chytati bude jak Ty tvrdíš,protože podle mne je slušný člověk podle toho jak se chová a ne podle toho jaký má majetek,koukni třeba na tu svoloč ve vládě,jsou slušní?Mě osobně jsi hodně naštval,protože tohle může tvrdit jen duchaprázdný člověk.

Nkakr - Profil | Ne 6.1.2013 9:09:25

Saddám >>
ČRS je pouze přestupní stanice na Mze....
Každý nosí v torně maršálskou hůl, jen ji vytáhnout:-))

edit - Bože spas naše duše.... už .je tu.

NMrknato - Profil | Ne 6.1.2013 9:08:12

Saddám >> Neboj, až to praskne, tak si spolu funkce rozdělíme.... proč si myslíš, že se tady tumluju...))))

Možná, že jak píšeš, to zdokumentování historie lovu a chovu ryb přináší ovoce. Ochrana kapře, podpora kapře a bylo by moc dobré vidět výsledky hospodaření tak v roce 1965-1990 a porovnat je s dnešními. Zvídavý člen to může udělat na stránkách svazu, ale jen k roku 1990, ale i to je síla.

K tvým bodům z Ne 6.1.2013 6:02:31 :
1) Zdražit určitě a to tak, že zlevnit členství na cca 100,-Kč na člena, zrušit brigády, protože MO na územních revírech ehospodaří a cenu územní povolenky nechat na současných odvodech člena, t.j. cca 2000,-Kč za povolenku a cca 3000,-Kč za MP a P povolenky. Radovánky na brčálnících by si členi MO hradili ze svého. Ze svých členských, ze svých brigád a ze svých povolenek.

2) Kdo dnes ukázal členi svazocestu, že nedodržování zákona a pravidel ne normální? Bezdůvodný lov pod ledem, 24hodin, levná ryba, práce zadarmo, ochrana mizejícího kapra, až do roku 2007 ve Vč. podíjem revírů, až do roku 2011 existující podpora k tomuto ve statutu CS rybolovu, svazozneužívání RS k plnění svazocílů, volby rybářských hospodářů dle stanov ČRS,...... a další a další ukazatele správné cesty....

3) Dvoukiláci, proč ne? Jsou revíry, kde i kapr zakrní, ale svazovrazit jim K70 a svazopodporovat tento základ hospodaření na soukromácích, které jedou v režimu "rybníkářství"? Pokud vím, tak souhlas OŽP KÚ se změnou násad kapra z 0,7 na cca 2kg měl jasmé mantinely a důvody. Ty mantinely vzaly za své....

4) Státní správa v podstatě neexistuje, existují jen tabulková místa a činost státní správy provádí svaz, jelikož se tím pověřil. a pomocí BP, mocného nástroje může klíďo celou státní správu zrušit...... tak je klid.(Apropó na teplým kanále už není hájení..... Zajímavý bylo, že RO tam sumce hájilo a současně řešilo jejich přemnožení na následujícím revíru)

5) No konečně .......

No a v důsledku těcho úkazů si pak někdo má stěžovat ..... Poučeni od sovetských soudruhů z NKVD za to ponese odpovědnost fenomén kormorán a člen, který nedodržuje stanovy. Viníky máme, to znamená, že svaz je na dobré cestě svazopoučení..... Teď by to chtělo střih a pustit video, jak dva mladí, nejlépe stejného pohlaví se drží za ruce a jdou za rozbřesku slunce vstříc šťastné budoucnosti.........

NSaddám - Profil | Ne 6.1.2013 8:18:01

Martin M. >> Nevím, jak u vás, ale pokud se u nás dostane do revíru řízeně Š3+, tak se jedná o použité generačky. Co s nima taky jiného. Co se týče kapra, tak u mnoha revírů je to, že se tam moc neohřeje, více než žádoucí.
Když budeš každý rok vysazovat tříletou rybu, kontinuitu generací zachováš také. Tady jde o to , že 1000 dvoukilových kaprů doslova vyžere vodu, což 1000 půlkilových zdaleka tak nezvládne. Ostatní druhy ryb potom mohou trpět nedostatkem potravy a živočichové se při nedostatku potravy (na rozdíl od některých spoluobčanů) efektivně nemnoží.Zarybňovací plán se totiž musí dodržet v počtu kusů.Směrem nahoru se počty ryb nedělí, kdežto když zarybňuješ nižší věkovou kategorií, tak se násobí. Obecně snížená úživnost našich vod je daní za vyšší kvalitu vody. Cukrovary nejsou, pole se moc nehnojí, kdejaké hovno putuje na čističku. Doby, kdy se každé podjezí hemžilo rybami a u břehů se dělala taková ta organická bílá pěna, už jsou pryč.

Nmipa - Profil | Ne 6.1.2013 7:51:12

bremic >> Ukrajinu bych sem moc netahal, měl jsem tu "čest" některé tamější rybáře poznat a ti se smáli, když zjistili na co my tu chytáme ... dva pruty, dva háčky ... a toho času spotřebovaného na úlovek :-)))
oni totiž "loví" i tak, že přijedou k řece se dvěma traktory, přes řeku natáhnou síť a jedou proti proudu ... po určité době síť vytáhnou a je "odloveno" ... zmasí vše, co tam uvízlo !!!
takováto "kratochvíle" by tu moc neobstála :-))))))))))))) i když uznávám, že řeky jsou tam jinak zarybněny ... ale to není zásluha Ukrajinců a jejich vztahu k rybám !

NJaČ - Profil | Ne 6.1.2013 0:54:39

Mrknato >> Mě nikdo nevybral.
Zažádal jsem o nominaci, naučil se paragrafy, složil zkoušky a sám si kurz zaplatil.
Myslím, že to bylo asi 2500 kč,-
Nechtěl jsem po vlastní organizaci nic, ale na přímluvu hospodáře mi byly peníze za kurz uhrazeny.
Necítím se jako figurka na šachovnici a nikdo mě neomezuje, ani mi neříká, co mám dělat.
Znám povinnosti uživatele revíru a nemůžu na hospodaření své organizace říct jediné křivé slovo.
Takové věci, jak tady čtu o rozkrádání ryb a peněz a nasazování jen jako se u nás nedějí.
Jak je to jinde nevím.

NMrCement - Profil | So 5.1.2013 23:34:32

Mrknato >> ať si členstvo řve. Beztak v reálu bude jen brblat a k žádné akci se neodhodlá - to je velká výhoda tvořitelů a ovladatelů systému. Lidé budou hájit i systém který jim samým ubližuje, hlavně že je organizovaný (a v tomto případě se jim zdale neděje nic takového co v běžném životě). Takže co by se stalo kdyby se utlo vysazování kaprů o 107 ? dole by se nestalo nic :-) jen by se brblalo. A proč se to neutne ? :-) Asi to vyhovuje.

NButchi - Profil | So 5.1.2013 23:32:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Všechno, co se děje u vody, je jenom odrazem stavu společnosti.
Lidi jsou nenažraní, nemají úctu k pravidlům, ignorují jakýkoliv řád, protože jsou přesvědčeni, že omezuje jejich práva a svobodu. Zjednodušeně řečeno přistupují ke všemu ve stylu "Po mně potopa".

Můžeš omezovat, zakazovat, přikazovat, zdražovat, ale dokud se nezmění myšlení lidí, bude to pořád stejné a následky ponesou ti slušní. RS se asi snaží, jenže jí škodí spousta zakomplexovaných lidí s plackou, ani se nebudu bavit o těch oplétačkách, když se jim povede někoho chytit. Kdo z nás na to má čas, nervy, prostředky?
Nechci říkat, že je celý systém k ničemu, nicméně je v něm spousta věcí, které nechápu (např. vracení zabavených povolenek v ČRS, limity odnesených ryb).

Bohužel, ani ten nejlepší systém nezmůže nic, dokud jsou v něm lidi s absencí morálky, tedy póvl. Za zásadní kámen úrazu považuju orientaci svazu právě na tyto lidi, kteří jsou součástí koloběhu rybího masa. Na MRKu už se to řešilo x-krát, já si opravdu myslím, že 90% lidí to vyhovuje - mají svůj pravidelný přísun omega 3 mastných kyselin, tudíž se jim povolenka vyplatí, a jsou spokojení. Už hodněkrát jsem si to ověřil při rozhovorech s místními (na co pstruh, lipan, když je ze stejně velkého kapra víc masa)

Další značná část rybářů chce zase co nejtlustší kapry, nejlépe aby se pomalu ani nevlezli do hledáčku fotoaparátu. Nic proti nim nemám, jen podotýkám, že taky nejspíš budou spokojení, protože mají svou K70, za chvilu jim stejně povolí lov 24h a zavážení i na poslední louži v zapadákově.

Psát články a někomu s něčím radit je cesta do pekla, možná ze mě mluví neblahá osobní zkušenost, každopádně si fakt myslím, že to nemá smysl, riziko zneužití je příliš velké.

Za současné situace považuju daný problém za neřešitelný, neboť je příliš málo těch nespokojených, dělá se to přece hlavně pro lidi (což je u nás vždycky kapitální průser), z nichž většina si nemá na co stěžovat.

Nšmudla007 - Profil | So 5.1.2013 23:24:32

Cane >> Každá MO která vlastní chovné rybníky, by na nich mohla povolit rybolov CaR, aby se rybičky trochu ještě přikrmili krmením od rybářů a před vysazením do revíru byly ryby opatrnější do čeho se zakousnout a co čeho ne(díky tréningu a školení háčky). A když to budou revíry CaR tak tam může být povolenej lov NonStop a stanování, povolenku by tam nepotřeboval nikdo, cedule zákaz Rybolovu by se jen nahradily Zákaz ponechání jakýchkoliv ryb.
V rakousku je CaR označeno jako týrání zvířat... co tak to prosadit i u nás?

NJaČ - Profil | So 5.1.2013 23:10:04

hercna >> Připomínáš mi mého švagra.
Ráno vyjde před barák, podívá se na oblohu a řekne - kurva, zas je bio 3!
A má zkažený celý den.
Už tě někdy něco nadchlo nebo aspoň potěšilo?

NCane - Profil | So 5.1.2013 22:57:15

JaČ >> Jj. Přesně tak to je. Ono je něco špatně v celé společnosti, nejen co se rybařiny týká. Ale musíme věřit, že bude líp a jít tomu naproti, třeba jen tím, že na fleku na který jdeme lovit, posbíráme odpadky.

Narnošt - Profil | So 5.1.2013 22:56:21

Tak to nějak vypadá,že je tady všechno od roku 1939 v řiti.A dnes to vypadá,jak to vypadá.Ryby a rybařina jsou jenom malý kolečko z velikého soukolí... A jedno kolečko nikdy nebude skvěle fungovat v jinak rezavém a zkaženém stroji. :((

NLudvaBrno - Profil | So 5.1.2013 21:53:52

tomisBMW >> Má-li někdo pocit, že dražší povolenka = méně svazomasajů u vody, měl by se jít léčit. Naopak, budou se brát i ryby, které by se normálně pustili, protože "to je mámo tak drahý..."

Nondra.soucek - Profil | So 5.1.2013 21:43:04

Fullnek >> Otázka založená kvůli tobě? Teď nevím, jestli je to především potrefená husa nebo ješitnost hraničící s psychiatrickou diagnózou:-D

NLosPafkos - Profil | So 5.1.2013 21:40:35

tak už se sakra dohodněte kolik těch svazoryb (kaprů) můžu od vody odnést,abych tu někomu nešlápl na kuří oko.

NFullnek - Profil | So 5.1.2013 21:37:22

Ihned jak jsem viděl,že zde je dnes nová otázka tohoto znění :Svazomasaj – mýtus, vyhynulá bytost, každodenní realita?:,jsem věděl která bije a kdo otázku založil,ihned mě proběhlo hlavou MrKos :),to nikdo jinej nemohl vymyslet!!!.Musíš být na mě hodně nasranej,nevěřil jsem,že tě muže rozhodit 14kg mích chycených candátu před vánocemi (tři ryby) a samožřejmě na trojhák,jak vždy velice rád zdurazňuješ a to vše z tvého domovského Brněnského revíru.Podotýkám že,ryby jsem měl pro svou rodinou spotřebu a zrovna na candátech,jsem byl letos jen tři krát,jednou v listopadu,kdy nebyly při chuťi a nechytil jsem ani jednoho,podruhé a potřetí,právě před vánoci.Nevím a nekokážu říct,kdo je a kdo není masaj,já rozhodně rybáře,který si za rok odnese od vody 49.10kg ryb za masaje nepovažuju,vše bylo chyceno s posvěcením RŘ a BP.Klidně ať si zvíší cenu povolenky,když si mohu dovolit za rok dát za benzín a za udržbu auta 15-20tisíc za rok,k tomu výlety na soukromé revíry dalších minimálně 10tisíc,tak mě už nějaké zdražení povolenky a zvíšení DPH za rybářské věci a krmení i pětinásobně nerozhodí.,Jen si myslím,že tak jak si to představuješ ty,to nikdy fungovat nebude a jestli ty,si myslíš že ano,tak se svou strategií začni podnikat,určitě by z tebe do jednoho měsíce byl milionář.Jinak dál k otázce,je pravdou že ryb je čím dál míň,podle mě zato muže větší ryb.základna,zdokonalování technik lovu,větší dostupnost a taky hlavně regulování toku a jeho následné zanášení překrásných tůní,které byly zrova před 20-30roky,zmizely krásné meandry,kde se dovedla voda ořát a ryby se zde ve veliké hojnosti přírodně rozmnožovaly,Já osobně znám už jen jedno místo,kde toto stále funguje,ale boužel asi před 3měsíci tam začali stavět cykloztesku,takže pro příští rok vše pujde do kytek a věřím,že nárust rybářu zde vykoná své.Ale co už,budu víc jezdit zde po Brně,pro mě neni problém si ryby vždy najít,stačí se několikrát jen tak projít kolem řeky a zjistit kde jaká ryba se dá ulovit,akorát ty,asi za několik let,už si zde při mém odnášení 50kg ryb za rok,nebudeš mít co ulovit a tom je založená tadle tá otázka,kterou si defakto založil jen kvůli mě.Ryb jsem tento rok na svazovkách nachytal a pustil zpět víc jak dost,odhaduji tak přes 300kg to bylo určitě.Jinak se v tomto roce měj pěkně a mnoho krásných ulovků a chvil ztravených v rybářským munduru.Opravdu bych si někdy přál se stebou,alespoň jednou setkat,aby si o mě mohl taky napsat,alespoň jedno jediné pozitivum.A ještě snad,určitě zde bude dost pravopisných chyb,čeština nikdy nebyla muj koníček a opravu textu se mě fakt po hodině smolení této reakce nechtělo hledat.Zdraví podle tvého svazomasaj Fullnek.

Nhraji - Profil | So 5.1.2013 21:22:54

Já mám skvělý nápad, vyhodíme ze svazu všechny rybáře starší 50 let a ZTP a bude po problémech. Já s dovolením odevzdám průkaz až ve čtvrtek.

NBrusič - Profil | So 5.1.2013 21:19:03

MrKos - >> Ahoj. Tak já si myslím že omezování už bylo dost moc dobře si pamatuji chytání od května a hájení na podzim. Podle mě to je blbost č.1!! v podstatě jsi myslím že bych radči připlatil za stráž a občas si něco i chytil :-) a jedinné jak získat peníze je akorát je vybrat od rybářů a ty ti je nedaj , protože aby člověk šel k vodě jen parkrát za rok se nevyplatí. V podstatě je to vymasený od lidí co tam sedí neustále a nepustí ani šupinu. bude to taky tím ,že se tolika těch ryb nenasazuje co dříve jen se to vykazuje v papírech a ty ryby pak někde chybět musí nemyslíš? Nasadí se pár zubožených kaprů aby se lidem zacpala hu.. a které důchodci vymasí než ostatní přijdou z práce.
A pak na mé dravečky už nezbyde ani kačka atd..........

NJaČ - Profil | So 5.1.2013 21:17:53

hraji >> Ona ta RS by štěstí i měla, jen by se musela u té vody opravdu objevovat.
V počtu větším, než minimálním a nedostatečném.

Nlada78 - Profil | So 5.1.2013 21:11:58

hraji >> Já vím,máš pravdu-ale já časem budu muset z rybolovem skončit,páč nebudu mět na povolenku a nebudu prase,abych si cenu vykompenzoval takhle. Ti co prodávají,budou prodávat dál,ale ve větším množství-v konečném důsledku se vyřeší h.... Sám nevím,jak tohle postihovat,ale ani nevíš,jak mě to sere,když vidím Vietnamce před svým krámem,čekajícího na rybáře od nedalekého rybníka.

Ndun - Profil | So 5.1.2013 21:10:55

Drozďák >> Kde byli před pár rokama lvi on z nich servíruje tatarák.

Ndun - Profil | So 5.1.2013 21:00:43

Drozďák >> Ubezpečuju Tě,že JaČ není typický MRKař.Víc dělá než píše.Už pár let.

NJaČ - Profil | So 5.1.2013 20:46:30

kakr >> Pravda, jsem trochu pohádkář. Dívat se na tu realitu s přesvědčením, že je neměnná, by mě asi sešláplo do stejné depresívní reality, kde bych jen bezmocně cvakal zubama vzteky.
To ale není můj styl.
Změnit jde cokoli. I smýšlení zatvrzelců.
Stojí to jen energii. Nic víc.

NJaČ - Profil | So 5.1.2013 20:42:01

ondra.soucek >> Na okrese Břeclav Je 208 RS.
čpodání za loňský rok na KK - 27.
Počet RS se zákrokem (27) -7 RS
Kde je těch ostatních 201?
Uvidíš je jen přijít si pro povolenku zdarma.
Tak k čemu jsou?

NDrozďák - Profil | So 5.1.2013 20:34:18

to si fakt tak málo lidí uvědomuje, že zpřísnění zákonů a norem bez možnosti je účinně vymáhat a kontrolovat jejich dodržování je úplně na hovno???

Nšmudla007 - Profil | So 5.1.2013 20:25:23

Pokud vím tak v revírech se ryby přirozeně nerozmnožujou už docela hezkou řádku let, kromě ryb "plevelných" jako je cejn plotice karas stříb. tloušť a nějaká ta říční drobotina(parmy podoustve ostroretky).
X násobné zdražení povolenek dle mého názoru k zlepšení nepovede, rybařina jako zábava pro šlechtu jako to bylo ve středověku, pokud máte hodně peněz chodťe hrát golf mezi elitu(ani ten golf už není tak drahej jako to bývávalo).
Dneska co do vody nenasypeš(nenasadíš) to tam plavat nebude.
Jako asi atipický svazomasaj(ano jsem masař) bych prosazoval úplný zákaz chytání na živou i mrtvou rybku(i část), při lovu dravců přívlač/muškaření jednoháček bez protihrotu, povinost chyceného prvního mírového candáta zapsat a ukončit rybolov(jeden dravec na vycházku, při lovu dravců zakroužkovat a maximálně 2x týdně- jako na pstruhovkách).
Žádná ryba se nechrání tím že ji budu donekonečna omatlávat(že odplavala neznamená že plave i za týden), Možná by nebylo od věci úplně zakázat jakýkoliv lov dravců na MP vodách.

K otázce: prodlužování doby lovu(NON Stop)-nemá smysl, informace články videa= slouží bezpochyby k zhoršování zarybnění rychlejším odrybňováním rybáři kteří dříve nechytli nic a tudíž nic neodnesly. Každý rok chytím a klepnu cca 100kg ryb za sezónu(vloni 140kg), nevidím na tom nic špatného kromě několika smutných kolegů rybářů kterým to pak nebere (ty alespoň motivuji k seknutí s rybařinou nebo k osobnímu růstu v umění rybolovu).
Omezené kusy na povolenku máme, máme i nejdražší povolenky v ČR, hájíme okouna ...no a je to prd platný jelikož lína nám nevysazují, nahraditelné duháky nám taky do MPčka nesypou.

Nhraji - Profil | So 5.1.2013 20:23:54

ondra.soucek >> ne, já znám JaČ osobně a vím, co dokázal v boji proti porušovačům

Ncomputerfish - Profil | So 5.1.2013 20:18:03

Tak koukám do příspěvků a svědků pro 191 docházek máte dost, dobrá věřím a smekám. Chcete vyhnat masaře od vody zdražením povolenky. Potrestáte tím ale úplně všechny. Vidím každoročně při vydávání povolenek důchodce chodící k vodě jen přes léto a pro potěšení, kteří si platí jen členství a povolenku si koupí až v dubu. Proč? Nemají na ni ještě prostě našetřeno. Potrestáte a vyženete rybáře, kteří jdou k vodě jen o dovolené a berou posezení u vody jen jako relaxaci a cenu povolenky budou pokládat za přemrštěnou, potrestáte děti a potenciálně budoucí rybáře. Masaři vám bohužel zůstanou. Omezení úlovků je další nesmysl. Podíváte se do povolenky a ke 100 docházkám je jen 10 kg ryb. Proč? Protože váš svazo-masaj úlovky nenapíše, aby nebyl v MO prohlášen za masaře. Ale úlovky z vody stejně zmizí.

Ndun - Profil | So 5.1.2013 20:13:34

ondra.soucek >> On nenavrhuje.On koná.Věř mi.
Víš jak je těžký uprosit někoho aby se nechal jako svědek uvést do Oznámení o přestupku když se zadaří a někdo někoho načapá jak krade za bílýho dne ryby?

NBarbusek - Profil | So 5.1.2013 20:05:17

cituji poslední větu MrKose: "...a možná bychom se po letech opět dočkali toho, že se i v návesním rybníčku 1Ha bude třít lín s candátem. " ... to bych chtěl vidět ty potomky ... :)))))))))

Nkubah - Profil | So 5.1.2013 20:02:20

MrKos >> sakra, proč zdražovat - chceš aby ubylo rybářů - tak jo, ať se zavedou přísnější zákony ( míry, omezení odnešených ryb) a pak:

kubah - ® So 5.1.2013 18:25:12
Líbí: 0 Nelíbí: 0
MrKos - >> A co takhle místo zdražení zavést za hrubé porušení rybářského řádu trvalou ztrátu povolenky?

Zdražení povolenek by odnesli i slušní rybáři místo prasat porušujících RŘ.

Nplavan - Profil | So 5.1.2013 20:00:55

hraji >> já jsem kapromil. Podle mne je to ryba nenáročná, její chov má u nás největší tradici, ostatní ryby moc nežere a než by stačil napáchat škody, tak už je na výletě do lidského obydlí. Navíc na feederovém i plavačkovém prutě je to báječný soupeř. Mě vyhovuje zarybňovací politika ČRS I MRS. A vůbec to nevidím tak špatně jako MrKos. Ryb je v řekách i rybnících podle mne víc než třeba před třiceti lety. A vyhovuje mně i cena povolenek. Nechtěl bych, aby si revíry rozebrali malé skupinky tak, jak to je třeba na části Sázavy. A taky bych nechtěl, aby se menšinová skupina rybářů, které nevyšla její vize na pstruhových vodách, pokoušela za peníze větší skupiny svoji vizi uskutečňovat na MP revírech.

NMrKos - Profil | So 5.1.2013 19:50:42

marmyš >> no to nevím, nemáš lína, máš třeba něco jiného... bych se zeptal jinak: kolik línů 35+ jsi za poslední dva roky pustil?

Nhraji - Profil | So 5.1.2013 19:39:34

afjee >> takže taková 12 let stará parma či několik let starý cejn ulovený při tření nebude nic moc, že? To jsou zbytečné debaty. Rybář má právo si ponechat ulovenou rybu, pokud je to v souladu s předpisy. Zrovna třeba u sumců já tvrdím, že jak má metr, má dostat po hlavě a kouřovou lázeň. Ti co přežijí jsou potom trofejní.

Ndun - Profil | So 5.1.2013 19:31:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kakr >> Mrtví líni.Popláčeme si?Tomuhle lovci nebylo zdaleka 30,klidně mohl mít kšiltovku od MRKu.Co chceš dál?Sumce v dubnu?Potočáky z prosince?Parmy?

NGRUPA - Profil | So 5.1.2013 19:18:58

afjee >> a jestli máš na mysli tu 60kg 210cm, kterou jsem chytil v Dyji za ocas a vytáhl jak poleno, tak k ní jen asi tolik:
Při vylovování ryb je oprávněný k lovu povinen zacházet s nimi šetrně. Pokud ryby nelze (vzhledem k hmotnosti) zvednout pomocí prutu nad hladinu, je nutno použít podběrák. Při vylovování ryb o velké hmotnosti může být použit vylovovací hák (gaf). Ryby, které nedosahují stanovené míry a musejí být proto vráceny do vody, uvolňujeme pokud možno ve vodě bez zbytečné manipulace na břehu. Pokud vězí háček hluboko v jícnu, je nutno háček odstřihnout (odříznout). Nemůže-li oprávněný k lovu bez poškození uchovat přisvojené ryby živé, je povinen rybu usmrtit prudkým úderem do temene hlavy a proříznutím žaberních oblouků. Za hrubé porušení povinností bude považováno smýkání ryb po břehu nebo jejich nešetrné vhození do vody. Porcování přisvojených ryb před odchodem od vody je zakázáno. Přisvojené ryby je nutno uchovávat tak, aby jejich maso nebylo znehodnoceno a aby byla možná kontrola úlovku. Zjištěné uhynulé ryby, které má lovící ve svém dosahu, je povinen vylovit a odstranit tak možnost znehodnocování vody a šíření nákazy.

Každý kdo má trochu rozum ví, že na kaprovej prut a 0,35mm vlas, je vytáhnout takovou rybu nesmysl, navíc v Bulharech a za ocas....

Ta naše povaha česká, hazet něco na někoho, o čem vím absolutní lejno, to nám jde..

NMrKos - Profil | So 5.1.2013 19:18:02

Hlubočepy >> myslím, že ne, takových je i dnes zanedbatelné % a proč by riskovali

ona ta rybařina u nás zase tak výnosná není, aby to za to stálo

Nbremic - Profil | So 5.1.2013 19:14:12

a to je teprve začátek ledna ....

Ntuzemak - Profil | So 5.1.2013 19:11:16

MrKos >> vem si mladýho kluka,20 let,založí rodinu,žena na mateřský nebo bez práce,což takových dnes je,bohužel,a ještě dávat x tisíc za povolenku?to nehrozí,o důchodcích sem tu už psal,ne všichni sou špatní,ale je jich pár,a ti mladí co chytají si znich berou to špatný,když oni,tak proč já ne,a tak to je všude,ano,snížit počet ryb,který si mohu přivlastnit,za cenu tý povolenky co máme,to je daleko lepší řešení než drastický zdražení.

Nafjee - Profil | So 5.1.2013 19:05:11

GRUPA >> Zapomněl jsi na tu vyuzenou dvojku z Dyje, kterou jste údajně zakopali.

NMrKos - Profil | So 5.1.2013 19:05:10

tuzemak >> už níže jsem psal, že studenty a důchodce bych klidně nechal chytat za to co teď... ani jedni mi nevadí a tolik neškodí

největším škůdcem, dle mého, je lovec v produktivním věku

Ndosec - Profil | So 5.1.2013 19:01:29

MrKos >> nebylo by rozumější místo tebou věčně omýlaného zdražení povolenky zavést limity ponechaných ryb,na hlavu?