Vyjádření k připravované úpravě Stanov ČRS

Autor diskuse: Ing. Martin Hřebejk - , 3.8.2020

Mrknato - Profil | St 12.8.2020 13:51:07

computerfish >> Jsou "brigády" součástí VRP? Ne viď, tak to patří i na sněm a do stanov. Ale určitě budeš vědět, proč se svaz už dnes neřídí těmi současnými stanovami?
MO se na VČS může rozhodnout hospodařit společně, nebo samostatně..... Většina hospodaří obojako a nikdo do toho nechce říznout, tak se radší vymýšlí hovadiny.

Mrknato - Profil | St 12.8.2020 13:46:22

potočák 62 >> Prosím tě mně pověz, proč by ÚS měl proplácet nájmy za různé mimi revíry, když nemá na pořádné druhově pestré zarybnění svých revírů? Pakliže návrh stanov projde a sjednotí se cena "brigád" pro nákup společné povolenky, opakuji společné povolenky, pak asi nikdo nebude bránit MO, aby si zavedla další brigádu na své "soukromáky". To by ti vadilo?
Pan Kočica to tu vysvětluje dosti neobratně a neuvádí na pravou míru výkřiky jako "okrádání MO". MO ve společném rybolovu nemusí mít rybochov, nemusí jízkovat, sekat kopřivy!!! Obstarání násad je prioritně na uživatelích a to jsou z 95% ÚS a Rada. Bohužel MO touto změnou stanov chce Rada donutit ryby chovat za každou cenu.......
Což takhle uzvednout ceny povolenek a zrušit brigády??? Kdo si bude chtít přivydělat, bude chovat ryby, ale na úrovni a ne v červených číslech jako dnes......

computerfish - Profil | St 12.8.2020 13:36:59

nofish >> O odvodu 100 Kč rozhodla konference a samy MO si to odsouhlasily. Čili to bylo v kompetenci toho vlastního svazu. Tady je snaha, ovlivňovat jeden svaz prostřednictvím sněmu ostatními svazy. Stači aby se jedna svazová klika domluvila a přehlasuje ostatní i když se bude jednat o pitomost. Jsou věci které na sněm nepatří a tato je jedna z nich. V Plzni si také rozhodli sami a tak to má být.

Mrknato - Profil | St 12.8.2020 13:14:41

timb >> Dnes jsou MO ve společném rybolovu vzhledem ke spolkové činnosti členi v klinické smrti..... Proč si stále nalhávat, že ČRS tvoří členi v MO. To mě připomíná vedoucí úlohu strany... 99.99% členi jde o to si koupit co nejlevnější povolenku k lovu.
No a pokud se v nějaké MO najde většina patriotů, tak na VČS se prohlásí za SHMO, zruší některé činnosti na řece a hrázkují a jízkují si na svém rybníku.....
Chtít tlačit MO do pozice pseudouživatele revírů a chtít současně těžit ze společného rybolovu je pokrytectví ještě větší, než předvádí někteří Radní, nebo výboři z ÚS.

Mrknato - Profil | St 12.8.2020 12:58:50

computerfish >> Neřešíš stanovy, ale statut CS rybolovu.....

Mrknato - Profil | St 12.8.2020 12:53:17

Thomic >> K tomu, co odpovídáte nofishovi je mimo mísu. RMV je pojem ze starého statutu CS rybolovu. Jistě jste měl na mysli "soukromák MO fungující za peníze členi MO", který MO využívá pouze, nebo většinově pro lov svých členi.
Ptám se, proč měnit stanovy pro tento případ a nevyužít stávajích, které dotyčná MO jasně porušuje?
V takovém případě převést MO do SHMO a jejím členům neprodávat společné povolenky, stejně jako tomu je u SHMO, které vykročily tímto směrem dle stanov ze své iniciativy????? Chcete plnit kasu Rady, nebo dodržovat stanovy? Těžká věc, že?

Mrknato - Profil | St 12.8.2020 12:43:01

Thomic >> Dobrý den,
reaguji na Váš první příspěvek, o trestání členi, které se přesune o "patro výš a pojede se dle sazebníků". Jak může RS sepisovat hlášenku o přestupku (na úseku rybářství samozřejmě), když RS není zmocněna kontrolovat věci, které nestanovil zákon a ani právní předpis? Čtyři kapři v saku je samozřejmě přestupek a RS by měla konat, jedná se o porušení zákona a vyhlášky, ale např. interní předpis spolku o lovné míře lipana 40cm není nikde podepřen právním předpisem a občani lze povinnosti ukládat pouze právními předpisy!!! Jak může porušení interních předpisů spolku kontrolovat RS, která má výčtově stanoveny pravomoci a následně trestat DK ÚS? Podle mě se má za to, že důkaz pořízený v rozporu se zákonem není důkaz, což platí v celém civilizovaném světě? Co brání uživateli požádat RO o výjimku m.j. např. u lipana na vyšší lovnou míru?

nofish - Profil | St 12.8.2020 11:18:44

computerfish >> V Praze ti stačí 500, přesně protože je to jak píšeš. Ale už vidím, jak se začne přerozdělovat a řekneš jim, že jim musí stačit 200, že jejich 300 dostane někdo jiný. A takhle to bude všude. Takže se zákonitě prostě udělá částka, aby se vybralo ještě víc než doposud.

computerfish - Profil | St 12.8.2020 10:21:59

nofish >> Každý svaz má jinou povahu revírů, rozlohu, atd.. Ale pražákům cena za brigádu v průměru za 500 Kč stačí. Z brigád pražské MO odvádějí svazu 100 Kč z každého člena. Takže i to je řešení. Centrálně stanovit cenu pro celý ČRS je pitomost.

nofish - Profil | St 12.8.2020 1:54:43

tomvec >> nevim, na kolik se to da. Je mi to jedno. Jen upozornuji na to, ze je to velky zasah do suverenity MO. A z ceho vznikl svaz? To jako byla rada, uzemni svaz a ti pak zalozili MO? Myslim, ze prave naopak. U nas mame drazsi brigady jako treba v okrese vedle. U nas ale muzes povolenku vyridit pomalu kdykoli, ne v predem vypsanych dnech a dvouhodinove fronte. Jasne, kazda sranda neco stoji. Par lidi asi odeslo jinam, protoze usetri tri stovky na brigade, ale projedou je po ceste pro tu povolenku :-) ( jezdim, vim co stoji auto, neni to jen palivo). Mi by nevadilo nejake sjednoceni, ale uz jsem to tu psal. Realne to treba praci okolo ryb prodrazi. Zaplatim 1000 za pracovni povinnost, v ramci poplatku spolecne s clenstvim. Prace se bude platit. Ale jak? Pujdu makat pro svaz? Normalne bych na to musel na brigade oddelat deset hodin. Ale ten 1000 mam v praci za pet. Ted chodi spousta lidi na brigady, protoze je to bavi, jakmile budou muset podepisovat nejake dohody o pracovni cinnosti a platit z toho dan a hlidat si nedej boze jestli muzou, bude to na nic. Najmeme si na praci subdodavatelske firmy, nebo ukrajince? Bude to jeste drazsi. Zaznelo tu, ze se brigady pisi kamaradum zdarma a kradou se penize z nich, to by se snad melo resit jinak ne? Hlavne, rade muze byt jedno o kolik se dana mo necha okrast, je to jeji rozpocet a pokud odvadi co ma, tak je to jejich vec. Hlavne ze platime sportovce, konference, vystavy....Pripada mi to opravdu nedomyslene. Jako kdyby to vymysleli prazaci, co maji na kazdy heltar vody, jednu mo. Nevim proc to tak maji, ale ne vsichni jsou flakaci, zlodeji a kdo vi co. Opet jsem si dovolil upozornit na nepravdy a reakce zadna, takze uz to resit nebudu.

pheasant_tail - Profil | Út 11.8.2020 23:00:40

sven >> Teď to asi nechápu. Pokud vlastníte rybník, kde je vyhlášen revír a předali jste dekret ÚS a nelíbí se Vám, jak se na něm hospodaří, tak zrušte revír a provozujte rybník v režimu rybníkářství, jako to dělají Středočeši.
S tím soutěžením jsem měl na mysli většinu ostatních revírů (rybníky, řeky) které patří státu a dekrety na tyto revíry měli v minulosti MO (tj. byli uživateli daného revíru), ale MO předali dekrety ÚS (čili úživateli se staly ÚS). Kdyby teď chtěli MO tyto dekrety zpět, tj. aby se stali opět uživateli na daném revíru, tak se to musí soutěžit. S majetkem to nemá co dělat.

FockeWulf - Profil | Út 11.8.2020 21:35:10

tomvec >> Přesně jsi to popsal, je to dům z karet, když padnu já, padnete všichni. Na někoho tohle vydírání zabírá.

FockeWulf - Profil | Út 11.8.2020 21:32:55

computerfish >> A neb se neznámí členům místo a čas schůze. Běžná praxe v Ostravě.

FockeWulf - Profil | Út 11.8.2020 21:32:05

Thomic >> Takže jsem se trefil, z toho máte na Radě největší strach, ze samostatnosti a konkurence. No možná to dlouho trvat nebude, stačí první větší skandál a sesype se to samo. Furt jsi mi neodpověděl, co je na mém návrhu špatně, v čem se to liší od stávajícího stavu, kromě živení pašíků v Radě a ÚS.

FockeWulf - Profil | Út 11.8.2020 21:28:58

pheasant_tail >> Tak se vysoutěží, změnit se dá vše:)

computerfish - Profil | Út 11.8.2020 21:28:51

Sloučit cenu pro všechny územní svazy? Nakonec to projde protože si polepší všechyn MO a zdražení zaplatí řadoví rybáři. A ti na sněm nechodí. Stačí se podívat na fotografie, stále jedni a titíž pravověrní, neproblémoví. Ani počet delegátů na směm není demokratický. Stačí, aby se domluvila určitá svazová klika předem a prohlasuje si cokoliv. I kosmický program.

FockeWulf - Profil | Út 11.8.2020 21:28:11

FRANK71 >> Hele, mě pouliční bengo nebude poučovat. Běž někam plnit rozkazy, tam tě možná bude někdo poslouchat. Napadat můžeš jinde mamlase.

Thomic - Profil | Út 11.8.2020 20:45:55

tomvec >> to už jsme na úrovni spekulací - troufnu si říct ze určitě ne na nejvyšší poplatek, spíše bych (osobně) čekal medián, plus minus.
Nic to ale nemění na tom, že rozpočtově se to netýká ani Rady, ani územních svazů- pořád je to jen o tom, že členové “vydejen” budou finančně přispívat na provoz produkčních MO, protože těží z jejich práce, aniž by na nej proporčně přispívali.
Mimochodem není tajemstvím, že důvod, proč se tohle téma vůbec řeší jsou dlouhodobé obavy “produkčních” MO, kterým klesají rozpočty díky odlivu členů k vydejnám za levnějšími poplatky. Pro hodně lidi je ta tisícovka rozdílu dost velkým důvodem, proč jednou za rok pro povolenku zajet do vedlejšího města.
Dokonce si troufnu říct, ze pokud by přišel jiný navrh jak tomuto zabránit, tak by se jim Rada docela vážně zabývala. Zatím za ten rok a půl co se stanovy řeší jiný navrh nepřišel.

Ing. Martin Hřebejk - Profil | Út 11.8.2020 20:17:50

Thomic >> Děkuji za odpověď. Už mi to dává smysl.

tomvec - Profil | Út 11.8.2020 19:45:01

nofish >> Jak tady Thomic dal hrubý nástřel, že se za brigády vybere 160 mega, tak po sjednocení to bude 200 mega, nebudeme přeci sjednocovat na průměr, ale na nejvyšší poplatek, že. To už jsou slušné peníze, se kterými budou manipulovat.

nofish - Profil | Út 11.8.2020 18:14:05

Thomic >> myslim, ze hodne velka cast evropy neco jako zarybneni ma, nevymyslel bych konspiracni teorie. Mezi nami, vztah mezi lovicim a statem a najemcem by nebyl problem, ale proc? Svaz je fajn vec, jen je v nem spousta cinnosti, ktere odcerpavaji finance revirum a tak se ted vymysli jak jich sehnat vice. Rekneme na rovinu, ze v navrhu treba je, ze brigady v ramci jednoho poplatku s clenstvim by platili absolutne vsichni. Takze se vybere za duchodce, zeny. Jsem pro, stejna sluzba - stejna cena. Ale vypada to, ze proste jde jen o penize.

Thomic - Profil | Út 11.8.2020 17:30:15

tomvec >> Ne, to je reakce na myšlenku rozbit svaz na atomy, zrušit ho jako celek a fungovat na úrovni místních organizaci, což by znamenalo každých deset let všechny revíry presoutezit nejvyšší nabídce (což je osud všech dekretů, které jsou přiděleny po roce 2004).
Jen je potřeba chápat věci v širším kontextu, bohužel mám opravdu pocit, že někteří diskutující mají pohled na věc poměrně úzký a vůbec si neuvědomují rizika, které jejich návrhy nesou.
Jako mluvčí tu nevystupuji, nepodepisuji se tak a jsem zde mnoho let predtim, než jsem to začal dělat. To jen pro pořádek, dokonce i já má občas právo na vlastní názor :) oficiální stanoviska Rady zveřejňujeme na oficiálních kanálech Svazu, což MRK bohužel není.

tomvec - Profil | Út 11.8.2020 17:19:39

Thomic >> To je názor ČRS (jste jeho mluvčí)? Když nastane situace, že nás MO nebudou potřebovat, my přijdeme o moc a finance, tak budeme postupovat metodou spálené země a z ješitnosti to zlikvidujeme všechno a pro všechny?

Willow - Profil | Út 11.8.2020 17:10:43

sven >> Jenže Vladimíre,bavíme se o majetku v roce 2020 . víš,že nárok má i nerybár .jako účastník dědického řízení ..A tam se počítá vše,ne jen že za poslední rok dal jako důchodce ..0..ale jde o celkovou investici pro MO.
Byl jsem kvůli tomu u soudu na dědickém řízení.Mo to nedala.. protože většina plateb byla bez papíru.A tam ten průser Mo začíná..
Na černo a nikdo to nespočítá. a tím to začíná...

Thomic - Profil | Út 11.8.2020 16:57:50

FockeWulf >> Pak se ptám jestli není úplně nejjednodušší se úplně vykašlat na organizovaný rybolov, zrušit i ty místní organizace a nechat vztah čistě mezi rybarem a státem/majitelem vodní plochy. Většina světa stejně nic jako zarybneni nezná, když se ryby vychytaji, ubyde rybářů a zase dostanou šanci se vzpamatovat. Z rybářských kroužků můžeme nasekat OPSka jako mají třeba modeláři... tržní prostředí by si poradilo.
Takhle nějak to mate na mysli..? Nemyslím, ze byste sehnal dost členů Svazu, aby Vás model podpořili. Ke klíčovým věcem totiž potřebujete nikoli nadpoloviční většinu přítomných na schůzi, ale nadpoloviční většinu všech členů. Což je dobrá brzda prave pro tyto pokusy.
PS: místní organizace sice mají právní subjektivitu, ale jsou to pobocne spolky ze zákona, které rozpuštěním hlavního spolku (“Rady”) zanikají. Převod pobocneho spolku na hlavní spolek možný není, legální vyvedení majetku mimo režim odprodeje z MO na nějaký nově založený spolek rovněž nelze, nejedná se o právního nástupce. To jen k upřesnění potenciálních teorií.

sven - Profil | Út 11.8.2020 16:37:10

Willow >> Ahoj. Majetek sice zůstává v zápisu na katastru ale je ti odepřeno právo na něm hospodařit a užívat, podle své potřeby a představ.
Tedy v tom vidím jistou paralelu např. s majiteli činžáků v dobách minulých, kdy jim do nich stát nasadil proti jejich vůli i nepřizpůsobivé nájemníky, určil výši nájmu a přímo se tím podílel na jejich devastaci..
Kdyby toto tušili tehdejší brigádníci, zahodili by lopaty do pangejtu ...

FRANK71 - Profil | Út 11.8.2020 16:32:19

FockeWulf >> chlape je s tebou sranda, ale už by to chtělo trochu inteligence. Všeho moc škodí. Díky.

Willow - Profil | Út 11.8.2020 15:57:11

sven >> Dekret je jenom na číslo revíru podléhající pod příslušnou Mo,PS.
Majetek zůstává,pokud nový nabyvatel nevyrovná účet.

sven - Profil | Út 11.8.2020 14:44:28

pheasant_tail >> pěkná sviňárna... soutěžit o svůj majetek, který jsme vlastníma rukama a ve svém volném čase vybudovali anebo za finance vydřené členskou základnou MO, odkoupili od třetí strany...
To by nevymyslel ani bolševik v únoru 1948 ...

pheasant_tail - Profil | Út 11.8.2020 14:39:06

FockeWulf >> Dekrety bohužel nejdou jen tak přepsat, musí se to soutěžit :-(

FockeWulf - Profil | Út 11.8.2020 13:20:28

nofish >> Právě proto, dekrety na základě vůle členů přepsat zpět na MO a pak udělat roamingovou ( sdílecí ) smlouvu. Snadné, jednoduché.

nofish - Profil | Út 11.8.2020 13:13:07

FockeWulf >> Nepiš "servis členům" to už tady bylo :-D jsem si dovolil napsat, že k tomu slouží část těch peněz z brigád a že prý ne, že mají jít na revíry a ne potřeby MO. Až tomu tak bude, připrav se na výdejní dny povolenek každé druhé úterý v měsíci 14-17hod a konec :-) Mi to připadá, že někteří lidé neví, co a jak funguje :-)
Oni by se rozpustili, ale nemůžou, nechali si (ÚS a Rada) na sebe napsat dekrety, takže vydírají MO tím, že oni jsou ti, kdo bude rozhodovat. Ale tu práci za ně pořád musí dělat MO. Na tom není nic k nepochopení, ne?

FockeWulf - Profil | Út 11.8.2020 13:07:27

Thomic >> Zdravím mluvčího nás všech:)
Jak jsem to tu četl napadla mě kacířská myšlenka související s smyslem ÚS a Radou ČRS atd...
Podle mě, zcela zbytečné orgány, rozhodující je MO a její členi. Co kdyby jste se rozpustili, nechali MO žít svým životem ( oni nejlépe vědí, jak se svým majetkem naložit a co mají dělat ) a místo drahé správy a velmi neefektivního řízení se uplatnil jednoduchý princip unbundlingu - rozdělení zdrojů a služeb nad nimi. Místo ČRS jednoduchý roaming k revírům ( klidně pod správou MZ ), včetně několika základních business modelů povolenek ( stejně jako dnes ). Ušetří se, bafuňáři ztratí moc a koryta a zlepší se servis členům. Co Vy na to?