Proč mi praská boilies?

Mám problém s boilies. Vymýšlím vlastní směsi a něco jsem na to i pochytal. Ale mám problém při sušení.Boilies mi cca po 24 hodinách začne praskat. četl jsem tady na mrku že to dělá rychlé sušení. No ja suším na balkoně nebo v kuchyni na plechu co se dává do trouby. Podotýkám že to je ve stínu a na podzim byly i venkovní teploty nízké (balkon) takže myslím že o prudkém sušení nemůže být řeč. Díky za každou dobře míněnou radu. Do reakcí přidám jeden mix. Ale dělá mi to takřa u všech. Něco dělám zkrátka blbě. Díky
Autor diskuse: JSOB - Profil , 15.4.2009 kaprařina - nástrahy, návnady
100 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NPvl - Profil | Pá 13.11.2015 9:57:47

Nebo lebka

Nu.x.a. - Profil | Pá 13.11.2015 9:51:58

lepší prasklé bojlíz než prasklá pata!

NGlasy - Profil | Pá 13.11.2015 9:30:36

BobešPraha >>
dávkování klíčků 5-20% na kilo

hrnec=> voda2cm ¨=> pařák na knedlíky=> přiklopit poklicí=>voda se vaří¨=>dám vrsvtu kuliček=> pařím cca 5min=> když mm pocit že už by to mohlo vyndám jednu a rozříznu ji=>pokud se mi to líbí tak je vyndám a dám další,když ne pařím ještě cca2min....

NBobešPraha - Profil | Pá 13.11.2015 8:45:39

JSOB >> Ahoj, prosimtě kolik si dával utěh žlutejch kuliček co ti nepraskali klíčků na kilo? a nevíš o nějakém návodě na napařování boilies? Dík.

NZdendahat - Profil | St 20.4.2011 22:37:37

A nedáváš tam něco, co obsahuje škrob? páč já jednou jako esenci použil puding, vonělo to fantasticky ale asi po třech dnech to bylo jak karafiáty :-))

ale jak řikal v tom filmu Hanzlík - Pamatujte si, chybama se člověk učí :-))

NFanax - Profil | St 20.4.2011 22:05:23

Koblizek86 >> O boilie jsem Ti psal na SZ a zatím nic nového.

NKoblizek86 - Profil | St 20.4.2011 21:48:15

ještě se suší.Z neděle na pondělí jdeme lovit,tak to vyzkoušíme.

NFanax - Profil | St 20.4.2011 21:46:39

Koblizek86 >> Jak Vám vyšly pelety?

NKoblizek86 - Profil | St 20.4.2011 21:27:25

Toony >> Já dělám boilie 16mm a když vyplavou na hladinu,tak vařím ještě 2min.

NToony - Profil | St 20.4.2011 14:51:41

pepa-č >> Koukam, ze tu jsem mozna nekdy prilis duverivej :D ...

Npepa-č - Profil | St 20.4.2011 14:49:53

Toony >> já jsem sice svině, ale jen trochu :-))

NToony - Profil | St 20.4.2011 14:49:04

pepa-č >> Tak ale zase sem rad, ze jsi me v tom nenechal :D

Npepa-č - Profil | St 20.4.2011 14:48:04

Toony >> tím spíš vyčkej na jinou radu :-))

NToony - Profil | St 20.4.2011 14:47:35

pepa-č >> To ty ses na me takhle osklivej, jo?:)) Ja se o to chci prave pokusit, takze to je pro me stezejni otazka :D

Npepa-č - Profil | St 20.4.2011 14:46:50

Toony >> raději počkej až ti poradí někdo, kdo boilí fakt vaří :-))

NToony - Profil | St 20.4.2011 14:45:18

pepa-č >> takze 5 minut a bude se trochu rozpoustet, jo?:)

Npepa-č - Profil | St 20.4.2011 14:25:11

Toony >> jako vajíčka - 5minut na měkko, 10minut na tvrdo.

NToony - Profil | St 20.4.2011 14:23:13

Chlapi, jak dlouho varite boilie ve vode?

Nhooligans - Profil | St 20.4.2011 14:16:36

Problém odstraněn

NArsenal - Profil | Pá 8.4.2011 14:22:43

I.M.O.T.H.E.P. >> Hezké,hezky to máš naskládané.Na takové boiles radost pohledět....klobouk dolů :-))

NI.M.O.T.H.E.P. - Profil | Pá 8.4.2011 14:21:21

hooligans >> nech tuto práci na odbornících a rozvážej rohliky

NI.M.O.T.H.E.P. - Profil | Pá 8.4.2011 14:20:20

.

NI.M.O.T.H.E.P. - Profil | Pá 8.4.2011 14:17:14

.

NI.M.O.T.H.E.P. - Profil | Pá 8.4.2011 14:15:58

Slavíček - 7.4.2011 21:44:51 >> když to člověk umí tak je to brnkačka

Nhooligans - Profil | Pá 8.4.2011 13:49:53

Slavíček >> pěkná práce....

NSlavíček - Profil | Čt 7.4.2011 21:44:51

Vařeno 1.5 minuty počítám čas od v hození do vody . Sušený týden a nic nepraská.

Npetr12 - Profil | Čt 7.4.2011 19:18:28

Radek Š >> hm..dobrý...a ta podoba...o))..nejde mi načíst fotka,mám ji v blbém formátu,tak sorry

NRadek Š - Profil | Čt 7.4.2011 18:20:11

JSOB - >> já jsem sušil ve sklepě asi 2 měsíce. Boilie nepopraskalo a hlavně ho mám už 4 měsíce v pytlíkách a žádná plíseň. Podle mě to praskání bude složením směsi. Když tam nedáš dostatečné množství pojivých komponetů tak to praská. Zabývám se kuličkama třetím rokem. Něco pro pokuk.

NTulo - Profil | Čt 7.4.2011 16:27:47

Myslím že je lepší chvilu vařit než dlouho napařovat.

NSlavíček - Profil | Čt 7.4.2011 15:35:00

Arsenal >> Není to tak znatelný jak tvrdíš budu ti muset někdy poslat foto vody po vaření . Všechno záleží s čeho máš směs ? Ostatně pokud se něco vaří nebo napařuje tak se ničí některé látky . Vitamíny aminokyseliny jsou citlivé na teplo .

Npetr12 - Profil | Čt 7.4.2011 13:46:48

hooligans >> pokud se nedaří ani při využití všech normálních rad..,,přidej trochu sladkého kaseinu..

NFanax - Profil | Čt 7.4.2011 13:12:31

don Ferrari >> Přesně tak ty popraskané používám na krmení,do teplejší vody jsou koule v pohodě,letos chci zkusit pelety samo domo.

Ndon Ferrari - Profil | Čt 7.4.2011 13:05:47

Fanax >> taky mi občas nějaká praskne, ale jak píšeš, pouze ty do studené vody, tam také používám málo oleje, ale to praskání není nic tak hrozného, k háčku dávám patronu z PVA a do toho půlené boilies, no a to právě ty popraskané, ať ti to jezdí, :-)

NFanax - Profil | Čt 7.4.2011 12:48:58

don Ferrari >> Souhlasím s tebou,letos jsem dělal prvně na páře,myslím si,že s vařeným boilie se to srovnat nedá,jak s barvou tak i chutí.Je pravda,že mi jich také pár popraskalo.můj mix byl složen-ptačí zoby,mléko,a byl dost hrubý a málo oleje.Dělal jsem ho jen do studené vody. Ať se daří.

NArsenal - Profil | Čt 7.4.2011 12:32:06

Slavíček >> don ferrari tady už psal o tom,ohledně RR jak pracuje ve vroucí vodě.Na páře se ti ztratí veliké minimum včetně AMK-ách například.Horká-vroucí voda rozpouští a zároveň vysává látky.Proč ti voda po uvaření voní např.po olihní?Můj názor.

NSlavíček - Profil | Čt 7.4.2011 12:15:09

Arsenal >> Ono taky záleží jak dlouho to vaříś ? Vařím jenom tak dlouho kolik je nezbytně nutný a pak dlouho suším . Zkoušel jsem i napařovat neviděl jsem v tom takový rozdíl . Doba varu koule 20 mm je u mě max 2 minuty ale od v hození do vody ! Dávám jenom tolik aby se voda nepřestala vařit .

NArsenal - Profil | Čt 7.4.2011 12:04:13

pájanb >> Jedna kulička dělaná na páře vydá za pět kuliček dělaných ve vodě.Můj odhad.To neví,když boiles doma nevyrábí...

Npájanb - Profil | Čt 7.4.2011 11:56:47

Sla >> blbě položená otázka OK - drzá odpověď :-):-)

NSla - Profil | Čt 7.4.2011 10:50:58

vareni ve vode: pro me + rychlost, jednoduchost. nevadi mi ze se neco vyvari.
vareni v pare: - zdlouhavost. ze se nektere latky nevyplavi mi je sumak.

radsi se zaobiram vyberem místa a taktikou nez se babrat doma s parením (fakt nesnasim delani boilie) a výsledek u vody 00 nic.

NArsenal - Profil | Čt 7.4.2011 10:31:08

don Ferrari >> Plný souhlas s Tebou...

NArsenal - Profil | Čt 7.4.2011 10:30:09

Sla >> To je právě ono.Pár minut a hotovo.Netvrdím,že boiles dělám vysloveně jen na páře.Vařím taky ve vodě a to většinou u vody.Když mám čas,doma dělám na páře.Nespěchám u toho a vyhraju si,záleží mi na kvalitě.

Ndon Ferrari - Profil | Čt 7.4.2011 10:29:44

Sla >> lepší je pára, dělal jsem nedávno boilies s dost velkým obsahem RR a část jsem uvařil, voda byla rudá jako prase a po vysušení jsem ty nad párou měl krásně červené a ty vařené pouze světle červené, podle mě je lepší napařovat, je to sice na delší čas, ale určitě se to vyplatí, můj názor tedy :-)

NSla - Profil | Čt 7.4.2011 9:53:48

Arsenal >> já ničím. ja bych vařil. hodim do kotle 2 kila najednou a za par minut mam hotovo.

NArsenal - Profil | Čt 7.4.2011 9:37:00

Sla >> Čím jiným bys to chtěl dělat? :-)

NArsenal - Profil | Čt 7.4.2011 9:15:59

JSOB - >> Boiles vařené a napařované je úplně jiný proces.Když jsem začal s napařováním řešil jsem podobný problém s praskáním.Ze začátku jsem to dělal par minut a hlavně dával několiv vrstev na sobě.Tento proces časově nestačil a musel jsem prodloužit čas napařování na 15-20 minut v závislosti na množství.Přitom je nutné kuličky promíchat.Nebo ještě jednu variantu provádím,kuličky max.dvě vrstvy na sobě a čas napařování se přitom zkrátí na 5 min.Tady opět záleží na velikosti boiles.Problém může taky nastat při struktůře těsta a používaní hodně mastných surovin včetně rozdrceného partiklu!!! Horká voda zacelí rychleji pojivé komponenty ale samo i dost toho vyplaví,tudíž dochází ke ztrátám.Pára to až tak neumí a po zchlazení kuličky např.i líp voní...
Je to úplně stejné jako když pro sebe připravujete jídlo.Chcete-li dušenou mrkev a děláte to na páře,mrkev si zachová svou barvu a hlavně chuť.

NSla - Profil | Čt 7.4.2011 8:45:35

pájanb >> kdybych chtel naparovat tak bych to dělal nad vodní párou.

NArsenal - Profil | Čt 7.4.2011 8:44:36

pájanb >> Friťák na to používám.Síťový košík musíš podložit,aby nebyl těsně u dna.

Npájanb - Profil | Čt 7.4.2011 8:13:30

chlapi nad čím se vám napařuje nejlépe

Nhooligans - Profil | Út 5.4.2011 21:44:39

Ještě nějaká rada?

Nhooligans - Profil | Po 4.4.2011 12:15:52

??

NJSOB - Profil | Po 4.4.2011 10:27:44

rover >> Nevzdal jsem to, experimentoval a vytrval a kapr uz taky prisel. :-)))

to All: Tak me uz boilies nepraska. Svedl jsem to na strouhanku a nedovareni.:-)) Delal jsem takove prvopokusy z toho co bylo doma. Ted delam kulicky s kteryma jsem spokojen a naparuji je.

NFishky - Profil | Po 4.4.2011 10:24:42

pájanb >> vím vím, jen já psal kolegovi, co oživil diskuzi po roce. Věřím, že JSOB to po roce od zadání otázky už vyřešil ;-)

Npájanb - Profil | Po 4.4.2011 10:19:56

Fishky >> má recept na konci diskuze

NFishky - Profil | Po 4.4.2011 10:17:14

pájanb >> kdepak, bude to tím kravincem :-))

Npájanb - Profil | Po 4.4.2011 10:14:55

a nepomohlo by dát více bílků než celých vajec - bílek více pojí né?

Nšmudla - Profil | Po 4.4.2011 10:07:23

P!F >> Souhlasím s kolegou. Když budeš dělat hliněné omítky a nepřidáš ostřivo(písek a hrubší nesmrskávací částice tybu drobný štěrk) a namletou slámu(vláknina). tak pak při schnutí se jíl smrštěje více než ostatní složky a pak se na stěnách dělají nehezké praskliny.
Přidej písek a slámu a přefiltrovaný kravinec, pak praskání přestane. Písku se na poměr jíl hlína dává cca 1:1 a 2:1(2díly písku, 1 díl jílu).

NP!F - Profil | Po 4.4.2011 0:46:44

JSOB - >> tipujem to na prilis jemnu strukturu, pokial to je tak, vysusuju sa gulicky nerovnomerne a robi to zlobu, stalo sa mi to ked som si robil "specialky" na niekolkohodinove vychadzky. Ked som prisypal hrubsie zlozky prestalo to.

NFishky - Profil | Ne 3.4.2011 23:57:29

hooligans >> bez receptu se těžko radí. Hod sem recept, pak se dá z něčeho odpíchnout, takhle to může být cokoliv. Někdy pomůže albumin, jindy stačí hladká mouka, olej, směs nechat odstát či ji pořádně prohnětat, u těch složitějších pak stačí komponenty spojit v jimém pořadí a je vymalováno.

Njojokill - Profil | Ne 3.4.2011 23:24:24

takový problémy s koulema jeste ze moje koule nepraskaj

Nrover - Profil | Ne 3.4.2011 22:00:27

JSOB - >>
Boilies je prostě komplikovaná věc, jak na výrobu, tak na chytání :-(
A přesně v tomto duchu s ním zažiješ to možné, ale hlavně to nemožné. Tato nástraha je prostě o štěstí, ...a to o hodně velkém ! Experimentuj, a vytrvej, vysněný kapr jednou možná přijde. Hlavně to nevzdávej !

NKocháč - Profil | Ne 3.4.2011 22:00:04

e500 >> Knedlík? Není to spíš nok?

Nhooligans - Profil | Ne 3.4.2011 21:55:40

e500 >> no prave

Ne500 - Profil | Ne 3.4.2011 21:52:06

hooligans >> Víš co, má to takovou divnou strukturu jak převařenej sraženej knedlík.

Nhooligans - Profil | Ne 3.4.2011 21:40:11

e500 >> Olej tam ...byl ,ale asi málo

Ne500 - Profil | Ne 3.4.2011 21:36:24

hooligans >> A olej jsi do toho dal? Podle mě praská protože není pružné. Zkusit tu mouku tam je gluten a škrob a když se to dobře vymíchá, tak by to praskat nemělo.

Nhooligans - Profil | Ne 3.4.2011 20:45:44

e500 >> Glutenu tam je podíl 5% což si myslím ,že je dost

NZdena1 - Profil | Ne 3.4.2011 17:38:21

JSOB >> Ja to dělam taky na paře ale 7-8 minut. jinak ve vodě to vařím dokud to neplave jak knedliky.

Nfilfas - Profil | Ne 3.4.2011 17:33:08

jak dlouho nechat koule naparovat nat parou?ve vode nechavam az vyplavou

Nsobotas - Profil | Ne 3.4.2011 17:16:28

Letos jsem skoušel poprvé dělat boilí(ručně) a první várku jsem šulal tak normálně a to mi praskalo.Tak jsem na to tlačil a to už bylo dobré.

Ne500 - Profil | Ne 3.4.2011 17:08:54

To těsto je pravděpodobně bez pojivých látek, proto praská. Přidej do směsi gluten nebo pšeničnou mouku.

NI.M.O.T.H.E.P. - Profil | Ne 3.4.2011 17:04:35

don Ferrari >> přesně tak moc suché těsto

Ndon Ferrari - Profil | Ne 3.4.2011 16:39:41

hooligans >> může to dělat moc suché těsto, sušit to musíš na chladném, větraném místě,

Nhooligans - Profil | Ne 3.4.2011 16:34:16

Směs je postavena na Ptačich vaj.zobech je tam něco málo mleč.proteinu a děla to při pomalem sušení hned první den po uvaření..

Ndon Ferrari - Profil | Ne 3.4.2011 15:16:42

hooligans >> trošku se rozepiš, jakou máš směs, jak sušíš.

NTulo - Profil | Ne 3.4.2011 14:57:43

hooligans >> jo to znám,musíš to prvně pomalu sušit a jak ti to začne mírně praskat tak to dej zmrazit a zase pomalu rozmrazit .

Nhooligans - Profil | Ne 3.4.2011 13:54:28

řez