Je někde svazovoda voda bez kapř?

Asi scifi otázka...ale už by bylo na čase vyjít do ulic a zaprotestovat si a zakázat cpát všude slizkékho kapř, jsou určitě mezi náma rybáři kteří by přivítali velké nádrže,rybníky,tůně ,pstruhové potoky a řeky bez všudypřítomné ryby domácí.
Autor diskuse: u x a - Profil , 17.11.2019 všeobecné - RŘ, MO, svazy

kterou rybou by jste chtěli nahradit kapř??

A) štice4%

B) candát28%

C) struh4%

D) lín41%

E) plotice3%

F) mník1%

G) cejn4%

H) karas1%

I) parma7%

J) ostatní6%

Od 17.11.2019 hlasovalo 137 čtenářů.

1 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nfotojakes - Profil | Ne 24.11.2019 20:53:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

1Mara >> a víš o tom, že se u nás rapidně zkrouhlo vysazování kaprů do Labe?

Víš o tom, že se výbor ÚS rozhodl na popud HO nadále nevysazovat kapry nad plán, aby se utratili peníze jak tomu bylo v předešlých letech?

Víš o tom, že se už nebudou vysazovat ty generační štiky po výtěru, na které si někteří stěžovali?

Víš o tom, že ty úspory na kaprech (a mnoha dalších věcech) se dělají zejména proto, aby ÚS skončil s velkým přebytkem hospodaření a díky tomu se mohlo do fondu nákupu revírů napumpovat maximum prostředků?

Víš o tom, že náš ÚS má na podporu chovů vedlejších druhů ryb nastaveny pro MO ceny, které jsou na úrovni maloobchodního prodeje na běžném trhu? Třeba za potočáka máme myslím nejvyšší cenu v ČRS, která je dvojnásobná oproti cenám v jiných ÚS.

Nebo ti stačí povídat vždy jen o tom špatném?

Vaše i naše revíry mají velkou výhodu, máme většinu vod pod jedním číslem revíru a ZP je jako celkový pro všechny tyto vody, takže tam je obrovský prostor pro to na jednotlivých vodách hospodařit dle jejich charakteru. Jasně, těm "kaprodromům" pro masu rybářů se asi nevyhneme, ale některé vody lze vyčlenit třeba pro lína, nebo dravce. Já to tady praktikuji po celou dobu co jsem hospodář a po pěti letech už jsou výsledky. Já vím, že někdo je na porovnání výlovku háklivý, ale pokud se nebude dělat nějaký odborný monitoring jako vodárenských přehradách, tak jiné porovnání není.

Revíry o které se starám patří k těm středně velkým, cca 200 ha (dohromady asi 30 nádrží) a přesto jsou u candáta, štiky i toho bláznivého kapra mezi prvními 10-20 revíry v rámci ČRS vedle revírů jako jsou lipno, orlík, nechranice (štik se u nás nachytá víc jak na nechranicích). U toho lína byl výlovek lína na Bílině 6 za minulý rok dokonce nejvyšší v rámci celého ČRS.

Víš co je na tom všem nejdůležitější, nenechám si do toho kecat nikým jen proto, že ten či onen preferuje tu, či onu vodu... A že těch snah jak členy, tak funkcionáři abych tohle nasadil tam a tohle sem bylo hlavně ze začátku dost.Tím neříkám, že do toho hospodaření nezohledním pokud má někdo racionální postřeh či připomínku, nemůže vědět vše, když na ryby moc nechodím :-)

NPanTloušť - Profil | Pá 22.11.2019 23:26:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nofish >> No dovol. Já jsem se třeba letos snažil chytat Lína cíleně. Vytipoval jsem si několik vod v mém okolí, včetně míst která jsou na Lína vhodná. A výsledek? Lína jsem si nechytil žádnýho, zato malejch kapříků jsem nachytal tolik, že už bych 2 roky kapra vidět nemusel. Přitom není to tak dávno co byl Lín pro mě relativně běžnou rybou. U candáta nemohu posoudit, toho jsem si letos chytil poprvý :). Ale u Lína je ten úbytek celkem znát, a co jsem četl články tak nejsem sám kdo si toho všímá. Nejsem vystudovaný ichtyolog, ryby mám jako zájem, ale říkám si jestli v tom nemá prsty právě zmiňovaný kapr. Přeci jen se jedná o konkurenční druh, navíc vysazovaný v obrovském množství.

NAttta_vlastimil_vasi - Profil | Pá 22.11.2019 11:54:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jokinen >> Lži... každá ušetřená koruna jde na nad rámec vysazeného kapra a tím pádem není poptávka po C = není ani nabídka.

NKnapík - Profil | Pá 22.11.2019 9:53:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

atislav_fishing >> Attta_vlastimil_vasi - 22.11.2019 9:51:44 >> sakra

Nfotojakes - Profil | St 20.11.2019 13:23:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jsou, na Mostecku určitě ;-) Na druhou stranu tam skoro nikdo nechodí, je to pár jednotlivců, které baví chytat líny, ale jinak jsou ty revíry skoro bez lidí i když jsou velmi dobře dostupné a rybář má auto u sebe... Čekal jsem, že o ty vody bude větší zájem, když jsem se rozhodl tam minimalizovat kapra ve prospěch lína...

Nzdevac - Profil | St 20.11.2019 9:29:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

u x a >> Jo, souhlasím. S tebou i kolegy níže. Ale kolik lidí to tak má? Já měl hrouzky a karasy v malém zatopeném lomu na zahradě. Přesto jsme jako kluk toužil po kaprovi. A stejné to má i syn. Máme tu rubník, je v tom směs všeho. A přesto se tam chodí hlavně na kapry a amury. Přijdy, desítku vlasec, zrnko kuku nebo červíka a se splávečkem si mohu chytat celý den, co chci. Jenže co lidi baví? Tohle ne... pořebují vybalit všechny bračny a kufry, složitě laborovat s teplotou vody, teplotou vzduchu, smerem větru a počtem kachen na hladině aby vybrali správnou kouli, musí nastavit pípáky, zkušeným okem proměřit vše a hodit to přesně k protějšímu břehu (je jedno, kde kdo sedí, vždy se háže k protějšímu břehu)... a pak tam 4 hodiny sedí a sedí... pak kapr zabere, rybář se rozkročí, špička ohnutá, on postoj jak u dvoumetrového sumce, lidi okolo ho sledují, kolemjdoucí se zastavují, maminky ukazují dětem... pak vytáhne na břeh 50 kapra, všichni to obdivují... prostě tohle při lovu karasů a hrouzků nezažiješ. Vytáhneš plotici a všichni to mají za naopak za smůlu.

A že je tohle chytání hloupost? Je, ale bohužel tak chytá obrovské množství lidí kteří také nakupují potřebný vercajk. Stačí na swingeru udělat o ozdobný kroužek více a už to lidi mění. Kreativec se dobře vyspí, napíše nový slogan na starý naviják, kterému se dodá další číslo nebo písmenu už do tak sci-fi názvu, a všichni se mají dobře.

A jen na okraj - i já už chodím jen na kapry nebo amury. Důvod je tedy trochu jiný, než jsem popsal, ale souvisí s tím prasokaprem. Hrouzek, lín, plotice... to vše jsou krásné a málo viděné ryby, je mi jich líto si je chytat jen tak pro zábavu nebo je sežrat. Takže k vodě zajdu jednou za čas chytit kapra pro známé, ale ani to už ne. Kapra nemusí a jiných ryb je mi líto. Tak jsem začal jezdit na kole :-) A když mám chuť na ryby, něco si koupím.

NPanTloušť - Profil | Út 19.11.2019 19:57:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

zdevac >> No to je v podstatě o čem jsem psal. Trh se přizpůsobuje poptávce, to je jasná. Ale otázka je proč je poptávka právě taková. Podle toho co píšeš, to vypadá že většinu lidí zajímá jen a jen kapr, tudíž nedokážou ocenit ulovení třeba toho rekordního Perlína. Je to pro ně prostě něco cizího co nedokáží posoudit, páč o tom nic neví. Mimochodem, ten kdo se někomu posmívá že má nějakou starší či "horší" značku, tak ten je s prominutím id**t a nezaslouží si pozornost. Teď ovšem vyvstává otázka jak z tohodle problému vyklouznout. Skoro si říkám jestli nebudeme muset založit nějakou neziskovku na záchranu reofilek :).

Nzdevac - Profil | Út 19.11.2019 19:12:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

PanTloušť >> No psal jsi o té nabídce, že vše je na kapra. A proč? Všechny firmy a výrobci se snaží chovat ekonomicky a nabídku přizpůsobují poptávce. Tedy není to tak, že by všichni rybáři chtěli kapra, protože všichnu výrobci nabízí a preferují kaprařinu, ale firmy dělají hlavně kapřinu, protože to chtějí téměř všichni. Trh pro ostatní je zanedbatelný. A jaká je v tom logika? Jednoduchá - vem si těch mamlasů, co se s kapry fotí nebo jsou za hrdiny, jak dlouho je tahali nebo na ně chodili. Nebo jak se vedou zasvěcené debaty o koulích, boilies, atraktorech... Dovedeš si představit, jak se dotyčný fotí a chlubí třeba tlouštěm? U normálních lidí nerozhoduje obtížnost lovu nebo unikátnost úlovku, ale velikost. S fotkou 70 kapra budeš za daleko většího machra, než s fotkou rekordního perlína. S výbavou za pár korun při lovu běžné ryby na splávek budeš za lúzra, kdežto když přijdeš s trakařem se značkovou výbavou.... Ale ono to není jen o rybách. Kamarádovi se na stavbě rozbilo značkové bourací kladivo a druhé měl daleko doma. A tak jen sjel koupit nové do Lidlu, bylo to nejlevnější a nejrychlejší řešení. Udělal s ním potřebné a pak se ho chtěl zbavit, protože se mu kámoši smáli, s jakou sra*kou dělá. Chtěl ho zničit, dělal s ním to nejhorší, ale ono pořád maká a maká :-( Jenže je to z Lidlu, to profíci přeci nepoužívají... A stejné je to i s rybařinou. Kdo chce, dávno si jiné ryby, než kapř, chytá. Ale dokud bude většina preferovat kapra, firmy budou nabízet kaprařské věci.

Npetrikveprik - Profil | Út 19.11.2019 9:21:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nofish >> toť velmi diskutabilní otázka.. když je voda pstruhová, měla by být pstruhová.....to jestli se dostane do zaryb.plánu kapr, je začátek konce každé pstruhové vody. Dnes máme kapra běžně i v pstruhovém potoku a to v poměrně velkém množství!

Až jednou budeš místo pstruhů a lipanů v Moravici na přívlač a muchu tahat kapry tak si na mé slova vzpomeneš.

NIza - Profil | Út 19.11.2019 6:25:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

u x a >> Plány na zarybnění zhatí,......

NIza - Profil | Po 18.11.2019 18:16:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

karlak >> Ukaž mi vodu, kde je přemnožený sumec? Teď se nebavím o tom, že má nějaká organizace výjimku a provozuje lov 24h. Účelem je to, aby tam bivákáři mohli být rozvalení více dní v kuse a už nikdo neřeší, že výjimka na revíru je z důvodu "přemnožení sumce" a oni mají ve vodě koulíz.
Dobře ty, oni dravci se živí rybkami...čím se živí plůdek a ty malé rybky? Která ryba nejvíce ničí přirozenou potravu potravních rybek? Která ryba nejčastěji snižuje průhlednost vody a s tím efektivitu fotosyntézy ve vodě?
V našich vodách je jediná přemnožená ryba. No a tou je ještě navíc chráněný kapr.

NIza - Profil | Po 18.11.2019 15:48:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tlak na dravce je velikej o tom žádná, ale vraťme se k tématu kapr. Jak psal bratr uxy, proč je tato ryba, která je jednoduše vypěstovatelná a dosazovaná až v neúměrném množství, navíc chráněna? Proč jsou organizace, kde se můžu vzít dva kusy dravce každý den v roce a kaprů jen jednoho za den a navíc třeba jen 30ks za rok? Na kapra je taky takový tlak jako na dravce?
Další věcí, která mluví v neprospěch dravců jsou omatlávači a egohoniči v počtech ulovených mikrorybek s nálepkou dravce. Pak má dravec vyrůst....a když vyroste, kdo pustí mírového dravce?
Cestou by bylo kapra přestat zbytečně chránit a ochranu zaměřit na jiné druhy ryb a né na nejpřemnoženější rybu v ČR.

NSamael - Profil | Po 18.11.2019 13:33:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Aj na Slovensku je pár miest, ktoré sú kaprovou vodou a sú tam kapre, ale okrem toho je tam celkom dosť iných druhov rýb, ale je ich žalostne málo, bohužiaľ. Rybársky biznis je u nás postavený na zasr.nom kaprovi. Mňa tí, čo chytajú kapre vôbec neštvú, ale prečo zväz nedá väčšiu možnosť aj rybárom, ktorí chcú chytať iné ryby a neurobí aj úseky CHaP, kde by sa dalo zachytať aj viac dravcov, to ma veru štve.

Nsindeji3 - Profil | Ne 17.11.2019 23:08:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

u x a >> k70 je to nejlepší, co bylo kdy vymyšleno... konkurovat snad může jenom vynález kola a splachovacího záchodu

Nmilanpindryc - Profil | Ne 17.11.2019 22:47:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

u x a >> jako jo ale pro zacatek by stacilo nevysazovat kapra do rek a prehrad. Rybniky, ktery byly za ucelem jeho chovu postaveny, tak tam at je klidne tuna na m3.

Npotočák 62 - Profil | Ne 17.11.2019 22:20:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

uxa---to víš že taková voda je.Najdeš tam potočáka,lipana,domorodý duháky.Byl to boj prosadit a kupodivu si to ted´ rybáři pochvalují.Petrův Zdar

NPanTloušť - Profil | Ne 17.11.2019 21:28:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

u x a >> Tak já bych to tak extrémě neviděl. Kapr a duhák ať se klidně sadí dál. V rozumném množství a na rozumná místa, tak aby nedocházelo ke škodě. Nebudu zapírat že si občas nějakého kapříka nebo duháka rád nechytnu.
Osobně největší problém u tohodle přístupu vidím v tom jak málo jsou u nás ostatní druhy ryb popularizovány. Když jsem se byl letos podívat na For Fishingu, byl jsem docela zklamán. Drtivá většina sortimentu určena na kaprařinu, feeder a plavaná byla zastoupena jen minoritně. Na YouTube je situace podobná. Z populárních rybářských kanálů se 90% zabývá hlavně kaprařinou, zbytek jede přívlač. V Anglii je situace naprosto odlišná. Videí zabývajích se lovem Tloušťú, Parem, Línů, Plotic atd. je tam hafo, a podle toho to tam taky vypadá.

NPanTloušť - Profil | Ne 17.11.2019 17:42:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Znám pár úseků na některých tocích, kde se s kaprem nesetkáte. Problém je že s dalšíma druhama to tam taky není nijak veselý. Mimochodem jestli chcete protestovat, znám lepší témata než kapr. I když bral bych kdyby se sadilo víc línů, karasů obecných, podouství atd na úkor kapra. Ale to je asi opravdu sci-fi v naší zemi.

Npetrikveprik - Profil | Ne 17.11.2019 10:08:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

libuna17 >> ano je. Dokonce jsou i pstruhovky kde je v zaryb.planu rovnez kapr..

Červené karty: libuna17, Marleso