Lipno, candát. Co bude dál...

Kategorie: Dravci

Hydrobiologové provedlo v září 2023 průzkum populace sumce velkého v Lipně, který potvrdil, že jeho populace v posledních letech silně narůstá. Biomasa sumců ulovených rekreačními rybáři dokonce přerostla v roce 2022 biomasu ulovených candátů. „Při tomto průzkumu jsme odhalili ve volné vodě Lipna nejvyšší biomasu sumce ze všech dosud zkoumaných nádrží, přibližně 35 kilogramů na hektar. Navíc jsme zjistili, že candáti představují více než 10 % potravy sumce. Je tedy vysoce pravděpodobné, že sumec je oním faktorem, který ohrožuje přežívání candátů a znemožňuje návrat vysokých úlovků," vysvětluje Jan Kubečka.

Dlouhý článek:
https://www.jcted.cz/82196-candati-na-lipne-prekvapili-odborniky-treli-se-opakovane/

repsol, 26.5.

Diskuse k bleskovce

Moderátorem vybraný zápis - stále nahoře.

kubas. - Profil | St 12.6.2024 18:36:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

A je to :-).

1Mara - Profil | St 12.6.2024 19:05:07

kubas. >> zrovna sem to sem chtěl hodit 🤣🤣🤣🤣🤣

Rytíř - Profil | St 12.6.2024 18:53:49

kubas. >> no tvl:-))

computerfish - Profil | So 8.6.2024 11:06:50

Flip >> Pokud si pamatuji, první výzkum dělal pan profesor se studenty. Takže ohýbání, no fuj. Jen si pamatuji jeho lakonické sdělení. Ty ryby tým prostě nejsou. Tečka.

Bulda 64 - Profil | So 8.6.2024 10:42:00

Flip >>
.. business/byznys průvodcovský 🥵 a sportování všeliké,, včetně závodů a předvádění se, jakožto i propalování top míst přes kameru a foťák.. na svazové vodě.. jsi zapomněl...

Flip - Profil | So 8.6.2024 5:05:48

To all- už se k situaci Candátů na Lipně nebudu dál vyjadřovat,protože spekulací na tohle téma je mnoho. Můj závěr je tento. Množství lovích svazových rybářů a nesvazových rybářů benevolence svazu k cizineckým povolenkám, neustále se zvyšující technické vymoženosti rybářského vybavení,nedostatečná regulace počtu úlovků a jejich velikosti a konečně i ta velikost živých nástrah,to je ten SUMEC,kterej momentálně za to může může. Lipno je sice velká voda, ale je to spíš takový větší mělký rybník,kde nemá dravec možnost úkrytu ve vysokém vodním sloupci jako na jiných přehradách.Pokud si už konečně někdo tohle neuvědomí a nezačne podle toho šít na tuhle vody BP , tak se otázka candátů na Lipně bude řešit ještě za 100 let a svádět to pořád dokola na jiné příčiny než je skutečnost.
Pokud si někteří vzpomínají byly tu doby,kdy se vše házelo na triko bolenovi.Která ryba bude v pořadníku asi další?

Flip - Profil | So 8.6.2024 4:47:41

computerfish >> Neohýbal? V tom případě ať vrátí výuční list,když během několika málo let let prezentuje teorie a závěry,které si protiřečí. Nechci zde dokola prát staré prádlo. Ať si to každý koho ty,,objednané výzkumy" Lipna zajímají dohledá na Internetu. Je tam toho dost.
Vždy když lidskou chamtivost a hloupost schováváme za rozmary přírody,tak se mi z toho zvedá žaludek.

computerfish - Profil | Pá 7.6.2024 21:31:02

Flip >> Pana Kubečku znám osobně, kdysi jsem pro nej dělal statistické výpočty. Člověk s velkým renomé, nikdy by výsledky svých výzkumlů neohýbal dle přání jiných.

Flip - Profil | Pá 7.6.2024 21:12:16

Tarn >> dle mého soudu je to podle mustru -nehodící se škrtněte. Jinými slovy pan Kubečka udělá takový závěr výzkumu jaký chce jihočeský svaz momentálně slyšet. Tenkrát na té schůzi v Krumlově také Štěpán tahal z desek závěry a hodnocení pana Kubečky. A jak to dopadlo? to přece už vidíme.
Nikdo nechce nazvat věci pravým jménem a vzít na sebe zodpovědnost. Prostě kdyby nebyl sumec museli bychom si nějakého vymyslet. Je ale faktem,že dost lidí věcí neznalých jim to žere.

Tarn - Profil | Pá 7.6.2024 19:25:26

Flip >> ještě tak napsat, jaké to jsou ty dosud zkoumané co ? Aby to nebylo malé Lipno a velké Lipno a vyrovnávačka :) :)

rybomil - Profil | St 5.6.2024 13:17:04

Donrybarios >> sorry, měl jsem slabou slohovou chvilku. :-)

Pstruh27 - Profil | St 5.6.2024 8:56:58

Paul van Drax >> 15 % pri hĺbke 10 metrov je podľa mňa ešte nízke číslo. Ak sa jedná o malú rybu, väčšina "lovcov" ju z tých 10 metrov vypumpuje k hladine behom pár sekúnd. Potom už je otázne ako sa s tým tá ryba dokáže / nedokáže vyrovnať. Ono je pravda, že drvivá väčšina pustených Zubáčov (Candátov) po pustení spokojne odpláva a lovec je tiež spokojný, ale už nevie čo sa s tou rybou deje po 10 či 15 minútach. Ako sa hovorí v tom prísloví "čo oko nevidí - srdce nebolí".

Flip - Profil | St 5.6.2024 3:31:54

Kubečka č.1 - ,,Počty sumců narůstají, což bude mít vliv na kaprovité ryby i další dravce. V nádrži Lipno, která je vysoce položená, je však tento proces teprve v začátku,“ objasňuje Kubečka
Kubečka č.2-,,Při tomto průzkumu jsme odhalili ve volné vodě Lipna nejvyšší biomasu sumce ze všech dosud zkoumaných nádrží" vysvětluje Kubečka
Není nad to si zaplatit drahý průzkum takových kapacit. A ty, řadový rybáři se k tomu nevyjadřuj protože tomu nemůžeš rozumět.Ono vlastně tomu ani rozumět vlastně nejde.
Je třeba se proto na to dívat politicky a danný okamžik pouze použít co se právě hodí.