Lipno, candát. Co bude dál...

Autor diskuse: repsol - Profil , 26.5.
Moderátorem vybraný zápis - stále nahoře.

kubas. - Profil | St 12.6.2024 18:36:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

A je to :-).

1Mara - Profil | St 12.6.2024 19:05:07

kubas. >> zrovna sem to sem chtěl hodit 🤣🤣🤣🤣🤣

Rytíř - Profil | St 12.6.2024 18:53:49

kubas. >> no tvl:-))

computerfish - Profil | So 8.6.2024 11:06:50

Flip >> Pokud si pamatuji, první výzkum dělal pan profesor se studenty. Takže ohýbání, no fuj. Jen si pamatuji jeho lakonické sdělení. Ty ryby tým prostě nejsou. Tečka.

Bulda 64 - Profil | So 8.6.2024 10:42:00

Flip >>
.. business/byznys průvodcovský 🥵 a sportování všeliké,, včetně závodů a předvádění se, jakožto i propalování top míst přes kameru a foťák.. na svazové vodě.. jsi zapomněl...

Flip - Profil | So 8.6.2024 5:05:48

To all- už se k situaci Candátů na Lipně nebudu dál vyjadřovat,protože spekulací na tohle téma je mnoho. Můj závěr je tento. Množství lovích svazových rybářů a nesvazových rybářů benevolence svazu k cizineckým povolenkám, neustále se zvyšující technické vymoženosti rybářského vybavení,nedostatečná regulace počtu úlovků a jejich velikosti a konečně i ta velikost živých nástrah,to je ten SUMEC,kterej momentálně za to může může. Lipno je sice velká voda, ale je to spíš takový větší mělký rybník,kde nemá dravec možnost úkrytu ve vysokém vodním sloupci jako na jiných přehradách.Pokud si už konečně někdo tohle neuvědomí a nezačne podle toho šít na tuhle vody BP , tak se otázka candátů na Lipně bude řešit ještě za 100 let a svádět to pořád dokola na jiné příčiny než je skutečnost.
Pokud si někteří vzpomínají byly tu doby,kdy se vše házelo na triko bolenovi.Která ryba bude v pořadníku asi další?

Flip - Profil | So 8.6.2024 4:47:41

computerfish >> Neohýbal? V tom případě ať vrátí výuční list,když během několika málo let let prezentuje teorie a závěry,které si protiřečí. Nechci zde dokola prát staré prádlo. Ať si to každý koho ty,,objednané výzkumy" Lipna zajímají dohledá na Internetu. Je tam toho dost.
Vždy když lidskou chamtivost a hloupost schováváme za rozmary přírody,tak se mi z toho zvedá žaludek.

computerfish - Profil | Pá 7.6.2024 21:31:02

Flip >> Pana Kubečku znám osobně, kdysi jsem pro nej dělal statistické výpočty. Člověk s velkým renomé, nikdy by výsledky svých výzkumlů neohýbal dle přání jiných.

Flip - Profil | Pá 7.6.2024 21:12:16

Tarn >> dle mého soudu je to podle mustru -nehodící se škrtněte. Jinými slovy pan Kubečka udělá takový závěr výzkumu jaký chce jihočeský svaz momentálně slyšet. Tenkrát na té schůzi v Krumlově také Štěpán tahal z desek závěry a hodnocení pana Kubečky. A jak to dopadlo? to přece už vidíme.
Nikdo nechce nazvat věci pravým jménem a vzít na sebe zodpovědnost. Prostě kdyby nebyl sumec museli bychom si nějakého vymyslet. Je ale faktem,že dost lidí věcí neznalých jim to žere.

Tarn - Profil | Pá 7.6.2024 19:25:26

Flip >> ještě tak napsat, jaké to jsou ty dosud zkoumané co ? Aby to nebylo malé Lipno a velké Lipno a vyrovnávačka :) :)

rybomil - Profil | St 5.6.2024 13:17:04

Donrybarios >> sorry, měl jsem slabou slohovou chvilku. :-)

Pstruh27 - Profil | St 5.6.2024 8:56:58

Paul van Drax >> 15 % pri hĺbke 10 metrov je podľa mňa ešte nízke číslo. Ak sa jedná o malú rybu, väčšina "lovcov" ju z tých 10 metrov vypumpuje k hladine behom pár sekúnd. Potom už je otázne ako sa s tým tá ryba dokáže / nedokáže vyrovnať. Ono je pravda, že drvivá väčšina pustených Zubáčov (Candátov) po pustení spokojne odpláva a lovec je tiež spokojný, ale už nevie čo sa s tou rybou deje po 10 či 15 minútach. Ako sa hovorí v tom prísloví "čo oko nevidí - srdce nebolí".

Flip - Profil | St 5.6.2024 3:31:54

Kubečka č.1 - ,,Počty sumců narůstají, což bude mít vliv na kaprovité ryby i další dravce. V nádrži Lipno, která je vysoce položená, je však tento proces teprve v začátku,“ objasňuje Kubečka
Kubečka č.2-,,Při tomto průzkumu jsme odhalili ve volné vodě Lipna nejvyšší biomasu sumce ze všech dosud zkoumaných nádrží" vysvětluje Kubečka
Není nad to si zaplatit drahý průzkum takových kapacit. A ty, řadový rybáři se k tomu nevyjadřuj protože tomu nemůžeš rozumět.Ono vlastně tomu ani rozumět vlastně nejde.
Je třeba se proto na to dívat politicky a danný okamžik pouze použít co se právě hodí.

Donrybarios - Profil | Út 4.6.2024 22:24:36

rybomil >> Teda moc číst se to nedá ale chápu co jsi tím chtěl říct :)

rybomil - Profil | Út 4.6.2024 21:16:33

starecek >> za mě je mortalita potočáci úměrná debilitě lovícího. v podstatě se muškař blbec zase až tak moc od jiných neliší. pomineme že na rybku se na P nelape až na ty otřesné výjimky dlouho. ale od vody vím co vidím. idiota co na MP lape pořád dokola 20tky nasypaný potočáčci na bíláky a diví se že jsem ho seřval ať už se na vy.... a vypadne. taky jinýho, co na P vodě s výskytem potočáci limitně se blížící 25 naváže rotačku č. 3 s prohlášením, že mu to malý tolik žrát nebudou.

Pstruh27 - Profil | Út 4.6.2024 15:56:23

aleš vavřina >> Super, pod tento názor by som sa kludne podpísal ! Nie len Lipno ale aj iné vody "dostal zabrať" práve kvoli Tebou spomínanej "špičkovej technike". Tiež som sa kvoli tomu pochytil s kamarátom, ktorý tomuto štýlu lovu akosi (pre mňa nepochopiteľne) prepadol. Pre mňa to nie je (a to nie som starší ročník - mám 41 ale v istých veciach som dosť konzervatívny) a podľa mňa to nemá s lovom rýb už ani moc spoločného. ..... zadný motor, príďový motor, sonda taká - onaká, displej pomaly ako menší televízor len tá radosť z lovu a pobytu v prírode už akosi nie je. Doteraz spomínam ako sme cca pred 25 rokmi na nafukovacom gumáku hľadali hranu (stará cesta) pomocou olovnice. Uložiť si GPS súradnice nehrozilo, jedine zapamätať alebo urobiť nejaký nákres. Tie časy sú už preč, ale rád na ne spomínam.

Paul van Drax - Profil | Út 4.6.2024 14:18:14

starecek >>
https://gfp.sd.gov/walleye-mortality/
Tahle studie z USA uvadi 15% mortalitu u candatu vytazenych z 10m. Ale i to je silene cislo.

mvincik - Profil | Út 4.6.2024 12:28:15

starecek >> samozřejmě.

mvincik - Profil | Út 4.6.2024 12:28:01

Tarn >> s tím se nedá než souhlasit...
Flip je rybářská kapacita, zkušený harcovník, on dobře věděl, proč to moudro před léty vyslovil.

starecek - Profil | Út 4.6.2024 8:46:27

mvincik >> V Rybářství 6/24 je uvedena mortalita (pstruhů) na děsivých číslech. Výzkum v USA, Francii a Česku. No muška 10%, třpytka 30% a rybka 60%. A u hluboko ulovených candátech to může být i horší.

Tarn - Profil | Po 3.6.2024 16:39:29

mvincik >> Tak jasně, máš pravdu v tom, že se tady vypisujeme, ale dokud se budou volit do orgánů svazu stále stejní lidé, kteří to přivedli tam kde to je, nezmění se nic. Na konferencích se poplácají po ramenou, jak jim to jde dobře, a jak to zabetonovali, nechali podepsat všem mlčenlivost aby se něco nedostalo ven a jedeme dál. Ty co by do toho chtěli šťourat, tak je dehonestujeme a v jejich Ús uděláme všechno pro to, aby šli od válu. Uź mne to všechno ta zákulisní politika sere. A rybáři ? Vy držte huby a krok, proto Vám sypeme kapry a omezujeme ostatní rybolovné techniky, aby jste u toho kempování na břehu měli klid a vyspali jste se z opice. Jak kdysi napsal Flip. Blíží se doba, kdy poslední zhasne, přes všechny ty proklamace jak spějeme k světlým zítřkům. Bohužel......

mvincik - Profil | Po 3.6.2024 16:26:35

Tarn >> Míro, napsal jsi mi to hezky, ale myslíš, že jsi mě obohatil něčím, co bych nevěděl?? Já zrovna na Lipno jezdím taky hodně dlouho a ty doby bez moderních prostředků taky pamatuji. Popojíždění lodí po 20m, než si našel přesně ten flek atd. Mělo to rozhodně své kouzlo.
Dnes máme vše strašně moc usnadněné a přesto, leckdy chytíme howno. Proč asi. Ano, echolot ryby nechytá, ALE. Myslím, že tobě jako harcovníkovi to nemusím více rozebírat. Samozřejmě, kdo chce, obhajobu si vždy najde.
A ti, co tu techniku používají, mnohdy nejsou masařky, souhlasím, že jejich UL mnohdy zejí prázdnotou, na druhu stranu, při chytání množství ryb udělají mnohdy větší škodu, než rybičkář, co bácne první dva mírové fileti a jde domů. A je úplně jedno, že ta druhá skupinka ty rybky jen pohladí v rukách, udělá fotky, popusinkuje a pak je nakrásně vrátí zpět do vody a tetelí se, jak ryba odplavala. Jak velká mortalita je pak, se můžeme dohadovat dokola. De facto tu mlátíme slámu pořád dokola, ale aspon je MRK něčím živ. :-)))

Ale ano jistě, jsou i tací, co to mají posazené skvěle, takových je ale minimum.
S kapry a dalším souhlasím, tam je to celé úplně na palici.

mlíčnák - Profil | So 1.6.2024 1:03:59

martin37 >> bolen je ryba říční,do stojaku nepatří .u nás jednu dobu se srari všude 0(
Na muchu vděčná a vychcana ryba ...
Mám je rád na mouchu .

Tarn - Profil | So 1.6.2024 0:23:00

mvincik >> jezdili jsme tam ještě než byly echoloty a místa jsme našli taky. Ono totiž na Lipně už dlouho před echoloty si místní ( od těch jsme to okoukali) pořídili turistické GPS. Potom stačilo jít na staré mapy a nahrát si sořednice trati, propustků, nádraží, starého mostu a bouraček a bylo. Pokud tam ryby byly na třetí hod jsi měl záběr. Echolot ryby nechytá a tajemství vody vždycky vykecali domorodci :) :) Pokud pak nejsi úplnej jouda, tak to najdeš :) A ještě jednu věc. Co já znám lidi co používají tu jak píšeš špičkovou techniku, tak valná většina je k rybám hodně fér a zápis v jejich úlovkáči bys spočítal na prstech jedné ruky. To stejné by se dalo napsat o příposlechu , "odpadávací" montáži místo průběžky a podobně. Dřív jak jsi nedřepěl u prutu jsi o rybu přišel. Dneska klidně stihneš i kafe po signálu a kapr se tam vesele plácá a počká. Jenže kaprů se sype mraky, takže tak.

1Mara - Profil | Pá 31.5.2024 17:04:09

Pedro1 >> A taky jak dopadl :-))

TEZAR - Profil | Pá 31.5.2024 16:50:13

Pedro1 >> Když pozoruju u vody některý rybáře, připadá mi, že když nejsou zrovna na rybách,tak ve zbývajícím čase už někde baletěj..🤣

Pedro1 - Profil | Pá 31.5.2024 13:58:33

Pařezz >> Balet, ...., už nebožtík Paulus před 15 lety říkával, že je lepší koupit legíny a dát se na balet:-)

Pařezz - Profil | Čt 30.5.2024 19:49:12

Za mě, pokud se poruší rovnováha v přírodě, je problém. Nedávno byl v TV zajímavý třídílný Švédský dokument o změnách ohledně stavu ryb v řekách i moři. Bylo to docela depresivní. Ani letadla nepadají jen z jedné příčiny. Dravce vysazovat, chránit, výrazně snížit počet kaprů, likvidovat predátory a počkat aspoň 10 let. A věřit, že bude lépe. A mezi tím si najít jiný koníček, než je chytání dravců.

Kahu - Profil | Čt 30.5.2024 17:25:27

Myslím si, že každý máme na stávajícím stavu kus zásluh. Prošel jsem si od ul po těžkou vláčku a je to jen o lidech. Mám sonar v ceně ojetého auta, tisíce hodin na vodě a chytám +- furt stejná místa, jako před lety, kdy žádné echo nebylo. Nemáme moře, rozlehlé vodní plochy (o to více by měl mít člověk rozumu), vše co vím dnes jsem věděl i bez sonaru. Možná trochu teď víc rozumím, proč, kdy, kde a jak, ale to je s otazníkem. Stačilo dohledat historické mapy, přečíst nějakou knihu. A nejsem sám, zná to každý, kdo chce a věnuje tomu nějaký čas. Není u nás moc co objevovat. V 90% případech už ho ani nezapínám, není důvod. Že člověk s lodí obsáhne víc míst? Jasně. Ale stejně tak jsem to dokázal bez ní. Jen mě to stálo x přejezdů autem, ale těch 10 fleků jsem prochytal taky, byť třeba někdy limitován dohozem. Za minulý rok jsem měl kolem 100 vycházek a cca 0,5 chycené ryby na vycházku. Favorit a guma, co dostává nejvíce prostoru ve vodě má 22 cm. Chytám i menší, ale teď to mám takhle. Když chytnu rybu, má 70+, výjimka potvrzuje pravidlo. Nemám pocit, že bych té vodě škodil víc, než když jsem chytal ze břehu. To jsem paradoxně nachytal ryb mnohem více. Jediná technika byla čelovka.

aleš vavřina - Profil | Čt 30.5.2024 11:01:19

mvincik >> je fakt, že tohle dělá jen debil, osobně při 3-4 rybě stejné velikosti se přesouvám ... ve školce na větší (starší ročníky) nenarazíš a po té 3-tí rybě to je už nuda.

Johnny001 - Profil | Čt 30.5.2024 10:45:19

aleš vavřina >> To, co píšeš, je realita. Ale lobby rybářských obchodů a rádoby průvodců je dost silná, aby tyhle jednotlivce, kteří nemají hlavu v jejich zadcích a umí používat selský rozum dokázala překřičet a tak za vše může jen lov na rybku, na kterou se tam intenzivně lovilo desítky let.

mvincik - Profil | Čt 30.5.2024 10:43:27

aleš vavřina >> S dresaři si za svým názorem stojím, a nutně nemusí mít na sobě jen dres... Já vím, co jsem tam viděl, nehádám. Ono když si vlezeš do pařezovek na 3-4m a drtíš na 4-5cm gumky jednoho třicátníka za druhým a jásáš, jak to kouše...myslím si o tom zkrátka své. Nepsal jsem nic o chytání ze břehu na rotačky 00.

Jinak s tou technikou lze jen a jen souhlasit, to je čistá pravda.

mvincik - Profil | Čt 30.5.2024 10:40:46

Danda05 >> Ano, to co jsi napsal, vůbec nerozporuji.