Udírny a uzení

Všude píšete jak udíte své úlovky ryb,v gastro koutku se také stále něco udí.Ale jak postavit udírnu a jak připravit maso na uzení se píše málo.Proto zakládám tuto otázku kde se to vše můžeme dozvědět.
Autor diskuse: Stopař - Profil , 30.10.2011 všeobecné - ostatní
Dále moderují: džigit Profil + p.lorenc Profil + PYTLAKS Profil
Moderátorem vybraný zápis - stále nahoře.

NMenca - Profil | Po 18.12.2023 3:37:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nedělní uzení ať jsem připravený na svátky.
3332 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NArmagedon - Profil | So 8.6.2024 0:48:17

Děkuji všem za radu.

NCHaP - Profil | Pá 7.6.2024 22:00:29

Zdarec, chci si postavit dřevěnou udírnu.
Mám postavit dvouplášťovou? Z palubek 15 mm . Nebo bude stačit jednoplaštová o síle prken 21mm či 28 mm. máte nějaké zkušenosti?
Děkuji

NPYTLAKS - Profil | Pá 7.6.2024 19:46:51

vladěna >> matika je kurva.-))))

NPYTLAKS - Profil | Pá 7.6.2024 19:45:42

Mr.Buřinka >> 60g na 1l převařené vody,česnek dle chuti

NPYTLAKS - Profil | Pá 7.6.2024 19:44:29

Mr.Buřinka >> 60g na litr vody

NJarin - Profil | Pá 7.6.2024 19:06:56

Armagedon >> Čiže - česky čili - 80 x 5 = 400 - to by tak dako mohlo stačiť asi 10 až 12 hodin , dle velkosti kapŕ i víc...

NMiPo - Profil | Pá 7.6.2024 18:46:35

Armagedon >> na rybu dávám nálev 0,5 kg soli /6 litrů vody klidně 24 hodin
Ať rybu udim nebo z ní dělám salát atd

NMr.Buřinka - Profil | Pá 7.6.2024 18:36:36

Tak jak jsem se tu zapojil do konverzace, tak jsem dostal chuť a dnes naložil bůček pro sebe a kuřecí prsa pro ženu. Udit budu někdy příští týden.

Nvladěna - Profil | Pá 7.6.2024 16:19:19

Armagedon >> 60g na litr vody-))

NF16 - Profil | Pá 7.6.2024 14:22:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Celkem funkční návod na kuřecí a ryby.

NArmagedon - Profil | Pá 7.6.2024 13:49:55

PYTLAKS >> Takže když dám 80g na 5l vody, bude stačit?

NMr.Buřinka - Profil | Pá 7.6.2024 9:39:33

Jednou jsem srnčí a vepřové nakládal do červeného vina (50% víno/voda, samozřejmě osolené a s kořením).
Víno obyč 1l za 100.
Nebylo to špatné.

NMr.Buřinka - Profil | Pá 7.6.2024 9:35:46

PYTLAKS >> abych to správně pochopil.

Soli dáváš jednu šedesátinu váhy láku?
tzn. 16g na litr vody?

Já to sypu na Houmra podle oka.Dávám asi tak polévkovou lžíci hrubozrnné na litr láku. Řekl bych cca 20g na litr.

Naložené to mám v lednici nahoře, 2-4 dny (ryby), 7-14 dní (vepřové).
Vše uzavřené v boxu, vzduch neodsávám.

Ntuzemak - Profil | Pá 7.6.2024 8:34:34

Armagedon >> nakládám na sucho 24 h. Sůl a česnek potřu rybu.

NPYTLAKS - Profil | Pá 7.6.2024 7:05:32

Armagedon >> 1/60,naložené 12h

NArmagedon - Profil | Pá 7.6.2024 7:00:19

Zdravím všechny. Prosím o připomenutí. Chci vyudit kapra. Kolik dáváte soli do vody? Je to delší dobu co jsem udil a už si to nepamatuji 😁 Musím si to napsat. 😁 Děkuji.

Ntuzemak - Profil | Út 4.6.2024 16:49:06

Kruan >>jdu jen tak kolem. 🤣🤣🤣je rozdíl naložit do pragandy nebo obýč soli do vakua. Maso bůček a krknu nakládàm minimálně na 14 dní. Kotlety stačí na 10 dní. Nic mi nikdy nesmrdělo, ani se nezkazilo.A to sem už pár metráků masa do vakua naložil. Konec hlášení. 🤣🤣🤣

NMr.Buřinka - Profil | Po 3.6.2024 21:53:10

Kapr+Tolstolobik

Nvaga - Profil | Po 3.6.2024 21:40:44

Kruan >> nie, nepouzivam.. dymovod mam povodny, akurat som ho obalil kominovou izolaciou a kurenarskym alobalom

Np.lorenc - Profil | Po 3.6.2024 17:52:27

Kruan >> Asi ano...

NCalex - Profil | Po 3.6.2024 14:01:26

Kruan >> Zdarec, zase si měl ale výhodu že si to maso došlo do udírny samo.😀😀

NKruan - Profil | Po 3.6.2024 13:04:32

jeden3 >> to jako ja ? :D neeee..ale vzdycky mi do toho uzeni neco vlezlo a tak jsem si to nechal a na nejdestivejsi den za cely mesic :D :D

Njeden3 - Profil | Po 3.6.2024 11:20:36

Zdenall >> kolega asi udí jen pro "tchýni" a lidi,co ho tak nějk serou 🤣😂

NZdenall - Profil | Po 3.6.2024 11:14:59

Kruan >> nechávám taky “jen” tři týdny-v pragande a je to velice jedlé 😛

NKruan - Profil | Po 3.6.2024 10:52:40

jeden3 >> priste to zkusim nalozit jen na tech 14 dni..max 3 tydny...alespon se mi konecne povedlo nezuzlave a stavnate maso :D

Njeden3 - Profil | Po 3.6.2024 10:50:37

Kruan >> hele, ber to z té lepší strányk,zatím jste všichni živí a doma :-)

NKruan - Profil | Po 3.6.2024 10:48:11

p.lorenc >> a myslis, ze by to mohlo byt tim ? ta "vune" ?

NStarc55 - Profil | Po 3.6.2024 10:08:28

orientační sloupek >> Tohle určitě vyzkouším, díky za inspiraci.

Np.lorenc - Profil | Po 3.6.2024 9:59:27

Kruan >> Pragandu na 14 dní úplně stačí. 2 měsíce je myslím strašně moc.

NResco009 - Profil | Po 3.6.2024 9:57:42

valcha186 >> Sýru udím hodně a osvědčilo se mi střívko. Kupuji u Herolda přímo na sýr. Talíř chci zkusit taky.

NKruan - Profil | Po 3.6.2024 7:59:55

Jinak mam teda dotaz na mistni zkusene udice...prijde mi, ze kdyz maso nakladam a pak ho vyndam z vakua, ze maso tak zvlastne voni...je jedno jestlo pouzivam cistou pragandu a nebo sul....je mozna, ze to nechavam moc dlouho ? nekdy to tam nechavam i 2 mesice....ted jsem to mel 6 tydne v pragande...neni to zkazeny smrad, ale takova zvlastni zatuchlina jakoby. Masa kupovana ze dvou zdroju a ruzne druhy. A treba pecene mi prijde i malicko do kysela....struktura masa je uz uplne paradni...je to stavnate...ale tak nejak zvlastne to chutna...

NKruan - Profil | Po 3.6.2024 7:56:31

vaga >> a pouzivas rost v tom topenisti ? me tady bylo doporuceno, at ho vyhodim...

Nvaga - Profil | Ne 2.6.2024 23:29:51

Kruan >> mam nieco podobne.. pouzivam kombinaciu maleho a velkeho spalicku:-) maly spalicek na uhliky, velky krizom. prikladam tak raz za 30-40 minut, teplota v rozpati 20st.. chce to len skusat

NF16 - Profil | Ne 2.6.2024 20:09:33

Kruan >> mám podobný problém. Kolega mi poslal video, kdy borec topí na zemi před otevřenými dvířky do udírny. Já to určitě vyzkouším.

Nvalcha186 - Profil | Ne 2.6.2024 17:30:58

Kruan >> Mám nachystáno, ale já používám háčky. Jaký je rozdíl s používáním roštu ? Ty mám také, ale jen aby mi nic nepropadlo dolů. Otáčíš to ?

Nvalcha186 - Profil | Ne 2.6.2024 17:28:11

Jirka R. >> Skončili jsme, docela v pohodě. Na rybu nedošlo, 2x K 2,5 kg. ale skončili v salátu. Pivo bylo, ale nebyl nikdo na práci. Ale každou chvíli dost pršelo. Nemáme to pod střechou. . .

Nvalcha186 - Profil | Ne 2.6.2024 17:23:33

orientační sloupek >> Zkusíme to. Při přidání uzeného a nebo něčeho jiného, se dají ty placky překládat a nebo dát na sebe a pohlídat jen spojení. Mohlo by to vyjít.

Nvalcha186 - Profil | Ne 2.6.2024 17:21:04

SUFO >> To se nám podařilo, trochu to proteklo punčochou. Někdo píše dát ji 2x, ale to asi nemá význam. Namočili jsme jí do sádla, ale také to nemá vliv. Další jsou na řadě talíře, střeva. Uvidíme.

Nvalcha186 - Profil | Ne 2.6.2024 17:18:42

Starc55 >> Tak jsme skončili a zkušenost hovoří. Sýr 45 a teplota kolem 50-+60 st. a stejně nám to trochu proteklo. Z punčochy to nešlo seškrábat, ale jinak dobré. Uzené, slovenský točená, koření.. Strouháno robotem a dobré. Po roztavení nám to šlo do koule. Příště zkusíme asi ty talíře.

NKruan - Profil | Ne 2.6.2024 12:16:05

Porad mam ale problem s prikladanim...prikladam opravdu male spalicky...cca po 20 minutach...nekdy mi to vyyhori moc rychle a pak mi to dlouho coudi, nez se to rozhori...pak to pekne hori ale zase leze teplota nahoru....idealne asi prikladat á 10minut, nebo vetsi topeniste a delsi kourovod?

NKruan - Profil | Ne 2.6.2024 12:06:02

p.lorenc >> mam tu jeste jednu fotecku

Ndraveček - Profil | Ne 2.6.2024 10:36:01

Kruan >> no super,třeba si umět poradit v každe situaci.

Np.lorenc - Profil | Ne 2.6.2024 9:37:12

Kruan >> Krásná improvizace 😀

NKruan - Profil | Ne 2.6.2024 8:57:01

draveček >> kdepak :) ale vcera v tom desti to byl ocistec..jsem to oblozil harampadim :)

Ndraveček - Profil | Ne 2.6.2024 8:15:23

orientační sloupek >> zajimavý napad s tim sýrem👍

Ndraveček - Profil | Ne 2.6.2024 8:14:50

Kruan >> ahoj,nadhera,barva jak cumel👌asi elektricka udirna,ze?

Norientační sloupek - Profil | So 1.6.2024 22:47:11

Starc55 >> Kdysi jsem pouzival puncochu, pak salamova streva, ale ted uz udim jen na taliri 😀. Vetsinou koupim syr co je v akci a jak roztapim udirnu tak nakrajim na kostky a cca 250 az 350g dam do hlubokeho talire a dam do udirny...vetsinou udim kolem 60-65*C, ke konci trochu pridam. No a az se kostky proudi tak se vetsinou postupne spoji v takovou vyssi placku a tu obcas na talirku otocim.

NJarin - Profil | So 1.6.2024 19:23:48

Kruan >> No vidiš vyzera to OK a šťavnato tak predsa si to vychytal ... palec hore len tak dalej.

NKruan - Profil | So 1.6.2024 18:11:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

fertig..

NKruan - Profil | So 1.6.2024 12:15:49

uz cmoudim 4 hodiny :)

NStarc55 - Profil | Pá 31.5.2024 11:22:24

valcha186 >> Nějak se mě to v těch punčochách nelíbí. Lepší jsou uditelné salámové střeva...

NSUFO - Profil | Čt 30.5.2024 8:12:43

valcha186 >> Zdravím, u punčochy je velké riziko protečení při špatné teplotě.
Nejlepší řešení jsou uditelné obaly na salám.
Dobrý je dát do sýrů i česnek, pakliže nejste žlučnikáři

Nvalcha186 - Profil | St 29.5.2024 22:39:04

Starc55 >> Jen dotaz, proč ne do punčoch ? Chceme to dělat. Musí se namastit v sádle, aby to nelepilo.

Nvalcha186 - Profil | St 29.5.2024 22:36:25

Jirka R. >> Novodur i misky máme, lepidlo také, nebo tavnou pistolí. Na sádlo máme velkou nálevku do sklenic. Díky za rady. Jsem, zvědav na ty ryby v sýru.

Nvalcha186 - Profil | St 29.5.2024 22:33:02

Jirka R. >> No tak všechno máme, mimo střev. Možná by šla použít co máme na zabíjačky, nebo klasika punčochy. Robotem nameleme, ale asi plničkou na jitrnice co nepůjde, tak mašinkou 10 na klobásy to musí jít. Jenom zkušebka. Špek, slaninu máme. Udíme 48 kg špeku, prase mělo 320 kg. Přihodíme ryby, pak vaříme šunku, maso do skleniček. Bude to fofr.

Nvalcha186 - Profil | St 29.5.2024 22:25:32

Kruan >> Začínáme už zítra, dnes vymyté trubky chlazení, úklid kolem udírny, pivo dovezeno, zítra narážíme a připravujeme maso, návnady na ryby. V neděli končíme. V pátek 20 l bramboráků., se škvarkamia. 7 q ječmene rybám. 7 q pšenice slepicím a kachnám. A je to.

NJirka R. - Profil | St 29.5.2024 12:06:20

valcha186 >> Jo a plničku/nabíječku/ládovačku jsem si vyrobil z novodur trubky průměr 4 cm...

NJirka R. - Profil | St 29.5.2024 11:56:23

valcha186 >> Střeva jsem použil z tohoto odkazu:
https://masoprofit.cz/e-shop/umela-a-kolageni-streva/obaly-propustne-pro-kour/nalofaser-na-salam-i-uzeny-syr-60-55-vaz
Sýr jsem strouhal na el. struhadle/robotu, stačilo by i hrubší ruční struhadlo, ale byla by to při 2,5 kg sýra makačka, takhle to bylo fofrem.
Udil jsem při 80 stupních C cca 4,5 hodiny. Výsledek překvapivý, přesněji senzační.

NKruan - Profil | St 29.5.2024 9:43:13

valcha186 >> to zni jako dobry plan na sobotu :D

Nvalcha186 - Profil | St 29.5.2024 9:41:09

Jirka R. >> Popiš podrobněji, máme objednáno, chceme zkusit. Jaké používáš obaly, odkud. Chceme to dávat do punčoch. Smíchat uzeného kapra se sýrem, pak budeme dělat domácí šunku, máme 10 kg plecka bez kosti, domácí špek. Sýra krájíš, nebo meleš na č. 10 ? Má sice o víkendu pršet, ale pod střechou budeme u toho dělat bramboráky se škvarkama . K tomu 120 l piva 12 st. po 14,50 Kč.