Moc kaprů v revírech

V našich vodách nikdy nebylo více a větších kaprů, než nyní. Souhlasíte se mnou? Ne, nezblaznil jsem se, jen se nad tím bez emocí zamyslete. Děláme si z revírů kapří speciálky, kde jiné dryhu ryb nejen že nemají prostor, ale ani na ně kvůli kaprům nejsou peníze. S kapry přijede tatrovka několikrát ročně, ale násadu štik přinese hospodář v jednom kyblíku, a když se nepodaří sehnat násada ostroretek, tak se nic neděje. Někde je to lepší, někde horší, ale obecně je kaprů moc a jde do nich moc peněz, které by se daly použít na podporu těch druhů ryb, kterých je málo. Chtěl bych vás vyzvat k zamyšlení a diskusi, která třeba povede ke zmenšení tlaku veřejnosti na rybářské svazy, aby se vysazovali hlavně kapři. Protože věřím, že většina hospodářů (i jiných funkcionářů) jsou rozumní odborníci, kteří vědí, že to takto není správně, ale v té naší svazové demokracii je většina dotlačí tam kam chce. Pojďme jim ukázat, že tu je rostoucí masa rybářů, kteří to vidí jinak, a kdyby se rozhodli pro změnu, tak je podpoříme.
Více myšlenek jistě zazní v diskusi - prosím o věcné připomínky. Jestli souhlasíte nebo ne psát do diskuse nemusíte - hlasujte v anketě.
Tuto myšlenku nastartoval a táhne Petr Jakubka, založil k ní FB stránku, natočil rozhovor pro Rybománii, vytvořil petici a oslovil mnoho rybářů, kteří vše společně vypustí do světa. Určitě doporučuji přečíst a poslechnout si jeho názory.

https://www.instagram.com/zachranme.nase.vody
https://www.facebook.com/zachranme.nase.vody
https://www.petice.com/zachrame_nase_vody
Autor diskuse: Martin M. - Profil , 19.11.2023 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Souhlasíte, že je v našich MP revírech příliš mnoho kaprů?

A) ano, zakázal bych vysazováni kaprů nad úrověň zarybňovacích plánů9%

B) ano, navrhuji snížit zarybňovací plány pro kapra (změna dekretů) a nepřekračovat je72%

C) ne, teď je to OK4%

D) ne, kaprů může být ještě více15%

Od 19.11.2023 hlasovalo 306 čtenářů.

numen - Profil | St 27.12.2023 22:31:19

poldeci >> chytám sice převážně feeder,ale občas i dravce.
Mám známé kteří jen vláčí, mladý také skoro jen vláčí. Pořád ty co požívají tohle mají obrovskou výhodu. O zahájení u nás spousta lidí chytá ryby které hlídají hnízda. To je bohužel realita.

Jinak u nás na Mo navrhujeme zvýšení míry candáta. Štiku již máme 60. Další fáze bude horní míry. Ale prosadit tyhle změny je náročné.mity ještě ale horní míru 🙏😪

potočák 62 - Profil | Po 4.12.2023 23:32:01

Lucioperca69 >> Jinak my máme kousek přes hranici bývalou vodárenskou nádrž Bukovka-230 ha. Patří mezi okounovo--štičí jezera. Míra okouna tam je 20 cm a štiky 45 cm.Přitéká tam pár menších potůčků,kolem kterých je bytová zástavba s přepady ze septiků,čističkami a td. Kapra tam můžou vysazovat ročně 1kg na 1ha= celkem 230 kg a ochránci jim to vysazování jezdí kontrolovat ale i se tam kapr vytírá a vždy něco přežije. Kapři tam jsou i trofejní. Na jaře se mělčiny hemží štičkami ze samovýtěru. Velkých okounů ve velikosti 40-50 cm mraky. Našel jsem tam uhynulého,který měl nejméně 56 cm a udusil se okounem 29 cm. ale u přítoku a v zátokách obrovské plochy vodních rostlin. Místy pruhy široké 10-20 m a dlouhé 100 a víc zatopených keřů a vrb. Prostě ideální podmínky pro ryby a celoročně čistá voda. A kromě rybářů a rekreantů jsou tam bobři,vydry,volavky,černí čápy,ledńáčci,občas zavítají kormoráni a ostatních druhů tam je spousta. Ale dovedeš si představit,že by něco takového fungovalo u nás??? Povodí by všechno vykácelo a odpouštělo vodu v době samovýtěru ryb kvůli provozu MVE-vždyt´ přeci peníze mají přednost ,všude by vyrostli chaty , kempy a hotely. Rybáři by řvali,že se tam nedá pořádně chytat a volali by po vysazování amurů na likvidaci vodních rostlin a tak by se dalo pokračovat. Petrův Zdar

FRANK71 - Profil | So 2.12.2023 17:59:41

ČÁP >> a chovné rybníky.
Samozřejmě, že mají kroužky. Moje organizace vznikla v roce 1937. Ano dříve každá MO měla část řeky na starosti. Dneska už je to mají jen někde. Platí si odborníky.

FRANK71 - Profil | So 2.12.2023 17:07:48

Martin M. >> kolik asi nysliš, že se třeba nasazuje céček do Slap? 😂😂 Nebo dalších revírů?
Do hlavního toku Labe bylo vysazeno 6 500 kg kapra, 450 kg amura, 460 kg okouna a 230 kg lína.

Martin M. - Profil | Pá 1.12.2023 19:55:57

lojzaH >> ked neviem tak sa opytam AI !
A ano, je to ironie,

stormandnature - Profil | Čt 30.11.2023 10:45:32

Martin M. >> okoun je zahrnutý v bílé rybě. Ceník je ještě před změnou.

1Mara - Profil | St 29.11.2023 10:56:15

Martin M. >> První foto KO z Olomouce a další dvě fota jsou moje KO :-))

Martin M. - Profil | Út 28.11.2023 23:58:56

R.P. >> to prave uz nedokazu odhadnout. Pred 10 roky by to byl cejn, ted to muze byt i 1:1, na vahu teda. Ale NM na kapry az tak netrpi, tam ma dost potravy asi kazda ryba, spise je skoda, ze se tam za kapry utraci penize a neni pak na jine ryby, nez ze by tam kapr delal zlo.
Podobne dlouhe sinice byly na NM loni (ten rok vymrela Dyje pod NM), letos uz tam byly zase standardni kasovite. Do sklinky jsem to nabirat nezkousel, ale na podberaku jsem je vyfotil. Neplavala ani tolik na hladine, spise skrz cely sloupec rovnomerne.

R.P. - Profil | Út 28.11.2023 21:44:08

Martin M. >> Ten nadbytek živin se vždycky nějak projeví. Na Rodě jsme jeden rok měli Aphanizomenon, taková zvláštní sinice co vypadá jak nasekaná tráva, je rozptýlená ve vodě tak to tak hrozně nevypadá narozdíl od klasické co tvoří při nafoukání tu kaši. Za rok to zase komplet zarostlo rdestem kadeřavým. Schválně kdybys měl odhadnout čeho bude v NM větší biomasa tak to bude kapr nebo cejn??

lojzaH - Profil | Po 27.11.2023 18:35:55

mastrof >> Tak ještě jednou pro tebe ukaž mi tu dominanci kapra! Neříkám že je to takhle všude ale taky jsem ještě nepotkal rybáře který by říkal že je v revíru moc kaprů!

lojzaH - Profil | Po 27.11.2023 16:39:54

U nás je to takto? Jedná se malý revír okolo 1 ha

FRANK71 - Profil | Po 27.11.2023 16:10:14

sven >> tak jsem si našel zarybnění. Klasika jako všude.

sven - Profil | Po 27.11.2023 15:47:32

FRANK71 >>
Co bych pro Tebe neudělal :-))
Zde můžeš pokochat své zvídavé oko :-)
Nejsem ani územně příslušný orgán státní správy rybářství, který určuje způsob využití, množství a složení obsádky aj. , nejsem ani uživatelem, kterým je ÚS držící k této vodě dekret.. Jsem člen rybářského spolku, který si tento revír vybudoval vlastníma rukama a na vlastní náklady a je jeho majitelem, zapsaným v katastru nemovitostí.
Z logiky věci vyplývá, že o zarybnění, potažmo vyváženosti obsádky, nerozhoduji.
I když je pravda, že v minulosti jsem např. při výlovu v produkčním rybářství, nakoupil za vlastní peníz, dvě desítky generačních línů a pustil je tam. Nebo jsem při dozoru na výlovu sousední MO, vyškemral na hospodáři tři oranžové kapry á 60cm a několik barevných jesenů a také je tam pustil .-) Např. kolega tam vylil kýbl šubunkinů, ze svého jezírka .-)
Myslím, že s nimi byli dravci hotovi do týdne .-)
No co no, je to jen srandarybníček kam členové nechodí kvůli úlovkům na pekáč ale pro pohodu a relax, v pěkné přírodě..
Já si tam letos během cca 35 vycházek, vzal dva líny a jednoho kapra.
Kdo chce rybu, chodí na celosvazovku.
Takže tam fakt nikdo nechodí s úmyslem, zápolit s odulým kapřím gerontem.
Možná z něčího pohledu to bude nepochopitelné ale právě tato voda je nejsilnějším magnetem pro nové, především mladé zájemce o členství. Navzdory 20hod. brigád nebo náhrady 2000,-
Svět není ještě úplně zkažený..

Pokud Tě zajímá druhové složení, pak v cca 1ha vody, plave (z hlavy)
plotice, perlín, tloušť, jesen, cejn velký, slunka, hrouzek, střevlička, hořavka, lín, karas stříbřitý, kapr, amur, tolstolobik (2-3ks) štika, candát, okoun, ježdík, úhoř ...
Veškeré zarybnění jde plně k tíži MO, případně je vlastní produkce nebo samovýtěr.
Odnos: kapr, amur 60+cm, štika 60+cm, candát 50+cm - pouze 1ks/týdně, z těchto vybraných druhů)
Lín 25+cm 3ks/týden
V odůvodněných případech (pronájem rybářské chaty k rekreačním účelům, rodinní příslušníci, hosté MO.., je hospodář MO zmocněn VČS, vystavit povolenku osobě která není členem naší MO ale je držitelem RL a platné územní nebo CSMP povolenky.
Pak tato osoba loví v režimu "chyť a pusť."

Na tento listopad bylo naplánováno vypuštění, za účelem výměny vypouštěcího zařízení a opravy břehů ale z důvodu počasí se akce přeložila na jaro.
Bohužel, celý výlovek přijde vysypat do celosvazového revíru a bude se s osádkou začínat znovu od píky ... takže o některé druhy, nevratně příjdeme a hlavně, voda ztratí své tajemství...

Butchi - Profil | Ne 26.11.2023 18:21:05

Tady názor pana předsedy, zjevně se mu nelíbí, že by došlo k ukončení koloběhu kapřího masa.

sven - Profil | Ne 26.11.2023 11:39:41

Vlasta_K >> Ano, peněz je tu jako sraček, ovšem neříkají nám pane
https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3622868-statni-dluh-na-konci-tretiho-ctvrtleti-presahl-31-bilionu-korun-od-zacatku-roku

https://www.mfcr.cz/cs/ministerstvo/media/tiskove-zpravy/2023/statni-dluh-vzrostl-za-1-polovinu-roku-o-1496-mld-52045




Ale jednou je budou muset právě ti dnešní náctiletí, několikanásobně zplatit...pokud budou mít z čeho a pokud ještě tento stát, bude existovat. Ale to je na jinou diskusi.

Hluboce se mýlíš i v případě souvislostí mezi kaprem a komunisty .-) Viz. sceen z Wiki.
Pokud pomineme katolickou církev, která se především o jeho chovy a rozšíření na našem území zasloužila a naše největší rybníkaře z řad šlechty ...
Kapři se začali vysazovat hned po založení prvních rybářských spolků v roce 1873 s filozofií "vysaď a chyť" . A představ si, že toto "zkurvené" nastavení jak píšeš, přežilo Rakousko-Uherské mocnářství, I.světovou válku, světovou ekonomickou krizi za První republiky, II. světovou válku, poválečnou krizi, vládu komunistů za tzv. socialismu od roku 1948 -1989 a zatím i 34 let, tzv. demokracie...
Konec historického okénka.

Martin M. - Profil | Pá 24.11.2023 19:54:03

Vlčice >> pridam fotky pritoku Musova, zde je opacny problem - kapru hodne, ale i diky slavickam se voda procistila a v uzivne vode nastoupily rostliny, vsechno do 1,5m hloubky je do prazdnin zarostle od brehu ke brehu. Pro ryby asi super, aspon zjara. Na spodni nadrzi je vetsi hloubka, voda cista az na dno, ale misto rostlin sinice, nafouka se to k hrazi a padne 40 tun ryb v rece pod prehradou. Ted si predstav, ze se udusi rovnou 1600ha prehrada a Evropa si prepise dosavadni rekord 250 tun z Musova 1984.

kubah - Profil | Pá 24.11.2023 18:26:54

A v Lidlu mají po neděli sazany....

mlíčnák - Profil | Pá 24.11.2023 1:41:17

Kolega , můj guru přez mouchu 2,2
Pleve tam
Moucha !!!!

sven - Profil | Čt 23.11.2023 19:25:26

lojzaH >> Berounka je krásná řeka, držím palce aby to tak zůstalo.
Dříve jsem tam několikrát ročně zajel zachytat, dokud v Rudné a Hostivici žilo příbuzenstvo.. Buď do Let nebo k Třebáni. Tak třeba ještě někdy..mám to dost z ruky...

MilosVee - Profil | Čt 23.11.2023 18:30:03

Dobrá práce.Takhle nějak bych si to představoval.
Co na to říká MRS?Vyklopí do rybníků zase jen kapry jako obvykle?Udělá si čárku že má splněno a půjdou chlapci na pivo, nebo se konečně začne o svěřené revíry starat?Já vím, jsem naivní...

Eruve - Profil | Út 21.11.2023 13:34:15

Bobo >> trávy máme dost 😀