Přírodní lékárna ... aneb bylinkové povídání ...

... zde místo jest pro všemožný různý bejlí, křoví anebo stromoví, především hlavně pak to planý divoký, pro zdraví i jen tak ku zdlabání (nebo pouze jako koření), prostor pro mastičkářsko-kulinářské receptury rostlinné všeho druhu, kteréž tělu znavenému dodají zas novou vzpruhu, jež přijdou k duhu zdravé mysli (též aj přirození, při dětí plození či jen při tělesném splynutí duší potěšení, nechť časem naň-e se chutě vůbec nemění / ať ženy v očích divočáků jsou i nadále jako smyslné laně ";-)), zkrátka pro všechny ty lidi, kteří i přes plot zahrady své do daleka vidí (a na rozdíl od ostatních jim to trochu jinak myslí ";-), co plevelům se však nijak nebrání, o tom, že zahradničení nutně nemusí být vždy klasické "zahrad-ničení", kdy vše zbytečné nadobro zbytečně se vyplení ... i pro ty, co do lékáren nechodí příliš moc rádi, avšak s přírodou jsou přitom velcí kamarádi ... ":-) ... vítány jsou staré babičkovské rady lidové, co před stonáním každého vždy ochrání, jako takové, ať od nemoci či zloby, nechť trhnou si všechny ty bezbožný chemo-farmako-lobby i zdravo-odložný záložny, rovněž ať škubnou si končetinou slovutní mudr(c)ové, ti neschopní, kteří všici společně své peněženky jen navzájem si hutní, už jednou provždy konec jejich nikdy nekončícímu vzájemnýmu rýmování!!! ... proto bylinkáři celého světa, SPOJTE SE, ať prostý proletář před nimi už více se netřese!!! ... ":-DD ... vždyť v přírodě je toho tolik zdarma k mání ... ":-) ...
Autor diskuse: Lasskoun - Profil , 25.2.2019 všeobecné - ostatní

krkoška - Profil | Ne 3.9.2023 10:51:53

Zdravím.
Našel jsem Jidášovo ucho, usušil, nakrájel a dal do lihu cca 80%. Po několika měsících je líh pořád téměř čirý. Zvolil jsem špatný postup nebo jsou ty látky prostě bezbarvé?
Měl jsem plodnice spíš rozdrtit na prach? Co myslíte?

Lasskoun - Profil | Čt 10.8.2023 10:16:49

... jinak, když už jsme u těch "babských rad", které ale spolehlivě fungují, tak jedna z velmi účinných možností je použití moučkového nebo pudrového cukru (extra jemný) k "desinfekci" odřenin a řezných ran, jimiž místo bohatě zasypeme, čímž se tam vytvoří až natolik sladké prostření, v němž nepřežije žádná bakterie nebo kvasinka (jak zmiňuji např. aj zde https://www.mrk.cz/diskuse.php?action=searchthis&id=648301&q=pudrovym+cukrem ) ... rána většinou potom vůbec nehnisá ... výhodou je, že tato surovina je snadno dostupná, neb je běžná v téměř každé domácnosti, ale též to, že při aplikaci v ráně nijak nepálí, což ocení především malé děti ... ":o) ... a navíc se přirozeně vstřebá, pokud byla použita v hlubších ranách ... nejspíše by k tomu účelu bylo možno použít i medu, kterýžto by (díky látkám v něm obsažených) možná dokonce mohl fungovat ještě lépe, vč. podpory následného hojení, ale jeho aplikaci jsem doposavad nevyzkoušel ... tedy až do teď , anžto tuto metodu jsem užil naposledy před několika dny (klasicky o víkendu, během stavebních prací na bytě dcérky, která si mezitím užívá prázdnin), kdy jsem si o ostrý "grot" plechové konstrukce hluboce říznul jeden z prstů (takříkajíc "až na kost" / na blánu) ... po zasypání "pudrákem" (jenž mám neustále u sebe v mini zip sáčku v dokladech, další větší balení pak v autě, ale i ve vercajku, vč. toho rybářského atd.), mi v nemocnici bylo zranění vypláchnuto (již něčím pálivým ":oD) + "zaštychováno" (výjimečně jsem se nešil sám ";o))) + zamáznuto dajakým "novičákem" (novikovův roztok https://cs.wikipedia.org/wiki/Novikov%C5%AFv_roztok ) ... nu, a zatím to vypadá velmi dobře ... nikde žádný hnis nebo mokvání, ani cukání či bolest apod., přestože jsem si bez vodotěsného zakrytí tohoto místa již mnohokráte myl ruce + několikráte se i sprchoval, pouze tu "lajnu" občas přemáznu kapkou medu + následně zlehka promasíruji ... tož uvidíme, zda to bude o poznání lepší ... za cca 10 dní bych měl jít na vyndání stehů, tak pak dám vědět ...

pozn: ... osvědčenou "zelenou mastičku" (https://www.mrk.cz/diskuse.php?idzapisu=14973203&id=648301 , kdy ji Karel @drvoštěp označil jako "dip" ":oDD) z "výzkumných důvodů" tentokráte pochopitelně zcela vynechávám ...

mirmen - Profil | Ne 22.1.2023 17:29:48

krkoška >> trochu.
Pár desítek tinktrur, převážně ze sušených bylin a koření.

krkoška - Profil | Ne 22.1.2023 16:02:14

Bulda 64 >> ano, hezká práce.

Bulda 64 - Profil | Ne 22.1.2023 11:31:17

Jedete někdo v tinkturách??? ;))

krkoška - Profil | St 6.4.2022 19:41:00

Už mám zaděláno na březové víno, anebo ocet😃

Petr64 - Profil | Ne 3.4.2022 14:44:06

Dneska jsem si všiml, že se březová míza da i nalámat.😉

Lasskoun - Profil | Út 29.3.2022 21:55:42

Bulda 64 - Profil | Ne 27.3.2022 9:06:40

👍😉

krkoška - Profil | Ne 27.3.2022 7:50:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Včera jsem byl v Hranicích na Moravě, kde proběhl kurz, Základy pletení košíků. Z lektora se vyklubal chlap, který bydlí o 4 bytovky vedle, tak jsem se při zjištění strašně smál. 😄
A protože, co je křivé, to je valašské, tak jsem s pravidelným tvarem ani nepočítal 😁😁
Na sběr heřmánku to nebude, ale na listí a nať to postačí, protože košík má fugy jak na staré stodole😁

krkoška - Profil | Ne 27.3.2022 7:34:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

phoenix410 >> fotka záhonu, který jsem realizoval loni

Lasskoun - Profil | Ne 27.3.2022 1:48:35

Denny >> ... jj, tu "rychlejší výtěžnost" potvrzuji (která je ale pochopitelná ";o) ... a byť každý strom si v různém období žádá jiný řez (i dle toho, jaký produkt je vlastně požadován, zda řídká míza nebo hustější smola či pryskyřice nebo klej / klovatina atd.), tak jsem zkoušel všechny možné způsoby i mimo doporučované údobí ... od několikanásobných drobných řezů poblíž sebe (jako u sběru mastichy) nebo dlouhého jednoduchého řezu (se kterým si strom snadno poradí zacelením, je-li to správně proveden = řezem zespoda pod kůru, max. přes polovinu obvodu kmene, někdy i s drobným odchlípnutím horní kůry), přes hlubší odkryté jednodrážkové i "stromečkové tvary", až po plošné postupné řezy, jako se používají při sběru latexu u kaučovníků (kde mají své opodstatnění, jelikož rána se u nich poměrně rychle "zaceluje" a přestává býti produkční) ... ale přiznám, že čím větší to byl zásah, tím více jsem přitom trpěl i já ... (anebo potom, jako když jsem onehdá, coby malé děcko, pod vlivem nějakého cestopisu našim téměř zničil jejich letitý fíkus ":oDD)

... a byť téměř všechny mé někdejší pokusy mám dopodrobna nafoceny, tak zdejší přiložené ilustrační obrázky pocházejí z netu ...

... jinak něco k historii sběru pryskyřic a souvisejícím záludnostem je např. v http://www.hss.barok.org/text-clanku.php?t=607&c=32

Lasskoun - Profil | So 26.3.2022 13:53:31

Denny >> ... RE: "Uz se me to podarilo okopcit" ... ";oDD ... ale snaha se cení ... ";o))

Calex - Profil | So 26.3.2022 13:52:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Bulda 64 >> Ze strany sluníčka tak 7cm 8mm vrtákem. Šikmo nahoru, tak metr nad zemí.....Kohoutek narazím tak do 2/3....Hlavně do tý bílý kůry, v tý hrubý to podtejká.... Když končím dám do díry štěpařskej vosk a zatluču tam kónickej kolíček z tvrdýho dřeva 10-12mm.....Žádnou větvičkou to dobře utěsnit nejde....
Ta díra nalevo je loňská, teď už je zamáznutá tvrdým voskem.😂😂
Strom je samozřejmě Tvůj.😂😂Jinak hajný dávaj už fotopasti...Bacha....

Bulda 64 - Profil | So 26.3.2022 7:27:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jak hluboko to vrtáte?
Fotka z loňska

Calex - Profil | Pá 25.3.2022 23:10:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Už to frčí.....

Bulda 64 - Profil | Pá 25.3.2022 15:59:12

Ahoj.
Víte někdo, chlapi, název čínské léčivky?
Díky

krkoška - Profil | Ne 15.8.2021 8:32:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj, tak se musím poradit o další zkušenost, kterou jsem díky Jindrovi nabyl.
Jsem osmým týdnem v zahraničí. Zhruba ve druhém týdnu mi začal pulzovat špičák, ale jen když jsem konzumoval zmrzlinu nebo horký čaj.
Asi po týdnu mi to nedalo a vyzkoušel jsem to, o čem mi Jindra kdysi říkal.
Poprosil jsem tedy kuřáka, ať si zapálí (to jsem udělal poprvé v životě, neb jsem vždy radši, když to nemám pod nosem) a vdechoval jsem zhluboka napřed jednou nosní dírkou, poté druhou dírkou kouř z cigarety. Pro jistotu jsem to ještě potuploval kouřem z grilu.
No a ejhle. Po zhruba týdnu jsem zub ještě párkrát ucítil a myslel jsem si, že se problém vrací. Ale opak byl pravdou. Už šestým týdnem funguje chrup bez problémů!
Děkuji Laškůne 😉

Mimo to ve Skandinávii roste všude kolem husté borůvčí a brzy se dočkám i brusinek. Díky kterým mám stálý přísun vitamínů. 🤘

rybobuch - Profil | St 7.7.2021 16:53:23

Tak jak jsem na jaře vyhlašoval, tak jsem i udělal a takto to roste. To ve vaničce je puškvorec.

krkoška - Profil | Ne 7.3.2021 12:54:11

Vřele doporučuji si udělat hřebíčkovou tinkturu pro zdravé dásně, neb právě od dásní se odvíjí zdravotní stav našich zubů.
Při čištění zubů jsem plival trochu krve. Po zhruba čtrnáctidenním užívání se krev po čištění zubů objevuje velmi ojediněle.
Tinkturu jsem aplikoval takto:
Ráno v práci jsem naředil rinkturu trochu vodou, aby nepálila, ale pouze lehce štípala v ústech. Několik minut (cca 5, když mě něco chtěl mistr, tak jsem to vydržel i dýl 😆) jsem ji převaloval v ústech a vyplivl.
Pokud jsem ro nestihl v práci, udělal jsem ten samý proces před spaním.

Tinkturu jsem maceroval několik týdnů a hřebíčku jsem do lahve nasypal tak od oka, aby zakryl dno.
K užívání mne inspiroval tento rozhovor:


Jinak hřebíčkem si občas přilepším kotvičníkový odvar, kde na 1l vody přidám 2 kusy hřebíčku, chuť se mi zdá velmi decentní a lahodná😉