Uchování potravin u vody - delší pobyty

Vše se vyvíjí a tak je třeba založit novou otázku s odstupem let na téma : v čem přepravujete, v čem skladujete potraviny pro vás ale třeba i psi (pokud jedou barf). Několik let jsem vozil zdravotní box na převoz krve pak malou ledničku do auta ale vše je jen na dva dny max. Co ale když jste sám na revíru kde nemáte "za zadkem" asijskou večerku? Kdo vám pohlídá lovné místo když by jste museli cca 20 minut pryč na nákup. Takže v čem dnes je možné a jak ukládat potraviny? Jak to máte vychytané?

Radek Fox - Profil | Ne 10.9.2023 21:33:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jurasoft >> Ahoj chlapi, je to úplně jednoduché. Čerstvě uvařené hotové jídlo, tudíž ještě teplé, vložím do sklenic, které silou zatáhnu - dávám vždy NOVÉ víčko. Použitá víčka po umytí využiji na zavaření kysaného zelí, okurkek atd. Pak naskládám sklenice s jídlem do hrnce, zaliji teplou vodou nad víčka několik centimetrů, postavím na hořák a vařím přesně dvě hodiny od doby varu. Občas doliji vařící vodu z rychlvarné konvice. Není třeba vařit jako o život a stačí, aby voda probublávala, ale musí se vařit - je zbytečné, aby sklenice skákaly. Nepoužívám žádné konzervanty, prostě jídlo jen dvě hodiny zavářím a vydrží v klidu 2 roky. Skladuji ho v temnu mimo lednici ve spíži či ve skladu, kam nesvítí a nepaří sluníčko. Na rybách vydrží i tři týdny v horku i přes 30 stupňů v bednách za bivakem, pokud možno ve stínu.

Není to nic složitého a opravdu se nic nezkazí. Děláme tak játra, srdce i jiné vnitřnosti a vždy bez problémů. Někdo mi kdysi doporučil, abych jídlo pro dvouhodinovém zavaření ještě druhý den zavařil znova, a to jednu hodinu. To nedoporučuji - bude z něj měkká a převařená sračka. U hotovek je to úplně zbytyčné a kontraproduktivní.

Ještě jeden poznatek a důležitý. Můj parťák je mistr kuchař, který reprezentoval i naši republiku v různých kuchařských soutěžích. Když jsme spolu před 15 lety žačali jezdit, tak se mu jeho skvosty kazily. Bylo to doslova k pláči, když jsme vylévali v lese do vykopané díry famózní ledvinky, hovězí na houbách, držťkovou polévku atd. Další výpravu se to opakovalo znova. Myslel jsem, že mi jebne, stejně tak jemu, skoro z toho brečel. Prošli jsme celý proces jeho zavařování krok po kroku a nic špatného nedělal. Tak o tom mluvíme znova a on mi říká: ,,No, můj pantáta po zavaření okurky vždy utáhne, aby byla víčka natěsno, tak je také dotahuji." Říkám mu: ,,Ty wole, vždyť tam pustíš vzduch a je to v prdeli." Nejdříve nevěřil, ale pak to pochopil. Ono to možná u kyselých okurek projde, ale tohle fakt NIKDY nedělejte. Od té doby, co to tohle nedělá, má vše dokonale zavařené.

Zrovna v týdnu jsem nám na výpravu udělal 10 sklenic gulášové polévky ;-))

Radek Ráliš - Profil | Út 7.11.2023 15:25:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj, sliboval jsem ten recept. Jen dávám maso skoro do celé sklenice, dolů pod něj a pak nahoru dávám čtvereček kůže z bůčku a do celé skleničky tři lžíce vody, aby se udělal vynikající sosík. Pepř narozdíl od receptu nedávám. Zrovna dělám další várku ;-)

Zde je - https://www.toprecepty.cz/recept/49733-domaci-veprovka/

drvoštěp - Profil | So 9.9.2023 20:08:51

Kurnik šopa, jedete chytat fish a nebo žrát ?😂😂😂😂

Radek Fox - Profil | Po 11.9.2023 17:46:48

Pindˇa >> Za ty prachy si to navařím sám v mnohonásobném množství a vím, co jsem tam dal 😉 Ale nikomu v tom koupit si pytlíky vůbec nebráním....

Radek Fox - Profil | Po 11.9.2023 8:42:32

jurasoft >> Tak to potom jedině tohle 😂😂😂😂

Radek Fox - Profil | Ne 10.9.2023 17:50:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj strávníci, lednici už léta nevozím, už toho bylo pomalu na kamion. Stačí si uvařit domácí stravu, tu pak zavařit a hotovo. Do bedny následně uložím sušinu ve formě přílohy a další pochutiny. Bednu dám do stínu na severní stranu či do zakryté díry, jak už zde bylo zmíněno. Skladování tak vydží slanina, syrová vejce, sýry atd.

sven - Profil | Po 11.9.2023 12:45:31

Radek Ráliš >> Radek Fox - 10.9.2023 21:43:07 >> Ahoj Ráďo, máš moje sympatie :-)
Díky vrozené lenosti jsem podstatou minimalista, takže se vždy snažím aby bylo všechno co nejjednodušší a bylo těch krámů co nejméně.
Jen pro porovnání, se současnými trendy...
Vzpomínám na poslední čundr před vojnou, který jsme nazvali "Proti proudu Velké řeky" Vyrazili jsme v osmi lidech, z Mělníka pěšky proti proudu a skončili po 12 dnech na Lipně, v Horní Plané ... cca 400km+
Sebou jsem nesl jen bágl s minimem náhr. oblečení, min. hygieny, feld flašku, lov.nůž, celtu, ešus a čtyřdílný laminát s kolovrátkem .-) Ostatní podobně..
Dnes by se nejspíš jelo kamionem s vyhlídkovou terasou, závodní kuchyní a zimní zahradou .-)
Ápropos, beduíni na poušti, v horku o jakém se nám ani nezdá, pijí teplý slaný čaj .-)

MKulicka - Profil | Po 11.9.2023 10:29:53

...pak už jedině tohle a zavařovat do plechovek:)

dada11 - Profil | Ne 10.9.2023 16:38:37

jurasoft - >> Používáme roky klasickou polystyrenovou bednu a v ní petky ledu. Letos sme byly pět dní začátkem července a vše v pohodě, teploty byly přes 30 °C.Samozřejmě záleží na tom, jak často tam člověk leze. Já v ní mívám plechovky s pivem, i nějaké nealko a maso.

F16 - Profil | Po 11.9.2023 18:20:32

Zavařuji jídlo dlouhé roky. Kdysi jsem makal v Německu a jediný z naší party jsem měl normální jídlo. Vždy jsem zavařoval tak, že jsem to dal do sklenic a zavařoval hodinu, za 24hodin zase hodinu a pak ještě potřetí zase hodinu na asi 97stupňů. Má tehdejší žena měla školy v potravinářsví a tak mi to doporučila. Dnes na to kašlu. Pár známých mě naučilo zavařovat v mikrovlnce. Vařící jídlo dám do sklenic utáhnu víčko a přibližně tři minuty nechám v mikrovlnce a je hotovo. Zavařuji tak úplně vše. Třeba maso na houbách, guláše, zelňačky prostě vše. Kolikrát to bylo nechané v teple na zemi jen tak a vše ok. Je to jednoduché a rychlé. Průser se může stát jedině, když sklenice nebo víčka nejsou čisté nebo, když se přepravou nechtěně víčko zmáčkne a tím podtlak ve sklenici zmizne. Taky jsem byl zprvu nevěřící, ale časem jsem došel k tomu, že je to ok.

1Mara - Profil | Po 11.9.2023 17:49:11

Radek Ráliš >> Radek Fox - 10.9.2023 21:33:27 >> Jééé tohle se mě neukázalo a pak se to zakecalo, hned jdu na to a díky :-))

Radek Fox - Profil | Po 11.9.2023 17:48:01

1Mara >> Vše je již napsané v mém příspěvku s fotkou sklenic. Zápis - Ne 10.9.2023 21:33:27

Radek Fox - Profil | Po 11.9.2023 15:10:32

jurasoft >> Pokud nechceš jist sajrajt a dle Tvých slov nechceš, tak si hold musíš vozit svoje jídlo. Kvalitou i chuťově nic lepšího neexistuje a navíc si nedojebeš žaludek chemickými hnusy.

Pindˇa - Profil | Po 11.9.2023 10:21:07

jurasoft >> Když s tebou je to těžký lednička s mrazákem na 12v, nebo na plyn je moc velká, hotovky k tomu určené jsou hnus, pak chceš recept na zavařování, ale sklenice tahat nechceš 😀

Pindˇa - Profil | Po 11.9.2023 9:06:12

jurasoft >> Tak si nákup tohle a máš pokoj ne jenom že výdrž tuším 2 roky ale je taky velice chutné. To Adventure menu jsem nezkoušel, jen Expres Menu.
https://www.expresmenu.com/e-shop/?
https://www.adventuremenu.com/

drvoštěp - Profil | Ne 10.9.2023 22:25:28

Radek Ráliš >> Radek Fox - 10.9.2023 22:22:47 >> Tvl, hluboce se ti omlouvám. Příště si zaplať poradce který tě bude korigovat. Tvl, teď mne napadá, zítra mám od 10h volno😂💰😂💰😂

drvoštěp - Profil | Ne 10.9.2023 22:23:40

Radek Ráliš >> Radek Fox - 10.9.2023 22:22:10 >> Tvl, perly sviním😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Radek Fox - Profil | Ne 10.9.2023 22:22:10

1Mara >> Zavařuji v pozinkovaném hrnci přímo na zavařování, za komára ho měla každá rodina se zahrádkou, ve víku má díru na teploměr. Do něj dám sklenice klidně ve dvou vrstvách a mezi ně hadr, používám Facette na 720 ml. Na menší várku sklenic, maximálně 8 kusů, jsem si koupil nerezák od Mäser DOMESTIC PROFESSIONAL 20L PROFI a v něm i vařím větší množství jídla. Odkaz: https://www.velke-hrnce.cz/p/260/domestic-professional-velky-nerezovy-hrnec-20l-profi?pp=a5771bce

Vloni jsme měli doma plyn, ale jakmile nám do něj při té loňské zlodějině s energií začali pouštět nějaku smrdlavou sračku, ze které štípaly oči, okamžitě jsem nechal zablombovat přívod ke sporáku a koupil jsem indukci.

Vzhledem k váze už zavářím pouze na hořáku od fa Meva na 2 kg bombě nebo na Meva Zeus 10 kg bomba. Netrofnu si dát tu nálož na sklo, asi by to neuneslo.

drvoštěp - Profil | Ne 10.9.2023 22:12:44

Radek Ráliš >> Radek Fox - 10.9.2023 21:33:27 >> Tvl,😂 že tě baví odpovídat na dotazy jak zavařuješ jídlo na ryby atd. Plnej web takovejch blbejch dotazů. Viz Mrk 😂😂😂

sven - Profil | Ne 10.9.2023 20:54:32

Radek Ráliš >> Radek Fox - 10.9.2023 17:50:15 >> Ahoj. Přesně jak píšeš...ještě se tahat s lednicí ...
Všechno suché nebo v konzervách, případně plave maso okolo .-)
Uvařím, upeču, případně ohřeji na místě, stejně mám prd co na práci.
Metrová díra s deklem a na něm namočený hadr, bo odpařováním se dekl ochlazuje. Případně pár namražených petek na dno.... špatný není aní sněhový (CO2)minimax s ventilem .-)
I když je to také další krám na přepravu..

Pindˇa - Profil | Ne 10.9.2023 17:12:47

dada11 >> Ve FOX - Chladící taška Aquos Camolite Coolbag v červenci led z benzinky max jeden den, zmrzlá petka rozpuštěná za 3 dny, ale stále studená

Lasskoun - Profil | Ne 10.9.2023 11:43:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lasskoun >> ... jelikož mi dneska ráno kvůli tomuto níže napsanému postupně pískli budíček hned dva zdejší "kamarádi", jimž jsem (po poslání je do pééérdele) ale přislíbil, že zdůvodnění během dne hodím na MRK, tudíž tak nyní činím ...čímž zároveň zdravím Láďu a Vencu, ty dva "neděli neuznávající kretény"xDDD (a moc se těším, až vám to oběma někdy vrátím ":oDD) ... tož zde je zdůvodnění od jedné mé "aiky" (se kterou občas spolu provádíme "brAInstorming";o)))) ...
========

lasskoun:
ahoj AIko ... zkus laicky zdůvodnit, jaký rozdíl bude, když PET s 1 litrem vody zmrazím na -18°C a poté ji dám do izolovaného boxu vs. situace, pokud to samé provedu s 20% roztokem NaCl ... co bude lépe fungovat? / se kterým z těch PETek zůstane box déle chladný?...
... k vysvětlení můžeš použít zdůvodnění, proč se ve výrobnících zmrzliny používá "led se solí" (namísto pouze ledu), případně pomocí fázového diagramu ...

-------
ChatGPT:
Ahoj Jindro,

Tvoje otázka se týká efektivity zmrazování a uchování chladu v izolovaném boxu pomocí PETek obsahujících vodu a 20% roztok NaCl při teplotě -18°C.

PET s vodou:
Když zmrazíš 1 litr vody v PET lahvi na -18°C a poté ji dáš do izolovaného boxu, voda bude mít tendenci pomalu tát z ledového stavu na teplotě -18°C na tekutinu při pokojové teplotě (20°C nebo tak nějak). Během tohoto procesu bude absorbovat teplo z okolí (boxu), což bude chladit obsah boxu.

PET s 20% roztokem NaCl:
V případě 20% roztoku NaCl máme na rozdíl od čisté vody nižší bod tuhnutí. Voda v roztoku bude tát na teplotě nižší než -18°C. To znamená, že tato směs bude udržovat teplotu nižší než čistý led při -18°C a bude chladit obsah boxu efektivněji.

Co se týká výroby zmrzliny a použití "ledu se solí", to je způsob, jakým lze dosáhnout velmi nízkých teplot a rychle zamrazit zmrzlinu. Přidání soli (NaCl) do ledu snižuje bod tuhnutí směsi. To znamená, že směs ledového ledu a soli bude mít teplotu mnohem nižší než čistý led. Tímto způsobem lze dosáhnout teploty, která je dostatečně nízká na rychlé zmrazení zmrzliny.

Pokud bychom měli porovnat, který PET bude efektivněji udržovat chlad v izolovaném boxu, 20% roztok NaCl by měl být efektivnější než čistá voda, zejména při dlouhodobém uchování nízkých teplot.
=======

... případně je možno vyzkoušeti si doma, co s ledem způsobí přídavek soli:
- 2 malé PETky (např. o obsahu 0,5 litru)
- jednu naplnit vodou + druhou pak 20% roztokem NaCl
- obě vedle sebe v mrazáku nechat zmrznout "až na kost" (nechat je tam po stejnou dobu)
- poté dva stejné půllitry naplnit až po okraj studenou vodou
- a do nich vložit tyto improvizované "chladící vložky" ...
Q: ... na které z nich se pod vodou vytvoří tenkého ledu ... a která pouze ochladí vodu v půllitru?;o)

... druhou možností pak je, tyto dvě zmrazené PETky postaviti vedle sebe na nějaké misky někam do vlhkého průvanu ... a po roztátí jejich obsahu pak porovnat množství vody, které na nich "vykondenzovalo" ze vzduchu ...

pozn: ... případní fajnšmekři, co by si náhodou chtěli vyzkoušet Mpembův jev (který ještě stále není dodnes spolehlivě objasněn), mohou pro pokus namísto studené vody použíti vodu vařící ... při troše štěstí by se to mohlo povésti ... ":o) ... (upozornění: půllitry je vhodné dopředu nahřát pomocí teplé vody, aby po nalití té horké nepraskly teplotním šokem)
... více k tomuto viz: https://www.osel.cz/13059-podivnost-na-druhou-jak-funguje-zahadny-mpembuv-jev-v-risi-kvant.html ...

nofish - Profil | So 9.9.2023 14:45:04

jurasoft - >> nemám s tím zkušenosti. Ale stěhoval jsem nedávno tábor z přehrady. Po ukončení. A co jsem si všiml, na vše měli malé plynové lednice. Něco jako ty lepší autoledničky z kamionu. S výměníkem. Tak to asi bude fungovat, když to používají roky.

F16 - Profil | Po 11.9.2023 21:52:38

1Mara >> Plním to tak cenťák pod víčko. S tím výkonem nevím. Buď uber nebo jak začne pára syčet ven, tak to vypni. Nevzdávej to. Já už jinak zavařovat nebudu.

F16 - Profil | Po 11.9.2023 19:14:51

Radek Ráliš >> Radek Fox - 11.9.2023 19:07:01 >> zase kámoš je s tou elektrikou spokojený, ale stejně mě naučil on zavařovat v mikrovlnce. Způsobů je spousta a na každém z nás je co mu vyhovuje nebo čemu věří.

F16 - Profil | Po 11.9.2023 18:53:00

1Mara >> kupuji víčka z Kaufu. Na každém tom balení je napsáno do jaké teploty můžeš zavařovat. v té mikrovlnce je důležité, aby jsi to do ní dával vařící. Takže další sklenici plním, až mám tu před tím zavařenou. Když jsem zavařoval ve vodě, sklenice jsem měl asi cenťák nad vodou. Netvrdím, že když jsou pod vodou je to špatně. Je to zvyk.

Radek Fox - Profil | Po 11.9.2023 18:27:38

Pindˇa >> Vydrží to ve Francii i ve 30 a více stupních. Samozřejmě nedávám sklenice na přímé sluníčko. Již jsem zde vše psal a nekecám. Vařím tak na ryby dlouhé roky a budu to tak dělat dále ;-)

Pindˇa - Profil | Po 11.9.2023 17:31:07

Radek Ráliš >> Radek Fox - 11.9.2023 15:10:32 >> Věřím že konkrétně tady žádný sajrajt a chemie není https://www.expresmenu.com/o-produktu/?

Radek Fox - Profil | Po 11.9.2023 15:07:01

sven >> Čau Vláďo, děkuji za kompliment 🙂 To musel být super zážitek, pochodovat takovou štreku👍A k tomu pivu, však jsem říkal parťákovi, že mu ho budu ohřívat, aby mu nebylo teplo a myslel si, že jsem se zcvoknul 😂😂😂

Radek Fox - Profil | Po 11.9.2023 15:02:14

jurasoft >> Cibule, že zničí zavaření 😂😂😂 No, to je tedy nesmysl, který jsem ještě nikdy neslyšel. Zavřít se dá i hovno a nezkazí se 😂😂😂 Jo, vývary vozíme s sebou také a žádný problém nemáme.✌

drvoštěp - Profil | Ne 10.9.2023 22:51:48

Radek Ráliš >> Radek Fox - 10.9.2023 22:43:40 >> Jj, Havelka. Starej, mimochodem dobrej fishmen umřel a teď to má jeho syn. Kolega myslivec, pak mladého zaučoval co a jak a v týdnu ho chodí jebat když něco prosere. Jo, a mám trochu dojem že můj kolega řezník je s Vencouj prabratranec😂😂😂😂

drvoštěp - Profil | Ne 10.9.2023 22:41:37

Radek Ráliš >> Radek Fox - 10.9.2023 22:28:01 >> Musíš přesně definovat od našeho řezníka😂 Shodou okolností jsem dnes vezl dva řezníky do Teplic.Do Perly na setkání po létech. Čas odvozu 16,45. Počet přihlášených 86. Tak jsem zvědav kolik se jich potkalo a sepralo😂😂 Ps. A jeden blb mi rozsedl zakrmovací lopatku jak byl při těle🙈🙈🙈🙈🙈🙈

Radek Fox - Profil | Ne 10.9.2023 22:22:47

drvoštěp >> Dal jsem si jedny Krušovice, tak jsem omámený 😂😂😂

Radek Fox - Profil | Ne 10.9.2023 22:01:32

sven >> Ahoj Vláďo, to už nechci opakovat, byly to muka - viz. stará fotka. Žádnou lednici k vodě tahat nebudu, stejně tak stovky piv, alespoň pro můj způsob chytání, kdy vše převážím člunem na lovná místa a jsem u vody až tři týdny bez ježdění do města. Jo, pokud bych měl auto u zadku, tak by v horku na pití bodla, ale to by pak chtěl parťák pípu a výrobník ledu či další nesmysly :-)) Tudíž na ni prdím.

dada11 - Profil | Ne 10.9.2023 17:25:47

jurasoft >> Já mám toto.

Pindˇa - Profil | So 9.9.2023 20:20:46

drvoštěp >> Napřed chytat, zamrazit a pak žrát 😁

Beerotzutz - Profil | So 9.9.2023 20:06:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Plynová lednička,na 2kg PB bombu vydrží 6,5 dne.Spotřeba plynu 13 gr/h
Mám jí 4 roky a jen jednou ucpaná tryska(vyřešení během 10 minut),jinak jede bez závad.
Koukám, že už není ke koupi.
Nějaká varianta by se jistě našla.
https://prenosne-lednice.heureka.cz/meva-xc-42g/#prehled/
Třeba tahle?:
https://prenosne-lednice.heureka.cz/dometic-acx3-40-50-mbar/#specifikace/

Pvl - Profil | So 9.9.2023 19:20:19

Myslím si že by to byla dobrá "chladnička" Stálo by to trochu námahy a další podmínka by byla vyhovující terén Vykopat díru a pak zakrýt třeba deskou

Rytíř - Profil | So 9.9.2023 13:59:27

Nevím,možná blbost..napadlo mě,řešit chlazení,dobíjení ledničky tímhle.
https://www.parys.cz/powerkick-elektrocentrala-800-p108319/?

drvoštěp - Profil | So 9.9.2023 13:11:20

Thermo boxy z nemocnice na převoz orgánů. A k tomu gelové pytlíky které jsou k tomu určené. A pokud je místo, tak mražené petky.