Udírny a uzení

Všude píšete jak udíte své úlovky ryb,v gastro koutku se také stále něco udí.Ale jak postavit udírnu a jak připravit maso na uzení se píše málo.Proto zakládám tuto otázku kde se to vše můžeme dozvědět.
Autor diskuse: Stopař - Profil , 30.10.2011 všeobecné - ostatní
Dále moderují: džigit Profil + p.lorenc Profil + PYTLAKS Profil
Moderátorem vybraný zápis - stále nahoře.

medvěd - Profil | Čt 31.12.2020 14:50:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

taky jsem předevčírem trošku čmuodil

zelenac - Profil | Čt 30.3.2023 9:31:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdar pánové udiči, rozmnožím řady nejen čtenářů, ale i přispivatelů. Posílám poslední výtvor z mojí kolotočové udirny- klobásy divočák, gouda s vlašskými ořechy a sušenými rajčaty.

zelenac - Profil | Út 2.1.2024 19:50:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak posílám vzorek silvestrovských dobrot…

PYTLAKS - Profil | Ne 23.7.2023 10:40:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jen tak

džigit - Profil | Po 10.4.2023 10:13:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

trocha čerstvych, Velikonočnich ;-)

medvěd - Profil | Út 20.12.2022 17:18:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jen sušené

Píňas - Profil | Ne 4.9.2022 19:35:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kouři zdar. Tak konečně mužů říct že mám hotovo

Kruan - Profil | Ne 28.3.2021 19:55:04

tak se to povedlo luxusne...mam radost...zadnej dehet, jen vonave masicko....8,5 hodiny....4 na brize, zbytek svestka....

džigit - Profil | St 11.10.2023 12:27:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

paru buchet ;-)

baitruner2 - Profil | So 1.4.2023 19:14:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak na velikonoce hotovo do nádivky a k pivu👍😉

baitruner2 - Profil | Ne 22.1.2023 16:59:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak moje úplně první domácí klobásy od A do Z a jsem spokojenej.I osazenstvo jí a prý jsou gut.💪👌👍
Recept jsem si našel na YouTube a klaplo to jen to míchání bylo ukrutný 35min...

salfi - Profil | Pá 23.4.2021 19:08:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

p.lorenc >> ahoj kacabo. Je toc 7x15, neni to presne obdelnik, tak se to blbe pocita. Je tam 100m3 vody, delal jsem si to sam, akorat folii jsem si nechal svarovat od znamyho. Tezkou techniku tu mame, takze tam se usetrilo kolem 100.000,- Kdyz jsem si pred 3 lety pozval firmu na jezirka, tak jsme zacinali na pul milionu. No abych to zkratil, delal jsem to pul roku a myslim, ze jsem se vesel do ctvrt mega. Pul roku trvalo vyridit vsechna povoleni, ale v breznu jsem hrabnul a v srpnu se deti koupaly. Vodopad jsem dodelaval na podzim.

medvěd - Profil | Čt 8.4.2021 16:43:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

troška sušenek

Zub - Profil | St 15.8.2018 18:30:07

Kuřecí roláda a sekaná v bránici. Děláno na grilu Weber performer deluxe cca 3 hodiny. Vnitřní teplota 75°C u obou produktů.

chřenovák - Profil | Po 1.1.2024 16:01:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Parádička

srobik - Profil | So 1.4.2023 11:32:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak syry su vonku a pokračujeme ďalej. Všetci to milujeme iba podľa našej “milovanej” EU páchame trestuhodny zlocin. Ale ako hovorí klasik: Komisári EU vylizte si prdel! 😁😁😁

PYTLAKS - Profil | Pá 10.11.2023 12:39:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Klobásy klasika a králík, vyuzené 😁

Jirka R. - Profil | Ne 29.10.2023 16:24:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zátiší amatérského uzenáře... 🙂

baitruner2 - Profil | Čt 29.12.2022 20:30:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak já mám hotovo na zítřejší akci.💪👍😃

PYTLAKS - Profil | St 5.4.2023 10:41:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Cosi na ten šmigrust

tuzemak - Profil | So 4.3.2023 18:41:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kontrola čabajek dopadl super, mohu se pochválit. 😋😋😋

hadr kapr fakr boy - Profil | So 14.1.2023 11:39:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Hotovo, zabaleno, všechno se povedlo

PYTLAKS - Profil | St 30.1.2019 9:46:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jedna valašská pyramida:-)

1Mara - Profil | Po 8.5.2017 2:11:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

No, na to, že střívko je tuhý, tak se to dá jíst a chuťově výborný ! :-))

Benda 24,72 - Profil | Po 9.1.2017 11:13:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sice to není uzené, ale vlastní výroba se snad ocení. :-)

Mr.Dejis - Profil | St 14.12.2016 6:53:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Přidávám něco málo z víkendu....Myslím, že se mi to povedlo.

draveček - Profil | Út 15.9.2015 12:49:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak a jsem konečně hotový,střecha a kominky oplechovane, modifikat položen a teď už se můžu soustředit na grilování a uděni ;-)

PYTLAKS - Profil | So 24.6.2023 18:18:06

Trochu debrecinek

PYTLAKS - Profil | St 5.4.2023 11:43:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

😁

Kruan - Profil | So 30.4.2022 19:54:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Finale

PYTLAKS - Profil | So 12.2.2022 14:21:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Cosi z minulého týdňa

chřenovák - Profil | Pá 1.1.2021 6:17:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mňamky 🤣

tuzemak - Profil | St 2.12.2020 13:02:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

No a hotovo, losos uzený 5 h studeným kouřem. 🤣🤣

džigit - Profil | Ne 29.1.2017 17:55:08

tak jsem se byl zas jednou vyřádit :-)

ceczubr - Profil | Čt 18.4.2024 17:16:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Hotovo

baitruner2 - Profil | Po 25.9.2023 14:50:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak jsem trochu masa naložil a vyudil do zátoky na Orlík a chutnalo všem a ukončení sezóny bylo fajn tam jsem to jen ohřál v udírně po 2 dnech a překvapilo mě jak bylo jako doma čerstvě vyndané s udírny👍🍻🎣😉Byla po tom žízeň veliká🤣

Jirka R. - Profil | Út 9.5.2023 19:32:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zátiší ryze amatérského uzenáře... 😉

medvěd - Profil | Čt 23.3.2023 17:06:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Troška suseni

tuzemak - Profil | Ne 22.1.2023 11:13:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Myslím, že se to povedlo, čabajky mohu dát do vakua. 😋😋

PYTLAKS - Profil | Pá 11.11.2022 10:04:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Noční

burt od labe2 - Profil | Pá 14.10.2022 21:16:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak jsem také trochu začal kamarádi.. Zatím jen dvě tyčky zvěrina klobás 10 kg. 60% zvěřina , 20%plec, 20% bůček. 🔪🐗 40% krájení ručně na kostky (Zvěřina -panenky, kotlety, kýta) zbytek semlet na 8mm . Uvidíme jaký bude efekt zítra po vychladnutí 🤔🤪😎. Koření znova jsem se spoléhal na svoji chuť kmín, česnek, koriand, jalovec, pepř, majoránka, tymián. No necháme to osudu. Uzení na bukovém bo zveřina ne kurwa 🐗🔪😎😂🤟🍺🚜. Fajn večer kamarádi. 🍻🌿🪵

PYTLAKS - Profil | Čt 31.3.2022 16:16:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kůsek masa

MiPo - Profil | Ne 28.2.2021 18:18:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

16,30 ukončeno topení a v 17,30 zkouška Nebe v hubě 🤭

koralovec1 - Profil | Ne 14.2.2021 13:05:21

Tak jsem take neco usušil

medvěd - Profil | St 6.1.2021 17:05:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nastal čas krájení

džigit - Profil | Čt 15.6.2017 15:08:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

zlehka druhým dnem v 50°

Menca - Profil | Po 6.5.2024 17:51:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jirka R. >> máš to moc hezké. Já taky včera udil.

Jirka R. - Profil | Ne 28.4.2024 14:32:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Několik týdnů jsem se odhodlával pokusit se o vlastní pikantní klobásky, studoval spousty receprů, nakoukal hromady videí, až nakonec zvítězila odvaha (velmi opatrná!) a já se do toho dal.
Výsledek je více než uspokojující, za cca měsíc, poučen z prvotních drobných nezdarů, to zkusím znovu, neb která si do úst vloží mojí klobás(k)u, nechce už jinou...!😉

chřenovák - Profil | Po 8.1.2024 17:35:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

čolkař,zloch >> Pěkně 🤠
Změnil jsem prohlížeč a ono teď jde vkládat 😂

Jirka R. - Profil | So 24.6.2023 17:26:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Prázdniny na krku, zas bude chalupa plná harantů... ! :-)

draveček - Profil | Pá 16.6.2023 10:02:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Troška bučku nikdy neuškodí 😉

Jirka R. - Profil | So 8.4.2023 10:52:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Velikonoční zátiší produkce amatérského uzenáře samozásobitele... 😉

PYTLAKS - Profil | Čt 6.4.2023 12:30:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Noční

Zdenall - Profil | So 18.3.2023 12:09:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Po třech týdnech přišel ten správný čas 😍😛

valcha186 - Profil | St 25.1.2023 21:49:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Káceč >> Tlačenky už dávno nevaříme, je tam vše už vařené. Jitrnice a kroupáky nám už také nepraskají, protože tam máme teploměr a jedeme na 75-80 st. Dílo do klobás nejdříve osmahneme na pánvi a pak už jsme jenom ve střehu. Maso udíme studeným kouřem a je trvanlivější. Tak nějak. Zabíjíme už 50 let a to každý rok. Je to setkání rodiny, jak má být.

Kruan - Profil | Ne 10.7.2022 19:36:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak finale :) delal jsm to trochu dele nez obvykle..

p.lorenc - Profil | So 2.7.2022 13:15:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Také krásné prasce škoda jich zožrat 😀

PYTLAKS - Profil | St 30.3.2022 14:28:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Cosi pod žebro

chřenovák - Profil | Pá 31.12.2021 23:36:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Povedlo se to 🤠

Hubens - Profil | Ne 5.4.2020 20:01:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Čaute uzenáři. Přikládám finále mého ročního snažení. Poze na průvanu. Za mě velká spokojenost. Byl jsem napnutej jak struna! Vůně a chuť super😉

zdenocar - Profil | Ne 8.1.2017 9:23:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

taky jsem kouřil

jindřich - Profil | St 8.5.2024 10:21:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdravím Vás všechny a po delší době ukážu, co jsem taky namordoval. Poslední příspěvek se jednalo mlýnek, nabrousil jsem nůž a šajby a zatím maká docela dobře. V týdnu jsem udělal úplně obyčejné špekáčky, jenom česnek, sůl, pepř a trochu papriky. Já radějí něco pálivýho, ale žena prská že se to nedá jíst, tak jednou tedy pro ni. Jo, dá se to jíst.Je to tak popořadě, jak se sluší

Jirka R. - Profil | Po 6.5.2024 17:38:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnešní bezmála 12ti hodinová ostraha komína se vyplatila, uzené zavonělo celou osadou, nejspíš na něj nebudu sám...! 😉

chřenovák - Profil | Ne 31.3.2024 9:41:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jedlé to je 🤠

marmyš - Profil | Čt 28.3.2024 15:26:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Už se to začíná vybarvovat.

zelenac - Profil | So 20.1.2024 9:23:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Další várka čabajek a pokus o fermentaci- chorizo a klobása s vlašskými ořechy…

HoumrP - Profil | Ne 31.12.2023 17:56:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

...

džigit - Profil | Ne 10.12.2023 17:12:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

průběžně...

zelenac - Profil | Pá 20.10.2023 15:44:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak další uzení- už jsem neodolal naléhání kamarádů …

srobik - Profil | Čt 27.4.2023 18:52:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Včera kúpený (akcia Lidl), hneď ráno nasoleny. Dnes od 8 do 13 relax v čerešňovom dyme pri 30st.C a zajtra už bude na čerstvom maslovom chlebíku pokvapkany citrónom. Mňam, teším sa na zajtrajšieho ráno. 😋😋😋👌

HoumrP - Profil | Út 15.11.2022 12:38:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Něco ze včerejška...

Maxwell - Profil | Út 8.11.2022 15:18:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

sem tu slintal nad těma klobásama, že sem se do nich taky dal..

zmach6032 - Profil | Ne 3.7.2022 9:45:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mňam

docent1979 - Profil | Ne 3.4.2022 9:47:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pokus o prazsku sinku cislo 2

Maxwell - Profil | Ne 20.2.2022 17:20:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak po 14 dnech zakrojeno....Herkules..opravdu to chutná jak Herkules :-)

medvěd - Profil | Út 4.1.2022 15:56:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

byl jsem sklidit fuet

tuzemak - Profil | St 1.12.2021 16:59:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zakrojil sem vzorek čabajky. 😋😋😋

PYTLAKS - Profil | Po 8.11.2021 12:40:10

Pár boků

džigit - Profil | So 25.9.2021 10:05:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zas něco 😉

Oliviawea - Profil | Pá 26.2.2021 10:33:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

salfi >> diky Vam a džigitovi za rady. Vzala jsem si je k srdci: vysledek 2.pokusu viz foto.

PYTLAKS - Profil | Pá 17.2.2017 15:34:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jedna v kajenopaprikovém kabátku:-)

honzina - Profil | Út 7.2.2017 19:22:30

Něco z víkendu. Krkovice se povedla.

PYTLAKS - Profil | Po 1.8.2016 12:21:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

víkendová makačka:-)měl jsem toho dost:-(

draveček - Profil | So 18.7.2015 9:52:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Další pokračování, tentokrát se dělal cihlový chodniček,zarovnal se terén,veselá travička a teď už zbývá jen krytina,oplechovat kominky,dodělat cokl z dlaždiček a je to ;-)

salfi - Profil | St 23.4.2014 18:02:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak jsem nakonec natrel udirnu tou barvou, kterou mi doporucil prodejce. Pflege öl s uv filtrem proti slunci. No, nez jsem to natrel, bolela me z toho smradu makovice. Tak jen doufam, ze kdyz tvrdil, ze ma zdravotni atestaci, tak mluvil pravdu. ten smrad vyprcha a melo by tp bejt v poho

salfi - Profil | St 17.1.2024 22:49:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Trocha klobasky a iberijskeho speku po par mesicich od vyroby

salfi - Profil | Čt 11.1.2024 21:18:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nekecat, kostovat

kolotuk - Profil | Pá 29.12.2023 17:06:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Letos poslední

salfi - Profil | Ne 10.12.2023 18:00:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Svačina

Jirka R. - Profil | So 7.10.2023 16:49:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnešní téměř celodenní pečlivá ostraha teploty komína pod pergolou se amatérskému uzenáři vyplatila. To si parta na rybářské expedici pošmákne...! 😉

p.lorenc - Profil | Po 2.10.2023 20:44:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nějak jsem nestihl víc nafotit 😃

medvěd - Profil | Čt 6.4.2023 13:28:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

troška sušenek

PYTLAKS - Profil | Ne 27.3.2022 19:02:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Čabajky

salfi - Profil | Po 14.2.2022 22:12:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak holkam jsou tri mesice...

PYTLAKS - Profil | Čt 27.1.2022 9:09:59

Moje 😆

PYTLAKS - Profil | Pá 31.12.2021 15:34:39

Tak jsem došel k originální chuti

Jirka R. - Profil | Ne 31.10.2021 17:07:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pochutina pro dlouhé zimní večery.
INGREDIENCE: 5 kg karé, 100 g pragandy, 21 dní ve vakuu, bukové štěpky/třísky, 11 hodin pod pergolou, 0,5 l ginu, 1,5 l tonic, 4x Radegast plech... 😉

tuzemak - Profil | Ne 14.2.2021 10:29:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vepřová šunka s citronovým pepřem. 🤣🤣 ano je to šunka. 🤣🤣🤣🤣🤣

HoumrP - Profil | So 10.10.2020 21:05:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

tuzemak >> Děkuji za konzultaci 👍👍. Ty kachní prsa šťavnaté jaxvině 🙂.

džigit - Profil | St 10.10.2018 18:24:54

chuťovky ;-)

PYTLAKS - Profil | Ne 19.11.2017 10:52:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pár kostišéééék:-)))