Rybářský informační systém „RIS“ (2) – Oblast "Správa členské základny"

nofish - Profil | Út 19.7.2022 11:34:48

Denny >> ohledně nemocenské. Pořád říkám, ať mi a zaměstnavateli sníží odvody, budeme mít víc peněz na výplatu a každý si pojištění udělá podle sebe. Každý strůjcem svého štěstí. Z kámošů, kdo má pořádný příjem ze mzdy, nespoléhají na stát a platí si pojistky navíc, protože jsou zvyklí na jistý standard života a při klasické nemocenské by si ho neudrželi. Ale musíš na to mít, pak se ti to vyplatí. Deset let platíš, pak máš úraz a najednou ti pojišťovna platí tak, že máš příjem stejný jako bys byl v práci....případ kolegy. Ale ne každý na to má.
Ber to jenom jako příklad. Alespoň jsme trošku odlehčili od těch věcných hádek o tom jak by se měla dělat rybarina.

Denny - Profil | Út 19.7.2022 1:30:57

nofish >> Dlouho, opravdu ale protoze mam doma rodinu, tak vim, jak to tam vypada. Ale nemysli si, ze tady to neni podobne. Vsude kam se podivas nabidka prace, ale pritom nezamestnanost, protoze mnozi jsou lini delat, radeji budou drepet doma za par dolaru. No a nemocenska, to by se mnozi doma osypali, protoze tady je narok na 10 dni placene nemocenske v roce, ale musis to mit ve smlouve, na vic neni narok. Tohle a mnoho dalsiho o te , pro mnohe vysnene Americe, nikdo nikde nepise ani se o tom nemluvi.

Thomic - Profil | Po 18.7.2022 23:51:16

computerfish >> Mirku, s výdejci povolenek v rozhraní EvMo jsem v takřka denním kontaktu, proto docela dobře tuším, jaké je to zabezpečení, i to, že aktuálně je jediná ochrana ten kolek, a to ještě omezená (třeba ty druhé povolenky).
Ještě jednou, mám daleko k tomu, abych kritizoval tvůj software, jenom to prostě není informační systém, čehož jsi si určitě vědom, protože ty o tom houby nevíš. Porovnáváš jablka s hruškami.
Predikovat jak a co je dobré pro MRS samozřejmě nehodlám, psal jsem ať jim to nabídneš. Můžu operovat pouze s poslední informací kterou jsem od jejich statutára obdržel cca měsíc zpátky, ale pro podrobnosti se musíte obrátit na MRS, nikoli na mě. Dovolím si říct jen to, že celý problém není ani ve financích, ani v navržených funkcionalitách nebo podle tebe "megalomanském" konceptu, ale řeší se převážně majetkoprávní vztahy k systému jako takovému. To jak se nakonec MRS rozhodne je v jejich rukou, osobně mi to může být tak nějak jedno.

computerfish - Profil | Po 18.7.2022 22:22:45

Thomic >> Kritika má jiné parametry, na to jsem si od některých již zvyknul. Nic ti nebrání, prodejce povolenek v EvMO oslovit, jak je to se zabezpečením povolenky, rádi ti to objasní. Já povolenky neprodávám. S pojmem informační systém rádi nevyšší funkionáři operují, zní to velikášsky a noblesně i kdy o tom vědí houby. My jsme vyrobili sotware pro rybáře, protože jej požadovali bez velkohubých ambicí prodejci - rybáři. MORS samozřejmě znám velice dobře. Ale predikovat jak a co je dobré pro MRS bys neměl. Spíše si sám sobě položit ozázku, proč MRS náhle neparticipuje na RIS a sám si sobě odpovědět.

nofish - Profil | Po 18.7.2022 21:21:53

Denny >> nevím, jak dlouho jsi mimo čr, ale já mám teď nemocnkou menší, než než někteří, co nikdy nepracovali a jsou jen na sociální podpoře. Tady to funguje tak, že se zavede mýtné na dálnicích, ale ty peníze nejdou do opravy a budování dálnic, ale do rozpočtu a pak se někam "odkloní". Je to fakt prdel...

Mrknato - Profil | Po 18.7.2022 19:54:59

Denny >> Nechci dělat vševěda, ale někde jsem četl že se za posledních 50let zvýšila teplota kontinentu o 2°C, tedy i řek a vody v řekách také dramaticky ubývá. Navíc to jistí ČOV, které má téměř každá obec a čistí jen něco. Většinu pro ryby nebezpečných látek nevyčistí, (např. hormony, léčiva). Dřív to šlo do země ze septiků a žump a co si tam kdo nas*al, to měl na poli, nebo louce. Pamatuju, že okouni, plotice, proudníci, hrouzci, skaláci, lipani byli podle typu vody všude. No jo, kapř má u vás a v Austrálii dobrý podmínky.... co by za to naši WaM dali ))))).

Denny - Profil | Po 18.7.2022 18:57:15

Mrknato >> Myslim, ze nejsi daleko od pravdy, jen jak jsi napsal :"Tehdy se ryby rozmnožovaly přirozeně a hojně". Duvod proc tomu tak ted neni? Zmena podminek, nebo ta ryba, co se nasazuje neni schopna se vytrit? Vidim v jakem mnozstvi se zde vytira kapr, je to tim, ze se sice chyta, ale temer nikdo ho nebere a uz vubec se nevysazuje? Aspon jsem nikde necetl, ze by tuhle rybu nekdo chtel vysazovat, spis je snaha ji hubit.

Mrknato - Profil | Po 18.7.2022 18:29:29

Denny >> Já jsem ještě zažil "kolektivizaci" v rybařině, kdy se převedly dekrety, které držely MO na územní svazy, kraje. Tehdy byla povolenka na jeden, dva revíry a šmyčec. Tehdy to nevadilo, protože to byla vzdálenost, co většina ušla pěšky, nebo na motokole. Převod revírů na kraje v roce 75 otevřel většině možnost poznávání, různých typů vod a lovu různých druhů ryb. Někdo říká, že tehdy dobře zarybněné revíry, byly odrazem "svědomité péče MO (spolků) o revíry, ale já si myslím, že to není pravda a tím jak se to traduje, tak zarybnění a hospodaření MO dostává obraz Jura Jánošíka, který měl 155cm, za 10 let po jeho smrti 175cm, a dnes se říká, že měl 2metry. (Je to nadsázka). Tehdy se ryby rozmnožovaly přirozeně a hojně.

Dnes lovit na území kraje (ÚS) je standard a nikdo by asi neměnil, vyjma pár místních patriotů. Nyní a nejen vinou klimatických změn je nutné většinu druhů vysazovat a stojí to peníze. Dělit peníze od rybářů na 3 kupičky je nesmysl, ale udržuje to smír, mezi 3 složkami svazu. Někdo musí rozhodnout, jestli chceme smír, nebo ryby ve společných revírech.

Denny - Profil | Po 18.7.2022 13:03:26

zdevac >> Uz vam nebudu do toho kecat :-), jen si myslim, ze by bylo skoda aby svaz padnul, jen proste aby se zacalo uvazovat uplne jinak, lidi na to je dost, stejne tak odborniku a ta clenska zakladna muze vyvinout takovy tlak, ze se zmeni i zakony. Otazkou je, jak pises, zda je to zadouci.

eskymak Mrakomor - Profil | Po 18.7.2022 12:50:35

zdevac >> už zase hlásáš názory většiny ? :-))

Petr64 - Profil | Po 18.7.2022 12:40:51

Denny >> To víš že vrazil. Haciendy jsou nejkrásnější v přírodě.😉

Denny - Profil | Po 18.7.2022 12:38:03

nofish >> Ja spise uvazuju v rovine, ze stat , co by vydelal navic, opetne vrazel do prirody, ale asi jsem moc naivni :-(

zdevac - Profil | Po 18.7.2022 9:16:02

Denny >> Tohle tu většina nepochopí. Mají myšlení zakonzervované x let zpět a jsou nastaveni na určitý přístup a to prostě nezměníš. A kromě toho se celý život považují za důležité a tento krok by ukázal, že se pletli a vlastně to byla naprostá zbytečnost a že bez nich by to šlo lépe a jednodušeji. Takže vnitřně podobnou změnu připustit nemohou, ani kdyby chtěli. No pak tady máš hromadu lidí, co sice ví, že jinak by to bylo z hlediska celku lepší, ale současný stav jim vyhovuje, a ti si také pod sebou větev neuříznou. Takže to bude chtít jednu dvě generace, než brzdy vymřou. Nakonec stejně nic jiného, než transformace, nebude možné, ale v první řadě je potřeba změny přístupu a toho současní schopni nejsou. Odnáší to voda, odnáší to ryby, ale oni se cítí důležití a nejchytřejší a to překonat a změnit může jen čas, respektive odchod těchto lidí do věčných lovišť. I když i to je otázka, protože okolo této práce se nestahuje právě výkvět inteligence, ani na straně lovících, ani na straně nízkých funkcionářů, do vedení se klasicky derou hlavně příživníci a různí parazité, takže to možná bude chtít zásah zvenčí, přesně tak, jak popisuješ.

nofish - Profil | Po 18.7.2022 2:50:25

Denny >> děkuji za názor. Už musim zmizet. Jen to podle mě vidíš moc přímočaré, ale tady je to fakt složitější.
Jen podotknu a budu za to možná kritizován. Jsem rád, že alespoň stat nechá vodu svazu a nevydělává na tom na dávky nemakančenkum, což by dle tvé představy nastalo.... Tady už se občas vyplatí v životě nedělat, než dělat cely život za málo.

Denny - Profil | Po 18.7.2022 2:33:00

nofish >> Ne, opravdu nechci srovnavat ten system, protoze cele to nastaveni je opravdu jine. Uz jen fakt, ze tady jsou vsechny vody statni a to bez vyjimky. Neco jineho je pozemek na kterych ta voda je nebo pristup na takovou vodu. Mnozi se domnivaji, ze kus reky je zde napr . sokromym majetkem. Pravdou je ale to, ze majetkem muze byt jen ten pozemek, po kterem ta reka proudi, voda ne. Je to mozna zvlastni, ale tak to je. Proto se take muzes docist, ze pokud proteka reka soukromym pozemkem, nesmis, bez povoleni vlastnika jit po brehu te reky. Muzes jit pouze vodou a na breh vstoupit jen v pripade neprekonatelne prekazky. Take jsou zde vody, kde neni sance se tam dostat, je napsano, jak jsou velke, hluboke, a dalsi udaje vcetne obsadky, ale pokud nemam povoleni majitele na vstup jeho pozemku na kterem ta voda a brehy lezi , tak nemam sanci si tam zachytat. Nastesti takovych vod je zde minimum a nikdo snad ani po lovu na takovych vodach netouzi. On ani o vlastneni vody tady nikdo moc nestoji, protoze jsou s tim spojene jista rizika, ktere na sebe prejima stat. Jedn znamy, ktery ma cast pozemku, na kterem lezi jezero, me jednou rekl: Predstav si, ze by doslo k povodnim a reku by vlastnilo par lidi. Pak by poskozeni sli na pojistovnu a ta by nahradu skody vyzadovala od tech lidi, protoze oni by byli ti, kteri vlastnili tu vodu v dobe zaplav. Jak uz jsem take uvedl, svaz urcite neni spatny, jen ten system se me proste nelibi, misto toho aby se to zjednodusovalo, tak se to zbytecne komplikuje. Tou starosti o stat, ono je to o tom, ze by se opravdu musel starat a ne to predat na starost nekomu jinemu, to pak neni zadna starost. Mozna, kdyby si stat uvedomil(coz se podle me jednou stane) o jake obrovske penize prichazi, tak rekne svazu dost. Vody si bereme zpet a pokud na nich chteji rybari lovit, tak penize za povolenky pujdou statu. Velmi jednoduse napsane, pochopitelne by to pro stat znamenalo zajistit urcite mnozstvi lidi, aby obsahl vsechno potrebne, ale v konecne fazi by treba byl lepsi hospodar nez svaz, tezko rict a hlavne by z toho mel zisk. Ja si stale myslim, ze svaz udelal jednu obrovskou chybu a to zcela zasadni. Vedeni svazu melo po prevratu nakoupit maximum vod, ktere se nabizeli v restitucich nebo byly ke koupi, pokud ne, tak dlouhodobe smlouvy s vlastniky sepsane tak, ze by z nich nemohli vycouvat. Stejne tak mohl udelat smlouvy na statni vody treba na dalsich 100 let s tim, ze odstoupeni od takove smlouvy by bylo pro stat velmi nevyhodne a drahe. Dnes je to podle me tak, ze vetsina svazovych vod ma svaz v pronajmu a muze o ne kdykoliv prijit. Presne, jak jsi napsal. Muze prijit nejaky miliardar, ktery vyuzije toho, ze stat potrebuje penize a rekne:" proc nechavate ty vody svazu, kdyz ja vam za to muzu rocne dat do kasy desitky milionu a byt lepsi hospodar?". Myslis, ze by se toho nikdo nechytil? Tihle lide vi, ze by ziskali obrovske penize za povolenky, stacilo by jim jen dodrzovat nejake plany na kterych by se dohodli s ministerstvem, stejne tak by ziskavali penize ze vsech dalsich moznych aktivit okolo te vody, tak by se jim vyplatilo jeste zamestnat par stovek lidi nebo jim za nejakou praci, treba jako je to dnes u RS zadara povolenky. Takovy clovek by pak rekl rybarum, ja vam povolenky zdrazuju o treba 500, ale nechci o vas zane clenske prizpevky, zadne penize za brigady, takze v konecne fazi ti rybari by byli v tomhle spokojenejsi nez pod svazem.

nofish - Profil | Po 18.7.2022 1:33:48

Denny >> tvá představa je správná, jenže u nás se to nějak zvrhlo. Dřív než svaz, byly mo, respektive tehdy spolky. Jenže pak, časem, se při sjednocení vyšší místa začaly montovat do chodu těch spolků a mají tendence je řídit. To je můj pohled, možná špatný. Z části to funguje, z části ne.
Proto, i jak zde bylo zmíněno, jsem si na mrku třeba rypnul do sjednocení brigád. Tedy spíš do jednotné platby a přerozdělování peněz. Protože, i když se možná pletu, když jsem se k tomu návrhu na změnu stanov dostal, nebylo tam rovnou jakými částmi se to bude dělit, jen jsem dohledal, že se to pak určí... Každá MO má specifické nároky na finance. Řeknu ti to jednoduše. Někde máš brigády za 500 a pro povolenky se chodí každou sudou sobotu dopoledne. Jinde máš 1000 a můžeš tam chodit jak do obchodu, kdy máš zrovna čas. Každá sranda něco stojí a věř, nevěř, ti normální lidé to chápou.
Emeriku a nás tady nesrovnavej, tedy myslím. Tady pořád hromada lidí myslí, jak si urvat co nejvíce pro sebe a rozhodně to nejsou lidé vychování starým režimem, jak si někteří myslí... Každý by chtěl prosadit jen své zájmy.
A připomínka, pokud by se o naše vody staral stát, tak to můžeme rovnou zabalit. Stejně by to dal nějakému rybaro-babisovi ( třeba Vágner) aby na tom vydělal nějaký zprostředkovatel. Rozhodně stát nezaplatí kvalitně lidí za obyčejnou práci, to je realita. Bohužel.
Na druhou stranu, nestěžuju si, vrchnost je jen vizitka národa.
Všichni co nadávají na svaz budou ještě jednou vzpomínat na to, jak to bylo fajn :-) Dobře už bylo.

Denny - Profil | Ne 17.7.2022 21:35:47

tomvec >> Je to zda nastavene uplne jinak. Nesrovnavam, zde je to rizene statem, coz je podle me mnohem lepsi a ucinnejsi. Ja netvrdim, ze svaz je spatna vec, ale kdyz uz je to tak jak to je, v prvni rade by chtelo zmenit zakony a o tech vodach by meli rozhodovat hlavne ti, kteri ty vody znaji a staraji se o ne, coz znamena MO a tem by mela zustat naprosta vetsina financi. To vedeni by melo , podle me, mit jen poradni hlas a delat kontroly nad dodrzovanim tech danych narizeni a zakonu. Mozna, ze je ma predstava chybna, jen to vidim jako mnohem ucinnejsi nez to, jak to funguje dnes.

Denny - Profil | Ne 17.7.2022 21:25:45

Mrknato >> Ja jsem zase reagoval na to, kdyz jsi me psal, jestli jako nekoho nehoupu. Ne opravdu to nemam zapotrebi , ostatne to co pisu o statech se snad da i nekde dohledat. Ze obcas napisu i nejakou nepresnost, to urcite, nejsem vsevedouci, tak za to se omlouvam. Jinak me ver, ze tady na severu je to proste s temi ulovky jine nez doma a i s temi zmrazenymi rybami. Ja treba neverim zdejsim obchodnikum, kdyz vidim velike filety nebo cele pstruhy nebo lososy a u nich napis, ze jsou cerstvy a nikdy nemrazeni. Ze by o ne byl takovy zajem, ze by se vse prodalo v dobe, kde se to jeste da konzumovat? Tomu fakt neverim, takze spis se priklanim k tomu, co pises ty, i 2x zmrazena ryba se da jist. Jak uz jsem uvedl, my preferujeme morske ryby a ja nedokazu poznat(je-li to vubec mozne), kolikrat ta ryba byla zmrazena. U sladkovodnich si ji radeji chytim sam, na to me take staci maximalne ten pul den.
Souhlasim s tebou v tom, ze v tom zakone je velmi mnoho zbytecnosti, za ktere mohou byt rybari nejakym zpusobem buzerovani a podle me je to casto uplne zbytecne. Pochopitelne vec nazoru, ale uvazuju tak, protoze se zde chodi na ryby stejne jako doma a vidim, co je nebo neni na skodu. Mnoho veci by mohlo byt jen doporucenych a ne narizenych. Ja nevim, zda se neco v tomhle zmenilo, ale kdyz treba ctu, ze kazdy rybar musi mit u sebe pean nebo vyprostovac kacku, tak si rikam proc? Proc kazdy rybar? Chapal bych, kdyby bylo napsano, ze kazdy vzdalene samostatne lovici rybar by ho mel mit, ze se to dopotucuje. Proc by ho mel mit kazdy, kdyz chyta napr ctyrclenna rodina? To je jako by nekdo napsal, ze kazdy pri privlaci musi mit svou vlastni plandavku :-))) Proc tady nic podobneho neni narizeno a stejne kazdy , nebo temer kazdy ,kdo jde sam na ryby ma kleste nebo pean? Ale kdyz pujdu s Jitkou na ryby, opravdu je nezbytne, aby jsme meli v jedne brasne takoveto veci dvojite? Takovych nesmyslu je doma opravdu dost a dost., vsichni to prece musi videt a nic se obyc. rybarum neulehcuje. Uznej sam, ze treba takovy nesmysl, jako je pritomnost u prutu, tak jak je to podane, je uplne postaveny na hlavu. Vedle me 10 m bude chytat clovek, ja si zapomenu doma zapalovac a pujdu si k nemu pripalit. Opravdu mam kvuli tomu zbalit nahozene pruty abych neporusil priblble narizeni? Musim mit podberak, ale kdyz pri kontrole vyndam sitku na motyly nebo sitku do akvaria, RS nemuze nic namitat, nic jsem tim neporusil, mam podberak? Jiste, jaky a jak s nim budu ryby vylovovat uz je muj problem. Mam pokracovat? :-)
Ja to asi spatne pochopil, domnival jsem se, ze ten RIS je hlavne o informacich, ktere prinesou nejaka pozitiva, ulehci nekomu praci a zjednoduzsi celou tu strasnou agendu svazu.

Thomic - Profil | So 16.7.2022 13:35:33

computerfish >> To není kritika Tvého programu, jen reakce na to, že razítko, které jim umožňuješ tisknout, těžko muže sloužit jako ochranný prvek proti padělání, zvlášť pokud nejde ani přes ten kolek.
Mimochodem slyšet od tebe, že kritika nějakého programu znamená, že je udělaný dobre, mě naplňuje radostí, protože od úplného začátku jsi největším kritikem prave ty. Ironie.
Jinak EvMo není informační systém, to jen pro úplnost. MRS ho určitě nabídni, jen by to byl trochu krok zpět oproti MORSu, který aktuálně používají a který má mimochodem řadu věcí nastavených fakt dobře.

computerfish - Profil | So 16.7.2022 12:20:36

Thomic >> Motivuje? Ale, ale. Možnost tisku razítka byla zavedena jen a jen na základě požadavku uživatelů! Čili záleží jen a jen na výdejci, zda tuto funkci využívá. Computerfish nikdy neprodal za dobu dvanácti let co EvMO funguje, ani jednu povolenku. EvMO umí rozdělit prodej v MO na libovolný počet výdejen. Razítko MO může být tudíž pro zjednodušení stejné, jen si povolenku eventuálně označní ještě razítkem výdejce, podpisem, atd. Navíc prázdné formuláře povolenky si výdejci velice často opatřují razítkem před tiskem údajů. Na povolenku se mohou tisknout i další systémové informace, záleží na uživateli, co si nastaví. Čili informací více než je nutné. Trochu překvapuje ta urputnost v kritice jiných apliakcí řídícího projektu RIS a jedovaté příspěvky, to mě utvrzuje v tom, že jsme pro rybáře udělali docela dobrou věc. Možná EvMO v roce 2023 neukončíme, ale nabídneme projekt MRS jako otevřený kód a zdroj informací k využití, aby nezačínali od nuly. Uvidíme, zda by byl zájem.

computerfish - Profil | So 16.7.2022 11:49:00

Thomic >> Problém to není, klidně si to zaveďte. Z praktického hlediska se jedná o pitomost.