Boilies recept - Čím nahradit mleté psí suchary.

Zdravím,chtěl bych se Vás všech a zkušenějších kolegů zeptat,čím by se daly nahradit mleté psí suchary v tomto receptu,případně jakou surovinu by jste ještě přidaly,nebo naopak ubraly,tak aby se směs dobře válela a byla kompaktní.Směs by měla být dobře stravitelná.Děkuji.

Tuňáková moučka 15%
Lososová moučka 10%
Sardinková moučka 10%
Mleté psí suchary 10%
Gluten 8%
Albumin 12%
Vitalakt 15%
Pšeničné klíčky 20%

Betain 10g/kg
Nutramino 20ml/kg
Lososový olej 20ml/kg
Játrový prášek 5-10g/kg
Esence - sladké koření 10 ml/kg
Autor diskuse: Mara.J - Profil , 13.5.2009 kaprařina - nástrahy, návnady
88 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NZdendahat - Profil | Pá 23.12.2011 14:56:41

Taky >> To jo, to je peklo, ale naštěstí kromě kaprařiny ještě feedrařím a plavačkařím tak chodím pod jezy na pstroužky, ale neni to ono, nejsem moc zimní člověk :-(

NTaky - Profil | Pá 23.12.2011 14:50:59

Zdendahat >> A to zima teprv začíná ;-)

NZdendahat - Profil | Čt 22.12.2011 21:42:10

Taky >> Njn jsem neměl co dělat tak jsem šmejdil po starejch možná zapomenutejch tématech :-)

NTaky - Profil | Čt 22.12.2011 18:29:27

Zdendahat >> Ses včera rozhodl ,že oživíš pár stoletejch otázek ;-) ?!

Npiskothonza - Profil | Čt 22.12.2011 18:06:01

Travex >> cus kdysi jsem vyzkousel dost druhu granuli,pokud plavou a das i kolem 3o procent namletych do kouli,me vzdy plavali,nej je nemeckej frolic,

NJirka Klíma - Profil | Čt 22.12.2011 17:12:54

don Ferrari >> jo jak paříte a pak jak to vypadá foto kolem toho no :-D

NRick - Profil | Čt 22.12.2011 15:10:29

Sla >> nemaš nahradu, jen jiné obal :)

Ndon Ferrari - Profil | Čt 22.12.2011 15:04:32

Jirka Klíma >> myslíš jako těsně po napaření?

NTravex - Profil | Čt 22.12.2011 10:32:56

S psími a kočičími granulemi nemám zkušenosti. Ještě jsem z nich boilí nedělal. Co je na tom pravdy, že můžou potom koule plavat? Že neklesnou na dno.

NJirka Klíma - Profil | Čt 22.12.2011 10:22:52

čau máte někdo fotky napařených boilie z pařáku?dík

NZdendahat - Profil | St 21.12.2011 22:03:50

nijak, normálně je tam nedávej. A nebo nějakou masovou moučkou

NMatesJ - Profil | Čt 28.5.2009 17:58:30

dik,zajdu se tam mrknut a hned to odzkousim

Nkobr.d - Profil | Čt 28.5.2009 16:39:09

MatesJ >> Mám to z Tesca.

NMarda - Profil | Čt 28.5.2009 16:29:42

Já bych naopak přidal ty psí granule až na 30%, potom bych dal jednu nebo 2 rybí moučky, dohromady 20%. Trochu bych ubral klíčků a ostatní bych upravil podle toho, jak by se to válelo, jak by to pojilo a jak by se vzorek choval po 20h ve vodě.
Vykašlal bych se na betain a nutramino, nechal bych možná ten olej i když asi neni důležitej, přidal bych uvedenej játrovej prášek a místo jiných tekutin bych použil tekutá játra 50ml na kilo. 50g belachanu by taky nebyla špatná volba, jako doplněk atraktorů :-) Esence dle chutě...

NMiras - Profil | Čt 28.5.2009 16:18:43

MatesJ >> Viděl jsem to v Tesco - oddělení asijských specialit.

NMatesJ - Profil | Čt 28.5.2009 16:15:25

dal bych toho tak 30-40ml na kilo ,dobre to ochuti a osoli smes,kde se to da sehnat ,to bych pouzival hned kdybych vedel kde to koupit

NSla - Profil | Čt 28.5.2009 15:43:41

mároš >> do teď ne:))

Nmároš - Profil | Čt 28.5.2009 15:39:36

Sla >> Tys nevěděl že AK slaná ančovička je postavená na téhle omáčce?? :-))

NTomajo - Profil | Čt 28.5.2009 15:35:20

Sla >> esenci tímto asi nenahradíš ale použít se to dá

NSla - Profil | Čt 28.5.2009 15:31:26

supr, man nahradu za esenci ančovička od Kučery:)

NTomajo - Profil | Čt 28.5.2009 15:26:29

Sla >> slané to je a chutná to po ančovičkách :-)

NSla - Profil | Čt 28.5.2009 15:20:44

Tomajo >> a jak to chutna?:)) pokud je to tak slane tak doplnek k esenci. vypada to dobre-jestli to nekde sezenu tak to prubnu.

NTomajo - Profil | Čt 28.5.2009 15:18:35

Sla >> moc to nevoní je to hlavně dost slaný. Spíš bych to použil jako ochucovadlo k nějaké esenci

NSla - Profil | Čt 28.5.2009 15:14:47

kobr.d >> to slozeni vypada dobre-zkusil bych to misto esence ( zalezi jak to moc voni) v davkovani asi tak 15-25 ml na kilo, nebo v kombinaci s esenci ale davkovani tak do 10 ml.

Nkobr.d - Profil | Čt 28.5.2009 13:51:54

Zkoušeli jste někdo přidat jako tekutou složku rybí omáčku?V jakém dávkování?
http://www.japan-eshop.com/index.php?show=detail&p​rn=2039

NKobrik - Profil | Ne 24.5.2009 22:34:42

Mara.J >> No to je krásné, jen tak dál chalpe. Gratulace :-)

NMara.J - Profil | Ne 24.5.2009 22:31:14

To all - prvni test na Tovačově dopadl myslím dobře na to že z kaprů valilo mlíčí, 3 dny - 6 kaprů, jeden vypnutej, nejmenší 60 cm, nej 80 cm 12,45 kg

Nlubos666.p - Profil | Ne 24.5.2009 22:21:32

Mara.J >> Taky máme z Tesca za 500 a už nějaký kule napařil.Když nevydrží-půjdeš vrátit.

NMara.J - Profil | Ne 24.5.2009 22:13:10

lubos666.p >> Díky za tip, hrnec je už doma, akorát doufám že něco vydrží.

NMatesJ - Profil | Út 19.5.2009 16:06:30

Mara J - to radeji uber glutenu nez klicku

Nlubos666.p - Profil | Út 19.5.2009 16:02:14

Mara.J >> Tady je dokonce za čtyřkilo:Ve slevě v Tescu od 20.5 do 26.5.Ale jen 2 patra:-(

NKamil68 - Profil | Pá 15.5.2009 21:49:02

Kobrik >> Je to origos Halibut, stejné složení jen velikost 0,4mm...kupuju to ve velkoobchodě, stejně jako všechny ostatní velikosti.Cena je polovoční dle velikosti 60-70Kč kilo.Jestli mi zbyde čas, tak to sem nafotím, jak to vypadá i s originál pytlem.Jedu v týdnu pro větší kámošovi.

NMara.J - Profil | Pá 15.5.2009 21:40:09

Takže dnes jsem na jedno vejce nakonec zkusil 100g této směsi:

Tuňáková moučka 15%
Lososová moučka 10%
Sardinková moučka 10%
Mleté granule Frolic 10%
Gluten 5%
Albumin 5%
Nectablend 10%
Vitalakt 15%
Pšeničné klíčky 20%

Směs se mi zdála ze začátku víc lepkavá než jiné kupované směsi, po delším prohnětání se to zlepšilo a mohl sem s ní pracovat v rukách aniž by se mi lepila na ruce, dobře se s ní pracovalo a byla vláčná,ale neměl jsem z ní dobrej pocit,myslím že teda ještě uberu 5% pš. klíčků a dám tam místo toho 5% Robin Redu a budu dávat 8 vajec na kilo.Zítra bude test č. 2 a třeba to bude dobré.

NMalda512 - Profil | Pá 15.5.2009 20:23:37

Petr.J >> Můj názor je že místo mouky bych dal raději ptáčí zob a méně pšeničných klíčků. zob má tu výhodu že je dobře stravitelný a ryby ho mají docela rády. A pokud dávám vejce tak i se skořápkou, jen at si pěkně zachroupají ti kluci šupinatí.

NPetr.J - Profil | Pá 15.5.2009 19:10:51

petr12 >> U sojovky je to skoro nutnost.

Npetr12 - Profil | Pá 15.5.2009 18:58:05

Petr.J >> jj..to samý jsem udělal se sojovkou do zlatova a to je věc!!

NPetr.J - Profil | Pá 15.5.2009 18:29:18

Mara.J >> Ještě jednou, abys měl směs dobře stravitelnou a vyváženou, tak je dobré tam dát nějaké uhlohydráty, mouka, nebo krupice, nebo kukuřičná mouka, já považuji za nejlepší normální hrubou pšeničnou krupici, jestli jí chceš mít úplně eňo nuňo, tak je dobré jí trochu tepelně upravit v troubě, tak 120°C půl hodiny, to se může i s kukuřičnou moukou. Množství je tak do 20%.

NPetr.J - Profil | Pá 15.5.2009 17:47:59

Mara.J >> Ještě k těm granulím pro psy. Myslím, že to je dobrá přísada a nevidím důvod jí něčím nahrazovat, jedině ty kočičí, nebo pstruhovky. Používám roky psí nebo kočičí a kapříkům to chutná a dávám mnohem víc než 10%, někdy i 40%. Koukám, že tam máš ještě zbytečně moc albuminu, to bude hroznej šutr, toho stačí tak do 8 % a pokud to nechceš opravdu tvrdé, tak se nic nestane, když ho tam nedáš vůbec, já už ho dávno nepoužívám, gluten můžeš také úplně vyhodit, ty klíčky to v pohodě nahradí.

NPetr.J - Profil | Pá 15.5.2009 17:40:37

RebelYell >> Ten napařovák z tesca vypadá podobně, jenom má menší výkon, ale musím přiznat, že nějaký zásadní rozdíl jsem mezi vařenými a pařenými nepozoroval. I tak ale když dělám fajnovější koule, tak je vařím v páře, pro lepší pocit :-))

NRebelYell - Profil | Pá 15.5.2009 11:12:48

Nlubos666.p - Profil | Pá 15.5.2009 10:57:54

Mara.J >> Ten parní hrnec je oproti vaření ve friťáku pomalejší, ale kuličky vypadaj nesrovnatelně lépe.Ve friťáku vaříme podle velikosti kuliček 1 dávku z mamuta po 3-4 hadech asi 3 minuty a parní hrnec má 3 patra a do každého patra 1 mamut a vaříme 10-15 minut.Máme 500 W pařák, ale viděl jsem i 900 W, asi by byl lepší.Co se týče záběrů, tak se přiznám, že jsem snad nikdy nezkoušel na 1 prut fritokouli a na 2 parokouli, takže srovnání nemám.

NRebelYell - Profil | Pá 15.5.2009 9:12:22

Malda512 >> OK dik.

NMalda512 - Profil | Pá 15.5.2009 8:57:25

RebelYell >> Jo. dodělal jsem si spešl nožky pod su sítku. Je to pohodlnější a mně to tak vyhovuje. Ale neříkam že je to jediný způsob,

NRebelYell - Profil | Pá 15.5.2009 8:46:32

Malda512 >> jak to naparujes v tom fritaku, v tom sitku nad vodou?

NMalda512 - Profil | Pá 15.5.2009 8:37:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mara.J >> Můžeš to udělat klidně i ve starým fritáku jestli ho máš. Pokud koule napařuješ(já tak činím asi 8let) tak musíš počíta z delší dobou.než při vaření. Také záleží jak velke ty kule děláš a kolik jich na ráz chceš udělat(napařit)Já je nechávám 5až 7 minut. Dělám 22. U napařování nemáš co zkazit protože je nerozvaříš ani nepřipálíš. A ůčinost je asi o 40% vyšší než u vařených protože když dovaříš tak máš v hrncu obrovské množství vyvařených přísad kdežto u paření je vše v kouli. Dále je další výhoda pařit že nejsu ty kule olepene a bezbarvé a nádherně voní. Co při vaření vyvaříš to při paření se potom pomaličku uvolnuje. Poznáš tosám když si třeba uvaříš 1kg a 1kg napaříš. Zjistíž to kak podle barvy .vůně,a dokonce i povrchu.

Nlobotomie - Profil | Pá 15.5.2009 8:31:33

lepší než psí granule jsou kočičí granule, kočky jsou vybíravější, ovšem pokud budete kupovat nejlevnější granule pro psy nebo kočky, tak to nebude žrát ani šváb, natož kapr.
mezi granulemi jsou v kvalitě obrovské rozdíly... úplně jinak reagují ryby na RoyalCanin bratru 120kč za kilo a jinak na popelovosojové hnusy za 20kč kilo

NMalda512 - Profil | Pá 15.5.2009 8:26:43

přesně tak víš o čem mluvím. Friták a jedu jak raketa.Dělám tak třeba i 30kg. Zdarec.

NMara.J - Profil | Pá 15.5.2009 7:33:15

lubos666.p >> Kolik toho zvládne ten napařovací hrnec ? pětibába to jest dobrá cena. Jak dlouho ti cca. trvá napařit jednu várku ? Nakonec bych se ještě zeptal zda se dostavili účinky v počtu záběrů, ryb atd. Díky.

Nlubos666.p - Profil | Čt 14.5.2009 23:04:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mara.J >> Napařovat-parní hrnec!Koupili jsme onehdá ve slevě v Tescu parní hrnec za pětibábu.Ten už toho napařil!Dá se pařit i větší množství.

NKobrik - Profil | Čt 14.5.2009 22:11:04

Kamil68 >> A kdo že to vyrábí? To vypadá jako zajímavá alternativa. Já ty pelety proženu mlýnkem na maso s jemným sítem a v konečném efektu to má strukturu jako nějaké jemné "feedrové krmení"

NMara.J - Profil | Čt 14.5.2009 22:06:21

Kamil68 >> OK, už je mi to jasné, myslel jsem že pstr. granule mají trochu jiné složení.

NMara.J - Profil | Čt 14.5.2009 22:00:28

Malda512 >> Gule pod háček to se ještě dá, ale napařovat 6 - 7 kg to raději friťáček.

Kobrik,Petr.J,lubos666.p >> Ok,zatím to nechám tak,zítra prubnu z jednoho vejca a uvidí sa. Jak by to mělo vypadat vím,nějaké to kilčo jsem už z kupovanejch směsí naválel,když to bude kyt, tak budu kómat dál.Zatím všem díky a pokud by měl někdo další nějakou inšpiraci sem s ní. Zítra sa ozvu jak sem dopad.

NKamil68 - Profil | Čt 14.5.2009 21:52:05

Mara.J >> Ti to tam přece píšu,že jsou už od výrobce halibuty 0,4 mm pro pstruží plůdek.Je to jak prášek ...

NMara.J - Profil | Čt 14.5.2009 21:40:50

rices >> No jo tak to už je jiná.

NKobrik - Profil | Čt 14.5.2009 19:00:18

Mara.J >> Teď už to vypadá celkem líp. Akorát by to možná chtělo ubrat těch klíčků jak psal lubos666.p. A radši ubrané množství přidat k tomu ptáčáku. On ten ptáčák udělá taky svou užitečnou práci. Pěkně ty koule "nabourají" a jednotlivé částečky z povrchu se ve vodě líp uvolňují.
Jinak bych s toho zas takovou vědu nedělal. Prostě to dej dohromady jak to máš a pak když to bude moc lepit, tak tam jednoduše přidáš víc toho ptáčáku, nebo těch granulí. Aspoň toho budeš mít krapet víc. Na přesné % se vykašli. Kapr nemá v sobě PC, aby analizoval složení :-))))

Nrices - Profil | Čt 14.5.2009 16:58:30

Mara.J >> takto si si to predstavoval

Nthundarr - Profil | Čt 14.5.2009 16:20:39

Mara.J - Vzhledem k tomu ze to je 10% je to bráno jako složka, asi bych je fakticky pouzil , ale nevedel bych jakou rasu psu použit ... :) asi to bude lepsi z tech co jedi zdrave :)

NMalda512 - Profil | Čt 14.5.2009 16:16:17

Mara.J >> Proč to vaříš. lepší je je napařit. všechno zůstane v nich. Nic nezůstane ve vodě. Jen návrh.

NPetr.J - Profil | Čt 14.5.2009 15:59:17

Mara.J >> Těžko říci, udělej si směs a potom to zkus udělat na zkoušku jenom z 1 vajíčka a uvidíš. Já bych tam dal ještě trochu krupice.

Nlubos666.p - Profil | Čt 14.5.2009 15:57:37

Mara.J >> Pšeničné klíčky 20 procent?To z toho bude lepidlo.

NMara.J - Profil | Čt 14.5.2009 15:51:39

Všem: Ten Albumin jsem tam dal jak píše kalaban kvůli zpracovatelnosti a pojivosti a taky zkracuje dobu vaření.Při delší době vaření prý dochazí ke srážení proteinů.Je pravda že zabetonovat bych to nechtěl,počítám s 8 - 10 vajíčky/kg.Suchary teda koupím,přidám ptačí zob a bylo by to takhle:Bude to pojit ?

Tuňáková moučka 15%
Lososová moučka 10%
Sardinková moučka 10%
Mleté psí suchary 10%
Gluten 5%
Albumin 5%
Ptačí zob 10%
Vitalakt 15%
Pšeničné klíčky 20%

Nkalaban - Profil | Čt 14.5.2009 15:32:54

Malda512 >> No ale já tam nevidím ani sušený vejce, takže s vajíčkama počítám automaticky...

NMatesJ - Profil | Čt 14.5.2009 15:06:07

no pokud nebude davat vejce tak staci 100g albuminu

NMalda512 - Profil | Čt 14.5.2009 15:03:52

Nikde jsem se nedočetl že by tam dával vejce. tak jak by to dal dohromady.

NMatesJ - Profil | Čt 14.5.2009 15:02:47

Mara J - misto psich sucharu dej o 10 procent vic nektere s tech rybich moucek a gluten nahrad ptacim zobem jinak to bude moc zabetonovane, to boilis ti bude chytat na vetsine vod.Pokud budes pouzivat na kilo zhruba 8-10 vajec tak bych jeste dal toho albuminu max 7 procent.j

Nkalaban - Profil | Čt 14.5.2009 14:59:29

Malda512 >> nemyslím si, že by dával Albumin místo vajec.... Já ho dávám kvůli lepší zpracovatelnosti , pojivosti a vytvrdnutí boilie.

NMalda512 - Profil | Čt 14.5.2009 14:54:02

Máš to docela dobře poskládané.Jediné co bych dodal tak je ptačí zob. Vyborná složka. Podle složení vydím že je vyrábíš hlavně rybinu. Já osobně bych ůplně vyřadil albumin. Vejce je vejce.

Nsidneyv - Profil | Čt 14.5.2009 13:35:06

rices >> tak potom fantastické