Pálivé přísady do boilies

Občas přidávám do směsi kvůli eliminaci záběrů menších ryb česnek, chilie, pepř, pálivou papriku. Úspěchy jsou diskutabilní ale něco na tom asi bude. Zajímalo by mě jaké procento těchto přísad je pro rybu přijatelné, myslím ze zdravotního hlediska. Jinými slovy - nepropálí to kaprovi kotel? Co si o tom myslíte?
Autor diskuse: DAVISS - Profil , 27.8.2008 kaprařina - nástrahy, návnady
79 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

Nbremic - Profil | Ne 1.12.2013 3:41:01

GTdpcfix >> Dal bych vzorek. Úplně se mi zbíhají sliny. Výhodou omáček je, že se žaludek nemusí prát s paprikovou slupkou, která je špatně stravitelná a nehrozí potom problémy se slinivkou. Po jednom z pokusů o slupnutí co největšího počtu TMS (dal jsem jich 8) mě asi za hodinu v autě tak rozbolel žaludek, že jsem si myslel, že zdechnu. Pal byl proti tomu procházka růžovou zahradou. Trvalo to asi půl hodiny a už jsem si říkal že jsem asi něco posr.l.
Pro rybáře: Trinidad Moruga Scorpion má neuvěřitelně silné aroma a doporučuji všem do proudné vody. Výhodou domácích dipů(na bázi alkoholu) z TMS je, že se nemusíte po nastražení bát olízat ruce :)

Nkolda1 - Profil | So 30.11.2013 21:26:20

Martík >> Jelikož si chilli pěstuji doma mužu ti doporučit lemon drop cap bacatum.Středně pálivá paprika puvodem Peru.Druhý den tě nic nepálí.

NGTdpcfix - Profil | So 30.11.2013 21:02:32

bremic >> prave ze ta omacka je stejna jako kdyby jsi ji jedl cerstve utrzenou je to neskutecny...vzal jsem si polevkovou lzici ze naberu trochu a ochutnam...nejaka chili me jen tak nerozhodi ne:Dnakonec mi bylo doporuceno at si naberu jen na spicku paratka a vazne jsem udelal dobre:Dneumim si predstavit jak by to vypadala kdyby jsem snedl polevkovou lzicku.da o si myslim ze snesu dost:Dvcera jsem prisel na to ze je vyborne namacet do ni bramborove tycinky od bohemia chips.uzasna zalezitost(namacet znamena jen se trosicku dotknout:)

Nbremic - Profil | So 30.11.2013 14:25:46

GTdpcfix >> Musím si počkat na další sezonu...letos jsem ji pěstoval poprvé a úroda nebyla bůhví jaká. Pořád jsem se zoceloval a zoceloval až mi zbyla jen cca asi jeden a půl paprička (už usušená a to není ono). Byl endorfínek ? :))

NGTdpcfix - Profil | So 30.11.2013 13:53:38

bremic >> domaci omacka z doma vypestovanych TMS.....peklo....fakt peeklo...a to byla delana bez seminek....kdyby se tam dali i seminka nevim jak by to dopadlo....jinak nastup palivosti ma ta omacka asi 0,1 vteriny:d je to opravdu neco extremniho a nic tak vostryho jsem nikdy nejedl...da se to srovnat jako kdyby jsi jedl cerstve utrzenou TMS....

NMartík - Profil | Pá 29.11.2013 19:03:25

bremic >> Aha, tak to je zajímavé, na tom je kus farmakologie, esi se to vylučuje přes ledviny,nebo přes játra :)))) Čoveče, to jsou taje, které nevím esi chci absolvovat :)))

Nalda2211 - Profil | Pá 29.11.2013 17:37:14

Maxi Sob >> ale prdlajs zavdeci :-))))))))

NMaxi Sob - Profil | Pá 29.11.2013 17:35:15

alda2211 >> Nojo no tak to jo tady se jeden prostě nezavděčí :-(((

Nalda2211 - Profil | Pá 29.11.2013 17:28:19

Maxi Sob >> ja nehledal nejlevnejsi to znam jen jsem reagoval na palive a plne dosttacujici

NMaxi Sob - Profil | Pá 29.11.2013 17:12:40

alda2211 >> Tady máš levnější a hromadu jinýho koření http://heroldreznickepotreby.cz/eshop/reznicke-potr​eby/1312-pepr-cayenne-mlety-500-g

Nbremic - Profil | Pá 29.11.2013 17:10:15

GTdpcfix >> Jo domácí..tak to jo, já myslel Mučíto z TMS. Domácí je domácí :)

Nbremic - Profil | Pá 29.11.2013 17:08:44

Martík >> Nepálí ani ze semínkama...pálí akorát nakládaný v nálevech. U čerstvé TMS mě pálí akorát při chca.....močení :))

NGTdpcfix - Profil | Pá 29.11.2013 16:17:43

bremic >> nemusis mi to psat taky mi ustojim proslo letos vice druhu:Dale mel jsem nejaky neidentifikovatelny a za sirova jsem dostal trosku potize s vydechem....vyslovene to bolelo na to se ani ta TMS co mam vypestovanou nechytala:/jak rikam dneska budu testovat chili omacku z home made pestovanych TMS......a to prej je neskutecny zazitek aspon co mi tchan tvrdil po telefonu

NMartík - Profil | Pá 29.11.2013 16:05:24

meteor >> No esi capsaicin ničí nádorové buňky můžu za půlrok zjistit. Nastupuju na onkologii a tak možu vyzkoušet některým pacientům krom chema předepsat do žilky taky nějaké Mexico :)
Takže když nesním semínka, řiťka nepálí??

NMartík - Profil | Pá 29.11.2013 16:02:50

Dida >> 3XL pálí příšerně, dotkl jsem se toho jen špičkou jazyka a oheň se po prvním polknutí slin rozilil snad až po konečník. Dip měl kamoš, já ho nepoužívám. Ale třeba na stránkách nikl.cz kolikrát Karlovi testeři popisují, že to v tom louhujou i několik dnů a "dobré" :)
Válím si vlastní boilies a kolikrát mi opakovaně ryby braly na boilie, kde je třeba až 5% pálivé maďarské papriky. I při ochutnání to docela pálilo, ne teda jak 3XL dip,ale dost. Asi jak třeba solidní guláš.. (neumím to nějak objektivně přirovnat)
Kočka je kočka a ryba je ryba, nejsem expert na smyslové ústrojí ryb, ale to že na pálivé berou, má něco do sebe. Já si na spoustu věcí odsledovaných u vody neumím objektivně a racionálně odpovědět.. Tak už někdy pak odpověď nehledám a užívám si jen toho, že to prostě funguje.
Každopádně si myslím, že pálivé boilie vůbec není selektivní. Aspoň moje zkušennost je,že čím víc koření, tím víc záběrů a to všech možných ryb. Dokonce mám někdy pocit, že selektivní boilie neexistuje vůbec. Že pomyslná selektivita je výsledkem celé taktiky a ne jen kuličky. A že nám někdy boilie-baroni trošinku lžou :))

Nbremic - Profil | Pá 29.11.2013 16:00:18

GTdpcfix >> Kdepak je docela sladká s chutí rajčat...čerstvá, právě utržená to je teprve zážitek,. Když jsem ji kousnul poprvé tak mě syn zanechal se slovy: Nechám Ti soukromí :)) Je jí pal je specifický. Ale jak říkám dá se na to zvyknout a už to není takovej problém. Bhut Jolokii už dává i můj desetiletej syn :))

NGTdpcfix - Profil | Pá 29.11.2013 15:23:04

bremic >> u susenych ano taky je mam ale dneska budu testovat chili omaacku z TMS.prej cajovou lzicku nesnis:Dvechno home made vyroba:D
sry umira mi pc:D

Nmeteor - Profil | Pá 29.11.2013 15:09:38

Martík >> to je IMHO omyl... sekundární pálení přichází pouze v případě, že zbaštíš i semínka ;-)
Naopak chilli působí blahodárně - urychluje trávení o 20%, působí blahodárně na imunitu, Mexičané ho používali coby střevní desinfekci, dokonce prý capsaicin ničí rakovinotvorné buňky (rakovina prostaty)...
Akorát je třeba poctivě trénovat a ne se ze dne na den začít cpát Habanerama :-)

NDida - Profil | Pá 29.11.2013 15:06:07

Martík >>bude záležet jak dlouho je to v pálivém dipu naložené, pokud jen krátkodobě tak ho voda hodně rychle vylouhuje, pokud déle a nástraha je prosáklá do hloubky tak bych se bál:-) mluvím o extra pálivém. Já používám Chili fish od JT, zkoušel jsem si líznout, pálí ale decentně, boilies funguje, ale jen někde. Bude to podobné jako když dáš kočce grilované ostřejší maso, ani se ho skoro nedotkne a jen ho přehrabuje packama, není na takové chutě zvyklá a hlavně má mnohem vyvinutější smysly, než člověk, takže jí to musí pálit xkrát víc.

NGTdpcfix - Profil | Pá 29.11.2013 14:58:58

bremic >> u susenych ano taky je mam ale tez.neska budu testovat chili omaacku z TMS.prej cajovou lzicku nesnis:D

NFishky - Profil | Pá 29.11.2013 14:21:05

mik UTD >> tohle je otázka, která tě zavede ke špatné odpovědi. Primárně si musíš uvědomit, že kapr - velký kapr po kterém jdeš žije ve vodě X let a vyrostl na přírodním zdroji potravy, není závislý na tom, co mu tam kdo hodí, žere přírodní věci - takže v momentě kdy přijdeš k vodě, je kapr nažraný jako kdykoli jindy, on tam to žrádlo má a má ho tam dostatek v jakékoli roční době a teď si polož tu otázku co jsi dal mě - až budeš mít plný pupek a budeš letargicky přemýšlet nad tím, co si ještě dát, dáš si tu klobásu s chlebem nebo kousek čokoládky, hm? No a jsi doma. Mnoho kaprařů si myslí, že to co hážou do vody je klobása a kapři jsou na ní závislí - omyl, není to klobása, je to jen ta čokoláda, kterou kapři žerou v malém množství. Abys chytal kapry na klobásu, musel bys jí do vody valit desítky kilo, pak by jí kapři brali jako přirozený zdroj potravy.

NMartík - Profil | Pá 29.11.2013 14:03:12

bremic >> Jasně, ale žaludeční sliznice takového člověka musí vypadat jako asfaltka. A vzhledem k tomu, že správné chilli pálí dvakrát, tak ten druhej konec trávící soustavy musí mít pak taky zesílené dláždění :))

Nbremic - Profil | Pá 29.11.2013 13:58:56

Martík >> Lze prý vypěstovat rezistence :)

NMartík - Profil | Pá 29.11.2013 12:46:04

bremic >> Aneb : Sejdeme se na gastru... :))

Nbremic - Profil | Pá 29.11.2013 10:50:41

meteor >>S čerstvou TMS je to trošku ošemetná záležitost, ale u sušených je to cajk :)




NTWIN 69 - Profil | Pá 29.11.2013 10:26:57

Do koulís používáme Chilli a Black Pepper.Opravdu stačí dávat po kapkách.Na kilo směsi je akorát 10-12 kapek.Bereme z Německa od Löhmanna.Super kvalita.

Nmeteor - Profil | Pá 29.11.2013 8:51:28

bremic >> no ty pipko :-) tu Nagu Jolokii bych nepoužíval, leda v rukavicích :-) jinak hrozí kontaminace citlivých částí těla a to je docela porod (vlastní zkušenost :-)).
Asi bych skončil u použití něčeho rozumnějšího (= méně pálivého), tudíž to vidím maximálně na Habanera, jejichž pálivost je ještě jakžtakž snesitelná :-)

Nbremic - Profil | Pá 29.11.2013 7:54:06

F.T.M. >> s kohoutem je dobrá omáčka, řekl bych pro kapra škoda :) Používal jsem (když byl čas chodit k vodě) do proudné vody sušené TMS nebo Jolokii. Na stojáku je to stejně na dlouho jak cokoliv jiného.

NMartík - Profil | Pá 29.11.2013 7:47:59

Dida >> ochutnal si nekdy dip 3xl? To je úplně burning bloody hell, a nemam pocit, ze by na to nebralo

NF.T.M. - Profil | Pá 29.11.2013 7:38:48

DAVISS - >> Nebo použij "přiměřeně" toto chilli :-))))). Je za pár kaček a co ti zbude tak spotřebuješ u vody sám.

NDida - Profil | Pá 29.11.2013 7:32:47

Slavíček >> tak tak kapr má mnohonásobně citlivější smysly než člověk. Moc pálivé, extra kořeněné je na škodu a bude to ve vodě ležet dlouho, než se vše vylouhuje, u toho pálivého mám podobnou zkušenost.

NMaxi Sob - Profil | Čt 28.11.2013 21:40:54

Slavíček >> Tak to bylo super selektivní boilies mě se taky takový povedlo kapříci do deseti kil si ho nevšímali a nad deset taky né,když jsem si chtěl u vody dáchnout tak to byla tutovka:-))

NSlavíček - Profil | Čt 28.11.2013 21:36:12

Taky jsem kdysi zkoušel pálivé složky namíchal jsem vlastní říkal jsem tomu ďábelská směs . Jak jsem zjistil nic se nesmí přehánět . Při větší dávce to nežralo nic .

NMaxi Sob - Profil | Čt 28.11.2013 21:21:44

jurasoft >> Copak sníst se to asi dá ale co s tím druhej den to musí bejt teprv mazec to nikdo nenatočí :-))))

Njurasoft - Profil | Čt 28.11.2013 19:29:27

Tohle je moruga

Nmik UTD - Profil | Čt 28.11.2013 19:26:53

Fishky >> Tak mi dopověz co si vybere malé dítě.....čokoládá nebo pálivá klobása?
A co si vybere dospělí chlap?

Ntvistr - Profil | Čt 28.11.2013 19:23:54

DAVISS >> Zkus tuto omáčku ... dávkování po kapkách, excelentní chuť... Chilly používám hrozně rád , chilly - čokoláda , ryba , ananas .... super, super. Miras má pravdu. :-)))
Jinak Tabasco je přesnídávka pro děti... Jirka

NSupina-Petr - Profil | Čt 28.11.2013 17:12:30

jurasoft >> Čau Jirko ty si s tím pálivým nedáš pokoj .... :-) .Jen aby šupíkům ta tvoje specialita nerozežrala střívka... :-).
Já dávám do směsi rozemleté hořčičné semínko s čili, 10% na kilo.Poměr nenapíšu-to je tajný... ,ale v boilí to je opravdu znát.Loni mi na to šli kapři 60+,tak jsem myslel,že to mám vychytaný.....No letos mi to žrali i menší :-(

NFishky - Profil | Čt 28.11.2013 15:59:48

jurasoft >> otázkou je, co tím chceš docílit - selektivitu? malého kapra štípe paprika víc než velkého? to je úsměvný výmysl, tomu nevěř ;-)

Njurasoft - Profil | Čt 28.11.2013 15:56:16

otázka byla mířena na ty kapraře kteří něco podobného už zkusili. Zkoušet můžu toho tolik, že bych seděl pořád v kuchyni. Nápadů mám spousty ale času na zkoušení nevyzkoušeného málo.

NALE3 - Profil | Čt 28.11.2013 15:51:28

jurasoft >> určitě do toho jdi a pak dej vědět :-) když budeš jen spekulovat tak nezjistíš jestli na to půjdou nebo ne :-) tak udělej pro začátek jen pár kg a uvidíš :-)

Njurasoft - Profil | Čt 28.11.2013 15:26:39

Oživuji tuto otázku. Příští rok budu pěstovat na balkoně několik guinessovou knihou oceněných paprik. Takové u kterých se musí i na semena sahat v gumových rukavicích. Z těch nejvíce pálivých pak http://www.seminka-chilli.cz/trinidad-scorpion-moru​ga-130.html a také http://www.seminka-chilli.cz/trinidad-scorpion-butc​h-taylor-131.html
Protože pálivé najím tak mi jde pouze o semena a zbytek bych dal rybám. No, když z toho budu vyrábět boilies tak to bude potřebovat krycí brýle na oči, větrat a roušku na ústa a kyselinoodolné rukavice. Boilies pak bych u vody napichoval v gumových rukavicích. Teď je ale otázkou zda to ryby vůbec budou akceptovat. Ta síla capsaicínu je taková, že to může u morugy i zabít po pozření chlapa jak hora. Ve vodě se to bude šířit jak elektrickým bleskem. Co myslíte, mám se do toho pouštět ?

NHope - Profil | So 15.12.2012 23:20:37

Mám to rád já, tak si myslím že to mají ve stejném, množství rádi i kapři..zatím mi to tak funguje.Dávám chilli,pepř i papriku.Někdy používám i gulášovou papriku...

N19tom97 - Profil | So 15.12.2012 22:08:59

Ja som skoro vždy dával nejakú takú prísadu do boilies....dokonca keď som si robil pelety na kŕmenie tak som tam dával iba zmesku na boilies vajcia cesnak a papriku a lososak a žiadny AMK žiadnu esenicu a ryby na to reagovali skvele. A s pomerom si myslím že si nemusíš hlavu lámať daj podla oka :) Ja som tam vždy toho dal riadne dosť.

NSuly - Profil | Po 1.8.2011 17:39:59

mě přijde če česnek ani chili ani obojí dohromady malé kapry a cejny neodradí. a max. dávkování, těžko říct...

NMiras - Profil | Po 1.8.2011 15:19:07

DAVISS >> ale jo, prakticky cokoliv se mi dostane pod ruku - tabasco, tandori, kari a jiné pálivé srágory, na které se občas bojím i sáhnout:-).

Nvisage - Profil | Po 1.8.2011 15:06:06

Aďo >> mas pravdu mam ich pomlete a davam do gulašu a ked sa madari vystatuju ako lubia štiplavé tak im dovolim na špičku noža a mal by si vidieť ako plačú :DDD

NDAVISS - Profil | Po 1.8.2011 15:02:11

Miras >> používáš ještě něco jinýho než chilli? Třeba Tabasco nebo něco podobnýho?

NMiras - Profil | Po 1.8.2011 14:48:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

hooligans >> Čili chilli

Nhooligans - Profil | Po 1.8.2011 13:56:50

Oživení

NVítek - Profil | Po 13.4.2009 14:52:10

DAVISS >> tahle záhada bývá v rudé plastové lahvici, původem z pomezí vietnamských hor na úpatí nebešťanské Hímaláje.obsahuje žhavě rudou pastu, ze které divocí maďaři začali na počátku věků v době Buddhova kosmického prozření vařit gulyászipáprikakrém - fakt pošušńáníčko :-O

NAďo - Profil | Po 13.4.2009 14:45:33

Skus papricky HABANERO! Po tych sa budu kapre do vzduchu vyhadzovat. :-)

NDAVISS - Profil | Po 13.4.2009 14:45:05

Vítek >> to je co? Nějaká čínská pomsta? Tak nějak se jmenuje nějaký psí plemeno ...

NVítek - Profil | Po 13.4.2009 14:42:25

DAVISS >> anebo shin tzu

NDAVISS - Profil | Po 13.4.2009 14:33:07

bombardák >> ted´mě napadlo - a co Tabasco ... :-)))
Nic pálivějšího mě nenapadá

NVítek - Profil | Ne 12.4.2009 14:03:18

tyhle boilíz pálejí dvakrát

Nbombardák - Profil | Ne 12.4.2009 13:46:53

DAVISS >> Snad je Tvá obava o zdraví ryb na místě, ale po letitých zkušenostech z doby minulé, jak Ti napsal ,, sven" se velmi často používala do závodního krmení v plavané, jako tajná a hlavně předpokládám, že dobře fungující zbraň - pálivá paprika. To tehdejších směsek různých ,, blívajzů", - náhražek dnešního krmení to bylo dost častým zjevem... Určitě to rybám díky dostatečnému ředění ve vodě, tolik nevadilo, horší bylo pro roztěkaného závodníka, pokud si nedostatečně umyl ruce po namíchání krmení a protřel oči, případně ,, nedej bože " šel hodit švihadlo (močit)... Určitě jsou v dnešní době daleko úděsnejší výplody některých chorých mozků, které jsou ochotni v rámci pomyslných a trofejních úlovků, do vody naházet.

NAiwen - Profil | Ne 12.4.2009 11:38:11

Tedka dám svojí zkušenost.. jeden čas sme chytali hafo kapříku kolem 40, tak mě napadlo to nějak říznout... Udělali sme koule, že když sme to s kámošem chutnali, vypili sme a snědli snad vše co bylo v okruhu 50metrů.. pálilo to hrozně.. a fakt ty potvůrky přestali a začali jezdit i pěkné ryby.... Chilli a pepř.. dávkování ani newím.., ale dáváli sme tam toho dost, protože to fakt pálilo jak čert...

Nolympush - Profil | Ne 12.4.2009 8:59:28

kolik dáváte pepře na 1kg suché směsi?

NDAVISS - Profil | Út 25.11.2008 20:49:42

Sven >> sven >> i tak možno

NHoumi.. - Profil | Út 25.11.2008 20:26:40

m.kindl >> Když jsi dával lžíci na půl kila, postřehl jsi nějaký rozdíl co se selektivity týká? Použil jsi pepř či co?

NPetrasek - Profil | Út 25.11.2008 20:26:13

m.kindl >> to nemůžeš s jistotou vědět!!! Ptal ses ho?!!!

jinak k otázce... dával jsem do boiliesu pepř a chilli a průměr na kapra byl okolo 7kg... ale jestli to bylo tou pálivostí to netuším. Muselo by se to stejné zkusit udělat bez koření a pak by to mohlo mít nějakou vypovídací hodnotu

Nm.kindl - Profil | Út 25.11.2008 19:04:08

Petrasek - ® Brabenečníkovi to taky nevadí...

NDussy - Profil | Út 25.11.2008 19:02:15

Petrasek >> pokuď je pořádně namixuješ tak ne

NPetrasek - Profil | Út 25.11.2008 19:00:44

Dussy >> a nebudou ti mravenci kapra příliš lechtat???

NDussy - Profil | Út 25.11.2008 18:51:25

m.kindl >> nebo to rovnou dipovat v kyselině mravenčí...

Nm.kindl - Profil | Út 25.11.2008 18:49:21

Ještě mě napadly kopřivy...

NKyselinár - Profil | Út 25.11.2008 18:47:59

sô"




sú aj pálivejšie veci ako chili...




Nsven - Profil | Út 25.11.2008 18:39:39

DAVISS >> Myslím ,že použitím pálivého koření se nejen malé ryby neodradí ,ale právě naopak přilákají. Běžně se do krmných směsí pro cejny používá česnek a do směsí pro plotice pálivá paprika. Velikost ryb jsi vyselektoval velikostí koulí.

NChlumik99 - Profil | Út 25.11.2008 18:34:08

bik kapr >> jak už se tu psalo chilli a česnek je do bolies dobrý, ale pozor na dávkování

Nbik kapr - Profil | Út 25.11.2008 18:29:54

co řikate na použití česneku do boilies, chci ho davat do rybych směsí místo esence

NDAVISS - Profil | St 27.8.2008 13:30:58

kedari - ® - není to zdaleka jen o boilies. Doporučuju prohledat net, sehnat literaturu o kaprařině. Ale hlavně všechno prubnout v praxi. Časem se dostaví úspěchy, to mi věř!

Nkedari - Profil | St 27.8.2008 13:24:06

prosim vas jak chytate ty velke kapry ja porad chytam tak kapry do 60 cm ale vim ze jsou u nas i mnohem vetsi.kdyby jste znali nekldo nejaky dobry recept na boile a nechtelo to ani moc surovin a vite ze to na to bere napiste please na moje a kamosovy stranky.www.rybarske-stranky.websnadno.cz

NDAVISS - Profil | St 27.8.2008 11:57:53

Majsher - ® - dá se říct, že to vyselektuje rybu do padesáti. Ale je otázka, jestli je to opravdu kořením. Obecně na dvacítky koule chytám z 90% ryby cca 50 +, koření nekoření.

Nali - Profil | St 27.8.2008 10:42:03

dávám pepř dlouhý/černý mletý v kombinaci s kardamomem a cuminem cca 1/2 pol.lžíce do kila, a myslím, že je to bez problémů, kapr by to jinak nežral

NMajsher - Profil | St 27.8.2008 10:40:35

a jaká je uspešnost? neodradí to ryby?

NŽralok 007 - Profil | St 27.8.2008 10:36:25

Určitě to toho většího kapra rozdráždí tak by to nemuselo být špatné.

Nm.kindl - Profil | St 27.8.2008 10:14:34

Kapr nemá kotel ale tráví ve střevě tudíž bych se toho nebál....nějaké překyselení žaludku nebo propálení asi nehrozí.Já jsem dával polévkovou lžíci chilli na půl kila.