Boilies v pare

Zdravím vás. Zaujímali by ma vaše skúsenosti s varením boilies v pare. Vo vode sa obrovské množstvo hlavne aróm vyplavuje a v pare by sa nemalo vyplaviť skoro nič. Ďakujem za reakcie
100 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

Nmolca - Profil | Út 6.3.2018 12:41:23

Smrtak >> rok starý příspěvek, už si nepamatuji, proč jsem tam ten příspěvek dával :-)))

NSmrtak - Profil | Út 6.3.2018 12:23:42

molca >> v odkaze ktory si poslal su nepravdive informacie. Jedine zeby dotycny pan zil v inom vesmire.

Edit: ospraveslnujem sa. Nevsimol som si slovo pretlak. To by si ale mohlo nevsimnut viac ludi. Pri normalnom tlaku tzn pretlak 0 je teplota vodnej pary nieco pod 100 stupnov.

NCarp Team Quattro Ne - Profil | Út 6.3.2018 10:11:26

Podělte se prosím o své nápady-výrobky domácích parních hrnců či tzv.konventomatů na vaření boilies ve větším množství.
Díky

NSmrtak - Profil | Pá 24.2.2017 12:36:56

cechura09 >> zdar, nekrutia sa, len su trochu makke ked ich vzberam, neostava ale yiadna trvaal deformacia. Dobreye pises, mzslel som, ye oms ten koment neodoslal, budem si to pamatat a vecer to cvaknem.

NSlavíček - Profil | Pá 24.2.2017 7:17:03

Minimlok >> kdyz jsem zacinal varil jsem ve vode 20mm 1,5 minuty a pak dosusil . Chytalo to opravdu dobre ale vsechno co plavalo kolem

NMinimlok - Profil | Pá 24.2.2017 7:07:19

Slavíček >> Mám jednopatrovej jenom :) a říkám fičí to jak blázen :) ale máš pravdu že občas chytám na přesušené těsto takže budu nechávat o pár minut déle

NCruel - Profil | Čt 23.2.2017 22:56:07

Je fakt,že se v páře koule šetří na vylučování aroma látek a enzymů,ale i tak je vařím. Po usušení je dostříknu.

Ntvistr - Profil | Čt 23.2.2017 22:24:33

Hunter 1 >> jak jsi na teplotu 110stC přišel ??? Teplota páry roste v závislosti na tlaku .)))) , takže v brutaru , či hrnci žádných 110st C není ...

NSlavíček - Profil | Čt 23.2.2017 22:02:53

švihov >> Taky převážně dělám masový koule cena je podobná

Nšvihov - Profil | Čt 23.2.2017 21:41:51

Slavíček >> já susim dva dny a pote bustruji,koule neplesnivy a vydrží i 24h.samozřejmě záleží na složení,já jedu jenom maso paprika.kilco vyjde cca 120kc a superrrrr.

NSlavíček - Profil | Čt 23.2.2017 21:24:41

švihov >> Taky si nemyslím že pára je něco víc že koule s toho jsou lepší účinnější.V páře jsem začal vařit jenom z důvodu že sušení netrvá tak dlouho . Co jsem ve vodě sušil týden v páře stačí 3 dny .

Nšvihov - Profil | Čt 23.2.2017 21:05:09

Vařit ve vodě,po vyplavani 2minutky a bez problémů,vařil jsem i v konvektomatu a bez rozdílu v poměru záběrů. Zabustrovat, navarit metrak a hurá k vode.

NSlavíček - Profil | Čt 23.2.2017 17:18:13

Minimlok >> Taky jsem vyzkoušel vaření v parním hrnci máme ho doma . Když jsem dal několik pater na sebe bylo to ještě pomalejší než tohle .

Nkareldj - Profil | Čt 23.2.2017 16:15:52

Carper2706 >> gluten ano, ale minimálně, jinak sušením takto pomalým si perfektně stanovim dobu rozpouštění koule, to jest rychlé přes den a prokázané aktivitě ryb, při malé aktivitě ryb dávám tvrdší ať ryby neruším, aktivní ryby se vyrušit nenechají, těm je to jedno. PP

NMinimlok - Profil | Čt 23.2.2017 15:38:22

Slavíček >> V parním hrnci je to o něčem jiném než přes napařovač na knedele:)
Dám to tam zapnu a od té doby co to jede na max výkon 5 minut ale je fakt že někdy nedovařím a jak říkáš chytám na suché těsto ale zas to nechci moc převařovat :)
Ale dík za tip

NCarper2706 - Profil | Čt 23.2.2017 14:52:46

kareldj >> neskusal si pridat gluten a albuminu urcite by si to nemusel tak dlho susit este po pripade blood plazmu. Nakolko do pop up vajcia nedavam vuobec len susene ale davam albumin a blood plasmu a pekne to vytvrdne. Nemusim to tak dlho susit .

NCarper2706 - Profil | Čt 23.2.2017 14:34:35

Parak zle foto na 12 kg stroj zvladne v pohode za den 150kg. Moja zostavicka

NCarper2706 - Profil | Čt 23.2.2017 14:17:15

Smrtak >> tiez tomu nejako neverim z prekladu som pochopil ze ked mam cca 500ml vajec tak 25% ma ist sorban v kombinaci z kyselinou citronovou ale nie vaha ale 125ml proste to tam nasipes do odmerky 125ml ale o pomere kyselin citronovej nepisu kolko jej dat ale z akva kultury 0,8mg na l abo kg teraz skusam zmes 4 org kyselin gule 2 dni susene a hnet zabalene 3 kg uz mam len jeden sacok od oktobra a vsetko ok aj ryby tie gulky jednia a neumieraju zatial

NSlavíček - Profil | Čt 23.2.2017 13:24:53

chendler >> Kupovat konvektomat rozhodně nebudu . Trochu dráha sranda na krmení pro ryby jedině že bych vyhrál ve sportce .

NSlavíček - Profil | Čt 23.2.2017 13:16:53

cechura09 >> Tohle jsou úložný boxy do šuplíku na příbory . Vydrží to v pohodě .

NPvl - Profil | Čt 23.2.2017 13:11:08

chendler >> Teď už ne :o§)))

Nchendler - Profil | Čt 23.2.2017 13:08:15

Pvl >> vypada to tak,ale nemam...

Ncechura09 - Profil | Čt 23.2.2017 13:04:58

Smrtak >> jelikož nemám ůplně nejlevnější sušičku, chci se teptat jestli se to v té páře nedokroutí?? Už tak mě překvapila ta Slavíčkova přepravka.

NSmrtak - Profil | Čt 23.2.2017 12:58:31

sidneyv >> Ak chces nieco podobne, jak ma Slavíček, ak stačía tie plastove sitka zo susicky. Pouyivam 4 na sebe a vojdu tam dve kila guli. VEcer poslem fotku, je to jednoduche nereba takmer nic vyrabat. Na tu moju miniprodkuciu je to fajn.

Nchendler - Profil | Čt 23.2.2017 12:14:04

tvistr >> to je mozny....ten mame doma vsichni. :):):):)

Ntvistr - Profil | Čt 23.2.2017 11:58:53

Nejlepší vaření je v v konvektomatu ....)))

Nkikxa - Profil | Čt 23.2.2017 11:53:47

Slavíček >> taky jsem tu fotku pochopil špatně. Myslel jsem, že to vaříš jak to mas na te fotce což je blbost :) omlouvám se

NSlavíček - Profil | Čt 23.2.2017 11:43:25

chendler >> Je to vyfocený vyndaný z hrnce vysypu dám další a šup zpátky do hrnce .

NPvl - Profil | Čt 23.2.2017 11:42:01

chendler >> Máš v tom nějaký zmatek :o§)))))

Nchendler - Profil | Čt 23.2.2017 11:40:50

kikxa >> napsal jsi to trosku obracene ne? V pare,se to cele vari dyl....

NSlavíček - Profil | Čt 23.2.2017 11:40:47

kikxa >> Tohle se dává do hrnce na něm je poklice tak jaký je rozdíl mezi fritakem a tímhle ?

Nchendler - Profil | Čt 23.2.2017 11:39:07

Slavíček >> ja jsem myslel,ze to co jsi fotil,polozis nad hrnec. Ne ze vkladas do hrnce. Vypada to vselijak,rekl bych i dost nestabilne...

Nkikxa - Profil | Čt 23.2.2017 11:35:57

Slavíček >> já mám starej fryťak. Nevejdou se tam 3kg, ale fakt to varim chvilku se nedivím, že to vaříš 13 minut. Kdyby jsi to mel cele zavřené, tak zkrátíš dobu vaření na polovinu ;)

NSlavíček - Profil | Čt 23.2.2017 11:00:13

chendler >> A proč by nemělo na hrnci je poklice tak pára výplní celý prostor.

Nchendler - Profil | Čt 23.2.2017 10:34:55

Slavíček >> a to se ti to takhle na volno udela? I ty nahore?

NSlavíček - Profil | Čt 23.2.2017 9:48:34

sidneyv >> Je to dělaný většinu věcí jsem měl doma . Dávám to do velkýho hrnce ohřívám vařičem na plyn 7kw .Co jde udělám si sám .

Nsidneyv - Profil | Čt 23.2.2017 8:39:44

Slavíček >> Cozeee.. tak to je smutne. Tento nick poznam, casto som citaval jeho prispevky..

Tie sita vkladas do nejakeho velkeho hrnca a pod tym kuris horakom? To je samo domo vsak

NSlavíček - Profil | Čt 23.2.2017 8:32:23

sidneyv >> Na napařování mám tohle vejde se tam že 3 kg směsi

NSlavíček - Profil | Čt 23.2.2017 8:29:28

sidneyv >> Odpověď nečekej měl nehodu už není mezi námi .

Nsidneyv - Profil | Čt 23.2.2017 8:25:35

don Ferrari >> ahoj co to mas za stroj? pozeram po nejakom naparovaku, ale nejakom vacsom, bo rocne robim tak do 200kg guli

NSlavíček - Profil | Čt 23.2.2017 8:23:03

kikxa >> To jsem zkoušel průměrně vařím v páře kolem 13 minut jinak jsou měkký .Hodně samozřejmě záleží na složení směsi i když pojiva tam mám dost hlavně protože občas jedu na Labe a to je zamořený havětí. Záleží jakou chce člověk výdrž do studené vody to nechavám taky míň.

Nkikxa - Profil | Čt 23.2.2017 7:21:56

Slavíček >> taky vařím v páře 20mm koule 5-7 minut a stačí. Vždy jednu vytáhnu rozpulím a dobrý. Knedlíky se vařijou v páře +- 20 min. Záleží na velikosti a maji průměr tak 10 cm :)

NSlavíček - Profil | Čt 23.2.2017 7:08:25

Minimlok >> 5minut v pare to nemuze bejt ani trochu uvareny to chytas na suseny testo . Pokud nedam albumin varim ve vode 2,5 az 3minuty v pare pres 10minut

NSmrtak - Profil | Čt 23.2.2017 7:00:43

Carper2706 >> takze staci "pouhých" 25% sorbanu a je to nakonzerovane? To hadan nemozs mysliet vazne.

NMinimlok - Profil | Čt 23.2.2017 7:00:24

Kaporcek >> Topoľčanec - >> Přesně tak jak říkáš :) nebudu tady ze sebe dělat něákého výrobce koulí ale zkoušel jsem jak ve vodě tak i v páře a můžu říct že pára vede na 110% Stačí něákých 5 minut pod parou a pak pár dnů sušit
TIP Občas se mi stává že to že to přesuším nebo se mi nepovede konzistence že je to fakt moc tvrdé tak po páře jak to vychladne trošku tak tam nadělám jehlou do prostřed dírky
Nevím jestli je to dobré nebo špatné ale mi to tak funguje:)

NCarper2706 - Profil | Čt 23.2.2017 0:20:40

Measure the volume of your liquid egg. Work out 25% of this and add that much potassium sorbate. E.g. if you have 1000 ml of egg, add 250 ml of potassium sorbate. Although potassium sorbate is a solid, measuring it by volume and not weight is the correct method in this instance.

Dissolve straight into the eggs. Have patience, stir well and regularly to allow time for the potassium sorbate to dissolve. If you hurry this step, your bait will not be as well preserved as you may like. You should see the egg go a darker orange colour and it will become thicker.

Potassium sorbate (E202) is widely used right across the human food and drink industry, as well as the bait industry.

It appears in beers, wines and many foods that you have in your kitchen currently.

Potassium sorbate is sold in the form you see in the attached images just to make it easy to work with, store and dissolve. The active ingredient is sorbic acid and it is this that is released once you dissolve potassium sorbate in water.

Science has found combining potassium sorbate with citric acid increases the preservative properties. This is great information for those anglers who care about the pH level of their baits and who also want to make shelf life baits that are attractive – citric acid has been shown to invoke a response from carp. Citric has also been shown to aid digestion in fish. So, for the very best results, consider combining potassium sorbate with citric acid.

As potassium sorbate is a preservative, it of course keeps very well. For best results though, store somewhere dry and sealed in airtight packaging.

Nhaemorrhage_gore - Profil | Pá 3.2.2017 19:30:01

Vařím v páře, 6 minut a je to cajk. Na kilo směsi dávám cca 5 vajec a 90ml konzervantu od ccmoore. Následně suším cca 48hod. Není co řešit a připravené kdykoliv k použití.

Nkareldj - Profil | Pá 3.2.2017 19:18:14

Po několika letech zkoušení a vyhazování plesnivých kouli nedávám ani jedno vejce, pouze sušené bílky a jiná pojiva,ale hlavně ani kapku vody, pouze boostery, tekutá ochucovadla a rybí a řepkový olej. Krásně se dá zpracovat,nikdy nelepí,dobu rozpouštění řídím pouze stupněm vysušení, takže nevarim žádným způsobem. Každý týden sušení znamená prodloužení rozpouštění zhruba 15-20 minut, celkem na trvanlivost 4 hodiny suším 3 měsíce. Takže už začínám chystat suroviny a půjdu co nevidět do toho,jaro se blíží....

N-bedna- - Profil | Pá 3.2.2017 19:17:09

Zas až takovej chemik nejsem.:-)
Já to kdysi s tou solí dělal,ale od doby co sem si sestrojil pařák na nějakých 12-15 kilo koulí, vaření neřeším.:-)

NSlavíček - Profil | Pá 3.2.2017 19:06:24

-bedna- - 3.2.2017 19:01:48 kdyz by clovek udelal tak zvane nasyceny roztok nerozpusti se do vody nic az tedy na tu chut

NPvl - Profil | Pá 3.2.2017 19:06:01

-bedna- >> Ono i když dáš do vody olej -Ten bude asi dobrej že se bolky tolik neováří Viz kuchaři

Nagig - Profil | Pá 3.2.2017 19:03:48

-bedna- >> Jo díky za typ ;-)

N-bedna- - Profil | Pá 3.2.2017 19:01:48

agig >> A to když tu vodu ještě osolíš,tak se ti do vody těch esencí a olejů dostane ještě míň.Lžíce soli na friťák a uvidíš.

Nagig - Profil | Pá 3.2.2017 18:52:02

Kaporcek >> Topoľčanec - >> Ahoj zkoušel jsem oboje v páře se nic nevyvaří ale musel jsem to tam nechávat dvojnásobně až trojnásobně dlouho tak že těžko říct já osobně jsem se vrátil k vaření ve vodě ;-) vodu neměním pouze dolévám tak že vznikne tak silný roztok že se už nemá co do něj vyluhovat za mne vaření ve vodě mi sedí líp ;-)

N<°)))))>< - Profil | Pá 3.2.2017 18:04:35

Boilies do trouby na 40 stupňů

Nmolca - Profil | So 26.7.2014 18:47:37

Takhle to popisují kluci z krmiva Hulín, vaření v páře.

Vlejte ji do rozbitých vajec připravených do vaši směsi a zamíchejte. Použijte pro lov v chladném období ( do teploty vody cca 15 °C ) 3 - 4 ks vajec na kg, v teplém období ( nad 18 °C teploty vody ) 5 - 8 ks, dle požadavku na rozpustnost. Směs obsahuje speciální pojivové přísady, používané v masném průmyslu, není třeba to tedy s vejci přehánět! Můžete případně přidat vhodnou tekutou potravu nebo játra do cca 5 - 8 %. Nebo pár stroužku česneku - cca 3 stroužky / kg suché směsi.

Hustotu těsta regulujte vždy vodou! Bez vody nebude těsto plastické a bude se trhat! Pozor, hodně řídké těsto se při vaření ve vodě může rozpouštět ! Řídké těsto poznáte tak, že se příliš lepí! Kuličky vkládejte až do vařící vody, ne jen do horké, opět by se mohly rozpouštět! Jakmile vyplavou, vařte ještě cca 1 minutu a vyndejte z vody.

Nejlepší a nejšetrnější variantou je ale vaření v páře, kdy se z těsta nevyluhovávají žádné suroviny! V páře vařte boilies o průměru 16 mm cca 13 minut, 20 mm cca 16 minut, 24 mm cca 20 minut. Delší doba varu v páře ale boilie neuškodí ! Pokud je však těsto příliš řídké, může se i zde rozpouštět!
•Skladování: Skladujte boilies směs v suchu a temnu, v dobře uzavřených, neprodyšných PVC obalech, aby směs nevyvětrávala. Doporučuji spotřebovat tento boilies mix nejlépe do 3 měsíců. Sice vydrží mnohem déle, ale dochází pomalu k samovolnému vyvětrávání vonných silic z koření a dalších přírodních složek. Žádný výrobek na přírodním základu nevydrží mít stejné vlastnosti po dlouhé měsíce skladování. A na tom pak závisí i úspěch u vody.

NHunter 1 - Profil | So 26.7.2014 17:55:40

Nejlepší je boili jen sušit...

Ndon Ferrari - Profil | So 26.7.2014 11:16:14

Slavíček >> Tak to asi ano, já jsem začal dělat v páře v době, kdy jsem byl přesvědčený, že to bez RR nejde, když jsem vařil, voda byla jak rajská omáčka a boilies slabě červené, v páře jsem je měl krásně rudé a tak jsem začal na páře, dnes už RR nepoužívám, zbytečnost.

NSampus - Profil | So 26.7.2014 11:14:11

Samozrejme ze z toho robime zbytocnu vedu.Mozme mat akukolvek nadupanu gulu kaprov organizmus prime len male % zloziek a ostatne vyluci ako nepotrebny balast.Preto sa aj upustilo od HNV guli a vyvoj isiel inou cestou.

NSlavíček - Profil | So 26.7.2014 11:11:57

don Ferrari >> Měl jsem na myslí délku tepelné úpravy s tim spojenou stravitelnost . Třeba kdysi jsem se díval na pořad o stravě a odborník na výživu prohlásil nejlíp stravitelný jsou vejce syrová čím delší tepelná úprava nutriční hodnota klesá . Ale tohle jsou zbytečné dohady těmhle diskuzim se výrobci akorád smějí a říkají ta reklamní masáž dobře funguje .

Ndon Ferrari - Profil | So 26.7.2014 10:59:21

Slavíček >> No to bych netvrdil, pára vzniká při teplotě 100 stupňů, vyšší teplota pouze v tlakovém hrnci, když uděláš boilies na páře a ve vodě, hned vidíš rozdíl, souhlasím pouze s tím, že rozpustné složky, se částečně degradují, ale pouze vařením, proto je vidět ten rozdíl

NSlavíček - Profil | So 26.7.2014 10:48:13

Hunter 1 >> V podstatě má pravdu ideál by bylo žádná tepelná úprava . Teplem se některé složky ničí snižuje jejich stravitelnou a čím déle to ohříváš tím to je horší . Ve vodě podle surovin velikosti vařím 2 až 3 minuty v páře to samé 6 až 10 minut to mluví za vše . Ale otázka je jestli z toho opět neděláme opět pouze zbytečnou vědu jako ve složení množství bílkovin a podobně .

Ndon Ferrari - Profil | So 26.7.2014 10:19:44

Hunter 1 >> určitě :-)

NHunter 1 - Profil | So 26.7.2014 10:15:26

don Ferrari >> Kája je něj:-))))))

Ndon Ferrari - Profil | So 26.7.2014 10:13:21

Hunter 1 >> copak Kája :-)

NHunter 1 - Profil | So 26.7.2014 9:58:11

Kája Niklu na přednášce tvrdil že pára není dobrá jelikož má více jak 110 stupňů a zničí se více do rot ve směsi:-)))

NĎóba - Profil | Pá 25.7.2014 22:36:55

čus borci , s tím řídkým těstem to bude asi pravda, daval jsem jich tam míň a jakš takš to pomohlo holt to bude boilí na vyvážku a na řeku:-)

Nmilin - Profil | Pá 25.7.2014 21:35:05

Ďóba >> To že nabývají na objemu je v pořádku. Malá ploška nevadí. Uber vajíčko.

NLuke21 - Profil | Pá 25.7.2014 21:23:58

kritik >> v druhé várce jsem to tak už dělal :-) ... ale díky za radu :-) kdyby byly ještě nějaké vychytávky, tak sem s nimi :-) jak jsem psal, začal jsem v tom dělat kule od letoška, takže jsem v tomto nováček :-)

Nkritik - Profil | Pá 25.7.2014 21:10:43

Luke21 >> Co alespoň jednou proklepat? Alespoň já to tak dělám,,,, :)

NLuke21 - Profil | Pá 25.7.2014 20:21:05

don Ferrari >> aha, tak to jo, to mám stejně ... jen když jsem je měl moc natěsno, tak jak narostly, tak se lehce stlačily, ale nic markantního ... že by se deformovaly vlastní vahou to ne