vaření boilies

Mohl by mi někdo prosím poradit - včera jsem poprvé vařil boilies a nakonec to celkem dopadlo. Ráno jsem ale koukal na pár kuliček, který jsem nedal mrazit ale nechal venku aby trochu vyschly a jsou dost popraskaný, i když krátce po vaření nebyly. Nemáte někdo tip, čím by to mohlo být, že při vysychání praskají.
Díky.
Autor diskuse: Petr N. - , 19.7.2006 kaprařina - nástrahy, návnady
83 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

Nbělí - Profil | So 24.1.2009 10:02:17

je to tim ze to testo je malo propracovyny

NRadek Š - Profil | So 24.1.2009 8:51:42

Fishky >> Ahoj, právě se chystám dělat kuličky dle tvého receptu z DVD, jen se chci zeptat na ten tvaroh a to mlíko, ten tvaroh se rozmixuje s mlíkem a pak se to přidá do směsi? a kolik asi toho mlíka?

NGe-MA - Profil | So 24.1.2009 8:51:18

Pvl >> No já dělal plovoucí no a časovač jenom na cca 30 sekund potom dosušit na radiatoru a zamrazit

NPvl - Profil | So 24.1.2009 8:44:24

Ge-MA >> Kdysi jsem to také zkoušel ..... :o§)) Musel jsem odběhnout ...... Dal jsem tam hodně w. a z mikrovlnky se hulilo jak z komína :o§)) Byt nešel ani vyvětrat .

Ndiouen - Profil | So 24.1.2009 8:37:10

Čau já jsem letos přes zimu dělal boilies z krmítkovky a přidal jsem do toho výtažky z rozmixovanejch bramborovejch šlupek, v celkovej směsi byla krmitkovka a to z tech brambor potom jsem tam dal vodu olej a kukluřičné lupínky (což byla asi chyba myslím že díky nim plavou). posléze jsem nechal těsto uležet a naválel jsem ho pak jsem ho dal do páry. a nechal do druhýho dne odležet v krabici polovinu jsem nechal v krabici a druhou část jsem dal zamrazit. nechal jsem je 14 dní vysychat a pak je dal do krabic s uzávěrem (takové jak používá tadnem baits 200ml ty plastové) tyto kuličky byly v pořádku. Ale ty zamražené když jsem jich pár vyndal (cca měsíc po zamražení) tak po rozmražení na povrchu popraskaly. čím by to mohlo být no myslím že buď to bylo směsí (hlavně těma lupínkama asi naboptnaly) nebo tím zamražením. asi jsem je měl nechat nejdřív vyschnout a pak zamrazit jaké s tím máte zkušenosti mohl byste mi někdo poradit

NGe-MA - Profil | So 24.1.2009 8:17:12

Proč?

NPvl - Profil | So 24.1.2009 8:14:19

Ge-MA >> Zkus to, ale buď jak ostříž :o§)

NGe-MA - Profil | So 24.1.2009 8:12:29

....a co to mikrovlnit,skoušel to někdo?

Nfishmen17a - Profil | Pá 23.1.2009 23:04:37

napadlo mne pri vareni boilie dat do vrouci vody listky travy,rakosu, nebo je nechat den pred ve vode a v te vode varit koule. nebo lnene seminko, zkousel nekdo takhle experimentovat?

Nfishmen17a - Profil | Pá 23.1.2009 23:01:51

zkousel nekdo pri vareni boilie dat do vody nejakou tu esenci, a podobne?

NOndra (tloušťák) - Profil | Čt 20.7.2006 12:01:38

Havířovák: Jo to jsem taky chtěl udělat ale bohužel měl švestičku půjčenou kamarád...:-(( První týden v srpnu budu na rybách tak vymyslím zas nějakou kombinaci...:o)))

NKubánec - Profil | Čt 20.7.2006 11:56:48

DOC-SLAVA: Včera byl u me v praci na kave a ma jiny starosti. Myslim, ze mi to odpusti, pac mam takovej dojem, ze to ma i v mail adrese :-)))

NMartin - Havířov | Čt 20.7.2006 11:47:27

Ondra (tloušťák) - ® : dobrá kombinace je i Krab / Švestka

NBachy - Profil | Čt 20.7.2006 11:45:29

Fishky - Máš pravdu. :o)
Šuli - Odborníků je tu plno, to zas jo. :o) Jen mají všichni tendenci své oběti nalívat. Pro jistotu. :o)

NOndra (tloušťák) - Profil | Čt 20.7.2006 11:34:41

No zase krab/scopex narozdíl od olihně (podotýkám od Solaru:-))) ) funguje že pane Kindl:-)))

NJkh - Profil | Čt 20.7.2006 11:31:40

m.kindl: on byl vzdycky nejaky jiny:-o)))) to ja mam rad lehky nadech lososa, prosim bez kosti!:-o))

Nm.kindl - Profil | Čt 20.7.2006 11:29:59

Jkh - ® A to tě upozorňuju že jsem na tom ještě dobře,tloušťák má rád kraba se skopexem :-)))

NŠuli - Profil | Čt 20.7.2006 11:28:32

Bachy:to víš,tady o odborníka nezakopneš:-)))))

NFishky - Profil | Čt 20.7.2006 11:28:08

Bachy: Jatka jsou relativní pojem, když to umíš chytneš takřka kdekoliv... množství a velikost nemůžeš srovnávat, to je jasný, 70cm ale není tak moc a když jdeš po trofejních, tak ti tihle "špunti" dokáží pěkně štvát :o) no a když už se ti tam pověsí něco většího, tak mnohdy nezbyde jen koukat jak opařený, páč moc s ním nenaděláš... na stojáku by bojovali o polovinu míň, ale na řece to je taková palba, že klasickou výbavu můžeš v podstatě nechat doma, nebo si najít flek kde máš fakt hodně místa (ale tam je většinou plno) nebo se dát na modlení...

Nm.kindl - Profil | Čt 20.7.2006 11:27:12

Jkh - ® To jo,která nezvlhne jako oliheň ta mě neosloví :-))

NBachy - Profil | Čt 20.7.2006 11:26:26

Myslím, že jste to vystihli dost přesně. :o)))

NJkh - Profil | Čt 20.7.2006 11:24:27

Kindlos: to samozrejme ano, na kazdou plati neco jineho...:-))

Nm.kindl - Profil | Čt 20.7.2006 11:23:33

Jkh - ® Ale jsou mezi námi i tací samci co to dokážou i bez toho červenýho :-)

NJkh - Profil | Čt 20.7.2006 11:21:29

Bachy: vezmes zenskou, nalijes do ni litr cerveneho a ona je potom povolnější!!:-o)))

Nm.kindl - Profil | Čt 20.7.2006 11:21:22

Šuli - ® Myslím že kdyby dietolog viděl můj profil tak s ním o rybách nebude řeč a už se ho nezbavím :-)))

NBachy - Profil | Čt 20.7.2006 11:18:57

Jkh - A co jen to dipování. :o)

NJkh - Profil | Čt 20.7.2006 11:17:47

Miras: no ja nevim zda prave, pouzivam to uz delsi dobu, ale kdyz myslis..:-))

NOndra (tloušťák) - Profil | Čt 20.7.2006 11:17:38

Miras: Severní nebo jižní?? :o))) Já bych chtěl objevit tu druhou....:-))))

NJkh - Profil | Čt 20.7.2006 11:16:54

Šuli: myslim, ze uz to bylo vymysleno davno..:-o)) takže z toho pantentu asi nic nebude..:-)) Jen nevím zda to neni az prilis atraktivní....:-((

NMiras - Profil | Čt 20.7.2006 11:15:50

Jhk: právě jsi objevil Ameriku:-)))

NŠuli - Profil | Čt 20.7.2006 11:15:40

Bachy:Dietologa nemám, žádnýho neznám a ani znát nechci.Ještě by mi rozmlouval moje večerní dýchánky u televize s haldou jídla:-)))

NŠuli - Profil | Čt 20.7.2006 11:14:06

Jkh:Pššššt,zrovna to zkoušim a chci si to nechat patentovat.Pouze používám tek. potravu místo AK:-)))

NBachy - Profil | Čt 20.7.2006 11:13:39

Šuli - Myslím že to není nutné zlo - napařované je ještě zdravější a stejně stravitelné - zeptej se dietologa. :o)

NJkh - Profil | Čt 20.7.2006 11:11:46

Aco dat do mixu jen 2/3 Akčka a zbytek po suseni "nadipovat" do hotovych bobku a cele zamrazit?

NŠuli - Profil | Čt 20.7.2006 11:11:33

m.kindl:Souhlas,vaření je proces při kterym se boilís stává pro kapra stravitelnější,to že z něj unikne nějaký % látek je nutný zlo kterýmu se nevyhnem.

NDOC-SLAVA - Profil | Čt 20.7.2006 11:11:22

Kubánec: Já myslím, že ti ten KÝBL jak píšeš Honza neodpustí:-))))))

NBachy - Profil | Čt 20.7.2006 11:09:48

Šuli - Friťák doma nemám, ale musím se přiznat - vařit v tom, to by mě teda nenapadlo. Věřím že to funguje. :o) Ve starším hliníkovém papiňáku voda vydrží taky dost dlouho vařit.

Ndave - Profil | Čt 20.7.2006 11:08:46

Všem, nakonec je to pánové jedno,jak je kdo zvyklý
já jsem napřed vařil - pak pařil(ale byla kratší doba výdrže) - a ted zase vařím stejná směs a vydrží déle
a záběrů je stejně. Varem se sice něco vyvaří, ale
někdy jeněkdy ne na závadu někdy jsme nachytali více na boili máčené i tři dnya pořádné,stejně záleží na situaci a musíme se vejít kapříkům ten den do chuti. Tak vařte,pařte,pečte, kupujte,sušte,mrazte,vařte u vody ,dipujte věřte vše funguje jen ne vždy v ten den,na té lokalitě na tom místě kde zrozva jste.Pořád zkoušet a pořád do kola.Hodně příjemných chvil u vody
a spoustu krásných fotek všem.

NBachy - Profil | Čt 20.7.2006 11:05:18

Fishky - Podle toho co tu na MRKu čtu, tak Dyji považuju za jeden z nejlépe zarybněných svazových revírů u nás, teda aspoň co se týká větších kaprů. Sám si nedávno psal jaké tam máte jatka. I další se vyjádřili podobně. Sedmdesátka z Dyje myslím není takový výsledek jako ten samý kapr na většině revíru u nás. Tady drtivá většina rybářů chytá jen čtyřicítky.

Nm.kindl - Profil | Čt 20.7.2006 11:03:41

Bachy - ® Z kulinářského hlediska je obojí žádané,netvrdím že vařený maso je lepší ale rozhodně neztratí kvalitu.Třeba u brokolice to pochopím,ale u vajíček a masa ? To vaření je přeci žádanej proces a ne jen alternativa nebo východisko z nouze.Myslím že se na vaření boilie kouká jako na na nějakej problém nebo nedej bože jako na něco co nechcem ale nic jiného nám nezbývá.Je jasný že už před třiceti lety soudruzi v Anglii vymýšleli jesli vařit,pařit či vůbec neupravovat a výsledek ? Napřed zapařit a druhej den vařit boilie :-)

NŠuli - Profil | Čt 20.7.2006 10:55:30

Bachy:já vařim ve friťáku cca 4l vody.Je dost výkonej aby udržel vodu ve varu i při vhození kuliček.Pak hned vypnu a nechám dojít až jsou kulky dostatečně tvrdý.
Zkus i to maso,taky dobrý:-))

NBachy - Profil | Čt 20.7.2006 10:55:02

m.kindl - Nebude to pařené šťavnatější? Když vezmeš kousek ryby a napaříš - máš skoro čistou vodu a relativně šťavnaté pevné maso. Po vaření z toho máš rybí polívku a uvařené maso, které se víceméně rozpadá. Možná se pletu.

NOndra (tloušťák) - Profil | Čt 20.7.2006 10:52:23

Šuli: Když já chytám jenom na foukačku :o))))
Miras: Tak jedem do USA na exkursi:-)) Já bych bral tedy oboje... O:-)

NKubánec - Profil | Čt 20.7.2006 10:51:19

Ty holky myslim obojí a vyvařenou vodu nechám na propláchnutí kuku a je to. V tom KS to psal Honza Kýbl, můj kamarád a ten když dělá boilie ta normálně vaří ve vodě. Ten nějakou páru vůbec neřeší.

NFishky - Profil | Čt 20.7.2006 10:50:48

Bachy: na Dyji chytám vyjimečně... jinak bych ti dopřál si to zkusit na tak "bohatě zarybněné vodě"... zas taková sranda to není.

NBachy - Profil | Čt 20.7.2006 10:48:20

Šuli - Ono máš pravdu - záleží taky na tom, v jak velkém hrnci vaříš a kolik tam hodíš bobků. Já mám zkušenost třeba třeba s třílitrový hrncem a do toho tři plné hrsti kuliček. Původně vřelá voda začne znovu vřít až tak po 2-3 minutách. Někdy to ale zkusím. :o) Zní to zajímavě.
Miras - Věřím a mám dobrý pocit, dík za podporu. :o)

NMiras - Profil | Čt 20.7.2006 10:47:22

Tloušťák - nedávno mi psal kámoš z USA "jsou tu pekne parive holky....", tak jsem přemýšlel, zda jsou tam "pařivé" nebo "pářivé"...:-))))

Nm.kindl - Profil | Čt 20.7.2006 10:47:11

Bachy - ® Maso je dobrej příklad, zkus si kousek napařit a kousek uvařit.Z toho uvařenýho ti zbyde sice vývar ale přesto bude to vařený dobrý.Myslím že jestli ti zbyde voňavá voda po uvaření boilie tak to nemá absolutně žádný vliv na kvalitu, taky nezůstávají na hladině mastná kola když dáš do boilie olej, jen se uvolní trochu aroma a barvy..nic víc, to dobrý ti tam zůstane.

NŠuli - Profil | Čt 20.7.2006 10:45:28

Tloušťák:houska se normálně napařuje,to by jsi už mohl vědět po těch letech.

NOndra (tloušťák) - Profil | Čt 20.7.2006 10:43:13

Miras: Myslíš pařit jako pařit nebo pařit jako pařit :o))))

NŠuli - Profil | Čt 20.7.2006 10:42:47

Sla:Kuchař ne,ale pro dobrý,šťavnatý naložený masíčko mám slabost.Taky to jde na mě vidět:-)))

NŠuli - Profil | Čt 20.7.2006 10:39:27

Bachy:S tím že se z horní vrstvy boilí většina aroma,asencí a tekutých potrav vyvaří souhlasim.Boilís hodinu po uvaření téměř nevoní,ale po dvou dnech sušení se oleje s esencí a jiný sra.... dostanou zase napovrch a kulky začnou hezky vonět.

NBachy - Profil | Čt 20.7.2006 10:37:35

Fishky - Že to je letos možná ještě lepší určitě nemusí být tím, že by jsi začal vařit. Na tak bohatě zarybněné vodě jako Dyje ten rozdíl nemusí být tak vidět jako jinde na těžkém revíru. Úspěšnost taky závisí na spoustě jiných věcí.

NSla - Profil | Čt 20.7.2006 10:37:21

ŠULI: jak pán je kuchař:)). jinak ja taky vařím.

NMiras - Profil | Čt 20.7.2006 10:36:45

Bachy: věříš, máš dobrý pocit, tak pař:-)))

NŠuli - Profil | Čt 20.7.2006 10:34:48

Bachy:Pleteš se,po vhození boilís voda ještě téměř vře a na povrchu se rychle zatáhne a potom se dodělá cca při 80-90 stupňích.Zkus to a uvidíš že voda po tomhle stylu vaření je mnohem čistčí než při klasickém kdy voda vře neustále.
Je to podobný jako s masem,rychle osmahneš na povrchu aby se zatáhlo a pak pomalu doděláváš.Maso je tak mnohem šťavnatější než kdyby jsi ho pomalu pekl (vysušoval):-))

NBachy - Profil | Čt 20.7.2006 10:32:27

Ondra (tloušťák) - Nepochybně víte moc dobře co děláte a já vám to věřím. Já to beru tak, že spousta látek z vrchní vrstvy unikne do horké vody ještě dříve než se srazí vaječná bílkovina v této vrstvě. Když do boilies přidáte různé koncentráty apod. tak možná jen nahradíte to, co se vyplavilo na začátku varu. Každopádně to změní přírozenou podstatu aroma a chuti boilies. Já se snažím udržet tyto přirozené složky v maximální míře a neměnit je ničím uměle vytvořeným jako aminokomplet a esence. Když dělám třeba lososa - dám tam více lososové moučky a více lososového oleje + koření. Nic víc. Taky to dělám i proto, protože na ty drahé složky nemám. :o)

NBachy - Profil | Čt 20.7.2006 10:17:07

Šuli - Podle mne tam dojde i přesto k podobné ztrátě jako kdybys je vařil (možná ještě větší, protože se vejce nestihne srazit) - jen zachováš více bílkovin. Otázka zní jestli ti ty bílkoviny nějak pomohou. Já bych řekl, že spíš ne než jo. Těžko říct. :o)

NFishky - Profil | Čt 20.7.2006 10:16:23

Bachy: loni jsem napařoval, letos vařím a výsledek stejný, možná letos je to ještě lepší. Každopádně vaření je míň pracné, tak to neřeším...

NOndra (tloušťák) - Profil | Čt 20.7.2006 10:13:04

Bachy: AMK budou nejspíš aminokyseliny , AK budou aminokomplety :-)))) EDIT: Jinak souhlas s Mirasem. Také vařím a prostě to neřeším.

NŠuli - Profil | Čt 20.7.2006 10:07:57

OndraK:to jsem taky četl,ale nesmíš to přehnat s tloušťkou tlačky.Já udělal průměr jako normální tlačku a i po dvou hodinách vaření to bylo uprostřed syroví.

NBachy - Profil | Čt 20.7.2006 10:07:45

Miras - Máš pravdu, bílkoviny se teplotou ničí a mění - o ty mi ale tak nejde. Jednou jsem si zkusil kilo b. uvařit a druhé kilo v jiném hrnci napařit. Když jsem se podíval na zbylou vodu - bylo vše jasné. Voda po vařených byla plná látek, které mohly přijít do té správné vody. Voda po napařovaných byla téměř stejně čistá jako předtím. Podle mne je ta vrchní vrstvička u bobků dost podstatná - hlavně u lovu bez dlouhodobého předkrmování. Jinak co se týče AMK - jestli myslíš aminokomplexy tak ty nepoužívám, protože na to jednoduše nemám. :o) Věřím spíš na přirozené přírodní atraktory (nic jiného mi ani nezbývá) a proto se snažím o co nejmenší ztrátu při tepelném zpracování.

NOndra K. - Profil | Čt 20.7.2006 10:04:38

V jednom čísle Kapřího světa jsem četl že jeden to na krátké výpravy vaří v tlačenkovém střevě a pak to nakrájí