Informace pro rybáře: RIS - výdej povolenek na rok 2024

Autor diskuse: MAXXSKATER - Profil , 22.11.2023

ladisek - Profil | Út 5.12.2023 7:45:12

Pročetl jsem si mnoho diskusí na téma RIS, shlédl videa a stream kolem toho systému. Systém jako takový má jistě mnoho plusů, to je bez pochyb, ale pořád taky kolem toho systému je mnoho otázek. Je stále mnoho MO, které ten systém odmítají a to z logických důvodů, jelikož ten systém ještě není OK, ale už se přes něho musí vydávat povolenky, což logicky nese na výdejce zátěž v podobě, co se od ledna u výdejního okénka bude dít.

Osobně se stavím k RISu jako ke každému jinému podobnému systému, je to jen sběrač dat, kdy spoustu nechtěných dat tam vloží i samotný člen a jelikož je dost členů neznalých problematiky takových systémů a sběračů dat, tak ani netuší, jaké rizika se za tím skrývají, což je taková chřipka všech těchto systémů včetně sociálních sítí, kde taky někdo nechtěně něco vloží, jako například, že odjíždí na týden pryč a po týdnu najde vybílený kvartýr.

U RISu asi zrovna toto nehrozí, ale jsou to zase přenesená data do digitální podoby a ten kdo má přístup k těmto datům je snadněji, když bude chtít, předá nepovolané osobě. Známe to všichni, stačí si zaevidovat někde své telefonní číslo nebo email a ihned je to zobchodováno a my se jen divíme, kde a kdo na nás má číslo, že nás v neděli večer otravuje nějakým marketingem. RIS nebude jiný.
Co však vidím jako nebezpečné? Data mají sloužit pouze potřebě toho, komu jsem ty data svěřil a s kým jsem si podepsal čestné prohlášení. Tudíž by měl s těmito daty pracovat pouze v našem případě spolek ČRS. Zde však již vidím, že je snaha tento systém propojit s třetí stranou pro výměnu dat jako například MRS. Data potřebná pro výdej povolenky, tedy ty zákonná jsou uvedena v zákoně, ale tyto dva subjekty si vymění dat krapetko více.

Neopomenutelný je i přístup k datům člena u RS, která při výkonu funkce není členem ČRS, ale zastupuje stát, tedy třetí stranu a při kontrole má jasně vymezené pravomoci zákonem, který však neříká, že taková RS při výkonu funkce má právo nahlížet do systému soukromého subjektu, kdy na základě takto shlédnutých dat může ke kontrole lovícího přistupovat jiným pohledem, jelikož RS není oprávněna přihlížet na něco jiného než to, čeho je svědkem a co právě řeší. Něco jiného by bylo, kdyby RS pracovala se systémem státní správy v podobném duchu, jako to cílí RIS. Pak by to bylo korektní, ale jen v případě, že by to bylo náležitě ošetřeno v legislativě. RS nespadá pod žádný spolek, ikdyž ji spolek navrhuje, pořád ji do funkce ustanovuje státní správa, pod kterou jako úřední osoba spadá a které se RS zodpovídá. Tudíž by se zase jednalo o předávání dat spolku třetí straně a podotýkám, že není záměrem mého příspěvku hájit lumpy mezi rybáři, spíše bych nabádal RS, aby si nejlépe písemně zažádala o stanovisko toho, kdo ji ustanovil, jestli při výkonu funkce vůbec smí využívat nějakých dat spolku, aby se RS vyhnula případnému problému, když toto někdo napadne, jelikož tímto způsobem již se RIS může rovnou propojit s daty člena se státní správou, pokud takto systém umožní zástupci státní správy do dat člena spolku nahlížet.
Ačkoliv jsem zastánce digitalizace, tak pořád říkám, že papír je papír a s uzamčenou kartotékou členů v trezoru do hospody nepůjdu. Pravý opak je mobilní aplikace, která je se mnou všude, kde si vezmu mobil a tedy jen otázka, jak mi systém RIS zaručí, že se naše data nestanou předmětem nějaké hospodské diskuse mezi kamarády toho, kdo přístup k datům bude mít a kdo se rád jimi pochlubí?

Jen tedy pár z mnoha dalších otázek jsem zmínil, kdy znova opakuji, že systém jako takový je v mnoha ohledech pokrok a palec mu dávám nahoru, ale pořád tady visí velký otazník, protože se vše dostane do online prostoru, což je vždy nebezpečné a snadno zneužitelné.

Taky to, že ČRS není schopen sdělit cenu za systém a jeho provoz, kdy se domnívám, že po sdělení těchto údajů a řádnému odůvodnění by odpadly spekulace nad tímto tématem, kdy je zde stále velká část rybářské veřejnosti, které se nabízí otázka, kdo se na tomhle napakoval, což je logické ve spojitosti se spolkem a to už jakýmkoliv, historie nám již ukázala, jak spolky fungují a tím nechci nikoho nařknout, ba naopak jen vyzývám k transparentnosti, která je tím nejprůhlednějším rozptylovačem pochyb a spekulací a to už jen z důvodu, že ten systém zaplatí členové a nikoliv jak jsem někde četl, že členy to nebude stát ani korunu. Určitě Tomáš nerozbil doma prasátko, aby to ze svého zainvestoval, ČRS je o členských příspěvcích, tudíž pokud se na ceně podílíme z vlastních zdrojů, tak je to právě z příspěvků členů.

Tolik můj názor a přeji hezký den všem.

iva - Profil | Pá 1.12.2023 20:56:48

lojzaH >> Pane Hladíku, kdybyste přestal vysírat, mohla být tahle diskuze místem, kde bychom si mohli případně i poradit, nasdílet problémy, rady, zkušenosti, pro všechny je to nové úplně stejně...ale to, co píšete jako člověk o smrti a hrobu a spol. to je dno. Úplné. Jsem ženská, ale nebát se banu, poslala bych vás být Thomicem už doprdele.

likin - Profil | Ne 4.2.2024 19:49:07

Jen tak mimochodem, víte tady všichni, proč se takto dohadujeme, že ? Proč nejsou věci mezi státem a spolkem sladěny a jsou předmětem dohad ? Proč je RIS zatím jen výdejna povolenek ?
Protože náš svaz dlouhodobě vůči nám, kteří ho platíme, neplní svoji funkci.
A klidně do mne, je to jen můj názor.

Thomic - Profil | Pá 29.12.2023 18:33:08

Visí to v RISu, ale pro jistotu i sem.
V pondělí 1. ledna bude na straně dodavatele probíhat zátěžové testování spojené s přechodem kalendářního roku a překlopením databází s ukončením prodejů (čehokoli) na rok 2023. V průběhu dne může docházet ke krátkodobým odstávkám. Od 2. ledna (první pracovní den v novém roce) nebudeme vzhledem k předpokládané vysoké zátěži první dva týdny nového roku realizovat žádné databázové úpravy na základě požadavků uživatelů v průběhu pracovních dnů mezi 8:00 a 20:00, požadavky budou realizovány vždy až v nočních hodinách.

Martin M. - Profil | Po 25.12.2023 13:14:24

FRANK71 >> tyhle lidi mne uplne vytaci... doufam ze uz si nikdy na svazovych revirech nezachyta ani jako neclen. RS je mi lito, myslim jsme se jednou videli a fajn chlap.

Thomic - Profil | Po 18.12.2023 11:52:58

Martin M. >> rovnou odpovím i kolegovi Éčko.
Ano, v systému jsou zavedeni i "nečlenové" kteří byli evidováni jako pytláci (bez vazby na MO). Pohled na osobní údaje vysvětlím.
1) Rybářská stráž má povinnost poslat údaje pytláka uživateli revíru (stejná hlášenka jako u "člena", RS neřeší jestli se jedná o člena svazu nebo ne) - a dělá to ve vztahu úřední osoba (RS) vůči právnické osobě pověřené státní správou k péči o svěřený revír (uživatel revíru). Hlášenka obsahuje jak osobní údaje pytláka (jméno, datum a místo narození, bydliště... tak i číslo a údaje občanky nebo pasu.
2) uživatel revíru má zákonné právo tyto údaje evidovat, naopak přestupce nemá právo požadovat jejich výmaz
3) uživatel revíru má právo se rozhodnout, komu povolenku prodá, bez ohledu na to jestli je to člen nebo nečlen.
Tzn, záznam "pytláka" je neviditelný z pohledu členské základny, nedostanu se k ní jako MO, ale jako uživatel revíru kde k přestupku došlo ano. A protože každý z uživatelů revírů kteří dali "svůj" revír do společného rybolovu je vlastně i "spoluvydavatel" územní a celosvazové povolenky, tak na základě toho lze odepřít systémově výdej povolenky platné na revírech ve společném rybolovu.
Tzn, záznam pytláka mě nezablokuje při vstupu do svazu, ale zablokuje mi výdej celosvazové a územní povolenky.

hraji - Profil | Čt 30.11.2023 8:35:07

lojzaH >> promiň, ale ty jsi strašně ublížený chlap. Zcela na rovinu, nikdy v životě jsi nic srovnatelného se zavedením RIS nedělal. To je zcela zřejmé z tvých příspěvků. Troufnul bych si tvrdit, že dokonce ani nejsi úplně kovaný v IT. Ale přesto tu pořád opakuješ, jak to ti ostatní dělají špatně. Zkus si představit, že na vývoji funkcionalit RISu pracovaly možná stovky lidí, kteří mají k problematice co říct. Sám jsem se z kraje té práce zúčastnil a opravdu zodpovědně jsme se snažili to udělat dobře z funkčního hlediska, i když zrovna oblast, kde jsem se zapojil, je okrajová. A ty teď chceš, aby programátoři reagovali na výkřiky z davu. Promiň, ale nic jiného zde nepředvádíš. Já jsem tu od tebe zatím nečetl žádnou skutečně relevantní připomínku k fungování RISu. Připadá mi to, jako bys chtěl diktovat Microsoftu, jak mají napsat Windows. Měli jste několik týdnů na seznámení se se systémem. Máte k tomu tebou kritizované videonávody, máte k tomu hepldesk, probůh, co ještě chceš? Ještě jsi nezačal vydávat a už predikuješ problémy, ale to jsou problémy na tvojí straně, ne na straně RISu. Prostě je třeba změnit zaběhané postupy. Nikdy by mě nenapadlo, že budu obhajovat zavedení RISu proti členům ČRS. ;-)

stormandnature - Profil | Ne 24.12.2023 15:42:16

FRANK71 >> měl jsem letos čest se dvěma takovýma výlupkama. Byli tam spolu, jeden chytal po stanovené době lovu ("páč největší ryby přece berou přes noc"), druhej to měl vytažený. Oba hostovačky. Oba tvrdili, že nejsou nikde členi. Po čtvrt hodince slovní masáže z jednoho vypadlo, že by možná členskou někde našel. No a pak už to šlo o dost snáž. Oba už jednou měli zadržený povolenky za to samý, ale na jiným revíru. Ten co nechytal, toho jsem neřešil. Akorát jsem si ofotil jeho hostovačku, jelikož při výdeji došlo k záměně čísel ryb. lístků. Karná už si ho udělala sama.
Jako doufám, že takový vejlupci budou mít fakt utrum. Páč je tam potkat opakovaně, nevím, ale asi bych v tu chvíli někde zapoměl placku.

kakr - Profil | Pá 8.12.2023 10:05:49

BoMik >>
Tak jsem kouknul na závodnické video.
Až do dnes jsem myslel, že se trénuje třeba s koulí,oštěpem,diskem. Ryba je živý tvor, chce se nažrat a ne sloužit jako tréninková pomůcka.

iva - Profil | Čt 7.12.2023 9:06:37

lojzaH >> Píšete o sobě...ono jsou na světě i další a další, kromě vás. Co je potřeba pro vás, nevyužije někdo další, co vy nepotřebujete, potřebuje někdo jiný. Věřím, že jste návrh na možnost upravit dlaždice podle svých potřeb poslal na helpdesk. Bylo by to fajn. Taky bych využila. A to, kam lezu nejčastěji mám v Oblíbených odkazech, svítí pořád vlevo dole po ruce kdykoliv. Taky řešení:-)
To, že ani já zatím neumím vyřešit problém s tím, že děti mají první územní povolenku zdarma a doplácí si rozdíl na celosvazovku neznamená, že budu někomu nadávat do hovad. Až to zjistím, dám vědět.

Možná bychom si tu mohli vzájemně poradit, ale s vaším přístupem to je peklíčko.

iva - Profil | So 2.12.2023 9:27:01

TomášV >> O pražské revíry se stará územní svaz, pokud otázkou chcete rýpnout, že nemáme revíry, tak prosím, jsem na to zvyklá, úplně v pohodě. Jsme děsně fajn spolek, dvojka členů, vlastní obchod, pohodová parta lidí, i do hospody spolu chodíme, úplně mega krásný Muzeum rybářské historie, o které se stará kreslíř a karikaturista ZH, přijeďte se někdy podívat, zvu vás.

likin - Profil | St 29.11.2023 18:57:11

Bulk >> Jo, potřeba to bylo už léta. To je bez debat. Jak jsem psal, mě vadí právě ten nedostatek empatie od svazu, my se tady dohadujeme na soukromém prostoru o věcech, které primárně patří na stránky ČRS. Tam je náš námi placený prostor, tam patří poradna, videa a vše okolo. Několikrát jsem dostal dotaz, proč je dražší známka. No protože RIS, nic proti. Ale tak platíme vývoj a budeme platit provoz, tak proč o tom ČRS neinformuje ? No a samozřejmě jak sem pan Kočica psal, najděte si to na Youtube, na disku google, Sakra proč ?

kakr - Profil | So 3.2.2024 14:47:22

tomvec >>
Neměl mít každý spolek data v pořádku?
iva je jen šikovná ženská a to asi mnohým vadí.
Jo a nejsme uživateli RISu, nás něco podobného čeká letos na podzim.

iva - Profil | Čt 1.2.2024 21:13:13

LojzaH >> V situaci, v jaké jste - žádáte o půjčku - méně znamená více. Myslím moudra na síti. Smečno je věc veřejná, ať se ti to líbí nebo ne, stejně jako ta zmiňovaná půjčka. Trochu pleteš dojmy s pojmy... a mmch RIS teď nemá informovat členy, ani neměl, spuštěný byl pro prvotní prodej povolenek, aktualizaci databáze po migraci a zbytek postupně - vědělo se to, ví se to a to, co má běžet, běží.

Thomic - Profil | Čt 28.12.2023 19:46:56

Zdravim, protože jsem dostal dotaz na prodej povolenky členovi MRS (v organizaci ČRS), tak i sem dávám postup.
V úvodních dlazdicich vybrat Založení nového nečlena, pod tím vybrat důvod založení “člen MRS” a vyplnit jeho údaje. Tím se dostane do systému.
Potom už standardně přes prodej povolenek a známek ho najít pres jméno, prijmeni a datum narození, a tu povolenku mu prodat jako standardnímu členovi (jen díky tomu ze je člen MRS po něm systém nebude chtít známku a brigády).

Thomic - Profil | Čt 21.12.2023 23:01:12

computerfish >> škoda, mohli jsme to udělat podle nejmoudřejšího guru v rybářském IT.
1) legitimace s C existují už deset let, co chceš degradovat?
2) legitimace je string, nikoli integer, u čárových kodů code128 je úplně jedno jestli tam máš číslo nebo písmeno
3) systémový identifikátor rozhodně nemá být číslo členské legitimace, která se může v čase měnit, a jednorázově vyměnit čtvrt milionu legitimací jen kvůli zachování posloupnosti by byla zhovadilost kterou by nám právem výdejci omlátili o hlavu
4) písmeno na začátku garantuje zachování osmi cifer, což vůbec není blbý, zvlášť pokud nám někdo pošle v migraci nikoli osmiciferný kod jak je na čárovém kodu, ale číslo osekané o nuly
5) ryze číselná hodnota je nerozpoznatelná od vlastních číslování které si MO zaváděly a které nám v tom teď dělají bordel a duplicity, protože vysvětlit MO že číslo legitky není to samý jejich interní pořadové číslo (který jim ještě vtipně některý historický programy generují, ale nikoli unikátně, takže dvě organiazce mají stejný číslování) není vůbec sranda
6) písmeno v číslu dokladu je i na občance, řidičáku a rybářském lístku, škoda že jsou idioti všichni kromě Tebe.

TomCR - Profil | Čt 21.12.2023 8:44:17

BoMik >> připomínám téma diskuze: "Informace pro rybáře: RIS - výdej povolenek na rok 2024"

iva - Profil | Po 18.12.2023 10:08:04

DeBe - 16.12.2023 22:17:17 > Mám to:-))). Je to na přihlášce:-))))). Jeden z posledních kroků, ptá se mě, jestli chce člen sám do sytému - zadá se email a na ten se samo pošle kklíč:))). A pak že nerostou:-)))

ukara tuka - Profil | Ne 3.12.2023 12:19:37

likin >> A nejen pro ně,je nás myslím ještě pár,kteří smart technologiím neholdují a jejich povinné používání by třeba pro mne znamenalo konec rybření.

Thomic - Profil | So 2.12.2023 10:03:21

BoMik >> Pokud chcete přístup do testovacího nebo školícího prostředí, tak mi to hoďte na kocica@rybsvaz.cz a není problém vás tam jako testera zavést, upřímně každýho kdo ty chyby bude hledat dřív než v okamžiku prodeje fakt ocením. Těch možných variant a kombinací je tam tolik (a je taková frekvence nasazování verzí), že se hodí každá konstruktivní ruka.

Thomic - Profil | So 2.12.2023 9:41:51

lojzaH >> Dobrý den, překvapivě ne vždycky sedím na MRKu, což není to samé jako že se vyhýbám nepříjemným tématům.
Pokud vám to nastavení slevy v případě, že zadavatelem nároku je MO z pohledu systému zafungovalo blbě, je řešení dát to do helpdesku který je pro to určený, kde to propadne na dodavatele k opravě - to že tam ty chyby občas jsou nepopírám, v tomhle případě to můžete řešit poskytnutím individuální slevy při prodeji (pořád je to v režimu, kdy je zadavatelem nároku a příjemcem vaše MO, tzn. z jedné kapsy do druhé).
Přes helpdesk to na dodavatele propadne tak nějak rychleji, než přes MRK; to že víte kde je helpdesk tak nějak tuším, jediný požadavek od Vaší osoby na dodavatele přes helpdesk je na zrušení systému, a tento požadavek byl dodavateli korektně předán (číslo požadavku 0276-2023 z 29.11., datum předání dodavateli 29.11.).
PS: To, že si osobně myslím že jste arogantní hlupák tak teď už bohužel je, nikoli proto že si stěžujete na systém nebo že mě napadáte v osobní rovině od úplného začátku - to moje ego ustojí, ale kvůli vaší absolutní neúctě k lidskému životu, což je pro mě jedna z mála věcí, u kterých ztrácím potřebu se chovat vůči Vám korektně a slušně; zároveň se upřímně stydím, že jsme v jednom spolku a děsí mě, že někdo jako Vy v tom spolku zastává volenou funkci. A protože odjíždím na pohřeb, tak na vaše další invektivy budu reagovat až zítra večer, děkuji za pochopení.

hraji - Profil | Pá 1.12.2023 9:40:09

lojzaH >> jen pro pořádek, také sedím celý den u počítače a ačkoliv se rovněž do určité míry starám o IT ve své firmě, nepovažuji se za specialistu IT. Vedoucí skladu určitě pracuje na počítači, ale specialista IT je něco trošku jiného. A tvoje "nasrání" plyne pravděpodobně z frustrace z toho, že jako IT nejsi schopen pobrat aplikaci RIS. Pročetl jsem si tvoje příspěvky a za mě jsi paranoidní blázen. Docela se divím, že tě pan Kočica po všech těch útocích a nepodložených obviněních neposlal tam, kde záda ztrácejí své slušné pojmenovaní. Já bych to asi udělal. Ale jsi docela reprezentativní ukázka "materiálu", se kterým je třeba pracovat.

$ - Profil | Čt 23.11.2023 12:49:49

Je hezké, že si lovci mohou ponechat možnost papíru a tužky, ale je jasné, že to je jen přechodný stav. I když může trvat déle a i když to ČRS nepřizná, nebo ještě neví.
Dále si myslím, že svaz má možnost a dokonce má i přehled o tom, co kde plave. Nejen že funkcionáři a úředníci svazu často sami loví, znají další spousty rybářů a ti přinášejí svědectví v různých formách, ale když bude RS vykonávat pravidelně a důkladně svou práci (ať klidně profi), budou informace mnohem cennější, než z aplikace. Řeknu i proč. Protože do aplikace bude přispívat zejména jeden druh člověka, homo exhibiens. A tento druh se povětšinou zaměřuje jen na určitý druh ryby a mnohdy má problém i další druhy rozpoznat, o pochopení biotopu, rozpoznání invazivních druhů a škodlivých jevů ani nemluvím.
Kdyby snad měl někdo pocit, že aplikace s falešnou GPS někoho zmate, je na omylu. Správce aplikace působení falešné GPSky rozpozná a data tak vyřadí, nebo dokonce i opraví.
Spíše by mě zajímalo, zda svaz před rozhodnutím a uvedením do chodu učinil nějaká užitečná zjištění, nebo-li zda má scénář, jak příchod aplikace ovlivní samotný rybolov a hospodaření na revíru.
Čili zda udělal průzkum mezi rybáři, zda aplikaci a její funkcionality (a které) budou (chtějí) používat.

eskymak Mrakomor - Profil | Čt 23.11.2023 10:51:31

Thomic >> moc děkuji za tu poslední možnost....jako správný ajťák, budu volit tužku papír :-) A myslím si že nebudu sám, jsem si jistý že takových bude většina.. Levné, jednoduché, rychlé a 100vky let funkční. Přecijen jsme zájmový spolek (ikdyž si hrajeme na korporaci :-)

Když vidím, kam to vše směřuje, jak se změnila obsádka ryb a jak jsou devastovány některé revíry...., tak mě znepokojuje, že místo aby se ČRS zabýval opravdovými problémy a snačil se tvořit lepší podmínky pro prosperitu ryb, investoval do nových revírů, ekosystémů.....tak zainvestujeme do aplikací, informačního systému, hostingu a jeho supportu.
Možná by ještě nebylo od věci vytvořit nějaký další zbytečný orgán v hierarchii CRS...třeba komisi a výbor pro dozor nad RISem :-))

nofish - Profil | Pá 26.4.2024 15:43:30

BoMik >> ne, protože z většinové části je svaz zájmový spolek a 99% členů chce jen zaplatit a chodit na ryby. A značná část si to ještě spojuje s campingrm u vody a podobně. Restrukturalizovat by znamenalo asi spíš zprofezianolizovat. To by ale neslo značné náklady. Tím pádem bude stát povolenka násobně více. Přece jenom si vezmi, kolik bys chtěl po zaměstnavateli na výplatu, aby ses uživil. A nebude to jednou jen pro ty co na to mají peníze?
Znám dobrovolné hasiče, znám myslivce, znám rybáře. Nechápu, co se děje, že všude chtějí lidé jen zaplatit a o nic se nestarat. Zájmové spolky nejsou Kaufland.
Na svazu je spousta chyb, ale pozitiva jsou tu také.
Jsem z organizace z cca 1300 členů. Na schůzi dorazí 30-40. Tady jde vidět ten zájem o spolek co mi umožňuje lovit ryby. A z těch 40, je 25 stálých co pomáhají udržet to vše v chodu. Ostatní četli na netu, že nám to tam mají "osladit" a jdou.
Zažil jsem konec komunizmu, za kterého se tyhle spolky rozvíjely a fungovaly. Asi ty starší generace myslí jinak, protože v tom žily. Dneska už je to všem jedno. Stala se z nás konzumní společnost. Chce konzumovat, ne se na tom podílet.

Martin M. - Profil | Út 6.2.2024 13:04:42

LojzaH >> souhlasim s tebou, presto bych mu ji sebral a nechal se potrestat.

Martin M. - Profil | Ne 4.2.2024 17:42:54

likin >> ja bych to jeste rozsiril - podle mne RS nevi, jaky trest od urednika rybar dostal ci nedostal, takze i kdyby jiz mel rybar vydan zakaz rybolovu ale mel nejakou jinou povolenku, tak RS o trestu nevi a pres RIS to neni smeroplatne. Rybar by musel spachat novy prestupek a az urednik by (mozna) videl, ze to je ve sporu s predchozim trestem.

likin - Profil | Ne 4.2.2024 13:39:09

tomvec >> Jen doplním, naše MO odeslala data později a moc se za to stydíme, o celé tři dny. Přesto nějak nepobírám, že mi tady p. Kočica vypral játra, že jsme se na všechno vykašlali. Ne nevykašlali, odesláno bylo vše podle požadavků na ÚS a nejen tam.
Jenže plný přístup jsme získali až někdy v prosinci, kdy na vyčištění dat a na doplnění čísel starých legitimací bylo opravdu času habaděj že ?
Dále, nikdo nás neobeznámil, že je něco špatně, nikdo nás neinformoval, co máme dělat a tak se čekalo. To jen tak na okraj, kdo se na koho vykašlal. Až po telefonátech se najednou ejhle, vy nemáte přístup ? To je divné...... A to jste určitě neodeslali data.... Doložili jsme že ano a kdy a pak jsme konečně mohli něco dělat.
A na úplný konec bych rád dodal, nikdy nebyla žádná povinnost, vést data v jakémkoliv programu, takže nějaký pokus o peskování ze strany svazu, že malé organizace to nezvládly, je poněkud mimo mísu...... a tím padá argument, že za vše mohou MO, protože data nedodaly. Prostě ani nemuseli všechna mít. Který hlupák vymyslel a odhadl, že konverze bude trvat dva- tři týdny nevím, a je mi to jedno, ale je jisté, že svoji práci udělal špatně.

FRANK71 - Profil | Čt 1.2.2024 18:48:08

LojzaH >> možná k tomu, že vedení nebude moci krást jako u vás.

TomášV - Profil | Út 2.1.2024 17:42:14

ik >> no, já byl Ti jako členovi SHO prodal CS a krajskou povolenku za cenu pro nečlena. Vy určitě také neprodáváte hostovačky, pokud je prodáváte, za stejné peníze cizím, jako sobě.
Neber to osobně, tak to není myšleno.

BoMik - Profil | Ne 31.12.2023 16:31:42

Takže tedy všem přátelům Petrova Cechu hodně zdraví, štěstí, spokojenosti v Novém roce 2024, bohaté zážitky od vody, klidnou a pohodovou RS na kontrolách a ještě prosbicka, nezapomínejte na drobotinu kolem vody, jak si ji vychovame, takovou ji budeme mít. Všem funkcionářům poděkování za trpělivost s lidem hříšným no a to nejdůležitější RIS-u co nejméně salt a kontrmelcu v jeho ostrém provozu a Vam ostatním co nejméně sedin v lednových řadách při konsultacich s kolegy, jak že se jim v r. 2023 dařilo.

chřenovák - Profil | So 30.12.2023 11:41:10

Slavíček >> Neboj známku stihneš zaplatit do konce dubna 🤣

Slavíček - Profil | So 30.12.2023 5:27:41

Výborná inovace to se opravdu povedlo .Jsem zvědavej za kolik týdnu stihnout vydat nové povolenky když organizace u které jsem teď vydá 6 povolenek za hodinu a má přes 2000 tisíce členů.

Petr64 - Profil | Pá 29.12.2023 19:20:09

ladisek >> Prej se mouchy vychytaj nejlíp v ostrým provozu ( u všeho,nejen RIS).

Thomic - Profil | Pá 29.12.2023 18:18:19

kakr >> jakej diktát...? Před dvěma lety MRS odešel od dohody o společném systému. Ok, bylo to jeho právo, odešli před podpisem smlouvy. Dva roky MRS ví že ze strany ČRS je jednoznačná podmínka, aby všechny povolenky platné na revírech ČRS byly kontrolovatelné a zadržitelné přes systém. Nestalo se to. To, že ČRS nabídl organizacím, které si MRS sám vybral, přístup do vlastního systému aby v něm mohli povolenky prodávat fakt nepovažuju za diktát, spíš jako fakt hodně vstřícný gesto, protože by nebylo OK, aby to odnesli rybáři.
To jestli by náhodou nebylo výchovnější ty CR povolenky fakt zaříznout než bude ta dohoda naplněna asi nemá cenu řešit, nestalo se to.

Thomic - Profil | St 27.12.2023 12:47:05

TULEN90 >> dobrý den, i když technicky byste se do RISu přihlásit mohl, tak v tuhle chvíli byste tam toho příliš neudělal. Přístup členů je plánován na přelomu února a března, do té doby vám chodí jen jednoduché notifikace na email (koupená povolenka nebo členství, zahájeno kárné řízení a podobně).

HonzaKral - Profil | Po 25.12.2023 9:58:43

Martin M. >> Martine, podle toho co jsem se v ceníkách povolenek dočetl, tak min. na rok 2024 mají pro MRS být k dispozici i krátkodobé hostenky, ale pouze na revíry Rady, tj. Orlík, Račice atd.
Co ale zatím asi ještě členové MRS občas chytající na jiných revírech v ČRS nezaznamenali, tak doposud běžné krátkodobé hostenky případně svazové roční hostenky pro členy MRS nejsou na rok 2024 k dispozici za cenu členů ČRS, ale jen za cenu pro nečleny, tj. výrazně vyšší. Jediná možnost je mít koupenou celorepublikovou povolenku, což zřejmě rybář jedoucí na dovolenou do Čech asi mít nebude a bude muset zkousnout výrazně vyšší cenu pro nečlena.
Takže ten tvůj nápad ohledně vytažení Nových Mlýnů a Mušova z hostenek bych rozšířil na prodej hostenek členům ČRS pouze za ceny nečlenům.

Thomic - Profil | Ne 24.12.2023 15:01:25

FRANK71 >> ono to vyplava už teď. Díky tomu že se nám povedlo dostat na jedno místo jak členskou základnu, tak i historická karná řízení, tak ty lidi co utekli do vedlejší MO pro povolenku po jejím zadrženi teď vyplavali, včetně několika vyloučených. Ty tresty pro ně teď budou poněkud výraznějšího charakteru.

Thomic - Profil | Pá 22.12.2023 22:35:15

BoMik >> Ahoj, rybářská stráž má ze zákona (§ 16, odstavec b) zákona 99/2004 Sb.) právo požadovat od osoby lovící ryby nebo vodní organizmy prokázání její totožnosti. Prokázáním totožnosti ve smyslu platné legislativy je předložení platného průkazu totožnosti, tzn. dokladu vydaném státní správou, jako je pas, řidičák nebo občanka.
K prokázání totožnosti nestačí legitka vydaná ryze soukromým subjektem, kterým je Český rybářský svaz.

iva - Profil | Čt 21.12.2023 22:07:42

lojzaH >> Nejsem si jistá, jestli jsem dostatečně pochopitelná - ale můžete přestat s těmi zavádějícími informacemi? Cílem diskuze je si poradit, pomoci, naučit se, vysvětlit si. Ne zblbnout národ tím, co si myslím, že je dobře a ono je to blbě.

Thomic - Profil | Čt 21.12.2023 21:37:07

TomCR >> Ještě dovysvětlím převodky v RIS. Jdou vystavit jak z cílové, tak domácí MO, s tím, že platí:
1) podmínka vystavení jakékoli převodky je to, že člen není z pohledu systému problémový - nejede nad ním kárné, má splněné co má a nic nedluží.
2) Při vytvoření převodky ze strany domácí MO může cílová MO přijmout okamžitě
3) Při vytvoření převodky ze strany cílové MO odchází v systému převodka na domácí MO, která má 7 dní na vyjádření. Pokud se nevyjádří, tak se převodka opět přesune do cílové MO se stavem "bez vyjádření" a cílová MO ho může přijmout i tak (a přesune se do ní jeho karta člena).
Od jara, kdy se do systému pustí členové, si převodku bude moci vystavit i člen sám, a budou platit termíny jako v 3).
"Domácí" MO v principu nemůže přechod zablokovat, pouze dává nedoporučení.
(Říkali jsme, že ta migrace mezi MO se významně odblokuje).
PS: Za posledních deset dní se přes převodky přesunulo cca 200 členů.

Thomic - Profil | St 13.12.2023 17:07:41

computerfish >> Ta legitimace se dá samozřejmě tisknout i založením kratší stranou, funguje oboje.. v RISu záložka Obecná nápověda - Videoukázky - Tisk - členská legitimace (jsou tam ty videa dvě). Jedno s vložením na šířku, jedno s vložením na délku. Jen to založení na šířku je pořád jednodušší na používání v tom, že nemusím měnit ani vodící lišty, ani formát papíru (A4 využiju i na povolenky, jinak musím přepínat mezi DL a A4 a zužovat pořadač).

iva - Profil | St 13.12.2023 12:26:46

computerfish >> Zkoušel jsi v dalších nastaveních tiskárny vybrat formát Obálka DL? S tímto nastavením tisknu na výšku a navíc krásně do řádků:-). Jiná tiskárna, já vím, ale třeba:-)))

kakr - Profil | St 6.12.2023 11:23:34

BoMik >>
Vůbec není nutné v RISu uvádět kde se co vysadí. Při dnešních možnostech (telefon) se rybolovci dozví kde je vysazeno a to ještě rychleji než RISem. Něco málo ,nebo spíš hodně o tom vím z praxe.

chřenovák - Profil | Ne 3.12.2023 19:17:23

nofish >> Já mám 🤠

Thomic - Profil | Ne 3.12.2023 13:10:17

ukara tuka >> Rozhodně úplné zrušení papíru nehrozí... to by byl svaz sám proti sobě, osobně taky budu preferovat papír, protože když pojedu na tři dny, tak je to lepší než tahat tři powerbanky. Ale budu spokojenej, pokud ten papír zaplatím z domova a vyjede mi doma z tiskárny, což taky není neřešitelný - třeba v Norsku nebo ve Slovinsku to funguje parádně. A budu to kombinovat s aplikací, protože když půjdu na tři hodiny na vláčku nebo pojedu na dovolenou, tak se zase nechci s tím papírem tahat a přemýšlet, jestli jsem ho nenechal doma.

likin - Profil | Ne 3.12.2023 9:30:02

Thomic >> Já vím, že se budu částečně opakovat, ale prostě na ten náběh mám jiný názor. Víte, když jsme jako spolek v oblasti digitalizace sto let za opicemi, tak jestli budeme sto jedna, je úplně fuk. Ten rok se mohl využít na dokončení systému, třeba co zde zmínil Nofish okolo RS, dál mobilní aplikace nebo mnou několikrát zmiňovaný poradní sytém, to vše mohlo být vyřešeno. A s tím se oklikou dostávám k soupisu a BP, s mobilní aplikací se nemáme o čem bavit, vyřešeno, jak cena, tak tisk. O spoustě věcech bychom se nemuseli dohadovat, protože prostě Plně funkční RIS to dořeší. Takhle jsme někde v zákopech za polovinou cesty a naprosto zbytečně utrácíme čas MO, Váš i třeba té RS. Já nevím jestli Vy, ale já dostávám od RS na každé schůzi kapky typu, kdy bude nějaké školení, jak bude probíhat kontrola, jak bude vypadat aplikace..... Ale tak přece nevypadá plně připravený program který nám má pomáhat, že ne ?

lojzaH - Profil | Ne 3.12.2023 7:56:15

PS: někdo tu psal že se jedná o tzv. porodní bolesti já zastávám názor že RIS vylezl z úplně jiného tělního otvoru!

FRANK71 - Profil | So 2.12.2023 13:02:30

TomášV >> vždyť si taky můžete zaplatit lidi, kteří se o to budou starat. Kroužky jsou všude a Praha má celkem dost dětí, takže to asi dělá dobře.

likin - Profil | So 2.12.2023 8:45:45

iva >> Já doufám, že budete mít ohledně vašeho názoru s výměnou zkušeností zde, pravdu. Za pár dnů bude mít hodně hodně organizací praktické zkušenosti a třeba zde pomohou nebo poradí těm, kteří to moc nezvládají. Taková samodomo poradna od Pepy k Frantovi. Protože od svazu se při zavádění programu za desítky milionů a největší změně za desítky let nějakého prostoru k podobné a třeba moderované diskuzi nedočkáme.

FRANK71 - Profil | Pá 1.12.2023 19:57:15

SÚS - zasedání.
Řada členů výboru je i výdejci, případně data do nového systému zadává. RIS má podle výboru ještě nedotahy nebo nefunguje, jak by měl. Bylo konstatováno i na základě zkušeností MO, že reakce na dotazy či chyby systému od manažera RIS je pomalá, anebo nulová. Výbor vyslovil obavu, jak výdej povolenek, který v některých MO začne již příští týden, bude probíhat.

Thomic - Profil | Pá 1.12.2023 16:12:50

lojzaH >> A co se týče druhé věci. Vážený pane Lojzo, zrovna od Vás a vaší organizace považuju za naprosto nepřijatelné tvrzení, že se někdo snaží koukat MO do karet. Pokud se nepletu, zrovna vaše organizace v předchozím období prošla dost výrazným skandálem, kdy tak nějak peníze z brigád, členských známek a povolenek nebyly tam kde být měly, a kvůli tomu ani vaše organizace, ani vaši členové, nedostali na rok 2022 členské známky a povolenky. Dokonce to vedlo k jedné závažné osobní tragédii.
Takže pokud se mě zrovna vy ptáte, jestli si myslím že je v pořádku, aby územní svazy měly přehled o tom, jak s jejich povolenkami a členskými známkami nakládají organizace které je dostaly svěřené k prodeji, tak i díky konkrétně vaší organizaci si myslím že fakt jo, a že to může být cesta, jak těm problémům předcházet.
A lidsky při vší úctě nechápu, že zrovna vy, když víte jak to celé bylo, si tohle dovolíte napadat nebo rozporovat.

lojzaH - Profil | Pá 1.12.2023 8:07:16

Bulk >> Já vůbec netvrdím že přechod na digitální systém je špatně , naopak to vítám .Jen si myslím že ten systém mněl práci ulehčit , bohužel zatím to tak nevypadá! Já mám k systému přístup , proto jsem rozčarován co jsou někteří ,,odborníci´´ schopní vymyslet. Bohužel to asi těžké bude ale už ne pro mně , oznámil jsem na MO že já se vydávání povolenek nezůčastním. A stejně tak odmítám stáhnou si aplikaci jako RS , zaplať pánbůh na mi to nemůže ani SVAZ nařídit. Přijde mně úplně zvrácený dát lidem do ruky aplikaci ve které bude možnost nahlásit ,,nesprávné´´ chování . Češi jsou na světě nejvíc závistivej národ a udávat kohokoli za cokoli je tu považováno zanárodní sport číslo 1. Za mně tohle bude peklo a u toho já nechci být!

likin - Profil | St 29.11.2023 13:57:09

Thomic >> Já si myslím, že vůbec nemáte ponětí jaké složení má velká část cílové skupiny. Jak ve výborech, tak členů. Ano, data narození zřejmě číst umíte, ale asi je nechápete.
Jsou to lidé často s věkem nad 70, někdy atakující 80 a víc, vážně si myslíte, že youtube je jejich domov ?
První školení je na disku google, další videa na kanále na youtube, teď tedy na jiném kanále pokec okolo RISu.
Spousta z nich trefí jen na stránky ČRS, uvědomujete si to ? Proč na úvodní stránce ČRS není o RISu ani pověstné ň ? Proč nejsou videa soustředěna tam ? Proč tam není jednoduchý rozcestník s přímými odkazy ? Proč totéž není na našem Facebooku ?
Zřejmě je to na svaz příliš složitá práce......

Thomic - Profil | Út 28.11.2023 23:02:00

TIRO >> Dobrý den, já to rozhodně neurčuji, určuje to řídící výbor podle kritérií a naplnění zadávací dokumentace.
Dovolím si malé povzdechnutí. Prodej tak, jak funguje, je dohromadytřech krocích. Načtu legitimaci, tím se mi zobrazí člen. Pak načtu povolenku kterou chci prodat, systém dopočítá všechno nutné k prodeji - přihodí sám členskou známku, nakalkuluje brigády, nabídne vrácení vydaných povolenek, případně nabídne využití nároků zdarma, pokud takové jsou. V dalším kliknutí vidím celou sestavu s cenami, kde můžu poskytnout individuální slevu nebo cokoli dalšího, což můžu ale nemusím řešit. A v dalším kroce jen potvruji a posílám na tisk povolenku a případně potvrzení o platbě. Nic komplikovaného, za předpokladu, že...
... že má organizace v pořádku data a správná nastavení u brigád. Pokud mi u člena nějaké údaje chybí - typicky bydliště, číslo legitky nebo rybářský lístek, tak mě tyhle data v prvním roce donutí systém je doplnit. Pokud nemám nakonfigurované slevy na brigády pro studenty, funkcionáře, ženy nebo důchodce, tak se musím matlat s tím, že poskytuji individuální slevy místo toho, aby je za mě počítal systém.
Jinými slovy- pokud mám v pořádku data a nastavení, je prodej záležitost na třiceti vteřin od chvíle, co od rybáře dostanu do ruky legitku do chvíle, než pošlu prodanou povolenku na tisk.
Ukazuju to tady - co je na tomhle nepřehledné nebo komplikované?

Thomic - Profil | St 22.11.2023 23:50:36

Zkusím trochu usměrnit informace:) appka sice bude umět odečitat polohu v určitých situacích, ale nikoli jako realtime monitoring loviciho. Bude se do ni hlásit stejnými přístupy jako do RISu, podle toho si nacte příslušná oprávněni a zpřístupní určitě sady funkcionalit. Pro RS například bude monitorovat GPS kontrol a automaticky přiřazovat ke katastrálnímu území spadoveho ORP, kam se budou datovkou rovnou posílat generované hlášenky. U ponechanych ulovků zaznamenaných rybarem ta GPS bude taky, pokud to lovici povolí. Podobně to bude u neponechanych ryb, kdy rybář muže zvolit jaké údaje budou čistě pro jeho vlastní statistiky, a které poskytne i uživateli reviru- tam je to zajímavé prave treba u reviru kde je k70, protože nikdo u ryb s horní mírou podle současných ulovkovych lístků nemá šanci udělat analýzu, co v té vodě vlastně plave a tomu přizpůsobit hospodaření. Ulovky půjdou samozřejmě doplnit i fotkou. Stejně tak to bude sloužit k hlášení zájmových druhů a havárii - tam se ta GPS a časové razítko budou odesílat vždy, ať už to bude znečištění, úhyn, nedodržování průtoku na jezu nebo pozorování vydry, kormorana… opět, pokud svaz chce tlačit na státní správu, potřebuje data a průkazné podklady, které teď systematicky nemá jak sbírat.
Těch věci bude v appce samozřejmě víc, od informací o revirech, kalendářích až po atlas ryb. A když to půjde legislativně dobre, tak s trochou štěstí v dohlédne době i elektronická povolenka přes appku, i když na začátek treba jenom krátkodobá jako pilotní projekt. A samozřejmě bude nepovinná- komu vyhovuje tužka a a papír, tomu zůstane.

Martin M. - Profil | St 1.5.2024 14:17:11

nofish >> cim vice zakazniku tim lepe, tak to funguje prece uz ted, i kdyz duvod neznam - nejsme komercni firma, ktera ma maximalizovat zisk. Kazdy clen by mel platit tolik, aby to tak akorat pokrylo naklady spojene s jeho rybolovem. Chtit vice clenu znamena, ze ceny a jejich rozdeleni nejsou nastaveny spravne.

Zbytek penez, ktery po lonskem roce zbyl moji MO, nam oznamili na clenske schuzi a rekli i na co se pouziji, k tomu se hlasovalo a proslo to dost jednoznacne. Orientacne to byl preplatek nekolika stokorun na jednoho clena! Samozrejme jsme velka MO, ale zaroven mame reviry 250 hektaru.

Podle mne je efektivnejsi, abych ja napr. programoval, protoze to umim, a nekdo jiny delal neco jineho, co ja neumim a co mu zaplatim. Penize jsou univerzalni smenny prostredek a zaroven nejspravedlivejsi a nejsnadneji vycislitelny. Vytykat lidem, ze nedelaji sluzby zdarma (nebo za nizsi cenu nez za kolik umi pracovat jinde) pro svuj konicek, je obchod s cernym svedomim, ktery neprezije. To mohlo fungovat, pokud si u toho lidi nakradli, nebo pokud to pro ne byla v zivote nejvyssi dosazitelna funkce na kterou byli hrdi, nebo pokud to delali pro kamarady a kamaradi pro ne delali zase neco jineho a ve velkem meritku to tak nejak vychazelo ze jsi citil zodpovednost pomahat, kdyz tolik lidi kolem tebe take pomaha, nebo kdyz jste se aspon mohli spolecne utvrzovat, ze takhle to je spravne a ostatni jsou sracky, ale stejne budeme dal pomahat, jsme na to hrdi. Tomu rozumim, ale nalakat nove dobrovolniky bude cim dal tezsi, uz treba jen proto, ze s nimi nejdrive budes muset byt kamarad, coz je podle mne v mnoha MO uplne zabetonovane i treba prave tim, ze tam je parta, ktera se utvrzuje, ze tam venku to je samy debil, co si mysli, ze za penize bude mit vsechno.

ladisek - Profil | St 7.2.2024 8:02:39

stormandnature >> tak RS by si zasloužila celkově restart v zákoně, je li úřední osobou, tak by měla být úřadem zaplacená a vybavená, jelikož supluje stát, tím by se konečně zpřetrhaly vazby na svaz, který nemá nad RS žádnou moc, ale chce ji ovládat. Nebojím se, že by RS na sebe nevydělala.

ladisek - Profil | St 7.2.2024 7:39:16

LojzaH >> zkus to znova a s tou povolenkou a právním nárokem, to vás všechny zblbnul Šíma, viď?

Hele, já na rozdíl od tebe nečerpám ze svazových mouder, ale když nevím, tak se ptám kompetentních lidí, či orgánů státní správy, doporučuji všem, opravdu je to jiný pohled než to vymývání mozku svazem.
Svaz se skoro ve všem snaží suplovat stát, ale stát mu nikdy žádnou pravomoc nedal.

30 denní lístky, no logika nikde, ale vyhovuje to svazu, kasa teče.

ladisek - Profil | Út 6.2.2024 7:32:54

FRANK71 >> ano,jde o jeho právní názor,kdy zmiňuje názory dva, tobě se hodí druhý, jinému první. Jen pro informaci, z čeho ta RS usoudí, že je povolenka neplatná? Když platná je? Bude RS tedy řešit porušení stanov spolku? Zkus se zamyslet, jelikož je uvedeno, že se zřejmě dotyčný dostal k povolence podvodem, tudíž dedukce. V čem spočíval podvod? Přišel zaplatil a odešel? Ostatně dotaz je z 2009,dnes jsme o generaci dál, tudíž i s jiným pohledem.

LojzaH - Profil | Po 5.2.2024 9:55:46

ladisek >> V tomhle případě máš pravdu , nelze zadržet druhou povolenku z důvodu že byla rybáři povolenka zadržena a byl vysloven zákaz lovu , jako RS to nemám ani kde ověřit ani oporu v zákoně. Platí ustanovení zákona č. 99/2004 Sb. ,§ 2 odstavec m, má platnou povolenku může chytat!

ladisek - Profil | Po 5.2.2024 7:54:54

LojzaH >> vlastnictví dekretu na rybářský revír není to samé jako vlastnictví vodní plochy. Dekretem státní správa jen uděluje výkon rybářského práva podle zákona o rybářství, tudíž ten výkon rybářského práva může i odejmout v případě, že uživatel revíru nerespektuje zákon. Ale to jsme se dostali úplně k jiné kapitole. K lovu ryb mě opravňuje právní minimum což je vydání RL a dokud ten RL mám, nemá mě kdo omezit na výkonu rybářského práva, jelikož to zákon o rybářství neumožňuje. Úprava stanov spolku z nevydání povolenky na zákaz lovu je zcela zcestná úprava, kterou uživatel revíru nemá o co opřít, jelikož i uživatel revíru se musí řídit zákonem o rybářství a nikoliv stanovami spolku, kterého je členem. Činnost spolku není totéž co výkon rybářského práva!!! Pokud zákon jasně definuje všechny práva a povinnosti, jako že definuje, nelze do toho hodit vidle stanovami, stanovy snesou vše, ale jejich oprávněnost nemá žádný právní ani zákonný status, pokud je jimi zasahováno do práv jiných daným zákonem a v tom je ČRS jednička na trhu!!!

iva - Profil | Ne 4.2.2024 21:15:27

LojzaH >> Ty si vážně myslíš, že Rada potřebuje RIS, aby měla přehled o tom, jaký obrat mají MO? Vždyť vyúčtování vůči ÚS dělá každá MO pravidelně v dubnu, červnu, říjnu (nevím, jak který ÚS, ale doufám, že i vy to děláte). Prodej známek - úhrada, jasná věc. Prodej povolenek - záloha, úhrada, jasná věc. Odvody za brigády ÚS - jasná věc. Zápisné - dnes už snad každá MO má zveřejněno
Máš nějaký argument, proč by Rada potřebovala RIS k tomu, aby zjistila, kolik proteče peněz MO? Doprčic podle čeho by asi dělali rozpočet? Podle odhadu, kolik která MO pošle za brigády, jak píšeš?
Držím se statečně, abych nenapsala, že jste u vás ten odhad Rady zkreslili:-))).

Prosím, nešiř bludy.
A ne, nejsem zastánce toho, jak svaz funguje ...jen prostě z nich nedělej větší to....no.

ladisek - Profil | Ne 4.2.2024 20:19:58

Éčko:-) >> jsem tady, nikam neutíkám. Jasně jsem ti napsal, že meleš nesmysly, děláš z RS orgán svazu, neznáš její pravomoci a povinnosti, neznáš zákon o rybářství, tak o čem mám s tebou diskutovat? Není o čem.

ladisek - Profil | Ne 4.2.2024 20:10:48

mpl >> ale ono se tolik zase nemění, většinou se jedná stále o státní vody - přehrady, řeky atd., kde je uživatel revíru pouze pověřen vlastníkem k výkonu rybářského práva dle zákona o rybářství a nikoliv podle nějakých stanov spolku. ČRS by si mohl stanovy uplatnit na revírech v osobním vlastnictví, kde by se dalo uplatnit vlastnické právo, ale u těch ostatních se musí řídit striktně zákonem a jen zákonem, jelikož se v opačném případě může stát, že o ten revír příjde.

ČRS si pouze vyloboval,aby správní orgán nezabavoval při přestupku RL, protože není RL, nemůže být vydána povolenka a správní orgány odebíraly RL na rok až tři úplně běžně. ČRS brečel, že tím přichází o značné prostředky, ale při tom to byla jediná zákonná možnost někoho v lovu omezit.
To by se mělo vrátit, to by si každý rozmyslel, protože bez RL končí s lovem skoro všude.

Martin M. - Profil | Ne 4.2.2024 19:28:33

chřenovák >> prirovnani povolenky k ridicaku neni presne, povolenka je spise neco jako dalnicni znamka nebo parkovaci listek, to az rybarsky listek je neco jako ridicak.

mpl - Profil | Ne 4.2.2024 17:39:45

ladisek >> Mimochodem jako doplneni par dotazu na zamysleni - RS ustanovuje stat na zadost uzivatele reviru. Tedy i na soukromych revirech muze byt RS. Zaroven to muze byt RS s opravnenim na svazove reviry. Bude i tato RS pouzivat RIS ? Bude predavat info CRS o prestupkach clenu CRS na soukromych revirech?
Bude nejak zajisteno aby si RS nemohla zadat v RIS udaje kohokoliv (treba jen jmeno a prijmeni) aniz by dotycneho kontrolovala?
Bude zajistena ochrana dat clenu pred zneuzitim jejich dat ? - ono databaze clenu CRS je uz docela zajimava vec.
A co takova kontrola ministerskych povolenek?
Informace pro držitele Zvláštní povolenky k rybolovu vydané podle odstavce 11 § 13 zákona číslo 99/2004 Sb., o rybářství, ve znění pozdějších předpisů.
Držitel povolenky je povinen nejpozději do 15 dnů po skončení platnosti povolenky odevzdat ji Odboru kanceláře ministra Ministerstva zemědělství s řádně vyplněným záznamem o docházce a úlovcích, včetně řádně vyplněného sumáře úlovků. Sumář úlovků, včetně orientačních tabulek hmotností vybraných druhů ryb podle délek sloužících pro řádné vyplnění povolenky je ke stažení níže.
Cituji ze zakona:
(11) Ministerstvo může ve výjimečných případech vydat na žádost zvláštní povolenku k lovu, která opravňuje k lovu ryb v rybářských revírech vyhlášených příslušným rybářským orgánem. Povolenka nahrazuje i rybářský lístek a je vydávána za úplatu. Na vydání této povolenky k lovu se nevztahuje správní řád.
Tim mne napadaji dve veci - co znamena nevztahuje se spravni rad ?
A pokud se sumar za minsterskou povolenku odevzdava ministerstvu, jde vubec k uzivateli reviru info co bylo na ministerskou povolenku uloveno?
Tech nejasnejch veci kolem RS a uziti RISu tam vidim vic.

ladisek - Profil | Ne 4.2.2024 17:35:24

FRANK71 >> nechci se v žádném případě zastávat lumpů u vody, to není cílem mých příspěvků ba naopak, ale svaz si nemůže řešit své problémy přes RS a dokonce ji k tomu nabádat. Jsem rád za jakoukoliv RS, která se objeví u vody a nechci, aby kvůli rozmarům spolku, kdy bude mít následně problémy jen ona RS, aby se ztratil zájem o tuto činnost. Přece jen, čím větší gauner u vody, tím více umí kopat a velice efektivně.

ladisek - Profil | Ne 4.2.2024 17:21:58

FRANK71 >> otázkou je, kdo ti může udělit zákaz rybolovu, tedy zákaz výkonu rybářského práva? Stanovy a jednací řád spolku? V RIS může mít co chce, jednou bude mít platnou povolenku u sebe, zatím jsou stále papírové, tudíž má vše potřebné k výkonu rybářského práva a RS může být u zádele nějaké spory ve spolku. ČRS vždy myslí hodně do předu, ale pak to s platnou legislativou nesedí a každý se jen modlí, aby to nikdo nedal k soudu a takhle ČRS hřeší, co existuje.

tomvec - Profil | So 3.2.2024 20:10:14

iva >> já se tě tadyvv podstatě zastávám, a ještě dostanu držkovou 😁 Ale nevěřím, žes při znalosti procesů při přechodu na RIS a metodách konverze dat z jiných SW řešení neudělala kontrolu dat vaší MO, aby byl přechod bez problémů. Udělal by to každý, kdo by byl u zdroje informací.

iva - Profil | So 3.2.2024 20:01:58

tomvec >> Vedle jak ta jedle. Data z naší MO se přesouvala v úplně, ale úplně stejném čase, jako data ostatních organizací. Ono to dřív jaksi nešlo....A lépe se připravit na ostrou verzi jsme se taky nemohli, bo ji dostali na talíř všichni současně:-). A taky mám kolegy, kteří se to učili. A taky jsem z toho byla (a někdy ještě jsem) vykulená......

Školící prostředí bylo pro všechny MO k dispozici dost měsíců dopředu - dalo se na tom proklikat, pochopit princip, zvyknout, kde je jaký čudlík, odkud kam se odněkud někam dostaneš.....(jo, někdy přesně tam:-))))) , ale to, že tuhle fázi prostě některé MO nevyužily, je prostě fakt. A začít se rozhlížet při spuštění ostré verze na začátku výdeje povolenek 2024 bylo pak pro ně o dost náročnější.
Nešiř prosím, veřejně, neověřené informace, mrzí mě to. Je to zbytečné.

TomCR - Profil | So 3.2.2024 18:21:39

LojzaH >> aneb "S*ali jsme na to a teď v tom neumíme". Jak psala Iva "méně znamená více. Myslím moudra na síti."

computerfish - Profil | Čt 1.2.2024 20:53:04

likin >> Dělá to firma F-SOFT, to je nějaká mnohonárodnostní směsice lidí. Jen pro zajímavost, cena za projekt je cca 2 230 000 Kč a zřejmě bude rozsahem náročnější než RIS v první fázi. Každý ať si udělá obrázek sám. Mě by zajímalo,kdo měl větší zájem cenu za RIS nezvěřejňovat.

FRANK71 - Profil | Čt 1.2.2024 18:41:00

LojzaH >> to pro začátek bohatě stačí.

FRANK71 - Profil | Čt 1.2.2024 18:39:21

likin >> předlož důkaz. Hlavně ne ten, že si strejda splete datum narození na potom kroutí hlavou.🤗

Thomic - Profil | Út 2.1.2024 20:41:23

iva >> Ve správě členské základny, pokud jsi v dlaždici Členové / nečlenové (seznam) tak ti to ukazuje jen lidi s vazbou na tvojí MO. Když vyhledáváš přes dlaždici "Vyhledávání členů ČRS", tak ti to najde jenom členy napříč MO (což je tam hlavně kvůli převodkám, vyznamenáním nebo nárokům na povolenky). Když vyhledáváš přes prodejní komponentu, dostaneš se úplně do kohokoli v systému.

chřenovák - Profil | So 30.12.2023 13:44:11

Thomic >> Tento typ lidí bude pořád fnukat a budou všelijak bojkovat změny

Slavíček - Profil | So 30.12.2023 12:50:45

Bulk >> To ani omylem. Už to tady nebudem zasírat jsem rád že jsem zažil ještě svazovky kdy tam byl klid bez chat plotu a mraky rybářů. To už bohužel nikdy nebude.

TomCR - Profil | So 30.12.2023 12:36:05

Slavíček >> Teda to jsou příběhy, to by nenapsal ani Šabach.
Takhle: ve vašem případě doporučuji aplikaci vůbec neřešit a normálně si zaplatit členství, jak jste zvyklý u vás v MO. Pokud na to nespěcháte, bude navíc určitě lepší to řešit až třeba v březnu, než teď.
A nebojte, až nějaká aplikace pro rybáře vyjde, určitě se to dozvíte - bude kolem toho asi stejné haló, jako je teď kolem spuštění RISu. :)

chřenovák - Profil | So 30.12.2023 12:32:56

Slavíček >> Do dubna už je to minimálně tři roky
Ty jsi se asi probudil z velkého spánku 🤣

Thomic - Profil | So 30.12.2023 11:04:25

Slavíček >> Nahráváte mi do diskuze s @Honza7 , díky.
O tom jak bude probíhat nasazení, kdy bude spuštěna aplikace a co bude umět jsme na stránkách informovali několikrát, točili jsme o tom rozhovory, psali články do časopisů, zveřejňovali výběrko s termíny, ale zjevně zbytečně, protože vy jste si udělal názor, aniž byste si ty informace vyhledal. A místo toho abyste řekl sorry, stáhnul jsem si blbou aplikaci, moje chyba a pitomost že jsem v první řadě nezjistil co to je za appku, tak z toho kurva blejete, protože jste to čekal v češtině (to cituju).
Už ví @Honza7 o čem jsem mluvil..?

TomCR - Profil | So 30.12.2023 10:14:39

Slavíček >> ne všechno, co má v názvu RIS, je ale ten náš rybářský RIS - tu aplikaci doporučuju zase odinstalovat.

Thomic - Profil | Pá 29.12.2023 19:53:44

kakr >> pro členy ČRS to platí pořád, CS a CR povolenku si i nadále musí koupit ve své domácí nebo hostovské MO.
Ono aby bylo úplně jasno, z pohledu systému MRS celorepublikové povolenky neprodává. Pobočné spolky MRS prodávají CR povolenky členům MRS v roli výdejce Republikové rady ČRS, tzn. i na účtence za ní bude prodejce Český rybářský svaz, a jako výdejní místo přidružený sklad MRS Brno, jako jméno výdejce pak konkrétní osoba, která je do systému přihlášena.
Jak jsem psal, je to řešení které MRS navrhlo a odsouhlasilo, a ČRS ho akceptoval v zájmu zachování spolupráce.
Celkem je ale samozřejmý, že nebudeme ohýbat systém vytvářením struktury MRS tak, aby prodával pod svojí strukturou. Museli bychom z něj z pohledu systému udělat náš územní svaz, což asi taky není ideál.
Áááá teď čekám, že pár lidem praskne cévka.

Thomic - Profil | Pá 29.12.2023 19:31:03

kakr >> Nikoli. Jak jsem psal, Statut není nic jiného než dohoda mezi ČRS a MRS, kterou může kterákoli z těch dvou stran vypovědět. Dva roky ČRS říkal MRS co je podmínkou pro to, aby se to nestalo. Nakonec ČRS přistoupil na žádost MRS (!!!) na dočasné řešení a místo toho aby Statut vypověděl, dohodl se s MRS, že omezenému počtu PS MRS do systému poskytne na omezenou dobu jednoho roku přístup, aby ty povolenky vydávat mohli. A mimochodem, oproti požadavku MRS ten počet PS které budou moci vydávat ještě rozšířil.
Nějak pořád nechápu proč myslíš, že ČRS je ten, kdo má na tomhle vinu..?

Thomic - Profil | Pá 29.12.2023 11:52:32

nofish >> ta situace se nasazením RIS nezměnila, pokud chce člen uznávání členství využít, musí doložit že má splněné povinnosti - buď legitimací nebo účtenkou.
Ono v praxi, pokud by nastal problém a k povolence se dostal někdo kdo se k ní dostat nemá (třeba je u MRS v trestu), tak to za pár měsíců po propojení systémů vyplave a pak má ještě mnohem větší problém (u nás vylučujeme na pět let, plus se dá dát z titlu uživatele revíru klidně doživotní zákaz lovu na revírech ČRS). Pár borců už nám takhle letos vyplavalo po spojení dat územních svazů a nedopadnou dobře.
Stále ještě věřím, že MRS svůj systém úspěšně dotáhne a to propojení se stane.

HonzaKral - Profil | Po 25.12.2023 19:51:16

Rožnovák >> Ahoj, vycházel jsem z ceníků na rybsvaz.cz podle jednotlivých svazů, pravda je, že na přímo na stránkách SM svazu je uvedeno, že se za členské ceny prodává i členům MRS. Takže se omlouvám za zmatení.
U některých svazů buď o MRS není zmínka žádná nebo je dokonce řečené, že členům MRS za ceny pro nečleny.
V takovém případě by měl MRS přistupovat k členům těchto konkrétních svazů obdobně.

kakr - Profil | Ne 24.12.2023 15:47:55

BoMik >>
Tvé příspěvky týkající se RS mohu číst třeba pozpátku.
Pořád jsou to jen bláboly.

Thomic - Profil | Ne 24.12.2023 15:03:05

BoMik >> jen pro úplnost, možnost zadrženi RL by musela dat legislativa, nikoli vnitrosvazove předpisy. A je otázka jaký by to mělo efekt, státní správa žádnou databazi vydaných RL nemá, a třeba krátkodobý RL vám vydá jakékoli ORP bez ohledu na místo bydliště.

Thomic - Profil | Čt 21.12.2023 22:12:49

HonzaKral >> Člen MRS si může koupit u jakékoli organizace ČRS jakoukoli povolenku, včetně celosvazové, celorepublikové a územní, jen to neplatí pro územní středočeské a východočeské (ty jsou dostupné jen jejich členům) a RMV povolenky.
Celorepublikové povolenky budou k dispozici i v části organizací MRS; dneska v Praze proběhlo školení části MRS organizací v práci s RISem, do kterého je za účelem výdeje celorepublikovek pouštíme. Jen nebudou všechny, viděl bych to tak do deseti velkých moravských PS.

Thomic - Profil | Čt 21.12.2023 22:00:07

lojzaH >> Musíte pokračovat do navazujících dokumentů, konkrétně do Statutu celosvazového rybolovu, ve kterém stojí:
"Členové ČRS si mohou zakoupit CS povolenku jen u své mateřské MO ČRS, členové MRS u kterékoliv z organizačních jednotek ČRS."
https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/legislativa/vnitrosvazova-legislativa/statut-celosvazoveho-rybolovu/statut-celosvazoveho-rybolovu-crs-od-4-4-2019

Thomic - Profil | Čt 21.12.2023 21:27:31

computerfish >> Je v oběhu hromada legitimací bez čárového kódu a čísla. Dolepením štítku není pak nutné měnit legitimaci za tu s čárovým kodem a může si člen ponechat legitimaci původní. Vzhledem k tomu, že legitimacím pomalu zvoní hrana je to jednodušší varianta.
Aktuálně jsou v oběhu tři typy kódů. Bez písmene (8 numerických znaků), s C na začátku a sedmi numerickými znaky (jak samolepící štítky, tak jsou i na legitimacích předtištěné) a s D na začátku a sedmi numerickými znaky (ty jsou jen jako samolepící štítky).
Samozřejmě platí, že štítky byly vyrobeny v neobsazené sérii, ale to je asi jasný.
PS: není to jen o tom, že se to dá lepit na legitky bez kodu, ale bohužel řada MO si vytvořila (a poslala k migraci) fiktivní kódy legitimací, a tím obsadila některé kódy reálně existující; přelepení štítku jiným kódem je nejjednodušší řešení jak se při prvním výdeji nezaseknout).

iva - Profil | Čt 21.12.2023 21:25:14

Thomic >> Super. Takhle krásně jsem to myslela, ale nedokázala napsat:-)). Děkuju za osvětu, stále potřeba. Pevný nervy.

iva - Profil | Čt 21.12.2023 20:56:28

lojzaH >> Pane Alois, já jsem zjistila, že jste bratranec mého manžela. Vážně.
Peklo.
Pro klid na mrku i v rodině - prosím, nevkládejte zavádějící informace. Doporučuji před tím, než něco napíšete a vložíte, ověřte si to. Jednak to nebude vypadat pak blbě, když to bude blbě a jednak tím nezblbnete další uživatele a účastníky diskuzí.

Tohle vaše: Hostující člen , tedy člen ČRS který hostuje u druhé MO protože mu to poskytuje nějakou výhodu v podstatě se většinou jedná o RMV. Takový člen platí u hostující MO pouze brigády, pokud si je neodpracuje a povolenku na RMV . Členský příspěvek po druhé neplatí!

Je to v rozporu s metodikou podle Stanov a JŘ - a to v přímém rozporu. To, že jste to někde slyšel nebo viděl ještě neznamená, že je to možné a správné.

Dvakrát měř, jednou řež. Mýliti je se lidské, ok, omluvím se ....ale kázat nesmysly je nebezpečné.

Thomic - Profil | Čt 21.12.2023 17:54:49

LeoSNB >> já se přiznám že moc ne, na produkci se tohle ve frekventovanou hodinu stát nesmí, bude to mít dohru. Komplikace pro výdejce mě mrzí.

computerfish - Profil | Čt 21.12.2023 17:32:45

lojzaH >> Údajně znak C měl určovat, že se jedná o člena ČRS. Tenhle prapitomý nápad si kdysi vymysleli v Plzni v IS LIPAN a záměrem bylo zřejmě tam to C ponechat. Proč na legitimacích C není a na štítcích je, to je naprostá záhada. To jen naznačuje, že se oprásknula velká část z LIpana včetně nesmyslů. Zdegradovat krásný číselný kód na legitimaci na string, to může udělat jen naprostý diletant. Normálně by to každý student v IT označil za prasárnu. Chyba 504, přetížení serveru, možná chybový skript, ketrý vyrobil TIME OUT. Začínáte dobře.

TomCR - Profil | Čt 21.12.2023 13:01:15

lojzaH >> Jů a proč vydáváte převodku k vám? To přece postrádá základní smysl - člen si má vyřídit všechno ve stávající MO a pak přijít do nové.
Píšeme o "Denní závěrky organizace", nebo o těch uzávěrkách za prodejce? My totiž máme jednoho prodejce a jedno místo, tedy u nás řešíme jen Denní závěrky organizace.

TomCR - Profil | Čt 21.12.2023 12:45:58

lojzaH >> Těch videí, která mají smysl je samozřejmě víc. Jen prostě trpí tím, že se systém stále vyvíjí a některé funkcionality mění, čili video, které vzniklo před měsícem, už nemusí být přesné - někde se změní jen název tlačítka či položky, ale jinde (jako v tom případě brigád, který jsem uváděl) celý proces.
Uzávěrku jsme napoprvé taky nezvládli - nebojte, udělá se sama ve 23:30 daného dne, kdy se prodávalo.
U nás měníme celé legitimace, týká se to cca 25% členů. Není to málo a zdržuje to, ale za to nemůže RIS, kdyby nám ÚS před lety doporučil měnit legitky za ty nové, nemuseli jsme to dnes řešit vůbec.
Převodky fungují (převodky fungovaly ještě dříve, než výdej povolenek :)) a to, co popisujete, je jen změna související s digitalizací. Dosud jste vytiskli papír a člen si ho donesl do nové MO. Tam ho na základě papíru přijali a bylo hotovo. Teď zadáte převodku do RIS a na jejím základě ho jiná MO přijme. Rozdíl je jen v tom, že dosud členovi ležel doma papír, dokud ho neodnesl do nové MO, zatímco nyní převodka visí v RISu, dokud ji cílová MO neakceptuje.
To není chyba, to je vlastnost a hlavně to vůbec ničemu nevadí - já mám člena vyřešeného a jestli mají někde otevíračku jen první sobotu po posledním lednovém úplňku, je mi fuk.

TomCR - Profil | Čt 21.12.2023 9:48:49

Hm, včera se na YouTube kanále objevilo nové video k nastavení brigád:

Zatímco v tom dřívějším bylo řečeno, že mezi zatržítky "Student" "ZTP" a "ZPT/P" platí vztah "nebo", v tomto je zase řečeno, že musí být splněny všechny podmínky. Takže kdo si nastavil kategorii "ZTP a ZTP/P" a zaškrtl obě možnosti, tomu to nejspíše nebude fungovat (protože nikdo nemá zároveň průkaz ZTP i ZTP/P).
Ale závěrečný tip jak zatočit s tím, že se brigády počítají dvakrát (tedy v případě zaškrtnutí "Podpora převodu brigád") je na Zlatého bludišťáka. :)
Mimochodem, když použijete tlačítko "Aktualizuj konfigurace brigád", taky se vám minutu točí kolečko a pak RIS vypíše chybu JSON?

Malda512 - Profil | Čt 21.12.2023 7:55:55

Éčko:-) >> . Pokud lovíš bez platných dokladů tak je pro RS vždy jednodušší když se přivolá PČR . Která sepíše protokol s dotyčným . Ty jako RS jim pouze dáš své číslo a vše včetně zadržení vybavení k lovu ryb zaeviduje PČR.
Dále se už postupuje dle legislativy kdy policie ohlásí dotyčného na úřad ,který s ním zahájí řízení . Krásně to popsal ,,Thomic

kakr - Profil | Čt 14.12.2023 12:13:01

computerfish >>
V MRS se nejedná o průzkum bojem, ale o kapitulaci za podmínek stanovených ČRS.
Já bych ty internety zrušil:-)))