Návrhy na změnu Stanov ČRS

Diskuse k bleskovce Návrhy na změnu Stanov ČRS

Autor diskuse: MAXXSKATER - Profil , 10.5.2020

potočák 62 - Profil | Po 11.5.2020 16:30:58

Bulk >> Mě připadá,že funkcionáři a členové svazu mají ve většině případů Syndrom vařené žáby,též žabí syndrom je metafora,vycházející z bajky. Když vezmete žábu a hodíte ji do vařící vody,vyskočí z ní ven. Ale když ji hodíte do studené vody a budete teplotu postupně zvyšovat,žába nevyskočí,jako by si říkala,je sice teplo,ale ještě to jde,ještě není nejhůř-a nakonec,jak tak čeká,až bude nejhůř se uvaří.
Největší nebezpečí žabího syndromu spočívá v tom,že jen málokdo si dokáže uvědomit,že se právě nebo už delší dobu nachází v roli vařené žáby a tudíž je třeba jednat a vyskočit z kotle,než bude nejhůř nebo pozdě. Příběh o vařené žábě je používán jako metafora pro neschopnost nebo neochotu lidí reagovat nebo si uvědomit hrozby,které vznikají postupně a ne náhle. Petrův Zdar

potočák 62 - Profil | Út 2.6.2020 10:15:57

pheasant_tail >> Jenom že jdu kolem-žádné vysazování domácích zvířat nenahradí správně fungující populaci ani přirozené rozmnožování.Snaha svazů by měla být o budování fungujících populací a ne bezduché vysazování domácích zvířat,kterými bohužel většina vysazovaných ryb v součastnosti je. Petrův Zdar

Stilet - Profil | Út 2.6.2020 9:26:51

pheasant_tail >> Ne, nepřisadí nic, zarybňovací plán, požadovaný RO je kompromis s využitím znalostí o revíru a jiných. Další svépomocné činnosti "hospodářů", vyškolených za dvě hodiny, jsou nyní celkem "volným okem" vidět v našich vodách. Tak je nyní "potřeba" najít důvody, proč jsou z našich vod jen předávací stanice kaprů, nebo mrtvé toky s hladovými granuláčemi. A ten se nabízí, že. ONI !!! narovnali toky a snížili výšku hladiny o desítky centimetrů. ONI !!! chrání a dodávají do přírody predátory, kteří prostě půl tuny vodních živočichů denně potřebují k životu. MY?... my nic, jsme jen spolek, co si chce domů odnést maso či čtrnáctý plat a půjčku z FKSP. Těch pár procent LIDÍ v našem spolku, kteří vidí dál, než do mrazáku jsou, jako všude, pod tlakem těch ostatních. Ti, co chtějí maso si k němu najdou cestu. Ti, co chtějí mít na úkor zbytku dobré bydlo pak šmodrchají své poloinformace a zmatečné formulace. Možná někteří i vědí, že lživé - to je o to horší. Někteří pak jen mají pocit, že vrchnost ví vše líp a tak teorie vrchnosti rozvíjejí dál.
Nevím, ke kterým patříte. Já vím, kam patřím já.
Petrův zdar.

Stilet - Profil | Po 1.6.2020 22:20:07

pheasant_tail >> Zase se mýlíte velmi. Cituji: " Ano správně, rybářský orgán stanoví pro revír zarybňovací plán (tj. minimální zarybnění, co se musí provést). Pokud uživatel revírů shledá, že je nějakého druhu ze ZP je v revíru málo, může ryby přisadit (někdo tomu říká nadstandardní zarybnění, zarybnění nad plán, ...).
1, Zarybňovací plán je součástí dekretu na revír a NENÍ ! to nějaké "minimální zarybnění "
2, Pokud uživatel něco shledá NEMŮŽE ! si jen tak "přisadit nad standart"
Asi vám nějak uniká smysl zarybňovacího plánu, je nastaven odborně na základě úživnosti revíru. Takže pokud si do revíru někdo nadstandartně nasype xx metráku kapra navíc, jeho konání ovlivní rovnováhu biotopu v revíru a rybářský orgán by mu mohl (a měl) dekret odebrat. Tedy, pokud uživatel něco shledá, má se vypravit se svým nálezem na Rybářský orgán....

Honza7 - Profil | Po 18.5.2020 21:01:53

Thomic >> Vážený pane kolego celkem mě fascinuje aktivita v těch oblastech, které nejsou akutní. Bohužel stojí za těmito aktivitami boj o prachy a moc. To co se tady snažíte obhajovat : " 1)Návrhy na změnu Stanov ČRS a 2) Sjednotí rybáře centrální systém?" - pouze ukazuje na neschopnost rozeznat co je současná priorita ČRS.
A tak se Vám připomenu co děláte pro udržení všech původních druhů ryb?
Kdy se konečně začne plnit Zákon o rybářství? O jeho prováděcí vyhlášce?
Dovolím si Vám připomenout to co už Vám napsal kolega Stilet :
" Výňatek z vyhlášky: Při stanovení postupu zarybňování příslušný rybářský orgán vychází ze skladby rybí obsádky rybářského revíru s cílem doplňování té části rybí obsádky, která se nedoplňuje přirozenou cestou. Zarybňování nesmí ohrozit rovnováhu rybí obsádky v rybářském revíru. Revír se zarybňuje po celé ploše rovnoměrně a zarybnění se provádí s ohledem na ekologické odchylky jednotlivých částí rybářského revíru."
Můžete mi napsat kdy začnete vnímat Zákon o rybářství - O jeho prováděcí vyhlášce opravdu vážně a nebude to jen cár popsaného papíru?

TIRO - Profil | Po 1.6.2020 21:29:51

Diskuze nikam nesměřuje, zvrhla se ve vzájemné hádky a monolog jakéhosi Mrkajícího legislativního blázna. Tak alespoň něco reálného. Nyní je jasné, proč pan mluvčí tvrdohlavě odmítá uveřejnit autory navrhovaných legislativních změn.
https://www.crs-sus.cz/1/328/stanovisko-vyboru-sus-​k pracovnimu-materialu-–-zmena-stanov-crs

boticar - Profil | Čt 14.5.2020 7:00:27

Dědek >> Byl bych ještě drsnější. Ryby v revírech jsou věcí ničí. Jakýmkoliv přestupkem se poškozují zájmy státu, proto je také RS úřední osoba. RS nemá ani povinnost zadržet povolenku. Čistě teoreticky vzato může dát blokovou pokutu, nebo podezření z přestupku oznámit rovnou úřadu. ČRS a jeho slavné kárné orgány se to ani nedozví. Normální je, aby přestupky zjištěné úřední osobou projednával úředník. Znakem úředníka mimo jiné je, že nebyl nikým volen, ale byl vybírán. Pokud má ČRS pocit, že přestupky jsou málo trestané, tak to má říct úřadům, které v současné době nemají práci, protože dávají příkazem pokuty pod úrovní nákladů řízení, aby náhodou někdo nedal odpor. Netuším, proč by měl zájmový spolek suplovat funkci státu a hrát si se svými samozvanými soudci z lidu na úřad. Na některých územních svazech se nedostává dostatečně kvalifikovaných lidí ani k tomu, aby stanovili robusní bližší podmínky výkonu rybářského práva bez chyb. O velmi různorodé úrovni úředních osob rybářské stráže, která běžně chybuje a je fakticky řízena ČRS, protože stát selhává, se ani rozepisovat nebudu. Mezi rybáři, členy ČRS, je spousta schopných lidí. Možná by byli do funkcí i voleni, kdyby ovšem měli zájem objetovat svoji slibnou managerskou, vědeckou nebo jinou užitečnou kariéru pro práci v lidovém neziskovém zájmovém spolku. Takto je volen v podstatě kdokoliv trochu pracovitý, a k tomu kdokoliv, kdo o to usiluje. Hrát si za této situace na úřad může být nebezpečné a projeví se to ve chvíli, kdy si první naštvaný člen najme podprůměrného právníka a pošle to k soudu. Elegantním řešením bude při prvním zadržení povolenky okamžitě vystoupit z ČRS dobrovolně, člověk se tak úplně "lidovému" soudu vyhne. Jestli si někdo v ČRS myslí, že spasí svět tím, že vosolí nějakého chudáka, co nepochopil bližší podmínky, chytal v noci, zapomněl zapsat kapra a podobně, tak jen tak dál. Většina sazeb v zákoně je až 30 tisíc. Já bych osobně z pozice zájmového spolku tlačil na správní orgány, aby konaly jak mají, než abych se je snažil nahrazovat. Není problém si podat žádost o informaci, jak velké byly uloženy pokuty a za co. To, že někomu porybnej veme noty, a za tejden ho tam potká znova, bude naprosto v pořádku, pokud už zaplatil nebo ho bude čekat pokuta nikoli 500, ale 5000.

Honza7 - Profil | St 13.5.2020 20:15:57

Thomic >> Vážený pane kolego, správně by mělo mít všechno svá pravidla, která se mají dodržovat. Iritují Vás slova prasárna a podvod? Tak mi podejte vysvětlení proč se tohle neprojednávalo na výroční členských schůzích MO? Změna stanov je podle Vás maličkost???????????????????????
Především by o tom měla rozhodnout členská základna a za tím si stojím. Není možné, že se mi něco nelíbí a tak posunu ve zrychleném řízení Návrhy na změnu Stanov ČRS a vypíšu to 7.5.2020 se stop termínem 29.5.2020. Nebylo by lepší a rychlejší to vypsat 7.5.2020 a a stop termín dát do 11.5.2020 - to by mohlo pro pomyslnou demokracii snad stačit, co myslíte?
Je víc než smutné, že všechny tyto návrhy byly podány vždy až proběhly v MO výroční členské schůze a tak drtivá většina řadových rybářů neměla ani pojetí o tom, že se chystá změna stanov.
Chystáte třetí výzvu, nebo Vám už demokracie leze krkem? Doporučuji si vzít za vzor Bělorusko ( když máte problém uvádět kdo daný návrh přednesl, v demokracii je to normální a je totálně stupidní výmluva, že je zapotřebí vidět obsah. Moc dobře víte, že v mnoha případech jsou lidé voleni a tak by si členská základna zasloužila vědět jak volený zástupce se chová, co navrhuje a jak hlasoval ).
Neuvažujete konečně, když se pitváme v těchto věcech zavést ze všech zasedání video - záznam, aby se vědělo co se řešilo, jak kdo se k tomu stavěl? Můžete to dát do návrhu na změnu stanov - pořizování video záznamu počínaje už členskou schůzí v MO?

Fryčer - Profil | Po 11.5.2020 16:32:01

Thomic >> A jsme v podstatě doma.Územní konference je složena z delegátů zastupujících místní organizace ( u nás pokud se nepletu 49) 15 funguje na úrovni, starají se o rybo chovy a 30 se pouze veze. Těch 30 ucítí prachy a dále už asi nemusím pokračovat jak hlasování dopadne a co se nakonec odhlasuje.Navíc jak už bylo zmíněno zdejšími kolegy chybí to hlavní: Klíč k přerozdělení.

Můj názor je neměnný.Vzali jste to za špatný konec. Doufám ,že tato lumpárna neprojde.

mpl - Profil | Út 2.6.2020 13:17:05

hraji >> Asi se na to divam jinak. Vedeckotechnicke poznatky a metody postupuji a umoznuji veci, ktere by drive nesly. Skola a zivot mne naucil, ze kdyz chci neco efektivne ridit, potrebuju taky nejaky meritelny podklady. Takze si myslim ze nektery veci by se daly pouzit na ziskani objektivnich dat. Za poslednich 20 let se konaji konference (i za ucasti svazu) Zachranme Lipana - porad dokola - sucho, vysychani kapilar, MVE, chemizace, predacni tlak. Co se za 20 let v tomto ohledu zmenilo ? Svaz , resp. jeho vedeni reprezentuje 250000 rybaru, takze by melo ziskat a pouzivat nejaka objektivne meritelna tvrda data v argumentaci pri jednanich se statem, povodim, vycislovanim skod, ....

Honza7 - Profil | Ne 31.5.2020 10:18:48

pheasant_tail >> Kolego co se týče " hospodaření na pstruhových vodách " už toho bylo napsáno tolik, že je na to téma zbytečné popisovat další pomyslný papír.
Máš pravdu v tom, že za tím stojí celá řada faktorů. Problém je v tom, jak se k tomu postavil svaz, respektive jeho vedení. Ty faktory, které by mohl ovlivnit neovlivňuje a vyzobává věci, které se mu pouze líbí a za čím vidí peníze. Návrh na změnu stanov a přerozdělování peněz z brigád to je už pouze třešnička na pomyslném dortu.
Pstruhové vody aspoň tady na severu Moravy jsou v ubohém stavu. Díky dlouhodobému stupidnímu vysazování pánvičkových pstruhů mizí malé druhy ryb z našich revírů a tak klesá i druhová rozmanitost.
Neschopnost vnímání rozmanitosti přírody vede k těmto tragickým koncům. Kriticky ohrožené druhy ryb nikdo nesleduje na tož aby existoval nějaký záchranný program. To má za následek, že zde tvoříme hladové vody, protože po těch letech zavedené této praxe už jsou jenom tito pstruzi ve velmi omezeném množství, kteří mají uvedenou pánvičkovou velikost v revíru.
To co by člověk očekával je vydání doporučení - standardů, které by jasně hovořily jak evidovat ohrožené druhy ryb a co dělat, aby nevymizely. Jakým způsobem tvořit ZP a skončit s názorem, že to tak chce členská základna ( když se ji ani nikdo neptá ).
K těm lipanům co uvádíš - jak je možné, že v minulosti jich bylo dost, sezóna měla stejnou dobu na zahájení. Máš pocit, že blbec přizná svoji neschopnost a nebo zvolí cestu, že najde jiného pomyslného viníka?

Dědek - Profil | St 13.5.2020 15:32:56

Thomic >> Moc nechápu, že chcete za projednání přestupku u DK peníze. Odvoláváte se na to, že u správního řízení se platí...
Asi si neuvědomujete, že správní řízení provádí vzdělaný člověk, stejně jako soudce musí být vzdělaný v oboru. U DK? Podle toho, co se děje v Ostravě a kdo v poslední době seděl a sedí v DK, je zřejmé, že to jsou lidé, co se mají problém podepsat a opakovaně porušují jak stanovy, tak jednací řád. Bodejť by ne, když ani nejsou znalí svazopředpisů, mohou si dělat svévolně co chtějí, protože proti nim není obrany. Kamarádšoft, kde se podíváš. A takovým lidem by měl přestupce platit? To je prostě výsměch.
Na DK jsou tady opakovaně stížnosti, lidé se jim smějí, že jsou .... jak troky. Víte o tom velmi dobře, opakovaně to s vámi lidé tady probírali a jen slyšeli výmluvy, že to není vaše věc, že s tím nic nenaděláte. A teď ještě takovým........... dáváte do rukou zbraň, v podobě poplatků. To je opravdu neuvěřitelné. Potom se není co divit, když je podaných několik trestních oznámení. Z toho ještě bude pro svaz pořádná ostuda.
Myslel jsem, že změnu uděláte, ale takovou, jako mají v MRS, kde je to spravedlivé a o vině nerozhodují chlapi, co před dveřmi vyzuli gumáky od hnoje . Jste fakt borci a hlavně úplně odtržení od reality.
Osobně bych jim nezaplatil ani korunu, spíš bych je vyplatil rákoskou.
Odpověď neočekávám, nenamáhejte se.

boticar - Profil | St 13.5.2020 15:07:11

pheasant_tail >> K tomu trestání: je to celé zhovadilost. Ryby v revírech jsou věcí "ničí". Úživatel revíru je povinen hospodařit v řekách podle rozhodnutí úřadu. RS je úřední osoba a postupuje svá zjištění na úřad. Čistě teoreticky vzato ani nemusí zadržet povolenku a přesto může vystavit blokovou pokutu, nebo přestupek oznámit. Čistě teoreticky vzato se žádný orgán ČRS o přestupku ani dozvědět nemusí. Aby si ČRS hrálo na úřad místo státu je absolutní kravina. Vyžaduje to ve skutečnosti určitou dohodu mezi RS (jako úřední osobou) a ČRS, ovšem netuším, z jakého titulu může diktovat ČRS úřední osobě, co má dělat. Chystám v podobném duchu podat v termínu připomínku tohoto charakteru. Co se týče sazebníku atd, tam nemám problém. Ale pokud chceme být féroví, pak by se ten sazebník a jeho uplatňování mělo odvíjet od toho, jak celou věc posoudí správní orgán (případně odvolací orgán, potažmo klidně i soud). Jinak budeme mít na územních svazech "samozvané" soudce z lidu. Když budu jednou nařčen z přestupku a ČRS se to dozví (viz výše) a vystaví mi "příkaz" za 200, já to posunu před komisi, těžko tam někdo nestranně posoudí celou situaci, protože by tím svaz přišel o "náklady řízení" a ještě by mi musel hradit "škodu". Dovedete si představit běžnou situaci, kdy ten "neznalý porybný" je zároveň vysoký funkcionář v územním svazu. Navíc není kam se odvolat dál a jediným řešením je soud. Rybář se tak teoreticky dostane do situace, kdy kvůli chybě jednoho porybného se bude soudit se státem a ještě u jiného soudu s ČRS. Navíc zde vznikne určitá nevýhoda pro členy ČRS a možná bude jednodušší zakoupit povolenku pro nečleny ČRS. Jako členovi mi podle nových stanov hrozí, že budu platit 2500 za CS povolenku, 1000 Kč neodpracovatelné brigády, známku za 500, dále mi hrozí mimořádnou známkou za 500 a 2500 za soudce z lidu. Když to sečtu, tak to dělá cca až 7000 a to už vážně vedle povolenky pro nečleny nevypadá tak dobře :-D Pokud má ČRS pocit, že správní orgány trestají málo, tak to má řešit jinak. Většina pokut proti těm rybářským kravinám má horní sazbu na 30 tisících. Jako když někdo jede opilý autem, pak je horní sazba do 1 promile 20 tisíc korun a přijde o řidičák klidně jenom na 1/4 roku, pokud má štěstí a vše proběhne hladce. Pokud někde jede autem 160 po okresce, pak mu dokonce není obvykle ani na místě zadržen řidičák. Praktické trestání rybářů za kraviny typu nezapsaná ryba, chytání přesčas a podobné voloviny může být při využití všech současných možností dostatečně přísné i bez dalších "soudců z lidu" na svazu. Dokonce mám dojem, že v případě zjištění přestupku RS a hrozbě výše uvedeného bude zajímavou volbou z ČRS dobrovolně a zavčas vystoupit.

sven - Profil | Po 11.5.2020 14:52:30

raduch >> Jenže tak tomu bohužel nejspíš nebude... pokud to z dosud dostupných informací dobře chápu, "vybere" MO peněžní příspěvek od všech členů, včetně i těch soustavně makajících v pracovních skupinách, na kterých stojí prosperita MO a odevzdá je do "systému"...
Ten pak celkový obnos "přerozdělí" do všech MO.
Tedy i do těch pražských a podobných "bezvodých", s tisícovkami takyčlenů, kteří v životě na svazových vodách nemákli ale si "zaplatili".....což berou jako argument aby se vezli s plným servisem a využívali výdobytky práce, těch aktivních..
Mám loupání v kříži, že celková vybraná částka bude přerozdělena podle klíče souvisejícího s počtem členů , tedy velké MO dosáhnou na poměrně větší balík než malé a jak mluvčí naznačil i podle kriteria: " k revírům, do kroužků a podobně".
Co z toho bude proritou a co se skrývá pod pojmem "podobně" , můžeme spekulovat..

Stanovy ČRS naznačují, že i :
- propagace rybářství a ochrany přírody ve veřejnosti.
- Aktivní účast na výchově dětí a mládeže v oboru rybářství a rybářského sportu, ochrany přírody, čistoty vod a životního prostředí.
- Vytváření podmínek pro zapojení osob se zdravotním postižením nebo osob zdravotně znevýhodněných dočinnosti Svazu.
- Rozvíjení a popularizování rybářského sportu, organizace rybářských soutěží a účast v nich na všech úrovních
- Spolupráce s českými i zahraničními institucemi, organizacemi a orgány, jejichž činnost se dotýká rybářství, rybářského sportu, ochrany přírody a životního prostředí.
- poskytovat metodickou pomoc, vydávat odborné publikace a časopisy, výukové a informační materiály a zajišťovat jejich distribuci, organizovat odborné kursy, školení, zkoušky,

Na nepoměrně větší ranec, může dosáhnout velká MO s několika tisíci členy, která žádnou vodu neobhospodařuje, nechová ryby atd. a tedy ani nemá žádné náklady na hospodaření, než malá MO o několika desítkách členů, kteří obhospodařují např. líhně a chovné vody s plným nasazením a nezbytnými investicemi do nich..
Narozdíl od těch jmenovaných nemají čas, zbytné finance ani kapacity, na pořádání populárních, kladnými body hodnocených a především dotovaných pičičáren, jako pořádání věhlasných kaproklání a podobných lobistických aktivit, (v současnosti i dalších odvětví), přednášek a diskusí s pseudocelebritami, Zlatých udic, dětských táborů, výletů atd .atd.. a jiných velkolepých akcí, na kterých se může svazový bafuňář dostatečně zviditelnit, v záři mainstreamových reflektorů..
Tam bude třeba z jeho pohledu prioritně nasměrovat svazový penězotok.... zvlášť pokud je to jeho zaměstnání, na plný úvazek..
Rozvoj a podpora svazového rybochovu, nejspíš nebude to nejdůležitější prioritou..
Čím dál častější nákupy od soukromých firem, na úkor rozvoje a podpory svazových chovů, to naznačují poměrně zřetelně..
Takže, Tvá MO nebude mít s největší pravděpodobností z čeho hradit ty povolenky zdarma.. nebo bude ale na úkor jiných investic..
Naskýtá se i otázka, zda se na to i ti dosud makající nevyserou... Proč si honit triko, když už mám tak jako tak zaplaceno, žejo .. Netrvrdím, že všichni ale jejich řady silně prořídnou ...
Dále tu vyvstane problém s dosavadní "dobročinnou " praktikou jednotlivých MO.
Mám na mysli úlevu z nynější pracovní a do budoucna finanční povinnosti pro zasloužilé členy, starobní důchodce, invalidy, ženy, mládež 16-18let a studenty, jak bylo v některých MO na jejich VČS, demokraticky odhlasováno.
Od nabytí platnosti nových Stanov, budou cálovat všichni stejnou měrou..
Jsem zvědav, např. kolik výdělečně nečinných mládežníků a studentů nebo důchodkyň na hranici chudoby s našponovaným rozpočtem, sáhne hlouběji do peněženky nebo se na rybaření vykašle.. ....

Na nějaké spekulace jak to místně opísknout, klidně zapomeň...
ČRS se nejspíš inspiroval u MRS a peněžní příspěvek bude součástí ceny členské známky..
Tedy nebude známka za 500.- ale např za 1250,. jako u MRS.
Nezaplatíš - nazachytáš...

mpl - Profil | Út 2.6.2020 14:01:48

hraji >> Vize jsou potreba, abychom vedeli kam se chceme dostat. Za vizi nepovazuju K60 do kazdy louze, roztristeny BPVRP, cilimnicky boje o zmenu stanov, ...
Mne tam chybi ta vize.
Tezko bude delat rozbor z vody hospodar, ale na druhou stranu jako Svaz mame na prispevcich dost penez, abychom mohli nektere veci realizovat, udelat nejaky pilotni projekt, spolupracovat s VS, ziskat na to granty, neco vyzkouset....Ja v tuhle chvili neumim rict zda a nakolik budou ziskana data realne vyuzitelna. Domnivam se ze ano. Ale hlavne rikam ze existuji nove metody, nove pristupy. A od vedeni na spici ocekavam ze se rozhlizi okolo co se kde deje, co by se jak dalo vyuzit,...
Podivej se sam kolik penez se nasypalo do ucasti na ruznych projektech - bez zhodnoceni, bez vysledku. Radsi nebudu uvadet priklady.
Zkonstatovat, ze nema cenu nic delat, ze to nema zadny realny prinos je strasne jednoduchy.

mpl - Profil | Po 1.6.2020 17:11:32

hraji >> Dovolil bych si ocitovat z rozhovoru s P. Blabolilem na
http://vodnihospodarstvi.cz/rndr-petr-blabolil-ph-d​-1987/
Chytrej clovek, zajimava metoda jak z kapky vody zjistit minimalne druhovou obsadku,casem asi i priblizne mnozstvi.
Cituji:
Čím je pro Vás ryba?
Ryby jsou pro mne indikátory stavu prostředí, což je patrně profesní deformace. Sleduji druhy, jejich velikosti, kondici, pak vše dávám do souvislostí s prostředím. Přemýšlím, jaká je rybí obsádka a jak vypadá prostředí. Ryby jsou také ekosystémoví inženýři, kteří ovlivňují okolí, například velká biomasa kapra snadno přeryje dno rybníka, kde pak najdeme jen minimum živočichů. Stejně tak se zde nemohou uchytit ani rostliny, místo bohatého ekosystému zbydou jen „holé necky“ plné ryb. V neposlední řadě, není ryba jako ryba, během práce s velkými databázemi jsem si často kladl otázku, proč jsou záznamy o některých druzích ryb extrémně vzácné nebo chybí úplně. Jde o selektivitu odlovných metod, nebo jsou určité druhy opravdu tak vzácné?
...
Jaká je Vaše představa o budoucím výzkumu ryb?
Bude větší důraz na používání neinvazivních šetrných metod. Už dlouho se ví, že ryby rozhodně nejsou němé, jen jejich řeči nerozumíme. Používání sítí bude omezeno a místo nich se bude více využívat moderní molekulární metody, například environmentální DNA, kdy ze vzorku vody určíme druhové složení a dostaneme i hrubou představu o množství. Pokrok očekávám i ve vývoji sonarů a sledování zdálky pomocí satelitů a podobných systémů.
Většinová veřejnost a i politici na zprávy o mizejících druzích živočichů, rostlin či celých biotopů reagují nejčastěji stylem: vždyť se bez nich obejdeme, není z nich přece žádný užitek… Jak byste jim odpověděl?
První věta by zněla, aby otevřeli oči. Na první pohled tito lidé (pevně doufám, že jich není většina) pozorují asi jen přímý aktuální užitek, nejčastěji, zda se dá sníst nebo použít k výkrmu něčeho, co sníst chceme. Tento pohled je velmi krátkozraký, dobře fungující ekosystémy jsou druhově bohaté (s výjimkami extrémních biotopů typu polárních oblastí či pouští), dostupné zdroje jsou tak efektivně využívány a převáděny v potravních sítích. Druhová bohatost je zárukou stability ekosystémů, v případě redukce jednoho druhu jej doplní jiný a vše funguje dále. Pokud je druhů málo, je stabilita narušena a v případě extrémních událostí, které budou patrně stále častější, může dojít k narušení rovnováhy správné funkce, něčeho bude málo a jiný zdroj se bude hromadit. V neposlední řadě bychom si měli uvědomit, že druhy jsme nevyrobili ve fabrice a nemůžeme je vyhodit na skládku. Druhy se vyvinuly adaptacemi na prostředí, jsou tak dědictvím, kterého bychom si měli vážit a s úctou jej uchovávat pro další generace.
Čeká nás lepší budoucnost?
Já věřím, že ano. Dočkáme se snížení eutrofizace a regulací dalšího chemického znečištění, lepšího hospodaření s vodou, propojení říční sítě, revitalizací. Budou se používat šetrné metody ke sledování ryb, společnost nebude zajímat jen kapr či trofejní jedinci, ale celková biodiverzita. Věda najde společnou řeč s oblastmi praktické sféry a tím dojde snad i většího uznání.

Honza7 - Profil | Ne 31.5.2020 13:20:37

TIRO >> Děkuji kolego za odpověď, ale bohužel musím konstatovat, že ti vůbec nerozumím. To, že proběhla nějaká konference, ještě neznamená, že došlo konečně k hnutí v myšlení a že to k něčemu bylo.
Ono dost účastníků tam taky leze kvůli rautu a to za jistě snad pochopíš ku prospěchu věci nepřispěje, snad jen některým pantátům, že si nacpou břicho.
Lepší zítřky sliboval socialismus s komunismem a byla to cesta do řiti. Musím se Tě tedy zeptat kam jsme za čtyři roky posunuli?
Tento příspěvek patří jednoznačně tady, změna stanov se tedy vůbec nedotýká toho co se děje, změna stanov je o tom jak vyždímat peníze a srát členskou základnu.

boticar - Profil | Čt 21.5.2020 8:25:00

Thomic >> Asi není problém sjednotit částku a říct půlka zůstane na MO a druhou půlku pošlete na ÚS, kterej jí částečně prožere a částečně přerozdělí podle toho, kdo má kde jaký kšefty, známý nebo v tom umí chodit. Ale dukud tento klíč nebude znám, tak je to diskuze vo ničem. Jenom poznámka: pokud ta brigáda nepůjde odpracovat, bude se muset výše částky těm, kteří dnes pracují, kompenzovat dohodou o provedení práce nebo jinak a z toho se odvádí daně, takže se vlastně celý systém v mnoha organizacích prodraží o tuto část (buď to dopadne na členy, nebo na MO).

potočák 62 - Profil | Po 11.5.2020 16:38:19

Fryčer >> Vzhledem k tomu,že budou rozhodovat ti samý delegáti,co tam byli minulý sněm,tak to projde i kdyby tam byla sebevětší kravina. Petrův Zdar

mpl - Profil | Út 2.6.2020 15:51:32

Honza7 >> ono to neni jen o tom. Je to o detekci DNA stop ve vodě obecně, nebo v sedimentu. A napriklad se da i zjistit ze v dane lokalite se vyskytuje napr. vydra, nejaky invazni rybi nebo jiny druh, .....Proc nevyuzit modernich moznosti ktere se zacinaji nabizet.

Jo a mimochodem ten clovek se jmenuje Blabolil (bez carky) a dostal cenu Wichterleho pro vedce do 35let, takze asi neco vi a umi. Zacinaj to pouzivat na nadrzich a snazi se tu metodu rozvijet a rozsirovat.
A treba cituji z https://www.bc.cas.cz/novinky/detail/4965-cesky-vyz​kum-o-environmentalni-dna-vzbudil-zajem-na-mezinaro​dni-konferenci/

Jak dokáže být přesná environmentální DNA, když jde o složení ryb ve vodních nádržích? Jak se liší uměle odchovaní candáti od přirozeně rozmnožených v nádrži Lipno? Takové i další aktuality z výzkumu prezentovali před letními terénními pracemi hydrobiologové z Biologického centra AV ČR na mezinárodních konferencích.

Použití environmentální DNA umožňuje z jediné kapky vody určit, jaké druhy organismů se v daném prostředí vyskytovaly. Petr Blabolil ve svém příspěvku přinesl porovnání rybích společenstev, zjištěných za využití environmentální DNA a s použitím tradičních metod odlovů. Konference se zúčastnilo 120 delegátů z 27 zemí.

Český příspěvek vzbudil značný zájem, neboť bylo kromě environmentální DNA použito nejširší spektrum klasických metod: bentické a pelagické tenatové sítě, plůdkový a adultní elektrolov, odlovy na šňůry a do zátahových sítí různých typů. Zahraniční kolegové ocenili náročnou práci a detailní informace, které máme o společenstvech nádrží Klíčava, Římov a Žlutice.

rybomil - Profil | Út 2.6.2020 14:18:22

Honza7 >> dyť si byl na vojně... co nespraví puška spraví tužka

chodil jsem od terče k terči a ukazoval tužkou, tuhle máte devítku, tady 8, tady taky a támhle dokonce 10, jste vzorný střelec :§))) stačilo na tužku omylem trochu přitlačit.

Knapík - Profil | Po 1.6.2020 12:01:36

pheasant_tail >> zarybnění nad plán znám, v ZČ se takhle sadí nepůvodní ostroretka a jesen, ale že by někdy došlo k nasazení hrouzků, mřenek nebo vranek aj., to jsem ještě nezaznamenal. Přitom by snahou PS mělo být udržení pestré směsice ryb v revírech a ne se z 95% orientovat na kapra, duháka a bezploutvého potočáka. Prý máme být rádi, že se nasadí alespoň něco ...

Mžík - Profil | Čt 21.5.2020 14:38:22

Tak ono obecne hospodareni na P revirech neni hospodareni, ale rizena likvidace. Na Zapade se da zvracet temer z kazde reky a kde to nekurvi jen rybarsky svaz, dokurvi to fondy EU, elektrarnici ci idealne splasky. Cili menit jakekoliv stanovy je uplne k nicemu, celej ten system by chtel procistit do zakladu, stary bolsevicky struktury dohnat k osobni odpovednosti a pak neco menit...jinak je to uplne jedno, dal se nic nezmeni, dal se bude krast, lhat, nicit priroda...

mpl - Profil | Út 19.5.2020 15:28:29

Mrknato >> To jsme ale přesně u toho narovnání a reciprocity. Řada MO ve VČuS má své RMV, nějakou vodu ve svazovým. O tu svazovou se starají tak nějak trochu, a především hospodaří na RMV. Pokud Thomic řekne, že brigády si používají jak chtějí, pak je jasné že většina brigád jde na RMV. Protože mají nějakou vodu ve svazovým, mohou mít CS, ale na jejich RMV (kde je zcela jistě velký podíl jejich práce, ale také vlastně příspěvek od svazu ) se nikdo nedostane.
Mnohem čestnější jsou v tomto ohledu SHMO, který se takhe pokrytecky nechovají.

Bulk - Profil | Po 11.5.2020 16:45:52

potočák 62 >> No tezko rict, co z toho bude. Mne nevadi, ze se to bude platit. Mne vadi to prerozdelovani, pripadne snizeni castky za brigady. Protoze pak nam zacne areal rybochovu chatrat, jelikoz tam nikdo nebude chtit pracovat.

sven - Profil | Po 11.5.2020 15:58:52

FRANK71 >> Pokud by tomu tak bylo, tak proč je třeba ty brigádnické peníze z MO, "co má sádky a chová ryby", nejprve odstát ? :-)
Mohly by ji přece na účtu zůstat ty stávající a ty "dotační " obdržet navíc..
Nejmenované MO se dostalo takové "pomoci" od Svazu aby udržela prosperující pstruhovou líheň, (na které řadu desetiletí členové poctivě a obětavě pracovali), proti privatizačním a restitučním tlakům, že byla nucena odprodat klubovou vodu i s pozemkem a chatou ...

potočák 62 - Profil | Po 11.5.2020 15:29:26

Thomic >> Neberte to jako urážku nebo napadání ale měl by jste občas navštívit MO,kde dosud prosperující populace jsou a promluvit si s funkcionáři a obyčejnými členy z těchto MO,kteří se na tom podílejí.US by jsem do toho netahal,být po jejich,tak to je všude duhák a průmyslový PO.Starost o PS revíry a chovné vody je v současné době pro MO vysoce ztrátová,kdy US inkasuje peníze za povolenky ale náklady nesou MO.A tu ztrátovou činnost a starost o revíry a chovné vody provádějí tyto MO a drží populace PO a LI nad vodou díky brigádnické činnosti a penězům,které vyberou za neodpracované brigády.Pokud´ jim toto vezmete,tak se na to vykašlou a nevěřte tomu,že když jim dají US pár korun,že to budou do činnosti na PS revírech a td. vrážet,i třeba proto,že nejsou ani uživateli těchto revírů.To se spíše na to vykašlou a i ten zbytek vod,které se drží, půjde do kytek.Vzhledem k pokračujícímu suchu bude potřeba každá aktivita a každá ruka na těchto vodách-hlídat MVE,z účastńovat se vodoprávních jednání i třeba stavět prahy a td. aby se předešlo tomu nejhoršímu. A jestli to nebude nikdo dělat? Bohužel mě připadá,že si někteří funkcionáři myslí,že svaz má dekrety na revíry na věčné časy ale jednoduše by se mohlo stát že stát dal-stát vzal.PS revíry a chovné potoky dosahují v této republice délky několika desítek tisíc km a stav,v jakém jsou populace ryb v nich ovlivńují stovky druhů rostlin a živočichů a udržet populace ryb v nich v dobrém stavu by měl být jeden z hlavních úkolů svazu a to z jednoduchého důvodu.Když to neudělá,tak může jednoduše nastat situace,že se stát a jeho úředníci začnou poohlížet po někom jiném,kdo to dovede. Petrův Zdar

Martin M. - Profil | Po 11.5.2020 14:34:08

Cim jsem starsi, tim mene chapu, proc existuje neco jako clenstvi, clensky poplatek, clenska povinnost, udrzovaci poplatek za clenstvi a zapisne. Ted s tim hostovanim v CRS a zrusenim brigad v MRS v tom mam jeste vetsi zmatek. Prijde mi, ze zde demokracie ve svazech narazila na sve mantinely.
(jsem clen MRS)

mpl - Profil | Čt 4.6.2020 12:40:51

hraji >> Vcera jsem nejak nemel cas, tak reaguji ted.
Ja jsem jen blbej matfyzak, ale pamatuju ze jsme se ucili ze ve stredoveku veci tezsi nez vzduch nesmely litat.
Koukam se na to tak, ze co nejde treba ted, bude mozny pozdeji. Vyvoj pokracuje. I v CR je uz dost genovych laboratori, napr. studenti v praci https://home.czu.cz/storage/106856_Zpráva_eDNA.pdf vyuzili sluzeb SEQme.
A je mi jasny ze v horskych potocich by zrejme metoda pouzitelna nebyla, ale treba v nadjezich kde voda stoji by mozna pouzitelna byla.
Muze se ukazat ze to pouzit nepujde, nebo to bude mit omezene vysledky,nebo to bude prilis narocne - lidsky, organizacne, financne.
Ale to neni duvod tu metodu dopredu zamitnout.

Mrknato - Profil | Čt 4.6.2020 6:02:23

Honza7 >> Hele a co takhle odebírat DNA čilimníkům a podle toho je obsazovat do funkcí? .......)))

potočák 62 - Profil | Út 2.6.2020 18:26:01

mpl >>Až tak jednoduché to zřejmě nebude. Když nám pan Kalous z ČZU v Praze dělal vzorky KO,tak se to posílalo do holandska na nějaké čištění a když to přišlo zpět,tak teprve potom se dělalo DNA. Výsledky byli velice zajímavé.Petrův Zdar

FRANK71 - Profil | Út 2.6.2020 14:31:23

kakr >> to máš pravdu, ty pohrobci co to převzali po nich, to pěkně zazdili. Měli by je hnát karabáčem.

Dědek - Profil | Pá 22.5.2020 13:27:28

Mrknato >> Mám takové šimrání, že vše směřuje k brzkému velkému porcování medvěda. Rád bych se mýlil...

Mrknato - Profil | Pá 22.5.2020 8:19:51

tomvec >> Na "denikn.cz" jsem četl rozhovor se Sorošem o rozhodnutí německého soudu který nerespektuje rozhodnutí evropského soudního dvora a jeho podnět na konsolidační dluhopisy, jejichž jistina se nemusí vyplácet....... O dva biliony Eur se jedná. To jsou všichni evropští komunisti úplný břídilové....

FockeWulf - Profil | Čt 21.5.2020 20:46:55

pheasant_tail >> Přesně, souhra faktorů, v té Anglii i Rakousku to rozhodně není zábava pro lidové masy, tím bych začal, pak je to hodně o soukromém vlastnicví a úctě k němu a taky osobní cti a profesionalitě buď vlastníka,nebo nájemce. A on to má jako svůj business. Takže se tam třeba nevrhají tisíce šmatloňů do trdlišť jak píšeš, vydry se regulují přirozeně brokovnicí atd...

Mžík - Profil | Čt 21.5.2020 19:04:18

FockeWulf >> ma to co delat s tim, jak hospodari ti, co nad tou horskou rickou v tom alpskem uboci pestuji repku jako ozim....samozrejme az po radne dokoncene melioraci skalni prurvy z fondu EU v ramci rozvoje udrzitelnosti zdroju v krajine...

Mžík - Profil | Čt 21.5.2020 15:42:36

Willow >> ja chytam od detstvi. Vedli me k tomu lidi se vztahem k prirode. Prirodu zachranime jen tak, ze ji nechame byt. Ja napriklad dokazu dat rece klidne 10 let pokoj, aby se napravila, i kdyz jsem fanatik, co zije lovem, musky vazu, cestuju za rybarenim...a presto bych to udelal, sam sebe "poskodil" jen, aby prirode bylo lepe, protoze dokazu uvazovat mimo bezne vnimani kratkozrakeho sobce.... Akorat to vetsina neumi ani pochopit, natoz udelat, protoze drtiva vetsina tech totalnich curaku co chodi k vode to nema ani cim pochopit, a tak se tu utapime v diskuzi jak sadit, jak menit, pritom pricinu neresi nikdo, jen dusledky...pri navrhu nechat vodu byt mi bylo nekolika erudovanymi funkcionari vysvetleno, ze jsem v podstate idiot, ze chci chranit prirodu a ne tocit prachy....jsem aktualni situaci znechucen za hranici nasranosti...

Mžík - Profil | Čt 21.5.2020 15:17:21

venca1 >> historicka setrvacnost...komanci jen kurvili to co kurvili ty pred nima a solidne tomu pridali...kapitalista taky nepomoh, naopak, kurvi mozna rychleji nez komius... Me nejde o stranickou prislusnost, jen ze ten system je komunistickej a svaz vymysli takovy nesmysly, ze to tim jen potvrzuje...proste ma to vetve a listi, asi to bude strom...

Mžík - Profil | Čt 21.5.2020 14:39:55

Mrknato >> tak me treba naposledy nasrala Otava v Susici a pak Rolava u Varu...v Otave nekdo vykoupal tisice sivenu a duhaku ve velikosti cca 10-15 cm a tim na te vode usmrtilii zbytek ziveho co jeste nejak dokazalo prezit...to, co tenhle svaz sasku vydava za hospodareni je ekologicka katastrofa par excellence...kdyby CRS nedelal vubec nic, udela pro prirodu lepe, cili pro me je tento svaz nefunkcni prezitek dob minulych...

Mrknato - Profil | Čt 21.5.2020 13:56:41

pheasant_tail >> Ne, psal jsem §11 zákona a to je ve vyhlášce §7, odst.2)......

(2) Při stanovení postupu zarybňování příslušný rybářský orgán vychází ze skladby rybí obsádky rybářského revíru s cílem doplňování té části rybí obsádky, která se nedoplňuje přirozenou cestou. Zarybňování nesmí ohrozit rovnováhu rybí obsádky v rybářském revíru. Revír se zarybňuje po celé ploše rovnoměrně a zarybnění se provádí s ohledem na ekologické odchylky jednotlivých částí rybářského revíru.

Nikdy jsem nezpochybňoval ZP, ale podmínky na revíru se mění a od r. 1975 se změnily ukrutně. U nás se ZP už měnil 2x, ale vždy jen v mezích mírného pokroku, protože na pořádnou změnu nejsou peníze a čilimníci kličkujou a říkají že nejsou generačky. Kdyby bylo 2x tolik peněz, tak násady ryb co mizí budou.

Buď budeme : za a) vychovávat děti, zdobit síně tradic, pořádat gulášovky, plesy, prát gerontům podlíkačky a betonovat pro ně mola, nebo za b) budeme vysazovat potrřebné druhy ryb a já jsem pro to b).

TomCR - Profil | Čt 21.5.2020 8:37:13

Thomic >> "Stejně jako apriori odmítat model jednotné výše brigád ještě predtim, než se začne vést diskuze o tom kolik by to mělo být a jak být to mělo být rozděleno mi přijde poněkud... předčasné."
Tohle myslíte vážně? Vy chcete peníze, které má teď MO k dispozici, sebrat a poté bude rozhodnuto, co s nimi uděláte a kolik té MO vrátíte. Čili teď podepište bianco šek a pak uvidíme...
Když po vás budu chtít vaší tisícikorunu s tím, že se rozhodnu, kolik vám z ní vrátím, tak budete pro? Protože jestli ne, přijde mi vaše odmítnutí poněkud....předčasné.

Dědek - Profil | St 20.5.2020 10:35:27

FockeWulf >> Až se to rozpadne, my dva už tady asi nebudem, tož si koupíš úplné prd :-)))
To je těžké. Pokud těmhle lidem, nevadí v jednom nejmenovaném US rozkrádačky , podvody, zpronevěry a to, že jsou tam členové ČRS vydáváni od převratu stejným darebákům na milost a nemilost, nemůžeš od nich očekávat nic pozitivního, teda kromě toho pozitivního, co jím přinese prospěch. Potom se strašně diví, že už jim málo kdo věří, a v druhém případě, to mají lidi zcela na háku a jsou zcela lhostejní ke všemu dění v ČRS. Takhle to dopracovaly polistopadové garnitury vedení ČRS.
Plnou hubu toho, jak to za komančů v ČRS všechno špatně vedli a dělali, ale všichni vidí, kam to jde z většího a prudšího kopce, za jejich působení.
Jen samé výmluvy, že to nejde, nebo naopak přesvědčování že to jde, i když se to mnohým nelíbí. Jen samé politikaření a boj o moc a tím peníze. Do vedení mezi sebe tady nikoho neprověřeného nepustí, tak se můžeš na schůzích MO, pokud tedy zjistíš kdy je, ani snažit. Nejdůležitější je to, že máme na nátlak kaprařské loby a věřím i podplácení, plošně K70... To jsme opravdu velmi nutně potřebovali a svaz by bez toho pošel během dvou dnů. Bylo by zajímavé vědět, kolik funkcionářů a kterých, se prodejem kapra pro svaz zabývá, kolik funkcionářů na tom bohatne. Jeden takový už je jednou nohou za mřížemi a doufám, že nebude sám. Že jej budou následovat i členové DK, kteří nekontrolovali a ty jeho lumpárny dlouhá, dlouhá léta, umožňovali. Stačí se podívat, kdo tam na funkcích sedí dvacet, třicet let a víc.
Jednomu je z toho smutno, ale co už, nějak to doklepem.

Mrknato - Profil | Út 19.5.2020 15:20:30

TIRO >> Ono to bylo trochu jinak, ale vpodstatě máte pravdu. U ostatních ÚS zůstaly dekrety po r. 2000 u uživatelů, kteří je získali úředním přerozdělením v r.1975. Jen Stč.ÚS je rozdal svým MO. Statut územního rybolovu u středočechů je vpořádku, ale jak je to u nich s CS rybolovem? Tam nějaké hostování nepomůže a ÚS revíry MO podnajímá k CS rybolovu, což je darebáctví.

Jinak u nás ve Vč. je krom opravdu někoklika SHMO mraky, tipnul bych to na většinu MO, které mají jak svůj revír (soukromák) a současně provádí některé činnosti pro uživatele na společném revíru. Tady hostování nic neřeší, protože MO mají prolobovány všechny druhy povolenek, až po CR.

Jestli dělat ordnung, tak ve Stč. kraji a ne do toho smáčet celý ČRS.

Mrknato - Profil | Po 18.5.2020 21:15:07

Thomic >> Je to spekulace na spekulaci. Ministerstvo může novelizovat vyhlášku, ale rozhodně ne zákon a ani ho vykládat!
Základním principem zákonnosti je, že povinnosti lze ukládat občanům pouze zákonem, nikoliv BP, stanovami, či statuty......
Jistě že uživatel může stanovit v povolence držitele a BP, ale na základě zcela konkrétního zmocnění, třeba výjimkou, nebo vyhláškou, jako je stanovení technických prostředků k lovu. To je vpořádku. Bianko zpřísňování už ale ne. To by si měli čilimníci uvědomit, pokud chtějí peskovat členi.....

K Honza7: To je právě směr, kam by se měla ubírat novelizace stanov, aby uživatel nebyl v kleštích zespoda od členi a zvrchu od Rady.

Mrknato - Profil | Ne 17.5.2020 21:57:14

FRANK71 >> Ale tak už to funguje! A bude houšť! Proč Rada, která má být jakýmsi garantem společného rybolovu přichází s "institutem" hostovského členství? Jak můžou ÚS vybírat místenkovné? A začalo to úplně nevinně... RMV, malými vodami za bakšiš, které dnes vysávají společný rybolov a je z toho velký problém a svaz, Rada, místo toho aby zakročila, to chce legalizovat. Stanovy by měly řešit chování čilimníků a ne dělat vlny na členi..... a snažit se je jen trestat.

kakr - Profil | Čt 14.5.2020 11:09:47

FockeWulf >>
VUML mi byl odepřen, ty jsi absolvent? Určitě máš někde schovanou bumažku:-))
Na MRK píši zásadně sám za sebe, nepotřebuji žádné pomocníky.
Jen lituji vaše delegáty sjezdu či sněmu. MRS má změnu Stanov (razantní) za sebou. U vás budete muset vše násobit 7x, neb máte 7 ÚS. Tak přeji dobré pořízení.....

Jo a Lavočkin i když byl z papundeklu byl lepší:-)))))

Thomic - Profil | Čt 14.5.2020 10:12:08

boticar >> Dobrý den, dovolím si ještě jednu reakci :-) Nemáte pravdu v tom, že RS nemá povinnost oznámit ČRS, že se na "jeho" revírech spáchal přestupek. Zákon o rybářství jasně stanoví, že RS je při výkonu své funkce povinna oznamovat zjištěné závady uživateli revíru (§ 17, odst. E). To znamená, že ČRS (by vždy měl) jednoznačně získat informaci o tom, že rybář (i nečlen) spáchal na revíru, jehož je uživatelem, přestupek na úseku rybářství. Následně může v rámci vnitrosvazového řízení řešit, zda si člena, který nedodržuje Stanovy (§ 4 odst.2) nechá, nebo ho zbaví členství, případně kárně potrestá jinak.
Suma sumárum, ohledně podání informace o spáchaném přestupku RS úkoluje zákon, nikoli Svaz.

FRANK71 - Profil | Čt 14.5.2020 8:35:07

Centralizace přestupků je určitě správná věc, až na ten poplatek 2500Kč.

FRANK71 - Profil | Čt 14.5.2020 8:12:26

hraji >> jinak jsem si nevšiml, že by se v ČRS chystalo to co v MRS. Tam jestli jsem to správně pochopil, kárná komise vyčká na rozhodnutí správního orgánu a s tímto rozhodnutím se rybář musí dostavit na kárnou komisi a dle rozhodnutí správního orgánu komise rozhodne. Je možné, že je to jinak a já se mýlím.

FockeWulf - Profil | St 13.5.2020 20:18:36

Thomic >> No nevím, souhlas s termínem, který byl pro tento paskvil sloužící k neomezené moci navržen. Úplně stejný paskvil, jako z dílny stbáka Babiše, tomu to ale parlament omlátil o palici a tak Babiš zalezl.
Nač tyto pravomoci a co by podle nich náš ČRS mohl tak neodkladného aplikovat a zachraňovat? Dovedu si to představit, zánik, rozprodej majetku, atd...

Honza7 - Profil | St 13.5.2020 18:19:25

Thomic >> Žádost o vysvětlení :
Vážený pane kolego chtěl bych Vás požádat o vysvětlení a raději použiji citace z Návrhů na změnu stanov :
" Vážení členové ČRS, rádi bychom Vás informovali o současném stavu projednávání návrhů na změnu Stanov ČRS. S ohledem na požadavky členské základny, organizačních složek ČRS i některých funkcionářů ČRS na změnu Stanov, se Republiková rada na dubnovém jednání v roce 2019 usnesla, že projedná návrhy na změnu Stanov a v roce 2020 je předloží k projednání a případnému schválení Republikovému sněmu.
Organizační jednotky nebo členové ČRS měli prostor zaslat návrhy na změnu Stanov ČRS do 31. 12. 2019."

V pozměněných stanovách, tak jak by měly projít uvádíte tohle :
"§ 23
Činnost Svazu za nouzového stavu nebo krizového řízení
1) Republiková rada je za situace vyhlášeného stavu nouze, krizového stavu nebo jejich
nacvičování či simulace, oprávněna přijímat mimořádná opatření i ve věcech, které
jsou jinak vyhrazeny Republikovému sněmu, s výjimkou rozdělení, sloučení nebo
zánikem Svazu.
2) Mimořádná opatření přijatá podle odst. 1 musí být schválena nejméně dvěma třetinami
všech členů Republikové rady.
3) Výbor územního svazu je za situace vyhlášeného stavu nouze, krizového stavu nebo
jejich nacvičování či simulace, oprávněn přijímat mimořádná opatření i ve věcech,
které jsou jinak vyhrazeny územní konferenci, s výjimkou rozdělení, nebo zániku
územního svazu.
4) Mimořádná opatření přijatá podle odst. 3 musí být schválena nejméně dvěma třetinami
všech členů výboru územního svazu."

A tak se chci zeptat, z které hlavy to v této podobě vzešlo a které hlavy " pomazané" to v této podobě odsouhlasily, poněvadž je naprosto evidentní, že do 31.12.2019 nikdo nemohl počítat, že zde v ČR v březnu bude nouzový stav. To znamená, že jde zase o podvod, jsou zde osoby, které do návrhu zasahují už po 31.12.2019 kdy má jednoznačně být stop stav návrhů. Buďte tak laskav a konečně začněte být konkrétní a jmenujte osoby, které stojí za touhle prasárnou!!!!!

Dědek - Profil | St 13.5.2020 17:18:00

Thomic >> Už naposled, potom už vás nebudu obtěžovat.
Nejde jen o to, kdo v kárném senátu bude, i když je to velmi důležité, jde hlavně o to, jak celé kárné řízení v MRS probíhá, což je ještě důležitější, než složení kárného senátu.

A už fičím, zrovna vařím jídlo do zdejší soutěže, což je pro mě užitečnější utrácení času, než se zcela zbytečně přít.

Dědek - Profil | St 13.5.2020 16:47:06

Thomic >> Vážený pane Kočico. Před touto odpovědí, byste si měl prvně zjistit, jak to v MRS opravdu s kárným řízením je.
Takto odpovídáte zcela nesmyslně. Ale to nevadí. Nikdy jsme se od vás ničeho dobrého a to ani rady, ani pomoci nedočkali, přesto, že vás o to tady jak žádalo, tak prosilo plno lidí.
Další diskuzi k tomuto tématu považuji za zcela zbytečnou, jelikož si ani nejste ochoten pro diskuzi ověřit fakta.
Přeji vám hezký zbytek dne a mnoho úspěchů jak ve vaší práci, tak v rodinném životě, i funkci v ČRS.
Mějte se hezky.

pheasant_tail - Profil | St 13.5.2020 14:13:07

Thomic >> Dobrý den, no příklad celosvazových povolenek není úplně vhodný příklad, pokud se nepletu, tak cena CS povolenky se stanovuje jako průměrná cena územních povolenek vynásobená koeficientem, čili rada může ovlivnit jen koeficient. Čili, Rada cenu CS povolenek může ovlivnit, ale pořád má člen na výběr, pokud se mu nebude líbit cena CS povolenky a vyhodnotí, že ji v sezóně úplně nevyužije, tak si může koupit územní povolenku (která je levnější), čili člen má na výběr, zda si koupí CS povolenku nebo územní. Ale pokud by člen nezaplatil mimořádný členský příspěvěk, nesplní své členské povinnosti a přestane být členem. Jak píšete, že téměř (to je důležité slovíčko) žádné rozhodnutí Rady nevychází jen z hlasování jejich členů, ale je projednáno na ÚS. To je sice pěkné, ale je tam to slovíčko téměř. Takže osobně si dovedu představit situaci, spojenou např. s CIS (Centrální Informační Systém). ČRS se na financování CIS snaží získat peníze z EU a já pevně věřím, že se to podaří. Pokud by se to nepodařilo a ČRS v tomto případě Rada by zjistila, že nemá dostatek peněz, tak by jí nové stanovy umožnili schválit mimořádný členský příspěvek na zhotovení CIS a nám členům by nezbylo nic jiného než ho zaplatit.
Jinak souhlasím s Vámi, že Rada se nerovná Praha. V Radě jsou z každého ÚS 2 zástupci, kteří jsou voleni na územní konferenci, takže je to jen na nás všech, koho si zvolíme za svůj ÚS do Rady a kdo bude prosazovat naše názory. Tudíž volte na svých členských výročních schůzích schopné lidi do ÚS a na územních konferencích schopné lidi do Rady. Chápu, že je třeba těžké něco prosadit na územní konferenci, tak jak jsou teď rozvrženy hlasy, ale třeba se to v budoucnu změní.
A ještě bych měl jeden "konstruktivní příspěvěk". Omezení oprávnění DK jednotlivých MO. Dle návrhu stanov, nebude již DK dané MO kárným orgánem 1. stupně (tj. nebude rozhodovat o trestání vyníků), ale za tímto účelem vzniknou 2 nové instituce Kárný orgán a Kárný senát, které budou o přestupcích rozhodovat. Vím že to je zatím jen pracovní návrh a toto ještě není asi úplně domyšleno, ale trochu se mě nezdá to placení za náklady kárného řízení. Viz návrh stanov §5 odst. 12) kde jsou náklady za kárné řízení vyčíslené na 200 Kč resp. 2500 Kč. Není to dvojí (trojí) trestání provinilců? Ne že bych se jich zastával, ale někdy RS vystupuje dost nadřazeně a když se rozhodne zabavit povolenku tak ji prostě zabaví a rybář s tím moc nezmůže. Takže když se teď rozhodne nějak bránit a podá proti rozhodnutí Kárného orgánu odpor, bude se muset dostavit na ÚS (což znamená že bude muset cestovat do sídla ÚS), kde o jeho vině či nevině rozhodne Kárný senát. Když se obhájí a bude mít štěstí, tak mu náklady na řízení budou proplaceny (cena za benzín, jízdenku, ušlý zisk v práci???). Pokud, ale Kárný senát shledá viníka vinným, tak musí zaplatit 2500 Kč za kárné řízení a potom dle typu přestupku (předpokládám, že bude existovat nějaký sazebník trestů) mu může být sebrána povolenka na X měsíců, nevydání povolenky na další rok, udělení důtky, vyloučení, ... atd., plus ještě možná pokuta ve správním řízení. A to nepočítám náklady na dopravu, dovolenou, atd.
Ještě jednou bych chtěl upozornit, že se nechci zastávat přestupkářů, ale chci se zastat těch, resp. upozornit na situaci, kdy rybáři bude zabavena povolenka RS neoprávněně (RS si bude počínat autoritativně) a co musí takový rybář nově podstoupit, aby se možná dočkal spravedlnosti.

pheasant_tail - Profil | Út 12.5.2020 21:10:22

Jsem zvědavý, kdy rada (resp. právní komise rady) zveřejní změny Jednacího řádu, protože Jednací řád se musí také změnit, nejde udělat změnu Stanov bez toho, aby se nezměnil i jednací řád.
Chápu zde diskutující, že se jim nelíbí zrušení pracovní povinnosti (také s tím nesouhlasím), ale nadruhou stranu bych uvítal, kdyby ceny za brigády byly jednotné (aspoň v rámci ÚS). Aby některé MO nepřetahovali členy z ostatních MO jen kvůli tomu, že mají nižší peníze za brigády.
Co mě spíše zaráží v návrhu stanov a nad tím se tu nikdo nepozastavil, je změna resp. přidání písmene do §3 odst.5 písm. f) a g) tj. mimořádné příspěvky které schválí republiková Rada resp. územní konference. Čili čistě teoreticky se může v nějakém ÚS stát, že si na konferenci (někdy na začátku léta) odhlasují mimořádné členské příspěvky na příští rok (např. 200 Kč) a Rada na podzim odhlasuje také mimořádný příspěvek na další rok (např. 300 Kč). Čili člen MO patřící do daného ÚS zaplatí 500 Kč navíc a to na základě toho, že o tom rozhodlo nějakých 15 lidí (Rada) resp. ÚS (protože co ÚS navrhne, tak to se většinou na konferenci i odsouhlasí).

FRANK71 - Profil | Út 12.5.2020 15:51:09

Thomic >> je jasný, že někteří co dvojí členství umožnili na just stanovám ( jde hlavně o funkcionáře), se snaží tohle ,, darebactví "zlegalizovat s blížícím se centrálním registrem, kde by se na toto ,, darebactví zřejmě přišlo. Jak chtėjí pánové , aby obyčejný člen dodržoval stanovy, když se sami stanovy neřídí?

TIRO - Profil | Po 11.5.2020 21:47:58

Jarda Š. >> Chtěl jsem vědět kdo tento právní paskvil vymyslel. Ale pan Kočica pověděl, že se jedná o mix mnoha návrhů různých MO. Takže všichni a vlastně tedy zase nikdo. Je to napříč celým svazem. Nikdo za nic nemůže, není koho hnát k zodpovědnosti. Proto svaz takto báječně funguje ke spokojenosti těch nahoře.

Jarda Š. - Profil | Po 11.5.2020 21:00:21

FRANK71 >> Proč raději nezavést územní a CS povolenky pro členy samostatně hospodařících MO, které by byly cenou mezi povolenkou pro klasické členy a pro nečleny?

hering - Profil | Po 11.5.2020 20:45:43

Thomic >> Ano, "vyfiltrovala" je to správné slovo. Já to jen rozvedu! Vyfiltrovala, znamená "To co se nehodí do krámu" ! Ohrazuji se proti tomu,že by návrhy naší MO byly v rozporu s platnou legislativou nebo se Stanov netýkaly a přesto ani vidu ani slechu.....

potočák 62 - Profil | Po 11.5.2020 17:41:06

Bulk >> Ale o to přeci některým funkcionářům jde. Provádět rybochov a chovat se jako správný rybář ,který nejen ryby chytá ale i se o ně stará je zastaralé. Správné je nakupovat ryby od spřízněných soukromníků. Čím více,tím lépe,peníze nesmrdí. Ale co se budu rozčilovat,stejně tím,že se nejen přestupky proti rybářskému řádu ale i všechno ostatní se bude řešit na US,tak během dvou roků vypuknou čistky a budu spolu s ostatními rebely vyloučen,k tomu ostatně slouží složky na nepohodlné členy svazu a dnes mě tam zase něco přibilo.Tak co si se svazem budu dělat těžkou hlavu.Jdu se připravovat,jak se do lesa volá,tak se z lesa ozývá . Petrův Zdar

sven - Profil | Po 11.5.2020 16:20:51

FRANK71 >> Já po Tobě odpověd nežádám :-) To byla jen taková úvaha k zamyšlení..
Např. u nás je to nastavené takto.. viz obr.

Pracující si polepší, nepracující pohorší.
Pro obě skupiny to ale bude značně demotivující..
V každém případě řadu těch co si "polepšili" napadne, zda když už byli místo obvyklého odpracování donuceni zaplatit, že je tím jejich povinnost naplněna.
To je logické a nikdo jim to nemůže mít za zlé..
Časy brigádnického nadšení, brigád socialistické práce a akcí Z, jsou dávno a dávno pryč...
Snížení objemu pracovní povinnosti, vyjadřené do budoucna snížením finanční náhrady, je pro drtivou většinu podobných MO, zákonitě cesta do pekel..
Neboť objem práce zůstává stejný, čí spíš nebude-li do budoucna větší ..
Ale možná o to v podtextu jde ..

potočák 62 - Profil | Po 11.5.2020 16:02:37

Thomic >> Ale já nejsem proti jednotné výši brigád a peněžní náhradě u celého svazu,právě naopak. Ostatně jsem to navrhoval v loni v dubnu při návštěvě na svazu. Srovnat na stejnou výši brigády a úhradu za ně-navrhoval jsem 12-15 hodin nebo úhradu 100 kč za neodpracovanou hodinu. A u organizací, které měly menší úhradu nebo pracovní povinnost,aby ty peníze navíc odváděli do společného fondu a z něho byli podporovány původní reofilní druhy,nákup revírů a td. To by zohlednilo i aktivní MO. Ty takovou výši většinou mají a je to i z důvodu,že to potřebují. K tomu co je nyní navrženo mám hlavně výhradu,že není nikde přesně specifikováno,jak budou přesně ty peníze rozděleny a dosud mě nikdo na to nebyl schopen konkrétně odpovědět a proto mám obavu,že to nedopadne pro aktivní MO dobře. Navíc to,jak to je navrženo je v rozporu s §4 , 2) D) Stanov,který je v návrhu nezměněn. Petrův Zdar

hraji - Profil | Po 11.5.2020 14:21:00

potočák 62 >> jaká je spojitost mezi způsobem vyřešení brigádnické činnosti a množstvím ryb ve pstruhových vodách západočeského územního svazu? Myslíš, že jiný způsob uspořádání problematiky brigád by vedl k samovolnému zvýšení početních stavů "divokých" populací? Nebo to jen byla snaha si kopnout?

hraji - Profil | St 3.6.2020 12:05:06

mpl >> dovolil jsem si zjistit, jak to s těmi testy z kapky vody je. Ano, funguje to. Ale pouze ze stojatých vod. Na řece to z mnoha důvodů nedává relevantní výsledky. Je to na samém začátku, dokonce se některé testy dělají v zahraničí, protože tady na to není vybavení. Dokáže to zjistit druhovou obsádku, ale v žádném případě množství jednotlivých druhů v dané vodě.
Takže ano, vize je to hezká, ale svaz potřebuje znát informace nyní, a to množství ryb v dané vodě (revíru) je klíčová informace pro nastavení zarybňování.
V praxi je to asi zatím opravdu nepoužitelné, protože informace, že ve vodě je DNA hořavky duhové je zajímavá, ale když nevím, zda je těch hořavek deset nebo 100 000, je to podstatné, co schází.

mpl - Profil | Út 2.6.2020 17:49:55

potočák 62 >> Jo to jsem taky videl, ono koneckoncu o cem to je (velmi zjednodusene)
- odebrat spravne vzorky
- zrejme navic nejaka referencni metoda
- pripravit je pro analyzu (izolace DNA, PCR)
- porovnani casti DNA proti nejaky databazi moznych (vzorek z muzea, databaze DNA zivocichu)
- vyhodnoceni a interpretace vysledku na zaklade nejakych metod (metabarcoding, statistika, .....)
- rada veci lze mechanizovat, vyuzit pocitace, ...
Urcita cast je "rutinni prace".
Hlavne ale vymyslet jak se interpretuji vysledky, jejich spolehlivost, .. - to je ta veda.

sven - Profil | Út 2.6.2020 14:26:39

rybomil >> Ahoj. Odcizil jsi mi příspěvek ! :-)))
Chtěl jsem napsat "co neudělá puška, to udělá tužka" ale ty jsi byl rychlejší... :)
Víme svoje, jak to s těmi dozory na výlovech a vysazování chodí....žejo

rybomil - Profil | Út 2.6.2020 14:14:26

pheasant_tail >> myslím si, že X metráků káček navíc se nasype mnohde už mnoho roků.
např. v polandu už na to přišli a sypou káčka jen do stojáků docela dlouho.
káčka v P řece je zvěrstvo přežívající ještě z doby komančů. koukáš z mostu, mraky káček a tlouště, jedna krčící se parma ... pstruhofka jak víno, zralá na zrušení.
podle tvý teorie min. 20 let tu nebyl lipoš, konečně se 2018 probrali a dali něco těch lipošků, 2019 zase přisadili něco dalších. potočáčky konečně taky. teď jen zbývá dát 2 - 3 roky zákaz rybolovu na 1/2 revíru, na tý druhý zrušit míru káčka ( když to jde u sumáka, proč ne u káček ? )

Mrknato - Profil | Po 1.6.2020 19:28:39

Honza7 >> Honzo, kdyby jsi si promluvil se skutečnými hospodáři, tak by jsi se dozvěděl, že o současném stavu zarybnění vědí moc dobře. Nepotřebují studie, odlovy. Pro několik málo pomatených víc svazo, než hospodářů by stačilo porovnat výlovky z let 75-80 s těmi dnešními.
Svaz je šťasný, že mu stát, t.j. RO jde na ruku a proto do toho není snaha šťourat. Kdyby se šťouralo, tak svaz zbankrotuje. Současný výpočet cen povolenek a dělení peněz ve svazu je neudržitelné, pokud má platit zákon 99/2004. Proč se třeba stejně nepočítá cena pojistky za povinné ručení auta? Stanovme si cílovou cenu ročního pojištění za auto, třeba 300,-Kč x počet pojištěnců a tuto sumu pak dělme počtem škodních událostí...... Pojišťovnou hrazená oprava střední havárie vozu by byla někde okolo 600,-Kč...... Lidem by se to určitě líbilo, když se jim líbím současná cena povolenky a chechtáky směřující do řiti čilimníků, nebo slušně řečeno do ztrátového podnikání, n bo to neřeší....

Honza7 - Profil | Po 1.6.2020 15:17:29

pheasant_tail >> Jaké jsou tedy náklady na vranku, mřenku, střevli :
v případě plůdku?
v případě 1/2 ročka ?
Zadala tvoje organizace tento požadavek i s cenou za kus?

computerfish - Profil | Po 1.6.2020 14:52:19

hraji >> Ani takový monitoring o tisíci ha není problém. Jsou na to lidé i mozky. Například pan profesor Kubečka z Jihočeské univerzity se studenty dělal údolní nádrže včetně vašeho Vranova. Má na průzkum znalosti i vybavení. Samozhřejmě i velká jezera v zahraníčí. Takže to jde, ne že ne.

kakr - Profil | Po 1.6.2020 14:06:01

Honza7 - 1.6.2020 13:54:05 >>
Nepomůže ani Pán Bůh, natož VŠ.
11 let jsme se pokoušeli vysazováním ročka a dvouročka pozvednou, či udržet lipana, raději nenapíši kolik kusů a kolik peněz to stálo a výsledek = čistá 0,00

Honza7 - Profil | Po 1.6.2020 13:54:05

hraji >> To co uvádíš s tím souhlasím o tom není pochyb. Jde spíš o to co dělat, aby některé druhy ryb nezmizely z revíru úplně ( případně úplně ) a to bez spolupráce s VŠ nepůjde. Pokud se začne něco dít, aby se dalo zasáhnout, ne to nechat vyhnít a o nic se nestarat.

hraji - Profil | Po 1.6.2020 13:44:08

Honza7 >> základní problém je, že zarybňovací plán, sestavený od stolu, může fungovat a odrážet realitu na nově založené nádrži, kde je výchozí stav rybí obsádky nula. Po pěti letech už nikdo nedokáže říct, které ryby v nádrži jsou, protože aktivita některých členů svazu, samozřejmě nelegální, je tak veliká, že se ve vodách, kde nikdy nebyl vysazen jediný sumec, najednou vyskytuje a množí se, a stejně tak se tam objevují další, nikdy nevysazené druhy. Protože přece rybáři samo nejlépe ví, jaká ryba v tom biotopu schází, aby byl rybářsky atraktivní. Zarybňování není, nikdy nebylo a nikdy nebude exaktní vědou s přesnými čísly. Nedává to totiž smysl. Jeden rok se vytře ostroretka, přijde velká voda a velkou část jiker zničí, další rok to stejné postihne třeba cejny nebo tlouště. To jsou jevy, které nelze kvantifikovat, nelze je promítnout do ZP na další rok. Je to příroda, změny se musí hodnotit po letech, ne po 14 dnech. Když začnuvysazovat nějaký druh, který v řece zmizel, musím na nastartování přirozeného rozmnožování počkat, až ryby dozrají, až jich doroste tolik, aby třecí hejno bylo dost silné.

hraji - Profil | Po 1.6.2020 13:19:30

Honza7 >> zákon máme, vyhlášku taky, dokonce máme ve svazech (v tom vašem i v tom našem) vnitřní svazové předpisy, ale napsat předpis, který obsáhne rozdílnost podmínek ve všech revírech je nemožné, nebo to bude obecně napsaný, v praxi nepoužitelný papír.
Já bych si například přál vidět, jak se provádí kontrola stavu rybí obsádky na Labi v Mělníku pod soutokem, a jak tam orgán státní správy na úseku rybářství provádí kontrolu toho, jak se doplňují rybí druhy přirozeným rozmnožováním. Umím si to představit na potoce, omezeně na malé říčce. Ale co třeba zatopená těžební jezera s výměrou stovek hektarů nebo tisíců hektarů. Stačí udělat průzkum na deseti místech u břehu, nebo na sto místech u břehu, nebo raději na dvěstě místech z toho polovina na hloubce 40 metrů?
Z mého úhlu pohledu píšeš krásně, ale zcela odtrženě od reality. A chceš to napravit papírem. Jak?

petrikveprik - Profil | Po 1.6.2020 13:19:11

"Hrouzků tam ještě pár stovek bude, ale mřenka, vranka a střevle už ne. A nyní řečnická otázka, co děláme špatně??"

Takže si seš vědom (jako hospodář) že mřenka, vranka a střevle už skoro není......Otázka zní - co pro to jako hospodář děláš? Snažili jste se zajistit nákup? Oslovili jste líheň například? Nebo jenom krčíte ramenama že neznáte cenu a nabídka není?......se zarybňovákem na mě nechoď - mě to slovíčkaření a tvoje demagie nezajímá. chci vědět co jste udělali proto aby ta střevle nemizela. Doufám, že tu otázku "co děláte špatně" sis už před zrcadlem položil...

kakr - Profil | Po 1.6.2020 13:14:37

Honza7 >>
Ani jednoho, neb jeseter malý se ve Svitavě možná vyskytoval v třetihorách....

kakr - Profil | Po 1.6.2020 13:07:54

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 1.6.2020 13:03:52 >>
Už jsi někdy v zarybňovacím plánu viděl, že se má vysadit 1000 hrouzků ve velikosti 5cm? Viděl jsi vůbec někdy nějaký zarybňovák? Dost o tom pochybuji.

kakr - Profil | Po 1.6.2020 12:57:31

Knapík >>
Citát nezafinancuje provoz líhně.

hraji - Profil | Po 1.6.2020 12:54:07

Honza7 >> já bych kolego do rybařiny normy ISO netahal. Jednak s ní nemají nic společného, jednak se řada věcí, které se kolem vody a revírů dějí, rozumně do nějakých exaktně napsaných předpisů typu technická norma nacpat nedají.
K tomu stanovení postupu zarybňování bych se zeptal jednu věc. Komu ukládá zákon, respektive jeho prováděcí vyhláška, stanovit postup zarybňování? A tedy kdo by si měl zjistit skladbu rybí obsádky? Ověřit si, které její části nejsou doplňovány přirozeným rozmnožováním?

Honza7 - Profil | Po 1.6.2020 12:20:38

pheasant_tail >> Proč o tompíšu :
- k vzhledem k funkcím mají daleko mají daleko lepší možnost prosadit změny
- nebo jejich možnosti v návrhu změn pane kolego končí a začínají pouze v rámci členské základny a výběru peněz???????
- je zapotřebí opravdu mít vše popsáno ve stanovách a nebo stačí vydat standardy
říkají vám něco ISO normy? nezávislé audity ?
- krátký výňatek z vyhlášky: "Při stanovení postupu zarybňování příslušný rybářský orgán vychází ze skladby rybí obsádky rybářského revíru s cílem doplňování té části rybí obsádky, která se nedoplňuje přirozenou cestou. Zarybňování nesmí ohrozit rovnováhu rybí obsádky v rybářském revíru. Revír se zarybňuje po celé ploše rovnoměrně a zarybnění se provádí s ohledem na ekologické odchylky jednotlivých částí rybářského revíru."
Kde tedy jsou z monitorovány skladby rybí obsádky rybářského revíru s cílem doplňování té části rybí obsádky, která se nedoplňuje přirozenou cestou. Víte, které ryby se nedoplňují přirozeně, kterým je nutno pomoci??????????????
Buďte tak laskav zkuste mi to poslat třeba za revíry Ostravice a Bečvy.

petrikveprik - Profil | Po 1.6.2020 12:16:39

pheasant_tail >> když bude po nich poptávka - bude i jejich nabídka..... (ostatně proč by je líhně dělaly, když ČRS o ně nemá zájem), že.... oni ti v těch líhních totiž ví moc dobře že rybou domácí žádného "správného svazáka" neurazí.

petrikveprik - Profil | Po 1.6.2020 12:13:18

Honza7 >> ČRS je (bohužel přestože by nemusela) zkostnatělá stále žijící fosílie a rada je výsledek této přebyrokratizované instituce - selsky řečeno je úplně k hovnu.

Honza7 - Profil | Po 1.6.2020 0:05:47

pheasant_tail >> Jak zjistíš, že kritický ohrožený druh ryby ti zmizel z revíru - půjdeš se tam potápět?

Stilet - Profil | Ne 31.5.2020 22:55:55

pheasant_tail >> Mýlíte se velmi.
1, Změna stanov, kdy bude změněn tok peněz, používaných doteď alespoň z minimální části ve prospěch revírů a života v nich, tyto prostředky navždy "odkloní" mimo potřeby revírů.
2, Evidence ohrožených druhů je naprosto triviální věc, možno evidovat při kontrolních odlovech, ale i při záchranných. A to "POVOLENÍ" je opět možno získat pouhým jedním požádáním. Jde o výjimku ze zákona.
Viz obr.
Takže prosím, nepište tady smyšlenky, jak je něco složité a co nejde....

rybomil - Profil | Ne 31.5.2020 20:55:10

Dědek >> Když se v MO řešilo, že není žádný nástupce hospodáře, nabídl jsem že na zkoušky půjdu a vše si zaplatím.Neprošel jsem kvůli věku, byl jsem neperspektivní. Poslali dokonce 2 mladíky po VŠ, svaz to zaplatil. Ve finále oba dělat hospodáře, přestože zkoušku mají odmítli. Někde se vloudil asi ten fenomén.

Dědek - Profil | Pá 22.5.2020 12:42:49

Mžík >> jednou komunista, navždy komunista, minimálně myšlením a zvrácenou morálkou.

Mžík - Profil | Pá 22.5.2020 12:31:09

Mrknato >> tak ty dnesni komunisti jsou stejny curaci, jako vsichni ostatni s jedinym rozdilem a to je barva dresu...

tomvec - Profil | Pá 22.5.2020 7:23:06

Mrknato >> Zajímavé je vyprávění neuropatologa Františka Koukolíka o tom, kolik je v politice a ve vrcholných manažerských funkcích psychopatů prahnoucích po moci.

Willow - Profil | Čt 21.5.2020 15:37:06

Nevím jak už to napsat?Voda 100x lepší než před 40 lety,ale...??!!
Ten rybářský tlak se po roce 1993 tak zvýšil,že to prostě příroda nedokázala dorovnat.A ta průmyslová ryba tomu dala ,,zlatý hřeb".!!!To si každý jouda chtěl chytnout Pd 50,60,70 cm jako někde na západ a sever od nás.Slovinsko je výjimkou.Tak Svaz začal plnit přání člení a tím vlastně nastala dnešní podoba rybaření na pstruhovkách.Každý chce a v ruce má jen peníze.Přitom každý opravdový muškař většinu svého rybářského života té své vodě více dával než bral.Dnes je vše jinak.Penize vládnou všemu i tomu muškaření.A ta čest ,být muškař...na tu sere pes.A poslední zhasne.

pheasant_tail - Profil | Čt 21.5.2020 15:12:51

venca1 >> Za dob dávno minulých nebylo tolik čističek, takže potoky byly úživné a byl v nich život, tj. ryby měli co žrát. Teď v potocích teče čistá voda, ale co v ní mají ryby žrát? Microplasty a léky (antikoncepce, drogy, ...) které čističky neodstraní?

venca1 - Profil | Čt 21.5.2020 15:03:07

Mžík >> Nechci se zastávat bolševiků, ale za dob minulých ti potočáci a lipani ve vodě byli.

Willow - Profil | Čt 21.5.2020 14:36:50

Dědek >> Ještě Ty.Lipana jsem od r.1991 nevzal.Potočák musel mít kolem.40 cm.Jako ryba pro malou říčku už na nic,víc sežere než dá a že je kanibal to se ví.Pd a Si musel z vody,na zimu a jaro nejhorší ryba na pstruhovce, sežere všechno a duhák jak by smet.

Willow - Profil | Čt 21.5.2020 14:05:22

Mrknato >> A nahradit lipana duhákem a potočáka sivenem je to Tvoje dodržování ZP...??Sis pěkně naběhl na Widle.
/:=)))))))🤔😁

hraji - Profil | Čt 21.5.2020 13:56:35

venca1 >> já si dovolím napsat, že stejně jako kolega si myslím, že kontrolní odlov by měl dělat člověk, který má s takovou činností zkušenost a zná i vodu, kde kontrolní odlov bude provádět. Protože jinak bude výsledek kontrolního odlovu nesmyslný a zavádějící. Jsem přesvědčen o tom, že když budou provedeny tři kontrolní odlovy na třech různých místech našeho revíru, budou se výsledky zásadním způsobem lišit, a když je bude dělat někdo, kdo s tím nemá zkušenost, mohou být také výsledky nulové. Ono je také potřeba říct, co se má kontrolním odlovem zjistit, a stanovit nějakou metodiku, jak se bude postupovat, aby ty výsledky byly průkazné.

pheasant_tail - Profil | Čt 21.5.2020 13:01:45

Mrknato >> Ale kontrolní odlovy musí provádět člověk znalý dané lokality. U nás také prováděli kontrolní odlov, bohužel úplně na blbém úseku, kupodivu nic nechytli a tak řekli že tam nic není, ale my, co tu řeku známe a staráme se o ni, tak víme moc dobře jestli tam ryby jsou či ne.
Takže kontrolní odlovy, když jsou špatně udělané, tak také nemají moc dobrou vypovídající hodnotu. Ale je pravda, že lososovitých ryb, hlavně lipanů ubývá.

hraji - Profil | Čt 21.5.2020 11:54:16

pheasant_tail >> u nás je to nastaveno jinak. Podle klíče se dělí ta část, která představuje členský příspěvek, tedy u nás 450 Kč, částka za brigádu, 800 korun, zůstává celá v pobočném spolku (místní organizaci).

hraji - Profil | Čt 21.5.2020 11:44:18

TIRO >> členský příspěvek zdanění nepodléhá, částka za brigádu ale zdanění podléhá. Spojení částek do vyšší částky členského příspěvku odstraňuje zdanění. Tento model v loňském roce schválil MRS.

pheasant_tail - Profil | Čt 21.5.2020 11:13:45

TomCR >> "OK, přijďte s návrhem, my ho necháme projednat své členy a podle výsledku hlasování se rozhodneme, co s naším rodinným rozpočtem" jenže tady s tím návrhem nepříjde rada, ale ÚS, proto bychom měli apelovat na své ÚS, aby nám poskytly v co nejkratší době nějaký klíč (metodiku), jak by si představovali to přerozdělování, abychom my, jako MO mohli říci OK, toto akceptujeme a budeme to podporovat nebo NE, pro toto hlasovat nemůžeme a takovou změnu stanov nechceme, popř. poslat svému ÚS návrh na úpravu daného přerozdělení.

TomCR - Profil | Čt 21.5.2020 9:30:01

Thomic >> OK, přijďte s návrhem, my ho necháme projednat své členy a podle výsledku hlasování se rozhodneme, co s naším rodinným rozpočtem, ano?
Zatím jsem neviděl jediný konkrétní parametr toho návrhu, jen nějaký obrys typu kroužek, líheň, chovný rybník a to mi na kvalifikované rozhodnutí nestačí. Takže za mě zatím NE (to není předčasné, to je tzv. předběžná opatrnost - odpovídající rozsahu informací, kterými v tuto chvíli disponuji).
Další možností je samozřejmě udělat to jako vždycky - udělat zasedání "všech" rodin (samozřejmě jich z toho 78% nepozveme, slyšet je nepotřebujeme a měli možnost si zvolit nějakého zástupce z ostatních rodin), pár hodin jim budeme vyprávět, jak je to skvělé a nakonec je necháme zvednout ruce.

pheasant_tail - Profil | Čt 21.5.2020 0:54:22

Bulk >> Myslím, že každý koho to zajíma by měl teď zatlačit na výbor ÚS a zeptat se jich, jestli už mají nějaký model, pro přerozdělení. A na základě tohoto modelu by si měla každá MO vyhodnotit, zda na tom bude lépe nebo hůře než teď tj. kolik dostane peněz za brigády mínus kolik peněz bude muset zaplatit členům, kteří budou potřeba na brigády (výlovy, starání se o revír, ...). Takže dokud nebudeme znát nějaký model přerozdělení, z kterého bychom mohli vycházet, tak tu věštíme trochu z křišťálové koule.