Pstruh obecný - potíže s určením

Zdravím rybáři, trochu jsem včera znejistěl co, že jsem to vlastně chytil za pstruha, jako čistý potočák mně to úplně nepříjde. Forma "Kollowrat" to taky asi nebude (nebo..?), snad možná nějaká ta italská forma, nebo balkánská.
Ryba vrácena vodě, revír Střední Čechy, bez dalšího upřesnění. Fotka v rychlosti, takže nic moc.
Předem moc děkuji za Váš názor.
Autor diskuse: El Jose - Profil , 18.4.2020 dravci - druhy ryb, rekordy
31 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Npotočák 62 - Profil | Út 21.4.2020 18:51:24

Honza7 >> K těm genetickým změnám při chovu v zajetí dojde časem i při dostatečném počtu generačních ryb . Je to proto,že jsou pro další chov používány ryby,které mají nejlepší vlastnosti a přizpůsobení pro chovatele a právě pro chov v zajetí a ne pro přežití v přírodě. Protože se snažím naučit zájemce,jak vrátit PO do našich vod a k tomu je potřeba právě PO, co má nejméně změněnou genetiku-divoký potočák,tak jsem v loni nachytal legálně na udici nějaký větší divoký PO. Trochu experimentoval s úkryty a na podzim jsem udělal takovou jednoduchou menší minilíheń v garáži na nucený oběh a ty PO vytřel. Na jaře jsem něco plůdku dal na potoky a něco přes 1800 mám na další experimenty. Začal jsem je odkrmovat sušeným planktonem a patentkami a k tomu dostávají i mražené patentky. Krmení je nepravidelné a nárazové jako v přírodě. Na fotkách jsou týden po umístění do venkovní nerezové nádrže a je krásně vidět,jak má každý svůj okrsek,který si hájí a celkově se chovají spíše jako divoká ryba a ne granulák. Petrův Zdar

Npotočák 62 - Profil | Út 21.4.2020 18:09:46

hanyking >> Ahoj.Díky dlouhodobému chovu v zajetí se stalo z kapra domácí zvíře a ztratil schopnost vytvořit a udržet životaschopnou populaci založenou na samoreprodukci.Právě dlouhodobým chovem došlo ke genetickým změnám a ztratil ty vlastnosti,které k vytvoření a udržení takových populací jsou potřeba. I když je kapr v naších vodách všudepřítomný a díky tomu,že se vysazuje ve velikostech,kdy je pro naprostou většinu predátorů z rybí říše jako potrava nedostupný,tak i přes to,že dochází běžně k samovýtěru a to často i masově,další přežití ze samovýtěru je prakticky nulové.Ostatně,kdo si dovolí tvrdit,že chytil ročního kapříka ze samovýtěru ? Kdyby se přestal vysazovat a i chytat,tak během pár desítek roků ve vodách vyhyne. Pár desítek roků uvádím proto,protože je dlouhověký a může se dožít 40-50 roků. Ostatně,to co s kaprem se stalo i s duhákem-jarní formou. Do roku 90 a krátce po tom se duhák na zarybnění a to i generační odchovával na přirozené potravě v rybnících a sádkách. Bylo to vzhledem k nemožnosti sehnat granule.U těchto duháků bylo poměrně běžné,pokud´ přežily rybářský tlak,že se na jaře přirozeně vytřely a dalo se i narazit na jedince ze samovýtěru. Zavedením granulí a tím umožnění chovu na malém prostoru v umělých podmínkách s přežitím jedinců,kteří by se v přírodě neuplatnily došlo ke genetické změně a i přes intenzivní vysazování ve velkých velikostech je přežívání ve volné přírodě v delším časovém horizontu měsíců prakticky nulové .O samovýtěru nemluvě. Petrův Zdar

Nsindeji3 - Profil | Út 21.4.2020 11:45:50

Knapík >> Uměle vypěstovaný maso naházíme do řeky, abychom měli zábavu z toho, že sebere nástrahu a ohne prut. Já bych kvůli tomuhle ani nezačal rybařit, protože by mě to nebavilo. To, co mě na tom bavilo, bylo, že když jsem se zastavil a pozoroval řeku, tak jsem viděl potěr, menší pstruhy a občas sebral hmyz z hladiny větší, prostě všechny ročníky a různý barvy. Ve stejný tůni byl jeden tmavej, druhej světlej. O jakékoliv rybě, kterou jsem ulovil, jsem neměl nejmenší pochybnost, že tam vyrostla a věděl jsem, že není problém si vzít mírovou, protože doroste jiná. Někde jsem jenom prošel kolem a chvilku to akvárko pozoroval a občas to prohodil spíš proto, že mě bavilo to tajemství jestli tam nevyjede velkej. Při čistý vodě se muselo plazit, aby mě neviděli a byla vždycky jenom jedna šance a nebo když byl ten správnej zákal, pak se šlo přiblížit a chytla se i ryba o který člověk netušil, že tam mohla být. Teďka je to úplně jedno, protože tyhle se vůbec nebojí, jsou v jednom úseku, mají všichni stejnou velikost a z jedný tišiny na 10 náhozů udělám ty 3 kusy mírovýho krypla a mám možnost je pustit a popíchat další nebo si je vzít a jet domů. Velká zábava to není.

Nsindeji3 - Profil | So 18.4.2020 18:21:36

Smutné je, jak jsou lidé klamáni. Všude v poslední době čtu, jak je to supr zahájení, berou ti naši potočáci 30-40 cm a né nějaký vysazený duháci. Přitom drtivá většina, co vidím na sociálních sítích, jsou čerstvě vysazené ryby a rozhodně ne z chovného potoka, ale na granulích. Hodnotu mají jenom toho masa, ani jedna z těch ryb nijak nepřispěje životu řeky, v přírodě nemají žádnou budoucnost. A na zpestření vyřazený generačky PO a PD kolem 50cm - "životní/trofejní" ryba snadno a rychle. To už jsem radši za toho přírodního 20cm špačka, o kterým aspoň vím, že do tý řeky patří a když to maso, tak duháka, protože tam člověk ví na čem je.

Npotočák 62 - Profil | Pá 1.5.2020 17:34:06

Mrknato >> Kdo si hraje,nezlobí. Jinak,pokud´ má někdo potěšení chytat domácí zvířata vyrůstající v takovýchto podmínkách jako je na fotkách-odchov průmyslového PO na vysazení a říkat tomu rybaření? Takový člověk je bud´ duševně nemocný nebo mu jde jenom o maso. V prvním případě by jsem doporučil návštěvu odborného lékaře a v druhém návštěvu sádek a zakoupení domácích zvířat,přišlo by to dotyčného levněji.Možná že někoho baví,postavit se dvakrát-třikrát ročně do fronty,párkrát nahodit , odnést si domů tři domácí zvířata a zbytek roku chodit podle prázdné vody ale to by mě nebavilo. Nevím jak ty ale já letos by jsem si každou vycházku ty tři povolené odnesl a to i bez nějakého vysazování. Zatím největší letošní potočák 43 cm a to na mouchu. A to jsem se po desítkách roků k muškařině v loni vrátil. Překrásný souboj,kdy jsem do poslední chvíle nevěděl,jestli ho dostanu do podběráku.Tak se mě klepaly kolena,že jsem si musel na chvíli sednout,alespoń zase budu mít na co vzpomínat. Kam se na to hrabou ty tvoje domácí zvířata bez ploutví,co žerou i vajgly.Pořád ti říkám,přijed´ a poznáš sám. Petrův Zdar

NHonza7 - Profil | Ne 19.4.2020 8:33:20

Marcel >> Já bych se opravdu vykašlal tady řešit jaké to je ve Španělsku, Novém Zélandu, Polsku, či jiné další zemi s lososovitou rybou. To, že si někdo zachytá v jiné zemi párkrát na nějakém revíru ještě určitě nebude znalec místních poměrů.
Ten, který využije při návštěvě u nás možnost si zarybařit, může mít k tomu milión důvodů a rozhodně bych to tak jednoznačně neviděl jako ty.
Pokud se podíváš na pár videí z Nového Zélandu, tak si budeš myslet, že jsi v rybářském ráji - jenže jeden revír, či jedna lokalita ještě nedělá skutečný stav v dané zemi.
Myslím si, že máme svých problémů víc než dost a na ty by jsme se měli soustředit, zkušenosti z jiných zemí nás mají poučit a ne zavazovat.
Podle mě je obrovský problém v tom, že ČRS nakupuje potočáky, kteří z genetického hlediska tady nejsou původní rybou. Za ty roky zbytečných experimentů na pstruhových vodách je na čase se vrátit k hospodaření našich dědů a pradědů s tím, že dohledáme naš původní genetický materiál pstruha potočního, které znovu namnožíme - pak nebudou žádné problémy s určením pstruha potočního.

NStilet - Profil | Po 20.4.2020 10:17:57

PO se už dlouho vykrmují na sádkách pro konzum a dovoluje to "menší" úprava genomu. Tady na SM se před asi deseti léty "prosadili u krajského hospodáře" obchodníci ze Slovenska a naváželi kamiony dvouletých PO granuláčů. Dát lidem rybu aby byli potichu a platili povolenky byl hlavní úkol. Byla to doba, kdy i poslední pracanti zabalili chov divokého PO, protože jim krajský hospodář platil sníženou cenu za ryby dodané revírům. Například plánovaná roční násada dle ZP byla 5 tisíc PO2(15cm) za 40 tisíc Kč. Ve vodě každým rokem TEDY BYLO CCA 5 ROČNÍKŮ PO, kdy nejstarší byli postupně odlovování - v počtu z tohoto vysazení cca 1300 ks. (amortizace přírodou a predátory tehdy cca 70%) Vús OVA ale těch 40 tisíc nedala MO chovatelům ale nakoupila 200 kg granuláčů PO, což je asi 600 ryb. z těch se ihned chytilo 450 ks a bylo po sezóně a ve vodě za pár let nezbyl žádný ročník PO!
Na Vsetíně tehdejší hospodář dokonce nadšeně křížil místní PO s těmito granuláky aby mu tak rychle rostli ve vodě. Sice většina granuláků nebyla pohlavně zralá (PO2), ale i tak se tam likvidace PO divoké formy povedla...:-(, jako i jinde, třeba FM, Rožnov.
Vina je na straně rybářů (tedy "volených" představitelů). Výmluvy na povodňové stavby, přemnožené predátory a nezájem státu jsou sice objektivní a bohužel pravdivé, ale rybáři zánik PO vod uspíšili.
Jdu si pobrečet k nějaké práci.

Nhanyking - Profil | Ne 19.4.2020 0:18:55

Vůbec se mi hospodaření črs nelíbí. Jestli nahážou takové ryby do řek tak čemu tím pomůžou? Jen masařky začnou masit. Mám polskou povolenku a tam je míra pstruha myslím 30 nebo 33 nevím přesně ale je qota 1 potočák a 1 lipan za rok. Nikoho by tam nenapadlo vysadit takové ryby. To jen vyžere řeku, zanese nemoci a případně se skříží s původním. Je to jen loby chovatelů kteří prodávají do črs a funkcionáři mají malá domů. Tímhle se jen lidi učí masařit. Raději nechat celý toch chyť a pusť lov jen s jednoháčkovou nástrahou a hotovo. Za peníze které zmizí v těch temných machinacích se můžou zlepšovat toky, dělat rybí přechody atd.

Nstormandnature - Profil | So 9.5.2020 10:31:42

Jestli si nutně potřebujete něco něco říct, pište si to po sz. Každá druhá třetí diskuse je zavalená takovejma osobníma výblitkama. Když se pak chce člověk na něco podívat zpětně, musí se přehrabovat takovejma sračkama. Apropo. Máte to ve svým věku zapotřebí? Hezky jdete příkladem. 😕

Npotočák 62 - Profil | Ne 19.4.2020 22:04:48

sliver >> Pokud´ naučíš plůdek divokého PO na granule,uděláš z něho lenivého PO. Pokud´ ho vytřeš a plůdek vysadíš do potoka,bude z něho opět divoký PO.Pokud´ ten plůdek místo do potoka odkrmíš granulema,tak se zase tolik neděje a jeho potomky opět bez problémů můžeš vysadit do potoka.Pokud´ to ale budeš dělat po několik generací,ten odkrm bez vysazení do přírody a budeš generační hejno točit v zajetí,dojde ke genetické změně a ten PO ztratí schopnost přežít v přírodě a reagovat na predátory,sucho,povodně a td.Ted´ o tom začaly vycházet články v Rybářství od Randáka.Je to stejné,co se stalo se sivenem. Původně dovezený siven americký byl schopen se udržovat samovýtěrem-ještě taková populace je v pramenech labe,snášel hodně kyselou vodu a td. ale růst měl podobný jako PO. Potom byl dovezený šlechtěný Si 64 který část vlastností ztratil,dorůstá větší velikosti ale hodí se k chovu v zajetí a v přírodě se neudrží ,o samovýtěru ani nemluvím.Petrův Zdar

Nledzep - Profil | Ne 19.4.2020 20:26:12

Zajímavé téma a diskuze. Pro ilustraci přidávám foto starého exempláře pstruha z Doupovských hor (VVP Hradiště), kde žije ještě v hojném počtu původní nekřížená "česká" divoká populace PO.
Jak uvádí přispěvatelka níže, PO je nadmíru barevně variabilní a na pár stech metrech potoka se mění zbarvení dle faktorů prostředí v němž žije až neuvěřitelně.
To ale objevuji Ameriku. Řešení, jak navrátit v dostatečném množství původní populaci pstruha do svazových toků neznám.

Nrybomil - Profil | Ne 19.4.2020 9:20:13

Marcel >> no já bych zrovna Poland moc nepreferoval, něco tam mají příkladné ale jak kde.
když jsem po sametu přijel do Bavor, podotýkám soukromý revír, myslel jsem, že jsem v rybářském nebi, přestože denní permice stála tehdy wostrých 25 DM. pochytáníčko luxus.
taky jsem tam nejel z přesvědčení že to u nás stojí zaprd, prostě že uvidím jak je to jinde, včetně jejich technik lovu.
za rok na to Poland mořáci na Parsetě a pstruzi na vodách okolo. a to jsem čuměl co se tam děje a jaký je to rozdíl. nikdo nic nechytal, když si na 500 m vyvláčel 3x pytlačku bylo po náladě k lovu a iluzích. jsou videa že se to tam děje dodnes!
jako na svazové tekoucí vodě udělat ChaP, kde budou trénovat převážně závodníci, to už tu bylo mnohokrát.
za mě rybařina není sport a ryba není kopací mičuda k tréninku a pobavení, kdo tohle rád, nechť si zaplatí soukromák. bude tam mezi " svými ". byť závodníky obdivuji a v repre mouchy mám vzdálenějšího příbuzného.
ostatní viz Honza 7. ale utíkáme od tématu, tak velké sorry autorovi.

NFockeWulf - Profil | Ne 19.4.2020 8:46:31

hanyking >> No to jsi tomu dal, máš Polskou povolenku, ale nevíš jaká je tam míra. Přesně to vystihuje poměry na většíně Polského území, nikoho to tak moc nezajímá, pak jezdí k nám předvádí tu ten východní Haličský bordel v barvách. Kdo chce ChaP, ať si koupí akvárium.

Nhering - Profil | So 9.5.2020 12:40:34

stormandnature >> Toto vlákno má svého zakladatele, který by měl když už si má potřebu zakládat diškuz taky dohlédnout na to co se v ní děje....

Nstatik - Profil | Pá 8.5.2020 7:21:33

FockeWulf >>,nevím co to tady hraješ , spousta takových jako Ty to celkem pěkně jebe jak tady na MRKu tak u vody, já si myslím že paroháč s malým šulinem budeš Ty a proto se předvádíš, jak jsi chytrý. Peněz mám kupodivu dost,důchod není to zásadní, co by mě živilo a jestli jsem Tě urazil, i když nevím čím tak to je známka toho že jsi omezenec . Ty se asi rád navážíš do lidí, jsem četl tu diskuzi o vydání knihy, tam jsi se taky navezl do někoho celkem zbytečně, a nazval jsi ho hňupem a koblihou z pole ,tak zavři klapačku a nepindej. A jestli se Tě dotklo že jsem Tě nazval soudruhem, tak bych za to moc nedal že máš ještě někde na památku schovanou červenou knížku. Tak tedy teď Tě urazím, Ty jsi normální ostravský debil,který chce za každou cenu ukázat jaký je borec.

Npotočák 62 - Profil | Út 21.4.2020 18:33:32

Knapík >> Ty pahýly místo prsní-prsních ploutví vznikají ze začátku odkrmu na líhních. Moc jedinců na malém prostoru a všechno co spadne do vody vnímají jako potravu. Při tom si při intenzivním krmení při příjmu granulí napadají i prsní ploutve a neustále okusování vede k zakrnění,ztrátě schopnosti regenerace a dorůstání. Petrův Zdar

NKnapík - Profil | Út 21.4.2020 7:46:06

"Pstruh " západočeský, bezploutvý, dementní.
Děkujeme moc za tuhle nádheru, to raději nenasazujte nic.
Díky

Nstatik - Profil | So 9.5.2020 9:39:56

Specialista >> víš co mě na takovém debilovi nejvíc sere je, že se ze zázemí bezpečí z domova ukazuje jaký je borec a přitom je to normální kokot,který kolem sebe jen uráží lidi a když mu někdo přitaká tak je blahem bez sebe,buzna zkurvená.

Nstatik - Profil | So 9.5.2020 9:36:43

FockeWulf - 8.5 .2020 8:13:35 >> vykuř mi ty blbe a nezasírej diskuze,takoví čuráci jako Ty nemůžou za své jednání, a nepiš tady nesmysly. Kopeš kolem sebe jako starý straník a nesneseš kritiku ,vytáhni ze skříně knížku s rudou hvězdou a zavzpomínej na staré časy, ty totiž podle svých reakcí jsi byl komouš jak vyšitý a teď ti to evidentně chybí ,ty garnituro ,beztoho jsi celý život dělal hovno,dak drž pitchu OSTRAVSKÝ OCASE.

NSpecialista - Profil | Pá 8.5.2020 10:20:58

statik >> Míro kliiid, vidím, že reaguješ na FockeWulfa.. Já jeho příspěvky nevidím a ani nechci, již dávno mám to individuum v ignoru.. Udělej to taky tak a neztrácej drahocennou energii tímto směrem. Je to jak běžet na běžícím pásu..

Nstatik - Profil | Pá 8.5.2020 7:31:50

Mrknato >> ty si alespoň přečti to co píšeš, a nauč se skloňovat slovo občan,to bys rád věděl co jsem dělal že? Na šachtě jsem nedělal, policajt jsem taky nebyl a ani zelená guma ne. Šel jsem dřív ale to jsem si musel koupit za svoje,nikdo mi nic nedal, je to pro každého,ale musíš si na to našetřit, havíři to měli jednodušší, tam jim to požehnal stát,a nezáviď,můžeš jít taky i když už to asi pokud ještě makáš podle ročníku doklepeš.

NMrknato - Profil | Čt 7.5.2020 15:23:24

statik >> Nikdo ti podle obrázku neurčí, o jakou linii a poddruh PO se jedná, o to se tu snažil blahé paměti Cottus. Tedy zadání, které bráníš je nesmyslné. Asi jsi se praštil kladivem do palce a musí to odsrat někdo jiný...... ale proto nemusíš na MRK.

Se stanovama jdi do prdele! Až tady vyřešíš, že cca polovina MO dle stanov hospodaří samostatně a polovina společně, ale téměř fšici mají k dispozici společné povolenky, tak tady piš o stanovách!!!!!!! Stanovy jsou formalita, kterou používá ten, kdo má moc, stejně jak používali bolševickou legislativu LM a VB. Prober se.

NTajo - Profil | Čt 7.5.2020 9:55:28

statik >> wulf si dobírá vlčici a pro jistotu tam dá i smajlíka a přece se najde jeden co nelení a kopíruje stanovy a poučuje ..... och bože

NHonza7 - Profil | Út 5.5.2020 7:57:38

Mrknato >> Ahoj Pavle, jak tě znám, tak asi nebudeš se mnou souhlasit co teď napíšu.
1) vyrábět průmyslovou formu se momentálně nedá a věřím, že ani v blízké budoucnosti ani nebude - 3d tiskárna to nedokáže a z pohledu laboratorního by to bylo finančně neúnosné a k tomu by s to největší pravděpodobností neprospělo ani z pohledu zdravotního - vyrábět identické jedince.
2) pokud máš na mysli odchov ve velkém ( podle tebe průmyslová výroba ), tak ten nese celou řadu nevýhod, které ti tady už několikrát popsal potočák 62. Pozměněné chování ryby, čím déle je odchovávána v odlišných podmínkách než přírodních - tím hůře se aklimatizuje po vysazení do našich toků. Je snadným úlovkem predátorů. Hlavní problém odchovu ryb ve velkém je především v riziku šíření nejrůznějších nemocí, protože čím větší je snaha mít zisk, tím více se zapomíná na čistotu a minimální životní podmínky z pohledu ryby jako jedince. To pak vede k šíření primárních i sekundárních onemocnění. Takto získání jedinci, kteří putují do našich vod jsou několikrát přeléčeni takovýma "sračkama", které by jsi si určitě nedal k obědu, to už nemluvím vůbec o udržení původního genetického materiálu našich druhů ryb.
3) V případě, že jde pouze o kus žvance na talíři, tak cesta přes vybetonované nádrže, kde budou ryby z velkochovu plavat v takovém počtu, že se dá chytat na prázdný háček je taky cesta, ale to já rozhodně bych rybařinou nenazval ( osobně to vidím jako chodit střílet slony do ZOO a pak se bušit do hrudi jaký jsem lovec ).

Nsindeji3 - Profil | Út 5.5.2020 0:13:00

Mrknato >> Ty se bavíš o finanční udržitelnosti, vnitřní struktuře svazu. My se bavíme o ochraně přírody = jeden ze smyslů existence svazu. Pokud by svaz rezignoval na přírodní pstruhy, tak ať ty řeky radši odevzdá, jeho činnost tam pozbývá smyslu. Když bude chtít bejt jó udržitelný, tak ty průmyslové PO, PD může sypat do rybníků. Zajeď se podívat např. do Kudowy Zdrój, kde za pár złotych jde pořídit sportovní rybolov - na těch jejich bazéncích před restaurací si na kukuřici na splávek můžeš ulovit totožnou rybu, které se u nás dávají do řek a ještě ti jí usmažej (a krom toho tam jsou kapři a jeseteři). Kdyby to bylo ztrátový, tak by to tam neměl každej druhej. Akorát mě to vůbec nepřijde podobný tomu, co provozuju u vody já.

Npetrikveprik - Profil | Út 28.4.2020 11:22:09

hanyking >> je to PO.
Na podobné potoku (tekoucím do PL) jsem jako kluk chytával taky. Tam právě nebyly nasazene ryby nikde, moc se o to ani tenkrát nikdo nestaral což bylo jen ku prospěchu věci. Byl to malinký potok kde se objevoval i lipan, okoun......vše původní rybky. Tomu že se tam objevil potočák bych se tak moc nedivil zase když je to přítok odry jak píšeš. A že v PL nepřežije ani plotice..? To je fakt blbost.

NMrTom - Profil | St 22.4.2020 7:46:23

potočák 62 >> s tím, že kapr se nevytírá, nesouhlasím. Známej má rybníček, kde každý rok vypomáhám s výlovem. A každý rok je tam spousta kapříků cca 5 cm. A je vidět, že dorůstají. Zas tak černě bych toto neviděl. PS: začal před cca pár lety, že si z jarních výlovů koupil kapříky "na dokrmení".

NAttta_vlastimil_vasi - Profil | Út 21.4.2020 13:10:17

sindeji3 >> Je to tak, proto se vůbec divím že z takového lovu má někdo vůbec radost či požitek. A uplně nejvíc mě na tom sere že se z tohoto stylu lovu stává týdenní trend po zahájení a tak nějak to už všichni berou jako standard a pomalu o tom píšou ódy jak skvěle zachytali. Ať jde celý svaz s granulákama doprdele i s celým jejich argumentem ohledně zarybňovacích plánů....Jak psal kolega to raději ať nesadí nic a aspoň si nějaký ten vydrancovaný kus zničené řeky odpočine při zahájení od honičů bezploutváků.....

Nsliver - Profil | Po 20.4.2020 8:41:22

No, takže když se vrátíme k původní otázce, tak ten PO na fotce nevykazuje a ani nemůže vykazovat žádné druhové znaky PD. To, že děláme z divokých ryb brojlery je smutné, ale to, že mají nějakou dobu po vysazení podobné chování neznamená , že jsou zkřížení.

NSpecialista - Profil | Po 20.4.2020 7:49:16

Jinak je to jak píše potočák 62, umělým chovem se mění schopnost přežít. Vždyť jsme to viděli všichni 50x v přírodopisných dokumentech. Záchranné stanice, zachráněný mladý orel, sova, lev.. apod. ,, Nemůžeme ho vypustit zpět do přírody, nepřežil by, neumí to a ono, už se to nenaučí... '' Dnes dorůstající jedince učí lovit jejich přirozenou potravu napodobováním situací, které čekají jedince po vypuštění a zvyšují tím šanci na jejich comeback.
Ano, je to u pstruha trochu jiné, individuální přístup neaplikovatelný, ale principiálně totožné. Nárůst počtu divokého PO v tocích jde jen skrze vysazovaní plůdku do patřičných míst. Samozřejmě i přes větší smrtnost.
Měl jsem možnost zachytat si na sádkách PD. I někteří jiní lidé.. Šel jsem na nádrž s největšími kusy a zkoušel třpytky. Jeden jediný záběr.. Ostatní si zachytali více na piškot, žížalu..

NSoulfish - Profil | Ne 19.4.2020 23:58:16

Honza7 >> Efekt malého počtu matečných ryb, ještě k tomu příbuzných - ztratíš rozmanitost (minimálně se hodně zmenší), všechno potomstvo si bude podobnější. Ztráta genetické rozmanitosti = ztráta schopnosti populace v dalších generacích reagovat na změnu podmínek. Pokud by měly matečný ryby nějakej problémovej gen v heterozygotním stavu, tak takovýma kombinacema bys navíc podpořil vznik mnohem většího množství "chcípáčků a mrzáčků", než kolik by vycházelo přirozeně.

NHonza7 - Profil | Ne 19.4.2020 23:16:29

potočák 62 >> Ahoj, v zajetí by nemělo docházet při dostatečném počtu matečných ryb k genetickým změnám při umělém výtěru. Takto získání mladí jedinci ze stejného výtěru, odchovaní v přírodě, či uměle, budou mít stejný genetický kód po celý svůj život , ale pozměněný vzorec chování, který získají na základě toho v jakém prostředí byli odchováváni od plůdku.
Je otázkou z pohledu genů, jak umělý výtěr bude ovlivněn malým počtem matečných ryb, kdy generační ryba bude z drtivé většiny geneticky příbuzná?

Npotočák 62 - Profil | Ne 19.4.2020 22:15:17

ledzep >> Potočák mění zbarvení během krátké doby a i třeba podle výtěru. Stačí,když nalovíš k umělému výtěru generační PO,kteří jsou pěkně vybarvení a po umístění na líhni v nádrži jsou za jeden-dva dny vybledlí. Na druhou stranu je to jiné s tečkami. Tečky jsou u PO jako otisky prstů u člověka a žádný PO nemá stejné tečky.Ovšem každá populace původního nebo málo překříženého PO má podobně uspořádané tečky a tím se liší od jiné populace z jiného povodí. Petrův Zdar

Nsliver - Profil | Ne 19.4.2020 15:17:47

Jarda Š. >> potočák a duhák nejde zkřížit. Jaké znaky má po duhákovi ? Asi špatně vidím.

NMarcel - Profil | Ne 19.4.2020 7:41:16

hanyking >> ja taky občas jedu do Polska na ryby, ryby teda neberu (resp.cca 5ks ročně tesco dravce) ale píšou, ze lipana si nesmím vzít a potocaka +35cm 20 Ks rok; na jiném PZW žádnou rybu celý rok, takže to bude revír od revíru.

Podle fotky to vypadá na křížence, ale foto není úplně průkazné.

Nofish: kolikrát si byl v Polsku zachytat na pstruhové vodě? Občas k nám jezdí chytat Italové, Španělé, vím o jednom z Nového Zélandu, přijeli určitě proto, že u nich to stojí zaprd. Jinak to být nemůže...

NSpecialista - Profil | So 9.5.2020 10:06:20

statik >> tak nejvíce Arnoldů je vždy za klávesnicí...

Nstatik - Profil | Čt 7.5.2020 20:06:59

Mrknato >> jsem rád že sis přečetl to co si myslím o mnohých z vás a zjevně ty i ten soudruh z Ostravy k nim patříte.

NFockeWulf - Profil | Čt 7.5.2020 16:06:30

Mrknato >> Vypadá tak:), starý bolševik, usíná se stanovami a zjevně mu chybí uliční výbor.

NSpecialista - Profil | Čt 7.5.2020 10:15:53

To musí mít MM radost, jak se Mrk vyvíjí.. Diskuse co diskuze. Ne že bych k tomu někdy nepřispěl..
Viděli jste někdy srát hrochy? Tlačí a krátký ocásek rychle kmitá a ty sračky stříkají všude okolo... Víc hrochů, než tady, jsem neviděl ani na National Geographic

Nstatik - Profil | Čt 7.5.2020 9:10:10

FockeWulf >> já Ti píšu jen to, že v tom Tvém příspěvku tam píšeš něco o základních znalostech o ČRS, já jen že nikde není ani zmínka o tom,že by člen měl vědět kolik členů svaz má,, proto jsem tady dal výcuc stanov co má člen za práva a povinnosti, nic víc nic míň, a to že jste to tady zasrali těmi vznešenými plky ,to je pravda. Já jsem tady nepsal nic kromě reakce na Tebe a ten Tvůj příspěvek,tak neoxyduj . Reagoval jsem jen na to co jsi napsal a jestli se chceš nechat vyloučit ,tak to udělej , o jednoho chytráka bude alespoň míň.
Vlčice >> Odejmou Ti členství, protože nemáš základní znalosti o ČRS. Každý rybář je povinný sledovat jak si stojí SVAZ:)
To jako fakt nevíš, kolik je registrovaných rybářů? Víc je už jen fotbalistů.

NFockeWulf - Profil | Čt 7.5.2020 8:03:30

statik >> Tak nevím, kdo je tu mimo mísu, O čem tu píšeš? Co je tu v té diskuzi někomu po stanovách ČRS? Pokud myslíš aplikaci paragrafu f, navrhni mé vyloučení, vypadá to, že to v tvém případě nebude poprvé, kdy neumíš odlišit obsah od formy. Mimo prostor a čas jseš ty. Čus

Npotočák 62 - Profil | St 6.5.2020 21:58:15

Mrknato >> I když PS revíry značně svou délkou převyšují MP a pokud´ započítáš i chovné,tak představují značnou část délky toků v ČR.Tak PS povolenku když započítáš jak územní,tak celosvazové si ročně zakoupí pouze kolem 13 000 rybářů. Tak nevidím důvod,proč by měl svaz svých hospodařením PS vody likvidovat. To at´ ho raději stát z těchto vod vykopne. Petrův Zdar

NMrknato - Profil | St 6.5.2020 7:03:34

Honza7 >> Ahoj, líbí nelíbí, je to tvůj názor. Já chovu ryb nerozumím, jsem jen poučený laik. Vycházím z toho, že např. známý Vackův chov pstruhů v Nedošíně funguje od r.1862 a funguje i v betonových sádkách, jako tomu je v současnosti, při jeho "průmyslové výrobě". Řeka Loučná byla od r.1862 zásobena rybami z tohoto chovu. Od r. 1882 to byli duháci z Kalifornie, od r.1948 pstruzi obecní z Dánska, a řeka byla do 90 let minulého století tedy po cca 130 let velmi slušně zarybněna, i když o čistě původní druhy nešlo a nebyl zde provozován chov v zaprahovaných vlásečnicích.... O původních liniích si můžeme tedy jen nechat zdát. Po II. válce se dováželo cca 50% plůdku ze zahraničí a fungovalo to.....

Podle mě jsou na vině :
1) MO bez generaček, které se naučili drancovat revíry a odchycené ryby uživateli přeprodávat (finanční perpetum mobile)
2) Odstavení uživatele revírů od možnosti hospodařit, nahrazení "lidovými komisaři, schůzemi" v MO a rezignace státu (RO) na dohled nad hospodařením
3) ČOV a MVE
4) klimatické změny a malé průtoky
5) Nesmyslné míry (27cm u PO a 40cm u lipana)
6) Pepíci a závodníci s CS a CR povolenkou
7) Rada ČRS, MO kteří se montují do hospodaření stanovováním a nátlakem na nesmyslné BP a změny vyhlášky, čímž eliminují držitele dekretu a pak se těžko divit, že revíry nemají "svého pána"....... a všeci kradnů, jak řekl pan premiér.

NMrknato - Profil | Čt 30.4.2020 7:37:54

potočák 62 >> Nazdar velký experimentátore.
Máš tu velké portfólio naslouchatelů, ale byl jsi se podívat mimo tvé utajené zdrojowe podivné revíry? U nás namátkou Žejbro, Novohradka, Doubrava a přibývá dalších, které postrádají environmentální zdroje pro vývoj a přežití většiny nám doposud známých životních forem.
Tebou zdivočelý PO vysazený do takových vod zakrátko vyměkne a zkrotne, než chcípne, díky ČOV nebo si ho ve vegetativním stavu posbírá chatař, vydra, nebo volavka.....
Bohužel pokud uživatel revíru nechce vrátit dekret, musí vysazovat to, co přiláká, byť jen tuctové rybáře a umožní pokračování VRP. Echt rybáři už dávno jezdí do cizozemí, na soukromáky a tady do nedávna jen pindali......
Dnes, víc než kdy předtím by měl hospodařit pouze uživatel, bez voražených a drzých MO, které díky "některým činnostem" vysávají finace a přepouští je do svých soukromáků a na neúčelný chov, z pohledu společné rybařiny. Tak to vidím já......

NHonza7 - Profil | Út 21.4.2020 21:40:35

potočák 62 >> Ahoj, děkuji moc za pěkné fotky. Z mého pohledu dědí potomek geny po svých rodičích a žádný další gen časem nezískají ( genetická výbava za přírodních podmínek je neměnná ) - pokud vynecháme nějakou tvůrčí činnost člověka v genetické laboratoři. Proto lze dohledat v rámci genetiky nejen stejné živočišné druhy na základě nějakých biologických ostatků, ale i rodiče sourozence atd.
To co uvádíš jako genetickou změnu je podle mě forma určitého chování každého jedince, které získá už za mlada.
Už naší předkové měli pořekadlo, že starého psa novým kouskům nenaučíš. Ryba, která vyroste v jiném prostředí se velmi těžko aklimatizuje na nové prostředí.
Kolega co dělá hlavatky mi říkal jak dlouho to trvalo, než se mu dařilo vytřené odchovávat hlavatky s nějakou slušnou úspěšností.
Úspěšnost narůstala s každou novou generací jim odchovaných matečných ryb.

NMartin M. - Profil | Po 20.4.2020 23:23:00

Honza7 >> pokud to zprumerujes za delsi obdobi, tak to musi konvergovat ke dvojce i u hmyzu, nelze jinak.
Pri vyssim cisle to pouze znamena, ze populace daneho zivocicha jeste nedosahla sveho maxima v danem prostredi. Jakmile jej dosahne, zastavi se na dvojce, pripadne zasahne nejaky vnejsi vliv (choroby, rozmnozi se jejich predatori, dojde potrava...) a muze to pak byt nejakou dobu i mene nez 2, ale dlouhodobe se to bude ke dvojce cim dal vice priblizovat. Vyssi nez dvojku muze mit zivocich, ktereho je historicky nejvice co ho kdy bylo a stale jej pribyva (clovek), ale i to se ustali, nebo budou ruzne vlny...

Nsliver - Profil | Po 20.4.2020 9:17:00

Jo, a ještě sem se někde dozvěděl, že ty okousané ploutve většinou nejsou okousané, ale je to nějaká bakteriální nákaza, která způsobuje rozpad ploutví a možná ju ty vysazené ryby můžou přenést do revíru. Takže další chuťovka.. Prý se vyskytuje v chovech se špatnou hygienou a takové ryby sou levnější, takže hrrr na ně.

NMarcel - Profil | Ne 19.4.2020 18:14:41

nofish >> tak at se sype duhak a siven na maso. Ja to vim, ze je problem odchovat PO a Li, tak proc je potom nehajime? Myslim ze vsichni jsme na SM poznali, kdyz se hajil Li. Ano, par blbu se naslo co je vzali, ale poznat to slo.

Nnofish - Profil | Ne 19.4.2020 18:02:45

Marcel >> Když je nebudou do vody sypat, nebudou se chytat a ti lidi si je neodnesou. V tom je ten problém. Neodnesou, nevezmou povolenku. Nemáš peníze. Se pstruhem je podle mě největší problém s vodou, pokud jde o přirozený odchov v potocích. U ostroretky, parmy, jesena, ale i dalších ryb na MP je problém jen ve finančním ohodnocení těch ryb a preferování kapra.
Ty teorie o tom že za pár korun odneseš ryby v rámci desetitisíců a přepočty na metráky na povolenku jsou už moc ohrané, to nějak neřeším, stejně tak nějaké ceny těch ryb.
Přírodní ryba je problém, nějaké snahy jsou, ale podívej se na okolní vlivy, vše jde proti tomu.
Jinak samozřejmě že se pstruh chovaný uměle chová a vypadá jinak. Pro inspiraci se klidně mrkni na youtube. Tam jde o chov, potřebuješ vydělat, krmíš, prodáš. Některé granule měly v laboratoři krmný koeficient i pod 1, takže z kila granulí víc jak kilo přírůstku. Nikdy ta ryba nebude vypadat jako ta co roste pomalu v potoce a postupem času sejde do řeky - přírodní "chov".

NMarcel - Profil | Ne 19.4.2020 17:51:46

nofish >> my si asi nerozumime. Ja nesrovnavam moznosti, to nejde. Ja srovnavam pristup, Obecne je spatne, ze u nas muzes za mrzky peniz odnest hromady ryb, ktere potom horko tezko nekde delas, protoze ty podminky u nas nesjou. At si lidi odnesou duhaky, siveny, kapry a ja nevim co se sadi na maso, ale hajit by se meli celorocne lipani, potocaci, ostre, parmy apod. s prihledutim na mistni podminky. Nebude to mit smysl, pokud budu do vody sypat taliany, kolowraty a ruzne krizence PO, kteri budou kur.vit puvodni genofond.
Jak je to s finacema, tusim, ale to je proste dlouhodoby trabl CRS...

Na Ostravici 4 ks PO, z toho jeden natural, krasna "nase" ryba, zbytek PO brojler, zeshora jak duhak, dole par cervenych tecek a ocas ala duhak. Lapeno na useku asi 50m... nenabity fotak od podzimu, jinak bych je cvaknul. Vse zpet, ten beskydsky PO mel i jinou stavbu tela, takovou normalni, ti brojleri spis ala duhak. Ale to muze byt odchovem nekde v nadrzi, ze maji takovou nadvahu :)

NLuigi_Lasagne old - Profil | Ne 19.4.2020 16:32:54

FockeWulf >> před pár lety jsme tyto větší pstruhy chytali na jaře na Moravici v Podhradí. Dle informací místní RS to byli čerstvě vysazení pstruzi ze Slovenska.

Nsliver - Profil | Ne 19.4.2020 14:55:33

hanyking >> agregát žádné malé ryby nesejme.

Nnofish - Profil | Ne 19.4.2020 12:08:35

Marcel >> Tak hlavně mě, osobně, dojala nejvíce teorie o tom, jak svaz za své prostředky bude budovat rybí přechody a podobně. Lesy ničí stát, pole, louky, ničí stát, vodní toky ničí stát (ať již prostřednictvím svých podniků, nebo tím, že to dovolí) a ty máš pak na vyschlých potocích odchovat přírodní rybu pro revíry. Ona hromada lidí vůbec netuší, co svaz vlastně může a nemůže a kolik zájmů je nadřazených nějakým rybám, ty zas tolik lidí nezajímají. I ta vydra a kdejaká ještěrka je důležitější, protože se někdo živí provozováním různých nadací a neziskovek.
Jen tak jsem si vzpomněl, jak jeden kolega z povodí psal, jak má na stole žádost, aby "vybetonovali" potok, vyřezali stromy. Důvod? Je tam vysoká tráva, v ní klíšťata a komáři.Takový návrh projde daleko dříve, než cokoli myšleného právě opačným směrem, aby ten potok vypadal, jako potok. Spousta lidí si nevšímá, jak rok od roku mizí voda.
Srovnávat se pořád s tím, jak je to jinde, je typicky česká vlastnost, ale chce to myslet až dokonce. A ano, pokud se někomu líbí víc na rybách v Číně, může jezdit tam. Přece nepůjdu někam, kde se mi to nelíbí. A srovnávat se s Polskem je úplná hloupost, podívej se na mapu Polska, kolik je tam vody. Mi to připadá, že se mají trošku lépe. Klidně můžeš zavést různé úseky a režimy hospodaření, jenže smutný fakt je, že musíš vybrat finance na provoz svazu a tak se holt jde tímto směrem. Stejně tak jako je to s kaprem u MP vod.

NMarcel - Profil | Ne 19.4.2020 11:34:07

Honza, rybomil: přesně, my chytame všude možně z mnoha důvodu a stejně tak je to i a naopak. Takze kdyz někdo zmínil Polsko neznamená to, ze to je ráj, jak to rad nofish ironicky predhazuje a následně tam lidi posila s dovětkem, ze nemusí chytat tady. Pravda je, ze alespoň omezují odnaseni ryb, které jsou “původní” v daných revirech
Obecně je problém s vodou, to bude zásadní faktor s našim PO. Víme to všichni, takže opravdu smekám před těmi, co se snaží PO dělat.

Nnofish - Profil | Ne 19.4.2020 5:58:05

hanyking >> v polsku je všechno krásnější, růžovější, sluníčkovější, rybovější. Ale poláci zas jezdí na ryby k nám.
Ale ty jsi právě napsal největší hloupost týdne. Byl bych pro, aby svaz za ušetřené peníze přispěl i k budování dálniční sítě a na důchody.
A až bude celý úsek CHaP, za prvé to rovnou můžeš zavřít, na co chytat ryby a za druhé nebudeš mít peníze z povolnek, protože se jich prodá radikálně méně a to i mezi těmi tzv. CHaP protože pro ně bude za pětinásobek.

Nsindeji3 - Profil | Ne 19.4.2020 0:05:41

sliver >> No jsou to takový náznaky, který neplatěj vždycky, kolikrát jsem dva dny vysazený "potočáky" na první ránu nepoznal, ani nebrali nějak extra důvěřivě, až po ulovení a vykuchání. Pro srovnání přírodní pstruh ze stejnýho místa má úplně oranžový maso a je o dost hubenější, má plné neodrbané ploutve.. takový zdravější, kdežto vysazení měli světlý maso, k nerozeznání od duháka a ploutve menší, okousaný, roztřepený. Ovšem když se vysadili ti velcí, tak brali takhle důvěřivě jen prvních 14 dní a když někde nějaký zůstal, tak byl oříšek ho přemluvit.

Nhering - Profil | So 18.4.2020 16:35:31

Já bych to zařadil jako průmyslová ryba.Jak je to pokřížený si z fotky netroufnu hádat.