Staré zapomenuté tůně, rybaření a život v nich

Kategorie: Všeobecné
Není to moc daleko, jen kousek od místa, kde bydlím. V krásné přírodě, asi 40 km od mého domova se nachází v lesích dvě staré tůně. Začal jsem sem znovu po deseti letech jezdit se odreagovat a chytat ryby na plavanou. Za tu dobu se tu nic nezměnilo. Břehy jsou zarostlé rákosím a různými druhy vodních rostlin, ve kterých se ukrývá spoustu druhů živočichů, a to jak vodního ptactva, tak také různí obojživelníci a hmyz. Z vodního ptactva tu lze pozorovat kachny divoké březňačky, lysky černé, volavky popelavé a hodně dalších druhů ptactva hnízdícího v rákosí a v torzech spadlých starých stromů. Ty se tu hojně vyskytují i pod hladinou vody. Kolem břehů se rozléhá orchestr skokanů zelených, kteří neúnavně pějí svou píseň. Narazil jsem zde i na čolky a různé druhy vážek, dokonce i na užovky, které krásně plavou po hladině vody, když hledají potravu.


Jedna z tůní schovaná v lese

Právě sem chodím velice rád lovit ryby. Jsou tu krásní líni, kapři, karasi a perlíni. Jak už jsem zmínil, jezdím sem lovit pouze na plavanou nebo na polotěžko. Pruty používám matchové s vrhací zátěží 10-30 g v délce 4 m. K tomu menší navijáčky s vlascem o průměru 0,18 mm a 0,20 mm a průběžné splávky do 4 g. Velmi dobře se mi zde jako nástraha osvědčili masní červi, hnojáci, rousnice a kukuřička Bonduelle. Dlouho mi sice trvalo, než jsem se prochytal k větším rybám, ale díky vám kolegům zde na MRKu, kteří mi poradili co a jak, jsem se zbavil záběrů malých línů a kaprů.

Za to vám všem, kdo jste mi tady radili a pomohli mi, moc děkuji. Vašich rad si cením a vážím. Teď si užívám lov větších kousků, ale samozřejmě i tak občas ulovím i ty menší. Chytil jsem tu však svého největšího lína - 38 cm.



Je tu ještě druhá tůně. Takový malý rybník. Má také své kouzlo. Fauna a flóra jsou tu prakticky stejné jako u té první. Liší se ve dvou věcech - prvním rozdílem je, že tady je možné chytat na těžko nebo na feeder; druhým je to, že jsou zde krásní okouni a cejni.

Když sednu k rybám tady u této vody, chytám na dva pruty. Na jeden chytám plavanou a na druhý na těžko se dvěma návazci. Osvědčilo se mi dát na spodní háček jako nástrahu rohlíkové boilie o průměru 14 mm a na druhý háček rousnice. Cejni se pak mohou zbláznit. S prutem na těžko házím téměř až ke druhému břehu do takové zátoky. Na obou vodách používám jako návnadu směs od StarFish Carp, kterou míchám s vařenou pšenicí nebo konopným semínkem, případně řepkovým semínkem. Do této směsi přidávám kukuřičný šrot a konzervovanou kukuřici Bonduelle a směs zalívám vlastnoručně vyrobeným dipem s příchutí česnek chilli. Někdy tak chytám na oba pruty.


Na obou dvou vodách je velké množství krásných ryb a pokaždé se těším, až zde opět usednu a strávím tu spoustu krásných chvil a zažiju hromadu krásných zážitků v tak krásném prostředí. Myslím, že každý máme takové své místo, kam se chodíme odreagovat a přijít na jiné myšlenky, a já se s vámi chtěl podělit o to své.


Přeji všem kolegům zde na MRKu mnoho krásných chvil strávených u vody, mnoho krásných zážitků a hodně radosti i z tak mála, jako je i jen čas strávený u vody bez záběru. Jak řek Jan Werich: čas strávený na rybách se do života nepočítá.
 
Jurek - 14.7.2020

Diskuse k miničlánku

vlaboc - Profil | Ne 19.9.2021 12:47:14

a pěkný článek na krásné téma. Já jsem si takhle objel letos 8 rybníků po všech možných lesích, vsexhno svazovka a byl jsem překvapený, jak krásné tam je. Jen to není pro "vostrý kapráře" ale spíš pro nás ležérní plavačkáře, co mají radost z krásně vybarvené plotice, perlína nebo z kapřího juniora, který stavbou těla ukazuje budoucnost.

vokounek - Profil | Ne 10.1.2021 8:32:15

Zabudnuté podceňované miesta kde celý deň nikoho nestretneš majú svoje čaro narozdiel od vyšlapaných top flekov

Attila - Profil | Čt 19.11.2020 15:03:37

Já rybu vůbec neberu do ruky , leží v podběráku ,háček vyndám a ryba jde zpět . Největší trapárna až úchylárna je to pózování . Rybu nedávám ani mimo podběrák to leda že se sama vymrskne mimo .

Mautin - Profil | Pá 6.11.2020 20:17:59

mascha >> Chceš jako cenzuru? Mazat "suchý" ryby a mít tu jen mokrý? :D Buď rád, že to tu je co nejvíc realistický.

mascha - Profil | Po 12.10.2020 14:40:38

Dědek >> je mi buřt, jen jsem si myslel, že se na Mrku snaží Martin o trochu jinej prezentační standard a tyhle ryby prostě jsou vyfocený na ouvej. A že trocha dobře mířený připomínky nikoho nezabila.

Dědek - Profil | Pá 9.10.2020 13:45:13

mascha >> Kdyby si toho kluka znal, tak nic z toho co jsi napsal, nenapíšeš.

Martin M. - Profil | Pá 9.10.2020 13:05:39

mascha >> nepripadne mi to nic tak hrozneho, ani abych vubec vyslovil nejake podezreni, ze se rybam ublizovalo. Ale podle mne ten dacan jezdi k vode autem, zere maso a je mozna je i hetero.

mascha - Profil | Pá 9.10.2020 12:38:15

Martin M. >> Já , když vyndám rybu z vody, tak je mokrá. Ten kapr je echt oschlej, lín o něco míň, ale taky. Takhle nevypadá ryba vyndaná z podběráku a položená na trávu. S tou někdo brutálně pózoval nebo dělal nevimco.

Martin M. - Profil | St 7.10.2020 18:52:53

mascha >> takto vypada normalni ryba po vyloveni a polozeni do travy, kdyz ji kvuli foceni nepolejes vodou.

mascha - Profil | Út 4.8.2020 15:18:15

Paráda fotky voschlejch ryb, jen tak dál :-D

Pěn_a - Profil | St 15.7.2020 12:47:33

Moc pěkné místo. Taky jich pár znám. Ale jezdím tam hlavně kvůli klidu, který tam panuje a pěkná ryba je už jenom takový benefit. Zatím se ještě dají najít, ale rychle jich ubývá .....