Je někde svazovoda voda bez kapř?

Asi scifi otázka...ale už by bylo na čase vyjít do ulic a zaprotestovat si a zakázat cpát všude slizkékho kapř, jsou určitě mezi náma rybáři kteří by přivítali velké nádrže,rybníky,tůně ,pstruhové potoky a řeky bez všudypřítomné ryby domácí.
Autor diskuse: u x a - Profil , 17.11.2019 všeobecné - RŘ, MO, svazy

kterou rybou by jste chtěli nahradit kapř??

A) štice4%

B) candát28%

C) struh4%

D) lín41%

E) plotice3%

F) mník1%

G) cejn4%

H) karas1%

I) parma7%

J) ostatní6%

Od 17.11.2019 hlasovalo 137 čtenářů.

Iza - Profil | Po 18.11.2019 18:16:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

karlak >> Ukaž mi vodu, kde je přemnožený sumec? Teď se nebavím o tom, že má nějaká organizace výjimku a provozuje lov 24h. Účelem je to, aby tam bivákáři mohli být rozvalení více dní v kuse a už nikdo neřeší, že výjimka na revíru je z důvodu "přemnožení sumce" a oni mají ve vodě koulíz.
Dobře ty, oni dravci se živí rybkami...čím se živí plůdek a ty malé rybky? Která ryba nejvíce ničí přirozenou potravu potravních rybek? Která ryba nejčastěji snižuje průhlednost vody a s tím efektivitu fotosyntézy ve vodě?
V našich vodách je jediná přemnožená ryba. No a tou je ještě navíc chráněný kapr.

Iza - Profil | Po 18.11.2019 15:48:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tlak na dravce je velikej o tom žádná, ale vraťme se k tématu kapr. Jak psal bratr uxy, proč je tato ryba, která je jednoduše vypěstovatelná a dosazovaná až v neúměrném množství, navíc chráněna? Proč jsou organizace, kde se můžu vzít dva kusy dravce každý den v roce a kaprů jen jednoho za den a navíc třeba jen 30ks za rok? Na kapra je taky takový tlak jako na dravce?
Další věcí, která mluví v neprospěch dravců jsou omatlávači a egohoniči v počtech ulovených mikrorybek s nálepkou dravce. Pak má dravec vyrůst....a když vyroste, kdo pustí mírového dravce?
Cestou by bylo kapra přestat zbytečně chránit a ochranu zaměřit na jiné druhy ryb a né na nejpřemnoženější rybu v ČR.

u x a - Profil | Ne 17.11.2019 16:16:09

tak třeba, proč nemá štika právo žít v pstruhové vodě a kapř tam má dokonce míru a počet ponechaných kusů,když to vezmu do důsledku tak štika historicky do našich vod patří ale kapř nikoliv,a takovej kapř ve pstruhovce je velký potravní konkurent pro struha..

fotojakes - Profil | Ne 24.11.2019 20:53:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

1Mara >> a víš o tom, že se u nás rapidně zkrouhlo vysazování kaprů do Labe?

Víš o tom, že se výbor ÚS rozhodl na popud HO nadále nevysazovat kapry nad plán, aby se utratili peníze jak tomu bylo v předešlých letech?

Víš o tom, že se už nebudou vysazovat ty generační štiky po výtěru, na které si někteří stěžovali?

Víš o tom, že ty úspory na kaprech (a mnoha dalších věcech) se dělají zejména proto, aby ÚS skončil s velkým přebytkem hospodaření a díky tomu se mohlo do fondu nákupu revírů napumpovat maximum prostředků?

Víš o tom, že náš ÚS má na podporu chovů vedlejších druhů ryb nastaveny pro MO ceny, které jsou na úrovni maloobchodního prodeje na běžném trhu? Třeba za potočáka máme myslím nejvyšší cenu v ČRS, která je dvojnásobná oproti cenám v jiných ÚS.

Nebo ti stačí povídat vždy jen o tom špatném?

Vaše i naše revíry mají velkou výhodu, máme většinu vod pod jedním číslem revíru a ZP je jako celkový pro všechny tyto vody, takže tam je obrovský prostor pro to na jednotlivých vodách hospodařit dle jejich charakteru. Jasně, těm "kaprodromům" pro masu rybářů se asi nevyhneme, ale některé vody lze vyčlenit třeba pro lína, nebo dravce. Já to tady praktikuji po celou dobu co jsem hospodář a po pěti letech už jsou výsledky. Já vím, že někdo je na porovnání výlovku háklivý, ale pokud se nebude dělat nějaký odborný monitoring jako vodárenských přehradách, tak jiné porovnání není.

Revíry o které se starám patří k těm středně velkým, cca 200 ha (dohromady asi 30 nádrží) a přesto jsou u candáta, štiky i toho bláznivého kapra mezi prvními 10-20 revíry v rámci ČRS vedle revírů jako jsou lipno, orlík, nechranice (štik se u nás nachytá víc jak na nechranicích). U toho lína byl výlovek lína na Bílině 6 za minulý rok dokonce nejvyšší v rámci celého ČRS.

Víš co je na tom všem nejdůležitější, nenechám si do toho kecat nikým jen proto, že ten či onen preferuje tu, či onu vodu... A že těch snah jak členy, tak funkcionáři abych tohle nasadil tam a tohle sem bylo hlavně ze začátku dost.Tím neříkám, že do toho hospodaření nezohledním pokud má někdo racionální postřeh či připomínku, nemůže vědět vše, když na ryby moc nechodím :-)

retrívr - Profil | Čt 21.11.2019 20:45:11

hraji >> Moc se mi líbí honba na nepůvodní druhy. Větší honba by měla být na zcela nesmyslné zarybňovací plány, které nejvíc škodí a vše narušují. To ale víme ve většině všichni.

u x a - Profil | Po 18.11.2019 0:04:38

F16 >> pokud budou ve svazu sedět lidi zaslepeni kapř tak se opravdu nic nezmění,nejhorší na tom je že jsem myslel až starý kreatury co sedí ve vedení vymřou že se něco změní ,ale nemění se nic naopak se to ještě zhoršuje,všímám se teď jednoho nešvaru a to že kaprařině se i dnes věnují i hodně mladý rybáří což jen vypovídá o dněšní mládeži a být online na internetu ,ležet v bivi a přitom chytat:-(

1Mara - Profil | Ne 24.11.2019 11:06:21

kakr >> No už to taky není takový, jako hlaváč je, ale už na něm rostou pěkný ryby jako okoun, candát a podobně, už se to i projevuje a teď dokonce naše US konečně začala i okouna vysazovat do spodního Labe .-)

PanTloušť - Profil | Ne 17.11.2019 17:42:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Znám pár úseků na některých tocích, kde se s kaprem nesetkáte. Problém je že s dalšíma druhama to tam taky není nijak veselý. Mimochodem jestli chcete protestovat, znám lepší témata než kapr. I když bral bych kdyby se sadilo víc línů, karasů obecných, podouství atd na úkor kapra. Ale to je asi opravdu sci-fi v naší zemi.

alfonz42 - Profil | Ne 17.11.2019 9:49:21

Tady je to 100% bez kapra 😃

cunik.cz - Profil | St 27.11.2019 20:11:01

Hlasoval jsem pro lína. Ne, protože je jich méně než štiky, ale také proto, že lín prostě není sportovně vydatný druh. Štika je problém současnou generaci ryba sportovní, dobrá a pěkná. To samé candát. Ale dost slovíčkaření, udělal bych místo pro všechny ryby. Všechno má ve vodě nějaký smysl. A nemá cenu říkat že hlavně ŠTIKA a hlavně CANDÁT. To skončíme jako kapraři

fotojakes - Profil | Ne 24.11.2019 21:46:13

1Mara >> ty a mnozí další máte zásadní problém a to je MY a ONI, přitom ten svaz jsme my všichni dohromady. Jestli chceš změny tak jdi a udělej je. Neptej se mě jak, má taky nikdo nedal návod, já dělám věci po svém, protože to považuji za správné a smysluplné. Rybářství se tu vývíjí staletí, svaz (spolky) už přes sto let, takže mi nevadí když nebudu u "cíle", ale stačí mi, že jsem udělal co jsem mohl, abych mohl další generaci něco předat. Já vím, že ty a spousty dalších se na mě koukáte skrz prsty kvůli tomu jak věci dělám, ale já se vybouřil zamlada, teď už preferuji tu evoluční cestu ke změnám... A je mi jedno jestli se to někomu líbí, nebo nelíbí, směrodatná je pro mě jen podpora rodiny a tu zatím mám i když to poslední dobou začalo skřípat. Chtěl jsem s funkcí hospodáře v MO seknout, protože ta mi žere absolutně nejvíce času, nakonec jsem se rozhodl pro postupný, ale razantní útlum všech činností co jsem dělal nad rámec povinností. Takže teď budu méně fyzicky pracovat a budu tu práci hlavně rozdělovat.

San - Profil | Ne 24.11.2019 18:53:52

Je třeba se na to podivať politicky, šoudruži.Taková kontrolní otážka. Kteří šoudruži voliči volí šoudruhy kapřnasazovatele? Čo? Nevíte, že. No pšeče šoudruži voliči kaprolovci!!! Vy šmejdi! :-)))

Přemas - Profil | Ne 24.11.2019 14:59:46

PanTloušť >> Poznal jsem mnoho revírů, které byly činností svazu - rybářů zničeny. Jak zničením vodních rostlin vysazenými amury. Tak vysazením nevhodných ryb, jako třeba sumec, tolstolobik, nebo zmíněný kapr. Zmizením rostlin se ryby na mnohých revírech hůře rozmnožují, a potěr se nemá kde ukrýt. První ryba která to odnesla byl lín a okoun. Rybáři do vod mnohde sypou cokoliv, a v množství libovolném. A je jim jedno, co se stane ... třeba, že se díky těmto zásahům, ze svazových vod vytratil přirozený život.

rybomil - Profil | Út 19.11.2019 20:04:52

Co dělat když voda má + 4 - 10°C ( průměr je+ 8°C), revír je mělký, poměrně malý průtok, voda naprosto čistá. MO na ní hospodařící rozhodla, že to pstruhovka, kterou navrhnul ÚS nebude.

Bych tu MO přesunul... nejlíp na rozptylovou loučku.

u x a - Profil | Po 18.11.2019 18:43:59

Iza >> jsem rád že je tu někdo naladěn na stejnou notu jako já,já bych okamžitě kapř vyškrtl z ušlechtilých ryb a misto něj dal okamžitě okouna a lína...zrušil bych mu míru a počet ponechaných kusů ale max 100kg den osoba aby se neřeklo..

F16 - Profil | Ne 17.11.2019 22:46:00

u x a >> díky za lítost.Mám rád všechny ryby.Některé více, některé mám v oblibě méně, ale ty ryby nemůžou za to, co tady způsobil člověk. Ty ryby, včetně kapra opravdu za to nemůžou.Za vším hledej a obviňuj člověka a ne kapra.Má malý mozek a on sám se neumí odstranit.Ale jinak.Byznys nezakážeš a kapr je kšeft.Žádná jiná ryba nemá takový výnos jako kapr.To je prostě fakt.Je nás pár co kupujeme různé ryby a za své je vypouštíme do revírů.Když to udělá každý, třeba desátý, tak to třeba pomůže.Na svaz se spoléhat nelze.A na výkřiky do tmy už vůbec ne...

fotojakes - Profil | So 23.11.2019 11:27:27

kubas. >> poptávka po candatovi násobně převyšuje nabídku a hlavně jeho produkce je nejistá a rok od roku výrazně jiná. Prostě se vždy nepodaří.
I když to vypadá, že svaz vysazuje kapra hodně, jsou to jednotky procent jeho celkové produkce v ČR. Export ryb z ČR je přes 50%, tak je asi jasné čím se řídí trh. Velcí odběratelé kapra si diktují co chtějí k tomu dostat za další druhy a když nedostanou ty, tak nevezmou ani kapra. To jsou prostě skutečnosti trhu s rybou u nás. I když svazy nejsou hlavní odběratelé ryb, tak u menších rybářských firem už také uplatňují tyto podmíněné objednávky.

Denny - Profil | St 20.11.2019 16:22:44

u x a >> To bud rad,ze doma se kapr ji,ne jako tady,kdy nebyt nekolika emigrantu a cernochu,tak tuhle rybu nikdo neji. Oba vime,ze samotny kapr za to nemuze,je to chyba cloveka,doma konkretne svazu,ale ja si myslim,ze kdyby bylo ve vodach dost ostatnich puvodnich druhu,ten kapr by z pohledu rybaru zase tak moc nevadil.Ja byval kaprar a paradoxne prave lov kapru me temer od lovu kapru odradil.Kdyz prijdes natesenej po nekolika mesicich k vode,vis,ze muzes chytat na tri pruty,tak se sakra tesis.Jenze po prvnich minutach lovu,jeden prut zbalis,po dalsich nekolika zbalis I ten druhej. Z pocatecniho nadseni,kdy kazde dve minuty,casto mnohem drive, prichazi zaber od ryb kolem 80 cm a z pohodoveho chytani a odpocinku u vody se stane monotoni chytani sice velmi bojovnych ryb,ale ten pozitek z lovu se strasne rychle vytrati.Korunu tomu dali mistni,kteri me dovezli asi 30 kapru a baffalou,protoze si mysleli,ze je chytam proto,ze mame hlad,tak co nachytali na snury,natazene na sumce, nehazeli zpet ale hodili na dno lode.Faktem je to,ze kapr dokaze totalne zmenit vodu k horsimu,z cisteho jezera se behem nekolika let stal spinavej rybnik.Doma mate jeste sanci to zmenit,ale tady? Muzes lovit celej rok,nema miru,muzes si jich odnest kolik chces,ale co s tou rybou dal kdyz ji temer nikdo nechce? Kaprarina je tady uz nejaky rok na vzestupu,ale prave proto,ze tu rybu nikdo nenji a navic se ani na jidlo nedoporucuje,tak vsichni bez donuceni provozuji chyt a pust.Takze se kapr kazdy rok siri dal a dal,zstavi ho jen sever,tam zname vody bez kapru a donest tam kapra,tak me obesi :-)))

zdevac - Profil | St 20.11.2019 9:29:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

u x a >> Jo, souhlasím. S tebou i kolegy níže. Ale kolik lidí to tak má? Já měl hrouzky a karasy v malém zatopeném lomu na zahradě. Přesto jsme jako kluk toužil po kaprovi. A stejné to má i syn. Máme tu rubník, je v tom směs všeho. A přesto se tam chodí hlavně na kapry a amury. Přijdy, desítku vlasec, zrnko kuku nebo červíka a se splávečkem si mohu chytat celý den, co chci. Jenže co lidi baví? Tohle ne... pořebují vybalit všechny bračny a kufry, složitě laborovat s teplotou vody, teplotou vzduchu, smerem větru a počtem kachen na hladině aby vybrali správnou kouli, musí nastavit pípáky, zkušeným okem proměřit vše a hodit to přesně k protějšímu břehu (je jedno, kde kdo sedí, vždy se háže k protějšímu břehu)... a pak tam 4 hodiny sedí a sedí... pak kapr zabere, rybář se rozkročí, špička ohnutá, on postoj jak u dvoumetrového sumce, lidi okolo ho sledují, kolemjdoucí se zastavují, maminky ukazují dětem... pak vytáhne na břeh 50 kapra, všichni to obdivují... prostě tohle při lovu karasů a hrouzků nezažiješ. Vytáhneš plotici a všichni to mají za naopak za smůlu.

A že je tohle chytání hloupost? Je, ale bohužel tak chytá obrovské množství lidí kteří také nakupují potřebný vercajk. Stačí na swingeru udělat o ozdobný kroužek více a už to lidi mění. Kreativec se dobře vyspí, napíše nový slogan na starý naviják, kterému se dodá další číslo nebo písmenu už do tak sci-fi názvu, a všichni se mají dobře.

A jen na okraj - i já už chodím jen na kapry nebo amury. Důvod je tedy trochu jiný, než jsem popsal, ale souvisí s tím prasokaprem. Hrouzek, lín, plotice... to vše jsou krásné a málo viděné ryby, je mi jich líto si je chytat jen tak pro zábavu nebo je sežrat. Takže k vodě zajdu jednou za čas chytit kapra pro známé, ale ani to už ne. Kapra nemusí a jiných ryb je mi líto. Tak jsem začal jezdit na kole :-) A když mám chuť na ryby, něco si koupím.

petrikveprik - Profil | Ne 17.11.2019 10:08:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

libuna17 >> ano je. Dokonce jsou i pstruhovky kde je v zaryb.planu rovnez kapr..

u x a - Profil | St 27.11.2019 22:02:26

cunik.cz >> přesně je spousta ryb né jen kapř, ale proč sakra je nejvíce chráněna nejrozšířenější ryba,K70 dokonce platí i na struhové vodě..to musel vymýšlet někdo opravdu chytrý..

fotojakes - Profil | Ne 24.11.2019 23:28:18

hering >> Tak jak se chceš hnout z místa, když ti kdo tam jsou tomu podle tebe nerozumí a ti co tomu rozumí nic nepředloží.

Já to beru tak, že to jsou to zvolení lidé i když ani mě se nelíbila forma volby výboru ÚS, ale prostě to je fakt. Jestli jsou nebo nejsou na svém místě je věc svědomí těch, kteří je tam zvolili.

Já sice nejsem odborník na pstruhařinu, ale vidím jak to funguje u nás s těmi pstruhy, což potvrdil i nezávislý průzkum, který jsem si zajistil přes krájský úřad prakticky mimo svaz. Snažím se sbírat znalosti hlavně od lidí jako je Honza Knap a podobní, kteří to hospodaření pojali jinak než bylo dosud běžné a mají výsledky. A i když v odboru těch pstruhařů je málo, věřím, že kdyby se tam dostal smysluplný materiál s argumenty, ukázovými příklady jak to už někde funguje a podobně, nevěřím že by se to shodilo ze stolu. Jen tedy je třeba aby to bylo opravdu komplexní, tedy aby to zahrnovalo i ekonomickou stránku (nasycení pstruhožravých rybářů, prodej povolenek, redistribuci), aby to nebylo nějaké extremní řešení, které by zapříčinilo kolaps financí pstruhových revírů, které už teď jsou hodně napjaté.

Já se na tebe zlobím jen za jednu věc, že nejsi schopen se oprostit od svých osobních antipatií k určité osobě, osobám. Jinak respektuji tvé názory i když některé nesdílím.

teď už jdu spát, zdar

fotojakes - Profil | Ne 24.11.2019 21:11:29

1Mara >> co z toho výčtu je malé gesto? U nás se kapra letos vysadilo oproti loňsku o 7000 ks a 10000 kg méně jak loni a je to nejnižšší zarybnění kaprem za posledních 5 let...

nofish - Profil | So 23.11.2019 22:03:20

MrKos >> zuby nehty nepodstatné? tvl,,, lovit můžeš jenom chovný rybník, nebo odlovovat na revíru, kde je v dekretu uvedeno, že to smíš, a to podle mě není skoro nikde. Uvědomuješ si to?
Nebo uděláš ty tuny candátů a pak je necháš exnout hlady, nebo na kyslíkový deficit?

nofish - Profil | So 23.11.2019 21:52:46

MrKos >> kecáš blbosti, už jsme u toho zas Původně jsi psal o to jak na revíru je moc cejnka, tak se tam udělá candát a sloví se. A on už to není revír, ale chovný rybník, kde chov je věc každé dané MO a toho jak to má spočítané, co se vyplatí.
Uvědomuješ si to?

MrKos - Profil | So 23.11.2019 21:40:02

nofish >> odbočil jsi od bodu dva a bodu tři zpět k bodu jedna a ještě se vytrvale ptáš na věci, které nemůžu vědět, protože nejsem členem toho PS. Ovšem předpokládám, že to na mém snímku aktuálně není revír a že kromě "protizákonné" cedule tam PS skutečně legálně chová nějaké ryby. Opakuji že to předpokládám a že neznám ani historii toho rybníku.
Moc nerozumím tomu směru, kam diskuzi vedeš, protože to v daném okamžiku není podstatné. Ujistěme se navzájem, že můj způsob číslo jedna prostě není možný a tečka.

Způsoby číslo dva a tři už jsme si probrali a když dostatečně nehážu lopatou, tak nejsou přípustné taky.

A je to vyřízené. S určitému názoru mi to stačí.

fotojakes - Profil | So 23.11.2019 14:01:14

u x a >> u produkčních rybářů to je běžné, když se tam podetře candát. Úmrtnost těch ryb je po pobytu v tom kalném lovišti velmi vysoká, takže nemá moc smysl to sbírat, nechá se to odtéct s vodou, česle bývají s roztečí 2-3 cm a tím ta ryba v pohodě projde. Pokud to teče do dalšího rybníka, za rok tam sloví nějaké slušnější, pokud to teče do řeky, jen dobře pro ní

kubas. - Profil | So 23.11.2019 10:30:33

nofish >> Ano, reálně nechce, za ty prachy radši všichni koupí xkrat tolik kapra. Vždycky jde primárně o peníze.

Candatovi by leckde "stačilo" udělat podmínky pro samovyter, nastavit pravidla (ochrany) pro lov...

Tím bych to za sebe uzavřel.

Iza - Profil | Pá 22.11.2019 14:58:45

Dědek >> Parmu ano, ten zbytek je plevel co si nezaslouží pozornost!

Attta_vlastimil_vasi - Profil | Pá 22.11.2019 11:54:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jokinen >> Lži... každá ušetřená koruna jde na nad rámec vysazeného kapra a tím pádem není poptávka po C = není ani nabídka.

Knapík - Profil | Pá 22.11.2019 9:53:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

atislav_fishing >> Attta_vlastimil_vasi - 22.11.2019 9:51:44 >> sakra

fotojakes - Profil | St 20.11.2019 13:23:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jsou, na Mostecku určitě ;-) Na druhou stranu tam skoro nikdo nechodí, je to pár jednotlivců, které baví chytat líny, ale jinak jsou ty revíry skoro bez lidí i když jsou velmi dobře dostupné a rybář má auto u sebe... Čekal jsem, že o ty vody bude větší zájem, když jsem se rozhodl tam minimalizovat kapra ve prospěch lína...

Knapík - Profil | St 20.11.2019 11:36:58

zdevac >> jasný, je obrovský rozdíl zaseknout tutéž rybu nakrátko s jemným a na dálku se silným nářadím.
Pro mě by měl lín 50cm mnohem větší cenu než kapr 80cm, tudíž bych radši toho lína :-)

petrikveprik - Profil | Út 19.11.2019 15:43:15

Marleso >> nedělej ze sebe kapra...

PanTloušť - Profil | Út 19.11.2019 15:09:02

zdevac >> Ehm, jakože protože se sadí kapr a duhák, tak lidi kašlou na všechny ostatní druhy ryb? Nevim, je mi 23 let, moc jsem toho nezažil, ale najít člověka co by se kromě kapra zajímal i o reofilky, natož o jejich ochranu je celkem těžký. Osobně si myslím že větší popularizace a osvěta (nejen rybářské veřejnosti) kolem těchto ryb by jim mohla do budoucna pomoct.

petrikveprik - Profil | Út 19.11.2019 9:21:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nofish >> toť velmi diskutabilní otázka.. když je voda pstruhová, měla by být pstruhová.....to jestli se dostane do zaryb.plánu kapr, je začátek konce každé pstruhové vody. Dnes máme kapra běžně i v pstruhovém potoku a to v poměrně velkém množství!

Až jednou budeš místo pstruhů a lipanů v Moravici na přívlač a muchu tahat kapry tak si na mé slova vzpomeneš.

karlak - Profil | Po 18.11.2019 16:52:09

a proc by to zrovna mel odnest kapr nejvice chytana a odnasena ryba od vody co takhle bolen nebo sumec tech je take vsude dost premnozino a navic se zivi rybkami a prave treba tema co byste chtely mit v te vasi vode a ze vam chybi okoun pstruh parma lin tak se jdete v zime podivat na nezamrzle vody a uvidite jak krasne chutnaji kormoranum a s tim porad az na vyjimky nikdo nic nedela a pri tom jsou to kazdy rok tuny ryb co zmizi diky temto predatorum o vydrach uz ani psat nebudu

milanpindryc - Profil | Ne 17.11.2019 22:47:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

u x a >> jako jo ale pro zacatek by stacilo nevysazovat kapra do rek a prehrad. Rybniky, ktery byly za ucelem jeho chovu postaveny, tak tam at je klidne tuna na m3.

potočák 62 - Profil | Ne 17.11.2019 22:20:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

uxa---to víš že taková voda je.Najdeš tam potočáka,lipana,domorodý duháky.Byl to boj prosadit a kupodivu si to ted´ rybáři pochvalují.Petrův Zdar

1Mara - Profil | Ne 17.11.2019 21:33:40

Anketa je špatně napsaná, já bych chtěl na místo kapř více rybích druhů .-)) Takže dám jen jednu do ankety a zbytek napíšu tady .-) lín, parma, mník, slunka, úhoř, a karase obecného označím .-))

PanTloušť - Profil | Ne 17.11.2019 21:28:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

u x a >> Tak já bych to tak extrémě neviděl. Kapr a duhák ať se klidně sadí dál. V rozumném množství a na rozumná místa, tak aby nedocházelo ke škodě. Nebudu zapírat že si občas nějakého kapříka nebo duháka rád nechytnu.
Osobně největší problém u tohodle přístupu vidím v tom jak málo jsou u nás ostatní druhy ryb popularizovány. Když jsem se byl letos podívat na For Fishingu, byl jsem docela zklamán. Drtivá většina sortimentu určena na kaprařinu, feeder a plavaná byla zastoupena jen minoritně. Na YouTube je situace podobná. Z populárních rybářských kanálů se 90% zabývá hlavně kaprařinou, zbytek jede přívlač. V Anglii je situace naprosto odlišná. Videí zabývajích se lovem Tloušťú, Parem, Línů, Plotic atd. je tam hafo, a podle toho to tam taky vypadá.

u x a - Profil | Ne 17.11.2019 19:01:42

PanTloušť >> když jdu kolem vody a ptám se rybářů jestli to bere tak většina řekne nic tu není ale tím 99 procent lidí t myslí že nebere nebo není vysazen kapř,mě by stačilo kdyby se kapř vůbec nevysazoval a tihle rybáří by zmizeli od vody..ale to je zase scifi ....kapr a duhák by se měl chovat je a jen na maso na pulty našich obchodů a cena by měla být max 50kč za kilo...

nofish - Profil | Ne 17.11.2019 17:28:37

u x a - >> voda bez kapra je utopie, členi chtějí kapra, členi platí. To poslouchám furt. Dokud se členi budou vykecávat na mrku a nezajdou na schůze se pohádat s těmi členi co chtějí kapra a odhalsovat si ty tuny candátů, místo tun kapra, nic se nezmění. Jenže rybářský byznys je zas postavený na kaprovi a prostě všichni chtějí kapra.
Vole, jsem za vola, když řeknu, ž jsem na palvačku pochtal hrouzky a plotky. Zas na druhou stranu, můžu říct kde. Řekni, že jsi tam chytil dvamírové kapry a bude tam stát fronta. MI se to taky nelíbí, ale svaz si roky buduje spokojenost členů na tom aby mohli co je napadlo a jedni měli hodně kaprů, ti druzí, velké kapry. Pak přijdeš s tím, že chceš minimální velikost nástražky a obojí ti kapraři se vztekají, protože chtějí 50ku candoše....samozřejmě pokud jde o prachy tak né na úkor kapra, bo toho chytí nejjednodušším způsobem.

PanTloušť - Profil | Čt 28.11.2019 13:14:25

Já bych řekl že bude třeba zahájit masivní letákovou kampaň :D

San - Profil | St 27.11.2019 22:22:58

u x a >> Iniciativní blbec je horší jak třídní nepřítel.

hering - Profil | Ne 24.11.2019 21:33:24

fotojakes >> Tam kde není vhodná voda pro kapra,tam nemá co dělat. Tečka !

Kdyby si ti jistí nekupovali tu přízeň za mrského kapra u těch vidláků měli by ti co chtějí změny šanci to někam posunout.

Ne ne Jirko, změna není chtěna. Ten bordel zaháčkovaným náramně vyhovuje.

Ty jsi optimista, já už jen z našeho ÚS zvracím!

fotojakes - Profil | Ne 24.11.2019 21:22:18

1Mara >> na to co bylo já kašlu, já se snažím dívat dopředu... A na revoluce kašlu taky, mám raději evoluční změny a jsem rád za každou, která nese něco pozitivní.

fotojakes - Profil | Ne 24.11.2019 21:19:32

hering >> Zarybnění kaprem se nenavyšovalo nikde, ale máš pravdu, že se zvýšil váhový limit, ale všude, ne jen v těch chladných oblastech. To navýšení váhového limitu má racionální důvody, zvyšuje se pak návratnost, takže těch kaprů v revírech zůstává méně.

To, že někteří na konferenci hlasují jen podle sympatií ke kterým jim stačí že dostanou velkého kapra a stejný příspěvek od ÚS jako MO, které se starají o podstatnou část členů a revírů je smutné, ale to my nevyřešíme, tam se musí obměnit ti funkcionáři, jenže moc zájemců se nikde nehrne.

MrKos - Profil | Ne 24.11.2019 21:17:41

1Mara >> a proč bys nemohl? Můžeme se opět alibisticky vymluvit na tetu z úřadu, ale taky můžeme zřídit funkční registr hříšníků a začít jednat, Ten psychologický efekt by měl větší sílu, než samotná skutečnost, že jsou dva lidi bez not. Jenomže svaz to nechce a moc nerozumím důvodům.

1Mara - Profil | Ne 24.11.2019 21:16:16

fotojakes >> Jikro voe, bavme se o tom, co dělal svaz a naše US 20 let nazpět !!! nebav se o tom, že najednou se jakoby ledy hnuli, nehnuli, jen se jakoby něco prosadilo, ale to hlavní a to jsou ryby co tu byli a už nejsou, jsou na xx let v prdeli a to ani ty a nikdo jiný nevrátí !! :-)

MrKos - Profil | Ne 24.11.2019 20:08:05

1Mara >> jo, pěkné ryby vysadí i u nás a hned sekundárnám problémem je potom nulová ochrana ryb, které to potřebují. U nás napříklas svaz vymyslel nové opatření, že se může denně jeden candát a jedna štika. Takže to v konečném důsledku nikoho neomezí a po ulovení prvního mírového budou lovci dál zažírat podměrečné candáty a s rybkou natěžko "čekat na štiku". Takové opatření spadá do kategorie absurdních a náklady na vymýšlení, odhlasování, změnu BP, tisk apod. násobně převýší to, co takové opatření přinese. Osobně se divím tomu, že takové mrhání časem a prostředky čilimníkům není blbé. Já bych se minimálně styděl.

nofish - Profil | Ne 24.11.2019 20:07:01

1Mara >> ale vidíš to, máš kontakty, to znamená, že se ti donese, co se dělá. tím to končí. Pokud máš vizi, jdi do toho a změň něco.
To je jak s politikou. Většina zvolí babiše, ale někdo se rozhodne, že proti němu bude protestovat, přitom řeknou, že do voleb nepůjdou. Ono je to fakt trapné.
Netvrdím, že změny nejsou třeba, sám to vidím stejně. Ale nadáváním a řečmi na mrku se nic nezmění. 99% lidí, členů svazu, mrk nezajímá, zajímá je kapr. Někdo jim musí vysvětlit, že je to špatně. Ale přitom je tam jako statut a ručí svým jménem a ne jen jím.
Po desáté. Rybařina je dnes postavena fakt jako služba, lidi si platí za kapra. Já bych z toho vinil i stát, úředníky, oni mají dohlížet na doržování těch věcí, co má svaz ve stanovách, jako rozvoj původních druhů, ale přitom ti sám hází klacky pod nohy, když chceš aby něco zakázali, že je to v zájmu obsádky ryb a vodních živočichů.
Reálně, lidi, svaz je na prd, něco změnit je boj, ale buďte za to rádi za pár korun můžeme chodit na ryby, kam jen nás to napadne. Taky může být hůř.
Tohle momentálně nemá jednoznačné řešení. Ale nadávat jak je vše na prd a nezkusit se angažovat v hodně pomalé ale třeba změně alespoň něčeho?....

MrKos - Profil | Ne 24.11.2019 19:58:38

1Mara >> 14 chovných vod a děláte tam kapra? to hovoří za vše, Třikrát sláva i vašemu svazu.

1Mara - Profil | Ne 24.11.2019 19:47:28

hraji >> Jo máš pravdu, ale za jakých stanovených podmínek a taky to pak vypadá, MO dělá jen to co může a to samé je s kaprem, my máme asi 14 chovných vod a hádej co se tam jen dělá aby jsme jako MO žili ? Kapřík a kapřík..................... :-(( kdyby opravdu záleželo jen na MO kdo dostane povolenku a kdo né a stanovili by se přesná pravidla pro všechny, aby nemohli přebíhat lidi, testy atd. by byli stejný a musel by nová člen rok pomáhat na své MO a vzdělávat se, aby o rybách něco věděl a né, že přijde, zaplatí a u zkoušek udělá z 30 otázek 15 chyb a to povolených.... to je jen příklad, pak to taky u vody vypadá jak vypadá a tyhle lidi pak i hlasují o tom, jakým směrem se svaz jako celek vydá no a vidíš, vydal, kaprovou cestou a zničení spousty našich pronajatých svazových vod :-(

MrKos - Profil | Ne 24.11.2019 19:37:17

1Mara >> dokázal bych si představit vody bez kapra a bez KS, kde by měl KO šanci přežít. Stejně tak slunka a další. Stručně řečeno vody bez likvidačního vlivu svazu a pak by to šlo. Možná by nebylo od věci vyjmout některé revíry pro chov a podporu těchto druhů. Jako včera s candátem nebo okounem :-)

fotojakes - Profil | Ne 24.11.2019 18:02:30

u x a >> to "vygeneruje" krajský úřad, odbor životního prostředí, rybářství. Jinak řečeno rybářský orgán. Zpravidla to stanoví na základě návrhu předloženého uživatelem revíru.

nofish - Profil | Ne 24.11.2019 18:02:26

u x a >> je v dekretu na revír. vygenerovala ho nějaká chytrá hlava. Jenže se nemění ze de na den. Bavíme se oficiálně. Jasně že papír snese hodně, ale toho se lidi asi bojí.

nofish - Profil | Ne 24.11.2019 15:58:33

PanTloušť >> Kapra mám rád, v trojobalu, uzeného, na zelenině. Ale Jedno ti řeknu. je fajn mluvit o ekologickém myšlení a odpovědnosti. Ve státě kde zelení, placení z našich daní, nenesou odpovědnost za nic.
Ale uvědom si jednu věc. Za spoustu revírů se platí nájmy, u nás nemalé. Potřebuješ na to peníze. Peníz ti dají lidi, ze kterých bohužel většina chce nahánět toho kapra, kašlou na hrouzky a líny. Jo, byli by rádi za hejna velkých okounů, le tam kde jsou, je stejně vybijou a jdou zas na toho kapra. Reálně jsou prostě některé revíry kaprodromy. Na druhou stranu, kdyby lidi nechtěli a neplatili za hon na kapra (řekněme tak půlka, zbytek jsou ti co na ryby tak často nechodí a i co loví něco jiného), taky by vlastně žádné revíry být nemusely a mohl na těch vodách hospodařit třeba někdo jiný, ani by se tam nemusely chytat ryby.
Ber to jenom jako kostatování, kapr je zlo, ale co by bylo bez kapra, nikdo nedokáže odhadnout.

San - Profil | Ne 24.11.2019 9:37:55

Děte už se s tím kandátem vytřít. Otázkou je svazová voda bez kapř. A protože je zadáno "svazová", tak to bude určitě někde v Sovětském Svazu:-), páč tady nikde není. A je mi to šumák, protože kecama ještě nikdy nikdo nic neudělal. Krom komančů, tedy....

nofish - Profil | So 23.11.2019 21:30:38

MrKos >> naposled. U vás je revír, který je revírem ve smyslu zákona 99/2004 a který si kdykoli obhospodařující subjekt sloví, zas tam vysadí co ho napadne, kdy ho napadne a podobně? Přitom je to revír v plném znění, jak má být?
Bu%d je voda revír, nebo je to "chovná voda". Což je hodně velký rozdíl. Abys to pochopil, tak asi jako pozemek je honitba kde jsou divočáci a vedle, za plotem jsou prasata chovaná na maso, i kdyby běhala taky v lese.
Ta cedule s pokutou je fajn, taková komedie. Pokut dneska určuje úředník a hlavně, v dnešní době EU, jsou takové cedule historický artefakt. Nějaké pokuty....

nofish - Profil | So 23.11.2019 21:20:15

MrKos >> Ale prozradím ti jednu tajnou věc, novinku, do teď o tom nikdo nevědel. Revír a chovný rybník, i když na obojím hospodaří nějaká MO, jsou naprosto rozdílné vody.

nofish - Profil | So 23.11.2019 21:18:24

MrKos >> pochop jednu věc, dáváš sem nějaké cedule. Jsou to cedule z revírů? Nebo z vod co mají MO za nějakých podmínek určené k chovu. Čekám jednoznačnou odpověď.
JInak ta s tou pokutou je fajn, nějaká pohádka, nebo se v MRS neřídíte zákony a vyhláškami?

nofish - Profil | So 23.11.2019 21:00:59

MrKos >> tvl, víš vůbec o čem mluvíš? tyhle cedule historické, desítky let staré, tu máme po kraji taky Ale ne na revírech, Na vodách, které jsou v nákladech MO a chovají tam ryby v rámci svazu a pro svaz. Nepleteš si pojmy s průjmy?
Jasně metráky candátů jen tak někde uděláš a jen tak někde slovíš...
Naposled, kdo má povolenku, měl by řídit svaz, ví o rybařině vše. Tím to končím. Ne, že bych nesympatizoval s najivními myšlenkami, ale proto že vím, že lidi co toho nakecají nejvíc, nevezmou do ruky lopatu, když je zle - obecně , hlavně, život je příliš krátký,,,

nofish - Profil | So 23.11.2019 19:43:03

Dědek >> Nejsme rozjetý, ale mám trošku větší přehled o rybařině a tak vím, že hromada lidí ( a teď nemyslím tebe ) kecá do věcí, o kterých ví prd, ale když po nich cheš aby ti teda pomohli a bylo to podle toho co si myslí, že je nejlepší, tak zmizí ze světa.

u x a - Profil | So 23.11.2019 13:54:04

nevím už jaký rok ale byl jsem se podívat na jednom vylovu velkého hlubokého rybníka v zapadnich čechách to to jsem viděl ve mě zanechalo nesmazatelnou stopu,rybáři slovili všechny kapř a velké candáti a štice,ale v bahně plavalo tisíce malých candátků společně s plitičkama ryby byli kolem 10-15cm mám někde fotku mrtvolek v kýblu, nechápu proč se neslovila i tahle droboť i s bílou rybou a neodvezla někam do revíru nechápu, ještě teď ve mě vaří krev...

Iza - Profil | So 23.11.2019 8:26:10

nofish >> jj. MRS= aby kapr nikdy nedošel!!!

PanTloušť - Profil | Pá 22.11.2019 23:26:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nofish >> No dovol. Já jsem se třeba letos snažil chytat Lína cíleně. Vytipoval jsem si několik vod v mém okolí, včetně míst která jsou na Lína vhodná. A výsledek? Lína jsem si nechytil žádnýho, zato malejch kapříků jsem nachytal tolik, že už bych 2 roky kapra vidět nemusel. Přitom není to tak dávno co byl Lín pro mě relativně běžnou rybou. U candáta nemohu posoudit, toho jsem si letos chytil poprvý :). Ale u Lína je ten úbytek celkem znát, a co jsem četl články tak nejsem sám kdo si toho všímá. Nejsem vystudovaný ichtyolog, ryby mám jako zájem, ale říkám si jestli v tom nemá prsty právě zmiňovaný kapr. Přeci jen se jedná o konkurenční druh, navíc vysazovaný v obrovském množství.

petrikveprik - Profil | Pá 22.11.2019 14:48:53

jokinen >> jojo to už tady bylo a několikrát.
Líbí se mi, že když se to hodí, tak se dá ohánět zarybňovacím plánem (kapr) a když se to nehodí, tak vlastně není násada (candát). Přesně jak psal kolega - pokud bude po candátovi poptávka - bude i nabídka a naopak.

Iza - Profil | Pá 22.11.2019 14:42:27

jokinen >> Kecy v kleci. Přestaňte vysazovat kapř a za ušetřené love candát a další ryby.

jokinen - Profil | Pá 22.11.2019 10:53:59

Když zajsitíte dost náady candáta, rádi je tam vysadíme....

Knapík - Profil | Pá 22.11.2019 8:46:39

u x a >> uzený kapr = dobrý kapr

Knapík - Profil | Pá 22.11.2019 7:14:09

u x a - >> k anketě - nahrazení jednoho druhý jiným je vytloukání klínu klínem, proto je třeba kapra nahradit směsí nejen výše uvedených rybích druhů.

PanTloušť - Profil | Čt 21.11.2019 20:25:43

hraji >> No nevím, u candoše se píše že je původním druhem v povodí Dyje a Moravy. U Kapra je to minimálně sporné. Vím že stejný příběh je i u ostroretky a vlastně i u tý Hlavatky.
Jen pro pořádek, já nemám nic proti nepůvodním druhům, dokud jejich přítomnost neškodí místnímu ekosystému.

hraji - Profil | Čt 21.11.2019 19:10:21

PanTloušť >> ovšem z tohoto úhlu pohledu je u nás nepůvodní i candát. Ale to si nikdo nedovolí napsat. Aby se z toho někteří kolegové neopupínkovali.

PanTloušť - Profil | Čt 21.11.2019 17:25:21

milanpindryc >> Mě se víc líbila tahle věta o kaprománii v článku o Otavských Hlavatkách: https://www.mrk.cz/clanek.php3?id=879 "Král losos odtud navždy zmizel, královna hlavatka se ukázala jako krvavá dáma ve stylu Alžběty Bathoryové a tak se vlády nad řekou definitivně ujme masově vysazovaný kapr. Ten je také nepůvodní, také masově ovlivňuje původní společenstvo řeky, ale je oblíben a tolerován – už proto, že původní podoustve, parmy a tloušti rostou pomalu a řízky z nich nejsou nic moc."

fotojakes - Profil | St 20.11.2019 16:21:05

u x a >> to je pravda, ale odráží to skutečnost co rybáři chtějí... Revíry bez kaprů to jak se zdá nejsou. Já to tam budu držet dál, neboť se tam línům daří a myslím, že to má smysl i pro těch pár lidí, ale já jen abys byl v obraze, protože pohled internetových diskusí je značně zkreslený.

Knapík - Profil | St 20.11.2019 10:34:44

zdevac >> nevím, lín o stejné délce jako kapr většinou bojuje lépe než ten kapr

u x a - Profil | Út 19.11.2019 21:54:48

zdevac >> jak v kterých očích budeš king,u mě je hrouzek strašně krásná rybka,mám ho spojeného s dětstvím moje první rybka chycená na prut,pro mě jakýkoliv hrouzek má větší cenu než jakoliv obří kapř a nedokázal bych ho dnes nahodit na dravce ani mrtvého.....

PanTloušť - Profil | Út 19.11.2019 19:57:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

zdevac >> No to je v podstatě o čem jsem psal. Trh se přizpůsobuje poptávce, to je jasná. Ale otázka je proč je poptávka právě taková. Podle toho co píšeš, to vypadá že většinu lidí zajímá jen a jen kapr, tudíž nedokážou ocenit ulovení třeba toho rekordního Perlína. Je to pro ně prostě něco cizího co nedokáží posoudit, páč o tom nic neví. Mimochodem, ten kdo se někomu posmívá že má nějakou starší či "horší" značku, tak ten je s prominutím id**t a nezaslouží si pozornost. Teď ovšem vyvstává otázka jak z tohodle problému vyklouznout. Skoro si říkám jestli nebudeme muset založit nějakou neziskovku na záchranu reofilek :).

zdevac - Profil | Út 19.11.2019 19:12:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

PanTloušť >> No psal jsi o té nabídce, že vše je na kapra. A proč? Všechny firmy a výrobci se snaží chovat ekonomicky a nabídku přizpůsobují poptávce. Tedy není to tak, že by všichni rybáři chtěli kapra, protože všichnu výrobci nabízí a preferují kaprařinu, ale firmy dělají hlavně kapřinu, protože to chtějí téměř všichni. Trh pro ostatní je zanedbatelný. A jaká je v tom logika? Jednoduchá - vem si těch mamlasů, co se s kapry fotí nebo jsou za hrdiny, jak dlouho je tahali nebo na ně chodili. Nebo jak se vedou zasvěcené debaty o koulích, boilies, atraktorech... Dovedeš si představit, jak se dotyčný fotí a chlubí třeba tlouštěm? U normálních lidí nerozhoduje obtížnost lovu nebo unikátnost úlovku, ale velikost. S fotkou 70 kapra budeš za daleko většího machra, než s fotkou rekordního perlína. S výbavou za pár korun při lovu běžné ryby na splávek budeš za lúzra, kdežto když přijdeš s trakařem se značkovou výbavou.... Ale ono to není jen o rybách. Kamarádovi se na stavbě rozbilo značkové bourací kladivo a druhé měl daleko doma. A tak jen sjel koupit nové do Lidlu, bylo to nejlevnější a nejrychlejší řešení. Udělal s ním potřebné a pak se ho chtěl zbavit, protože se mu kámoši smáli, s jakou sra*kou dělá. Chtěl ho zničit, dělal s ním to nejhorší, ale ono pořád maká a maká :-( Jenže je to z Lidlu, to profíci přeci nepoužívají... A stejné je to i s rybařinou. Kdo chce, dávno si jiné ryby, než kapř, chytá. Ale dokud bude většina preferovat kapra, firmy budou nabízet kaprařské věci.

Přemas - Profil | Út 19.11.2019 16:19:37

Copak kapr, ale stále čekám, kdy svaz a rybáři začnou ochraňovat rybí populace, aby se do těch našich vod, opět vrátil přirozený život.

Alex dvaka - Profil | Út 19.11.2019 15:50:40

Novohradka 1 - tejden po vysazení :-)

zdevac - Profil | Út 19.11.2019 13:55:47

PanTloušť >> A nezaměňuješ následek a příčinu?

ltrab - Profil | Po 18.11.2019 20:04:43

Když jsem začínal rybařit, tak ulovit kapra nebylo tak snadné jako dnes, ne že by kapři nebrali, ale první kapři začali brát na jaře, v létě brali méně, většinou ráno a večer, pak začali brát na podzim, v zimě nebrali téměř vůbec. Dříve ulovený kapr, po ulovení několika ryb v několika druzích vždy potěšil, dnes není problém lovit kapry celoročně a potěší ulovení jiného druhu ryby než kapra. Dříve jsem selektoval ostatní druhy ryb od kapra, dnes selektuji kapry od ostatních druhů ryb :-)

splavek - Profil | Po 18.11.2019 19:54:39

Včerejší story. Zajel jsem si na jeden menší revír v okolí a přiznám se, že důvod byl ten, chytit nějakého pěkného kapra na vánoční besídku našeho malého pracovního kolektivu. Mám v plánu uvařit výtečnou rybí polévku (na hlavní chod se bude dělat dančí). Tedy je to v plánu, když do té doby ještě nějakého kapra chytím.
Ale k věci, přijedu nachystám plavajdu s angličákem, nakrmím a chytám napřed bílá ryba a potom docela velké množství línu, velikost cca 20-25cm . Byly nasazeni společně s kapry to mi řekli místní. Bohužel kapry jsem měl na prutu dva, ale ani jeden neskončil v podběráku. oba jsem cestou do něj vyřízl, hlavu nevěším do besídky zbývá ještě nějaká doba a tak věřím v úspěch(když tak koupím).
Spíš mě překvapilo to množství línů, ovšem záleží jestli budou mít šanci dorůst do nějaké přijatelné velikosti. A když ano a natrefím tam na fešáky 35 a více cm, tak rozhodně už je moc pouštět nebudu.

Jo a ještě k tématu, znám jednu svazovku, kde je velký problém chytit jakoukoliv rybu větší než 40cm. Důvod je nasnadě MO co to obhospodařuje se bohužel nechová jako hospodář. A jaká tam před léty byla chytačka. Co vám mám povídat.

foxxx - Profil | Po 18.11.2019 19:24:16

u x a - >> Nikdy jsem kapra neulovil a ani ulovit neviděl na Mži v Radčicích a blízkém okolí (nahoru/dolu).

Samael - Profil | Po 18.11.2019 16:01:13

Iza >> pozri sa akí ľudia sedia v tých organizáciach.

Samael - Profil | Po 18.11.2019 14:25:46

jurasoft >> neviem, ako to je u Vás, ale na Slovensku množstvo nasadzovaných dravcov voči kaprom je žalostné. A keď už je žalostné, tak si hovorím, prečo skoro nikto nie je schopný urobiť aspoň niektoré revíry chyť a pusť, aby tie dravce mali šancu narásť do rozmerov, kde potešia rybára? Ja osobne si povolenku nekupujem kvôli tomu, aby som si robu zobral domov, ale aby som si zachytal. Pri tom tlaku na dravce, aký tu máme, väčšina tých rýb neprežije mierovú veľkosť a niektoré ani nemierovú, lebo sú takí, čo berú aj takéto ryby - väčšinou odstaví auto pri vode, chytí rybu, ktorá sa mu zdá už ok na pekáč, zbalí udicu a do dvoch minút sadá do auta a odchádza aj s rybou domov :-)

sindeji3 - Profil | Ne 17.11.2019 23:08:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

u x a >> k70 je to nejlepší, co bylo kdy vymyšleno... konkurovat snad může jenom vynález kola a splachovacího záchodu

jurasoft - Profil | Ne 17.11.2019 17:44:51

Amazonka a její přítoky? Volha? Don? Ladožské jezero? Bajkal? Nespecifikoval jsi že to má být v Česku. Mě osobně po zhruba 20 letech tvrdé kaprařiny nas...ral jeden kapr přes 18 kilo co se nechal vytáhnout jak cosi..jak to napsat, jako kus trávy...prostě jednou rukou a to jsem ho u břehu nechal ať se zamotá aspoň do trávy, do klacku, prostě něco co to udělá zajímavého. Letos jsem byl poprvé v Norsku, a pak za 14 dní nato na kaprech..ani jsem tam nevydržel celou plánovanou dobu, taková nuda to je pro mě. A tak přísti rok je už zaplacený a na kapry pomalu kašlu...

Nils Master - Profil | Ne 17.11.2019 16:13:01

uxa má novou drogu, začal drolit Catanu a šnupe to :D

retrívr - Profil | Ne 17.11.2019 10:43:16

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 17.11.2019 10:08:46 >> Ano i já takovou znám. Tam je to horší o to, že v plánu není pstruh!!!!

Červené karty: libuna17, Marleso