sven - Profil | Po 21.9.2009 20:46:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Používám trochu odlišný způsob. Suchá zrna namočím na 24hod. Sleji, propláchnu a znovu zaleji vodou na dalších 24 hodin. V této druhé vodě kukuřici vařím asi 60min. od uvedení do varu. Vypnu a nechám dojít až k vychladnutí. Doleji vodu, znovu asi 60 min. vařím, vypnu a nechám opět dojít. Po celou dobu prvního i druhého vaření, musí být nad kukuřicí dostatečné množství vody, tedy cca 5 cm nad vrchní hranou kukuřice. Smyslem této komplikované činnosti je docílit max. naboptnání a zvětšení vařených zrn. Většina zrn popraská a vytvoří tzv. motýlka. Půlky zrna se rozvinou ale zůstanou spojeny v místě klíčku. Právě tento nepravidelný tvar je v prochytanách vodách úpěšnější než pro kapry známá celá zrna. Pokud chci kukuřici konzervovat, naložím po druhém vaření ještě vařící kukuřici do sklenic, zaliji horkou vodou z hrnce, zavíčkuji a sklenici otočím víčkem dolů. Nic nepřidávám. Zkoušel jsem přidávat různé posilovače, koření a barviva a došel k názoru,že rybám nejvíc chutná kukuřice přírodní, tedy bez úpravy. Na vaření používám normální asi 15 l hrnec. Papiňák jsem zbaběle opustil poté, co se mi 2x podařilo ucpat slupkami z kukuřice pojistný ventil a s potem až tam,kde končí záda, chladil ve vaně, sprchou, přetlakovaný hrnec.
Hora - Profil | Po 21.9.2009 20:17:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
-tom- - Profil | Po 21.9.2009 20:12:06
Slyšel jsem o tom, že jeden borec zalejval kukuřici lihem (jaký množství netuším), údajně po tom ryby jdou slušně. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Ona takova vožralá ryba by nemusela bejt už tak opatrná, ne? :-)
Hora - Profil | Po 21.9.2009 20:05:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Zdenina >> Na zavařování používám celá zrna kukuřice(viz foto) popraskanou používám na krmení.No a cukr přidávám do nálevu na zavaření,kukuřice je potom měkčí,pěkně ji mezi prsty rozmáčknu.Na běžné chytání v létě a na podzim mám kukuřici namočenou v kýblu a podle potřeby ji patřičné množství odeberu a povařím.U vody si vyberu zrna jako nástrahu a zbytkem krmím.Kdysi jsem dával do kýble s kukuřicí i jeden,nebo dva stroužky česneku,ale neviděl jsem rozdíl v braní ryb.Někdo bude mít jiné zkušenosti.Kukuřice je sama o sobě po uvaření dost aromantická a není ji potřeba dále dipovat.Přes léto a podzim chytám výhradně na kukuřici.
axcat - Profil | Po 21.9.2009 19:32:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Zdenina >> to s termoskou bylo v kajmanovi davno kdysi jinak ji davam zavařovat s kusem skorice celé i drcené nebo vanilk.prašek na ochuceni
Zdenina - Profil | Po 21.9.2009 18:31:47
axcat >> no tu měkkou méně zralou jsem právě prošvihla, proto se ptám na tuhle tvrdou. S tou termoskou je to zajímavý. Díky. Ale hlavně mě zajímá to zavařování.
Zdenina - Profil | Po 21.9.2009 17:18:57
grizzly72 >> tak jo, některé sklenky určitě udělám podle tvé rady, díky :-))
axcat - Profil | Po 21.9.2009 17:17:54
lepší je ji nasbírat než dozraje a je ještě měkká ale da se pritom vylupovat sice obtižnejc s klasu jinak kukurici namačim tak dva nebo tri dny a necham ji vařit v papinaku než je mekká potom ji mužes dat treba do termosky do vařicí vody tam dojde jestě
Zdenina - Profil | Po 21.9.2009 17:09:07
Neznaboh:-D >> jasně, každý má svůj styl a toho se drží, když se mu osvědčí. Zavařím vše a u vody vyberu celá zrna na nástrahu a zbytkem zakrmím. Cukr, příchutě a další experimenty musím vyzkoušet....a uvidím, jestli budou úlovky :-))
Neznaboh:-D - Profil | Po 21.9.2009 16:34:15
Zdenina >> Je to asi člověk od člověka... Mi se jeví pro zakrmování zrna prasklá,jako atraktivnější, na nastražení používám celá... Asi nej je zkušenost,já třeba nepoužívám cukr jako Hora. Když jedu na 3 a více dní na ryby cukr rychle podpoří kvašení...
grizzly72 - Profil | Po 21.9.2009 16:27:40
Zdenina >> s tím česnekem přímo osobní, dávám ho rozdrcenej a až ke konci vaření aby to nezhořklo, když to budeš zavařovat, tak dej jeden stroužek do sklínky a to bude stačit
Zdenina - Profil | Po 21.9.2009 16:25:52
Neznaboh:-D >> Píšeš, že to má dělat motýlky a Hora píše, že zas vybírá jen celá zrna, tak jsem zmatená...
Zdenina - Profil | Po 21.9.2009 16:22:16
Hora >> Ty vybíráš jen ta celá zrna? A co s těma popraskanýma, ty se nezavařují?
Zdenina - Profil | Po 21.9.2009 16:19:46
grizzly72 >> tak jo, ráda se přiučím, budu experimentovat a uvidíme, co bude rybám chutnat. Třeba objevím nějakou novou příchuť :-)). I když ono už asi bylo vyzkoušeno vše možné i nemožné:-)) A jak ten česnek rybám chutná, máš s tím zkušenosti?
grizzly72 - Profil | Po 21.9.2009 16:10:18
Zdenina >> ten česnek myslím vážně, dělají se i česnekový boilís, dobrej je taky anýz nebo vanilka (fantazii se meze nekladou)
Rambo006 - Profil | Po 21.9.2009 16:05:19
nevař to v papináku ale normálně v hrnci a musíš před vařením cca 24 h máčet a v samí vodě vařit
Hora - Profil | Po 21.9.2009 15:05:12
Po vyloupání suchou kukuřici namočím na 3 dny a potom ji vařím asi půl hodiny a nechám ji dojít v hrnci.Podle mých zkušeností čerstvě vyloupaná kuku vařená na slabém plameni popraská málo,než kupovaná suchá.Potom vybírám celé uvařené zrna,nasypu do sklenek se šroubovacím víčkem a zavařím.Menší množství cukru v nálevu je vhodné,zrna jsou potom měkčí.To říkám z vlastních zkušeností.
Zdenina - Profil | Po 21.9.2009 14:33:47
natas >> strecek >> když máme malej mrazák a ten je pořád plnej, na kukuřici by už nezbylo místo :-(. Proto se ptám na zavařování a taky bych nerada, aby se to pak zkazilo. Ochucovat při vaření je zajímavý typ, ale když to pak zavařím, není větší pravděpodobnost, že se to zkazí?
natas - Profil | Po 21.9.2009 14:21:30
Já jsem zavařování zrušil. Mnoho zavařovaček "pustilo".Raději mrazim do předem určených objemových velikostí. Případná větší množství kuku na zakrmení v jednotkách kg vařím operativně před upotřebením.
strecek - Profil | Po 21.9.2009 14:15:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Zdenina >> Tak to já když vařím kuku, tak ji uvařím vždycky víc než potřebuju. Část si nechám na chytání a druhou část dám do mrazáku. Když pak jedu na ryby narychlo, tak vyndám balíček z mrazáku. Jinak rád kuku přislazuji, jeden čas jsem ji vařil i v jahodovém aroma, kamarád ji vaří s anýzem. Takto se dá hodně experimentovat.