Moc kaprů v revírech

V našich vodách nikdy nebylo více a větších kaprů, než nyní. Souhlasíte se mnou? Ne, nezblaznil jsem se, jen se nad tím bez emocí zamyslete. Děláme si z revírů kapří speciálky, kde jiné dryhu ryb nejen že nemají prostor, ale ani na ně kvůli kaprům nejsou peníze. S kapry přijede tatrovka několikrát ročně, ale násadu štik přinese hospodář v jednom kyblíku, a když se nepodaří sehnat násada ostroretek, tak se nic neděje. Někde je to lepší, někde horší, ale obecně je kaprů moc a jde do nich moc peněz, které by se daly použít na podporu těch druhů ryb, kterých je málo. Chtěl bych vás vyzvat k zamyšlení a diskusi, která třeba povede ke zmenšení tlaku veřejnosti na rybářské svazy, aby se vysazovali hlavně kapři. Protože věřím, že většina hospodářů (i jiných funkcionářů) jsou rozumní odborníci, kteří vědí, že to takto není správně, ale v té naší svazové demokracii je většina dotlačí tam kam chce. Pojďme jim ukázat, že tu je rostoucí masa rybářů, kteří to vidí jinak, a kdyby se rozhodli pro změnu, tak je podpoříme.
Více myšlenek jistě zazní v diskusi - prosím o věcné připomínky. Jestli souhlasíte nebo ne psát do diskuse nemusíte - hlasujte v anketě.
Tuto myšlenku nastartoval a táhne Petr Jakubka, založil k ní FB stránku, natočil rozhovor pro Rybománii, vytvořil petici a oslovil mnoho rybářů, kteří vše společně vypustí do světa. Určitě doporučuji přečíst a poslechnout si jeho názory.

https://www.instagram.com/zachranme.nase.vody
https://www.facebook.com/zachranme.nase.vody
https://www.petice.com/zachrame_nase_vody
Autor diskuse: Martin M. - Profil , 19.11.2023 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Souhlasíte, že je v našich MP revírech příliš mnoho kaprů?

A) ano, zakázal bych vysazováni kaprů nad úrověň zarybňovacích plánů9%

B) ano, navrhuji snížit zarybňovací plány pro kapra (změna dekretů) a nepřekračovat je72%

C) ne, teď je to OK4%

D) ne, kaprů může být ještě více15%

Od 19.11.2023 hlasovalo 306 čtenářů.

sven - Profil | Po 27.11.2023 15:47:32

FRANK71 >>
Co bych pro Tebe neudělal :-))
Zde můžeš pokochat své zvídavé oko :-)
Nejsem ani územně příslušný orgán státní správy rybářství, který určuje způsob využití, množství a složení obsádky aj. , nejsem ani uživatelem, kterým je ÚS držící k této vodě dekret.. Jsem člen rybářského spolku, který si tento revír vybudoval vlastníma rukama a na vlastní náklady a je jeho majitelem, zapsaným v katastru nemovitostí.
Z logiky věci vyplývá, že o zarybnění, potažmo vyváženosti obsádky, nerozhoduji.
I když je pravda, že v minulosti jsem např. při výlovu v produkčním rybářství, nakoupil za vlastní peníz, dvě desítky generačních línů a pustil je tam. Nebo jsem při dozoru na výlovu sousední MO, vyškemral na hospodáři tři oranžové kapry á 60cm a několik barevných jesenů a také je tam pustil .-) Např. kolega tam vylil kýbl šubunkinů, ze svého jezírka .-)
Myslím, že s nimi byli dravci hotovi do týdne .-)
No co no, je to jen srandarybníček kam členové nechodí kvůli úlovkům na pekáč ale pro pohodu a relax, v pěkné přírodě..
Já si tam letos během cca 35 vycházek, vzal dva líny a jednoho kapra.
Kdo chce rybu, chodí na celosvazovku.
Takže tam fakt nikdo nechodí s úmyslem, zápolit s odulým kapřím gerontem.
Možná z něčího pohledu to bude nepochopitelné ale právě tato voda je nejsilnějším magnetem pro nové, především mladé zájemce o členství. Navzdory 20hod. brigád nebo náhrady 2000,-
Svět není ještě úplně zkažený..

Pokud Tě zajímá druhové složení, pak v cca 1ha vody, plave (z hlavy)
plotice, perlín, tloušť, jesen, cejn velký, slunka, hrouzek, střevlička, hořavka, lín, karas stříbřitý, kapr, amur, tolstolobik (2-3ks) štika, candát, okoun, ježdík, úhoř ...
Veškeré zarybnění jde plně k tíži MO, případně je vlastní produkce nebo samovýtěr.
Odnos: kapr, amur 60+cm, štika 60+cm, candát 50+cm - pouze 1ks/týdně, z těchto vybraných druhů)
Lín 25+cm 3ks/týden
V odůvodněných případech (pronájem rybářské chaty k rekreačním účelům, rodinní příslušníci, hosté MO.., je hospodář MO zmocněn VČS, vystavit povolenku osobě která není členem naší MO ale je držitelem RL a platné územní nebo CSMP povolenky.
Pak tato osoba loví v režimu "chyť a pusť."

Na tento listopad bylo naplánováno vypuštění, za účelem výměny vypouštěcího zařízení a opravy břehů ale z důvodu počasí se akce přeložila na jaro.
Bohužel, celý výlovek přijde vysypat do celosvazového revíru a bude se s osádkou začínat znovu od píky ... takže o některé druhy, nevratně příjdeme a hlavně, voda ztratí své tajemství...

Polčis - Profil | Po 27.11.2023 13:40:26

FRANK71 >> Jsem v MO,kde dva revíry přecpaly kaprem,, jak konzumní násadou tak prý pár velkými pro pobavení členů.Chytám i na feeder, krásné plotice jsem nějak přestal chytat, synové dřív chytali okouny.... nějak to zmizelo,ale kapra,toho chytneš i když to omylem hodíš na ostrůvek....

1Mara - Profil | Po 27.11.2023 13:25:00

FRANK71 >> Tak takové vody my jako naše MO nemáme a neměli jsme. Hospodář je zásdadně i proti tomu :-)

FRANK71 - Profil | Po 27.11.2023 13:16:09

1Mara >> jo. Ten by měl být přece výkvět pestrosti.

1Mara - Profil | Po 27.11.2023 13:15:25

FRANK71 >> čemu konkrétně a prosím i polopaticky mě vysvětli, co myslíš tím záhumenkem ? jako rybník co vlastní daná MO a na něm smí chytat jen vyvolený ?

FRANK71 - Profil | Po 27.11.2023 13:13:33

1Mara >> každá MO co má svůj záhumenek tam má pěkný kapry. Myslíš, že by někdo platil brigády 1800Kč, kde by do záhumenku dáli pár kaprů a amurů, které si ještě nesmíš odnést. To by MO přišla brzo na buben.

FRANK71 - Profil | Po 27.11.2023 13:09:46

sven >> Svene jak vypadá ten váš záhumenek? Možná by jsi mohl ukázat jak taková voda vypadá kde jsou zastoupeny všechny druhy ryb a málo kaprů.😏

1Mara - Profil | Po 27.11.2023 13:09:25

FRANK71 >> Jo to souhlasím, jak píšu, stáčí se to jinam :-(

FRANK71 - Profil | Po 27.11.2023 12:56:18

Tak si nalejme čistého vína. Znám pár revíru, kde kapra moc není, ale bohužel tam nikdo nechodí, krom pár lidí, když jdou pro nástražku. Lid to nebaví chytat. Vždyť i fídraři se přeorientovali na lov kapra. Každý si chce zatahat rybu. Jediný čeho je hodně je velkých kaprů. Dneska už má každý Jouda kapra přes 80cm. Tam bych začal.

sven - Profil | Po 27.11.2023 12:42:35

hraji >> Že by byly zase až tak velké, to bych lhal ale občas takovou zkušenost z Tvé strany mám .-)
Možná, že mám nějaký kotník také na svědomí ale momentálně si to nevybavuji.
Nikdo nejsme dokonalý.
Navrhuji ve vzájemném kontaktu více tolerance a těch kotníků, co nejméně .-)

Co se týká, vyvážené rybí obsádky...
Můj názor je takový, že pokud se má stav našich vod pohnout směrem k lepší kvalitě, je vyváženost obsádky nezbytná.
Mělo by se pokud možno přejít od intenzivního systému hospodaření k extenzivnímu.
Sice se téma týká především revírů ale rybníkářství, je nedílnou součástí našeho vodního systému.
Intenzivní rybníkáře by snížení produkce sice zabolelo ale pokud by jim pojišťovny přestaly vyplácet za masivní úhyny způsobené přerybněností, teplým počasím, nízkým vodním stavem v období sucha atd. a tím zákonitě snížením obsahu kyslíku ve vodě, bolelo by je to X násobně víc..
Pod pojmem vyváženost si nepředstavuji, že v konkrétní vodě bude plavat všech cca 60druhů, které se na území státu vyskytují ale skladbu, pokud možno co nejvíce druhů, které mohou vedle sebe existovat aniž by to mělo zásadní dopad nejen na jejich populaci ale i jimi obývaný biotop.
Tzn, že revír by neměl být dírou v zemi tvaru vany ale zahrnovat hlubokou vodu se submerzními rostlinami které produkují kyslík a čistí vodu tím, že absorbují nadbytečné živiny a tím zároveň tlumí rozvoj řas a sinic, kterým se z toho důvodu živin nedostává. Část revíru by měl tvořit i litorál s emerzními rostlinami, které nejen vodu čistí ale jsou součástí přirozeného trdliště, úkrytem pro plůdek a hlavním zdrojem bentosu, nezbytného pro úživnost vody.

Konkrétní podmínky pro provozování jednotlivých revírů a rybníků, by měl stanovit nezávislý profesionální odborník, nejlépe komise odborníků..
Takových máme naštěstí díky rozvinutému sladkovodnímu rybářství na světové úrovni a školství od středního až po univerzity, výzkumná rybářská a vodohospodářská pracoviště aj. dostatek.
S prominutím....svazové tzv. hospodáře, jmenované na základě třídenního pobytu v SRŠ ve Vodňanech, a zakončeného několika ústními otázkami s možnou, tuším 20% chybovostí, za ně lze těžko považovat..

Tuto funkci má ze zákona 99/2004Sb. plnit v současnosti, územně příslušný orgán státní správy rybářství...
Vzhledem k stavu, v jakém se vody nacházejí lze konstatovat, že svou povinnost hrubě zanedbává.. napadá mě i jadrnější výraz..

FRANK71 - Profil | Po 27.11.2023 12:33:51

1Mara >> Dneska je ten ,,Den hněvu,,. Já ho poslouchal a čím víc to vysvětluje tím je to horší.

1Mara - Profil | Po 27.11.2023 12:33:23

FRANK71 >> Oni mají, ale hlaváč jim to ihned sežere a to i okouklejím a všemu ! :-(((

1Mara - Profil | Po 27.11.2023 12:24:59

FRANK71 >> To musíš kontaktovat přímo jeho, ať ti odpoví on, já si odpověď jen myslím, ale nechci se do toho vůbec plést, potřeboval po mě podepsat petici a to jsem jako pro kamaráda a kolegu udělal a to je vše, ostatní je na něm. On to tady i čte, on se ukáže a snad ti to sám vysvětlí, jak to myslí a jak to je.

EDIT : tady ho máš .-) https://www.mrk.cz/clen.php3?id=89381

FRANK71 - Profil | Po 27.11.2023 12:23:08

1Mara >> u reofilek je hlavní, aby se měli kde vytřít. Potom to jde samo.

Martin M. - Profil | Po 27.11.2023 12:22:26

Kapr je tu nepuvodni asi jako jsou tu nepuvodni brambory. Proste jsou uzitecni, budou tu uz nastalo, ale vseho moc skodi.

vydra Lucky - Profil | Po 27.11.2023 12:21:28

A jedna ze života. Byl jednou jeden svaz, co chtěl mít hodně členů, kteří ho budou mít rádi a podporovat ho. Vydal k tomu vyhlášky, zajistil pro členy dostatek ryb, které mohou lovit a nosit domů. Pak se vše ubíralo cestami necestami jako omezení počtu odnesených rybek, doby lovu .. a začali se projevovat nespokojenci. Na světlo vylezli i pseudo ochranáři rybích druhů, přírody a těžcí specialisté. Nespokojenost rostla. A teď by lovcům ještě jakýsi blázen chtěl omezit počty ryb, které jde nacpat do marzáku. No to tedy ne. To nepůjde. A život šel dál. Výkřiky utichly, lovci dostali své maso a žili spokojeně dokud neumřeli. Dříve se říkalo něco o čůrání proti větru ... Jen možný pohled na problém. Kde je zakopaný pes ? V samotné podstatě spolku. Co s tím ? No ...

FRANK71 - Profil | Po 27.11.2023 12:20:25

1Mara >> hele tak jak to ten Lojza myslí? Chce nasazovat míň nebo víc? Poštve všechny co chovají kapra, aby se uživili. Proto mlčí DH a další. Zatím to může ukázat ve své organizaci a potom to může aplikovat dál.

1Mara - Profil | Po 27.11.2023 12:19:42

lojzaH >> Já jsem si plánoval už před 5ti roky, že zajdu osobně za naším vedením na kraji a dám s nimi řeč ohledně reofiky a jejich vysazování, protože u nás se tak, jak je tomu třeba u DH v středočeském kraji nevysazuje vůbec, jako malé podoustvičky, parmy, tloušti, cejni a jiné a jiné ryby. U nich dle kontrolního elektro odlovu je vše v pořádku, ale nikdo nechytá pravidelně tyhle ryby od cca 10-30cm. .... proč asi .-(( Ale dodnes jsem na to nebyl dobře připraven a i když sem měl už naplánováno napřed zajet za DH a sním probrat určité věci, tak z toho sešlo, protože na datum schůzky prostě DH vyšla důležitá neodkladná věc a pak z toho už sešlo. tady jsem chtěl já u nás na kraji začít jak s reofilkou tak i nadměrným vysazování kaprem a i sem počítal s tím, že by semnou vyrazili dveře :-)) Jenže jak jsem se začal věnovat KO a podobně, tak na to nemám sílu někde lobovat a přemlouvat lidi a podobně, každý soudný člověk to přeci musí vidět sám, co se okolo něj děje. .-)

Martin M. - Profil | Po 27.11.2023 12:14:36

lojzaH >> konecne jsi se rozepsal trochu konkretneji bez plivani siry kolem sebe ;-)
Podle mne mas pravdu, ze vedeni CRS nas bude ignorovat a muze i tvrdit, ze nema mandat chovat se jinak, ale podle mne je i tam mnoho rozumnych lidi, kteri tento problem citi sami od sebe, a ti mohou mit vetsi odvahu s tim zacit neco delat a nenechat se umlcet. Nechovat se jako zemedelec, po kterem zustane znicene pole, ale jako rozumny hospodar, ktery vnima souvislosti a dusledky sveho chovani. A to znamena chovat se i tak, aby nas nikdo nemohl shora o moznost rybareni pripravit. Kdyz odbocim, tak treba i vynutit si na vlastnich clenech, abysme kvuli jejich chovani neprichazeli o reviry - napr. svazu je ted uplne jedno, ze rybari jezdi autama do zakazu vjezdu az k vode a delaji tam bordel, neumime si s tim poradit vlastnimi silami, nechavame to na policajtech, starostove jsou nasrani, vznikaji nove zakazy a az prijde novy zajemce o reviry a rekne, ze on tohle umi vyresit, tak bude mit diky nasi necinnosti lehci cestu. Vim ze to je uplne mimo tema, jen tim chci ukazat, ze svaz jde cestou nejmensiho odporu, nema zajem byt zly na vlastni cleny a ti jsou sice spokojeni, ale snizuje nam to dlouhodobou udrzitelnost volneho rybareni v CR tak jak ho ted zname. Se zdimanim reviru je to uplne stejny pripad - kratkozrake reseni. Prijde nekdo od Piratu (nemusi to byt ale nikdo zelenej, staci ze to bere jako trendy sexy tema po vzoru vyspeleho sveta), rekne uz nemuzete mit reviry jen pro svoje vlastni zajmy a jit si pro to pres mrtvoly, verejny zajem a priroda jsou dulezitejsi, cyklistum se to nelibi, na instagramu to ma malo lajku, ptackari vas nenavidi, a navrhne napr. zakaz vysazovani ryb nad 5cm, abysme si nesadili ryby pro sebe ale pro prirodu, nebo jinou pytloviny, na kterou ani nemam kapacitu ji vymyslet, jak velka pytlovina to bude.

FRANK71 - Profil | Po 27.11.2023 12:13:26

mastrof >> nedělej ze sebe debila.