Kormorán 2017

Petrův zdar.
Kolegové rybáři pokud máte něko fotografie kormoránů hodujících na rybách, fotky okolí a můžete je s číslem revíru zaslat mému kamarádovi, který je použije jako podklad pro svou práci v boji za zachování ryb v našich revírech dalším generacím!!!
Jinak diskuze je otevřena a můžete zde probírat téma KORMORÁN a vše kolem tohodle ptáka.

Kontakt na mého kamaráda pro zasílání fotek a třeba i dotazu na toto téma. Pavel je podle mne velkým odborníkem a přínosem pro náš ČRS.

Ing. Pavel Vrána, Ph.D.
Odborný referent pro životní prostředí, čistotu vod, ichtyologii.
ČESKÝ RYBÁŘSKÝ SVAZ, z. s.
Sekretariát Rady ČRS
Hospodářské oddělení
Nad Olšinami 282/31
100 00 Praha 10
mobil: +420 728 701 379
e-mail: vrana@rybsvaz.cz
web: www.rybsvaz.cz
Autor diskuse: dizlektik fídža - Profil , 17.1.2017 všeobecné - ostatní
Dále moderují: TEZAR Profil + martin37 Profil + Hans40 Profil

Jaký je Váš názor na snížení stavů kormorána v naší zemi?

A) Zásadně nesouhlasím-kormorány mám rád2%

B) Nesouhlasím-at si stavy kormoránů vyřeší matka příroda2%

C) Souhlasím pouze s jejich plašením odpalováním petard atd.0%

D) Souhlasím s jejich omezením formou zákonného odstřelu95%

Od 23.2.2017 hlasovalo 170 čtenářů.

Výr - Profil | Út 28.2.2017 21:33:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jnz >> no...som rád že moje amatérske nápady posúdil odborník tvojho formátu :-)

Petr.OVA - Profil | Út 28.2.2017 21:23:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jnz >> Mýlíš se. Některé z našich amatérských nápadů se ukázaly jako užitečné a dokázaly změnit spoustu věcí a zachránit spoustu ryb. My s Výrem totiž nečekáme, až za nás někdo rozhodne, ale snažíme se něco pro ty ryby udělat, zatímco ty jenom plkáš na internetu. A protože jsi v přírodě ještě kormorána neviděl, tak tady ti nějaké posílám.

jnz - Profil | Út 28.2.2017 21:07:40

Výr >> Od začátku do konce jsi mimo. Je mi to líto, pokud nejsi schopen pochopit nějaký text, ale vysvětlovat každou větu polopaticky i pro tebe nehodlám. Jediné, v čem máš naprostou pravdu, je, že se v této debatě o podobných věcech nerozhoduje. Úplný souhlas. Jenže ono se v ní nerozhodoje ani o tom, co tu navrhujete a píšete vy, takže jsem v klidu. Rozohňuj se jak chceš (i když tedy nechápu, proč to děláš, když jsou mé kecy údajně k ničemu), na věci nic nezměníš, ty vaše amatérské nápady jsou úplně mimo. Jediné, v čem se lišíme, že já to mám jako zábavu, kdežto ty to příšerě žereš. Takže bacha ať ti nepraskně žilka, nemohl bys pak dělat proti kormoránům už vůbec nic :-)

Výr - Profil | Út 28.2.2017 20:49:15

jnz >> tvoj vstup do tejto debaty začal niečím celkom iným ako riešením toho či niekto dodržuje zákony...... tak že pokiaľ si nepraješ "aby po krajině běhali podivní lidé bez patřičných oprávnění a znalostí a házeli dělbuchy, svítili laserem nebo cokoliv stříleli".....tak šuhajko...plačeš na nesprávnom hrobe.....v tejto debate sa o takých veciach nerozhoduje a ty o tom vôbec nebudeš rozhodovať ani tu a ani nikde inde.
Som presvedčený, že o tom čo sa môže alebo nemôže, vieš asi toľko ako o kormoránoch....teda zhola nič. ...lebo nemáš najmenšiu predstavu o tom, kto a za akých podmienok môže loviť kormorány ani kde a ako ich môže plašiť.
Po kritike administrátora a „všetkých“ za „nesprávne“ vedenie debaty ani nemáš odvahu priznať omyl s „neodpovedaním na tvoje otázky“ ....za podobný omyl však rozdávaš tituly „lhář a manipulátor“. Pokiaľ chceš kritizovať "beozhledných a neznalých"....začni v prvom rade sám sebou. Spĺňaš oboje bezvadne.

hering - Profil | Út 28.2.2017 17:41:40

1Mara >> Zdevac tu jen prudil ostatně napříč celým MRKem.S vlastním konstruktivnim návrhem nepřišel. Takže za mě tu redku dostal právem. Přečti si jeho příspěvky i jinde.

jnz - Profil | Út 28.2.2017 17:21:44

Výr >> Tak poněkolikáté znovu. Očividně nejsi schopen pochopit primitivní základní myšlenku - kormorán je mi u zadku, zda u nás bude, nebo nebude, je mi jedno, ať je ho několikrát více nebo ať tu není ani jeden, fakt mi na tom nezáleží. Jediné, co si nepřeji, je, aby po krajině běhali podivní lidé bez patřičných oprávnění a znalostí a házeli dělbuchy, svítili laserem nebo cokoliv stříleli. Toť vše. Od začátku nejsou mé texty na obranu kormorána, ale jsou proti tomu, aby lidé v přírodě dělali podobné věci, jako by rádi dělali. Likviduj si kormorána jak uznáš za vhodné, ale dodržuj při tom zákony a vyhlášky. Jestli nejsi schopen pochopit ani tuto zákaldní myšlenku a přistupujete k tomu tak, že účel světí prostředky a když to nejde podle zákonů, tak že je možné je porušovat, tak je to špatně a zasloužíte trest a kritiku, ne pochvalu. Nezaměňuj kritiku beozhledných a neznalých lidí za ochranu kormorána.

Petr.OVA - Profil | Út 28.2.2017 15:40:46

jnz >> Už jsem ti to psal dříve, pokud máš o věc seriózní zájem, zavolej mi. Jednodušší je mluvit, než psát, zejména z mobilu... 😀

Výr - Profil | Út 28.2.2017 14:22:24

jnz >> tak si to zhrňme.....nakoľko si usvedčený z toho čo si tu vehementne kritizoval (vyhýbanie sa odpovedi a klamanie) , vyhlásil si moju odpoveď za neexistujúcu 😁....na niektoré metódy riešenia problému máš názor....ale kormorány si poriadne nevidel, na vytvorenie názoru ti stačí google.....do témy si nijako neprispel lebo zjavne nemáš čím, ale máš sklony ju moderovať....tak taký múdry už to jeden bol...
Kormorán sa berie ako problém už cca 10 rokov....nič moc sa nezmenilo...jeden z dôvodov je aj to že sa mu rybári venujú s rovnakým zápalom ako ty a majú aj približne rovnaký prístup....je ich asi 99%....tak nemusíš byť preto smutný...najmenej ďalších 10 rokov sa nič nezmení...lebo je tu to čo vyhovuje tým 99% ....teda aj tebe a je teda všetko ako má byť. 😉

jnz - Profil | Út 28.2.2017 13:03:31

Výr >> Ok, tím, jak se doplňujete a občas mám pocit, že mluvíte jeden za druhého, jsem bral tebe, tezara a Petr.OVA jako celek.

No a k tomu zbytku jen upřesnění - odpověď, že se nebudeš angažovat v uvedených opatření, NENÍ odpovědí na otázku, co jsi v ochraně ryb před kormoránem udělal.

A co jsem udělal v ochraně já? Věř tomu nebo ne, já jsem kormorána v přírodě asi ještě neviděl, nebo si toho nejsem vědom. Velký revír přímo za domem, přes zimu jsem šel asi třikrát, bylo zamrzlo, minulý týden tam byli rybáři a kachny, kormorán žádný. Na jiné revíry nechodím, v Praze v centru na Vltavě jsem ho také neviděl. Jo, občas mám zkušnost s revíry 451 003 a znám trochu Bystřici v okolí Kosiček, ale kormorána jsem tam nezaznamenal. Jo, a na pstruhové Brzině také nebyl. Kdybych někde viděl hejno, u kterého bych si myslel, že by o něm Vrána měl vědět, nafotil bych ho a poslal, ale asi se pohybuji po špatných místech.

Výr - Profil | Út 28.2.2017 12:44:06

jnz >> No ja to vidím takto: tvoja prvá otázka, ktorá bola adresovaná na TEZARA (!)
"jnz - ® Po 27.2.2017 22:38:59 TEZAR >>
Tak se tedy ptám - Petr.OVA a Výr zatím popsali, co vše musí dělat myslivci a jak to má řešit někdo další. Jak moc se tito dva angažovali v některé aktivitě nebo opatření popsaných kousek výše?

A moja odpoveď adresovaná priamo tebe: Výr - ® Po 27.2.2017 22:56:42 ......Na Tvoju otázku " Jak moc se tito dva angažovali v některé aktivitě nebo opatření popsaných kousek výše? odpoviem veľmi stručne....v takých opatreniach sa angažovať určite nebudem lebo sú to utópie. No môžeš sa tomu venovať ty."
Celkom jasná a stručná odpoveď....no na moje viaceré otázky som ja už nedostal žiadnu odpoveď......ani 27.2.2017 22:56:42 ani na otázky adresované tebe Út 28.2.2017 8:16:16
Tak ako ?

jnz - Profil | Út 28.2.2017 12:31:49

Petr.OVA >> Mohu se ještě zeptat, kolikrát jste to takto realizovali a u jak velkých hejn?

jnz - Profil | Út 28.2.2017 12:27:48

Výr >> Tak jo, přemluvil jsi mne, ještě tedy odpovím na toto. Data a časy vypisovat nebudu, najdi si to, ale cituji můj dotaz: Co se tedy díky nim (Petr.OVA a Výr) již v ochraně ryb před kormoránem událo?

Na to jsi neodpověděl, naopak jsi vznesl spoustu dotazů na to, co jsem udělal já.

Petr.OVA - Profil | Út 28.2.2017 12:10:25

jnz >> V zoufalé situaci přichází na řadu zoufalá řešení. Na zimoviště ryb nalétlo do nadjezí hejno asi dvou set hladových komoránů (v širokém okolí byly zamrzlé i řeky) a běžnými způsoby se nedali zaplašit. Měli jsme čekat, až to tam všechno vyberou? A to tam byl od 1.ledna vyhlášen úsek ChaP kvůli ochraně parem a ostroretek... Jinak si s nimi poradíme odstřelem, ale tam je zákaz.....

Výr - Profil | Út 28.2.2017 11:53:40

jnz >> tak že namiesto vysvetlenia a vyvrátenia nepravdivého tvrdenia sa volí strategický odchod :-)

jnz - Profil | Út 28.2.2017 11:50:39

Petr.OVA >> V pohodě, já fakt nemám nic proti odstřelu a likvidaci kormorána. Jen mi vadí, když se navrhují řešení, která z dlouhodobého hlediska mohou spíše škodit, protože dávají velmi silné argumenty do rukou odpůrců z řad ochránců zvířat a ornitologů. A pak také nemám rád hurá akce, které mohou mít nepříjemné dopady na nezúčastněné a u veřejnosti vyvolají spíše odpor. Stačí, aby nějaký ochránce spustil kampaň, kde lidem ukáže, že laserem můžeš poškodit zrak a že dělbuch může někomu na procházce vystresovat psa tak, že mu uteče, a veřejnost se rázem obrátí proti akci a skončí to akorát zákazem. V boji s kormoránem držím palce, už jsem tu toho napsal dost, kdo chtěl, pochopil, co jsem chtěl říci, kdo nepochopil, stejně bych mu to nevysvětlil. Mějte se.

Petr.OVA - Profil | Út 28.2.2017 11:12:38

jnz >> Máš pravdu, omlouvám se. Mylně jsem vztáhnul zmínku o CHKO nikoliv k mé odpovědi Heringovi, ale k radě nicku "zdevac", abych používal laser na Kotvici, která je v CHKO Poodří a v těsné blízkosti letiště Mošnov.
Jaký způsob zvolí jednotlivé MO k ochraně ryb na zimovištích před kormorány, je čistě na nich. Já jsem ale na Kotvici, která je navíc ornitologického rezervací, našel zastřeleného kormorána s odcvaknutým zobákem a to už je daleko za hranicí toho, co bych si dovolil já a nebo co bych radil jiným.

Výr - Profil | Út 28.2.2017 10:57:31

jnz >> No...je fajn že to tu máme všetko čierne na bielom...tak si to môžeme kedykoľvek prečítať znovu....mám za to že nepíšeš pravdu....ja myslím že na tvoju otázku ( a to dokonca napriek tomu že si ju ani neadresoval priamo mne) som ja odpovedal....zato ty si mne neodpovedal vôbec ani na jedinú moju otázku.

jnz - Profil | Út 28.2.2017 10:25:02

Výr >> Ne, ale očekával bych, že jeden se zeptá, druhý odpoví a zeptá se klidně také. Pak to bude fér. Ale já se zeptal, tys neodpověděl, a rozvou ses zeptal, což je dost velký rozdíl.

jnz - Profil | Út 28.2.2017 10:22:31

Petr.OVA >> I kdybych riskoval červenou kartu, tak to napsat musím - jsi obyčejný lhář a manipulátor. On se ti zdevac pokusil lživě něco podsunout????

Takže cituji z dřívějších příspěvků:

Hering 26.2.2017 15:50:32 napsal:Smůla naší MO Děčín je že veškeré vody revíry i chovné je buď CHKO Labské Pískovce nebo České Středohoří a něco málo i v NP Českosaské Švýcarsko.

Tvoje odpověď 26.2.2017 19:27:56 byla (a byla opravdu na Heringa, neb ho cituješ): Tak to je docela velký problém, taková omezení u nás naštěstí nemáme. Asi vám nezbude, než se spolehnout při odstřelu na spolupráci se sousedními MO mimo CHKO a na vlastních vodách pouze plašit. Doporučuji kombinaci dělobuchů a laseru (podle výkonu funguje í na několik set metrů)......

A o NATURA 2000 cituji z popisu CHKO Labské pískovce: Velký význam Labských pískovců pro celou Evropu podtrhuje také skutečnost, že toto území je součástí navržené soustavy chráněných území Evropské unie NATURA 2000. Do soustavy je území CHKO zařazeno ve dvou úrovních. První je Ptačí oblast Labské pískovce, která byla cíleně vymezena pro ochranu 4 druhů ptáků – sokola stěhovavého (Falco peregrinus), výra velkého (Bubo bubo), datla černého (Dryocopus martius) a chřástala polního (Crex crex). Druhou úroveň představují tzv. evropsky významné lokality, které zajišťují ochranu vybraných stanovišť, živočišných a rostlinných druhů.

Takže pokud to shrnu, tak ty navrhuješ na vodách patřící do CHKO LP s NATURA 2000 plašení a přímo píšeš, že doporučuješ kombinaci dělbuchů s laserem. Stále chceš, i po těch vypsaných citacích tvých příspěvků, tvrdit, že ti někdo něco lživě podsouvá? Nemám problém s odstřelem, ale přímo nesnáším lháře a podvodníky.

Výr - Profil | Út 28.2.2017 10:16:05

jnz >> :-)))) tak že hráme hru...ty sa pýtaš my odpovedáme :-)))....keď sa pýtame my tak "napádame" ? :-)) Nemáme čo povedať ani odpovedať ? :-)))....no pokračuj ide ti to skvele.

Červené karty: rover, rikox, zdevac, keltt