Kormorán 2017

Petrův zdar.
Kolegové rybáři pokud máte něko fotografie kormoránů hodujících na rybách, fotky okolí a můžete je s číslem revíru zaslat mému kamarádovi, který je použije jako podklad pro svou práci v boji za zachování ryb v našich revírech dalším generacím!!!
Jinak diskuze je otevřena a můžete zde probírat téma KORMORÁN a vše kolem tohodle ptáka.

Kontakt na mého kamaráda pro zasílání fotek a třeba i dotazu na toto téma. Pavel je podle mne velkým odborníkem a přínosem pro náš ČRS.

Ing. Pavel Vrána, Ph.D.
Odborný referent pro životní prostředí, čistotu vod, ichtyologii.
ČESKÝ RYBÁŘSKÝ SVAZ, z. s.
Sekretariát Rady ČRS
Hospodářské oddělení
Nad Olšinami 282/31
100 00 Praha 10
mobil: +420 728 701 379
e-mail: vrana@rybsvaz.cz
web: www.rybsvaz.cz
Autor diskuse: dizlektik fídža - Profil , 17.1.2017 všeobecné - ostatní
Dále moderují: TEZAR Profil + martin37 Profil + Hans40 Profil

Jaký je Váš názor na snížení stavů kormorána v naší zemi?

A) Zásadně nesouhlasím-kormorány mám rád2%

B) Nesouhlasím-at si stavy kormoránů vyřeší matka příroda2%

C) Souhlasím pouze s jejich plašením odpalováním petard atd.0%

D) Souhlasím s jejich omezením formou zákonného odstřelu95%

Od 23.2.2017 hlasovalo 170 čtenářů.

Výr - Profil | Út 28.2.2017 10:57:31

jnz >> No...je fajn že to tu máme všetko čierne na bielom...tak si to môžeme kedykoľvek prečítať znovu....mám za to že nepíšeš pravdu....ja myslím že na tvoju otázku ( a to dokonca napriek tomu že si ju ani neadresoval priamo mne) som ja odpovedal....zato ty si mne neodpovedal vôbec ani na jedinú moju otázku.

jnz - Profil | Út 28.2.2017 10:25:02

Výr >> Ne, ale očekával bych, že jeden se zeptá, druhý odpoví a zeptá se klidně také. Pak to bude fér. Ale já se zeptal, tys neodpověděl, a rozvou ses zeptal, což je dost velký rozdíl.

jnz - Profil | Út 28.2.2017 10:22:31

Petr.OVA >> I kdybych riskoval červenou kartu, tak to napsat musím - jsi obyčejný lhář a manipulátor. On se ti zdevac pokusil lživě něco podsunout????

Takže cituji z dřívějších příspěvků:

Hering 26.2.2017 15:50:32 napsal:Smůla naší MO Děčín je že veškeré vody revíry i chovné je buď CHKO Labské Pískovce nebo České Středohoří a něco málo i v NP Českosaské Švýcarsko.

Tvoje odpověď 26.2.2017 19:27:56 byla (a byla opravdu na Heringa, neb ho cituješ): Tak to je docela velký problém, taková omezení u nás naštěstí nemáme. Asi vám nezbude, než se spolehnout při odstřelu na spolupráci se sousedními MO mimo CHKO a na vlastních vodách pouze plašit. Doporučuji kombinaci dělobuchů a laseru (podle výkonu funguje í na několik set metrů)......

A o NATURA 2000 cituji z popisu CHKO Labské pískovce: Velký význam Labských pískovců pro celou Evropu podtrhuje také skutečnost, že toto území je součástí navržené soustavy chráněných území Evropské unie NATURA 2000. Do soustavy je území CHKO zařazeno ve dvou úrovních. První je Ptačí oblast Labské pískovce, která byla cíleně vymezena pro ochranu 4 druhů ptáků – sokola stěhovavého (Falco peregrinus), výra velkého (Bubo bubo), datla černého (Dryocopus martius) a chřástala polního (Crex crex). Druhou úroveň představují tzv. evropsky významné lokality, které zajišťují ochranu vybraných stanovišť, živočišných a rostlinných druhů.

Takže pokud to shrnu, tak ty navrhuješ na vodách patřící do CHKO LP s NATURA 2000 plašení a přímo píšeš, že doporučuješ kombinaci dělbuchů s laserem. Stále chceš, i po těch vypsaných citacích tvých příspěvků, tvrdit, že ti někdo něco lživě podsouvá? Nemám problém s odstřelem, ale přímo nesnáším lháře a podvodníky.

Výr - Profil | Út 28.2.2017 10:16:05

jnz >> :-)))) tak že hráme hru...ty sa pýtaš my odpovedáme :-)))....keď sa pýtame my tak "napádame" ? :-)) Nemáme čo povedať ani odpovedať ? :-)))....no pokračuj ide ti to skvele.

jnz - Profil | Út 28.2.2017 10:11:46

Výr >> Proč se bavíme o mě? Že by klasický postup, že když nemáš co říct a odpovědět, že napadneš druhou stranu a doufáš, že převedeš řeč jinam? Řeč byla o aktivitách tvých. Tak to neobracej proti mě, já s touto diskuzí nezačal.

Výr - Profil | Út 28.2.2017 8:16:16

jnz >> A čo ty si kedy urobil preto aby sa niečo v probléme kormorán pohlo dobrým smerom ? Čo sa chystáš urobiť aby sa čokoľvek pohlo v probléme kormorán k zlepšeniu ? Kedy a akú aktivitu si sám inicioval ? Aké vlastné skúsenosti s kormoránom si nabral a pri akých aktivitách ? Čoho si sa kedy zúčastnil v snahe pomôcť zlepšiť existujúci stav ? Koľko fotografií si do tejto diskusie zverejnil či poslal Ing. Pavel Vránovi Ph.D. ?

Petr.OVA - Profil | Út 28.2.2017 2:28:26

jnz >> Měl by sis ještě jednou přečíst celou diskuzi a zjistil bys, že nikdo tady nedoporučoval házení dělobuchů v CHKO s oblastí Natura 2000. To jen nick "zdevac" se mi lživě pokusil podsunout toto tvrzení. K tomu laseru se hlásím a hned řeknu proč: máme na řece úsek, kde je nadjezí se zimovištěm ryb, ale protože je to přímo ve městě, je to vyloučená část honitby. V těsné blízkosti řádově stovek metrů je už střelba možná a odlov kormoránů se tam prováděl. Stačila dohoda s myslivci, kdy půjdou střílet, vyplašit postupem dělobuch-laser (později už jen stačilo bliknout laserem) kormorány v nadjezí, aby přelétli a výsledkem je 520 střelených kormoránů jediným mysliveckým sdružením. Ona se ta inteligence kormorána dost přeceňuje, člověk je (většinou) chytřejší.... Pokud bys chtěl vědět ještě nějaké podrobnosti, napiš mi SZ a nebo zavolej, telefon mám v kartě.

jnz - Profil | Út 28.2.2017 0:32:26

TEZAR >> Opět jsi neodpověděl. Všimni si, byl tam dotaz s otazníkem na konci. Ale to je tu asi zvykem... A k tvé výzvě - nenapíšu, neb nevím. Existuje spousta lidí chytřejších, než jsem já, a přesto na rozumné řešení zatím nepřišli, vždy se najde nějaká překážka. Kdyby to bylo tak jednoduché, že bych řešení napsal tady na mrku během pár minut, nepovažovali by všichni po celé Evropě kormorána za problém.

A hele, to ti opravdu nevadí to pokrytectví, které tu předvádíte? Zdevac napsal, že pytlačil, a byl napadán za porušování zákonů, pravidel, byl nazývám ignorantem a posílán do pekel (slušně řečeno). To porušování pravidel vadilo. A najednou, když vy sami přijdete s nápadem, který porušuje pravidla i legislativu mnohem horším způsobem, tak je vše v pořádku??? To když porušuje někdo něco, co ti vadí, tak je špatný, ale když porušuješ pravidla a zákony ty, protože ti to vyhovuje, tak se to může? To přeci nejde, aby se zákony dodržovaly nebo porušovaly jen podle toho, jak to zrovna komu hodí.

TEZAR - Profil | Út 28.2.2017 0:18:14

jnz >> No,mě připadáš jako fanatický,zaslepený ochránce všeho živého ty...A pokud nejsi,tak nám tu napiš nějakou účinnější metodu omezení kormoránů v naší zemi.Děkuji.

jnz - Profil | Út 28.2.2017 0:15:18

TEZAR >> A jak bys tedy nazval člověka, který doporučuje v CHKO s oblastí NATURA 2000 házet dělbuchy za účelem plašení zvířat a v přírodě na veřejnosti používat laser, který může při zasažení oka způsobit poškození zraku až slepotu a to i pouhým odrazem? Myslím, že fanatik bylo označení ještě poměrně slušné.

voz - Profil | Út 28.2.2017 0:10:08

Tak mě s postupem času začíná připadat, že to plašení petardou a laserem by mohlo být velice účinné a dobré doprovodné řešení. Za předpokladu, že se bude provádět při maximálních mrazech a v co největším plošném rozsahu. Ideálně ve stejnou dobu všude - takové pracovní soboty a neděle. Navíc ho může provozovat téměř kdokoliv.
Vztáhnu to k letošní zimě, kdy zůstalo nezamrzlých jen pár toků. je to veliká plocha, ale proti všem plochám našich vod minimum. pokud se ptáci vyplaší a znova a znova ve velkých mrazech, tak je na jejich oslabení zaděláno...
Pokud do hejna někdy někdo střelí, nutně bude hlukový efekt hejnem vnímán jako velice stresový.
Dále by mne zajímal názor ornitologa, jak je pro kormorány náročné přetahovat v těch zmiňovaných třeba 20 stupních mrazu...

jnz - Profil | Út 28.2.2017 0:09:06

JJanekk >> Ale nebylo. U tisícihlavého hejna nemůžeš přepokládat, že je všechny vystřílíš. A když zastřelíš pár kusů, k sousedům jich místo 1000 odletí 980... Ale i kdybych na to byl ochoten přistoupit, tak co ty dělbuchy? Chceš říct, že Petr.OVA neradil kormorány jen vyplašit? A když je vyplašíš, tak udělají co? Odletí se nažrat k sousedům.

A co se týká střelby, masivní odstřel by opravdu zabral, ale musela by se udělat akce hromadná, tedy v jeden den jít společně střílet na všechny revíry. Jinak si je budete jen posílat od jednoho k druhému a co uštříte na tom, že jich bude o pár kusů méně, to ztratíte na tom, že při odletu vše zvrátí a na novém se nažerou znovu. A to nezmiňuji, že v řadě míst odstřel není vůbec možný nebo že v některých místech to stejně bude hra na honěnou, protože na řece se hejno zvedne a kousek popoletí a než se tam parta střelců dostane, bude pohostině. Kormorán to takto může dělat jak dlouho bude chtít, vy ne.

JJanekk - Profil | Po 27.2.2017 23:23:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jnz >> střílení kormoránů není motivováno snahou vyhnat je k sousedovi, ale zastřelit je. To že je střílení neúčinné tvrdí ornitologové. Potom ale nechápu, proč tomu tak urputně brání. To jim tak záleží na tom, aby myslivci neplýtvali olovem a svým časem? Skutečně masivní odstřel by kormorány dokázal zredukovat, což připustil i ornitolog Vermouzek.
Kolega zdevac je notorický vysírač, prostoru k vyjádření měl spoustu a většinou mu bylo trpělivě odpovídáno.

TEZAR - Profil | Po 27.2.2017 23:09:31

1Mara >> Dobrou Máro.-)

TEZAR - Profil | Po 27.2.2017 23:08:34

1Mara >> Máro,kdyby se v tvé diskusi o KO,někdo takhle vytrvale navážel třeba do Pěny a psal by,že je fanatik,protože se tak snaží a investuje do KO,byl bych zvědavý,jestli bys to nechal pokračovat...Ale nechme toho,na svém rozhodnutí trvám-už kvůli práci Petra.OVY a Výra.

Výr - Profil | Po 27.2.2017 23:07:13

1Mara >> kdyby jste mu neodpovídali, tak nebude sem nic psát....to máš svätú pravdu.

1Mara - Profil | Po 27.2.2017 23:06:37

TEZAR >> Nic Luboši, jdu hnípat, dobrou :-)

1Mara - Profil | Po 27.2.2017 23:04:22

TEZAR >> Tak to ale není sprosté slovo, žádný kodex tím neporušil. Je to jen můj pohled na věc, kdyby jste mu neodpovídali, tak nebude sem nic psát, to je jednoduchý .-)

Výr - Profil | Po 27.2.2017 22:56:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jnz >> dámE redku ?...kto MY ?....ak tomu rozumiem správne, rozhodol to TEZAR...
A prosím ťa: "kdo si dovolí kritizovat jakýkoliv názor, je jedno, zda chytrý nebo hloupý, bude vyloučen bez ohledu na to, zda má, nebo nemá pravdu." na toto si ako prišiel ?
Nebude to náhodou trochu inak ?....ak niekto nekonštruktívne, často arogantne napáda všetko čo je v debate preberané, slušné upozornenia ignoruje a nič rozumné k veci nenavrhne, prečo by ho mal administrátor v debate trpieť ?

Ďalej " způsob, který jste zvolili, nikdy nikam nepovede"....skús si prečítať zadanie diskusie....ja tam vidím "pokud máte něko fotografie kormoránů hodujících na rybách, fotky okolí a můžete je s číslem revíru zaslat mému kamarádovi, který je použije jako podklad pro svou práci"....možno máš lepší nápad.....sme tu všetci samé ucho.
Tvoje konštatovanie "někdo navrhne střílet a všichni se tu v diskuzi budeme plácat po ramenou, jaký že je to skvělý nápad, i když nikdo nebude schopen toto v reále prosadit "....to netreba presadzovať....to už je dávno odsúhlasené dokonca aj na "důležitých místech" :-)...no a môžeš si byť istý že ja ani Petr.OVA nie sme tí od ktorých zavisí výsledok riešenie tohoto problému.....

"No a k tomu střílení"....to že si niekde skopíroval text že je to neúčinné riešenie, vôbec neznamená že to naozaj tak je....ja som presvedčený o opaku....a napísal som k tomu to čo si o tom myslím aj s čím mám skúsenosti.
Na Tvoju otázku " Jak moc se tito dva angažovali v některé aktivitě nebo opatření popsaných kousek výše? odpoviem veľmi stručne....v takých opatreniach sa angažovať určite nebudem lebo sú to utópie. No môžeš sa tomu venovať ty.

TEZAR - Profil | Po 27.2.2017 22:55:50

1Mara >> Fanatikem bys asi taky nechtěl být nazván,nepletu se?

Červené karty: rover, rikox, zdevac, keltt