Cejn 100x jinak - recepty

Chlapi, nějaký dobrý recept na cejna? Těch je všude dost :-)
Autor diskuse: Kulifon - Profil , 21.2.2012 všeobecné - ostatní

Flying trout - Profil | So 28.4.2012 21:14:02

Cejny udíme, větší cejny 20 kousků, zbavíme šupin, očistíme, necháváme hlavu i ploutve, řádně nasolit (solim každou rybu zvlášť, potom zaliju převařenou vodou, dám bobkový list, nové koření (koření podle počtu ryb), nechám do rána, nebo den ryby uležet ve slaném nálevu, potom ryby šoupnu do udírny a udím ... menší jsou dřív, větší dýl, doba uzení záleží na konstrukci udírny, teplý - studený kouř, my to máme za 3 hodiny na stole. Pořádně zapíjet a je to bašta.
Udime na buku.

Anýzový dědek - Profil | So 28.4.2012 20:48:12

splavek >> já je dělám trošku jednodušeji- jen je obalím v pálivé paprice, ale postup je stejný.

Jarda 7 - Profil | So 28.4.2012 20:35:49

@hunackovo >> Huňáček - 22.2.2012 11:52:55 >> Nečuchat,neomakávat,naložit a sežrat.

Huňáček - Profil | St 22.2.2012 12:51:38

Petan600 >> bohužel chytání se nevyhnu, ikdyž bych rád. To je hnus, co zbyde na ruce - jak když si máknu selce pod sukni

Petan600 - Profil | St 22.2.2012 12:01:06

@hunackovo >> Huňáček - 22.2.2012 11:52:55 >> Taky Tě nikdo nenutí je chytat ,natož konzumovat.

Huňáček - Profil | St 22.2.2012 11:52:55

cejni sou slizký a smrděj!

rover - Profil | St 22.2.2012 11:51:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Přidám jeden recept "křenový" ...

Cejn s křenovou šlehačkou
3 porce cejna, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 6 zrn pepře, bobkový list, 4 lžičky octa, 3/8 l šlehačky, 3 lžíce nastrouhaného křenu, zelená petržel
Asi litr vody svaříme s nakrájenou zeleninou a kořením, dobře povařenou zeleninu scedíme, do odvaru vložíme porce cejna a na mírném ohni zvolna vaříme asi 10 minut. Vařené porce vyndáme, rozdělíme na talíře, posypeme drobně nasekanou zelenou petrželkou a podáváme s ušlehanou smetanou promíchanou s nastrouhaným křenem...

CZ - Profil | St 22.2.2012 11:40:44

zaplosak >> Je to možný? A kapr teda né?

Pvl - Profil | St 22.2.2012 10:41:32

FILKO >> Dej tam oclovou kuličku a budou mít po ptákách :o§)

Píďa2 - Profil | St 22.2.2012 10:34:44

FILKO >>
a co lidi? Těch je taky jako srač..

retrívr - Profil | St 22.2.2012 10:30:10

FILKO >> To je nejtěžší otázka. Prožíval jsem to dlouho. Víš co pomohlo, tedy dlouhodobě, necíleně. Nezvládli přítomnost sumců.Cejna nevidíš. Hrdinové si však hrají dál na šéfy revíru. Nic víc, nic míň. Ó, jak trapné.

FILKO - Profil | St 22.2.2012 10:20:12

ja bych potreboval spis recept jak se zbavit cejna :DDD to je strasna ryba, kdyz mi uz zere aji 30mm halibutku.... no koment xDDD

CarpHouser - Profil | St 22.2.2012 7:14:40

Jako kluk jsem z nich dělal karbanátky, ale to jsem ještě nedokázal posoudit, jak je to nádherná ryba. Znáte to, když jako dítě slyšíte od všech okolních dospělých rybářů jen jedno, cejn je plevel, nepouštět ...

zaplosak - Profil | St 22.2.2012 7:04:20

CZ >> právě že vůbec, ten cejn smrděl jak sfiňa ale ne po bahně, asi je to tou vodou ale nevím, kamoš má na to stejnej názor, není tam problém chytit cejna přes šedesát, ale co pak s ním, jde zpátky...

P!F - Profil | St 22.2.2012 2:07:23

Sven >> tak ono by to naporcovat slo, v pohodicke :-) Na houno je to ze nachytat dve igelitky nasadakov je rychlejsie ako 2och kaporov normalnych, navyse mi k tomu staci krabica bonduelky... Ale zaujalo ma to ci sa neoplati vrazit do ML fotoserial od ryby na podlozke az po rybu v pohari :-)

Jarda 7 - Profil | Út 21.2.2012 22:11:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zkusím dát svůj na naložení ryb k další úpravě.

Cejna zbavíme kůže,a uděláme filety,které nakrájíme na kostky asi 2cm.Naskládáme do misky,a zalijeme octem,aby byly celé ponořené,a necháme 120 min.odstát.Poté důkladně proprat.Znovu vložíme do misky a silně prosolíme.Necháme 30 min.odstát,a znovu důkladně propereme.Připravené kousky ryb skládáme do uzaviratelné nádoby,a prokládáme cibulí,bobkovým listem,novým kořením, celým pepřem a zalévame olejem.Vrstvy stlačíme,zavřeme a necháme týden v chladu uležet.

Tím máme připravený základ na rybí salát nebo pepřenky.

CZ - Profil | Út 21.2.2012 20:29:40

zaplosak >> Tak v tom případu kapr musel smrdět taktéž.

MiPo - Profil | Út 21.2.2012 19:43:22

zaplosak >> no vidíš jedna ryba z bahna ti ji zhnusí napořád

zaplosak - Profil | Út 21.2.2012 19:39:56

MiPo >> Jo byl z rybníku, fujtajbl...

MiPo - Profil | Út 21.2.2012 19:30:48

zaplosak >> tak jestli máš toho cejna z nějakého stojáku nebo stoky tak se ti nedivím

splavek - Profil | Út 21.2.2012 18:50:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ještě přidám recept,na můj oblíbený rybí salát.


Možno použít jakoukoliv bílou rybu,tedy i cejna,klidně kapra,prostě rybu.


Ryby uvaříme ve vodě,do které jsme přidali:
-sůl,nové koření,celý pepř,bobkový list,trocha timiánu,kmín,dvě kuličky jalovce.
Až nám ryba změkne odstavíme z plotny a necháme dojít a zchládnou ve vývaru.Maso tak natáhne vůni koření.
Mezi tím si připravíme a uvaříme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky,nebo nudličky(dle libosti každého strávníka).Nachystáme si hrášek,buď sterilizovaný,nebo mražený,ten přelejeme vařící vodou a rychle zchladíme(nebude jak hadr a zůstane mu ta zelená barva),otevřeme konzervu kukuřice a olupeme si cibuli a podíváme se mámeli doma kyselé okurky(nemáme-li rychle seženem).to samé platí o tatarce,oleji,octu a bílém jogurtu.


Tak a teď tu pracnější část:
-Rybí maso vyjmeme z vývaru a vybereme z něj všechny kosti(chce to trpělivost,ale jde to).Obrané maso,dáme do mísy,přidáme vařenou zeleninu,hrášek,kukuřici,na jemno nakrájenou cibuli a okurky.Zakapeme olejem a lehce promícháme.Přidáme tatarku a bílý jogurt,dosolíme,opepříme,dooctujeme,dle vlastní chutě.
Místo cibule lze použít i pórek,nebo od každého trochu.Nejlepší je,když tento salát necháte zaležet v lednici do druhého dne,je to pak chuťový orgasmus,ale je to jen zbožné přání,většinou se to sní téměř okamžitě,Podávat z chlebem,rohlíky,toastovým chlebem,prostě co máme k dispozici a co máme rádi.
Váhové množství záměrně neuvádím,všeho přiměřeně,podle množství rybího masa a chuti strávníků.Je to sice trochu pracné,ale výsledk stojí za to.

zaplosak - Profil | Út 21.2.2012 18:45:04

Nevím, cejn 55+ smrdí jak bolavá noha, třeba jde nějak dobře připravit, no u mě už nee, jednou stačilo - sežrali ho kočky.... :-(
Je to jen můj názor....

mipa - Profil | Út 21.2.2012 18:39:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kulifon - >> Jo a zapoměl jsem na důležité ....... prosolit až těsně před podáváním :-)))

Domino222 - Profil | Út 21.2.2012 18:29:39

MiPo >> Presne moja reč .. :)

MiPo - Profil | Út 21.2.2012 18:28:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

velkého cejna 55 a více na grilu potřu směsí koření Tanduri Masala + rybízová marmeláda 2-3 hodiny předem osolím a šup s ním na gril kam se hrabe losos

mipa - Profil | Út 21.2.2012 18:22:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kulifon - >> Klasika jsou buď zavináče a nebo pečenáče ... velice oblíbený recept K VÍNU mám ještě z dob, kdy jsme jezdili do Bulharska a domorodci nám to připravovali. Je sice obměněný na naše podmínky(ryby) a tak se hodí i na cejna .......Udělám z něj filety, ty pak nakrájím na delší a ne moc silné nudličky a obalím ve směsi červené papriky,chili, drceného kmínu a možné je i trochu hl. mouky - vše podle chuti. Ty potom "hodím" na pánev, kde je větší vrstva oleje ( lepší je však sádlo, proto že je chutnější a navíc snese větší teploty ) a zprudka !!! opeču ze všech stran až doslova "křupou" !!!!!!! ..... je to lepší než křupky , prostě delikates rybí chipsy :-)))))

CZ - Profil | Út 21.2.2012 18:21:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Karboše také moc dobrá bašta.Udělat filátka a co zbude na kostře do mikrovlnky ,obrat. namlet na jemné šajbě. Dochucení dle libosti .... voda,strouhanka, placišky otočit ve strouhance není však podmínkou a usmažit. Dobrou chuť!