Uhyn ryb na Dyji pod Novými mlýny | MRK.cz

Uhyn ryb na Dyji pod Novými mlýny

Diskuse k zápisu "Uhyn ryb na Dyji pod Novými mlýny" v rubrice Bleskovky.
Autor diskuse: Martin M. - Profil , 19.7.2022 všeobecné

otoš - Profil | Po 25.7.2022 20:46:51

Celý svůj život jsem se snažil abych uživil rodinu, makal jsem v chemičce, bouchal šestnáctky, dělal v nepřetržitém provozu a mezitím se vzdělával, abych měl lépe placené místo...Teď, pár let před důchodem, kdy jsem dosáhl kariérní strop a pracuji na vedoucí pozici v odpadovém hospodářství, kde mám zodpovědnost nejen vůči svým podřízeným (aby měli peníze na hypotéky, půjčky, na studium svých potomků a pod.) ale i vůči zákonům a legislativě ČR. Těch starostí a zodpovědnosti mám každý den plný stůl. Proč to píšu? Protože jsem doteď nevěděl, že existuje takové zaměstnání jaké nabízí Povodí...Nabízí práci, kde se za nic nezodpovídá. Tam pracovat musí být radost! Z takové ,,práce" se snad nechodí ani do důchodu...
Je smutné, že tak, jak jsem se těšil na důchod, na rybaření na mé milované řece je v háji...vše...úplně vše...Jsem slušný člověk, ale dovolte mi říct jen poslední slovo...Do piče!

Jarda Bee - Profil | So 30.7.2022 9:12:23

Vyjádření pana Hodovského

Ahoj a Petrův zdar všem! Slíbil jsem, že po dnech sběru informací a jejich vyhodnocení to za sebe vše shrnu. Paradoxně jsou to známé věci, které bohužel byly jak ze strany Povodí Moravy, tak i MRS Brno zcela podceněny.
Povodí Moravy spravuje VD NM včetně MVE v hrázi dolní zdrže. Obecně je známo, že v případě nasáváni vody ze spodní vrstvy vody v nádrži (hypolimnia) elektrárna vodu neprokysličuje. Pokud jde většina vody tudíž přes MVE, dostává se tam v letním období voda s nízkým obsahem kyslíku. Na VD NM je každoročně masa vodního květu. Díky směru větru byla před havárií ve velké vrstvě nafoukána u hráze. Když jsou sinice ve velké vrstvě, odumírají a klesají jako organická hmota ke dnu. Rozklad této hmoty dále spotřebovává kyslík.
Pokud šla všechna nebo většina vody přes MVE, nastala bohužel situace, že vzniklo jakési zelené až zeleno-modré "smoothie", které začalo téct řekou. Byla to málo okysličená voda s promíchaným velkým množstvím částečně nebo většinově se rozkládajících sinic. Detaily nejsem schopen posoudit, to mohlo udělat Povodí a jeho laboratoře (před havárií i běham ní). Díky tomu se začaly obracet některé ryby již brzy pod mostem v Nových Mlýnech a pak zejména v nadjezí v Bulharech.
Dle dat je průkazné, přestože i tak se do řeky dostávala rozkládající se organická hmota, že když se voda pouštěla segmenty, byla koncentrace kyslíku až dvojnásobná. Přesto trvalo Povodí na pouštění přes elektrárnu a dokonce se k němu dominantně vracelo i před druhým menším úhynem.
Od roku 2013 se začalo řešit měření kyslíku v řece. Za své si to podle všeho vzalo MRS Brno. Bohužel i přes opakované urgence pobočného spolku Rakvice, se na to na Soběšické vykašlali, stejně jako v tom žádné kroky neudělalo Povodí (jasně, čekalo na MRS:-( ).
Povodí je odborný správce vodní nádrže i vodního toku. Není pravda, že ho nemusí zajímat podmínky života ryb, protože život ve vodě je součástí ekologického stavu daného vodního útvaru a Povodí by se mělo snažit, aby se prováděla opatření k jeho dobrému stavu a zlepšování. Navíc by měl úsek Dyje být zařazen v havarijně rizikových úsecích i v plánech povodí a měl by zde být provádět detailní monitoring.
Ač můj názor již nyní vyvolává silné tlaky, trvám na tom, že se havárii dalo předejít a minimálně ji zmírnit v rozsahu.
Co lze za mne udělat dál? Věc by se měla dořešit, protože jinak vše utichne a jak Povodí, tak MRS se na to možná za dva roky vykašlou. Ideálně vodoprávní úřad by měl iniciovat jednotlivé další kroky k zajištění prevence. Měření kyslíku a ideálně i průhlednosti nebo chlorofylu u hráze a pak alespoň ve dvou profilech na řece. Technických možností alternativního nátoku na MVE. Změny manipulačního řádu, který umožní vypouštět více vody nebo všechnu vodu přes segmenty a tím odstavit MVE, a to i na základě výsledků měření kyslíku. Zlepšení eutrofizace celého VD NM. Nejde o velkou újmu Povodí, protože se jedná jen o nejkritičtější období července a srpna.
Díky na závěr všem, kteří se snažili a snaží věc řešit, aby se už neopakovala. Musí se to podařit!

Martin M. - Profil | Út 26.7.2022 16:42:54

Reakce byvaleho reditele Povodi Moravy.

mastrof - Profil | Po 25.7.2022 11:29:54

Hlavním zdrojem živin pro sinice na nových mlýnech jsou nedostatečné vyčištěné odpadní vody. Hlavně z povodí Jihlavy a Svratky. Jde především o fosfor, který se dá na čistírnách odstraňovat srážením, ale to stojí peníze. Proto se to většinou nedělá. Fosfor se v novomlýnských nádržích kumuluje od té doby co vznikly. A nemá jak se z nich dostat. V kombinaci s hloubkou pár metrů a podnebím jižní Moravy vzniká naprosto ideální prostředí pro růst sinic, které dělají jen to co dělají posledních pár miliard let a jsou v tom vážně hodně dobrý. Pokud by to bylo na mě, celé nové mlyny bych vypustil a na úrodném sedimentů alespoň pár let pěstoval potravu pro bioplynky. Jiný způsob jak odtamtud ten fosfor dostat mě nenapadá. Řeka by byla zas řekou a ne rybníkem, v případě záplav by se zavřeli vrata a voda by se na chvíli pozdržela . A pak už jen začít opravdu čistit odpadní vody existujícími technologiemi což by teda stalo nějakou tu kačku každého z nás.

tomvec - Profil | Pá 29.7.2022 20:03:18

otoš >> jak to chceš řešit, když ryba plující v řece je z pohledu zákona "ničí"? A je to jen blbá ryba, nemá hebký kožíšek a nejsou o ní večerníčky.

Když někdo killne bobra nebo vydru, policie provádí manévry, za zvuku sirén je odvážejí na pitvu a neznámému pachateli přes média vyhrožují vězením. Taky padlo čtyřicet tun ryb a všem je to jedno.

Mira Kolínek - Profil | So 23.7.2022 11:17:43

Martin M. >> Nevím jak jsou v tomto případě rozdělené kompetence mezi jednotlivé složky, ale fakt by mne to dost zajímalo. Hlavně pro příště, teď už s tím bohužel nikdo nic neudělá...
Vím že pobitevních generálů je vždycky spousta, ale tahle událost fakt nenastala náhodně, ani nečekaně. Bydlím v Břeclavi nad jezem, takřka u řeky, kolem vody chodím skoro každý den, buď s prutem, nebo aspoň se psem. V neděli jsem si říkal, že je ta situace s vodou fakt hrozná a tak jsem si udělal výlet na kole okolo řeky pod Nové Mlýny a zpět, abych zjistil, jak je to s vodou v Bulharech a okolí. Po tom, co jsem ten den viděl, jsem mluvil osobně a telefonicky s několika kamarády, kterým jsem řekl, že situace je tak špatná, že pokud se nepustí voda z D5, tak vzhledem k nastávajícím tropickým teplotám se nevyhnutelně bude opakovat to, co bylo v Bulharech před pár lety a stane se to během několika dnů. V pondělí jsem odjel na dovolenou a pak už mi jen zvonily telefony od kamarádů...
Kladu si otázku, kdo se o tohle má starat? Vždyť pokud tohle dokážu předpovědět já, jako laik, jen na základě znalosti řeky Dyje, musí to být jasné i lidem s příslušným vzděláním, sedícím na těch správných místech(PMO, MRS, ČIŽP,...). Tahle katastrofa je podle mne důsledkem naprosto diletantského výkonu funkce některého z dotčených subjektů :-(((

aleš vavřina - Profil | Pá 29.7.2022 14:32:16

Martin M. >> Martine, ono to je s tou drženou hladinou a pojmem dočasně ještě trochu jinak ... o tom později.
Za sebe jsem si k úhynu na Dyji udělal ten názor, že se sešlo více negativních faktorů dohromady. Pár větrných dní před úhynem byl hlavní směr větru směrem na výpusť z D5, díky čemuž se zde koncentrovalo celkem slušné množství sinic jak z D5, tak i části D6. No a dle mého názoru si někdo pomohl, že část shromážděného materiálu poslal po vodě dolů - to je vcelku běžná i pochopitelná praxe - "s vodou přijde, s vodou odejde ..." Ono se lehko řekne, že se mělo zabránit odpuštění shromážděných sinic z nádrže do řeky, ale úplne stejně tak sinice mohly způsobit úhyn ryb v nádrži. Povodí Moravy (dále jen PM) je ve velmi nezávidění hodné pozici - ať budou manipulovat tak či onak, tak vždy budou pro část lidí špatní, vždy bude někdo kafrat ... a přitom na celý problém je zaděláno výše po toku a to komplet v celém povodí do nádrží ústících toků Ale to nikdo nechce vidět, o tom se nemluví, tam jsme totiž viníky všichni...
Teď k těm sinicím - ty jako ostatní organizmy se schopností fotosyntetické asimilace v noci mají opačné schopnosti a to fotosyntetické deasimilace, pak uvolňují CO2 (na něj pozor) a spotřebovávají O2. Dále pak těla sinic obsahují fytotoxiny - ty se do vody uvolňují jak při rozkladu jejich uhynulých těl, tak i při běžných životních projevech, kdy fytotoxiny uvolněné do prostředí pomáhají sinicím eliminovat další "zájemce o živiny ve vodním prostředí, jde de facto o klasický biologický boj o zdroje s cílem dominovat v daném ekosystému. Když k výše uvedenému připočteš vysoké teploty, už i tak menší nasycení vody kyslíkem, kolísání tlaku, spotřeby kyslíku rozkladnými procesy při odbourávání organické hmoty v ekosystému, ... - těm rybám fakt nebylo co závidět. Pak již je jen "velmi tenká červená linie" mezi stavem "ještě to jde" a totálním průserem.
Teď k té držené hladině, resp. její kotě - v nově projednávaném MŘ a změně NV jde o následující : v rámci boje se suchem a předcházením mu dostalo od Mze PM úkol zvýšit objem vody akumulovaný v nádržích s tím, aby se vytvořila zásoba vody pro lepší zvládání následkům sucha a boje s ním. Paráda, jednoznačně super - nelze než pochválit a podporovat. Ale současně s tím se do navýšení hladiny navezla "moderní ochrana přírody" reprezentovaná Mžp , respektive její ornitologická složka. Ti naopak proti navyšování hladiny bojují, chudáčci ptáčkové ..., tito ornitologičtí pomýlenci otevřeně bojují proti zájmům jejich vlastního druhu a na jeho úkor prosazují zájmy jiných živočišných druhů. Z pohledu biologického se jedná o naprostý evoluční unikát aspirující na nejvyšší příčky "Darwinových cen" ...
Ve výsledku těchto protichůdných snah (s evidentním politickým zadáním) vznikl zcela neuvěřitelný kočkopes :
- Povodí Moravy se ze svého "profesního" i racionálního přesvědčení snaží projednat navýšení hladiny navýšení hladiny na kotu 170,35 mnm - je mu to umožněno se stop-stavem k 15.3. (to kvůli hnízdění ptáků aby se nezaplavovaly postavená hnízda), kotu dosaženou k 15.3. lze držet až do 15.5. a od tohoto data začít vodu odpouštět (stav k 30.5. by měl být 170,25 mnm a k 30.6. by mělo být dosaženo koty 170,10 mnm) - tohle je ornitologický výmysl - aby se obnažovaly příbřežní partie a ptáci měli kde hledat potravu .... to, že právě nastává období největší potřeby vody ornitology nezajímá. V době od 1.7. do 31.8. vodu držet někde v rozmezí 169,85-170,10 mnm, cíleně dále nesnižovat - rozuměj neodpouštět bez užitku, ale je zde výpar a garantované vodohospodářské povinnosti - závlahy, nadlepšování průtoků v Dyji, garance poskytnutí vody pro účely dále v povodí,.... ta hladina chtě nechtě klesat musí, nebude-li adekvátní přítok. Opatřeními by se měla hladina dostat k 31.8. na kotu 169,85 mnm a na této kotě ji držet až do 31.10, pak je možno hladinu zase zvyšovat, tedy bude-li z čeho... . Co mne na tom nejvíce sere je fakt, že i když vodu přes zimu naakumuluješ, máš ji k dispozici, tak od určitého uměle stanoveného data ji dále nesmíš akumulovat i když v přírodě je ještě dostupná a pak od určitého data ji musíš začít bez užitku vypouštět, byť se blíží doba, kdy by ona bezdůvodně vypuštěná voda by byla nejvíce potřeba... to vše kvůli "ochraně přírody" a ornitologické loby. Povodí Moravy je ale tím, kdo dostal (nespecifikuji odkud - to ať si každý domyslí) za úkol tyto nesmysly plnit a ani nejvýše postavení zástupci tohoto podniku s tím nic nezmohou, byť na jednání mají perfektní argumenty proč neodpouštět ... ale je to státní podnik a stát poroučí. ... zde se opravdu pracovníků Povodí musím zastat - vítr fouká odjinud a za všemi problémy (alespoň těmi nejzávažnějšími) Novomlýnských nádrží hledejte "moderní ochranu přírody" a především ornitologickou loby.

otoš - Profil | Čt 21.7.2022 17:40:37

Celý problém tkví v tom, že koryto řeky Dyje není pravidelně udržované t.j.zbavované letitých nánosů. Prohloubení koryta řeky bagrováním by prospělo rybám hlavně v době poklesu hladiny a zvýšení teploty vzduchu v létě. Obsah kyslíku ve vodě by pak neklesal tak rychle i díky nižší možnosti rychlého ohřevu vody. A všude kolem řeky chybí tisíce stromů, které dělají stín .Kde je strom, tam je i život...

kubas. - Profil | St 20.7.2022 22:50:34

Popik >> Přitom by stačilo na začátek dat do inkriminovane oblasti (pod hráz NM) oxymetr, který bude měřit kyslík ve vodě. Tak jako už se o to usiluje několik let. Proč, kdo a z jakých důvodů tomu neustále brání je otázka k zamyšlení. Je bohužel ryzí diletantismus opakovat stejné chyby, tady už bohužel nejde o náhodu z které by se nedalo poucit, ta se totiz stala v roce 2013 (dost obdobná situace), potažmo v menším měřítku par let zpět na zámecké Dyji...

Opět si zahrajeme "ruskou ruletu" v dalších letech a budeme spoléhat na to, že se to díky počasí pár let nestane? Jasně, však proč ne, vždyť jde jen o ryby že...

Ciffik - Profil | Pá 29.7.2022 9:30:26

pavo >> Nehoráznost zlepšovat podmínky k hnízdění ptactva na v rámci soustavy NATURA 2000 vyhlášené ptačí oblasti, viďte? =D https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2005-27

Ona se ta nádrž tím snížením hladiny začala celkem výrazně a hlavně rychle zelenat (tím myslím makrofyta a vegetaci obecně - někde jsou i dohledatelné fotky - neskutečná džungle) a to by byla (myslím tím snížení hladiny) i v nynějším stavu, dle mého, úplně ta nejlepší věc, kterou by šlo se střední nádrží udělat - max. hloubka do 0,5 m. Vznikla by parádní biologická/kořenová čistička. Odskákali by to sice ryby a mlži (v rámci střední nádrže), na druhou stranu, měli bychom tu z biologicko-ekologického hlediska lokalitu, kterou by nám záviděl celý svět (byť místní by mě s ohledem na komáry asi rádi neměli =).

Na sinicích se podepsal fakt, že se v těch nádržích již dobrých cca 40 let usazují živiny - dusík a především pak fosfor. Tyto jsou dále neustále dotovány přítoky nesoucí odpadní vody a v neposlední řadě i rybáři (byť tito můžou tvořit celkem zanedbatelnou část). V kombinaci s relativně mělkými dobře prohřívanými a přerybněnými nádržemi jsme si právě zadělali na ty sinice. Dnes již moc možností jak se toho fosforu zbavit krom vypuštění a odbahnění nádrží není. Srážet fosfor na přítocích je v tomto měřítku ekonomický nesmysl a hlavně to neřeší fosfor již naakumulovaný v nádržích. Skrz makrofyta (růst vodních kytek odčerpává dusík/fosfor) a jejich podzimní sklizeň (aby se po rozpadu nedostaly živiny zpět do vody) by to v tomto měřítku a hlavně při tom zarybnění byla hodně ambiciózní myšlenka...

Nic nedělat, nechat dál akumulovat živiny v nádržích a divit se, že tu máme sinici je stejné jako 40 let nekydat chlív a divit se, že se mi pašíci topí ve sračk... Tím nechci nikoho obhajovat - tomu úhynu by šlo (předpokládám) předejít, za podmínky automatizovaného nepřetržitého monitorování hladiny kyslíku v kombinaci s odpovídající regulací průtoku...

Spíše mě fascinuje, že každému vadí ten úhyn, ale už vůbec nikdo se tu nepozastavil nad širšími okolnostmi... Živin v nádržích bude stále víc, teploty stále vyšší, kyslíku ve vodě stále méně a srážky no řekněme stále stejně nevyrovnané jak v posledních letech, tj. ještě se máme na co těšit =/. Stále dokola vidíme/řešíme důsledky a ne příčinu problému...

čabi - Profil | Pá 29.7.2022 7:55:51

kubas. >> podle me by se něco začalo dít jediné tehdy, kdyby se nacházeli uhynuli ptáci. Kachny, rackové, labutě,volavky, atd... to by zelení ptackari se mohli zbláznit, pouze v tomto případě by to bylo bráno jako ekologická katastrofa. Ryby jsou všem ukradené, nejsmutnější na tom je, že i samotnému MRS....

Martin M. - Profil | Čt 28.7.2022 12:50:31

kakr >> dnes jedeme podle hesla nikdo nesplni to, co my vam umime slibit!

F. - Profil | Po 25.7.2022 18:31:11

Mám takový dojem, že jak je u nás zvykem, tak pravdu o úhynu v Bulharech se nedozvíme stejně jako v případě Bečvy.

Včera odpoledne teklo v Dyjí tak málo vody, že Dyje pod splavem v Břeclavi by se víc jak z poloviny dala přejít suchou nohou. To jsem asi ještě neviděl. Tak snad v zimě Povodí opět všechnu vodu z přehrad vypustí, aby v létě nebyla voda a mohlo se říci, že je sucho.

Dokud se na Povodí nezačne tlačit, že jejich úkol není jen zabránit povodním, ale i nedostatku vody, tak se nic nezmění. Prostě vodu vypustí a pak mají aliby že je sucho a oni přece za nic nemůžou.

Na Pohansku už dávno měl vzniknout splav, aby se do lužního lesa každé jaro dala pustit hromada vody, jinak zmizí i ten.

kubas. - Profil | So 23.7.2022 16:05:59

Darďas >> Je to na delší debatu Marťas, ja nevím co na jiných řekách, o těch se nebavim, to nedokážu říct... můžu mluvit pouze o tomto pripadu a toho se absence VD netýká.

Zná někdo nějaký jiný úsek v ČR (klidně mimo ČR), kde se v důsledku kyslíkového deficitu pod soustavou VD za 9 let opakovaně udusi desítky tun ryb? A není to díky tomu, že by došla voda. To bych řekl, že je zápis skoro do Guinessovky...

zdevac - Profil | Čt 21.7.2022 23:25:32

Není nad teplé lidské slovo :-) A skromnost. Rád bych tímto poděkoval a pochválil Radovana Křivu, zde jako uživatel u96, za to, že se angažoval a zařídil to trestní oznámení. Asi je skromný a stydí se to napsat veřejně, tak to dám vědět za něj. Napsal mi do soukromých zpráv "Co ty pražská sračko já byl dva dny tahat z vody ven to co nadělali lidi svou blbostí tak tu nekejhej vem broďáky a dojeď nebo máš plnou hubu řečí a strach ze smradu?? Trestní oznámení je na cestě."
Všechna čest těm, kdo nejsou jen internetoví kecálci a policií a soudy jen nevyhrožují, ale jdou a opravdu to udělají, ještě že mezi námi podobné aktivní a odvážné lidi máme. Chlapi, kdo ho znáte osobně, kupte mu pivo.

u96 - Profil | Čt 21.7.2022 9:02:04

Trestní oznámení se podat musí a asi se musí vzbouřit celý Rybářský svaz aby si dali příště majzla, jak je možné že oficiální a Státní zřízení mohlo změnit údaje o průtoku vody, cca ve 3 hodiny ráno v úterý byl zub kdy protékalo podstaně víc vody a už to tam není kdo dovolil upravit záznamy???? , viz foto Jirky, co potřebovali naředit za svinstvo???? Mimojiné byli jsme tahat mrtvé ryby ven a nejde o desítky ryb je to genocida a nedá se to vyzbírat jsou toho obrovská kvanta a hlavně polovina ryb byla už několik dní mrtvá byly nahnilé a ty pak otrávily po proudu další díky nízkému průtoku, jsou tam tolstoji těch tam plavalo každý den kvanta kolem 30, 40kg, sumci velicí malí, parem kvanta, úhoři kolem metru hafo a osekaní od turbíny, dokonce líni, mníci prostě všechno a ne desítky ale stovky tun a stále plavou další, nebylo vidět candáty jen malé a ani štiky.. Převážná část uhynulých jsou cejni. Už včera plavaly ryby nafouklé tedy dnes začne bouchací apokalypsa otravy dalších přeživších ryb, ten omezený počet lidí co se snažil nemohl posbírat počítám ani třetinu, bylo potřeba daleko víc lidí, modlete se ať vůbec je co chytat..

pavo - Profil | Čt 28.7.2022 8:33:15

Vážení, nedá mně to, ale musím. Včera jsem se byl podívat na dolní tok Dyje k Pohansku (dál za Břeclaví). Viděl jsem řeku plnou života, nesoucí stopy této katastrofy pouze v občasně plovoucích uhynulých ryb, které se nepovedlo v horním toku posbírat. Moc mne to při tom smutku potěšilo. Co mne ale překvapilo nejvíc, byla čistota tekoucí vody. Byla průzračná, s viditelností dna do cca 1,5m, což nebývá snad ani v zimě. Ve vodě nebyl ani náznak sinic, nebo jiných nečistot!!! A tak se ptám: Kdo a jaký zázrak udělal, že se v průběhu dvou dnů ze zelené kaše stala průzračná voda? Nějak mi to vůbec nezapadá do tvrzení všech odborníků, od VŠ profesorů - odborníků hydrologie, přes rybáře MRS až po vedoucí povodí, tvrdících, že se katastrofě zabránit nedalo, nebo dokonce, že se může kdykoliv opakovat. To je přinejmenším na vrácení diplomů či titulů a u odpovědných osob na dobrovolné přihlášení se ke trestnímu stíhání… Já jsem si totiž nevšiml, že by se nějak výrazně ochladil vzduch, či voda, nebo že by nějak zvláště napršelo. Takže co tedy? Čističky se zavřely, elektrárny odstavily, sinice se dobrovolně přestaly množit ??
Ať jdou všichni do … víte kam!

Piskořík - Profil | Út 26.7.2022 22:28:29

Martin M. >> Já se pokusím nesložitě ten scénář nastínit, protože ta rovnice je téměř skoro vždy stejná a v podstatě jednoduchá….léto, teplo, slunce….masivní rozvoj sinic a jednoduchých řas….ano, největších producentů kyslíku ve vodě přes den….ale v noci naopak i největších spotřebičů…spolu s nejvyšší gradací živé biomasy sinic a řas v tomto období, jde ruku v ruce i jejich “smrt”….to jsou ty viditelné zelené povlaky nafoukané na návětrné straně…a že to je někdy vrstva….a teď vzniká ten problém….ještě živé megakvantum sinic a řas v noci spotřebovává kyslík a spotřebuje ho sakra dost….do toho se namontuje rozkladná činnost miliard jejich odumřelých těl, která probíhá ve dne i v noci a máme tu další slušnou spotřebu kyslíku…plus co potřebují k životu vodní organismy, především ryby a je na průser zaděláno…do toho se rád zapojí i pokles tlaku, který obsah rozpuštěné kyslíku ve vodě taky snižuje, stejně jako vysoká teplota….a rovnice je na světě….mrak mrtvých ryb…:o/

Martin M. - Profil | Út 26.7.2022 19:42:36

Potreboval bych spojeni na nekoho, kdo podaval nebo se chysta podavat trestni oznameni, mel bych pro nej mozna nove informace a kontakt na svedka. Mam tu kamose, ktery v 8 vecer pred uhynem volal vedeni MRS a popisoval stav na Dyji, vcetne napr. infomace, ze jiz hynou hlavacky u brehu. Neni tedy pravda, jak se psalo v irybareni.cz, ze by se o tom vedelo az ve 2 rano.

Jindra007 - Profil | Čt 21.7.2022 5:51:26

Tak jsem se rozhodl , že podám svědectví na policii i já. Dyje je pro mě srdcová záležitost a je potřeba, aby byl viník potrestaný. Jak jsem psal nad jezem jsem byl v sobotu a krmítko po vytažení z vody smrdelo po fekáliích , ano bahno smrdí různé ,ale chytám ryby dost dlouho na to, abych poznal co je normální a co už není. A aby z hodiny na hodinu pozdechalo skoro vše živé ve vodě za mě otrava ne udušení ..

Mates23 - Profil | St 20.7.2022 21:33:52

Nemyslím si že je to vina na straně počasí.... byl jsem si zavláčet v pátek v nadjezí pod Bulharama a všiml jsem si, že z čističky vod která je asi 800m nad jezem vede kanalizační trubka vedoucí přímo do hlavního toku Dyje. Když jsem stál přímo u ní tak byl cítit silný zápach čpavku a močky, nedalo se tam vydržet. Teď mi dochází že to mohla být příčina úhynu. Informaci předám policii, třeba je to opravdu tak jak si myslím. Tohle se už nikdy nesmí opakovat :-(

atislav_fishing - Profil | St 20.7.2022 9:24:25

zdevac >> Neudělají nic, ale můžou se k tomu postavit čelem, domluvit se s vodní nádrží a můžou to společně naředit a né že budou dělat že se nic neděje a vytrávit tak například řeku. Nicméně já tobě určitě nebudu psát správný postup, protože nejsem odborník, jen říkám co se děje, ale věřím že tam prostor pro zlepšení je jak po technologické, tak po lidské stránce. Nicméně když se ti nelíbí mé pojménování čurákova, tak ti nemusím připomínat kauzu otravy Bečvy o které ses s náma hádal, kdy po dvou letech neznáme viníka, nic se nevyšetřilo, máme jednoho mrtvého, obviněnou firmu která s tím neměla nic společnýho a řadu pochybení ze strany ČIŽP a státního zástupce který jen kroutí hlavou. ;-)
Klukům z dyje přeju at maj úhyn co nejmenší a at se jim to tam rychle vzpamatuje.

otoš - Profil | Pá 29.7.2022 15:13:23

aleš vavřina >> Pěkně jsi to napsal, Aleši...Nedá se s tím nesouhlasit...Ale! Dám příklad ze života - z praxe:
ČOV vypouští již vyčištěné odpadní vody do řeky. Pokud by z provozních důvodů (nebo i jiných) z ČOV odtékalo do recipientu (řeky) zvýšené množství nerozpustných látek, těmi můžou být i vločky kalu, které se uvolnily z dosazovacích nádrží, tak na 100 procent dojde k náhlému úbytku kyslíku ve vodě (v úvahu nutno vzít koncentraci NL). Je jasné, že tebou uvedené ,,přírodní" podmínky a zmíněný únik nerozpuštěných látek by vedlo k udušení ryb. Jsem si naprosto jistý, že daná ČOV-ka by dostala flastr!!! A co Povodí? Tam nikdo za nic nezodpovídá? Ty kokso, vem si kolik máš ty odpovědností ve své práci! Všichni máme v práci nějakou zodpovědnost! I metař na ulici, popelář, řidič MHD, lékař, učitel, hasič, policajt...Se tedy na to vyprdněme a jdime pracovat na Povodí. Tam, když se něco posere, tak my budeme z obliga - nic se nám nestane...Ty kokso, tam bych chtěl pracovat! Dyť to tam musí být práce snů...
Nic neděláš, nic neposereš! A když se něco posere, tak se z toho poserou jiní!
To si mohou napsat na svou vrátnici...
PS.: PM není schopné ani poséct trávu na hrázích kolem Dyje...Kolikrát to tam vypadá, že to snad ani nikomu nepatří!

FRANK71 - Profil | St 27.7.2022 17:30:42

Tak snad se pan tajemnik MRS Habán bude balit. Za ty léta by to chtělo změnu.

Honza7 - Profil | Po 25.7.2022 19:37:07

Petr64 >> Je to tak jak píšeš a za vším v tomhle státě hledej prachy. Teď upouštět nechtějí, protože přednost mají solární elektrárny.
Po prázdninách ( samozřejmě po největších vedrech ) teprve začnou upouštět vodu z přehrad. Jejich stupidní kecy o tom jak bojovat se suchem, či povodněmi postrádají v reálném konání smysl. V uvedeném podniku nejde vedení dělat něco smysluplně, ale co nejvíce rýžovat prachy.

Knedla12 - Profil | Čt 21.7.2022 17:08:56

Popik >> Já bych nerad někoho odsuzoval, problém to je pro řeku Bečvu, ale ubývání vody v krajině, je dle mého, daleko větší problém pro celý vodní ekosystém. Co se změnilo od komunismu? Brečíme jak nám všechno zničili, ale sami jsme na tom stejně. Máme technologie, máme možnosti, dotace, ale neděláme skoro nic pro rekultivaci krajiny.
Zrovna takový rybí přechod v Bulharech, krásná věc, stála nesmyslný peníz, ale většinu roku je přechod ucpaný bordelem. Funkčnost v takovém případě nulová.
Rozdělit krajinu na menší segmenty, podpořit dotacemi zemědělce stárající se o půdu, místo nesmyslného zastropování na hektary, který akorát zvýší cenu potravin, ale pro přírodu neudělá nic dobrého.

atislav_fishing - Profil | St 20.7.2022 8:36:00

Feederman@ >> To je prostě v obecné rovině klasický problém čističek. Oni potřebují tu vodu ředit a když je dlouhodobě sucho, tak je průser. Nemají jak pouštět a nemůžou to držet donekonečna. Pak třeba stačí aby trošku zapršelo a pustí nadlimit s tím že doufají že se na to nepříjde a jelikož žijeme v čurákově, tak se to děje všude a pořád. :/ V kombinaci s malým průtokem v řece je pak všechno ještě znásobené.

kubas. - Profil | Út 19.7.2022 17:56:48

Martin M. >> To vypadá na to, že klasicky pustili bordel naplaveny z hráze do řeky, jako již tradičně.

aleš vavřina - Profil | Pá 29.7.2022 20:32:55

Ciffik >> je treba si odpovedet co je blizsi - zdali kosile (voda v nasi krajine a uzitek z ni) a nebo kabat (evropska legislativa a europoslanci jimz je uplne jedno, jestli uschneme nebo ne) ... at si vybere kazdy ( p.s. za tech 20 let jednani uz mam na "moderni ochrance" a ornitology vytribeny nazor; jsem ochoten jej zmenit, ale musi byt duvod...)

otoš - Profil | Pá 29.7.2022 20:23:54

Fishky >> F. - 29.7.2022 20:16:13 >> Já se přikláním k těm dementům...
:-))
Normálně maj v prodejnách v ČR cibuli z N.Zélandu za 45 kč. U nás na farmě se dá koupit za 20 kč a samosběrem za 15 kč za kilo. Normálně to nevymyslíš! Je fajn, že za pár let budou Číňané cibuli pěstovat i na Marsu....prý kilo bude stát 5 kč...
:-))
Já s cibulí problém nemám, páč ji kradu sousedovi přímo pod oknem ze zahrady o kterou neustále pečuje...
:-))

tomvec - Profil | Pá 29.7.2022 16:47:27

Ciffik >> já bych k tomu měl dvě rýpnutí. Jestli v plnění požadavků evropské legislativy nejsme papežštější než papež, jako ve spoustě dalších požadavků, za druhé, jak ČRS a MRS tlačí a obhajuje své zájmy v oblasti ochrany ryb a jiných vodních organismů?

otoš - Profil | Pá 29.7.2022 15:25:18

No, abych nebyl jenom hnidopich, tak včera jsem se byl mrknout na Dyji kolem Podivína a Ladné... Voda v řece se pročistila, nesmrdí i ryby jsem viděl na vlastní bulvy. Hejna ouklejí, boleni i parmy se ukazovaly. Zdá se, že život v řece je a věřím že i bude nadále a řeka Dyje se stane opět tou nejvíc zarybněnou řekou v ČR. (foto před úhynem)

hospodář - Profil | St 27.7.2022 16:03:18

No nevím jestli není vinna právě na straně rybářů. Rybařím již přes 50 let a vzpomínky na zarostlé rybníky s čistou vodou a hejny planktonu je opravdu již delší dobou jen vzpomínkou. Uvádí se že uhynuly mimo jiné i amuři. Amur a tolstolobik je ryba nepůvodní a tudíž do našich vod nepatří!!! Amur všude kde je vysazen zlikvidoval původní vegetaci a kdo zná jaké mají potravní potřeby a logicky se zamyslí, je mu jasné že to takhle fungovat nemůže. Rostliny do našich vod patří a jejich význam je neoddiskutovatelný. Jsou organizace které už konečně přestaly amura vysazovat. Není to jen o čistotě vody, ale přišly jsme o samovýtěry, protože kaprovitá ryba se bez rostlin nevytře, tím nemá dravec co lovit a další. Zmizel nám karas, lín a další druhy které jsou na rostlinách životně závislý. To je ale na dlouhou debatu. Doufal jsem poslanci nepůvodní druhy zakáží, však marně. Uvádím odkaz na webové stránky kde je problém také popsán a naštestí i řešen. https://www.inrybar.cz/zakaz-pousteni-amura-a-zruseni-k70-na-olomouckych-jezerech-se-vyrazne-meni-pravidla/ Za mě by se měl dát zákaz direktivně vedením svazu, ale zřejmě tento problém nikdo řešit nechce. Pokud biotop našich vod znovu neobnovíme, můžeme takové problémy očekávat častěji.

Martin M. - Profil | Po 25.7.2022 13:20:38

.

baronprašil - Profil | Ne 24.7.2022 11:55:38

Přidám také svou konspiraci . Ve středu 20.07. jsem se byl podívat na D5 přímo nad výpustí. Vidět byla vcelku čistá voda s volně rozptýlenou řasou v malém množství. Na vratech a tělese hráze ale byly patrné namodralé mapy od velké vrstvy sinic, které se tu byly zřejmě v předcházejících dnech asi velmi hojně (minimálně týden totiž foukalo jedním směrem a to na hráz) . Překvapilo mě že na návodních betonech hráze i mezi kameny leželi stovky mrtvolek malinkých rybek (vypadali jako hlavačky). Nabízí se že uhynuli právě z důvodu velkého množství sinic protože je dosti možné že sinice se vlivem větru dostali do celého vodního sloupce. Předpokládám že větších ryb se to netýkalo, ty jistě odplavali do plochy nádrže. Věřím že k úhynu v D4B stačilo pouze turbínou nasát tuto siničnou kaši a poslat jí dále. Zřejmě nešťastná souhra náhod : velká vedra, vítr jedním směrem kupící sinice na jednu hromadu, nevhodný způsob odpouštění bez nejmenšího okysličení jen elektrárnou , přerybněnost revíru (obzvláště cejnkem a tolstlobikem) + možná bonus v podobě kdoví jak vyčištěné vody z různých zdrojů po toku řeky. Škoda krásného revíru.

Martin M. - Profil | So 23.7.2022 13:20:12

Mira Kolínek >> podle mne se Povodi Moravy boji jen dvou veci, a to jsou obvineni, ze nebylo pripravene na povoden, a ze nepostupuje podle smernic.

kubas. - Profil | So 23.7.2022 12:43:43

Mira Kolínek >> Samozřejmě Míro, už jsem to psal... Kdyby se to stalo poprvé, ale tohle je zkrátka vědomá ruská ruleta a každý kdo chodí k vodě a má pod čepicí, tak se jen modlil, protože vše k tomu směřovalo mílovými kroky, takže mluvit o náhodě nebo něčem nečekaném je absolutně mimo mísu a jen a pouze vědomý alibismus zodpovědných subjektů.

Dodo677 - Profil | Čt 21.7.2022 20:03:31

rampet >> Můžu se zeptat rovnání které řeky platila EU ? :)

aleš vavřina - Profil | Pá 29.7.2022 15:45:30

otoš >> Oto, co jsi uvedl s tou odpovědností je pravda - ta manipulace tam pravděpodobně moc v pořádku nebyla - ale tuto otázku jsem raději moc nerozpitvával, zde žádné věcné argumenty v ruce nemám a na Dyji jsem fyzicky nebyl ....co ale v ruce mám a fyzicky jsem se jednání účastnil, tak to byla otázka navyšování hladiny a nesmyslného odpouštění - a na těchto jednání mi bylo Povodí líto a zároveň mi bylo do pláče (obrazně řečeno) z toho, že věcné argumenty padaly "jako hrách na zeď", byly smetány pod stůl a slepě se jelo podle bezprecedentních nesmyslů plozených "moderními ochránci přírody" a ornitology - ta bezmoc byla hrozná a deprimující.

kubas. - Profil | Út 26.7.2022 11:58:15

Martin M. >> Jednoznačně, protože čím míň informací členi mají, tím lépe se drží teplá místa ve stylu "není informace = není potenciální práce a problém". Jednoduchá rovnice.

Tím hůř.

kubas. - Profil | Po 25.7.2022 22:50:21

eskymak Mrakomor >> Samozřejmě, MVE na tom neměla žádný podíl, jak už víme a jak potvrdil další úhyn přece:-).

rybomil - Profil | Ne 24.7.2022 21:25:02

dun >> měli by něco těch chcíplotin taky dovézt tomu Habánovi do bytu nebo baráku, když na to sral a je ještě tak chytrej že nešlo tomu předejít /zabránit.
za koho že on kope ? čí prachy hrabe ?

Martin M. - Profil | So 23.7.2022 13:47:52

zdevac >> jasny, ale v tomto pripade jsem spise narazel na to, ze povodi napr. nema zajem bojovat se suchem nebo zadrzovanim vody v krajine, pro nej jsou prioritnejsi povodne, protoze tam bude snadneji obvineno ze neco zanedbalo apod. Obvinit je z toho, ze je sucho a malo vody v rekach, moc nejde, takze neni takova motivace zamakat timto smerem. Nerikam, ze nedelaji nic, ale proste sucho pro ne neni strasak.
Nedavno jsem zde psal, ze napr. minimalni prutoky na rekach jsou stanoveny jako celorocni konstanta, coz je podle mne chyba a v chladnym mesicich by se mohlo poustet do velkych rek daleko mene vody, pokud to je zrovna vyhodne pro jine priority, napr. napusteni prehrad, kdyz na horach stejne neni zadny snih apod. Treba nechapu, proc se voda v odvodnovacich kanalech kolem NM v obdobi vegetacniho klidu nenecha rozlevat do krajiny a po zbytek roku ji odcerpavat az kdyz to nekde zacne pretekat. Rozhodne neodcerpavat metr hluboko pod teren, to je presny opak boje se suchem. Ale smernice to tak chteji.

zdevac - Profil | So 23.7.2022 13:32:49

Martin M. >> A tak to je oprávněná obava. Od toho přeci ty směrnice jsou. Kdyby se podle nich nemuselo postupovat, byly by k ničemu. A pokud někdo považuje tyto postupy za špatné, tak přeci postupovat by se mělo tak, že ČRS iniciuje změnu, kde bude stanoveno něco ve smyslu že pokud někde hladina kyslíku klesne pod určitou úroveň, zvýší se průtok. Například. Ať rybářský svaz nainstaluje a provozuje monitorovací síť (ostatně měla by to být povinnost právě svazu, který je za ryby odpovědný) a ať se do směrnic pro Povodí zakomponuje povinnost upravovat vodu i podle údajů z tohoto monitoringu. Ale upřímně, položme si otázku, zda je pro širokou veřejnost důležitější ochrana ryb, nebo majetků a lidského života. A nemusí se jednat o veřejnost, stačí se podívat do vlastních řad. Svaz nemonitoruje nic, jen by byl nejraději, kdyby to někdo dělal za něj, o nějaké péči o vodu nemůže být řeč. Ryba se raději nechá vychcípat, než by svaz někde provozoval provzdušňování. Kdekoliv jsem něco podobného viděl, vždy to byla soukromá voda. Takže by to chtělo si v první řadě zamést před vlastním prahem.

Dodo677 - Profil | So 23.7.2022 9:11:33

Martin M. >> jedna věc je čidlo a informace že se to blíží k prdeli nebo že už to tam je.......a druhá věc je pustit vodu. Dovedu si představit že ve vysledku povodí stejně nase*e, protože manipulační řád, sami nemají vodu a podobně. ...... A ryby mrs je nezajímají. Úplně slyším tu argumentaci....snížením hladiny zhoršime situaci na D5 tze nic nebude.....
Moc rád bych se pletl.

Feederman@ - Profil | Čt 21.7.2022 23:13:36

milanpindryc >> Dole po proudu a nebo i hodně níže ještě ryby žijí, tak jim by to pomohlo. V řece je teď spoustu ryb které se rozkládají a vyšší průtok by zmírnil další úhyn, naředil vodu a dal jim šanci přežít…

Knedla12 - Profil | Čt 21.7.2022 15:58:58

Ryby stojí pod hrází ve sloupcích, hlavně bílá ryba. Frajeři mají nahozeno až kamsi za most, pod mostem jeden vláčkař, asi chytá cejny za kabát...
Tady mrtvé ryby nejsou, ale to je jasné, vše asi odnesla voda.

Smutek - Profil | Út 19.7.2022 18:29:59

teď jsem přijel od splavu v Bulharech,chlapi tam vytahovali uhynulé ryby,ve vodě je hodně mrtvé bílé ryby, pak sem nahlédl do přistaveného kontejneru a bylo tam několik sumců 150+ a tolstoji přes metr a nějací kapři taky velcí.
je to hodně deprimující.

F. - Profil | Pá 29.7.2022 20:16:13

Ciffik >> jediné, co mi jako člověku objektivně smýšlejícími přijde divné je tvůj postoj. Že se dva lidé, kteří máte očividně asi hodně společného v oblasti ochrany přírody nedokážete shodnout a každý má na jednu a tutéž věc zcela odlišný názor, přitom jste navíc oba rybáři, tak to je opravdu zvláštní. Vykape 40 tun ryb v nádherném koutě přírody a zůstane mrtvá řeka, ale nevadí, máme sinice. Vysychá krajina kolem, jsou klimatické změny a nádrže vybudované za úplně jiným účelem již neplní svou funkci, nevadí máme sinice. Že vysychá lužní les a není vody na to, aby se tam nějaká v tuhle dobu dostala, nevadí vždyť máme sinice. Opravdu je zájem nějakých ptáků nadřazen veškeré krajině kolem? Nevěřím, že v EU jsou takový dementi, aby tohle nepochopili. Spíš mi to přijde, že v tom byl někoho zájem, jak je u nás zvykem ;-)

otoš - Profil | Pá 29.7.2022 19:56:20

Mě by zajímala jedna jediná odpověď na tenhle problém: když ,,někdo" vlastní psa a týrá ho bitím, nekrmí ho a podobně, hrozí mu minimálně pokuta popřípadě i vězení. Ty ryby v Dyji než uhynuly, musely taky trpět a klidně to můžeme nazvat i týrání zvířat, páč to probíhalo několik dní, než lekly. A dotaz zní: jak klasifikovat tenhle ,,přečin", kdo je tím tyranem?

x.v.a.s.a - Profil | St 27.7.2022 14:08:20

Doufám, že PMO za tuto ekologickou katastrofu ponese odpovědnost a nedopadne to jako pří předchozím hromadném úhynu. Je mi z toho opravdu smutno, zvláště když se tomu dalo předejít.

boticar - Profil | Út 26.7.2022 12:56:14

Martin M. >> R.P. má pravdu. Kyslíku je ve stojaté vodě nejvíce tam, kde je vidět "až na dno", takže tam probíhá fotosyntéza v celém vodním sloupci. S tou vodní masou hnou až vlny na velké přehradě, a to jenom v některých místech, kde se rozbíjejí o břeh. Na čistých stojatých vodách je zásadní rozdíl mezi obsahem kyslíku třeba odpoledne, kdy je vyšší, a brzy ráno, kdy je nižší po té, kdy v noci podvodní rostliny kyslík spotřebovávaly (vítr nevítr). Fotosyntéza hraje klíčovou roli i v zimě, kdy je na hladině led. Pokud je led bez sněhu, tak trochu fotosyntéza funguje, pokud je na ledu sníh, tak se fotosyntéza může úplně zastavit. Pod vodní hladinou žijí trvale pouze studenokrevné organismy, které s poklesem teploty zpomalují metabolismus, ale i tak mají po dlouhou dobu možnost i pod ledem (bez vrstvy sněhu) něco dýchat. Na stojatých nádržích jsou zdrojem průblému s obsahem kyslíku často ryby samy. Většina našich stojatých vod, včetně revírů, je přerybněná nevhodnými druhy ryb. Ano, hospodářská forma kapra vysazovaná ve velkém množství nejspíše svými negativními dopady na vodní ekosystémy dominuje a synergicky spolu s nevyčištěnou vodou a různými splachy působí synergicky na ničení našich ekosystémů.

Tibiik - Profil | Po 25.7.2022 19:15:42

Fishky >> F. - 25.7.2022 18:31:11 >> Naprostá pravda,je zajímavé že když tady někde napíšu nebo zveřejním negativum na "práci" povodí moravy ,vždy se najde někdo kdo nesouhlasí nebo tomu paskvilu co provádí za poslední roky ještě tleská.....25 let od povodní a dnes a denně těžká technika na březích Moravy, už nestačí že jsou nadělané protipovodňové hráze a všude se zaplácaly břehy do šnůrky a vyrvaly se všecky stromy ze břehů,dnes už se břehy dokonce několikasetmetrové dláždí šutrama.,...
Modlím se aby to u nás za nějakou dobu nedopadlo jako u vás....

mastrof - Profil | Po 25.7.2022 17:31:50

Abych vše neházela jen na nedostatečné čistění odpadních vod. Kolik tak myslíte že se nahází boiliesu ročně do mlýnů? To jsou živiny které se také jen tak neztratí...

kubas. - Profil | Po 25.7.2022 16:58:14

Martin M. >> Ta poslední věta je na zarámování, solidní marketing ovšem :-).

kubas. - Profil | So 23.7.2022 21:38:04

zdevac >> No vidíš, sluch ti slouží, aspoň něco:-).

tomvec - Profil | So 23.7.2022 15:46:58

Darďas >> rozliv, obnova meandrů je jedna věc, zadržení vody nad jezem druhá, viz situace u nás. Přijde trochu deště, nebo jen předpověď, že má pršet a na Strži upouštějí jak diví, přitom by mohla být výška hladiny trvale klidně o metr výš a ničemu by to nevadilo. Naopak by to pozitivně ovlivnilo stav spodní vody v blízkém okolí. V poslední době mají úplně zmatené predikce průtoku. Předpověď počasí řekne, že má pršet, a jejich grafy průtoku lezou do nebe, v reálu se průtok zvýší tak o desetinu jimi predikované hodnoty.

kubas. - Profil | So 23.7.2022 13:35:38

Darďas >> Jasně, když se nechce, je to horší, než když se nemůže. Mód "nemá řešení" neberu... všechno má vždy nějaké řešení, neříkám že populární a jednoduchá, ale určitě má. Důležitá je prevence, jako u všeho, na kterou se dost často kašle a pak už se jen hasí problém nebo se nechá vyhnít a řekne se "to nešlo, sorryjako".

Martin M. - Profil | So 23.7.2022 3:28:03

Bešter tvrdí, že Povodí Moravy v minulosti přislíbilo umístit pod novomlýnskou přehradu speciální zařízení měřící úroveň kyslíku ve vodě. ...Povodí Moravy ale tvrdí opak. „Zařízení měli instalovat přímo rybáři, přesněji Moravský rybářský svaz. Domluva byla, že my jim to umožníme, ale instalaci a provoz budou řešit oni. Sledování podmínek pro rybí obsádku a její zdravotní stav je podle zákona povinností hospodařící rybářské organizace, nikoliv správce toku,“ uvedl pro Deník mluvčí povodí Petr Chmelař.

https://www.irybarstvi.cz/masivni-uhyn-ryb-na-dyji-den-ctvrty-silici-zapach-v-breclavi-a-prvni-podane-trestni-oznameni/

JaČ - Profil | Čt 21.7.2022 16:19:09

Martin M. >> Zatím se posbíralo asi 8 - 10 tun.
Možná stejné množství ještě leží ve vodě a kolik ještě vyplave z nadjezí ze dna se uvidí.
Dneska je asi poslední den, kdy je možné ještě něco vylovit.
Kdyby se někomu chtělo pomoct, tak je potřeba jen gumáky, lopaty a rukavice.
Zákazy vjezdu se teď ani na jeden břeh neřeší. jen se nesmí jezdit po koruně hráze.
Pokud bude někdo cítit, že by se chtěl přidat, bude to fajn.
Nejhůř je na tom břeh od Podivína asi 300m od splavu v Bulharech dolů.
Samozřejmě i Podivín a Břeclav.
Předem dík za každé ruce.

milanpindryc - Profil | St 20.7.2022 21:54:53

Popik >> zas tam bude u vody par let klid… nebude co chytat, zmizi ohniste a taboriste, brehy zarostou.

Ciffik - Profil | So 30.7.2022 8:59:19

aleš vavřina >> Co tedy měla ta skupina lidí v rámci toho projektu dle vás udělat jinak? Tak, aby vy jste byl spokojen a zároveň neporušila zákon?

Očividně je těžké pro některé pochopit, že se tu neschvalují záměry stylem ten je fajn, ten nee. Ale že je tu nějaká legislativa a povolovací proces, byť často svazujicí či zastaralý (bez debat), nicméně platný.

Zkusím to ještě jinak... máte na střední nádrži slunku, v Mušovském luhu karase obecného. Tj. ryby, které by si za mě zasloužili nejvyšší statut zákonné ochrany, ale nemají jej... mohu beztrestně ty ryby používat jako nástražky či je házet slepicím. Na druhou stranu kvůli ouklejce či jesenovi, musím pro každý záměr žádat kraj o výjimky. Je to fér? Není. Jenže tak to bohužel v současnosti je a já s tím nic nenadělám a vy patrně taky ne. Vědci setavují pravidelně červené seznamy. V aktuálním by slunka i karas byli mezi kriticky ohroženými. Stačilo by tento seznam zkopírovat do vyhlášky.... ano, tak málo by stačilo, jenže to musí vláda. Nemohu to udělat ani já ani vy. Takto tu máme 30 let starou vyhlášku 395/1992 (seznam zvláště chráněných druhů). Je asi zbytečné dodávat, že je absolutně neaktuální... Stejně tak tu máme legislativu, která se vztahuje k ochraně ptačích oblastí. Nemusím s ní souhlasit, ale ona tu prostě je a já nemám možnost ji obejít ani změnit, stejně jako vy. Zhazovat tedy vinu na ochranáře a ornitology, kteří za současné legislativy hledali pro PMO vůbec nějakou legislativně průchozí cestu... mimochodem PMO vědělo od začátku moc dobře, do čeho jde a proti čemu stojí.

Zbytečné asi dále debatovat (tímto končím), já s vámi v podstatě souhlasím, nelíbí se mi v tom našem státě fungování vícero věcí, ale nic to nemění na tom, že ač se mi to líbí/nelíbí, musím při práci postupovat a řídit se platnou legislativou. Rozdíl mezi námi je v tom, že pokud se vám to nelíbí, tak to prostě bez znalosti legislativy hodíte na ochranáře a ornitology... v opačném případě byste si byl totiž vědom toho, že tam jiná cesta nebyla...

Ciffik - Profil | Pá 29.7.2022 16:03:19

aleš vavřina >> Zdravím pane Vavřino, také jsem se těchto jednání fyzicky účastnil. Obecně s vámi souhlasím, nicméně z mého podhledu vaše „zášť" vůči „moderním ochráncům přírody" a ornitologům vychází z nepochopení situace, resp. neznalosti evropské legislativy.

Střední nádrž je zvláště chráněné území - je zde vyhlášena přírodní rezervace a Ptačí oblast v rámci soustavy Natura 2000.

K pochopení toho kočkopsa (za mě správné označení) a z vašeho pohledu nesmyslných požadavků ochrany přírody je nutná znalost evropské legislativy právě kolem Natury 2000 - odkazy klidně zašlu. V jednoduchosti jde o to, že jakýkoliv projekt na těchto území nemůže - opakuji nemůže - projít za situace, kdy by měl výrazně negativní vliv na předmět ochrany ( v tomto případě rybák, orel, husa...). Navýšení hladiny o 35 cm by zaplavilo 80-90 % veškerých současných ostrovů a litorálu na střední nádrži, a to včetně mostních pilířů u rybárny, jakožto nejvýznamnějšího hnízdiště rybáka. Z toho důvodu Povodí nezbývá nic jiného, než před zvednutím hladiny realizovat veškerá opatření v rámci navrženého projektu, aby se těchto předmětů ochrany nedotkla...

...vycházíme tedy z evropské legislativy, kterou jsme se jako ČR jednou rozhodli plnit... nikoliv z pomatených mozků a rozmarů místně příslušných úřadů, ekologů či ornitologů !

Že tento projekt Povodí stále tlačí i přes postrádající smysl (viz ta manipulace a absence vody v období, kdy ji bude nejvíce potřeba) je již druhá věc - politická.

atislav_fishing - Profil | Čt 28.7.2022 13:23:11

Takže už je to uzavřené s tím že za to může vítr a můžeme být rádi že je tu povodí a mrs kteří nám řeknou, že to může přijít za 10 dní znovu? Jen ať jsem v obraze. Díky.

kubas. - Profil | St 27.7.2022 18:52:27

FRANK71 >> Tak tak, ruka ruku myje. Kde jinde by se mělo řídit příslovím, že ryba smrdí od hlavy :-).

Masivnímu úhynu ryb se ale podle tajemníka Moravského rybářského svazu Václava Habáně zabránit nedá. “Je to kombinace více faktorů. Nikdo nezaručí, že se to nebude opakovat za 14 dní nebo za dalších 10 let,” upozornil Habán.

Dodo677 - Profil | Út 26.7.2022 16:45:39

Martin M. >> koukám pořád normální slušné člověk tak jak si ho pamatuju z dětství.
Není divu, že byl odejit :-)

Piskořík - Profil | Út 26.7.2022 14:28:27

Fishky >> F. - 26.7.2022 14:08:44 >> Okřehek menší (Lemna minor), znám též jako žabinec….tak, kde utváří takto souvislé plochy, tak nejsou problémy s kyslíkovými deficity…důvod je prostý, nepustí pod sebe slunce a tak nejsou ani sinice….:o)

rybomil - Profil | Po 25.7.2022 22:29:11

Feederman@ >> zrovna ráno jsem si říkal jak to asi dnes bude , když pouštějí tak málo? že při týhle vysoký teplotě pude do kopřiv i ten zbytek co zbyl.
viděl bych to asi tak, že stát se něco takovýho ve Schweizu, tak příslušných pár úředníků kantonu povolá armádu a místní poliši pozatýkaj všechny dotčené, odpovědné.
a u nás pohoda, klííd...

R.P. - Profil | Po 25.7.2022 22:16:16

Martin M. >> Roli hraje hlavně teplota vody a tlak vzduchu, pak plocha a pohyb hladiny. Čím nižší teplota tím se do vody "vejde" víc kyslíku, naopak čím vyšší tlak tím více. Proto bývají problémy s kyslíkem při poklesu tlaku třeba před bouřkou. Hlavní zdroj kyslíku ve vodě je ale fotosyntéza. Uvádí se že difuzí ze vzduchu je to na rybníce kolem 7%.

bart.bm - Profil | Po 25.7.2022 17:08:01

Martin M. >> otázka by spíš měla být kolik g sinic je na 1l vody v nádrži a kolik v řece. V přehradě toho nebude tak moc jak právě v té řece kde se vypustí nakumulované vrstvy od vrat vlivem větru.

eskymak Mrakomor - Profil | Po 25.7.2022 13:58:42

kubas. >> jsem zvědavy co na tu zjevnou souvislost PMO...? Nejspíš to bude ale něco zase ve smyslu že prachy nesmrdí. To je absolutně největší škodná našeho povodí! Dlouhodobě trumfují i DEZU.

dun - Profil | Ne 24.7.2022 20:28:29

Dokud ty posbíraný ryby neskončí před úřadem vlády,krajským úřadem,magistrátem atd nic se nezmění.

kubas. - Profil | Ne 24.7.2022 16:00:02

Pěkné...

Dodo677 - Profil | So 23.7.2022 12:09:29

zdevac >> právě proto píšu, že to je můj laické pohled. Řešit by to měli odborníci. Osobně si myslím, že dnešní technologie dávají dost možnosti počasí předpovídat a s ohledem na maximální možnou rychlost vypouštění by se dal retenční prostor přehodnotit i s ohledem na stav řek.
Toto každopádně musí posoudit odborníci.
Mě to bohužel teď přijde tak že vypustit to na jaře ať je klid je prostě jednodušší a ať si rybáři trhnou.

Darďas - Profil | Pá 22.7.2022 7:40:04

rampet >> Která řeka ,se za posledních 30.let ... narovnala?

Dodo677 - Profil | Čt 21.7.2022 22:32:57

Popik >> ...zatímco díky tobě tady je dalších x přízpěvků zcela k tématu..... bravo.

jirka a pepa - Profil | Čt 21.7.2022 14:01:47

Mates23 >>
Bydlím nad čističkou v Bulharech a ryby zdechle plavou pod barakem. Takže otrava je az od Novych mlýnů!!!
A vcera jsem fotil mrtvé ryby i na zamecke dyji přímo v lednickem parku. Takže rozsah po proudu veliký.

Popik - Profil | St 20.7.2022 21:50:52

milanpindryc >> klasika, par lidem se toci turbina a ryby a rybari maji smolika. Do toho teplo, sinice a nejaka ta roura a je vymalovano.
Povodi, svaz a starostove by si meli spolu sednout a domluvit se s MVE a cistickama....takhle to dal nejde.

Jindra007 - Profil | St 20.7.2022 17:11:54

Problém je někde úplně jinde .. Budeme si muset zvyknout , že srážek bude méně a méně a tím pádem i vody. Zásadní problém je PROC se sinicím tak daří a proč se tak množi.. Všude je same pole a hnoji se bůhví čim. Tím , že je sucho a zaprsi tak voda se nevsakuje a po půdě zteče a kam asi .. do řek ,potoků a následně jezer a přehrad. Všechny ty fosfáty apod jsou výživná půda pro sinice takže se toho nikdy nezbavíme pokud se nezačne něco dělat v tomto směru...

MrKos - Profil | St 20.7.2022 16:26:11

S ohledem na celou řadu aspektů od hydrologicke situace, přes kvalitu vody, skladbu obsadky, množství ryb, až po kombinaci teplého počasí a minima srážek se z toho stává kolorit jednou za dva roky. Nekdy i jednou za rok. Jsem zvědav na to, jak zareaguje svaz vhodným zásahem do zarybnovaci povinnosti a nasledne vhodnou regulaci obsadky.
Očekávám, že to v žádném případě nejde a tato likvidace přírody bude pokračovat i v následujících letech.

kubas. - Profil | So 30.7.2022 9:17:47

Jarda Bee >> Pekne a bohuzel pravdivé, zejména tento odstavec!

"Od roku 2013 se začalo řešit měření kyslíku v řece. Za své si to podle všeho vzalo MRS Brno. Bohužel i přes opakované urgence pobočného spolku Rakvice, se na to na Soběšické vykašlali, stejně jako v tom žádné kroky neudělalo Povodí (jasně, čekalo na MRS:-( )."

otoš - Profil | Pá 29.7.2022 20:06:31

tomvec >> když jsou ryby ničí, tak proč je pak pytláctví považováno za trestní čin?
:-))

Martin M. - Profil | Pá 29.7.2022 13:12:01

Fishky >> F. - 29.7.2022 12:41:31 >> zatim to za mne vypada, ze prisla spatna voda od zavlahove cerpacky v Buharech, jak je pamatnik. Udajne tam vedou nejake obrovske trubky z NM z nekde jak je zabradli vpravo od hraze a z cerpacky by se to melo poustet nekam na zavlazovani, coz nevim ani jestli funguje, ale vecer pred uhynem odsud do reky tekla velkym proudem zelenejsi voda, nez byla v tu dobu v rece. Vim o 3 lidech, kteri tam v tu dobu byli a potvrzuji, ze uz vecer pred uhynem tam byli uhynuli hlavaci, nad vytokem byla voda ok, jsou na to fotky i videa.Hledal bych problem zde a nechapu, proc se tudy voda vybec poustela. Kdyz se kouknes na mapy nebo letecke snimky, tak do te cerpacky nevede zadny pritok, pujde to tedy podzemim prave nejakyma trubkama primo z NM.

Vsimni si datum:
https://www.facebook.com/jiri.barvik/posts/pfbid0Lf2qbTeHsL1Qt3TLM5JZMxEHKXUUeRCaL6gfiuu9ACjX5MBpHxeTdt6vGEdfnSTAl

Dodo677 - Profil | Pá 29.7.2022 11:16:30

Je dobře, že se angažuje někdo s hlubším povědomím nejen o rybách ale i o celém fungování toho kolotoče .....

čabi - Profil | Pá 29.7.2022 10:16:12

Nějací cejni a jeseni tu jsou, občas zalovi bolení. Asi co zůstalo nad mostem, než chrstli potokem to svinstvo.

pavo - Profil | Pá 29.7.2022 8:50:58

kubas. >> Něco na těch ptáčcích asi bude. Pamatuji si, že před cca 15-ti lety zelení prosadili trvalé snížení hladiny Novomlýnské nádrže, aby se odhalily zatopené stromy a zlepšily podmínky pro hnízdění vodního ptactva. V té době protestovali proti tomu zejména loďaři a i rybáři měli nějaké chabé výhrady. Nicméně, bylo to k ničemu a ke snížení hladiny došlo. Jsem přesvědčen o tom, že tohle rozhodnutí významně přispělo ke množení sinic, které se v následujících letech začaly v horkých letech v Dyji objevovat.
Jsem přesvědčen o tom, že když je vůle, jde na světě řešit téměř vše, předcházení podobným úhynům ryb v Dyji nevyjímaje. Tady ale evidentně vůle schází a hledají se jenom výmluvy, proč to nejde.

kakr - Profil | Čt 28.7.2022 12:20:17

Martin M. >>
Když jsem chodil do školy, tak nás učili že "poručíme větru dešti", dokonce to byla nějaká písnička.
Dnes už rybáři neumí poručit ani větru:-))

Feederman@ - Profil | St 27.7.2022 20:19:59

kubas. >> Opakovat...? K tomuhle vůbec nemuselo dojít, kdyby byla elektrárna odstavená (podle toho článku níže je už několik dní mimo provoz) plus puštění více vody na nějakou kritickou tropickou dobu jak byla teď a Dyje mohla žít.

Martin M. - Profil | St 27.7.2022 16:55:24

hospodář >> pokud jsem to dobre pochopil, tak naopak Rada CRS obhajila amura, duhaka a dalsi "hospodarsky cenne ryb", aby nebyly zarazeny na cernou listinu.
https://irybarstvi.cz/duhak-amur-nebo-siven-jsou-zachraneni-invazni-seznam-smrti-snemovnou-neprosel/

rybobuch - Profil | St 27.7.2022 16:53:10

Martin M. >> Tohle mě poslal JaČ
https://www.facebook.com/100002122386777/videos/5396702777039922/

To je ten kanál od čističky ve Mlýnech pod mostem.

R.P. - Profil | Út 26.7.2022 21:59:45

Martin M. >> Tam zase hraje roli průhlednost vody. Čím hlouběji se světlo dostane do vody tím hlouběji funguje fotosyntéza. A jak říkáš vítr to zamíchá. Sinice se rády zdržují u hladiny protože narozdíl od zelených řas jsou schopny fixovat vzdušný dusík, proto mají velkou výhodu proti zeleným řasám protože těm často dusík chybí, a když je tam nadbytek fosforu sinice jedou jako blázen.

R.P. - Profil | Út 26.7.2022 21:29:30

Bacha San >> Tady něco z literatury. Ve stojatých vodách hraje přísun kyslíku rostlinami prvořadou úlohu a v mnoha případech na něm zcela závisí život rybí obsádky. Názorným příkladem může sloužit horní a střední nádrž VD Nové Mlýny, která jsou zatěžovány silným přísunem organ. látek. Na vtoku do nádrží mívala voda velmi nízké hodnoty rozpuštěného kyslíku, 1-3 mg mg.l-1, někdy klesal obsah kyslíku až na nulu.
Uprostřed nádrží se pohybovaly hodnoty kyslíku již kolem 100 % nasycení (8-10 mg.l-1), zatímco
před výpustními objekty, kde bývá nejsilnější vegetač. zákal fytoplanktonu bývá dosahováno
hodnot 13-18 mg.l-1 O2 v letním období, což odpovídá hodnotám kolem 130-200 % nasycení. To
platí ovšem pro vegetační období, kdy je fytoplankton silně vyvinut. V zimním období, kdy je
fytoplankton slabý, je obsádka neustále ohrožována úhynem (katastrofální úhyn na horní nádrži v
lednu 1984) a stejně tak i v letním období, jestliže se přemnoží zooplankton v důsledku slabé
obsádky ryb a může svým predačním tlakem silně snížit kvantitu fytoplanktonu (léto 1984).

Pedro1 - Profil | Út 26.7.2022 16:27:16

otoš >> Já si Oto myslím, že v tomhle kundastánu se velmi blíží doba, kdy se začnou zase věci řešit tak jako dříve, "troška" násilí není na škodu. Až to bude aktuální, dej vědět, posbírám pár pepíků a dorazíme taky, zmrdství, hovadství, lži a bezohlednost je třeba potírat v každé době.

boticar - Profil | Út 26.7.2022 13:54:13

Martin M. >> Čistá spekulace: Podle mého názoru nezáleží jenom na styčné ploše, ale i na pohybu částic, který obecně urychluje směsovací procesy. Asi jako když dáš cukr do čaje a zamícháš to lžičkou nebo když si budeš chtít umýt holiny a vlezeš dovody a budeš s nima kvrdlat. Dalším parametrem bude možná i tlak plynu. V bublině pod vodou je přetlak.

F. - Profil | Út 26.7.2022 13:20:19

boticar >> je i tady nějaká fotosyntéza? Nebo by to měla být v těchto teplotách mrtvá voda - tok se vůbec nehýbe, nulový prutok, jde de facto o přehřátou stojatou vodu.

Honza7 - Profil | Út 26.7.2022 12:33:43

Martin M. >> Jak bývá zvykem, kde nejsou informace, tak přicházejí spekulace. Na druhou stranu v případě členské základny, které není lhostejno, jak to vypadá ve spolku ( tím nemyslím jenom MRS, ale především ČRS ), tak je opravdu velmi málo aktivních členů.

F. - Profil | Po 25.7.2022 23:12:14

Remcali jsme že nejsou dravci a tak nám MRS, Povodí a dotčení úředníci předvedou, že nakonec budete rádi i za mřenky, co v Dyjí zůstanou.

kubas. - Profil | Po 25.7.2022 22:40:21

rybomil >> Krizový štáb tam je však od počátku... Je tam hejtman, starostové obcí, ředitel Povodí, tajemník MRS, životni prostředí....jednají už 4 dny, neboj se nic, brzo se dozvíme výsledek ;-).

bart.bm - Profil | Po 25.7.2022 22:28:44

Martin M. >> rozumím ti ale je nutno dle mě brát množství sinic na 1l , čím víc jich je tím bude v noci větší spotřeba kyslíku. Pak ti dle mě ani vrchní přepad nepomůže. Čím dál od vyvariste, tím bude obsah kyslíku klesat. Vyvariste bude v pohodě a 10km pod ryby břichem vzhůru. Pomohl by staly vyšší průtok který by neustále sinice odplavoval. Čímž by se jejich obsah na 1l ředil. Pak by i spotřeba kyslíku v noci byla menší. Ale to jsou jen mě dohady. Navíc roli hraje i teplota vody jak zde někdo podotkl. Podle mě je kombinace vrchního přepadu kdy do řeky jde teplejší voda z pod hladiny (jak u spodního) a nafoukane sinice vražedná už sama o sobě.