Lov ryb na nástrahu mimo háček.

Co si myslíte o lovu ryb na nástrahu mimo háček. Podle porybného se jedná o nepovolený lov samosekem.
Autor diskuse: Vláda - Profil , 12.3.2017 všeobecné - techniky lovu

Chosé 2 - Profil | Ne 12.3.2017 23:52:03

Přes samoseky je třeba obrátit se na specialisty.:-)
http://www.mrk.cz/clen.php3?id=6652&kw=mrknato

HonzaV - Profil | St 15.3.2017 9:40:17

Mrknato >> meleš pátý přes devátý....
na okamžik jsem myslel že ti jde o něco rozumnýho, jako je třeba zákaz pevných zátěží, které pak v případě utržení musí ryba tahat za sebou.... ale chyba lávky , tobě jde jen o to dokázat všem že 99% lidí se plete a ty jsi ten osvícený mezi slepými a jediný správně víš co je to samosek.... bláboly o tom že samosek jsou všechny montáže kdy se 50% ryb chytne samo už fakt nestojí za další diskuzi, jak bys to asi chtěl měřit? to budou jako nějaké certifikované montáže u kterých státní zkušební ústav zjistil limitní procento samochytlavosti?
prozradím ti tajemství - když chytám na feeder s klasickou průběžkou, tak drtivá většina ryb se chytne sama, vlastně ani nemusím sekat - podle tebe tedy samosek..... to jsme ale zpátky u toho co jsem napsal hned na začátku , jakýkoliv opravdu ostrý háček s odkrytým hrotem je podle tvého chápání samosek, takže všichni povinně ztupit háčky atd....
ale ty si stejně budeš dál obhajovat to svoje, že vlastně na feeder chytám vyhláškou zakázaným samosekem a asi bych měl podle tebe rovnou přijít o papíry ne? :-) - tady je další diskuze zbytečná....

HonzaV - Profil | St 15.3.2017 0:32:22

Mrknato >> v pořádku, klidně ať se třeba zakáže zátěž napevno a povolí se jen průběžky, já proti tomu nic nemám , ale přestaň tomu už konečně říkat samosek - tím se myslelo fakt něco jinýho. A povinnost být přítomen u prutů už snad v RŘ je, není třeba kvůli tomu zakazovat nástrahu mimo háček.

MrKos - Profil | Út 14.3.2017 20:45:43

Protože vyhláška samosek nedefinuje a BP vyhlášku pouze opisují, tak si každý logicky uvažující jedinec může myslet například to, že samosek je zařízení, o které se ryba sama zasekne. Plyne to ze slovního spojení samo-sek. Téma probírané na MRKu nesčetněkrát a sportovcům kaprařům se to logicky nehodí do krámu.
Nicméně je nutné si uvědomit ještě jednu věc: všechny tyto zakázané, ale přitom paradoxně skoro nepostižitelné samoseky s nástrahou mimo háček a pevnou zátěží, dále i method feederové pevné montáže a následně samoseky trhací sumcové montáže mají jediný účel. A není to lov trofejních ryb, jak by se někdo mohl domnívat a jak sportovci rádi argumentujjí. Je to jen a pouze lidská lenost, pohodlnost a neschopnost lovit ryby tak, aby to byl ještě lov. Tyto montáže umožňují bez velké námahy pouze čekat na samo-seknutí se nebohé ryby a pak v libovolném časovém horizontu vylézti ze stanu a přijít zdolávat. Kromě toho tyto montáže mají větší účinnost už z důvodu toho, že není třeba chybujícího lidského faktoru a ryba se sekne sama o olovo. Kdyby v minulosti existovala tato montáž, tak by byla zařazena zcela logicky taky mezi samoseky a možná i exaktně popsána. Dneska už na to každý prdí a nic nového se ve vyhlášce neobjevuje.
Ostatně jednoduchý test s rybářem nepřítomným u prutů, s nastraženou bramborou na háčku, na dalším prutu s rohlíkem na háčku, na dalším s vařeným kolínkem a na posledním s rousnicí versus prut s peletou mimo stejně velký háček a s pevným 80g olovem by nám rychle ukázal, která montáž dokáže spolehlivě sama sekat kapra bez přítomnosti rybáře a která montáž toto dokáže spíše ojediněle. Jasně, i na to kolínko se ryba někdy samosekne, ale ne na 300m a po 10 hodinách ve vodě. A stejně tak se ryba někdy sama sekne na tři masňáky, ale zdaleka ne pokaždé.
Hlavní rozdíl je v tom, že s pevnou montáží sportovec kaprař samosek přímo vytváří a chce jen zdolávat samoseknutého kapra, naopak všechny ostatní montáže se stávají samosekem pouze ojediněle, neúmyslně a není to jejich cílem.

u x a - Profil | Út 14.3.2017 19:39:51

hraji >> dříve byl samosek samozřejmě myšlený jinak např systém pružin atd.bohužel doba se mění všechno se vyvíjí (ty také ale né moc) a tak systém háček mimo nástrahu je samozřejmě nutné brát jako samosek sice se to kaprařům líbit nebude ale je to prostě tak,proč je tedy neomezit zakážme vlasovou montáž olova na pevno jen jeden prut a bylo by,komu se to nelíbí nemusí smrdět celé dny u vody a místo toho může sedět v hospodě což je podle mě sen každého kapraře tj.zděný vytápěný bivak, nejlépe dvě patra ,koupelna,záchod ,pivní bar,ložnice venku a nahozeno 21prutů které hlídá 6kamer zachycující i dění kolem prutů plus noční vidění ,k tomu 21 příposlechů v aplikaci v ajfónu a ještě takový detail samozřejmě chytat ryby s min 2promilema alkoholu pod kůží.....

Furtmustahl - Profil | Po 13.3.2017 19:13:57

hraji >> no koukam ze svou si tu vede skoro kazdej. Pridam svou trosku do mlyna. Me osbne prijde, ze kdyby byli lidi normalni, stoji v radu nasledujici : cti prirodu, nauc se o jejim zivote (abys vedel kdy a jak je dobry dat rybe odfrk) a nebud curak. Nejaka chybejici definice samoseku je sazka na lidskou hloupost a to me sere. Tady se kvuli debilum jenom zakazuje a zakazuje, misto aby se lidi vedli ke vztahu k loveny rybe..definice, zakazy, kontroly. Misto pratelstvi, prirody a pohody policajti, soudy, definice...jdete mi s tim do prdele uz....

roman - Profil | Ne 12.3.2017 23:25:42

bože ať se rychle a pořádně oteplí.....

MrKos - Profil | Pá 17.3.2017 19:39:19

kakr >> díky, ta vyjímka je hezká a povoluje především lov mimo stanovenou dobu lovu. Vše ostatní zůstává v platnosti a dokonce jest ocitováno " Žadatel musí zajistit kontrolu a dohled nad všemi závodníky tak, aby nedocházelo
k porušování zákona o rybářství, vyhlášky č. 197/2004 Sb., zákona o rybářství, a právních
předpisů na ochranu zvířat proti týrání. "

To je dobrá vyjímka pro lov kapra i přes noc bez jeho přechovávání, takže nejspíše v režimu CaR.

splávkař - Profil | Čt 16.3.2017 19:30:36

nekut >> Já chytám na plavanou a znám situace, kdy 80% záběrů nezaseknu a pak mě to pěkně čílí!
Moderní kaprař o záběru kdy se kapr nezasekl vlastně ani neví, ten na samosek 100% spoléhá!

ltrab - Profil | St 15.3.2017 9:50:50

Teď už chybí pouze, aby už konečně někdo těm rybám vysvětlil, až uchopí nástrahu do tlamky i s háčkem, ať už je umístěna na háčku, nebo mimo háček, aby setrvala na místě, nikam neujížděla, ale aby pouze na sebe upozornila jemným škubáním za vlasec a v klidu vyčkala na místě až si toho rybář všimne a v klidu jí jakoby zasekne a zdolá. :-)))

Mrknato - Profil | Út 14.3.2017 12:17:48

Serjoža >> Je to úplně jednoduchý.... ukaž mně, kdo z WaM lepí těsto na háček, jako dřív a stanovuje tím rekordi? To, že dnes WaM upravují udice do systému samoseku působí a umožňuje :
1) nepropásnout záber a moci se věnovat jiné činnost, než VRP
2) spát v biwi two mann a nechat se vzbudit bzučáky kooperujícími se systémem samoseku
3) tahat z vody a převážet velekapř
4) vyhrazovat si místo u vody a páchat tak další přestupky proti zákonu
5) znečišťovat vodu chemikáliemi
6) porušují vyhlášku

hraji - Profil | Po 13.3.2017 13:00:52

Knapík >> samosek není ani zmíněn, natož definován v zákoně ani ve vyhlášce. V MRS je o něm pouhá zmínka v BP bez jakéhokoliv vysvětlení, přiblížení nebo definování. A tím se dostáváme do situace, že v případě, že RS považuje udice s nástrahou mimo háček (například únikovou udici v kaprařině) za systém samoseku, může při případném sporu, pokud by jej nevyřešil orgán státní správy pověřený řešením přestupků, rozhodnout až soud. A nikde není napsáno, že když se senátu dobře vysvětlí, jak taková udice s pevným olůvkem funguje, nepřikloní se k názoru RS.
Takže jsem v tomto okamžiku přesvědčen, že sice si každý můžeme představit pod pojmem samosek cokoliv, nebo něco jiného, ale u člověka, který nikdy neviděl ona důmyslná udělátka s pružinami a spouští, může klidně být samosekem i to zrnko kukuřice pod háčkem na únikové udici.
Chyba je v BP, měl by tam ten samosek být řádně vysvětlen.

kakr - Profil | Po 13.3.2017 9:54:11

Na MRKu se psalo, že lov kdy je nástraha mimo háček slouží jako samosek.
Platí - MKR má vždy pravdu:-))

Calex - Profil | Ne 12.3.2017 23:33:05

retrívr >> Ahoj, právě starší by měl vědět, co je to zakázanej samosek. Jedinej samosek je tohle, případně trochu konstrukčně odlišnej...princip stejnej.

FRANK71 - Profil | Pá 17.3.2017 15:04:40

RK >> jasně je to život, každý kdo viděl závod ví, že rozhodně se s rybou nezachází v rukavičkách. Tragikomické je, že účastník těchto hrátek je schopen ti za to samé druhý den odebrat papíry.

splávkař - Profil | Pá 17.3.2017 12:15:36

kakr >> No konečně jsme se dostali k jádru pudla.
Mě bylo vštěpováno, že ryba vložená do vezíru je považována za rybu ponechanou. Nelze si nevšimnout, že kdekdo už nějaký čas považuje vezír, sak, za jakýsi mezisklad čehokoli přesně dle pravidla,,jak se mi to hodí" .
Víš, že pár let zpátky byly nějaký vlny, závodníci museli začít plnit řádně běžné povinnosti rybáře (mít povolenku, zapisovat docházky). Tehdá se mluvilo i o vezírech, a na to jsem se neúspěšně ptal hrajiho, teď se ptám tebe- za jakých okolností může lovící plnit vezír bez limitu, čímkoli, tak jako to dělá třeba právě hraji, přísahající RS. Přidej prosím předpis, který toto vymezuje.

VL.K. - Profil | Čt 16.3.2017 7:37:40

Vláda - >> prosím Vás už to tady zamkněte to co tu někteří předvádějí je fakt k pláči :-((

splávkař - Profil | St 15.3.2017 20:12:20

nekut >> Koukám, že možnost c:, tedy situace, že je přítomen rybář který v okamžiku záběru zasekává tě ani nenapadla.

splávkař - Profil | St 15.3.2017 18:11:04

Bacha >> On ten samosek bude nakonec něco takového, že?

Mrknato - Profil | St 15.3.2017 17:13:54

RK >> Těch věcí, co brání skutečnému rozvoji rybařiny, pomineme-li business svazojednotlivců, a není k nim vůle, je čím dál víc, právě pro ten business.

Je dobré si přečíst, co tu napsal za sebe hraji, ale je to také předseda MO:
St 15.3.2017 9:13:44
Bacha >> dovolím si oponovat. Konkrétně ve věci BP. Zákon nemůže, a ani k tomu není určen, postihnout všechny rozdílnosti a místní odchylky všech revírů v ČR. Z toho důvodu může vždy jen stanovit základní pravidla, povinnosti a práva. Z tohoto důvodu se k zákonu vytvářejí prováděcí vyhlášky. Ale ani prováděcí vyhláška nemůže uvádět všechny nuance jednotlivých revírů, protože, revíry jsou součástí přírody a příroda, jak je obecně známo, se neustále vyvíjí a mění a to prosím naprosto nezávisle na vyhlášce nebo zákonu.
Z tohoto důvodu byl vytvořen institut Bližších podmínek, které dávají uživateli šanci pružněji, než to dokáže vyhláška, respektive zákon, reagovat na vývoj v konkrétních revírech.
Po zkušenostech s pružností legislativních procesů v ČR jsem přesvědčen, že BP jsou tím pravým nástrojem k úpravě rybolovu na konkrétních revírech. Jen je potřeba přijmout nějaká pravidla pro změny. Například v MRS máme dohodnuto, že měnit zápisy v BP lze pouze jednou za dva roky, samozřejmě mimo věci, které jsou vyvolané vnějšími vlivy, které svaz nemůže ovlivnit, například vytvoření nového revíru, vyjmutí vody z revírů a podobně, ty je třeba změnit ihned, jak je to možné.

Kde je uvedeno, že BP dávají uživateli pružnou šanci..., kdo zmocnil hrajiho k tomu aby prohlašoval, že BP jsou nástrojem k úpravě rybolovu, proč nezmínil legální možnost výjimek, kdo si dohodl měnit BP ohledně vyjímání revírů jednou za dva roky?

Tohle je vpořádku s pilou? Tohle by nepronesl ani legendární major Borovička......

T.L.Y. - Profil | St 15.3.2017 15:26:40

jedna technická: vlasová montáž je jednoduchá vysoce efektivní metoda samozáseku. S tímto sestavením udice je mnohem vetší naděje záseku volného háčku v masitých partiích kaprovy tlamy, než je tomu v případě použití jiných metod. Anglický originál 1988, v ČR Chytání velkých kaprů, Andy Little, jeden důvod bude také tvrdost boilies, přímo na háček to jde opravdu blbě.

petrikveprik - Profil | St 15.3.2017 15:19:50

Petrův zdar VRP (vážení rybářští přátelé), BP (baby pěkné), svazočilimníci a v neposlední řadě svazomasajové. Sbalte samoseky a vyrazte na ně. Docela to pomáhá.

RK - Profil | St 15.3.2017 15:03:58

pEkies >> Bez urážky. A co by jsi se chtěl přesně dozvědět? Máš tady dva tábory s různými názory na věc. S tím se dalo počítat. Že se bude takhle chytat dál je nasnadě. Takže o to nikdo strach mít nemusí. Jiná věc je, jestli se tak chytá proto, že to takhle funguje, protože je to prostě samosek a z toho pramení určité výhody, které si někdo jiný rád odpustí z rozličných důvodů a naopak.........
Nespojovat prosím s paskvilem z dávných dob, kterej by normální člověk dnes nepoužil, protože unikovka je jednoduchá a účinější......
Takže podle mne je problém jenom jeden. Když tak chytám, tak si to holt přiznat. Nezavřou mě za to, nic se nezmění, jede se dál. Mám na výběr. A hlavně se neschovávat za to, že je to to samé jako u jiných rybolovných technik, kde je zásek.nutný. Ale může se stát, že vlivem souhry okolností se ryba chytí sama. A tak to může byt i třeba u plavané. V kaprařině je to pravidlo, které někdy vlivem okolností nevyjde-:)

Bacha - Profil | Út 14.3.2017 23:00:06

Je hezké, jak se tady mydlíte v zákopové válce. Feeder je taky samosek a plavaná s pevným olovem taky a nedejbože krátká nymfa či bavorské dřevo!!! Téměř celý život chytám na samosek a je mi to šumák. Nakonec to je o tom, že samosek nesamosek stejně záleží na tom jak se dotyčný k rybě a přírodě chová.

Mrknato - Profil | Út 14.3.2017 21:01:57

hraji >> Pokud již netrpíš schizofrenií, tak k tomu máš dost blízko, kdy jsi jen Jirka, kdy závodník, kdy předseda, kdy RS a kdy šofér jeeeeeeeepu za dělnický peníze. Stejnou absenci v zákonu i vyhlášce mají také slavné BP a přesto čilimníci neváhají a vlamují se do zákona a vyhlášky a u samoseku by jsi chtěl závazné rozhodnutí?........ Technické prostředky může jako jedinou BP stanovit uživatel z pověření vyhlášky, legitimě a legálně. Zbývá se tedy zeptat Jirky jako rybáře, Jirky jako RS, Jirky jako závodníka a Jirky jako čilimníka, proč to Jirkové neřeší, když mohou a nic jim v tom nebrání?????

hraji - Profil | Út 14.3.2017 20:26:32

U nás na řece mají ryby potrhané tlamky taky, od rybářů, kteří loví na násady od smetáku, s vlasci 0,30 a hákem jak na uzené. A při záběru na 5 metrů zasekávají, jako kdyby měli nahozeno přes dvě fotbalová hřiště. Pak se diví, že nic nechytí, když rybě tu tlamku potrhnou. A nejedná se o kapraře, jedná se o normální rybáře. Nejvíce jsou postižené podoustve.

PepaK - Profil | Út 14.3.2017 18:10:38

Zajímavá diskuze. Potřebuji od místních odborníků poradit. Byl jsem před mnoha lety na rybách a lovil jsem přívlačí. Použil jsem woblera, který měl naprosto zjevně mimo tělo dva volné trojháčky. Dělá to tak výrobce. Mám tvrdý prut a šňůru. Nahodil jsem woba a konstantní rychlostí jsem ho přitahoval. Na woba zaútočil bolen a aniž jsem cukl-sekl prutem, tak se chytil sám. Šlo o samosek? Děkuji.

kakr - Profil | Út 14.3.2017 9:48:07

sindeji3 >>
Proč se snažíš Pavla vyplašit, stejně na něj nemáš. Ještě se neprobralo vše podstatné, vlastně ani Jeep. Pokud si myslíš, že se samosekem nesouvisí, brzo se přesvědčíš o opaku.

Mrknato - Profil | Út 14.3.2017 9:10:57

kakr >> Já pružinový "strojek" zde na MRKu vydávaný na ten pravý a jediný samosek, také v reálu neviděl a o jeho účinnosti pochybuji. O čem nepochybuji, je o účinnosti mimoháčkové nástrany na kapřmontage. Každý pochybovač, i sidneji si může udělat malý pokus. Doporučuji ho provést na soukromáku, kde neplatí vyhláška 194/2004. Jednu udici nastražit jako normální (povolenou) háček s těstem, žížalou a druhý jako (zakázaný) WaM samosek, tedy s nástrahou mimo háček, oleji, můčkami a kyselinami a dělat statistiku...... Pak možná někomu dojde i to, proč je systém samoseku (nikoliv samotný samosek) zakázán. Ze stejného důvodu se u nás na mnohých P revírech zakazuje přívlač............

kakr - Profil | Po 13.3.2017 13:42:30

Samosek je něco podobného, jako žena inspektora Colomba. Všichni o něm mluví, nikdo ho neviděl...

Mrknato - Profil | Pá 17.3.2017 20:52:03

nekut >> Ono by se všechno nechalo dělat rozumně, nejsem žádný absolutní purista ohledně legislativy, kdyby svaz zatlačil na uživatele, žádal jen o výjimky, které dle zákona mohou být uděleny, dal BPVRP jasné mantinely, neboť nejen členi, ale i složky spolku musí dodržovat interní předpisy a místo ztrátového podnikání, schůzování o rozdělování členských a brigád svaz jako celek, kdyby tyto peníze použil na podporu a rozvoj původních druhů........ Pak by i to občasné závodění mělo jiný grunt a dost odpůrců závodění by třeba lehce změnilo podstatu kritiky a nechovali bychom se jako ten cikán...... a cikáni na ÚP, na které platí jiný metr, než platí pro ostatní, i když zákon je jen jeden a pro všechny.....

FRANK71 - Profil | Pá 17.3.2017 19:38:58

kakr >> neoblbuj a ukaž vyjímku na sakovaní.

kakr - Profil | Pá 17.3.2017 19:33:28

MrKos >>
Když tak hezky prosíš, tak ti jednu ukážu je hodně velká -

Ministerstvo zemědělství
Odbor státní správy lesů, myslivosti a rybářství
Č.j.: došlého dokumentu: 117/2016
ze dne: 7. 4. 2016
Spisová značka: 74VD20234/2015-16232
Č.j.: 20765/2016-MZE-16232
Vyřizuje: Ing. Petr Chalupa
Telefon: 221812575
E-mail: Petr.Chalupa@mze.cz
ID DS: yphaax8
Adresa: Těšnov 65/17, Nové Město, 110 00 Praha 1
V Praze dne: 18. 5. 2016
R O Z H O D N U T Í
Ministerstvo zemědělství, Odbor státní správy lesů, myslivosti a rybářství (dále jen
„ministerstvo“), jako příslušný správní orgán podle ustanovení § 19 odst. 1 písm. d) a § 22
odst. 4 písm. b) zákona č. 99/2004 Sb., o rybníkářství, výkonu rybářského práva, rybářské
stráži, ochraně mořských rybolovných zdrojů a o změně některých zákonů (zákon
o rybářství), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o rybářství“) a § 10 zákona
č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „správní řád“)
rozhodlo
ve věci žádosti Moravského rybářského svazu, z. s., sídlem Soběšická 1325/83, 614 00
Brno, IČO 00434159 (dále jen „žadatel“) o udělení výjimek z denní doby lovu ryb podle
ustanovení § 13 odst. 3 písm. c) zákona o rybářství, a to z důvodu pořádání rybářských
závodů
takto
I.
podle ustanovení § 22 odst. 4 písm. b) zákona o rybářství, se povoluje výjimka z denní doby
lovu v rybářském revíru po dobu konání rybářských závodů a to pouze jen pro řádně
přihlášené a evidované závodníky a pořadatelem v pravidlech a v terénu vymezených
prostorech těchto rybářských revírů:
20765/2016-MZE-16232 2
a) 461 021 Dyje 3A, nádrž Včelínek, Kraj Jihomoravský
 dne 19. 6. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
b) 461 023 Dyje 4A, nádrž Štěrkopískoviště, Kraj Jihomoravský
 dne 6. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
 dne 16. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin a dne 17. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
 dne 30. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin a dne 31. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
 dne 13. 8. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin a dne 14. 8. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
 dne 27. 8. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin a dne 28. 8. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
c) 461 304 Klimšák 1M, Kraj Jihomoravský
 dne 26. 6. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
d) 461 171 Kovalovický potok 1, Kraj Jihomoravský
 dne 2. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin a dne 3. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
 dne 30. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin a dne 31. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
 dne 20. 8. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin a dne 21. 8. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
e) 461 173 Kyjovka 2C, Kraj Jihomoravský
 dne 18. 6. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
 dne 5. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin a dne 6. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
 dne 27. 8. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
f) 461 177 Morava 4C, Kraj Jihomoravský
 dne 13. 8. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
g) 461 087 Morava 6A, nádrž Roštovica, Kraj Jihomoravský
 dne 19. 6. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
h) 461 192 Romže 3A, nádrž Kladky, Kraj Olomoucký
 dne 25. 6. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin a 26. 6. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
 dne 16. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin a 17. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
i) 461 207 Romže 3C, nádrž N1, Kraj Olomoucký
 dne 20. 8. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin a 21. 8. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
j) 461 009 Buchlovický potok 1, nádrž Inzl, Kraj Zlínský
 dne 31. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
k) 461 316 Buchlovický potok 1M, nádrž Sádky, Kraj Zlínský
 dne 31. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
l) 461 074 Kyjovka 4A, nádrž Vřesovice, Kraj Zlínský
 dne 17. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
m) 461 088 Morava 7, v úseku od Ranče Mississippi River po přítok Svodnice – levý
břeh řeky Moravy, Kraj Zlínský
 dne 26. 6. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
n) 461 091 Morava 8A, rameno Černovo a Okasovo, Kraj Zlínský
 dne 19. 6. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
o) 461 093 Morava 9A, Kraj Zlínský
 dne 14. 8. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin pouze na nádrži Čerťák
20765/2016-MZE-16232 3
 dne 26. 6. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin pouze na nádržích Přední Kopaná a Zadní
Kopaná
p) 461 095 Morava 10A, rameno Babice I. a II., Kraj Zlínský
 dne 19. 6. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
q) 461 100 Morava 12A, nádrž Mojena, Kraj Zlínský
 dne 16. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin a dne 17. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
 dne 13. 8. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin a dne 14. 8. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
r) 461 105 Okluka 1, nádrž Hluk, Kraj Zlínský
 dne 17. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
 dne 7. 8. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
 dne 21. 8. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
s) 461 107 Olšava 1A, Kunovská tabule, Kraj Zlínský
 dne 26. 6. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
 dne 10. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
 dne 14. 8. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
t) 461 110 Olšava 2A, nádrž Ordějov, Kraj Zlínský
 dne 18. 6. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
 dne 10. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
 dne 31. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
 dne 14. 8. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
u) 461 222 Štěrkoviště, Kraj Zlínský
 dne 2. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin a dne 3. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
 dne 6. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin a dne 7. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
 dne 23. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin a dne 24. 7. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
 dne 6. 8. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin a dne 7. 8. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
 dne 20. 8. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin a dne 21. 8. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
v) 461 024 Dyje 5, Kraj Jihomoravský
 dne 22. 5. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
 dne 23. 5. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
 dne 24. 5. 2016 od 00.00 do 04.00 hodin
 dne 12. 9. 2016 od 22.00 do 24.00 hodin
 dne 13. 9. 2016 od 00.00 do 06.00 hodin a od 22:00 do 24.00 hodin
 dne 14. 9. 2016 od 00.00 do 06.00 hodin a od 22:00 do 24.00 hodin
 dne 15. 9. 2016 od 00.00 do 06.00 hodin a od 22:00 do 24.00 hodin
 dne 16. 9. 2016 od 00.00 do 06.00 hodin a od 22:00 do 24.00 hodin
 dne 17. 9. 2016 od 00.00 do 06.00 hodin
II.
Žadatel musí zajistit kontrolu a dohled nad všemi závodníky tak, aby nedocházelo
k porušování zákona o rybářství, vyhlášky č. 197/2004 Sb., zákona o rybářství, a právních
předpisů na ochranu zvířat proti týrání.
Účastníci řízení (§ 27 odst. 1 správního řádu):
- Moravský rybářský svaz, z. s., sídlem Soběšická 1325/83, 614 00 Brno,
IČO 00434159
20765/2016-MZE-16232 4
O D Ů V O D N Ě N Í
Ministerstvo obdrželo dne 8. 4. 2016 od žadatele žádost (pod č. j. 20765/2016 – MZE)
o udělení výjimek z denních dob lovu ryb z důvodu konání rybářských závodů na rybářských
revírech uvedených ve výroku I. tohoto rozhodnutí, kterých je uživatelem.
Lov ryb mimo denní dobu lovu je z důvodu ochrany rybí obsádky zakázán ustanovením § 13
odst. 3 písm. c) zákona o rybářství. Ponechání několika hodin, jako doby klidu, pro rybí
obsádky v rybářských revírech v nočních hodinách tradičně navazuje na dlouhodobě
ověřený režim, který má vést ke stabilizaci rybích společenstev v rybářských revírech.
Výjimku z výše uvedeného zákazu, lze pro sportovní účely povolit pouze na časově
omezenou dobu a za splnění ve výroku uvedených podmínek.
Každý z účastníků závodů, včetně jejich doprovodu, je povinen se chovat šetrně
a ohleduplně k přírodě a k uloveným rybám. Při manipulaci s živými rybami je zakázáno
zbavovat ryby šupin nebo ploutví, vsouvat rybám prsty pod skřele do žaber nebo jim
vtlačovat prsty do očnic. Je přísně zakázáno jakkoliv poškozovat pobřežní porosty
a rozdělávat oheň jinak, než v nadzemních vařičích (např. grill). V období od 00:00 do 04:00
hodin, v případě závodů WCC od 22:00 do 24:00 hodin a od 00:00 do 06:00 hodin, bude
každé lovné místo označeno umělým neoslňujícím světlem. Po ukončení závodu je každý
povinen odklidit odpadky ze závodního sektoru a uvést místo do původního stavu.
Proto bylo rozhodnuto tak, jak je uvedeno ve výroku rozhodnutí.
P O U Č E N Í Ú Č A S T N Í K Ů
Proti tomuto rozhodnutí lze podle ustanovení § 152 odst. 1 správního řádu, podat do 15 dnů
ode dne jeho oznámení rozklad u Ministerstva zemědělství.
Ing. Martin Žižka, Ph.D.
ředitel odboru
Rozdělovník
Obdrží:
- Moravský rybářský svaz, z. s., sídlem Soběšická 1325/83, 614 00 Brno,
IČO 00434159
Na vědomí:
- Krajský úřad Jihomoravského kraje, Odbor životního prostředí, Žerotínovo náměstí
449/3, 601 82 Brno
- Krajský úřad Olomouckého kraje, Odbor životního prostředí a zemědělství,
Jeremenkova 1191/40a, Hodolany, 779 00 Olomouc
- Krajský úřad Zlínského kraje, Odbor životního prostředí a zemědělství, třída Tomáše

kakr - Profil | Pá 17.3.2017 19:14:12

doliz >>
Představ si, že některé ÚS ČRS dokonce vyžadují zapsat obrkapra který překračuje na revíru ustanovenou K70 do povolenky s poznámkou vrácen,nebo něco podobného, nechce si to hledat.
Zcela běžně se i u nás setkávám při sumarizaci se zápisem "kapr 90cm" - vrácen vodě. No a v sumáři se neobjeví.
Analogie se sumíkem je stejná, napiš vrácen vodě. Jak by to bylo při případné kontrole RS nechávám na tobě:-))

hraji - Profil | Pá 17.3.2017 17:15:38

FRANK71 >> články na internetu bohužel nelze brát za bernou minci. Zrovna Rs na Lipně si stěžuje kde může, že na ni všichni kašlou a nemají pravomoci.
Pro mě jsou důležité moje zkušenosti s přestupkovým řízením na úřadě v Brně. A jako, prd mi pomůže, že MP v Praze posílá hlášení přestupků bez důkazů. O práci Rs v ČRS obecně nemám moc pozitivní názor, nepamatuji se, kdy jsem naposledy nějakou RS na revírech ČRS viděl. A to i na velmi frekventovaných vodách typu Slezská Harta, Bečva a podobně. A to, že se v ČR neřeší přestupky na úřadech, ale RS posílá hlášení na MO, kde to jejich dozorčí komise zahrají do autu, o čemž svědčí počet přestupků zapsaných v databázi trestaných na stránce Rady ČRS, je ještě větší průšvih. RS je obecně jak malých myší, to i u nás v MRS, ale skutečně kvalitní práci odvádí zlomek z nich.

kakr - Profil | Pá 17.3.2017 10:59:22

splávkař >>
Jsi obyčejný žgryndal, nic víc,nic méně.
Ani jeden sumář či povolenka který jsem tu kdy ukázal nebyl adresný.

Mrknato - Profil | Pá 17.3.2017 7:59:17

splávkař >> Já si myslím, že závodníci ty metráky ryb co "sportovně uloví", podle nějaké BP zapisovat nemusí. Ty ryby pak jdou na nějakou charitu, do chudobinců, školek a médvědům do ZOO. Zapisovat ryby nemusí ani pytláci, ale ti na to BP nemají a ryby jdou do soukromáků, hospod, aby bylo na pokuty, když nepřesvědčí, že pytlačení je též sportovní disciplínou CIPSú...... Tou spodinou jsou tak řadoví členi, bez fantazie, jejichž povolenky někteří hospodáři veřejně ukazují......., aby se ukázali v tom lepším světle toho slova smyslu, a nemohlo se sakra tvrdit, že čilimník se svojí základnou nekomunikuje, nebo snad jen vysílačkou.....

Mrknato - Profil | Čt 16.3.2017 8:13:06

Knapík >> Vnitropodnikové směrnice, přepravní řády, apod. jsou interní normativní akty (viz wikipedie) a ty nelze počítat mezi právní předpisy. To není klukovina. Tyto interní předpisy zavazují pouze členy, nebo zaměstnance té které právnické osoby. Jak by potom mohly např. BP platit při lovu pro nečleny svazu? Navíc rybařina nefunguje podle interních směrnic (tak funguje jen spolek, který nemá ve stanovách žádné zmocnění ke změnám podmínek VRP), ale podle dekretů, zákona a vyhlášky.

Proto zákon k řešení nestandardních situací má k dispozici výjimky, které ale uživatelé nevyužívají, vyjma lovu 24, které je udělováno MZe v rozporu se zákonem. Chuť členi lovit v noci, jak píše p. Hýbner není mimořádná situace a MZe není místně příslušným RO pro 99.99% revírů.
Jak se potom díváš např. na lovnou míru lipana 40cm stanovenou dokonce Radou ČRS, nikoliv uživatelem, bez výjimky, oproti zákonné míře lipana 30cm a na horní míry kapra? Proč to uživatelé neřeší výjimkami? Odpovím si sám, protože by rozumné RO s takovými žádostmi uživatelů pěkně vyběhly... Takhle MZe svým přípisem flagrantně obešlo kompetence místně příslušných RO.

Jak potom někdo z čilimníků může po členi požadovat dodržování předpisů, když je sama vrchnost nedodržuje. Je příznačné, že pro nedodržení podmínek VRP uživatelem, zákon neobsahuje žádně postihy a ten nejvyšší (odebrání dekretů) nebude díky intervencím MZe nikdy použit.....

Piškothonza - Profil | St 15.3.2017 20:26:13

Doporučuju všem rypákům návštěvu stránky na Fb Feeder-Fishing.cz kde je parádní prezentace lovu parem na vlas s pomocí sýra a lanšmítu...metoda lovu nástrahy mimo háček není nic nenormálního,běžně používaného stylu ve světě,teda mimo místních nervních buranů,protože to říkal místní geometr a Mařka z prasečáku...HOWG...o)

nekut - Profil | St 15.3.2017 19:58:30

splávkař >> Se zničeným sebevědomím odcházím, neb jsem někde ztratil poslední stopové množství rybářského rozumu. Fakt je to ohromný rozdíl, jestli mi rybu zasekne rozjetý parník, nebo napnutá sestava, kterou ryba uvolní pohybem nástrahy, a je jedno, jestli feeder nebo kaprařina. Jdu přemýšlet, co je to rybářský rozum, alespoň jeho - stopové množství.

doliz - Profil | St 15.3.2017 18:32:39

splávkař >> :-D

marmyš - Profil | St 15.3.2017 18:29:50

kakr >> Na 100% byl ten zákaz samoseku myšlen jako zařízení,které provede zásek prutem. Jen se divím,že to tady tolik pitomců nemůže pochopit.

splávkař - Profil | St 15.3.2017 18:27:30

kakr >> 1987 -, to tak nějak koresponduje v vynálezem bojlíz.

Mrknato - Profil | St 15.3.2017 16:50:00

kakr >> Ale ty to znáš, ty to přece víš.......

Porušení interního předpisu K70(65) v praxi může trestat svazová milice (s odznakem RS), pokutou, když má bločky a lovec se přizná k porušení zákona, i když ho neporušil (má klid). Normální RS to kontrolovat nepřísluší. Nevím o případu výjimky pro K70 na žádném revíru.

Pokušení zákonných norem rybolovu může trestat orgán státní správy, který věci většinou moc nerozumí a dá na RS, svaz, přípisy MZe, které ho metodicky řídí a údajný porušitel pod vylhanými argumenty zkrotne a přizná se k porušení zákona, které ale nespáchal. Doufá tak v brzké navrácení not a mírnější svazotrest č.2.

Pokud se podvedený rybář odvolá, věc bude řešit vyšší orgán státní moci se stejným výsledkem, jen se doba vrácení not prodlužuje...... a svazoterst navyšuje... jako u mistra Jana z Husi. Upálení ve svazových plamenech může nebožák odvrátit, obrátíli se na soud.

Soud pak může zkoumat, zda měl uživatel právo takové BP v povolence stanovit, proč nebyly stanoveny na základě právních předpisů, ale jen odhlasováním pár týpků ze zájmového sdružení. Soud se může vléci léta, každá ze stran se bude odvolávat, až se případ skutečně ocitne v "Kostnici, (pobočce Štrasburku) místě soudu mistra Jana a EU"...

Věřím, že soud rybáře osvobodí, rozhodne že platné právní předpisy VRP neporušil, ale to už je rybář zlomený, je na dně, má třes, a neudrží v ruce udici....... Svazotrest za vzpupnost ho nikdy nemine, viz příhoda z rybářského života, kterou tu popsal Děděk.

Proto tu o tom stále hovořím. Podle mě jsou BP platné, pouze pokud je uživatel stanovil v povolence (což mu umožňuje zákon), na základě právních předpisů (většinou výjimek, aby ulehčil rybářům, kteří se jinak musí RS prokazovat výjimkou v plném znění). No a ty mi neříkej, že RS osoba úřední si není schopna od RO vytáhnout seznam všech rozhodnutí a probrat si BP uživatelů, aby se to, co jsem výše popsal nemuselo udát.... podle mě to je zbytečné, uráží to, a to si svaz zakázal, jak rozporuplné........

Ty věříš, že Slánský, Horáková a spol. skutečně provedli to, k čemu se "přiznali"? Přiznali se ze stejných důvodů, jako rybář lapený s kapřem 73cm pocházejícím z revíru s "K70".

Mrknato - Profil | St 15.3.2017 15:41:36

T.L.Y. >> To si dovolil napsat Andy, protože u nich asi nemají zákaz systému samoseku....... Tato věc je mezi kapraři známá a přesto se tu najdou tací, kteří to budou neustále zpochybňovat a nejhorší je, že je mezi nimi i hafo čilimníků, kterří by měli zákon v rybařině prosazovat....... a když bude nejhůř, tak se budou ozývat hlasy, že Andy to napsal v jiném kontextu, nebo že to je mylný názor jednoho jediného člověka......

Mrknato - Profil | St 15.3.2017 14:57:16

Bacha >> Hele, každý rybolovný způsob se z mnoha a mnoha důvodů omezuje, jen u té WaM kaprařiny nějak ne..... to proto, že kapř je přebytek, svaz si neví rady co s ním, proto žádá o lov 24, nebo si je nejistý co se stane, když bude "brzdou" moderních trendi?

Mrknato - Profil | St 15.3.2017 14:49:15

kakr >> Také jsi to napsal pěkně : "Malá poznámka, k lovu nepotřebuješ "normu vyšší právní síly", ale povolenku, ne potvrzení o jejím zadržení za přisvojení kapra 41 na revíru kde je stanovena míra 65."
Zapoměl jsi ale napsat, že ten, kdo povolenku vydává, ji musí vč. podmínek lovu v ní obsažených mít v ažuru se zákonem, protože ten, kdo kontroluje lovící, musí kontrolovat, zda lovící loví dle podmínek stanovenýh zákonem a to by jsi jako RS měl vědět......

Mrknato - Profil | St 15.3.2017 14:42:01

Knapík >> Prosím tě kde bereš odvahu tvrdit o BP (prohlasovaných podmínkách úzké zájmové skupiny), že se jedná o právní předpis? BP je možnost uvést jiné (bližší) podmínky do povolenky, kde ani na moment není zpochybněno, že tyto podmínky musí stanovit rozhodnutím právní předpis.
Kde se můžeme dočíst, kde je právně určeno, že podmínky VRP mohou měnit a stanovovat spolky, tedy zájmové skupiny?

Mrknato - Profil | St 15.3.2017 14:34:54

Bacha >> Nový zákon by byl potřeba, ale kdo zaručí, že nebude horší, než ten současný??? Problémy si děláme sami, rybáři. Kdo nás nutí prosazovat a příjimat BP, které nejsou kryty právními předpisy?

Mrknato - Profil | St 15.3.2017 14:30:57

Vikasgard >> Já nechci nic zakazovat, ale zákon zakazuje systém samoseku. Nechci spekulovat, jestli kapř montáž je tak účinná díky přívěsu, nebo čarovnému bolelísu, nebo těžkému olovu, to je věc uživatele, aby specifikoval technické prostředky k lovu, pokud to neudělá, platí zákon.
Já osobně jako samosek nepovažuju ani tak srkačku, nebo koncovku feeeedrové udice, protože tam je spektrum možného úlovku daleko širší, tito lovci neokupují na týdny lovná místa, nestaví biwi two mann, nedějají tolik nepořádku a vyrválu u vody jako použivatelé jednoúčelových montáží s jasným zadáním a očekávaným výsledkem, který je naprosto srovnatelný s nastraženou šňůrou......

hraji - Profil | St 15.3.2017 13:49:26

Furtmustahl >> já s tebou taky nemám problém, prošel jsem si během chvíle většinu tvým příspěvků na MRKu v různých diskuzích. Jsi celkem konzistentní, nedáváš všem a ve všech diskuzích.

Furtmustahl - Profil | St 15.3.2017 13:40:46

hraji >> ja se sebou nemam problem. Mam klady a zapory. Lidi jako ty maji jen klady. Konec, servus, nazdar. Jinak proti tobe nic nemam, akorat kdyby te trefil autobus, nejspis ho budu ridit. Pac a pusu :-*

Furtmustahl - Profil | St 15.3.2017 11:43:57

Osobně považuji většinu z vás za idioty. Není to urážka, je to prosté konstatování na základě pozorování...pro vaši malost je důležitější pitvat hovno, než se snažit myslet, nedejbože změnit věci k lepšímu...

RK - Profil | St 15.3.2017 11:40:34

splávkař >> já rozumím,že jim leze ta debata na nervy☺, ale mají argumentovat rozumě a nebo kolikrat radši vůbec......

splávkař - Profil | St 15.3.2017 11:36:32

RK >> Stále víc mám dojem, že čím víc kaprař-tím míň rybář.

splávkař - Profil | St 15.3.2017 10:33:53

nekut >> Myslím, že nemáš ani tušení, o čem vlastně píšeš. S touhle sestavou mohl mít na dně 1,1-2 gramy a táhl mu to slušný proud.
Kdyby ses někdy zašel na plavanou alespoň podívat, tak bys tu Bachokrávovinu neobhajoval.

Knapík - Profil | St 15.3.2017 9:43:18

hraji >> ještě si to doplňte, mistře .-)

Knapík - Profil | St 15.3.2017 9:42:46

Serjoža >> ano, zakazuje se použití udic bez prutů

Serjoža - Profil | St 15.3.2017 9:36:58

kakr >> Šak je jen na udici lov v ČR zakázán.Nebo ne.

Vikasgard - Profil | St 15.3.2017 8:53:15

Mrknato - Promiň, že jsem včera nereagoval. Musel jsem na ryby.
Je vcelku jasné, že muškaření je aktivní způsob lovu a lov na položenou je lovem pasivním. Jinými slovy, není koule jako koule.
Chápu, že bys chtěl zakázat mimo háčkovou metodu lovu, ale řekni mi, jaký je rozdíl mezi upevněním nástrahy na vlas a na navléknutí (třeba kukuřice) tak, že by byla vidět celá špička háčku a přidáno pevné, boční olovo...Výsledek by byl podobný, průkaznost přestupku nízká a pokud lov na vlas považuješ za samosek, tak o takto prezentovanou nástrahu by se ryba taky píchla sama..

hraji - Profil | St 15.3.2017 7:48:59

a stále kvoká, stále kvoká...

Mrknato - Profil | Út 14.3.2017 23:51:49

HonzaV >> Hm, to se ti moc nepovedlo. Nejde o čouhání a ostrost háčků, jde podle mě o to, aby se s rybařiny nestalo jedno velký pytláctví z.s..

U aktivních způsobů lovu, t.j. přívlače, muškaření a já bych tam vložil i plavanou na jednu udici, kterou lovící může i aktivně ovlivňovat nástrahu, tzn, nemá ji ve vidličce, nemůže v žádném případě jít o systém samoseku.

Všechny bifikundace v moderní a wostré kaprařině vedou jen k tomu, aby lovící nemusel sledovat udice a zásek za něj obstaralo něco jiného..... Pak může u lovu spát a lovit tak třeba týden v kuse a to je zvrácený a proto je zakázán systém samoseku, stejně jako vyhrazování místa k lovu a stanoveny denní doby lovu.

Edit : zcela logicky kdo používá zakázaný systém samoseku požaduje i lov 24, tedy neomezený lov na neomezeně dlouho z jednoho místa...... a to je lupárna.

HonzaV - Profil | Út 14.3.2017 23:25:05

Jo, tady je zase veselo... Ona v podstatě jakákoliv montáž, u které je odkrytý hrot háčku, je samosek. A čím ostřejší háček tím víc samosek... A proto ode dneška všichni povinně pečlivě skrývat háčky do nástrah aby nedocházelo k nežádoucímu kontaktu háčku s rybí tlamkou! Dále je nutno před každým náhozem několika tahy brouskem dotupit hroty na únosnou mez, aby se vyloučila možnost samovolného zachycení háčku, pokud by snad tento nějakým nedopatřením z nástrahy přece jen vykoukl. Pokud rybář nemá brousek u sebe, je možno ke stejnému účelu použít kousek korku, který jsa napíchnutý na hrot, poslouží stejně dobře. Dojde-li přes všechna tato opatření k záběru, bude rybáři sladkou odměnou vědomí, že se rozhodně nejedná o záběr nezasloužený a může s klidným svědomím co nejrazantněji zaseknout.

Mrknato - Profil | Út 14.3.2017 22:50:11

fishmen17a >> Viděl jsi někde na videu, jak býložravé ryby, najme kapř přijímají potravu? Nasají, vypudí, nasají vypudí a tak pokračují, než vše spasou a v tomto momentu se jim do tlamy zlehka zachytí volný háček, následující nerozpustný koulís při vypuzování z úst. Ryba znejistí a popojede a háček si zarazí hlouběji ať už o pevné olovo 100-300gr, nebo průběžné, kde tuto funkci nahradí utažená cívka navijáku........ No a samoseknutý kapř může s touto harpunou v ústech jezdit do té doby, než se rybář v biwi oblékne a vyrazí ke stojanu na zdolávačku...... Proč sedět u prutů s rukou připravenou k záseku, když to jde jinak, moderněji a úspěšněji......
Mně to připomíná sportovního pytláka, co kolem břehů klade šňůry, kde se ryby též samoseknou i bez udice a večer je obejde a též zdolává....... Jestli tohle nebude náhodou ten důvod, proč je systém samoseku na revírech zakázán.

splávkař - Profil | Út 14.3.2017 22:20:36

fishmen17a >> Jako, že ryba může utéct s prutem včetně stojanu aniž by se sama zasekla o olůvko skrz který vlasec volně klouže?

Mrknato - Profil | Út 14.3.2017 21:22:48

hraji >> Mně se zdá, že jsi byl před lety pověřen "těmi čtyřmi z půdy", aby jsi na MRKu zastupoval MRS, tak se zdá podivné, že teď vystupuješ pod jiným krytím..... Až bude lov probíhat skutečně podle zákona a vyhlášky, tak tu zcela jistě nebudu opakovat to, co rybařinu ničí. Nejvíc ji ničí dobráci jako jsi i ty, osobováním si věcí, které jim nenáleží činit a hloupejma výmluvama........ A teď Pepku Vyskoč....

hraji - Profil | Út 14.3.2017 21:14:40

Piškothonza >> to tu nechápe skoro nikdo.

supinna - Profil | Út 14.3.2017 20:41:50

u x a >> Tak to ti neřeknu. Ahlavně jsem teď na sebe nasranej, že jsem na ty Tvý kraviny vůbec reagoval. Zřejmě chvilkový zatmění mysli...Už se to nestane, to vím jistě :))

Piškothonza - Profil | Út 14.3.2017 20:35:41

u x a >> jenže to s tím ty troubo nemá nic společnýho...kolik reofilů,pididravců a jinejch rybek přežije lov na mnou zmíněný návnady,kdy lovec sice nespí,sedí u prutů ale je to blb?...tyhle nástrahy by se měli zakázat,ničej blbě nahraditelný ryby..EDIT a čím víc kaprařú,tím víc jsou tyhle ryby v bezpečí....

Furtmustahl - Profil | Út 14.3.2017 19:13:32

Koukam ze picovina svisti dal..

hraji - Profil | Út 14.3.2017 18:16:47

RK >> vážně jsi přesvědčený, že laskavý tvůrce Rybářského řádu v 70-tých letech minulého století, blahé paměti, jasnozřivě předvídal vznik boilies a montáží s nástrahou pod háčkem, protože tehdy se nic takového neznalo a nepoužívalo, a pro jistotu to zakázal minimálně 15 let předem? Není pravděpodobnější, že samosekem bylo původně myšleno něco úplně jiného?

Mrknato - Profil | Út 14.3.2017 18:16:14

PepaK >> Odborník nejsem, ale ty evidentně neznáš vyhlášku, až si ji přečteš, tak budeš jistě vědět, čeho se samosek týká.

Mrknato - Profil | Út 14.3.2017 18:04:36

Pvl >> Rozdíl je v tom, že nikdo nikomu nemůže zakázat lovit s muškařákem a muškatelkou, ale na samosek ano.......

Mrknato - Profil | Út 14.3.2017 17:57:47

Pvl >> Taky mám jednu muškatelku..... ty se furt něčemu divíš člověče..)))))

Mrknato - Profil | Út 14.3.2017 17:48:17

Willow >> Tak to jsem nevěděl, kupoval jsem u něj v Králíkách v obchodě mušky a proto tam žádnou s korálkem neměl..... a scháněl muškařák, jako náhradu ženě, které ho někdo na chalupě rošlápnul.... a pak jsme se párkrát potkali u vody a na konferenci.
Pohl byl soudruh? Tak proto ho tam soudruzi z kraje asi drží....))))))

Edit : U nás v Pardubicích jezdili plochou dráhu dva Vidrmové, Vláďa a Jarda, tak jsem ho bral tak trochu jinak....

Mrknato - Profil | Út 14.3.2017 16:01:54

splávkař >> Něco od Jirky Vidrmy, hospodáře MO.
http://www.crskraliky.cz/clanky/zpravy-od-vody/srka​cka-a-neco-o-ni.html

doliz - Profil | Út 14.3.2017 15:41:28

A nechcete jít radši na ryby místo řešení píčovin?

Mrknato - Profil | Út 14.3.2017 15:06:52

Pvl >> čas strávený na rybách a diskusích o nich se do délky života nepočítá, tedy nestárneš.......

při té klasice ze 100 záběrů, tak max. 1 ryba.......

Mrknato - Profil | Út 14.3.2017 14:46:26

*Shimi* >> Já tě nechci obrátit "na víru". Jen ti popisuji argumenty, proč systém samoseku nemusí být výhradně nějaká pružina....., to by bylo zařízení. Jestliže WaM uvízne na háčku ze 100 jízd cca 95 kapř, je to systém, který zadrží rybu, bez nutnosti záseku rybářem a to je podle mě systém samoseku. Je to funkční a účinné. Rozumím, že pro WaM by bylo ideální, aby systém samoseku byl popsán jako pružina, kterou nikdo nepoužívá, nebo team ochočených trpaslíků, kteří škubou vlascem.......

Mrknato - Profil | Út 14.3.2017 14:01:16

Calex >> Je to tak, pytláci už vymřeli..... ale máme tu dost přestupkářů...... a těm nejhorším se říká "pytláci" v uvozovkách......

Mrknato - Profil | Út 14.3.2017 13:57:09

*Shimi* >> Dobře, tedy pomaleji. Zákaz se netýká samoseku, ale systému samoseku, pochopil jsi?

Systém – Wikipedie
https://cs.wikipedia.org/wiki/Systém
Systém (či soustava) je celek složený z částí, které na sebe vzájemně působí. Mezi částmi systému mohou probíhat toky informací, hmoty a energie.

Celek tohoto systému, který zasekne rybu, jenž potravu nasává, je složen z mnoha komponent, o kterých se tu vedou nekonečné diskuse. Jestli je zásadním v systému samoseku olovo, vyšponovaný vlasec, přívěs, typ kuličky, její příchuť, tvrdost se nebavím. rozhodující je, jak funguje celek a ten funguje a proto je zakázán. Nevím proč by někdo zakazoval něco, co nefunguje a nikdo nepoužívá..........

No a co je to udice, povolený tech. prostředek, říká vyhláška v příloze :
" 1. Udice, která je tvořena prutem, zpravidla navijákem, šňůrou nebo vlascem a háčkem nebo umělou nástrahou, popřípadě dalšími doplňky.
2. Vábničky, plavidla, plovoucínafukovací rybářské pomůcky určené k lovu ryb, echolot, podběrák, čeřínek, vezírek, vyprošťovač háčků, měřítko, stojánky nebo držáky na udice, čihátka, splávky, zátěž, nahazovací prak a další prostředky. Použití těchto prostředků specifikuje uživatel revíru v bližších podmínkách výkonu rybářského práva."

Z toho ale nevyplývá, že by uživatel mohl povolit v BP takový mix tech. prostředků, které by bylo možno sestavit do systému samoseku, nebo umožnit zakázané způsoby lovu........

Mrknato - Profil | Út 14.3.2017 12:55:49

*Shimi* >> Psal jsem o zkoušce "systému" do kterého je zakomponován i vlas, olovo, bolelíz, můčky, oleje a kyseliny. Tedy i "vhodně" umístěná nástarha, její typ, je součástí tohoto zakázaného systému samoseku......
Donedávna byl v Jč. revírech zakázán při lovu "bagr" . Zcela jistě to nebylo stavební rypadlo....)))))

VL.K. - Profil | Út 14.3.2017 12:34:12

Vláda >> Nemusíte se s nikým dohadovat, neznám nikdo z RS (krom jednoho) kdo takovou kravinu řeší resp. chce řešit. Je mnoho podstatnějších problému které je třeba řešit. Stačí když to vysvětlíte vašemu kamarádovi, který s tímhle nesmyslem přišel.

Mrknato - Profil | Út 14.3.2017 12:24:06

*Shimi* >> To, co jsem popsal je zkouška, která když budeš sedět mimo dosah udic, jak je dnes zcela běžné, objasní, proč lovící používají "moderní samosek", snad proto, že je doba moderních evropských trendi......
Nebýt rozmachu používání systému samoseku, nebylo by také škodlivých BP na změnu lovných měr kapř a dalších ryb, zneužívání biwi two mann, kapř by tolik neubývalo a samozvanci by ho nemuseli chránit a převážet a mohli se vysazovat ty ryby, které skutečně ubývají a ze zákona je uživatel musí doplňovat a rozvíjet....))))))

Na druhou stranu WaM chápu, že se jich možný skutečný zákaz systému samoseku bytostně týká, stejně jako např. zaměstnanců stravenkové lístky a ajzmboňáků volné jízdenky i pro rodinu......

Pedro1 - Profil | Út 14.3.2017 12:14:45

Vláda >> Na Ministerstvu už na Tebe jistě čekají a celou věc budou důkladně řešit a prověřovat.
A nedej bože že se toho chytne nějaký outlocitný zelený úředníček,secvakne mu že vlastně trápíme živé tvory pro zábavu a místo samoseku se bude řešit zákaz sportování na rybách.

Mrknato - Profil | Út 14.3.2017 12:05:30

hraji >> No tož Jirko, mosiš mi ty "předpisy poslat...... Co vím, a vím toho dost, tak zákaz samoseku, jak již psal i kakr, stanovuje vyhláška, žádný svaz......možná tě zmátlo, že to kdysi svaz opakoval jako echo v tiskovině RŘ, ale to je duplicita, protože lovící musí v první řadě dodržovat zákon a vyhlášku, víš? No a svaz dodržování RŘ nemá jak kontrolovat, jedině že najme milici.... ale únor už je pryč...))))) Snad Davanoglu a Erdogan by mohli.....

Chosé 2 - Profil | Út 14.3.2017 10:09:24

sindeji3 >> Čilimníci proběhli.:-)

Mrknato - Profil | Út 14.3.2017 9:29:15

Vikasgard >> Když může být zakázána kulička, dráždidlo na umělé mušce, a nikdo moc neprotestuje, proč by čistě technicky nemohla být u položené a plavané zakázána mimoháčková nástraha na vlase? Výsledek by byl u obou zákazů totožný, ulovilo by se méně,a lov by byl ztížen, zpřísněn, což horovatelé za BP schvalují.... a tady není potřebné k tomu stanovovat žádné BP.

Mrknato - Profil | Út 14.3.2017 9:16:39

hraji >> Jasně že systém samoseku bude svazem tolerován po dobu existence svazu, protože samosek = kapř = rybáři = členské = samosek, kruh je uzavřen. Stejně tak jsou svazem a MZe tolerovány BP, které nestanovil právní předpis, jejikož jsou všichni spokojeni a na nějaký zákon se*e pes i čilimníci.

Edit: šlo o přepis, platná vyhláška je samozřejmě 197/2004., to přece víme všichni, ne?

Mrknato - Profil | Út 14.3.2017 9:02:33

hraji >> Ty kujóne a že např. BPVRP jsou dále zákonem rozpacovány a definovány..... a jak se jim daří. KAŽDÝ samosek může být jako technický prostředek k lovu zakázán a také je. U nás v ČRS ho v BP nemusí definovat uživatel, ale je zvykem, že to činí i Rada ČRS.
U Lipana to učinila, proč ne u kapř? Víš kolik by svaz na kapř ulovených samosekem, co se dodávaných do hospod, převážených do soukromáků, ušetřil? Víš kolik svazozlaťáků by zbylo pro sportovce na nové lampasy, medajle a odznaky? Odpovím ti sám, hodně by zbylo.....)))

Mrknato - Profil | Út 14.3.2017 8:51:35

Knapík >> Hele, zkus ho taky upozornit, že míra lipana 40cm není zákonná a že jí nemá právo kontrolovat.......)))))))))) To sem dobrej........))))))

Mrknato - Profil | Út 14.3.2017 8:48:38

Karle, máš pravdu jako skoro vždy, ale v dobách temna se samosekalo s tím co bylo k mání (pružinou z madrace). Dnes už nežijeme ve století páry a tak není s podivem, že i samosek doznal změn.... Kdo by dříve znal aminokyseliny (byly jen štěkající Aminy), můčky (byla jen nulka a dvounulka), esencoleje (byla jen kolomaz) a podobné vynálezy, čo robí naozajstný samosek tím pravým samosekem, tedy účinným. Bez něho by nikdo nemohl stanovovat rekordi, ani ten slavný Kubík.

hraji - Profil | Po 13.3.2017 20:32:39

nekut >> která jsou to ta příslušná místa, kam se má ta RS obrátit? Tvoje teorie má mezery. Tento člen RS si zřejmě byl víc než jistý, že má pravdu on. A co z toho vzniklo?
Kdo je vlastně oprávněn říct, že nemá pravdu, a na základě čeho?

MrKos - Profil | Po 13.3.2017 20:07:38

Kolega porybný má vlastní názor asi podobně, jako ho mají odpůrci tohoto názoru. Dokud budou v BP formulace takové, jaké tam jsou, tak to vede právě k této lidové tvořivosti. Vzhledem k tomu, že tyto formulace tvoří případně přebírají a tím schvalují právníci svazu a předpokládejme, že studovali nikoliv v první polovině minulého století, tak je to legrační.
Probíralo se to mnohokrát a jediné, k čemu se dospělo je to, že samosek je zařízení, které za samosek kdokoliv považuje. A pro někoho je to právě ta úniková montáž.

Vikasgard - Profil | Po 13.3.2017 19:25:37

já 2 - S tvojí "definicí" plně souhlasím. Samosek podle mě musí být zařízení, které se automaticky aktivuje po záběru ryby a mělo by být ne jako mrtvá síla v případě jako třeba olova napevno při lovu vlasovou montáží, ale mělo by se jednat o pohyb proti záběru ryby ať už švihem prutu nebo použití nějaké pružiny na vlasci.

Karel K70 - Profil | Po 13.3.2017 19:25:19

u x a >> Prosím Tě,vyndej si ruku z nočníku a už se prober.Roky snad už na to máš.Věci se mají někdy úplně jinak.Ale to Ty víš!! Nejsi přece úplně......

já 2 - Profil | Po 13.3.2017 19:19:45

u x a >> No představa jak držím feederový prut v ruce... a čekám s ním na candáta až ohne špičku a přitom ho nepustím a nepovolím, potěš pánbůh...

Piškothonza - Profil | Po 13.3.2017 19:05:06

pokud by byl samosekem uznán lov na nástrahu mimo háček s únikovou montáží,totéž by se mohlo vztahovat i na vláčku,sumcovou bojku,vyvěšenou na štiku atd....téměř vždy se ryba sekne sama o volný háčky a olovo,bojku nebo prut...takže nedefinovaná blbost...

Minimlok - Profil | Po 13.3.2017 17:48:29

Já si myslím že samosek je způsob lovu při kterém se ryba sama zasekne a ty pak příjdeš a vytáhneš unavenou rybu NPŘ připevnit vlasec ke stromu našponovat šutrem a ráno přijít k potoku a vytáhnout

Knapík - Profil | Po 13.3.2017 12:18:53

Vláda - >> porybného bych slušně upozornil, že se svým neodborným výkladem samoseku dopouští přestupku na půdě zákona o rybářství a jako člověk, který má naopak na dodržování zákona dohlížet může také počítat s přísnějším potrestání své maličkosti.