Lov s volným vlascem

- Lukáš Jícha

      Tento článek jsem se rozhodl napsat po mé účasti na srazu MRKu 2002, který se konal na Říčanském rybníku (Kaprodrom). Sešlo se tam hodně lidí s feedry, match i kaprovými pruty. Taky se hodně krmilo a na dně muselo být místy několik centimerů krmení. To jsem si uvědomil až později. Když jsem chytal na plavanou jako většina, tak jsem rybářsky skoro živořil. Co nához - to šňůrák, ryby tam tedy zjevně byly, ale pořádný záběr jsem měl jen jeden za 4 hodiny a to jsem ještě rybu utrhl. Prostě nástrahu na koberci krmení nemohly vidět. Musel jsem zkusit něco jiného než ostatní, což se projevilo jako dobrý nápad. Úspěchy se dostavily prakticky okamžitě, a to i přesto, že jsem lovil s 0,25 mm vlascem a 2,7 m vláčákem, abych to ostatním moc nemotal. Protože se mě na detaily o tomto lovu ptalo asi 20 lidí, rozhodl jsem se své poznatky sepsat. Předem píšu, že radím těm, co o to mají zájem. Nechci nikoho poučovat. Nyní ale zpět do plenek. Klííííííd, žádné Pampers, jen obrazně.
      Letos jsem čistě na kapry na plavanou nebo položenou chodil čím dál tím méně, přestože na Hartě je velmi silná násada 30-40 cm kapříků a na plavanou není problém jich nachytat třeba 50 za vycházku. To se mi však už trochu začalo zajídat. Chtěl jsem chytat větší kapry, tedy aspoň 45-60cm. Ty se mi posléze podařilo najít tam, kde jsem je nečekal. U břehu na pařezovém, někdy i skalnatém dně a hlavně daleko od lidí. První pokusy s plavanou selhaly, protože se nástaha neudržela na místě nebo ryby v mělké vodě plašila přítomnost splávku, který je asi škrábal na zádech. Na položenou jsem zase často váznul v pařezech a častá monotónní činnost navazování montáže s krmítkem mě už přestávala bavit. Taky trvalo poměrně dlouho, než se po náhozu ryby zase vrátily ke své činnosti - žraní.
      V těchto místech bylo často dost vody třeba jen pár metrů od břehu. Vzpomněl jsem si na své dětské lovy na 1 ha rybníku s pečivem a na volný vlasec a ono to fungovalo.Výhodou bylo i to, že hodnota jednoho háčku je prakticky nulová, snížila se mi hmotnost věcí potřebných k lovu, aspoň o ty krmítka, a navázat to i s nastražením netrvá víc jak minutu.

       Existují dva základní způsoby lovu nedravých ryb s volným vlascem:
      1) Lov ve sloupci a na dně
      V podstatě to byl lov na cit, který v kapří terminologii znamená lov na škubnutí schopné vyrvat prut z ruky. Kapr při záběru necítí žádný odpor, protože sebou táhne jen háček bez olova přes žádné krmítko nebo splávek. Nebojte se, vlasec zase tak volný nebude, je na něm navázaný háček vel. 4-2/0, podle množství drobotiny. Jako nástrahu používám nejčastěji kukuřici z plechovky v počtu 4-7 zrnek, dále rousnice, střídku z čerstého bílého pečiva (rohlík, chleba, houska, veka, vánočka). Neosvětčily se mi celozrné produkty, které mají ve vodě tendenci se do půl minuty rozpadnout, ale i to někdy k záběru stačí. Pokud se na lovišti vyskytuje hodně plotiček a jiné drobotiny, což na Hartě je, je lov na střídku rohlíku nebo chleba prakticky nemožný, protože nástraha klesá opravdu pomalu a drobotina ji rozebere dřív, než dopadne na dno. Z tohoto důvodu dávám přednost kukuřici, kterou sebou vždy nosím. Z praktického hlediska je nejlepší tak 200 g plechovka. Občas je třeba loviště prohodit několika zrnky kukuřice, abyste kapry správně naladili.
      Na velké vodě ryby lokalizuji vizuálně do vzdálenosti asi 8 metrů od břehu a na rybníku do 2 ha podle citu a zkušeností z dřívějších lovů. Protože si memohu být jist, zda na kapry opravdu narazím, rád kombinuji lov s přívlačí. Nejprve vláčím na štiky, které se vyskytují prakticky ve stejných místech, plných pařezů, a po objevení kaprů to "na vedlejšák" převážu.
      Nahazuji v okruhu 1,5m od vizuálně zaměřené ryby. V mělčí vodě vidím, jak se kapřík propracovává bahnem až k nástraze a pak, nic netušíce, ji nasaje nebo taky mine. Pokud nahodíte naslepo do vody hluboké 1-3 metry (hlouběji takto nemá smysl chytat), projeví se záběr napínáním vlasce, při pozdějším zaregistrování záběru cloumáním s rukou. Někdy ryba vezme nástrahu již během klesání. Toho se dá využít, pokud se ryby krmí kusy chleba při hladině, protože si vždy všimnou té, která jim může nejdříve zmizet z dosahu v hloubce. Prut se tedy drží v ruce.
      Samozřejmě při lovu u břehu je velmi důležité dokonalé maskování se za kmeny stromů, v trávě či indiánské plížení a ticho. Pokud se hodláte zdržet na místě déle a nechcete ležet na zemi, což je mnohdy podmínkou, nechte židli doma, vemte si karimatku. Pokud uváznu, trhám v leže nebo v sedě.
      Volba vlasce závisí víc na místě, kde lovíte než na tom, jak velké ryby chytáte. Na rybníku bez vázek zmáknete i 80 cm kapra třeba na 0,15 mm vlasec, ale pak půjdete do zarostlé zátočiny a vyškolí vás i pětatřicátník. Raději chodím do té zarostlé, kde máme (já +ryby) klid od krmítkářů, takže základem je vlasec 0,25 mm a rybě zaseklé mnohdy jen 0,5 m od břehu nesmím, kromě pár metrů po záseku, aby se neutrhla, povolit ani metr. Jelikož lovíte doslova pod nohama a ryba je v mělké vodě, kam se často bojí přijet, musíte si nastavit brzdu navijáku hodně jemně, já pro jistotu přepnu ještě na zpětný chod, abych se mohl ihned soustředit na zdolávání. Takový 50 cm kapřík vám při leknutí, které po záseku obvykle nastává, přetrhne během 0,5 sekundy i 0,30 mm vlasec.
      Prut používám raději kratší, abych se mohl do ryby víc opřít, i když je pod nohama, kdy dlouhý prut selhává, protože jeho špička míří už kolmo k vodě a prostě se už víc neohne. Nejradši mám 2,7 m , 10-25 g nebo 20-40 g vláčák. Jde hlavně o šoulačku kolem vody, takže krátký prut je výhodou. Někdy jdu takto přímo na kapry a za dvě hodiny můžu mít jen 10 minut lovu, jinak hledám ryby. Můj táta to nazval "Kaprová přívlač".
      K mým nejlepším pomocníkům patří polarizační brýle. Po jedné rybě jste obvykle 15-60minut bez záběru, někdy dokonce ryby odjedou natrvalo a je třeba najít další hejno, takže nosit sebou moc věcí (třeba jen prutů) vás jen obtěžuje a dělá hlučnějším. S množstvím výzbroje se mírněte.

       2) Lov z hladiny
      Z hladiny lovím v době, kdy se tam ryby vyskytují (jednoduché, že?), podmínkou je tedy velmi teplé počasí. V našich podmínkách je to pozdní jaro a léto (květen-září). Z ryb se dá dobře lovit kapr, amur, tloušť a velký perlín. Nejlépe navečer a v noci. Jako nástrahu použiji buď kousek chleba i s kůrkou nebo rohlík nabídnutý v plovoucím stavu na hladině. Protože jsou ale obě nástrahy lehké, nedají se samy nahodit příliž daleko. Tedy suchý rohlík byste asi nenahodili vůbec. No celý už asi jo. Variant montáží, jestli se to tak dá nazvat, je hned několik:

      A) Rohlík či chleba se nahazuje na volném vlasci. Před nahozením již napíchnutou nástrahu trochu namočíte, čímž zvýšíte její hmotnost. Vlasec 0,15-0,20mm. Víc už ne, jinak nebudete spokojeni s délkou náhozu. Prut používám buď match nebo 4m 15-30g teleskop. Lov je již statický, takže není problém sebou vzít velký podběrák a rybu podebrat dál od břehu. Kostku chleba můžete nechat máčet třeba i hodinu a při náhozu se nerozpadne. Chleba je lepší použít starší (2-5 dní), vydrží pak víc náhozů (někdy až 5), hází se s ní dál a je odolný proti drobotině (relativní pojem). Než jej nasaje kapr, ve vodě změkne. Velikost kostičky (kostky chleba) používám 2x2 - 3x3 cm, ale 55 cm kapr je schopný nasát sousto jako krabička od sirek. Mnohem radši ale chytám na rohlík, přestože má hned několik nevýhod. Musí být čerstvý, jinak by byly použitelné jen špičky. Rohlík má, narozdíl od chleba, větší sací schopnost a menší soudržnost. Proto ho před náhozem namočím jen dvěma doteky hladiny. Na Kaprodromu jsem si to přesně odzkoušel. Jedno namočení - málo, dvě - akorát, tři - v lepším případě zákrm, v tom horším bude mít kolega vedle vás rohlík na hlavě. Další, ale již 50/50 nevýhodo-výhodou, je jeho měkkost ve vodě. Pokud rohlík najde drobotina, je do 30-60 sekund rozebraný. Pokud ho najde ryba s dostatečně velkými ústy, je schopna jej během 1-3 pokusů pozřít, u chleba to může být 4 až 10 pokusů.
      Tady pozor!!! Nepanikařte a nezasekněte hned s prvním velkým šplouchnutím na hladině. V 70% zaseknete prd. První záběr je obvykle zkušební a teprve pak do toho ryba jde odhodlaně. Zasekávám, až se mi rozjede vlasec po hladině, někdy až se plně vyrovná. Pokud vám chleba či rohlík zmizí pod hladinou, nestahujte hned. Může se jen potopit ve víru, který ryba způsobila svým tělem. Právě neutrálně vyvážený a pomalu se potápějící či ještě vznášející se rohlík má 95% úspěšnost. Pokud se do minuty nevynoří, ani nezabere ryba, stáhněte udici. Rohlík totiž z háčku spadl.
      Možná to byla náhoda, ale s touto technikou se dá slušně umístit i na závodech a porazit i feeder nebo match. Zvlášť tam, kde je hodně amurů. Nedělejte si hlavu z toho, že se vám postupným splaváním nástrahy tvoří pytel, protože ryba při záběru vyrovná i hodně velký oblouk a ještě vám veme prut do vody. Hlavní výhodou je tiché nabídnutí nástrahy na hladinu, další zmíněněné metody jsou hlučnější.
      B) Kulové plovátko. Kdo by ho neznal, zvané taky bublina, vodní koule... Jeho výhodou je, že po naplnění vodou může nástrahu dopravit třeba 40m daleko. Sestavu tvoří plovátko na průběžno, pod ním zarážka z ventilkové gumičky nebo izolepy a 1-1,5m pod zarážkou je háček s nástrahou. Nástraha může být menší, což rybě usnadní její sebrání a nemusí se před náhozem namáčet. To je výhoda zvláště u rohlíku. I když nad plovátkem není zarážka, prudký tah ryby dolů nebo do boku plovátko potopí. Můžete nastražit třeba i křupky, plovoucí boilies, psí suchary... Hodněkrát jsem viděl, jak ryba zkuší nasát i plovátko.

      C) Lov s olovem. Dvě výhody v jednom názvu, nahodíte dál a nástraha je ukotvena na jednom místě, kam se ryby pravidelně vracejí. Za větru jediný pohodlný způsob. V mělké vodě do 3m můžete dát olovo napevno nad nástrahu. V hlubší vodě musíte olovo mít průběžné a použít velký kus chleba od 4x4 cm nahoru, aby byl schopen protáhnout vlasec dírou v olovu a vyplaval na hladinu. Protože plesknutí o hladinu je silné a je třeba určité vznášivosti k vyplutí na hladinu, dá se použít jen chleba. Dá se kombinovat s kulovým plovátkem, nához je pak ještě delší a chleba snadněji vyplave.
      Není vhodné pro noční rybolov, protože nemáte jistotu, zda chleba opravdu vyplaval až na hladinu.

      D)Kostka cukru. Metr nad háček navážete černou gumičku do vlasů, nebo část duše z kola. Do ní zachytíte jednu nebo více kostek cukru. Po náhozu nástraha klesne na dno a po rozpuštění cukru vyplave na hladinu. Je to zase technika jen pro chleba.

      Noční rybolov. Nejlepších výsledků dosáhnete v noci (resp.za tmy), kdy jsou ryby nejaktivnější. Doporučuji večer naházet na hladinu rybníka hodně kusů pěčiva (tak 10 ks po 5x5x5cm za hodinu). Pokud lovíte na rohlík, nemusíte krmit, protože po každém náhozu tam jeden zůstane. Na přehradě to až na některé klidné zátoky nemá význam, pečivo odplave pryč a ryby s nimi. Záběry noci nemůžete vidět, takže dáme prut jen do jedné vidličky, mezi očka se dá čihátko. To bude ležet na zemi a nepokoušejte se ho zvednout. Jen byste nástrahu přitahovali ke břehu.
      Lov v noci je mnohem více vzrušující než přes den, protože jen slyšíte samé mlask, šplouch, cák, ssssrrk, muc, žbluňk (víc podobných citoslovcí už neznám). A pak to příjde, policajt vystřejí do prutu, že by z toho klidně mohl popraskat lak, a prut se sklání do vody. Až do poslední chvíle vlastně nevíte, co za rybu zabralo. Takže jak vidíte, není možné, abyste se od prutů vzdálili. Tedy je, ale určitě si zaplavete.

      A nakonec ještě něco o nastražení pečiva na háček
      Chleba: Nejlepší je si z bochníku, který má víc vypečenou kůrku, udělat krajíce o tloušťce 2-3cm a z nich krájet kostky i s kusem střídky. Háček zavedu do kůrky, protáhnu ho na druhou stranu a zapíchunu zpět. Oblouček teď objímá střídku a špička směřuje ke kůrce.
      Rohlík: bez napařování před řezem zploštím prsty v délce kousku, jaký chci použít. Nožem odříznu špičku a nabodnu ji z boku na zploštělé straně. Háček zase vrátím zpět. Protože rohlík je dobrý i uprostřed, zploštím kousek, který chci mít na háčku, obvykle kolem 2 cm, a odříznu ho. Háček zapíchnu přes kůrku u jednoho z krajů. Ohnu druhý konec rohlíku a zajistím ho vracející se špičkou háčku. Vznikne tak jakýsi půlměsíc spojený háčkem.

Přeji příjemný lov, LJ.

Autor: Lukáš Jícha - ®

Přečteno: 24 136x
Průměrná známka: 1.42

NSviečková

Zajímavý způsob lovu z hladiny ve velké vzdálenosti za použití netradičního plovátka.

NJeden na jednoho - lov amurů

Lov amurů na stojaté vodě spočívá v absolutní přirozenosti nástrahy při lehké položené.

NLetní lov kaprů z hladiny

Ze své zkušenosti mohu říci, že k tomuto druhu lovu jsou vhodné především malé stojaté revíry s dobrým zarybněním kaprem střední a větší velikosti.

NAmuři – praví bojovníci

Zjistili jsme, že více záběrů měl vždy ten, který se barvou vlasce více přiblížil barvě dna.

NLov kaprů z hladiny

Kapr u hladiny je velmi plachý, proto nelze jen tak do vody nastřelílet hromadu granulí.