Lov kaprů z hladiny

- Rick Mommers

lov kaprů sbírajících potravu z hladiny je úžasný       Kolikrát už jste stáli a břehu a nevěřicně koukali jací obři se pod sluneční záři nechali zlákat na opalovačku. Jak ale tyto ryby přemluvit, aby taky navštívily břeh?. Lov kapra na hladině nebo jen těsně pod ní muže být velmi úspěšný nebo frustrující, každopádně je to adrenalinový sport.

      První příklad: slunící se kapr na volné vodě patři mezi ty nejobtížnější situace. Kapr nemá v úmyslu žrát a jen tak se povaluje. Se správným výběrem nástrahy můžete tuto situaci změnit. Podle starých zvyklostí začnou většinou rybáři s kůrkou chleba či kouskem rohlíku. To možná zabere na menší jedince, ale ty velké kusy se přestanou vyvalovat u hladiny a odplovají na klidnější úsek. Daleko lepší volbou už jsou plovoucí psí granule v případě, že kapři jsou opatrní, nebo už něco viděli spíš menší druhy. V případě že jste první zkuste co největší kousky, abyste pak mohli případně zmenšit nástrahu. Kapr u hladiny je velmi plachý. Proto nelze jen tak do vody nastřelílet hromadu granulí. Je potřeba střílet granule po jedné, anebo když fouká vítr tak nakrmit mimo oblast kde se kapr právě vyskytuje a nechat proud unášt krmení přímo ke kaprovi. Na začátku nepoužívejte husté krmné koberce. Kapr není zvyklý na takovou hustotu potravy. Dokud kapr nesbírá pravidelně je lepší mít mezi jednotlivými granulemi zhruba metrový odstup. Jakmile kapr začne intenzivně sbírat můžete zvolit ze dvou možností, buď ho chytit, anebo zvýšit krmení a doufat tak že jeho aktivita přiláká další příbuzné. To je spíš investice do budoucnosti: každý kapr který jednou propadl granulím se k nim rád rychle vrací při dalších setkáních. Pro okamžitý lov není ten rozdíl tak velký. Je velmi obtížné chytit víc jak jednoho kapra z hejna v krátkém časovém intervalu. Jde tu spíš o správný odhad co se vyplatí víc.


      Samotný lov může komplikovat jen vzdálenost ve které probíhá hostina. Do 20-ti metrů stačí jemnější prut, 22/00 vlasce, háček č 6-12, s váhou dvou až tři granulí se dá tato vzdálenost v pohodě překonat. Do takových 50-ti metrů stačí lehčí kontrolér (krátký vyvážený splávek). Pro vetší vzdáleností jsou vhodné buď těžké kontroléry, nebo systémy s průběžným olovem a pomocným nadnášecím prvkem. Angličani vyvinuli spoustu dalších metod, jak na tyto vzdálenosti dohodit až ke kaprovi, ale všechny mají nevýhodu v tom, že jsou to jsou těžké a komplikováné systémy, které výjadřují spíš zoufalost. Zážitky z lovu na takovu dálku jsou stejně minimální, tak jsem to osobně celý zavrhl. Do 50-ti metrů ale chytám. Když jsou kapři dál spíš se soustředím na způsob krmení, abych je přilákal blíž, nebo chytám s větrem v zádech a nechám celý systém pomalu odplavit proudem.

      Co když kapři nereagují na vaše granule? Nejprve byste měli vyzkoušet všechny druhy granulí, které můžete sehnat. Je zajímavé, že kapr jeden druh zcela ignoruje a pro druhý, pro nás skoro identický, se může zbláznit. Podle ingrediencí na obalu to nezjistíte. Nezbývá nic jiného než ve Zverimexu koupit od každého druhu 10 deka a zkoušet to (hned v obchodě vyzkoušejte jestli vůbec plave). Když žádná granule ani s přídavkem esence nebo trochy rybího oleje nezabere, může přijít na řadu exotika, například „Marsh Mellows“ (sladká pěna), slunečnícové semena (namočené do aromat, jahody), játrový salám (plave jen tak tak). Tím už tedy nekrmím, s výjimkou slunečnice.


kapr ulovený z hladiny       Další místo kde můžeme potkat kapra u hladině je uprostřed leknínů,v rákosí ale i u vodního moru atd. Tady můžeme zvolit trochu silnější vlasec, tak do 30/00 a háčky až č. 4. Když je kapr aktivní a hledá potravu není většinou problém ho chytit. Důležité je zvolit hned tu správnou nástrahu. Kapr který dvakrát odmítnul kůrku chleba nebo rohlík, po třetí i na granule těžko zabere. To znamená, že musíte tu vodu trochu znát, abyste mohli být hned úspěšní. Lepší je to vyzkoušet na těch menších jedincích a při ůspěchu pokračovat v hledání těch pravých macků. Při lov mezi rostlinami je potřeba méně krmit. V těšné blízkosti kapra radši vůbec nekrmte. Zkuste krmit tak metr, dva od něj, jen tak aby ho dráždila vůně. Potom nástrahu pár metrů přehodíme a táhneme pomalu zpět, metr za minutu už může být rychle. Aby se háček nechytil za rostliny můžeme dát na špíčku malý kousek měkké, rozmočené granule. Posledního půl metru je kritického. Je lepší s každým pohybem čekat až třeba minutu. Často kapr nástrahu registruje a připlouvá sám. V případě že kapr nástrahu mine radši čekejte. Nový hod by byl riskantnější. Kapr o vaší nástraze ví a vrátí se k ní většinou během čtvrthodinky. V případě že máte pocit, že kapr odmítl vaši nástrahu, protože vidí váš vlasec zkuste nástrahu položit tak, aby byla na kraji leknínových listů (a vlasec přes) nebo omotejte poslední kousek vlasce vodním morem, či rákosem. Tím pádem budete muset ještě pomaleji pohybovat s nástrahou, protože celý systém bude mít větší odpor.


      Pasivní kapři v porostu jsou už jiné kafe. Vyskytují se o trochu níž a absolutně se nehýbají. Když vidíte, že je krmení vůbec nedráždí a ani nástrahu 20 cm od ních je neprovokuje alespoň k pohybu, pak je asi vyloučeno, že budou sbírat z povrchu. Tito kapři se dají vyprovokovat k záběru pomalu klesající žížalkou, nebo zrnkem kukuřice (muže být kombinované s červem). Na vlasce jen připevníme malý kousek korku přibližné o 10 cm výše než odhadujeme hloubku, ve které se pohybuje kapr. Kapři v těchto stiuacích nejsou ochotni vyplavat nahoru pro nástrahu, ale malý posun ve sloupci jim často nevadí. Když tohle všechno nezabere je lepší kapr nechat na pokoji. Jinak ho jenom vystrašíte na vaše nástrahy a při dalším setkání byste museli zase vymyslet něco nového.       Prezentace tvrdé plovoucí nástrahy je velmi kritická věc. Standartní návazce na boilie jsou zcela bez šance. První věc je vlasec. Zvolíme vždy co nejtenší. Na 22-ku dostanete desetkrát víc záběrů, než na 30-ku. Potom musí být alespoň poslední kus vlasce plovoucí. To znamená namastit vazelinou a to ne jen jednou doma. Prostě po každých dvou, třech hodech lehce potřete. Háčky by měly být co nejlehčí a radši menší. Já větší než 6-ku skoro nikde nepoužívám, ani v porostu. Háček bude vždy viset pod granulí a čím větší, tím nápadnější. Granule se dají připevnit mnoha způsoby. Popisuji tři nejběžnější. Máme granule s centrální dírou, ideální stav. Na očko od háčku navážu kousek, 6-10 cm, „dental floss“ či kryston multistrand (to je to samé ale 100x dražší). Na konci vlasu udělám malý uzel, který drží jednotlivé vlákna dohromady. Na vlas navléknu 1-3 granule a konec vlasce napíchnu na háček. Vlas teď drží na tom malém uzlu. Potom zavinu přebytek vlasu na háček a je to hotovo. Z obrázek to bude snad jasné. Výhoda je že výměna nástrahy netrvá víc než pár sekund a nejsou potřeba žádné nástroje. Druhá varianta je, že na háček přípevníme uzel powergum. Ten potom jenom přetáhneme přes granule a je to hotovo. Tohle ale nefunguje pro rychle měknoucí granule. Powergum je potom rozpůlí. Poslední a nejpracnější je standardní montáž na vlas. Tady muže být problém ve tvrdosti granulí, je potřeba je vrtat nebo namočit předem a potom je zajístit zarážkou. Všechno se ale dá a když kaprovi chutná granule, která vyžaduje klasickou montáž na vlas, je to účinější, než čekat na záběr na granuli s centrální dírou. Druhá výhoda pro granule bez centrální díry je, že se dají mnohem dál dostřelit prakem. Takový disky a kroužky mají tendenci lítat si jak chtějí a jejich pole působnosti je tím pádem tak do 15 metru. Hodně štěstí přeje Rick.

Autor: Rick Mommers

Přečteno: 11 986x
Průměrná známka: 1.46

NSviečková

Zajímavý způsob lovu z hladiny ve velké vzdálenosti za použití netradičního plovátka.

NLetní lov kaprů z hladiny

Ze své zkušenosti mohu říci, že k tomuto druhu lovu jsou vhodné především malé stojaté revíry s dobrým zarybněním kaprem střední a větší velikosti.

NLov s volným vlascem

Kapr při záběru necítí žádný odpor, protože sebou táhne jen háček bez olova.