Amuři – praví bojovníci

- Tomash

      Mám rád aktivní rybaření, a proto se věnuji hlavně přívlači a plavané. Občas také sáhnu po tvrdším náčiní, namíchám krmení a vyrazím na větší kaprovité ryby. V tomto článku bych vám rád představil své zkušenosti a postřehy při lovu amurů, kterých si velmi vážím, stejně jako všech ryb, které urputně bojují až do samého konce svých sil.

Historie

      Prvotní výsledky byly provázené střídavými úspěchy i neúspěchy. Koncový systémek byl velmi jednoduchý – průběžné krmítko, zarážka cca 10cm od háčku, na který jsme nastražili foukanou extrudu a šup s tím do vody. Pěkných úlovků dosahoval hlavně otec a bratr. Ulovili řadu kaprů mezi 50-71cm. Mně se tolik nedařilo, protože jsem nechápal práci s brzdou navijáku. Bylo mi tehdy kolem čtyř let. Uznáte sami, že ulovit kapra např. 60cm na český vlasec Silon 0,20mm bez povolování je neuvěřitelný scénář vhodný tak pro žánr „science fiction“. Záběrů jsem měl dost a dost, ale vždy jsem zdolal jen ryby do 45cm. Větší šupináči se mě snadno zbavili. To bylo oceněno mými slzami, vztekem, ale také ještě větším odhodláním ulovit konečně velkou rybu! S brzdou jsem se časem naučil zacházet a poznal jsem i ty krásné pocity ze zdolávání, kdy napnutý vlasec řeže vodní hladinu a šupinatý bachráč se postupně přibližuje ke břehu. Neznám rybáře, kterému by v takových chvílích neběhal mráz po zádech a nevařila se mu krev v žilách…
      Vraťme se však k amurům. Jejich záběry byly náhodné. Měli naprosto jinou strategii než kapři. Po záběru plavali k nám – ke břehu a těsně před podběrákem se obvykle pozastavili a pak si to namířili vší silou od nás. Museli jsme být pohotoví a pravdou je, že první amuři nám utrhli vlasec a byli volní. To nás neodradilo a časem vznikla myšlenka pokusit se lovit „torpédovité kapry“ naprosto cíleně. Popadli jsme odbornou literaturu a začali spřádat plány na ulovení prvních velkých amurů. S těmito býložravými rváči jsme si otevřeli účty…

Kdy?

      Jako hlavní lovnou sezónu této ryby považuji začátek června až konec září. V této době jsou naše šance na ulovení pěkného amura největší. Na lov těchto ryb jsem si vždy rád přivstal. Na každém revíru to bylo jiné, ale po opakovaných návštěvách mnou zakrmeného místa, jsem mohl s železnou pravidelností ve stejný čas pozorovat hejno krmících se torpéd. Asi od třetího dne po zakrmování je prozrazovaly bublinky a občas se jejich svalnatá těla dala zpozorovat přímo na vodní hladině.

Rybolovné způsoby

      Tyto šupináče lovím hlavně na položenou. Pokoušel jsem se je lovit také na plavanou, ale výsledky nebyly nijak valné. Klasickou položenou určitě všichni znáte, takže se o ní nebudu nijak dlouze rozepisovat. Chtěl bych vás seznámit s jednou metodou, která je na některých revírech velice účinná právě na torpédovité bojovníky. Montáž je velice jednoduchá. Na vlasec navážeme háček a je to. Jak prosté a účinné! Na háček napíchněte kukuřici a snažte se nahodit na vámi zakrmené místo. Nejlépe cca 0,5 metru od něj (právě zde se zdržují ty největší ryby). Po náhozu „vyšponuji“ volný vlasec na hladině a vyčkám na záběr. Ten je často velice upřímný a silný. Projeví se napínáním prověšeného vlasce před špičkou prutu. Doporučuji povolit brzdu navijáku, v opačném případě může rybář přijít nejen o rybu, ale i o prut. Pro tento způsob lovu se hodí delší prut (4 až 5 metrů) a vyvinutý pozorovací smysl. Velmi důležitá je naprostá tichost. Velkou výhodou tohoto rybolovného stylu je naprostá přirozenost nástrahy. Kapři i amuři berou sousto s tou největší důvěrou. Tímto způsobem se loví nejlépe za bezvětří a tam, kde je na námi zvoleném místě pevný podklad. Při lovu používám jako nástrahu nejčastěji kukuřici – obyčejnou, medovou i „mega“. Medovou a „mega“ kuku zakoupíte ve skleničkách v rybářských prodejnách. Tu obyčejnou najdete v téměř všech obchodech s potravinami.

Vlasce

      Pokud se připravuji na amury, tak často (spíše vždy) narazím i na kapry. Z toho odvozuji průměr vlasce. Vybírám průměry, které nejdou pod 0,20 mm. Myslím, že slabší vlasce by mohli ublížit nejen vám (při zdolávání samotném), ale především rybě. Volím i tloušťku 0,25 mm. V případě velkých kaprovitých ryb to není žádná ostuda! Poradím vám ještě něco k barvě. Při nejrůznějších pokusech jsem přišel na to, že amurům také záleží na barvě vlasce. Nejednou jsme s bratrem úmyslně zvolili každý úplně jinou barvu a lovili bezprostředně vedle sebe (naše nástrahy ve vodě byly od sebe cca 0,5 metru). Zjistili jsme, že více záběrů měl vždy ten, který se více přiblížil barvě dna. Bylo to v poměru cca 3 : 1 ve prospěch toho, kdo z nás se více přiblížil zbarvení podvodního dna. Uvedu příklady : bratr černý vlasec DEGA – já bílý vlasec Berkley. Když byla barva podkladu tmavá (bahnitá), vyhrál Ondra na záběry 8 : 3 ! Na ulovené ryby pak 5 : 3. Ale když jsme lovili tam, kde bylo dno světlé (písek), vyhrál jsem já na záběry 6 : 2 a v poměru ryb 4 : 2. Je tedy patrné, že barva vlasce hraje při lovu amurů velkou roli.

Montáže a nástrahy

      Závisí na tom, na co chytáme a také kde chytáme. Už jsem zmiňoval tu vůbec nejjednodušší, kterou znám. Nejčastěji však navazuji systém, který je znázorněn na obrázku.
      Pod háček nejčastěji nastražuji boilies příchuť Sweet Corn, nebo Scopex ( podle mého názoru reagují amuři na tyto druhy nejrychleji). Pokud nemám do pěti dnů po započetí lovu záběr na boilies, nastražím na háček mega kukuřici, nebo svazek kukuřičných zrn. O prázdninách 2004 jsme také testovali lov na rohlíkové boilies a brambory. Brambory se výborně osvědčily na kapry, ale amura jsme touto nástrahou nepřesvědčili ani jednoho. Zato na rohlíkové boilies (příchutě Natural a Scopex) jsme ulovili během 14- ti denní výpravy celkem šest. Já sám jsem nejvíce amurů ulovil na kukuřici a kukuřičné boilies, ale bratr Ondřej si rohlíkové boilies velmi oblíbil. Montáž pro lov s touto nástrahou je velmi jednoduchá, místo olůvka používám krmítko – opět znázorněna na obrázku.

Krmení

      Po mnoha experimentech jsem zjistil, že krmit se musí tak akorát. Slovy odborníka : „Přiměřeně, přiměřeně“ …  Protože amuři vyhledávají potravu v hejnech, krmím každý den po ukončení dopoledního lovu 3-5 kg krmení (na 3 ha rybník). Pokusím se vás seznámit se tím, jak připravuji krmení pro amury. Procenta vyjadřují poměr jednotlivých partiklů. V mém krmení je základem kukuřičný šrot, který tvoří asi 40% směsi. Dále : kukuřice Bonduelle 20%, vařené brambory 10%, řepka(mletá, nebo celá) 10%, hlína 10%, mleté konopí 5 % a hotové krmení na amury 5%. Všechny komponenty vlhčím vodou a promíchávám. Výsledná směs by měla být dost kompaktní. Nejlépe to zjistíme, když umačkáme kouli a z cca 30 cm ji pustíme na krmení. Koule by měla být bez prasklin a měla by co možná nejvíce „držet tvar“. Po navnadění tímto krmením, putují do vody kuličky boilies. Těch vnadím první tři dny lovu 50ks a další dny po 30 + po zdolané rybě 5 kuliček. 5 kg krmítkové směsi používám hlavně zpočátku, kdy chci amury nalákat na své místo. Zpočátku, tedy první 3 dny lovu. Dále krmím 1-3 kg každý den, anebo krmení vysadím úplně. To tehdy, když nástrahy atakuje „nežádoucí“ bílá ryba.

Závěrem

      Lov na položenou vnímám jako „odpočinkový“ druh rybolovu (při zdolávání to neplatí ), který je však při lovu velkých kaprovitých ryb velice úspěšný. Doufám, že vám mé postřehy pomohou zvýšit nejen počet záběrů, ale i počet ulovených ryb. Budu velmi rád, pokud jej přijmete jako jakýsi návod, jak přelstít bojovné amury, či kapry. Snad jsem vám také představil nějakou novinku nebo myšlenku, se kterou jste se ještě nesetkali. Největší radost však budu mít, pokud se velká většina vámi ulovených amurů vrátí do svých rodných živlů a vy si plnými doušky vychutnáte pocit vítězství, nad vámi vytipovaným protivníkem. S rybářským pozdravem „Petrův Zdar!“ Tomáš Hampejs alias

Autor: Tomash

Diskuse k článku (35 reakcí)

Přečteno: 30 418x
Průměrná známka: 1.69

NJeden na jednoho - lov amurů

Lov amurů na stojaté vodě spočívá v absolutní přirozenosti nástrahy při lehké položené.

NLov s volným vlascem

Kapr při záběru necítí žádný odpor, protože sebou táhne jen háček bez olova.

NLov amurů na ovoce

Amur z počátku neklade příliš velký odpor, ožívá často až u břehu, kdy začne s prudkými výpady do stran.