Letní lov kaprů z hladiny

- Groow

      Na internetu nebo v rybářských časopisech není mnoho článků na téma lovu kaprů z hladiny, ač se jedná o velice efektivní způsob lovu. A proto mi dovolte, abych zde prezentoval své zkušenosti s tímto druhem lovu.

Kde takto lovit?

      Ze své zkušenosti mohu říci, že k tomuto druhu lovu jsou vhodné především malé stojaté revíry s dobrým zarybněním kaprem střední a větší velikosti. To jsou revíry o celkové výměře od velikosti „plivátka" až tak do 3 ha. Pokud jsou na takovémto revíru kapři zvyklí sbírat potravu z hladiny, je to velkou výhodou. Proto si vybírejte vody, kde jsou břehy porostlé hustou vegetací a větve zasahují až nad vodní hladinu. Dobré místo pro lov nám též poskytne návětrná strana ostrůvků, kde se kaprům naplavuje přirozená potrava. A proto jsou na těchto místech kapři „natlačeni v zástupech :-)". Na následujících třech obrázcích jsou znázorněna ideální místa pro lov touto metodou.

Koncová udice

      Zde můžeme sáhnout po dvou možnostech, jak umístit nástrahu na hladinu. Hojně používanou možností je využití kulového plovátka. Osobně tento způsob nepoužívám, protože sebou nese i zásadní nevýhody jako nemožnost přesně umístit (ukotvit) plovátko na vaše lovné místo. Další nevýhodou je skutečnost, že větší ryby nerady zabírají na nástrahy, které jsou poblíž takového plovátka. Proto je nejlepší použít dlouhý návazec (viz nákres). Návazec si naměřte dle hloubky vody v místě, kde hodláte lovit. Návazec si nedělejte o moc delší, než je skutečně potřeba, jinak by kapr získal příliš velký prostor se háčku zbavit. Dříve platívalo, že návazec může být dlouhý maximálně jako délka prutu. To ovšem s příchodem PVA materiálu již neplatí a tak není problém si připravit delší návazec a ten úhledně svázat PVA nití. Ovšem použití je omezené a nejlepší je ho použít např. u výpustí rybníků, pokud víme, že se zde kapři vyskytují. Zátěž používám zásadně lehčí (tj. do 60g) a průběžnou, protože dle mých zkušeností se mi nejlépe osvědčila.

Jakou nástrahu použít?


Úspěšné nástrahy pro lov kaprů z hladiny.
Boilie a rohlík.
      Na tuto otázku lze jednoznačně odpovědět pečivo. Ano, obyčejný kus rohlíku či chleba je nejvhodnější! Plovoucí boilies lze také nastražit v případě, že kapři mají tendenci ustavičnými nájezdy pečivo z háčku sundat. Zkoušel jsem i různé druhy granulí pro psy, ale úspěšnost byla mizivá (pouze, pokud použijete granule jako nástrahu). A proto je jednoznačně nejlepší je pečivo.
      Nástraha(boilie) může být i několik cm pod hladinou a přitom vydrží plavat více než 24h. Někdy bývá nutné háček nadlehčit kouskem molitanu nebo pěnou. Použijete-li vlasový přívěs pro jakoukoliv vzplývavou nástrahu, tak kapři budou převážně chyceni za spodní pysk.

Kdy jít chytat z hladiny?

      Kapři reagují na nástrahy na hladině již od dubna asi tak do půlky října. Nejlepší měsíce jsou červenec, srpen a září. Co se týče konkrétního času, tak brzy ráno nebo po 19 hodině. Vše je odvislé od teploty. Je jasné, že ani kaprům se nebude chtít žrát při teplotě přes třicet (mně taky ne :-D)!!!

Tipy

      Hodně vám napoví i voda samotná. Lov bývá nejúspěšnější v období, kdy je voda pokrytá hmyzem, který kapři s oblibou z hladiny sbírají (zaměřte se proto na výše popsané ostrůvky či příbřežní vegetaci ).

Rejdící kapři těsně pod hladinou uvozují úspěšný lov

      Není na škodu si trochu zakrmit místo, kde chceme lovit. V poslední době jsem si připravil směs do krmítka (nebo krmnou kouli), která zefektivní lov. Použil jsem lepivější krmnou směs, do které jsem přidal ochucený a usušený pařený rohlík (dále lze použít „polystyrénový" chleba, nebo samotné půlené či celé boilisky, ale i psí granule).
      Jakou krmnou směs použijete, je v podstatě jedno. Jde hlavně o to, aby se vám kostičky rychle uvolnily z krmítka a dostaly se blízko místa, kde budete lovit (nejlepší u ostrůvku).
      Není bezpodmínečně nutné používat krmítko, protože převážně budete lovit v blízkosti břehu, a proto je mnohdy lepší, připravit si krmné koule a ty pak hodem ruky či za použití praku dopravit na naše lovné místo jako při plavané.

Postup při výrobě krmítkové směsi (z „polystyrenu")


      Polystyrénový chleba nakrájíme na kostičky max. 1x1 cm. Směs si připravíme z kukuřičného šrotu (hrubého) a hladké pšeničné mouky + kostiček. Pšeničné mouky přidejte pouze takové množství, aby směs držela dobře pospolu. Směs se snažte moc neumačkat. Jde nám přeci jen o to, aby se kostičky rychle dostaly na hladinu. Kostičky můžeme přidat i po utvoření krmné koule lehkým vmačkáváním do směsi. Po vhození krmné koule do vody z ní unikají bublinky vzduchu. Zanedlouho se koule rozpadne a kostičky putují k hladině.

      Směs vypustí asi tak 60% původně připravených kostiček (zbytek se rozmočí a zůstane na dně, ale i tak občas nějaké zbytky vyplavou na hladinu). Proto je nejlepší krmnou směs míchat s vodou až u břehu. Krmit by se mělo asi tak každou půlhodinu (podle záběrů a ročního období – nástrahy plavou průměrně tak půlhodinky, ale boilies třeba i 24h). Do směsi lze přidat i celé boilies.

Velikost lovených ryb


Horní kapr neodolal kousku rohlíku,
spodního zlákala kostka chleba.
      Je zajímavé, že většina ryb, co jsem tímto způsobem ulovil, byla o průměrné velikosti 50+. Samozřejmě, že se nejedná o žádné trofejní úlovky, ale kterému bobkaři se podaří nachytat třeba až 14 kapru 4-6kg za tři hodiny?

Závěr

      Lov z hladiny je velice efektivní a věřím, že po přečtení a vyzkoušení těchto informací v praxi (u vody) mi dáte za pravdu, že to stálo za vyzkoušení. Nejspíš se tímto způsobem lovu nedopracujete k trofejním rybám, ale kapři o velikostech dalece přesahujících půlmetrovou hranici pro vás přestanou být vzácností. Přeji vám krásné ryby, na které budete dlouho vzpomínat .
Je jedno jak velkou rybu chytíte, ale pokaždé je krásné, když se vrátí zpět do vody.

Autor: Groow

Diskuse k článku (23 reakcí)

Přečteno: 28 107x
Průměrná známka: 1.45

NSviečková

Zajímavý způsob lovu z hladiny ve velké vzdálenosti za použití netradičního plovátka.

NLov kaprů z hladiny

Kapr u hladiny je velmi plachý, proto nelze jen tak do vody nastřelílet hromadu granulí.

NLov s volným vlascem

Kapr při záběru necítí žádný odpor, protože sebou táhne jen háček bez olova.