Svaz raději zaplatil majiteli pískovny za možnost rybolovu, aby se vyhnul soudu. Průlomový rozsudek, který může stát rybáře do budoucna spoustu peněz.

Kategorie: Všeobecné

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-jachtar-porazil-rybare-vymohl-statisice-za-to-ze-chytaji-v-jeho-piskovne-252357

Pedro1, 24.5.

Diskuse k bleskovce

Řízek 5,125 - Profil | Čt 30.5.2024 9:08:48

boticar >> jak by ti vysvětlil Pedro, tak střevlička není problém, stačí tam nasadit okouny a candáti...:-))
ano, je s podivem, jak se ty mrchy dostanou všude.
a souhlasím, ryby nemusí být uplně všude.
ta problematika je obecně poměrně složitá, a nedá se dobře diskutovat v psané diskuzi, vždy se tam něco opomene, resp já opomenu:-)
určitě jsem tím nehospodařit nemyslel zrovna tyhle drobný vodní prvky. Tam bych se naopak k nějakýmu řízenýmu managementu přikláněl, neb ochrana neznamená automaticky bezzásahovou péči:-)
hospodařit- to jsem psal ve smyslu "rybářského" využití revíru (vodní plochy), prostě tam provozovat rybolov, cílený chov apod.
NP Šumava taky držím palce.

boticar - Profil | Čt 30.5.2024 7:30:10

Řízek 5,125 >> Ono to leckde bez péče také nebude ono vzhledem k tomu, že se ryby objevují a množí i tam, kde se to nehodí. Dají se dnes i dostat dotace například na zřízení tůní na různých polních nebo lesních kapilárách. Jenže někdy je podmínkou, že to nesmí jít vypustit. A ono světe div se, objeví se tam minimálně střevlička východní a už to jede. Potkal jsem se jednou se zahradním architektem na Třeboňsku, a on nakonec tůně udělal vypouštěcí a pod těmi hrázemi udělal mělké rozlitiny, které se při vypouštění těch tůní zaplaví a drobné rybky vyžerou volavky. Podle mě super řešení, udržuje tak některé tůně prakticky bez ryb, takže se to dost líbí hmyzu a obojživelníkům. Podle požadavku na "nechání ladem" by to nefungovalo. Dnes je prokázáno, že oplozené jikry mohou projít trávicím traktem vodních ptáků a zůstat živé, takže za přítomnosti invazivních druhů ryb je to ponechání bez péče trochu problém. Na druhou stranu, třeba NP Šumava chce ty pstruhovky doostat právě do toho stavu, abe se o to nemusel starat, tak jim držím palce. Otázka je, jestli se lokálně nechytá na běžecké povolenky.

Slavíček - Profil | St 29.5.2024 14:50:02

BoMik >> Moc pěkný už se člověku chce opět zvracet

BoMik - Profil | St 29.5.2024 13:46:40

Martin M. >> No Povodí je sice orgán státní zprávy, ale i rybníky na pozemcích obcí by měly jít taky do výběrka na pronájem na min. 10 let. A mimo jiné je potřeba od 1.1.2024 počítat ještě s tím, že i z pronájmu se nově platí ještě daň !!! Další průser je pak "likvidita" rybí obsádky a nebo její náhrada ve formě ALMUŽNY, se kterou počítají někteří v uvozovkách vychcaní pseudopodnikatelé !!! Nechci tady polemizovat o tom, že tito "záhumenkáři" jsou i funkcionáři svazu ! A protože ryba jako taková je majetkem ničím, tak tak vypadají i náhrady třeba za otrávené ryby na Bečvě. Ale to je pouze zase a JEN o mrhání financí z našeho společného, což ovšem NIKOHO netrápí ani náhodou a ani OMYLEM !!!

Řízek 5,125 - Profil | St 29.5.2024 11:12:58

Martin M. >> jj, napsaný je to divně:-)
ale jinak sem tak jako rozpolcen, jak to jako celkově pojmout:-)

Martin M. - Profil | St 29.5.2024 10:12:39

Řízek 5,125 >> "aby si revir na sebe vydelal" je skareda veta, ktera se da splnit ve velkem rozpeti nakladu. Muzes mit vyrovnany rozpocet za 1k nebo za 100k/ha/rok na tom stejnem reviru, proste podle toho, jak intenzivne hospodaris, nebo tlacis na pilu.
V CRS to vychazi v prumeru na 8 rybaru/ha, takze hospodarime s rozpoctem cca 25.000 kc/ha/rok plus minus autobus. V tom jsou nasady, prace, platy, najem, krouzky, plesy, rezervy a i prebytky. A minus dotace.

Řízek 5,125 - Profil | St 29.5.2024 9:35:35

Martin M. >> jak zde zmínil kolega boticar.
čím dál vice sem přesvědčený o tom, že by měla být hlavně zohledněna ta ekologická funkce vody.
aby si na sebe revír vydělal- to podle mě nemůže být priorita, to může fungovat u pár vod, ale celoplošně nelze.
A než hospodařit blbě, tak raději nehospodařit vůbec.
Jako hospodařit na malých vodních tocích tak, že se tam dvakrát za rok nasype duhák/siven, aby měli lidi 14 dní co chytat, to není hospodaření,
stejně jako do pulhektarovýho rybníka dvakrát za rok nacpat metráky kapra.
To by fakt bylo lepší to nechat víceméně svýmu osudu, případně se pokusit udělat opatření pro stabilizaci prostředí pro udržení místních osádek.
a pro nás to znamená se smířit s tím- že někde holt toho kapra nechytnu a u potoka se spíše jen projdu, než abych zachytal 30 ryb za vycházku.

$ - Profil | St 29.5.2024 9:21:02

Martin M. >> než je do toho plést, spíš je z toho nevyklepeš
Myšlenky komunismu zpraktikoval bolševik v čele s velkým V.I.L. A od padesátek jejich strana tak nějak řídila, ovlivňovala tu naši. Samozřejmě jsme přijmuli hlavní principy, myšlenky... dnes musím říct že některé vznešené, byť obtížně aplikovatelné, včetně té páteřní, všechno všech.
Takže souhlas s tím, co jsi napsal. Jen dodávám, že za tím socialistickým dědictvím, díky kterému to je ještě dnes tak, jak to je, je implementace dodaná z Ruska.
To s těma soudruhama u různých našich vod jsem jen doplnil pro zajímavost a zároveň jsem tím chtěl říct, že i tento faktický rybolovecký faktor, rybářská vášeň soudruhů, kteří jezdili kontrolovat stav věcí na ÚV, se podle mě mohla podílet na jakési intenzitě v oblasti rybářství, potažmo na síle toho dědictví, díky kterému to je, jak je.

Martin M. - Profil | St 29.5.2024 8:39:55

boticar >> mam v Rakousku kamarada, co ma revir, a musi dodrzovat zakony a vysazovani ryb podobne jak u nas.

boticar - Profil | St 29.5.2024 8:14:35

Martin M. >> No ono to po pravdě řečeno bylo snad ještě do 70. let tak, že i přes jednotný svaz nebyla jedna povolenka na všechny revíry, ale organizace si do značné míry hospodařili samostatně, prodávaly hostovačky a nechtěly u sebe moc cizáků. Navíc existovalo také nějaké jarní hájení. Že by se mohlo vláčet do listopadu na pstruhovce, to tu asi nikdy nebylo. A ani v tom Rakousku, kde hospodaří kde kdo, se tohle rozhodně nesmí. Mnohé revíry jsou celé hájené třeba do května a od září, často se tam na přívlač chytat nesmí vůbec. Docela by mě zajímalo, jestli to tam takhle stanovuje správní orgán, nebo jestli je to volba uživatele.

Slavíček - Profil | St 29.5.2024 6:49:26

Představitelé svazu to pořád vidí jak za starého režimu je to jednoduché zajistit dostatek masa pro širokou základnu členů . Čím víc členů tím víc peněz do kasy když nic neplatí za pozemky zbyde víc pro ně .

Martin M. - Profil | Út 28.5.2024 22:05:04

$ >> v tom se ztracim, jak to myslis, ale s tema komunistama to je podle mne tak, ze jsou vice konzervativni, ze stare skoly s potrebu udrzet stare hodnoty a neochotni pravicove rozsirovat kapitalizmus tam kde jeste neni. Rusaky bych do toho nepletl.

$ - Profil | Út 28.5.2024 21:53:52

Martin M. >> oni soudruzi ze CCCP byli vášniví rybáři a mnozí z těch, kteří to 'u nás měli na starost' , jezdili do ČR na, jak to jen nazvat, něco jako 'stranické závody'. Takže už tehdy byly vody svazové a pak pro vyvolené. Z nich můžu jmenovat rybník v obci Mratín, nebo Mochov (D11 cca 15km tipuji). Samozřejmě Želivka...
Takže určitě to může tak být, ruské země jsou plné rybářů a vliv na takové uspořádání určitě mohl být

Martin M. - Profil | Út 28.5.2024 16:42:12

boticar >> ano, je to tak, v normalnim kapitalismu by nebylo mozne, aby reviry dostal svaz zadarmo nebo jen vymenou za to, ze v nich bude udrzovat i ryby, ktere se "nevyplati". Udajne za to muzeme dekovat KSC, ktera tehdy vyznamne hlasovala pro rybare. Spravedlive mi to neprijde, ale jsem ten posledni, kdo by si na to stezoval, a doufam, ze to jeste nejakou dobu vydrzi. Ono by to jiste fungovalo i pod jinymi majiteli, mozna na mnoha mistech i lepe, ale neminim to riskovat, pokud nemusim.

boticar - Profil | Út 28.5.2024 14:34:25

Martin M. >> Ovšem politk řídící "stát", případně příslušný úředník, se má chovat jako řádný hospodář a pokud někomu dává k užívání lukrativní revíry zdarma, tak se tak de facto nechová. Takže do budoucna není žádná jistota, že to u tekoucích vod bude jinak. Navíc svazy nejsou jediní uživatelé revírů na tekoucích vodách ani dnes. Vcelku běžně jsou na tekoucích vodách uživatelé revírů jiní. Například Národní park Šumava (říčky na Šumavě), KRNAP (říčky v Krkonoších), Rybářství Klatovy (Otava), Lesy České republiky (Punkva), Město Putim (jedno rameno Blanice), Vojenské lesy a statky - divize Lipník nad Bečvou a tak bych mohl pokračovat. Navíc na řekách hospodaří samostatně také složky ČRS (Trnava - MO Pacov, Vltava 24 - JČ ÚS, ...). Pokud rybářský orgán povoluje na řece Vltavě vysazování nepůvodního druhu ryby na výjimku (hlavatka podunajská), aby měl uživatel revíru ještě větší obrat, než z těch oteklejch duháků, tak by za to stát mohl také v tomto případě chtít nějakou korunu.

Martin M. - Profil | Út 28.5.2024 13:05:16

Řízek 5,125 >> souhlasil bych v modelu, kdy tomu sefuje spolek (CRS/MRS), ktery negeneruje zisk. Nastavi vysku prijmu (ceny clenstvi, povolenek...) na takovou uroven, kdy se to tak akorat vsechno zaplati. Pak vetsina reviru na sebe "nevydela" a je dotovana silnymi reviry. Jenze to je rovnice, kterou si takto nastavil svaz, a ktera neni povinna.

Martin M. - Profil | Út 28.5.2024 13:00:37

boticar >> je pravda, ze do toho vidim jen zvenku, ale doufam, ze tohle neni problem tekoucich vod, tam snad je majitelem stat, maximalne ma nekdo kus pole pod prehradou.