Biologové proti živým nástražním rybkám

Autor diskuse: Nerodia - Profil , 21.7.2023
91 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NGašpi - Profil | Pá 28.7.2023 16:59:54

Káceč >> dneska může točit každej naučně prospěšná videa i děcka.
Kdysi v dávné celkem normální minulosti jsme běžně ťapali do čeřeňa plevelní rybky jako byly oukleje o., okouny ř., plotice o., hrouzky o. aj. na lov dravců, za účelem ulovení mírového dravce, který se potom snědl.....taky jsem snědl, ale nutili mě😀
Toho sumečka bych kosmeticky zbavil těch jeho bodců a super jako čiperná nástražka, ale jenom teoretizuji.

NKáceč - Profil | Út 25.7.2023 22:53:20

Vůbec se nedivím, že rybaření, jak ho známe skončí. Prostě kdejakej debil má potřebu se veřejně prezentovat.




NFRANK71 - Profil | Út 25.7.2023 21:01:16

Speedball >> dopadne to tak, že budeš muset zabít všechny ryby co chytíš, Švýcarsko náš vzor. Přece nelze trápit ryby pro radost.

NFRANK71 - Profil | Út 25.7.2023 20:58:52

macek >> tak se na ryby vyser, ale neplkej hlouposti.

Nrazisdas - Profil | Út 25.7.2023 14:26:11

Čím víc se má společnost dobře, tak tím víc řeší věci do absurdích deatilů.
Asi jsme na tom jako společnost dobře, když můžeme plýtvat energii, čas a peníze na takovéto maličkosti, které mají minimální dopad na fungování společnosti😄
Bohužel tímto se společnost přehltí a systém zkolabuje.
Pěkně to popisuje kniha od Bárty Sedm Zákonů

Nsven - Profil | Út 25.7.2023 13:36:00

já 2 >> Ahoj. Ačkoli jsme v drtivé většině názorů ve shodě, s tímto názorem, zásadně nesouhlasím.
Obyvatelé Faerských ostrovů, nejsou žádní zubožení domorodci z pralesa ani z nejchudšího afrického státu, kteří umírají hladem.
Náleží k dánskému království které je členem EU a HDP na faeřana, je vyšší než na obyvatele Česka.
Je jich cca jedno tuzemské okresní město, nic neprodukují, pouze chovají ovce a rabují moře a to tak, že velmi..
..."Nejdůležitějším odvětvím na ostrovech je rybářství, které nahradilo dříve velmi rozvinutý velrybářský průmysl.
Představuje celých 97 % exportu.
Ročně faerští rybáři uloví přes 600 000 tun ryb.
V přepočtu na obyvatele to v roce 2003 činilo 12,7 tun ryb na osobu, což staví Faerské ostrovy na přední místa v relativní produkci ryb na světě.
Dříve tu lidé také lovili ptáky a sbírali jejich vejce, to se však nyní stalo jen koníčkem. Další významnou aktivitou je chov ovcí, kterých je na Faerských ostrovech chováno cca 80 000"....
https://cs.wikipedia.org/wiki/Faersk%C3%A9_ostrovy

Ať tedy baští ovce a ryby a co nespotřebují ať prodají a nakoupí si potřebné..
Ano, my žereme kuřata ale ta nepocházejí z volné přírody ale jsou za tím účelem chovaná od vajec a navíc se jedná o obratlovce o řád niže - ptáky, narozdíl od delfínů - savců, stojících ve vývojovém žebříčku a inteligenčně, těsně za Homo sapiens.
Navíc kuřata dorostou porážkové hmotnosti za cca 8 týdnů, nemají mezi sebou žádné sociální vazby apod.
Je pravda, že halový odchov není žádné terno ale jeho odpůrci si budou moci brzy vydechnout. Už teď naše chovy válcují brojleři z Polska aj a především z Ukrajiny, v Polsku poražená a v Česku zabalená... kterých se unijní normy netýkají..
Netvrdím, že jsou závadná a s konzumací nemám problém, leč je to rána do vazu našemu zemědělství. Ostatně, která současná potravina v Česku provozovaných obchodních řetězcích, je tzv, košér.. ?
Tedy nebudeme to my, kdo drží černého petra... sice to je pokrytecké ale poplatné současné morálce.. bohužel..
Počínání ostrovanů je možná tradice ale tradice naprosto zhovadilá, která by neměla mít v 21. století místo.

NMartin M. - Profil | Út 25.7.2023 13:26:29

macek >> podle mne se zakaz zivych nastraznich rybek jednou prosadi a je mi to vicemene fuk, jen mi to pripada jako spolecensky nepodstatne a take mrhani silami pro kravinu, na ktere si bude par politickych osvicencu honit plusove body. Vice nez trapeni nastraznich rybek v tom vidim nebezpeci pro drave ryby, kdy by si rybari meli udelat sami poradek, co si muzeme k rybam dovolit, aby stav dravcu ale i cele rybareni bylo dlouhodobe udrzitelne a obhajitelne.

Nmacek - Profil | Út 25.7.2023 13:15:02

Martin M. >> Martine, teď už jsem ale celkově zmatený - byla to z tvé strany nadsázka nebo ne? Jsi pro nebo proti zákazu lovu na živou rybku?

Přidávám citaci z článku na novinkách: "Resort pod vedením exministra Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) argumentoval, že ryby nemají dostatečně vyvinutý mozek, a bolest tedy necítí."
Tomu je fakt schopen dneska někdo věřit? A je někdo kdo nevidí rozdíl mezi "vytažením ryby za hubu" a často mnohahodinovým trápením prošité rybky pod nepotopitelnou kačenou?

Nmacek - Profil | Út 25.7.2023 12:51:13

Martin M. >> jo tak on to byl z tvojí strany vtip!
Ne, Martine, nepochopil. Nejsem čtenář myšlenek a text nepřenáší emoce. Nicméně omlouvám se ti tímto.
Lyžování zkus a sdílej, dřív než to zakážou. ;-)

NMartin M. - Profil | Út 25.7.2023 12:42:09

macek >> a pochopil jsi, ze to davam jako absurdni priklad, kde lidi provozuji skodlivy ale velmi zabavny konicek, a muze se najit blbec, ktery jim to logickymi argumenty zakaze? Co na to muze lyzar rict, jen ze ho to bavi a ze by to rad delal i presto, ze skodi prirode. Podobne i rybar s zivou rybickou.
(na zive rybky nechytam a na lyzich jsem 30 let nebyl).

Nmacek - Profil | Út 25.7.2023 12:19:10

Martin M. >> Martine, překvapil jsi mě. Měl jsem tě za chytřejšího. Tak hloupej žvást jsem od tebe snad ještě neviděl.

NHonza7 - Profil | Út 25.7.2023 12:17:07

Rožnovák >> Díky za vysvětlení jak je to s tím transferem - já ho bral jako přesun do jiného revíru pro posílení populace.
Nálezová data jsi mi posílal - ještě jednou díky.

NRožnovák - Profil | Út 25.7.2023 12:05:06

Speedball >> jen uvedu že ouklejka ok není -ouklej ale ano. Vražda ouklejky je dokonce trestný čin dle par. 300 trestního řadu .

Nkralicek - Profil | Út 25.7.2023 11:50:32

Já jsem pro a spíš se divím, že to nezakázali už dávno. Chytání na živou rybu považuju za barbarství a o rybářích, kteří to praktikují, si myslím svoje. A ano, na živou nechytám. Tento názor mám již od útleho dětství v dobách socialismu.

NRožnovák - Profil | Út 25.7.2023 11:28:05

Honza7 >> Asi si uplně nerozumíme jde o zachranné transfery jež ve stanovisku ke stavbě na tocích vydává přislušný oop a s transferem pověři Příslušnou Mo jež je držitelem vyjimky- společně se Zchd se trsnsferuje i Po do vvýše položených úseků nad stavbou v toku- aby mohl být poté úsek znovu rekolonoziván rybou s původní populace. Náklady na transfer nede stavebník. Vranky nepotřebuluji posilovat vysazovanim ale předevšim chránít stávající biotopy a ty navazující vyhovujicí se mohla šiřit před negativními zásahy. A jepřišli jsme o stávající populace. Když ďelame slovy Po v horních častech potoků vranky tam jsou i prckové _ když dělame transfer níže v zástavbě kde je voda teplejší a dno z usazeninami je To o střevli a mřence či hrouzkovi -na řadě míst ji tyto ryby nahradily.
Jsme dobrovolníci a mo je taková jací jsou její členové a jaký mají zájem. odkaz na Ndop- nálezová databáze druhů jsem ti tušim dával kvůli střevličce tam jde nalézt i tu vranku , data tam sypou i rybáři a různi rybí vědátoři - když se registruješ máš data podrobně- díry tam ale ještě jsou.
Reintrodukce probíhá omezeně jen u střevle jsou do pár kaluži potůčků - jde To přes Aopk co vím .

Nmlaďoch - Profil | Út 25.7.2023 10:32:07

Honza7 >> ahoj, je to na více témat a dlouhý diskuse. Pokud by se podařilo najít řešení, obávám se, že by bylo politicky neprůchodný. Proto tyto diskuse beru jen k zamyšlení, nechci psát zbytečný. Je tu několik zajímavejch a věcnejch příspěvků, díky za ně.

Njá 2 - Profil | Út 25.7.2023 10:25:33

sven >> Liší se tím, že moc nemají na výběr co jiného by jedli, jednou ročně uloví pár set běžně se vyskytujícího kulohlavce a beze je zbytku zužitkují. Jen to udělají jednou ročně masově, což vypadá brutálně, kdyby si každý den vzali někde na moři jednoho, nikdo si toho nevšimne. V Africe loví gorily, které jsou ohrožené, prakticky můžeme říct evolučně mrtvé, hlavně proto, že je to chlapácké a dají se prodat suvenýry. Vedle toho civilizovaní japonci vybíjí stejným způsobem, jako Faeřané, x krát ročně delfíny aby nežraly ryby, mrtvoly delfínů pak nechají shnít.

O co jsme lepší my, kteří žereme kuřata hromadně chovaná v nelidských podmínkách, usmrcovaných proudem ve vodě a krmených tak, že nám to způsobuje zdravotní problémy?

NŘízek 5,125 - Profil | Út 25.7.2023 9:47:15

Speedball >> to je ok.
je už prostě mrtvá.

NSpeedball - Profil | Út 25.7.2023 9:43:22

Jen se zeptam-nic moc o tomto tematu nevim a na rybky nechytam...Ale pokud lapnu na bic ouklejku,ufiknu ji doma hlavu a pak si na ni nahodim na candose-bude to o.k.? Nebo by platil zakaz lovu i na mrtvou rybku,ci jeji cast?
Mam takovy neblahy pocit,a nekteri o tom uz psali, ze to muze byt zacatkem konce rybariny takove,jakou ji zname...

NŘízek 5,125 - Profil | Út 25.7.2023 9:31:35

aleš vavřina >> to ses dostal někam jinam,
ta zpráva je o tom, že nastražená rybka trpí, že jí to bolí, že to není tak, že by necítila vubec nic.
a že 21. století a tedy by rybáři při provozování své zabavy nemuseli způsobovat nadbytečné utrpení.

NŘízek 5,125 - Profil | Út 25.7.2023 9:23:36

Tarn >> já sem uplně mimo, ale uplně:-)
já už sem hlavně akvarista:-)

NHonza7 - Profil | Út 25.7.2023 8:57:41

mlaďoch >> Ahoj, vůbec nezpochybňuji co uvádíš a je pravdou, že s živým tvorem by lidé měli zacházet ohleduplněji ( tím nemyslím pouze rybářství ). Najít v tomhle případě řešení, které by se líbilo všem, bude asi nemožné. S tou montáží pokud jsi RS, tak máš na to plné právo a není to nic co by překračovalo kompetence RS.
Na pár věcí už tady upozornili jiní diskutující, především aleš vavřina a boticar. Boticar tady otevřel věci, které by mě ani nenapadli a mají svoje pragmatické opodstatnění. Můžeme zde otevřít ještě celou řadu otázek k uchovávání nástražních rybek, převážení z revíru do revíru atd., ale podle mého názoru je to pořád menší zlo, než valit nějaké umělé nástrahy neznámého složení ( především ty vyrobené v Číně ) do vody, případně začít využívat feromony.
Za chvíli tady naběhne další skupina "ochránců", kteří nám budou zakazovat jíst kuřecí, hovězí, vepřové, vlastně i maso ryb, poněvadž ti je vyrobí na zakázku v laboratoři. To co si málo kdo uvědomuje, že člověk ( teda většina lidí ) je závislá na majetku a to co nemá nějakou hodnotu jako by neexistovalo.
Tohle mělo u nás přímý dopad po válce na stavy koní, nikdo je nechtěl, poněvadž automobilová doprava byla flexibilnější, rychlejší a levnější.
Když nástražní rybičky skončí se svoji funkcí, koho budou zajímat? Zkus se zeptat rybářů na sekavce, mřenku, piskoře, střevli, ježdíka, či drska ty se svojí funkcí nástražních rybiček už dávno skončily - ( mnozí rybáři je ani nepoznají ) na tož aby se zajímaly o jejich stavy. Ve své podstatě v případě zájmu na tyto jmenované druhy ryb ( i další ) už dávno i rezignoval ČRS.
Promiň, část tohoto příspěvku patří pro kolegu JohnyL, nechtělo se mi to rozepisovat každému zvlášť.

Nmlaďoch - Profil | Út 25.7.2023 6:26:49

Honza7 >> toto se děje na víc místech, myslím, co popsal kolega rybomil. Zacházení s rybou se odvíjí od "výchovy" MO/PS a RS. Pokud někomu stačí kontrola RL, povolenky, nepřekročení času, nic se nezmění. Většina lovců je vděčná za něco, co se pověsí na háček samo a pro svůj úspěch jsou schopni udělat cokoliv. Často jsou překvapeni když chci vidět jejich montáž.

NHonza7 - Profil | Út 25.7.2023 0:16:01

JohnyL >> Pane kolego v naší legislativě už bylo tolik kokotin, že bych ji moc za příklad neuváděl. V tom co jsem Ti napsal jsem nikde neuváděl, že pijavice, či žížala je obratlovec - doporučuji si to znovu přečíst.
Trochu zaměňuješ význam co je uvedeno v textu - to co jsem já uvedl, je že na živou rybku mám větší šanci ulovit rybu, to co uvádíš ty díky takové montáži je pouze zdolat rybu - v tom je asi rozdíl. Přečti si co Ti pěkně popsal kolega rybomil, tohle jsou opravdu životní zkušenosti předchozích generací rybářů, než jsi ty. Našinec je ve své podstatě línej a nedělal by věci, které by neměly svůj význam - pokud by to bralo i na ty zdechliny opravdu si myslíš, že by je stahovali a nenechali dále jako nástrahu?

NJohnyL - Profil | Po 24.7.2023 23:38:49

Honza7 >> jen pro pořádek, pijavice ani žížala není obratlovec (toť k platné legislativě a ochraně a šetrnému zacházení se zvířaty, není to určeno nervovou soustavou). Dále, argument o tom, že díky něčemu mám větší šanci chytit rybu vůbec argument podle mě není. Když do vody nahodím sestavu s 10 háčky (nebo rovnou granát) místo max 2 háčku povolených (a olova), mám o dost větší šanci, že chytnu rybu, ale nedělám to, protože je to proti řádu. Já se nijak nepotřebuji bít ani za jedno, zkrátka říkám, že ve chvíli, kdy tento názor ve společnosti převáží a uzákoní se to, nemám s tím problém, protože důvody pro to jsou celkem racionální a nesmysly ani žádné "eko" spiknutí za tím nevidím. Stejně tak, dokud to bude povolené, budu na rybku chytat

Nrybomil - Profil | Po 24.7.2023 23:12:39

JohnyL >> Pamatuju dobu, kdy jsem pravidelně jezdil na dovču na Vranov. Tam jsem po cca 30 letech svýho rybolovu viděl poprvé před chatama mini studně plné cejnů odřených od betonu skruží. Poprvé jak večer natahují xxx metrů daleko bojky, poprvé jak večer popijó červeného v chatě aniž by jednou vytáhli zadel ku prutům, poprvé jak ráno vytáhnou polomrtvé menší sumce. A poprvé jak ty cejny co na ně nic nezabralo mrtvé zahodí vedle bojky a napíchnou nové odřeniny.
Jenom přítelkyně nějak nechápala proč je u břehu tolik chcíplých smradlavých cejnů a proč lidi z vedlejších chat chodí žebrat každou běžnou bílou rybu co tam lapnu. Přestali jsme tam jezdit.

NHonza7 - Profil | Po 24.7.2023 21:40:31

Rožnovák >> Díky za vysvětlení. Tenhle systém asi spousta rybářů nepochopí. Jsem velice rád, že jsou MO, které se takovým způsobem zapojily do záchrany vranky na našich revírech. Díky Tvým příspěvkům se člověk aspoň může dopátrat k realitě.
Jenom mi není jasné, když se MO starat nebude který "orgán" ji k tomu dotlačí. Jakým způsobem se pak zapojí do této činnosti MO, které nemají revíry kde se vyskytovala vranka, případně ty co žádné revíry nemají?
Kdo pak hradí takové posílení populace vranek na jiném revíru - AOPK, ČRS nebo někdo jiný?

NHonza7 - Profil | Po 24.7.2023 21:14:50

JohnyL >> Ahoj, každý z nás se v mnoha případech vyjadřuje na základě svých zkušeností, případně se ztotožní s tím co si vyčte v odborné literatuře.
Při vší úctě k tomu co zde uvádíš, tak pijavice i rousnice mají svůj nervový systém. Pokud se budeme na to dívat z pohledu zda-li si to uvědomují tito tvorové, tak si můžeš být jistý, že by jsi nemohl chytat na žádnou živočišnou nástrahu.
Píšeš, že dravce je zapotřebí chránit, v tom se shodne asi drtivá většina rybářů, jenom vlastní realizace nenachází shodu u drtivé členské základny. Když někdo uvede, že je potřeba snížit ZP o kapra a skončit s K70, tak ho zde ukamenuje polovina členské základny. Při tom neřekl nic špatného co by neposílilo populaci dravých ryb. Ten kapr se stejně živí jikrami všech druhů ryb, tak stejně i jejich plůdkem - nevyjímaje tedy i těch dravých ryb. Zvýšení tedy ZP o dravé ryby ( na úkor kapra ) by tak stejně posílilo přímo populaci dravců na našich revírech a na víc by to pomohlo na některých nádrží i s kvalitou vody.
Máš pravdu, že na mrtvou rybku se dá taky chytit dravec, ale živá rybka jednoznačně zvýší šanci na záběr díky svému pohybu. To co se pak uzákoní - mrtvá, či i živá, tak se tím budeme řídit.
Z mého pohledu srát do vody další biologicky účinné látky je daleko větší hovadina, než chytat na živou rybku. Chemie do vody nepatří a měli by jsme se držet pouze přírodních nástrah a návnad, které se dají biologicky odbourat a ne látek, které mohou mít zásadní negativní vliv na vývoj, chování tvorů, kteří žijí ve vodním prostředí.

NRožnovák - Profil | Po 24.7.2023 20:59:00

Honza7 >> nevim jaky byl pravý důvod zákazu U nás na P se tehdy chytalo spíš ne střevle co pamatuji- vybavují si třecí vyrážku
.Vranka obecná je chráněná i dle evropské legislativy: pruhoploutvá jen dle naší- každopádně na drženi a chov je potřeba výjimka Oop. Mo Črs jež dělá slovy. Transfery ví kde Vranky má v revíru - min tedy hospodář a vedoucí lovné čety. Protokoly z transferu Mo eviduje a zasílá k orgánu ochrany přirody který mu uďelil vyjimku k transferu Zchd ryb. Vím tedy o nás a min 3 okolních co transfery dělají- svaz si centrální evidenci vranek nevede-tu vede aopk v ndop. Pokud má vranka zůstat v revíru Mo si musí pohlídat potoky.

Naleš vavřina - Profil | Po 24.7.2023 20:33:08

Ještě bych měl upřesnit, že osobně jsem na zivou rybku nechytal tak 15 let, její zákaz se mne vůbec nedotkne, ALE MOC MOC MOC mi vadí způsob jakým by se to omezení mělo zavést a jak je snaha schovat za lov na zivou rybku tristní stav dravců ve svazovych vodách v CR, ten "pes je zakopan" někde jinde - echoloty, lov s plavidel a pseudosportovni CHaP...

NJohnyL - Profil | Po 24.7.2023 19:54:13

Neměl jsem sílu přecíst všech 60+ příspěvků, tak tedy se omlouvám, jestli se budu opakovat. Většina mých známých by asi čekala, že budu psát přesný opak(chytám na nástrážky občasně a ryby běžně jím), ale já bych se vyjádřil tak, že s tím nemám problém pokud by to začlo platit. Proč? 1. Protože prošívat ryby 1-3 trojháky je fakt celkem přísný a tvářit se, že to rybě "neva", no fakt nepotřebuji lhát sám sobě. Nemám problém rybu zabít a sníst, dělám to běžně, ale tohle opravdu úplně nutný není. Rybáři dnes jsou schopni si vynadat za to, jak někdo zabijí tu či onu rybu a že ji "týrá" fotkou, jak ji špatně drží, jak ji válí na trávě místo aby měl podložku, ale pak nechá x hodin plavat nástrážku zřízenou jak od Vlada Napichovače a bude o tom mlčet...? no kdo je pokrytec 2. Dravci potřebují více chránit, na to je tu desítky diskuzí a shodne se tu velká většina rybářů, aspoň zde na MRKu, tohle sice není zásadní pomoc, ale pozitivní efekt by to mělo 3. Nejsem sumcař. Ty to jistě postihne nejvíce, na druhou stranu, v tom diskutovaném návrhu není problém rybička, pouze žívá rybička, a na mrtvou z mé zkušenosti lze chytit jakéhokoliv dravce - takže není nutné pouze vláčet. Stále je možné chytat na pijavice, rousnice a jiné alternativnější nástrahy, to vše sumci taky rádi a ochotně žerou.

4. Lidé by si jistě zvykli a rybo výrobci by určitě brzo přišli ze zázračnýma nástrahama s "feromony" či jinýma vychytávkama, co lze používat místo živých rybek, takže za mě, pokud by se to opravdu mělo zavést, jsem s tím v míru (reálně, nemyslím si, že to se ještě mnoho let u nás zavede, protože to nebude mít vysokou podporu). Na soukromných vodách se dravci (mimo spešl revíry na ně) též málokdy mohou lovit, člověk tam jede s tím, že to tak je a nediskutuje o tom. Furt budu rád, že mužu chodit za "pár šupů" na stovky revírů o který se někdo stará a zarybňuje je a můžu tam cokoliv chytit, v nějakém množství i vzít a sníst. To, že to stále takto u nás funguje myslím je celkem fajnové a není třeba stále být jen negativní (ač podmětů a věcných přípomínek je jistě dost).

Naleš vavřina - Profil | Po 24.7.2023 11:48:38

boticar >> no, v tomto duchu ti dávám za pravdu, lov na zivou nástrahy pro chyť a pusť smysl vůbec nedává- to ale pak není otázka zákazu živé nástrahy, ale spíše nedokonalý podmínek pro výkon rybářského práva jdoucim na ruku těm pseudosportovcum a Facebook rybarum mezi nami. Všichni chtějí lovit kvanta velkých dravců, byť nejlepší a nejvíce vidět, ale nikdo jim nesmí sáhnout na ten jejich rybolov, ostatní rybáře omezit ano, ale ne je ... za vším jsou schovaný peníze a lidská malost, přitom po opravdu funkčních (a jednoduchych) nikdo nechce ani slyšet.... třeba zákaz lovu s plavidel při použití echolotu, možná celkový zákaz lovu z plavidel - okamžitě by byly obrovské přirozeně hajene (díky fyzické nedostupnosti) úseky vodních ploch bez rybářského vlivu, stejně tak JEN zakázat brodeni na vybraných úsecích pstruhovych toku (opět by jednoduše vznikly přirozeně hajene useky).... ale víš kolik by bylo řevu mezi rybáři co volají po ochraně ryb a různých omezenich???? Jen aby se to nedotklo jich samotných.... pokrytectvi a vychcanost vladne sportovnímu rybolovu ....

Nboticar - Profil | Po 24.7.2023 11:24:06

aleš vavřina >> Z globálního pohledu je běžné kde co a jsem vlastně celkem rád, že žiju v Evropě. Pokud prostě chytnu na živou rybku candáta, toho klepnu a jdu domů si ho sníst k večeři, tak to ještě nějakou logiku má. Ale pokud někdo chytne na živou rybku sumce, pak se s ním vyfotí a zase ho pustí a tak to jde pořád dokola, tak to logiku moc nemá - minimálně ve smyslu toho zákona o ochraně zvířat proti týrání, tedy že se obratlovec nesmí používat jako nástraha, nevyžaduje-li to lov. Ono se skutečně stává, že použití živé nástrahy vyžaduje lov, ovšem je otázkou, zda má logiku týrat nástražní rybku za účelem ulovení a puštění dravé ryby bez většího užitku. Já na ní neodpovím, etika není můj obor.

NHonza7 - Profil | Po 24.7.2023 10:28:16

kakr >> Děkuji Karle za odpověď, taky si myslím, že to tak je a proto když ohrožené ryby se dostanou na seznam celoročně chráněných je to v naprostém souladu se zdravím rozumem, ale nic pak pro tyto druhy nedělat považuji za neschopnost - tohle je na tu věc můj pohled. Určitě bude dost lidí co to budou vidět jinak.

Nkakr - Profil | Po 24.7.2023 10:11:25

Honza7 >>
Pochopitelně existují chovné rybníky a potoky, kde je lov zakázán.
Problém a to rok od roku horší je s vodou.
Neznám žádný zarybňovák ve kterém by byla uvedena "vranka", dle mého názoru žádný takový v MRS i ČRS neexistuje.

Naleš vavřina - Profil | Po 24.7.2023 9:50:01

boticar >> a proč neuvedes kde vsude lov na živou rybku povolen je? A co lov na mori? Tam živé rybky frčí úplně všude- tam nastrazni rybka je na ozdravnem pobytu?
Z globálního pohledu je použití živé nastrazni rybky běžná praxe, existují pouze místa s lokálním zákazem- je třeba nalevat vždy čiší vína až po její okraj....tedy jestli uznávám: "in víno veritas"...

NHonza7 - Profil | Po 24.7.2023 9:44:31

kakr >> Ahoj Karle, mohu na základě vlastní zkušenosti Ti sdělit, že vranka spolehlivě reaguje na agregát.
K záchraně vranek asi takhle : začnu dotazem - V MRS máte všechny revíry ( vodní toky ) lovné? Na žádném úseku není celoplošný zákaz rybolovu? Dále jsi mi neodpověděl jak monitorujete výskyt vranky a velikost její populace, poněvadž to by mělo součástí ZP, nebo se pletu?
Není tak dávno, co se projednával masivní úbytek okouna. Při tom ( mám to kousek od baráku ) ještě spolehlivě loni jsi jich mohl nachytat u nás na přehradě tisíce malých okounků do čeřínku. Myslíš si, že by někdo odlovil se souhlasem veterináře tyto okounky a vysadil je tam kde došlo rapidnímu úbytku? Na tuto otázku určitě znáš odpověď.
S vrankou to vidím podobně brát ji tam kde je ji dostatek a posilovat její populaci za souhlasu veterináře kde jsou její stavy ohroženy. Tady pak přichází na řadu to jestli vůbec ČRS ví kde vranky jsou a jak je velká jejich populace, ptát se na to zda-li jsou tyto z genetického hlediska pro danou lokalitu vhodné raději rozvádět nebudu, poněvadž svaz tohle neřeší ani u těch ekonomicky zajímavějších druhů ryb. Mřenku i střevli prozatím u nás ještě máme, ale jejich počty taky pozvolna klesají ( spíš podle lokality ).
V případě hrouzka se situace výrazně zhoršila, ale bohužel reakce svazu na to je nulová, tak stejně jak tomu je u vás v případě ouklejky - na aktuálnost daného problému se nějak moc nehledí. Úředník problém neeviduje a tak zkrátka není.

Nboticar - Profil | Po 24.7.2023 9:32:08

Tak v první řadě vyhláška k zákonu o rybářství je ten poslední předpis, který by měl řešit týrání zvířat. Těch předpisů je na úrovni EU několik s různými dírami a konečnou podobu je třeba řešit vždy na národní úrovni. Tuzemský zákon uvádí, že za týrání zvířat se považuje používání jiných živých zvířat jako lákadel nebo nástrah, aniž by to vyžadoval lov. Ten dovětek je zde právě díky iniciativě rybářů, kteří chtěli lovit na živé nástražní rybky. V některých evropských zemích je lov na živé rybky zakázán zcela. Akademickou otázkou potom je, zda je validní argument, že rybáři loví ryby pro zábavu. Tento argument jistě platí ve chvíli, kdy se provozuje "chyť a pusť". Lov způsobem "chyť a pusť" je však v některých zemích považován také za týrání zvířat a v důsledku toho si rybář musí všechny ryby dosahující míry, které nejsou hájené a ani chráněné ponechat. Snahou rybáře je pak ulovit několik málo větších ryb k jídlu. Nemůže si moc vybírat a tak po jejich ulovení ukončí denní lov a netýrá další ryby - nechytá je pouze pro zábavu, ale chytá je na jídlo. V tom případě by argument, že rybáři loví pro zábavu, příliš neobstál. Navrhuji proto kompromis - "Při lovu na živou rybku nesmí být ulovená ryba dosahující minimální míry, která není hájena a ani chráněna, puštěna zpět. Po ulovení dvou ušlechtilých nebo tří lososovitých ryb denní lov končí." Tím by se omezilo zejména chytání a zpět vracení sumců na živé ryby a to i na místech, kde jsou sumci podle názoru ČRS přemnožení z toho důvodu se na tato místa vztahuje výjimka MZe - rybolov nonstop.

Nkakr - Profil | Po 24.7.2023 9:07:27

Honza7 >>
Cituji" Stačí se jenom podívat kolik vranek vysadil ČRS za posledních třicet let do našich revírů, aby jsme si udělali jasno jak enormní snaha je o záchranu této drobné rybky."
Když chceš něco vysadit, musíš si násadu někde odchovat a to v akvariích fakt nelze.
Když jsem byl kluk tak se vranka vyskytovala na MP vodě skoro v centru Brna. Říkali jsme jim pulci a byly skoro pod každým kamenem, stačilo jej opatrně zdvihnou a napíchnout vidličkou. Moc sportovní to asi nebylo...
Ani nevím, zda by vranka reagovala na agregát a netroufám si odhadnout kolik jich kde je.
Ale třeba ouklejek pruhovaných (silně ohrožené) máme na revíru tisíce, rybáři je nazývají piraně....
Téměř u nás zmizela mřenka,úplně střevle.
S vrankou to bude na revírech podobné.

NHonza7 - Profil | Po 24.7.2023 8:54:19

aleš vavřina >> Pěkně jsi to popsal Aleši, díky.

Naleš vavřina - Profil | Po 24.7.2023 8:50:31

Honza7 >> Honzo, fakt ve všem s tebou souhlasím, opravdu tato iniciativa (zákaz živé rybky) smrdí na sto honu zájmy nějaké iniciativy a ten způsob prosazování těchto zájmu je celkem hnusný. Bohužel si je třeba říci, že komplexně s dostatečným odborným základem se v tomto státě neřeší nic už minimálně 20 let, není zájem- ke korytum se hrabou ti nejhladovejsi (nejlakotnejsi a nejkarieristictejsi tragedi) co ty méně hladové (odborně nebo morálně znalé) od koryta výměnou ti pak se raději stáhnou (nestojí jim to za to) - stačí se podívat jen na tu saskarnu s personálním obsazením postu ministra MŽP a MZe.... oba tam nemají co dělat, protože k dané problematice ví hovno a tak naslouchaji zástupcům těch zájmových skupin.

NHonza7 - Profil | Po 24.7.2023 8:46:44

kakr >> Na to se zeptej těch mudrců co to zakázali, obojí šlo společně - jak lov na rybičku, tak celoroční hájení vranky. Karle já někde psal o umělém odchovu vranky? Zkus si ještě jednou přečíst co jsem napsal.
Na druhou stranu jsem rád, že jsi se ozval. Ty máš aspoň praktické zkušenosti, tak prosím tě můžeš uvést jak monitorujete výskyt vranky na revírech a velikost jejich populace?

Nkakr - Profil | Po 24.7.2023 8:36:48

Honza7 >>
Nepochopil jsem, co má (měl)úbytek vranek společného se zákazem lovu na rybičku v P vodách?
Ještě by mě zajímalo, jak si představuješ umělý odchov vranky, kde by měl být prováděn?
Pochopitelně možný je, ale v laboratorních podmínkách.

NHonza7 - Profil | Po 24.7.2023 7:50:53

Rožnovák >> Ahoj Vašku, promiň já ten odkaz na článek přehlédl. Co se týče nervového systému ryb určitě není pochyb, že ryby bolest cítí. Problém je jenom v jiné věci, že na základě určité části se v rámci jakékoliv činnosti nedá dělat závěr bez toho jaký to bude mít celkový dopad.
Zítra nastoupí třeba další skupina vědců, která bude požadovat, že hlodavci nemůžou být tráveni, poněvadž umírání trvá velmi dlouho a trpí neskutečnou bolestí ( raději opomeneme jaký to má dopad na dravce ). Jenom když se řekne A je nezbytné říct i B. Co přemnožení hlodavců způsobuje si stačí prohlédnout v některých starých televizních upoutávkách australské televize.
To stejné dnes je vidět v případě zákazu vypalování trávy - nárůst případu boreliózy i klíšťové encefalitidy ( a to prosím máme možnost se už celou řadu let očkovat na klíšťovku ).
Nemusím chodit ani do jiných vod a tak se raději vrátím k rybářství. Ještě je spousta rybářů co si pamatuje jak to vypadalo na pstruhových vodách před třiceti lety. Potočáků i lipanů spousty, pak přišel nějaký koumes s tím, že rapidně ubývá vranek ( bez uvedení lokalizace ) a celoplošně byl nastaven zákaz lovu na rybičku na pstruhových vodách. Stačí se jenom podívat kolik vranek vysadil ČRS za posledních třicet let do našich revírů, aby jsme si udělali jasno jak enormní snaha je o záchranu této drobné rybky. Proč to zmiňuji - podle mě muškaření je daleko účinnější, než lov na rybičku a padne mu za oběť spousta malých pstruhů a lipanů při neodborném zacházení. Při lovu na rybičku v drtivé většině nebyl schopen podměrečný pstruh rybku pozřít. To co máme teď na našich pstruhovkách to ví většina z nás a tak to komentovat raději nebudu.

NTarn - Profil | Po 24.7.2023 7:09:15

Řízek 5,125 >> a je to venku, kdo za tím stojí co ? Že ty se bojíš aby Ti to rybičkáři nevychytali co ? :)

NŘízek 5,125 - Profil | Ne 23.7.2023 22:56:01

Rožnovák >> no a ten v bleskovce zmíněný evoluční biolog je můj spolužák.

NHonza7 - Profil | Ne 23.7.2023 21:58:03

Rožnovák >> Ahoj Vašku, opravdu mi nepřipadá standardní, aby jiná ministerstva zasahovala do činnosti jiných ministerstev ( tedy pokud nejde o navazující činnosti ). Silně pochybuji, že by si kardiolog připomínkami nechal ovlivňovat zubařem v postupech nápravy srdeční chlopně, či oční oddělení nechalo radit gynekologem jak tahat cizí těleso z oka.
Tohle o něčem vypovídá - na ministerstvech se asi dublují a jejich mocenské zájmy partaje jsou nadřazeny zájmu státu.
Bylo by na čase aby nastala tvrdá redukce státních úředníků a konečně byla i vymáhána hmotná odpovědnost za jejich konání.
Už se těším jak bude ministerstvo dopravy řešit nedostatek léků, případně ministerstvo práce a sociálních věcí úbytek ledních medvědů za polárním kruhem. Tohle je opravdu ta slibovaná správná vláda odborníků?
V každém případě by neuškodilo pokud se někdo zaštiťuje odborníky, aby uvedl i odkaz kde se dají dohledat přesná znění toho co odborníci publikovali.

NSharry - Profil | Ne 23.7.2023 21:10:44

Petr64 >>
kuwa Peťas.., sem se ted dobre posmal 🤣👍, top!

NRožnovák - Profil | Ne 23.7.2023 10:26:55

Honza7 >> ahoj- vědci se obraceji v otevřeném dopise na MZE a na ministra Výborného- nikoliv na MRR. Ti co jsou tam podepsaní mrtvé duše nejsou - jednu paní se zemědělské univerzity znám- akorát ji splantali trošku alma mater. Vyhlášku dle čtk skutečně připomínkovalo mimo jiné subjekty i MRR - Na to má jistě nárok rybařina je součást života obcí a regionu- MRR nyní vládnou píráti Ti- ti se obecně rozcházení s 5tikolkou ve více věcech a příroda není vyjímkou.

Naleš vavřina - Profil | Ne 23.7.2023 8:45:11

Honza7 >> já tam ten nesoulad u iniciacniho ministerstva zaznamenal a v podobném duchu se i s manželkou včera bavil.... Ty poměry v našem státě jsou k blití...

NHonza7 - Profil | Ne 23.7.2023 7:54:06

aleš vavřina >> Ahoj, pokud si přečteš pořádně tento článek, tak se Ti bude zdát na něm něco co tam nesedí : "Zařazení zákazu využívání živé nástražní rybky navrhlo v připomínkovém řízení Ministerstvo pro místní rozvoj."
Aspoň pro mě je tohle signál, že to může být, jak je dost často bývá zvykem v tomto státě, úplně nějak jinak. Proč by vědci se obraceli na MMR a ne na MŽP? To je jako by kardiologové se obraceli v případě postupů při transplantaci srdce na výrobce motorů do lokomotiv.
Za vším je třeba vidět peníze, kdo je šéfem tohoto ministerstva a která politická skupina si chce na tom urvat nějaký mrzký peníz. Není nic jednoduššího, než si vytvořit " odbornou skupinu - i když ji řídí úplný blb". S opravdu zkušeným biologem a vědcem bude mít pramálo společného - poněvadž autor se na nikoho neodkazuje. Tato "odborná nebo spíš odporná " skupina složená z vlastních straníků bude mít na svoji činnost dotační titul, který pro straníky zajistí určitou loajalitu pro další časové období.
Postaví rybáře proti biologům a vědcům, vznikne pseudoproblém, který odpoutal pozornost od hlavního účelu.
To máš úplně to stejné jak tato vláda díky svoji neschopnosti vládnout odpoutala pozornost od svého neumětelství a rozeštvala lidi v produktivním věku proti důchodcům. Důchodce okradla o tísícovku měsíčně a spousta blbů jim za to ještě tleskala, že zachránila důchodový systém za dvacet let. To že jsou důchodci, kteří nemají důchod od listopadu, kdy o něj zažádalo už nikoho nezajímá. Je opravdu v tomto státě dost velký problém rozlišit co je pravda a co lež, případně co má odpoutat pozornost běžného lidu od další prasárny.

NPetr64 - Profil | So 22.7.2023 20:35:01

rada22 >> V roce 1992 zrušili ve školách na prvním stupni čtení? Já nepsal nic o červíkovi a háčku č 12,ale
.
"rada22 >> Já kapra na kouli občas chytnu ( moc tuhle statickou techniku nevyužívám)".
.
Pokud to nepřečteš, klidně ti pošlu hlasovou zprávu 😁.

Nrada22 - Profil | So 22.7.2023 20:17:50

Petr64 >> Jak je chytas na červika a 12stku hacek,tak je mozne ze ten obústek nebo jak se to jmenuje pouzivas :D

NPindˇa - Profil | So 22.7.2023 12:24:09

kakr >> Díky

Nkakr - Profil | So 22.7.2023 12:18:36

Pindˇa >>
Od doby výstavby Mušovských nádrží rok přesně nevím Říkalo se tomu lov na karabáč. Princip velmi jednoduchý, koncové olůvko, háček s malinkým kouskem těsta nebo něčeho podobného a na kmenovém vlasci navázány 2+ velké kapráky. Byl to velmi oblíbený lov na Svratce, když vytahovali cejni a jasci na jaře do tření. Zarazil je jez v Uherčicích. Byli ve vodě fakt na husto.
Dnes je tam lov na jaře zakázán.

NPetr64 - Profil | So 22.7.2023 11:59:59

rada22 >> Já kapra na kouli občas chytnu ( moc tuhle statickou techniku nevyužívám),ale dost často používám k vytažení háčku obústek. Někdy i do poloviny rukojeti. Dá se říct, že zažranejch kaprů na kouli mám za sezonu víc,než zažranejch dravců.

NPindˇa - Profil | So 22.7.2023 11:55:19

kakr >> V kterém cca. roku to bylo? papíry za nastrahu mimo háček?

Nroman - Profil | So 22.7.2023 11:51:08

kakr >> já si myslím že pokud někdo něco omezuje v pravidlech tak MRS, místo toho aby bojovala za rybáře....
To nemá cenu...nechci to tady zbytečně zasírat mimo téma...
Já ti nevím, pořád se mě zdá umělá nástraha mnohem šetrnější než živá...nebo ne? Většinou chytám na gumy, woby minimálně....

Nkakr - Profil | So 22.7.2023 11:45:37

rada22 >>
Nechytil, máš pravdu.
Je fakt, že se dříve za nástrahu umístěnou mimo háček braly povolenky. Inu pokrok nelze zastavit.

Nkakr - Profil | So 22.7.2023 11:42:01

roman >>
Máš v ML cca 200fotek dravců převážně lapnutých přívlačí. Všichni byli chyceni jen za kousíček?
Celá diskuze je o tom, že se stále omezují pravidla rybolovu. Za pár let asi skončí.....

Nrada22 - Profil | So 22.7.2023 11:39:12

kakr >> Že je to kokotina na entou.To jsi jeste asi kapra na nastrahu umistenou mimo haček nechytil,kdyz napises takovou grcanici.

Nroman - Profil | So 22.7.2023 11:36:23

kakr >> není foto, nejsou háčky v ledvinách, ale trojháčky v jícnech dravců bohužel jsou a to je fakt...
Ale foto nemám oo)))
A co s tím má společného ML také nevím...

Nkakr - Profil | So 22.7.2023 11:28:36

roman >>
FOTKU NEMÁM.
Co je ti na mé odpovědi nejasného?

Nroman - Profil | So 22.7.2023 11:23:57

kakr >> proboha živého umíš někdy odpovědět na co se tě někdo ptá ? Nebo blábolíš z horka.....

Nkakr - Profil | So 22.7.2023 11:17:09

roman >>
Foto nemám, ani 200 příspěvků v ML.

Nroman - Profil | So 22.7.2023 11:04:04

kakr >> ukaž foto háčku zažraného u kapra v ledvinách prosím prosím...

Nkakr - Profil | So 22.7.2023 10:58:44

starecek >>
Kapr desetikiláč je také "rybička" a díky "modernímu lovu" na nástrahu umístěnou mimo háček ji má někdy zažranou až v "ledvinách":-))

Nstarecek - Profil | So 22.7.2023 10:44:07

kakr >> No v bolesti asi žádný, ale rybičky obvykle nikdo nechytá. Navíc rybička je obvykle dost prošitá, háček je obráceně nikoli v pysku, navíc často přes oči, nebo přes hlavu a je to zbytečné. A hubení podměrečných dravců s tím zcela zásadně souvisí.

Nkakr - Profil | So 22.7.2023 10:34:41

Mohl by mi někdo vysvětlit jaký rozdíl je mezi "nakédrovanou" rybičkou za tlamku a rybičkou ulovenou také za tlamku na nástrahu? Asi tam bude nějaký rozdíl v "bolesti",nebo se mýlím?

Nwhitehunter - Profil | So 22.7.2023 10:22:58

Tak ono nejde "jen" o tu nástražní rybku... vzhledem ke stále rozšířenému nesmyslu, že štika se musí nechat zažrat, to má samozřejmě dopad i na podměrečné ryby... co se štikou 48, která má v jícnu dva trojháky? Stačí se projít okolo chat na Berounce nebo Sázavě a uvidíte spoustu místních, co tam takhle koupou nástražky nonstop.

N_Karel_ - Profil | So 22.7.2023 7:10:49

Martin M. to napsal skvěle. A jen se tu vyrojila spousta pokrytců. VŠICHNI sportovní rybáři týrají ryby pro svou zábavu. Od kaprařů po vláčkaře. On ten sumec, chycenej vláčkařem s podměrečným cajkem na woba se třema trojhákama, tahanej půl hodiny ven, přímo vzdychá blahem, kapr totéž.
Všichni ryby pro svoji zábavu (nebo uspokojení loveckého pudu) týráme, a hádat se, kdo týrá o kousek víc je mimořádně stupidní. Poté, co se zákáže lov na živou, jednoho dne přijde na řadu zákaz celého sportovního rybaření.