Biologové proti živým nástražním rybkám

Kategorie: Všeobecné

Biologové z předních českých výzkumných pracovišť dnes zaslali otevřený dopis ministrovi zemědělství Markovi Výbornému. Po ministrovi požadují, aby podpořil zákaz rybolovu na živou nástražní rybu, který ministerstvo shodilo ze stolu. Podle odborníků jsou však argumenty ministerstva vědecky nepřesné a zastaralé a napichování rybek na háčky považují za barbarskou praktiku, která nemá své opodstatnění. Dopis je zveřejněn na webu organizace OBRAZ – Obránci zvířat.

Ministr zemědělství Marek Výborný bude v blízké době rozhodovat o nové podobě vyhlášky o rybářství. V ní se rozhoduje i o osudu nástražních rybek – tedy zda bude stále povolen rybolov na živou nástražní rybu či nikoliv. Návrh na zákaz podalo v rámci připomínek k vyhlášce ministerstvo pro místní rozvoj, nicméně ministerstvo zemědělství tento návrh odmítlo. Podle vědců ale ve svém stanovisku používá vědecky nesprávné argumenty.

„Považuji za nešťastné, když se taková záležitost musí ještě vůbec v 21. století řešit. A když už k tomu musí dojít, tak je skutečně tragické, že ministerstvo zemědělství používá argumenty, které věda řešila a vyřešila v 19. století. Současné vědecké poznání jasně říká, že obratlovci nejen cítí, ale i do různé míry myslí,“ komentuje argumentaci ministerstva zemědělství evoluční biolog Karel Janko z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky Akademie věd České republiky.

Ministerstvo zemědělství totiž ve svém odmítavém postoji argumentuje tím, že ryby nemají dostatečně vyvinutý mozek, aby si byly schopny uvědomovat bolest, a nedisponují ani žádným jiným typem vědomí. S tím nesouhlasí vědci podepsaní pod dopisem adresovaným ministrovi ani zástupci organizace OBRAZ.

„Zacházet se zvířaty, která cítí bolest, takovým způsobem, že jsou napichována na háčky, je ve 21. století barbarské. Zvlášť když to vůbec není nezbytné. Lov na živou nástražní rybu se totiž používá zejména při sportovním rybolovu, tedy rybolovu sloužícímu k zábavě a dnes už existují vhodné alternativy, které je možné použít místo živé nástrahy,“ říká tiskový mluvčí Obránců zvířat Pavel Buršík.

Otevřený dopis upozorňuje ministra také na to, že v jiných zemích EU už je napichování živých nástražních ryb na háčky zákonem zakázáno. Jde například o Německo, spolkové země Rakouska, Švýcarsko, Skotsko a Irsko. Podobný postup požadují signatáři otevřeného dopisu i u nás.

„Jsme přesvědčeni, že napichování živých nástražních ryb na háčky je v zásadním rozporu se současnými poznatky o jejich schopnosti cítění a vnímání. Vzhledem k tomu, že lovit ryby na živou návnadu není nutné ani z pohledu lidské obživy, ani z pohledu dostupných alternativ, považujeme za vhodné tuto zastaralou a krutou praktiku zrušit,“ uzavírají vědci v dopisu.

Celý dopis zde: https://www.obrancizvirat.cz/dopis-vedcu/

Nerodia, 21.7.2023

Diskuse k bleskovce

Gašpi - Profil | Pá 28.7.2023 16:59:54

Káceč >> dneska může točit každej naučně prospěšná videa i děcka.
Kdysi v dávné celkem normální minulosti jsme běžně ťapali do čeřeňa plevelní rybky jako byly oukleje o., okouny ř., plotice o., hrouzky o. aj. na lov dravců, za účelem ulovení mírového dravce, který se potom snědl.....taky jsem snědl, ale nutili mě😀
Toho sumečka bych kosmeticky zbavil těch jeho bodců a super jako čiperná nástražka, ale jenom teoretizuji.

Káceč - Profil | Út 25.7.2023 22:53:20

Vůbec se nedivím, že rybaření, jak ho známe skončí. Prostě kdejakej debil má potřebu se veřejně prezentovat.




FRANK71 - Profil | Út 25.7.2023 21:01:16

Speedball >> dopadne to tak, že budeš muset zabít všechny ryby co chytíš, Švýcarsko náš vzor. Přece nelze trápit ryby pro radost.

FRANK71 - Profil | Út 25.7.2023 20:58:52

macek >> tak se na ryby vyser, ale neplkej hlouposti.

razisdas - Profil | Út 25.7.2023 14:26:11

Čím víc se má společnost dobře, tak tím víc řeší věci do absurdích deatilů.
Asi jsme na tom jako společnost dobře, když můžeme plýtvat energii, čas a peníze na takovéto maličkosti, které mají minimální dopad na fungování společnosti😄
Bohužel tímto se společnost přehltí a systém zkolabuje.
Pěkně to popisuje kniha od Bárty Sedm Zákonů

sven - Profil | Út 25.7.2023 13:36:00

já 2 >> Ahoj. Ačkoli jsme v drtivé většině názorů ve shodě, s tímto názorem, zásadně nesouhlasím.
Obyvatelé Faerských ostrovů, nejsou žádní zubožení domorodci z pralesa ani z nejchudšího afrického státu, kteří umírají hladem.
Náleží k dánskému království které je členem EU a HDP na faeřana, je vyšší než na obyvatele Česka.
Je jich cca jedno tuzemské okresní město, nic neprodukují, pouze chovají ovce a rabují moře a to tak, že velmi..
..."Nejdůležitějším odvětvím na ostrovech je rybářství, které nahradilo dříve velmi rozvinutý velrybářský průmysl.
Představuje celých 97 % exportu.
Ročně faerští rybáři uloví přes 600 000 tun ryb.
V přepočtu na obyvatele to v roce 2003 činilo 12,7 tun ryb na osobu, což staví Faerské ostrovy na přední místa v relativní produkci ryb na světě.
Dříve tu lidé také lovili ptáky a sbírali jejich vejce, to se však nyní stalo jen koníčkem. Další významnou aktivitou je chov ovcí, kterých je na Faerských ostrovech chováno cca 80 000"....
https://cs.wikipedia.org/wiki/Faersk%C3%A9_ostrovy

Ať tedy baští ovce a ryby a co nespotřebují ať prodají a nakoupí si potřebné..
Ano, my žereme kuřata ale ta nepocházejí z volné přírody ale jsou za tím účelem chovaná od vajec a navíc se jedná o obratlovce o řád niže - ptáky, narozdíl od delfínů - savců, stojících ve vývojovém žebříčku a inteligenčně, těsně za Homo sapiens.
Navíc kuřata dorostou porážkové hmotnosti za cca 8 týdnů, nemají mezi sebou žádné sociální vazby apod.
Je pravda, že halový odchov není žádné terno ale jeho odpůrci si budou moci brzy vydechnout. Už teď naše chovy válcují brojleři z Polska aj a především z Ukrajiny, v Polsku poražená a v Česku zabalená... kterých se unijní normy netýkají..
Netvrdím, že jsou závadná a s konzumací nemám problém, leč je to rána do vazu našemu zemědělství. Ostatně, která současná potravina v Česku provozovaných obchodních řetězcích, je tzv, košér.. ?
Tedy nebudeme to my, kdo drží černého petra... sice to je pokrytecké ale poplatné současné morálce.. bohužel..
Počínání ostrovanů je možná tradice ale tradice naprosto zhovadilá, která by neměla mít v 21. století místo.

Martin M. - Profil | Út 25.7.2023 13:26:29

macek >> podle mne se zakaz zivych nastraznich rybek jednou prosadi a je mi to vicemene fuk, jen mi to pripada jako spolecensky nepodstatne a take mrhani silami pro kravinu, na ktere si bude par politickych osvicencu honit plusove body. Vice nez trapeni nastraznich rybek v tom vidim nebezpeci pro drave ryby, kdy by si rybari meli udelat sami poradek, co si muzeme k rybam dovolit, aby stav dravcu ale i cele rybareni bylo dlouhodobe udrzitelne a obhajitelne.

macek - Profil | Út 25.7.2023 13:15:02

Martin M. >> Martine, teď už jsem ale celkově zmatený - byla to z tvé strany nadsázka nebo ne? Jsi pro nebo proti zákazu lovu na živou rybku?

Přidávám citaci z článku na novinkách: "Resort pod vedením exministra Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) argumentoval, že ryby nemají dostatečně vyvinutý mozek, a bolest tedy necítí."
Tomu je fakt schopen dneska někdo věřit? A je někdo kdo nevidí rozdíl mezi "vytažením ryby za hubu" a často mnohahodinovým trápením prošité rybky pod nepotopitelnou kačenou?

macek - Profil | Út 25.7.2023 12:51:13

Martin M. >> jo tak on to byl z tvojí strany vtip!
Ne, Martine, nepochopil. Nejsem čtenář myšlenek a text nepřenáší emoce. Nicméně omlouvám se ti tímto.
Lyžování zkus a sdílej, dřív než to zakážou. ;-)

Martin M. - Profil | Út 25.7.2023 12:42:09

macek >> a pochopil jsi, ze to davam jako absurdni priklad, kde lidi provozuji skodlivy ale velmi zabavny konicek, a muze se najit blbec, ktery jim to logickymi argumenty zakaze? Co na to muze lyzar rict, jen ze ho to bavi a ze by to rad delal i presto, ze skodi prirode. Podobne i rybar s zivou rybickou.
(na zive rybky nechytam a na lyzich jsem 30 let nebyl).

macek - Profil | Út 25.7.2023 12:19:10

Martin M. >> Martine, překvapil jsi mě. Měl jsem tě za chytřejšího. Tak hloupej žvást jsem od tebe snad ještě neviděl.