Česko zasáhl vydatný déšť. Labe na Trutnovsku má 2. povodňový stupeň, Úpa a Orlice první

krusnohorec - Profil | Út 25.2.2020 18:06:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

u x a >>
Ahoj, jak je mým zvykem, tak se z dostupných zdrojů rád sám přesvědčím, jak to se suchem opravdu je. Spočítal jsem si z údajů meteostanice Doksany, která leží v oblasti dolního poohří a polabí celkové
srážky za jednotlivé roky od roku 2012 do roku 2019. V tomto období 7 mi let byly pouze dva roky( 2018 a 2019) kdy byly srážky v celoročním průměru podnormální a to v roce 2019 o 7 procent, což představuje 32 mm srážek a v roce 2018 ( a to bylo opravdu velké sucho) o 21 procent což činí 96 mm
srážek. Jinak např v roce 2017 byly srážky oproti průměru o 32 procent ( 149 mm) vyšší a celkově za uvedených 7 let napršelo oproti průměru o 412 mm více ( 84 procent ročního průměru). Jinak v lednu
2020 napršelo pouze 6 mm, ale v únoru do dnešního dne 34 mm, což při udávaných průměrech za měsíc leden 23 mm a únor 17 mm, do dnešního dne o 10mm více.
Ještě poznámka. Pokud se neustále zdůrazňuje, že je nedostatek sněhu, tak se zapomíná, že díky teplé zimě není půda zmrzlá a proto se srážky vsakují a nehrozí, že by jako v případě tání sněhu na promrzlé půdě poda kvapem bez toho, že by se mohla vsáknout, odtekla.
Hezký den

sliver - Profil | Čt 5.3.2020 13:02:24

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 5.3.2020 8:24:13 >> nevím, proč ses chytl zrovna vlastníků lesa, když za komančů jich sice bylo asi málo, ale systém hospodaření v lese a jeho ochrana byly na slušné úrovni. Systém polesný, několik hajných na polesí, každý k ruce 1 - 2 drvaře, 1 kočího, traktor nebo dva na polesí a partu bab na pěstební činnost, k tomu školka na každém závodě. To zaručovalo docela operativní postupy při předcházení průserů jako kůrovec, mniška, klikoroh atd. Mýťáky se těžily téměř vždy na sněhu, aby se chránil podrost, hajní i regulovali docela dost zvěř, no bylo toho hodně, co se týká lesa, lepšího než dnes nebo posledních třicet let. Dneska se k lesu přistupuje jako k dolu na diamanty v rovníkové Africe, vytěžit a sbohem.

alžběta - Profil | Ne 8.3.2020 12:21:44

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 8.3.2020 9:55:12 >>
1) Já o tom vím vše a déle než Hubený...a samozřejmě jsem si nenechal ujít ani projednávání a podávání připomínek.
2) V médiích a i zde (i u tebe) dochází k nepochopení dvou "nástrojů" a to "nová zonace" a "klidová území". Tebou zmíněné davy lidí a lunaparky nejsou řešeny "novou zonací" nýbrž "klidovými územími". V případě návštěvníků jsem rovněž pro výrazné zpřísnění (ale o způsobu by se muselo hodně diskutovat, protože bod 3). Navíc čtvrtina klidových území (tady budu zase prudit), jsou zeleným politickým paskvilem vytvořeným lidmi, kteří čerpali pouze z papíru a kteří tak žijí mimo realitu (zejména mám na mysli bájnou perlorodku).
3) Jak si to jako představuješ "zavřít celé"? Popřít historickou urbanizaci, vyhnat lidi a nechat to tam zpustnout? K tomuto slouží zákony, státní a místní strategie, nástroje územního plánování atd. Kroky typu "zavřít celé" jsou kontraproduktivní a v tomto případě navíc nebezpečně. To je krok k nepokojům. Člověk musí jíst, potřebuje zdroje...vždyť už takhle se ti venkov vylidňuje. Když ke všem těm atraktivním přírodním turistickým místům přistoupíš ve stylu "zavřít celé", tak se ti úplně zhroutí fungování města a venkova. To pak jsme u modelu "nasypat lidi do měst a počkat na občanskou válku".
4) Každý člověk na planetě navíc potřebuje zdroje, takže ti ten ždibíček krajiny ukrojí nebo ují. Přímo - to je např. když se ti třeba zabydlí někde na venkově a postaví si baráček. Nepřímo - když žije ve městě a třeba snídá rohlík, na který je potřeba vypěstovat obilí pro toho jednoho člověka více než doposud atd. atd. Dokud ta populační křivka bude rostoucí, není možné mít více přírody. Prostě není, to je nejrozšířenější chyba (politická a zřejmě úmyslná) na světě a matematická jistota. Když lidí bude přibývat příroda vždy bude ubývat. Jednoduché. Nová zonace se netýká přímo lidí, ale týká se hospodaření a v zásadě říká, aby se hospodařilo jinde. Závěrem můj názor: Pokud má fungovat město a venkov a vazba člověka na přírodu, tak se musí hospodařit i zde, ale hospodařit tak, aby to bylo co nejudržitelnější a smířit se s tím, že více přírody nebude. To dělal Mánek.

alžběta - Profil | So 7.3.2020 13:07:48

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 7.3.2020 11:38:07 >> Ježiš jaký nový podmínky? Stohy textu z Bruselu? Mávnutím proutku nové podmínky? Teď je v kurzu duhová rodina, taky nemáme (celá ČR) reflexe na nové podmínky? Jsou přírodní mechanismy, do kterejch se hrabat nemá. Všechny lesy, tzn. i Mánek, nejsou a nebyly vystaveny žádnýmu postupnýmu procesu, na kterej by reagovali a přizpůsobovali se mu, ale jsou vystaveny zvratu v myšlení, otočce o 180 stupňů, "unijnímu progresivismu", stejně jako u těch rodin.
Zkušenosti najednou nejsou nepřenositelné?

Rezeň 5,125 - Profil | Čt 27.2.2020 9:06:14

A stále je tlak na výstavbu všude možně, hlavně nemožně.
Většina sleduje jen krátkodobý zisk. Takže se pořád ukusuje a ukusuje z volné krajiny, která cim dál více fragmentuje.
A taky občané chtějí cyklostezky, a hezké čisté okolí.
Tak se jim vychází vstříc.
Nikdo se nepoučil, v lesích se pořád hospodaří pasecnym způsobem. Když to nekdo chce měnit, je automaticky ekoterorista.
Zkušenosti, jak zadržovat vodu v krajině budeme hledat v Izraeli. Přitom fakt stačí jen překročit hranice do Rakouska nebo do Bavorska a tam člověk uvidí tu zemi jako zahrádku. Včetně normálně vypadajících lesů.
Dokud se tu bude všechno řídit ekonomickým zájmem, tak tu bude spálená země plna nasranejch lidí.

valcha186 - Profil | St 4.3.2020 23:46:17

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 4.3.2020 23:28:59 >> Nevím, šli do JZD s pozemky, pak si je vzali zpět, kdo chtěl hospodařit a kdo ne, nechal je v nájmu. To bych se musel zeptat dědka, co dělal léta předsedu JZD. Já jen co vím z okolí. Nejen v ochranném pásmu, ale také na hrázi rybníka. Proto hajný zavelel všechno vykácet. Jsi povinen udělat opatření, aby ti nevznikla škoda. Dutý strom. Hájovnu nechal postavit baron Liebig. Byly to jeho pozemky. Já za to fakt nemůžu.

alžběta - Profil | St 4.3.2020 13:41:12

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 4.3.2020 8:19:43 >> No právě že není. Dokud měl jeden člověk na starost svůj kousek lesa, nikdy se kůrovec nerozšířil, protože to jednoduše řečeno ve vlastním zájmu každej uhlídal. Dneska běhá po lese spousta evropskejch právníků, co nerozezná borovici od dubu a je to všechno v prdeli. Každej lesník by ti to řek. Jenže dneska to bohužel nikomu neřekne, protože lesník mlčí, protože mluví Brusel.

U Ptačího potoka a Na ztraceném na Šumavě to byl první a klíčovej krok k tomu, aby se to dostalo do stavu, kdy se to již uhlídat nedá. Dycky to tam bylo, nezlomilo to žádný sucho, jen to bylo hlídáno. Zlomil to teroristickej čin oddálení zásahu. Tam se mělo tehdá v tom roce 2011 střílet.

krusnohorec - Profil | Ne 1.3.2020 18:45:54

Denny >>
Hezky jsem si početl, Nejsem si ale jistý, zda " amíci " ty zanedbané lesy nechávají úmyslně kvůli
ekologii, nebo prostě do údržby lesa prostě neinvestují, neboť jak jsi sám uvedl, nic jim nebrání les
vykácet, vše buldozery zplanýrovat a do vyčištěného sázet a po čase, až stromy dorostou, provést to samé, takže taková průmyslová revoluce v lese. V čem se s Tebou shodnu je to, že" amíci" , ale i lidé u nás, se mají dobře a tak trochu zlenivěli. Dříve staré babky a později chataři, chodili na klestí do lesa, domlouvali si s lesníky možnost prořezů a a pod. Dnes to klestí v lese tleje, jak ty píšeš a na rozdíl ode mne kvituješ, nedá se do takového lesa pomalu vstoupit. Teď v zimě je do těch lesů hodně i ze silnice vidět a podle mě to tedy moc hezký pohled není Já proto, aby zde byly místo lesů pralesy nebo něco podobného, nebo aby se lesy, kde se léta vytváří vrstvy půdního podloží, rovnaly jednou za čas buldozery, tedy nejsem. Ale jak jsem si již navykl, zdůrazňuji, že je to můj názor.
Hezký den

Denny - Profil | Ne 1.3.2020 1:56:58

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 29.2.2020 11:41:49 >> Pres 20 let jsem se staral o les ,znas to moc dobre - tezba,zalesnovani ,pestovani a zcela na rovinu,za komunisu se hospodarilo lepe,mnohem lepe,ohleduplneji,nez po prevratu.Jeden muj dlouholety starsi,zkuseny kolega rekl po prevratu doslova.Tak ,jako se rabuji lesy ted,to se nedelalo ani za Hitlera. Nema cenu to rozebirat,likvidovali se I cele semenne porosty a to by fakt clovek nad takovym hospodarenim brecel.Je to,jak pises,kdyz ekonomicke zajmy prevladaji,nikdy nebude hospodareni takove,jake by melo byt a voda je nedilnou soucasti. Kdyz jsem pred lety prisel do statu,kroutil jsem hlavou nad zdejsimi porosty a dnes muzu zodpovedne napsat,ze jsem poznal lesy ve vsech koutech Ameriky od jihu po sever a od vychodu po zapad.Prvni,co cloveka navykleho na ceske lesy udivi je to,ze temer vsude je podrost,ktery se nechava,takze ciste palmove lesy ,listnate a jehlicnate monukultury ,stejne tak i smisene lesy jsou na vetsine mist ve statech podrostle tak,ze na takove ty klasicke prochazky lesem,jak je mozne v Cechahch,tady clovek muze zapomenout. Druha vec je to,ze vsude lezi obrovske mnozstvi popadaneho dreva,ktere nikdo nezpracovava,nechava se to na prirode. Ackoliv se me jejich hospodareni z hlediska byvaleko lesaka vetsinou nelibi,hlavne zpusob tezby,ktery me pripada az moc drasticky,tak musim uznat,ze to ma vetsinou pro prirodu pozitivni dopady.Vezmu to poporade.Zminil jsem se o obrovskem mnozstvi leziciho dreva,duvod je velmi prosty,energie je zde tak lacina,ze vetsina lidi topi plynem nebo elektrikou.Je to cistejsi a pohodlnejsi,takze procentualne tech,kteri maji kotle na drevo nebo topi uhlim,(treba vychodni Kentucky v horach,kde jsou doly) je opravdu minimum.I ti,kteri maji kotle na drevo si jdou radeji koupit drevene granule,kdy za pytel daji smesnou cenu a polena spis clovek vidi do krbu a hlavne na kempovani. Paradoxne,tohle je zde hodne drahe,nebo relativne drahe.Predstav si,ze by jsi koupil devet nebo deset polen listnateho dreva,obvykle javor nebo dub o delce pul metru za 5 a vice dolcu.Nabizi to v podstate kazda benzinka a vetsi obchodak a kupuje se to.Nebudu tady psat,ze je to kvuli ekologii,podle me je to kvuli lenosti a pohodlnosti amiku,kteri si radeji koupi na kempovani par takhle do igelitu zatavenych ,nastipanych polen a pro vyrobce je to paradni kseft. Takze to lezici at uz cerstve nebo tlejici drevo je pro les vyhodne stejne jako podrost.Nevypada to sice hezky,kdyz do vykacene paseky,nezbavene podrostu,kde je bordel,zbytky,po tezbe se vsim vsudy, zasazeji sazenice,ale ver me,ze to funguje.Vsechno tohle drzi vodu a zaroven to obrovsky snizuje okus zvere.Videl jsem paseky o sesitkach hekraru,kde buldozery vycistily paseku,odstrani parezy a vysazi se cista monokultura a videl jsem I mnoho pasek,kde je to jak popisuju a videl jsem I sazeni drevin do vzrostleho lesa,to bylo jedine misto,kde jsem videl ochranu proti okusu,zadna chemie,dratenka a umela hmota.Rozdil je v oblastech a podminkach,kde se co dela.
Amici jsou na tom s myslenim o prirode jinak,bohuzel pro Cechy lepe.Je to dane ale hlavne soukromym majetkem a tim,ze si nemohou hospodarit,jak se jim zlibi.Ty kontroly jsou velice prisne a postihy opravdu tvrde. Delali jsme v Kalifornii v horach Sonory a majitelka jednoho soukromeho pozemku nechala bez souhlasu vyrezat jeden jediny ker,ktery byl na brehu horske ricky,protoze vetve toho kere zasahovaly do mist,kde chodili lide,kteri byli u ni ubytovani(motel). Nekdo si toho vsimnul ,prisla kontrola a stalo ji to 3 ticice dolaru.To same je to z vodotecema.Neznam jediny potok jak na stanim nebo soukromem pozemku,kde by byla odelana nejaka uprava,s vyjimkou mest.Reky a jezera vidis casto plne popadanych stromu ve vode a nechava se to byt.Mnohdy se tam jeste pridava,kvuli ochrane ryb pred predatory.Proste se ty potoky nebo reky obcas vylejou,ale zase se voda vrati zpet,ale farmari vi,ze nesmyslne upravy by je ve finale staly mnohem vic,nez kdyz to nechavaji v prirodnim stavu.Kdyz jim odtece voda,nikdo jim nepomuze,zadne dotace nedostanou,jen pucky ,ktere jim banky pekne osoli. Pro mnohe Cechy by zdejsi priroda,ne tu co znaji z filmu a turistickych destinaci,byla velkym zklamanim,konkretne stav lesu,pochopitelne take jak kde,ale pro prirodu jako takovou je to hospodarstvi opravdu velmi zajimave a vyhodne.Pohrabu se v archivu a hodim ti sem nejake fotky.

stormandnature - Profil | St 26.2.2020 9:50:06

novel >> v lese, kam jezdíme na houby (teda jezdili jsme, páč počítám, že letos už tam les nebude), bývalý krásný tůně. V nich byli skokani, kolem ropuchy, čolci..... Provedly se úpravy lesní cesty, prohloubily se struhy, část z nich se udělala z kamenů, vznikly nový meliorační rýhy pro rychlejší otok vody. Já myslel, že mě jebne, když jsem to viděl. Místo toho, aby se snažili tam tu vodu udržet, tak ji ještě rychleji odvedou pryč. Ten les byl suchej, i když zapršelo.

sliver - Profil | Ne 8.3.2020 10:25:56

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 8.3.2020 9:48:47 >> ten článek sem chtěl poslat tobě, ty furt čekáš spásu od soukromníků. Takových je málo. Podobně by to dopadlo, kdyby se masivně začaly pronajímat rybářské revíry soukromníkům. Příkladů je ažaž. Za komančů to nehrozilo, když v jeseníkách jeleni způsobili kalamitu v mladých porostech hniloby způsobené vytloukáním, tak se to vystřílelo. To samé s muflonem a jeho ožer bučin. A podívej se dneska na to. Tolik spárkaté a daňků, že nově vysazené stromky po kalamitě těžko se udrží. Tolik oplocenek se nedá postavit a nátěr to úplně nevyřeší.

valcha186 - Profil | So 7.3.2020 22:15:32

sliver >> V Emerice ničí houfně kůrovec sekvojovce a určitě za to mohou také komouši. Asi je tam poslali po roce 1989 na vyučenou, jak se chodilo za 1. republiky. A že se nyní odváží houfně klest z lesa, nepodestýlá se a není hnůj, nepoužívají se rozrýváky na polích k narušení zhutněné půdy, tak to je taky jejich vina od roku 1989. Hovězí celý rok venku tak čím hnojit. Není nic jiného než chemie. Jak by chtělo pár soukromníčků, malohektarníků živit národ ? S hnojem je práce, s kombinátorem nejsou náklady v takové výši. Kdyby Ukrajina chtěl pracovat, vším nás zasypou a za jiné ceny. Je třeba to vidět nezaujatě.

valcha186 - Profil | St 4.3.2020 22:33:00

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 4.3.2020 14:00:12 >> Nemáš pravdu, byli soukromí vlastníci lesů. Nebylo jich ale moc. Rovněž tak byli soukromě hospodařící rolníci, dělají to dosud. Včera jsem byl na návštěvě.

Rezeň 5,125 - Profil | St 4.3.2020 8:19:43

krusnohorec >> ale, sucho je tu mnohem déle, distribuce srážek v průběhu roku je zcela jiná.
A sme zase u toho- naše krajina není schopna dlouhodobě zadržovat vodu, a tohle všechno je důsledek.
Suchý smrkový lesy opravdu nejsou výsledkem nekaceni v první zóně NP Šumava.

krusnohorec - Profil | St 4.3.2020 7:52:51

drvoštěp >> já jsem na mysli tu akci " ekologů "na Šumavě. Tady u Duchcova to nebylo asi medializované nebo mi to uniklo. Nezasahovat tehdy na Šumavě byl podle mne velký
omyl.

valcha186 - Profil | Út 3.3.2020 22:04:48

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 3.3.2020 18:25:31 >> Dost rybníků je soukromých, ale to je jedno, Stát by měl bez problémů hradit odbahňování. Nemá smysl o tom mluvit, protože ten nános je z polí a je třeba ho navrátit. Jedná se o ornou půdu. Ale, intenzivně se staví na zelených loukách a polorozpadlé budovy, dvory jsou všude. Jeden rybník 7 ha odbahněn za 120 mil., stejný za 45 mil. Odvozová vzdálenost skoro stejná, ale jiná firma. Způsob práce totálně rozdílný.

Rezeň 5,125 - Profil | Út 3.3.2020 18:18:03

sliver >> přesně tak, jejich představa lesa je jako představa anglického parku

Knapík - Profil | Út 3.3.2020 10:42:34

valcha186 >> a pak se na to ještě udělá výběrko, jehož výsledek někdo napadne a brouk má min. půl roku na množení. Dřív se takovej strom zlikvidoval a pálil vcelku záhy, což se dneska úplně nedaří :-(

valcha186 - Profil | Út 3.3.2020 10:38:29

Někde kolem 70. let byl také kůrovec. Hajný na každém kroku a věděl o něm. Pokácelo se to a nastoupili Vietnamci v kombinézách a vše se stříkalo. Teď je jeden revírník na 10 úseků a nemá šanci to zkontrolovat. Možná někdo v kanceláři zjistí z mapy kde to je už rezavé. Kdy měli lesy zaměstnance, jsou pryč. Po lese byl pohyb a hajný vše věděl. Pár býv. zaměstnanců ještě žije a nediví se tomu, jak to vypadá. K lesu byl jiný vztah. Na každém rohu hájenka, dnes je vše prodáno.

Rezeň 5,125 - Profil | So 29.2.2020 11:41:49

retrívr >> jako ale úplně zcestna:-)

Rezeň 5,125 - Profil | Pá 28.2.2020 22:22:52

retrívr >> vskutku originální názor:-)

Rezeň 5,125 - Profil | St 26.2.2020 22:16:43

Pvl >> ale to si zase někdo přečetl, že se pole neořou, někdo, kdo viděl traktor na exkurzi se školou před 30 lety.
Do politiky sem dával fotky poli od nás z regionu, drtivá většina je tu normálně zorána hlubokou orbou.
Stromů je tu taky dost, ovšem lidi nepřemýšlí, a jedno, jestli z vesnice nebo z města, z ty vesnice je to snad ještě horší.
Strom je největší nepřítel člověka, ohrožuje všechno okolo sebe - hlavně matky s kočárky a malý děti.
Lidi na vesnicích trvají na prohrabkach koryt, nechtějí mít koryto v přírodním stavu, bojí se velké vody..., Přitom je tam curek v dvoumetrový regulaci. Drtivý většině lidí na nějaký přírodě vůbec nezáleží. Setkávám se s tím dnes a denně.

novel - Profil | St 26.2.2020 13:38:19

Danda05 >> Nejen pivovary a sodovkarny, to je jen cast (bohuzel velka a uplne zbytecna). Muze za to i spousta jinych hloubkovych vrtu. Nemyslim tim 30m vrt na chate...

Solokapr - Profil | St 26.2.2020 12:00:53

Doporučuji.

Danda05 - Profil | St 26.2.2020 9:57:20

novel >> ano může za to pivo 😂😂bože..

Rezeň 5,125 - Profil | St 26.2.2020 8:04:51

krusnohorec >> nejseš ty spřízněný s Klausem? Ten taky tvrdí, že se nic neděje:-))
Nemůžes srovnávat borovici lesní s borovicemi že středomoří, ty jsou na tamnejsi podmínky dokonale přizpůsobené. Naše borovice lesní je přizpůsobena vlhčím podmínkám v mírném pásmu.
Ano, celkový objem srážek je plus mínus stejný, ale když říkáš A, taky by jsi měl říct i B- a to jaká je distribuce srážek v průběhu roku. To se dost změnilo, protože jsou dlouhe časově úseky, kdy neprší vůbec nebo zcela minimálně.
A study vysychají i v oblastech, kde není žádná nová výstavba.

Sumect - Profil | Út 25.2.2020 16:23:14

... no a je nutné ji zadržovat a proto se staví asfaltové cyklostezky povodí to dovolí, že ...

Willow - Profil | Út 25.2.2020 14:53:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Už opět stoupají....
Přehrada upouští 20m3/sec...