Kormorán 2017

Petrův zdar.
Kolegové rybáři pokud máte něko fotografie kormoránů hodujících na rybách, fotky okolí a můžete je s číslem revíru zaslat mému kamarádovi, který je použije jako podklad pro svou práci v boji za zachování ryb v našich revírech dalším generacím!!!
Jinak diskuze je otevřena a můžete zde probírat téma KORMORÁN a vše kolem tohodle ptáka.

Kontakt na mého kamaráda pro zasílání fotek a třeba i dotazu na toto téma. Pavel je podle mne velkým odborníkem a přínosem pro náš ČRS.

Ing. Pavel Vrána, Ph.D.
Odborný referent pro životní prostředí, čistotu vod, ichtyologii.
ČESKÝ RYBÁŘSKÝ SVAZ, z. s.
Sekretariát Rady ČRS
Hospodářské oddělení
Nad Olšinami 282/31
100 00 Praha 10
mobil: +420 728 701 379
e-mail: vrana@rybsvaz.cz
web: www.rybsvaz.cz
Autor diskuse: dizlektik fídža - Profil , 17.1.2017 všeobecné - ostatní
Dále moderují: TEZAR Profil + martin37 Profil + Hans40 Profil

Jaký je Váš názor na snížení stavů kormorána v naší zemi?

A) Zásadně nesouhlasím-kormorány mám rád2%

B) Nesouhlasím-at si stavy kormoránů vyřeší matka příroda2%

C) Souhlasím pouze s jejich plašením odpalováním petard atd.0%

D) Souhlasím s jejich omezením formou zákonného odstřelu95%

Od 23.2.2017 hlasovalo 170 čtenářů.

Výr - Profil | So 25.2.2017 23:17:43

FRANK71 >> nič nie je nikdy zadarmo....a toto určite nebude zadarmo.....diviaky a kormorány nikdy nebudú zrovnateľný problém v očiach radnice ani obyčajných ľudí....
Sám si to najlepšie vystihol keď si dal link na to video staré niekoľko rokov....nepokročili sme nikam....a možno to tak ostane.

FRANK71 - Profil | So 25.2.2017 23:04:14

Petr.OVA >> časem by možná chtělo aplikovat toto a šlo by to i zadarmo.
.Magistrát už na začátku týdne pohrozil myslivcům, že pokud nedostanou stav divočáků pod kontrolu, mohli by přijít o nájem honitby (psali jsme zde). Současně chce iniciovat změnu mysliveckého zákona, který by radnicím dovolil rychleji reagovat na podobné situace.

hering - Profil | So 25.2.2017 22:46:49

Petr.OVA >> Máme peníze na zástřelné,máme myslivce kteří by odstřel prováděli,ale získat výjimku na území CHKO je tvrdý oříšek.

Petr.OVA - Profil | So 25.2.2017 22:33:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

zodak >> Ano, o tom to je a o to se s Výrem už několik let snažíme. Rybáři by měli přestat řešit problémy na MRKu a začít je řešit v reálu. Třeba tak, že slíbí známému myslivci odměnu za zobák.... :-)

TEZAR - Profil | So 25.2.2017 21:01:15

Petr.OVA >> Díky !

zodak - Profil | So 25.2.2017 20:18:46

Petr.OVA >> Výborná zpráva) jak prosté, stačí prostě něco delat a ne jen psat na mrcku a tlachat prázdnou slámu!

Petr.OVA - Profil | So 25.2.2017 18:21:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Příklad, jak to lze řešit: jedno jediné ze všech mysliveckých sdružení, pro která jsme vyřídili výjimku k odstřelu, má k dnešnímu dni uloveno 520 komoránů. Nocovistě prakticky prázdná, všechny stojáky bez výjimky zamrzlé a přesto na řekách lze potkat pouze pár kusů komoránů za celý den pozorování. Lze říct, že pro tuto sezónu máme v okolí Ostravy problém s kormoránem vyřešen. Územní svaz to bude stát něco přes pětasedmdesát tisíc. Pakatel...

zdevac - Profil | So 25.2.2017 17:21:39

Majra7 >> Tak jestli mne máš nebo nemáš rád, tak to je mi absolutně fuk :-) No a k tomu dělání - nemám nic proti tomu něco dělat, jen nemám rád, když se věci dělají od začátku špatně. A když vidím, že pár místních je plno entuziasmu, ale sami si to kazí špatným provedením, nedá mi to nenapsat. Jejich činnost je kontrapoduktivní. Pořád lepší, když to teď napíšu, než aby se za půl roku divili, že do toho dali tolik práce a nic z toho. Když na to jdeš od špatného konce, je to těžké...

Majra7 - Profil | So 25.2.2017 16:58:49

to zdevac: Fajn, takže jsi jen člověk, kterej si ke všemu radši najde 100 duvodu proč to nejde a jen kritizuje ostatní, místo toho, aby se pokusil s tim něco udělat. Přesně takový lidi nemam rád...

zdevac - Profil | So 25.2.2017 13:03:37

Majra7 >> V anketě jsem nehlasoval, ale pokud bych musel, hlasoval bych pro D, protože C je hovadina ještě větší. Varianta A není pravda a B by mělo na přírodu poněkud drastický dopad kvůli omezené schopnosti přírody se branit (regulace vodních toků a podobně). Ale toto je opět nadšenecká klasika. Dej konkrétní varianty a plány, klidně se ti k nim v anketě vyjádřím. Ale hlasovat pro něco obecného, co by teprve vznikalo, v tomto případě plán a forma zákonných odstřelů, je nesmysl. Takže abych mohl hlasovat, pořeboval bych vědět, co přesně formulace "zákonný odstřel" znamená, jak bude odstřel po ČR vypadat a jaké budou podmínky a omezení s tím spojené. Ale hlasovat pro D je v současné podobě jako podepisovat bianko směnku.

Majra7 - Profil | So 25.2.2017 12:52:16

zdevac >> Zajímá mě tedy, jak jsi hlasoval v anketě, protože se zde v ní o ničem takovém jako pomateném pobíhání kdekoho s větrovkou nepíše. Vidím tu jen zákonem odsouhlasený regulační odstřel.

zdevac - Profil | So 25.2.2017 12:45:31

JJanekk >> V zásadě máš pravdu. Že někde v Čechách vyžere kormorán potok je mi šumák. Stejně tak je mi jedno, že v nějaké vesnici v horní dolní mají hluk z aut kvůli absenci obchvatu, až tam budu potřebova jet, pojedu přes tu vesnici také. A také neřeším Tibet nebo porušování lidských práv v Číně. Ty snad řešíš úplně vše, co někomu někde na světě vadí, i když se tě to netýká? Co třeba smog a nedávná smogová situace? Přestal jsi topit a jezdit autem? Se dej prohásit za svatého :-) Mimochodem, víš o tom, že v Bolivii se přiemnožila sarančata a žerou jim tam úrodu? Jak moc ti to vadí a co s tím budeš dělat? Asi nic viď, je to smutné, ale angažovat se nikdo z nás nebude. Takže klídek a přestaň s tím pokrytectvím, sám řešíš jen to, co zajímá a pálí tebe :-)

JJanekk - Profil | So 25.2.2017 12:31:31

zdevac >> hele ty sociální bublino, takže tobě kormorán nevadí protože momentálně zrovna neřádí v místech kam ty chodíš na ryby? A kdyby ti to tam vyžíral tak bys pak souhlasil s odstřelem? V tom případě tvoje účinkování v téhle diskuzi spadá do oblasti psychopatologie, u mě jsi jako partner do debaty skončil.

zdevac - Profil | So 25.2.2017 12:31:23

Murphy61 >> No vidíš. Kdybys četl lépe, tak bys věděl, že jediné, s čím nesouhlasím, je živelný odstřel bez pravidel a podmínek. Jinak si je postřílej klidně všechny. Kdyby bylo na mě, vzal bych to i s kachnama, v Praze jsou tak oprásklé, že kvůli nim nejde chytat a zmizel i klid, když se kus od tebe pořád točí a rvou. O rohlíku na hladině na amura raději ani nemluvit. Takže kachny pryč, slípky zelenonohé pryč... ale to ještě neznamená, že bych souhlasil s tím, že tam bude za běžného dne prudit nějaký úchyl s větrovkou a střílet je, protože jsem tu nejen já, ale vede zde i hojně využívaná stezka pro veřejnost. Pokud by ale například svaz na vodě vyhlásil týden zákaz vstupu a během týdne to vše myslivci vystříleli, mají moji podporu.

Takže čti pořádně, nejde o to, zda vystřílet, nebo ne, ale jakým společensky přijatelným způsobem to udělat.

Murphy61 - Profil | So 25.2.2017 11:50:26

zdevac >> Sice píšeš, že jsi pro regulaci, ale díky tvým příspěvkům ti to nevěřím. Je to příklad krásného čecháčkovství a sobectví....kormoše tu nemáme, tudíž je mi to fuk....a že jinde nebude ani čudla, to je jejich boj....
Samozřejmě anketa pro širokou veřejnost by nebyla stejná jako anketa zde, protože spoustě lidem je to taky fuk a část populace ani nepozná kormorána od slepice...Proto je rozumný nápad petice, kterou podepíše většina rybářů a další skupina lidí, kteří jsou s problémem seznámeni a není jim tento stav jedno...

zdevac - Profil | So 25.2.2017 11:36:12

BLACKTIGER >> Opravdu každý? Ale no tak... opět jsi ve své sociální bublině. Řada lidí výlov naživo nikdy neviděla, čím dál více lidí kapra nemusí, i na vánoce dělají jiné maso nebo ryby, a pstruh se pořizuje v Lidlu nebo Tescu. Takže si představuj, co chceš, ale třeba mě jsou konkrétně výlovy odporné. Bahno, smrad, obvyle zima, k tomu ještě z mého pohledu nešetrné zacházení s živými tvory... být na mě, tak prodej živých ryb zakážu. Ale chápu, že na vesnicích je to vítané zpestření kulturního života. A samozřejmě se tím řada lidí živí, takže pokud to někdo dělá pro peníze, je to práce jako každá jiná.

zdevac - Profil | So 25.2.2017 11:28:13

JJanekk >> Naprostá pravda. Slovíčko "reprezentativní" je nebývale důležité :-)

Ostatně já nezpochybňuji výsledek ankety, ale právě její reprezentativnost a použitelnost, protože při tak malém počtu hlasujících a ještě za situace, kdy se za nesouhlasné stanovisko dává červená karta, je tato anketa akrát tak dobrá na uspokojení něčího ega :-) Doporučuji prostudovat něco na téma sociální bubliny, pak ti dojde, že i kdyby tady hlasovala polovina návštěvníků, stále to nebude stačit a mylnému závěru se nevyhneš. Maximálně si potvrdíš, že tvé názory sdílí i tvá komunita, ale na podobné věci je potřeba informovaného souhlasu většiny společnosti, ne jen části jedné komunity. Krásně je to shrnuto v citaci:

"U internetových médií například hrozí, že se lidé díky neochotě přijímat jiné názory stanou dobrovolnými vězni v bublinách souhlasného obsahu. Zkrátka díky internetovému vyhledávači, dobře nastavené čtečce nebo sociálním sítím budou mít přístup především k obsahu, se kterým souhlasí. Budeme tak sice možná spokojenější s tím, co čteme, ale čím dál více se naše soukromá realita bude vzdalovat od toho, co za realitu považují ostatní. Ukázkou jsou třeba mechanismy sociálních sítí, které kolem nás vytvářejí bublinový filtr"

A tato diskuze je krásným příkladem, zejména když nesouhlasný názor se netrpí a autor je vyloučen nebo když i ty sám radíš tyto lidi a názory ignorovat.

Mimochodem, pro A ani B jsem nehlasoval, kormorán je mi jedno, kdyby byl na místech, kde chytám, vadil by mi. Takže osobně jsem příznivce regulace a to klidně i odstřelem :-)

JJanekk - Profil | So 25.2.2017 10:54:12

zdevac >> tady je důležitý ten údaj 96%. Počet hlasujících je v anketách vždy omezený, tady je dán počtem lidí, kteří navštíví diskuzi a navíc nejsou líní vyjádřit svůj názor. Různé průzkumy veřejného mínění se taky sestavují třeba z jednoho tisíce hlasů a považují se za reprezentační pro celou republiku. Pokud je počet hlasujících dostatečný pro vytvoření reprezentativního vzorku, tak je vše v pořádku, to je ale otázka pro odborníky.
Druhá důležitá věc je dosažený výsledek. Při nerozhodném stavu by byl zapotřebí mnohem větší vzorek lidí než tady, ale pokud je výsledek 96% : 4%, tak pravděpodobnost mylného závěru klesá i při malém počtu hlasujících.

Obecně ty negativní hlasy vycházejí od malého počtu jedinců, kteří ale v diskuzi dělají takový bordel, že to naoko vypadá, že jsou rybáři v otázce kormorána rozštěpení napůl. Ty jsi takový příklad, s jedním podobným jsem si nedávno vyměnil pár soukromých zpráv a už mě přestalo bavit neustále vyvracet zcestné (nebo spíš žádné) argumenty protistrany.

Všem ostatním doporučuju ignorovat.

Heatley - Profil | So 25.2.2017 9:10:53

Chraňme si naši přírodu,od této černé smrti,než bude pozdě,jestli už pozdě není...

marmyš - Profil | So 25.2.2017 7:16:29

BLACKTIGER >> A na březích řek budou nad tou krásou chrochtat ekoteroristé:-)

Červené karty: rover, rikox, zdevac, keltt