Kormorán 2017

Petrův zdar.
Kolegové rybáři pokud máte něko fotografie kormoránů hodujících na rybách, fotky okolí a můžete je s číslem revíru zaslat mému kamarádovi, který je použije jako podklad pro svou práci v boji za zachování ryb v našich revírech dalším generacím!!!
Jinak diskuze je otevřena a můžete zde probírat téma KORMORÁN a vše kolem tohodle ptáka.

Kontakt na mého kamaráda pro zasílání fotek a třeba i dotazu na toto téma. Pavel je podle mne velkým odborníkem a přínosem pro náš ČRS.

Ing. Pavel Vrána, Ph.D.
Odborný referent pro životní prostředí, čistotu vod, ichtyologii.
ČESKÝ RYBÁŘSKÝ SVAZ, z. s.
Sekretariát Rady ČRS
Hospodářské oddělení
Nad Olšinami 282/31
100 00 Praha 10
mobil: +420 728 701 379
e-mail: vrana@rybsvaz.cz
web: www.rybsvaz.cz
Autor diskuse: dizlektik fídža - Profil , 17.1.2017 všeobecné - ostatní
Dále moderují: TEZAR Profil + martin37 Profil + Hans40 Profil

Jaký je Váš názor na snížení stavů kormorána v naší zemi?

A) Zásadně nesouhlasím-kormorány mám rád2%

B) Nesouhlasím-at si stavy kormoránů vyřeší matka příroda2%

C) Souhlasím pouze s jejich plašením odpalováním petard atd.0%

D) Souhlasím s jejich omezením formou zákonného odstřelu95%

Od 23.2.2017 hlasovalo 170 čtenářů.

Výr - Profil | Pá 17.2.2017 9:54:37

potočák 62 >> :-)))

potočák 62 - Profil | Pá 17.2.2017 9:48:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vítek >> Sázíš stromy,aby mělo povodí co kácet? Nebylo by účinnější to často nesmyslné kácení zarazit?Petrův Zdar

potočák 62 - Profil | Pá 17.2.2017 9:46:02

Svacimir >> To o regulaci kormoránů za pomocí orlů myslíš vážně??? 1 orel mořský uloví průměrně 6 kormoránů ročně a vzhledem k tomu,jak velké má teritorium to je flusnutí do vody.Petrův Zdar

Vítek - Profil | Pá 17.2.2017 8:35:24

Hlavně si to nerozházet s Matkou Přírodou. Abychom si nenaběhli "radikálním konečným řešením" pradávného přírodního stavu.

kritik - Profil | Čt 16.2.2017 21:10:39

Svacimir >> Hodně zajímavý názor, to jsi někde vyčetl, že?
http://ptaci.czweb.org/ptaci/1-kormoran-velky.php
Ano racek může čmajznout kormorání vejce nebo vylíhlé mládě které je zrovna bez dozoru, to je možný...
Liška zase může vyšťourat pod břehem nějakého zraněného nebo nemocného, který nedokáže vylétnout na strom k nocování, to je také možný.
Kolik znáš sokolníků, jestli se můžu optat?
Běž raději sázet ty stromy, jak je tady doporučováno :)

voz - Profil | Čt 16.2.2017 21:07:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Osobně bych co se týče petice, navrhoval rozeslání petičních archů do všech MO, kde by byly součástí při předávání povolenek. Takže by to musel přečíst každý aktivní rybář - a dle zvážení podepsat či ne...

Výr - Profil | Čt 16.2.2017 19:55:01

ace01 >> s mŕtvym kormoránom nemám osobnú skúsenosť, no informácie hovoria že to funguje....viem že fungujú "strašiaky" hlavne ak sa na nich aj niečo hýbe a sú dosť vierohodne zhotovené .....(trebárs zavesené CD na ruke sa vo vetre pekne točí :-) )
V konečnom dôsledku ak je situácia zlá (silný mráz a nedostatok potravy)prestane kormoránovi vadiť takmer všetko....aj strelca pustí na veľmi malú vzdialenosť, čo by za dobrého počasia napríklad neurobil.

Svacimir - Profil | Čt 16.2.2017 15:59:16

Kormorán je pták stěhovavý. Domnívám se, že problém nebude v těch 300 párech, které hnízdí u nás, ale v těch tisících, které k nám na zimu přilétají z Německa ...

Navíc Kormorány neloví jen Orli, ale i Racci nebo Lišky. A určitě i takový Sokol by šel vycvičit na lov Kormoráních mláďat. To by určitě šlo využít i v Třeboni ...

Ale na druhou stranu chápu, že výstřel z pušky je jednodušší, rychlejší a levnější. Viděl bych to jako vhodné doplňkové řešení.

Tomáš7 - Profil | Čt 16.2.2017 13:57:27

Svacimir >> Hele v ČR podle posledních dat birdwatch hnízdí asi 300 párů kormorána a to převážně na Třeboňsku. Takže pokud si myslel, že problémem jsou "čeští kormoráni", tak to s tebou nesouhlasím. A pokud myslíš vypouštět dravce na severu Evropy, tak to si myslím, že je absolutně nad limity ČRS. To prostě nebude mít sílu někde protáhnout skrz EU a nějak rozumně domluvit.

Vítek - Profil | Čt 16.2.2017 13:22:09

Apso >> Já sázím stromy a nezabývám se zhovadilostmi typu "střelba po hladových kormoránech", to je nehumánní idiocie.

bowman - Profil | Čt 16.2.2017 13:14:35

Svacimir >> Já myslel že to navrhuješ u nás.Proto ta otázka.Pokud to navrhuješ Němcům tak to pak jo :o)))))))))))

Svacimir - Profil | Čt 16.2.2017 12:57:00

bowman >> Ty dobře nečteš nebo nechceš číst.

Já píšu:

1) Navrhuji omezit Kormorány na hnízdištích pomocí predátorů.
2) Na hnízdištích v Německu už dva roky Kormorány decimují Orli

A ty se zeptáš, kde vezmu Orly ... NIKDE, protože už tam jsou ... @:-)

dizlektik fídža - Profil | Čt 16.2.2017 12:51:57

sory jsem dizlektik taže to máte jako šifru NAVAHO snad to rozluštíte )))))))

dizlektik fídža - Profil | Čt 16.2.2017 12:38:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jsem rád že diskutujete ale pokud máte zkušenosti jak tu někteří psali nebojte se zavolat nebo napsat jak je v zadání diskuze kotakt na pana Ing. Pavel Vrána, Ph.D. ten je nakloněn všem rozumným návrhům a pomoci z bojem proti tomuto invazivnímu druhu jako je kormorán ...poslední dobou je čim dál víc v televizi ....takže to všechno ňákou cenu má že se to řeší diskutuje ...jen jsem chtěl dodat ohledně těch zbraní co se tu občas řeší aby jste byly opatrní co napíšete protože se můžete dostat do problémů ze zákonem ...nejsem pře styhle věci odborník ale je i snad trestné nabádání k trestnému činu nebo tak ňák to je takže pokud si zde radíte tak opatrně nevíte kdo to čte a sleduje ....samozřejně pokud si sem dáváte ruzné zkušenosti nebo videa odkazi na větrovky které používáte na podkany nebo jen tak pro zábavu nebo dáte odkaz jak jinde ve světě stím provádí lov asi nemůže nikomu ublížit a někdo si koupí třeba novou vzduchovku na chalupu pro zábavu ale BACHA na to nabádání k něčemu co se nesmí .....jinak pokud by byl zájem ňákých petic dělám v rybářských potřebách a určitě by nebylo od věci donést pár A4 (petici ) i do jiných prodejen a tam to nachat a zbírat potřebné podpisy míslím že každý zákazník (rybář) si při koupi červů a krmení najde 2min na podpi ....nikdy jsem neděla petici tak pokud to někdo donese knám na prodejnu nechám to tu podepisovat ale výrábět to nemám bohužel čas ....tak zatím čus pažouti ))))

zdevac - Profil | Čt 16.2.2017 12:21:36

ace01 >>

1. hledání řešení kormorána rozhodně nemá probíhat v diskuzi na mrku. Už jen to, jak to tu někteří žerou, ukazuje, že to nemají v hlavně moc srovnané. Prostě diskuzní forum webu pro rybáře nemá a ani nemůže být výchozí platformou pro jednání, kde jsou potřeba rozhodnutí na celostátní a mezinárodní úrovni.

2. nikdo tu nehledá důvodu, proč se kormorán nemá likvidovat. Klidně je zlikvidujte všechny, já osobně bych někde zredukoval i kachny nebo slípky zelenonohé. Na některých místech v Praze se díky tomu nedá pořádně chytat. Ale považuji za hloupost, aby se po krajině pohybovalo větší množství lidí, kteří cokoliv střílí jen kvůli penězům. Je to řešení nesystémové, nebezpečné a ještě ke všemu neúčinné. V množství kormoránů, které se zde vyskytuje, nikdy odstřel nepovede k dlouhodobému snížení na rozumné množství. Jediná možnost, o které tu psal Svacimir, jsou zásahy v místech hnízdění. Netvrdím, že nemá být žádný odstřel, v opodstatněných případech smysl má, jen píši, že není možné z toho udělat masovou záležitost, kdy budou střelci obklopeny třeba oba břehy Vltavy v centru Prahy.

ace01 - Profil | Čt 16.2.2017 12:05:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdarte vsichni, tadle diskuse ma hledat reseni problem kormorana, ale misto toho jsou zde jedinci, kteri hledaji duvody "proc to nejde" namisto aby hledali cestu, kudy by to melo jit. Ale to patri k ceskemu mysleni, na to uz jsme zvykli, nejen v oblasti "kormoran".

Kdyz jsem si pred vice nez rokem uvedomil, co pro rybare znamena problem "kormoran", tak jsem se rozhodl, ze tomu trosku u nas na Dyji chci pomoct. Rekl jsem si jakou cestou se mam dat. Slysel jsem zkazky o tom, jak nejvetsi prekazkou je vzdy NP Podyji se svymi ochranarskymi umysly. A kdyz jsem promyslel cestu, kudy bych se mohl ubirat, tak mi intuitivne blesklo hlavou, hned na zacatku, ze nejvetsi brzdou a prekazkou by paradoxne mohli byt samotni rybari. Ted asi po roce zjistuju, ze to tak opravdu je. NP Podyji je otevreny k jednani, rybari, kteri maji mit nejvetsi zajem na potirani kormorana, maji spise zazdivaci tendence.

Zaporaci, zalozte vlakno "Kormoran 2017- proc to nejde" a tam to vse proberte.

Petr.OVA, Vyr, mate muj velky obdiv. Vase nazory, poznatky v boji proti kormoranovi a praxe jsou neskutecne cenne. Jen tak dal, prosim. Jsem milovnikem prirody, ale od te doby, co na zemi chodi clovek, tak proste do prirordy zasahuje at chceme nebo ne.

Ted konkretni dotaz na vsechny kormoranobijce: nemate nekdo zkusenosti s tim, ze se mrtvy kormoran povesi nad reku a ostatni by tam tim padem nemeli letat? Nekde jsem o tom slysel, ze to funguje, ze proste mrtvy ptak odpudi od reky ty zive, ale nemam to potvrzene.

Todle by totiz bylo super reseni pro oblasti, kde se nesmi strilet, nebo kde je omezeny pristup.

Diky za odpovedi

zdevac - Profil | Čt 16.2.2017 11:59:07

Svacimir >> Souhlas. Zejména když to "jednoduché" řešení nemůže z principu fungovat.

bowman - Profil | Čt 16.2.2017 11:51:12

Svacimir >> Ještě ale napiš kde ty orly a racky vezmeš?? To mi je právě záhadou.Těch pár orlů co zde ještě možná žije(než je lidé otráví ) to asi nezachrání co ekoteroristi způsobili.

Apso - Profil | Čt 16.2.2017 11:38:43

Vítek >> Vy byste měli přiložit ruce k dílu a dělat něco smysluplného a ne jen chodit kolem vody s notesem a barvou a značkovat ohlodané stromy od bobrů a počítat ten černý mor, co nám plundruje vody. Nějak vám uniká základní podstata věcí, že ani bobr ani kormorán už nemají přirozeného predátora, který by jejich stavy udržoval v rovnováze. A nebo jste si toho vědomi a teď nevíte jak z toho ven. Co kdyby jednou přišla doba, kdy vás bude někdo hnát k zotpovědnosti za ty vaše ekologické přehmaty.

Svacimir - Profil | Čt 16.2.2017 11:37:41

bowman >> 10 vteřin hledání pomocí Google ...

"V Německu byla v rezervaci vodního ptactva prokázána přirozená regulace, v posledních dvou letech byla populace kormoránů do značné míry zdecimována za pomoci orlů mořských, racků stříbřitých /v ČR spíše podobný racek bělohlavý/, lišek ..." "Hnízdní úspěšnost byla pouze kolem 10 %."

http://ptaci.czweb.org/ptaci/1-kormoran-velky.php

Červené karty: rover, rikox, zdevac, keltt