Kvalitní filetovací nůž

Jaky tip nože zvolit? S delší nebo kratší čepelí?
Autor diskuse: vara - Profil , 29.1.2016 všeobecné - náčiní, doplňky

Kejml - Profil | Čt 27.2.2020 12:30:03

Popik >> Používám při broušení olej.

Popik - Profil | St 26.2.2020 23:38:18

Kejml >> ted uz jen elektromagnet na ty kovove "spony" co z toho půjdou...rado se to lepi na reprak v mobilu

valcha186 - Profil | St 26.2.2020 21:17:20

Koupil jsem brusku z Lidlu, cca 500,- na nože, dláta, vrtáky atd. a je to podvod, šunt. Místo brusu, ocel. kotouč s nalepeným brusem, nepřesné, nedrží to. Na tyto brusky je soustavná reklama a proto to nekupujte a ani o tom nepřemýšlejte. Jak se kotouč obrousí, nebude snadné sehnat asi náhradní. Nikdy jsem nefiletoval kapra, polévku nikdo nejí, ale zkusil jsem to. Mám na to 20 cm dlouhý, úzký, dost ostrý nůž a je to pohoda. Ze zbytku dělám salát. Šupiny neškrábu, ale podřezávám s tímto nožem. Nikde to nelétá a kůže je taková jemnější.

Diamond - Profil | St 26.2.2020 21:00:14

Kejml >> pri filetaku by som sa nebal ist 20-25 stupnov. Ake brusky do toho pouzivas?

Kejml - Profil | St 26.2.2020 20:21:15

Popik >> Já brousím vrcholový úhel 30 stupňů.

Kejml - Profil | St 26.2.2020 20:11:04

Diamond >> Mám to od vánoc. Brousí to výborně a rychle. Jednoduché a přesné nastavení úhlů, otočná hlava. Zkrátka radost brousit.

Popik - Profil | St 26.2.2020 18:10:33

Kejml >> sikovna vecicka. Pod jakym uhlem se brousi filetak?

Diamond - Profil | St 26.2.2020 17:13:11

Kejml >> ďakujem za tip, vyzerá to solidne ;)

Diamond - Profil | Út 25.2.2020 16:13:36

Kejml >> co to mas za udelatka?

Kejml - Profil | Út 25.2.2020 15:21:44

Jsou ostré jako břitva.

Pepa z depa - Profil | Ne 31.3.2019 15:05:21

sliver >> moc o tom nevím. sem běžnej uživatel co nenabrousí konvexní výbrus a zvládne jen to základní na kameni (ani nechci vidět pod mikroskopem co sem napáchal na ostří). a občas obtáhnu ženě nůž na ocílce. radit ale umím.

sliver - Profil | Ne 31.3.2019 14:15:44

Pepa z depa >> sem se ptal, protože o tom něco vím. Když vynecháme břitvy, tak kůži na nože jedině s lapovací pastou a stejně je to zbytečné. Jehla ti nevznikne, pokud správně brousis a nůž musí holit už při zakl. broušení na 120. Pak už jen lestis. Ten Apex je dobrý a je škoda to po něm dobrusovat v ruce. Brousky na něj jdou jednoduše a levně udělat ze smirglu a prkynek. Dneska koupíš lehce smirgl i 2000.
Ten udělá už zrcadlo. Pro mně je hodně důležitý fix a lupa nebo ruční mikroskop.

Pepa z depa - Profil | Ne 31.3.2019 14:02:21

sliver >> a já si myslím že tím ostří vyleštíš/doladíš/odstraníš jehlu a tak. kdybych byl lazebník tak ti řeknu že tím oživím na ostří břitvy ostří - takže břitva bude líp holit. ale nejsem lazebník. máš ještě nákej dotaz?

sliver - Profil | Ne 31.3.2019 13:58:39

OG >> jaký účel a smysl má obtazeni nože na kůži ?

OG - Profil | Ne 31.3.2019 9:28:53

Dovolím si oživit téma broušení nožů, které zde proběhlo cca 5 stránek nazpět. Nedalo mi to a objednal jsem z Číny brousící systém Apex 5. generation s rotačními čelistmi. Zpracování přesné a kvalitní, nastavování úhlu se provádí vysunováním zadní destičky. Nejmenší možný nastavitelný úhel pro broušení jedné strany ostří je 9°, tedy neměl by být problém nabrousit nože s ostřím 18°. Fixace čelistí se provádí tak, že se středovou matkou přitlačí trubička na opěrnou desku a tím dojde k přitažení čelistí k fixačnímu válečku v této desce. Povolením matky a zatlačením na zadní matku proti pružině, dojde k vysunutí čelistí z fixačního válečku a je možné je otočit o 180°a tím docílit stejné pozice druhé strany ostří vůči brusnému kameni. Brusné kameny je potřeba udržovat ve vodě, ale i tak jsou upotřebitelný jen 120 a 600. Kámen 1500 je k ničemu, je měkký a při broušení zůstává na noži kaše. Asi bude lepší pořídit jiné, co mám dobré zkušenosti, tak brousek Belsky nemá chybu. Jinak systém vypadá funkční, finální broušení je ale stejně nutné udělat v ruce buď na kůži nebo na břidlici.

MB - Profil | So 29.12.2018 22:21:37

Rybkin >> ten včelí vosk fakt funguje.....

Rybkin - Profil | So 29.12.2018 19:57:00

Gekoman >> Tak ještě jeden dokoupim a uvidíme:-))

Gekoman - Profil | So 29.12.2018 19:53:51

Rybkin >> Já četl , že už ty rukojeti voskují místo laku , tak snad ten nedostatek odstranili, lak na dřevo nepatří ... :)

nekut - Profil | So 29.12.2018 19:12:25

Knifemaker >> Tak Míro, dobře. U mne jsi Mistr. Nesmírně obdivuji každého, kdo dokáže něco takového vyrobit, a také prodat. Ještě k tomu je , alespoň co čtu, skromný. Moc Ti přeji, ať se Ti daří. Vše nejlepší v Novém roce, ať už v podnikání tak v soukromém životě. Mistře Míro.

nekut - Profil | So 29.12.2018 19:05:55

cechura09 >> Moc děkuji.
OG, díky, Tobě už zase.

Pstruh27 - Profil | So 29.12.2018 17:52:51

Rybkin >> ja by som to naopak vôbec nelakoval..... zbrúsil by som starý lak, pekne do hladka vybrúsil šmirglami a potom pekne okúpal v ľanovom oleji s včelým voskom ;-)

Rybkin - Profil | So 29.12.2018 17:37:08

GTdpcfix >> Proto se do toho nebudu pouštět:-)

GTdpcfix - Profil | So 29.12.2018 17:35:03

Rybkin >> presne ...myslim ze kdyby jsi jej obrousil a prelakoval pokazil by jsi to:)

Rybkin - Profil | So 29.12.2018 17:32:56

GTdpcfix >> Ty plastový jsou možná vošklivější co:-)))

GTdpcfix - Profil | So 29.12.2018 17:30:06

Rybkin >> ja nevim jak kdo to ma postavene ale me se zrovna na nem ten zub casu libi