Dokazování porušení RŘ

Ahoj, měl jsem takovej menší konflikt s porybnym a chtěl bych vědět váš názor... U vody jsem si chtěl nachytat něco rybiček na úhoře, hrouzků, nicméně pokusy dostat je do čeřenu, byly marné (zelená síťka je zaručeně odradila). Tak jsem si pomohl podběrákem, který je černý a kterého se mi pár rybiček ulovit podařilo. U tohohle počínání mě viděl rybář, který už asi hodinu marně prohazoval woblerem řeku něco málo metrů po proudu. Tázal se mě, zda-li neznám rybářský řád, že do podběráku se nesmí a že pokud toho nenechám zavolá porybného. Já říkal že vím, že se to nesmí, že jsem chtěl jen dostat těch pár 3cm čudliček. V každém případě jsem toho nechal a šel k prutům. Zachvíli se za mnou vyhoupl z křoví porybnej a udavač se šklebil z druhý strany řeky. No co, řikám si, mám všechno v cajku, nebude žádnej problém. Porybnej mi provrtával papíry snad 10minut, jako bych chtěl něco najít, ale pak se začal vyptávat na ten podběrák a lov těch čudel. Já na to že co stím, vždyť tu nebyl a on pravil, že mu to řekl rybář co to viděl. No to je sice možné, říkám, ale on není porybnej a vy jste tu nebyl, za co mě chcete brát papíry ( to už si je totiž cpal do kapsy). ....Těžko si dovedu představit, že jedu po městě, vidím jak kolem mě prolítne auto 100kou, načež zavolám policii a oni mu na základě mé informace dají pokutu.... Myslím že stejně nesmyslné je to v případě RŘ. Porybnej už se měl k odchodu s papírama ale pořád mi nebyl schopnej odpovědět zda-li má právo mi sebrat papíry na základě toho, že pouze slyšel o porušení RŘ, a to ještě "porušení podběrákem". Že prej to mám vědět já a že to není jeho věc, tak jsem zavolal policajty a marně jsem doufal že se doberu nějakého vysvětlení, má-li na tohle právo. Samozřejmě jsem se nedověděl nic- prej: my ten rybářskej řád neznáme, to se musíte domluvit tady s pánem... atd atd. Zdánlivě ztracenou situaci jsem nakonec vyřešil mě odporným způsobem, řka, že si to budu již pamatovat a že se jistě nějak domluvíme, načež mi tedy papíry vrátil a odešel. No a teď bych chtěl vědět jak to doopravdy je. Rozebírat mé "závažné" porušení RŘ nyní není na místě, jen bych rád věděl jestli k zabavení papírů stačí jen echo o chytání hrouzka do podběráku. To bych pak mohl chodit kolem vody a říkat: tenhle chlap měl před chvílí ve vodě tři pruty. A zachvíli by šel domů bez papírů. Moc se mi tomu nechce věřit, že by bylo tak snadné někomu takhle pěkně zavařit... ...že by to bylo v pořádku. Díky za odpovědi.
Autor diskuse: MKCkaras - Profil , 29.6.2010 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Sven - Profil | Čt 1.7.2010 19:24:11

sadraj >> Samozřejmě, že ve všech odvětvích lidské činnosti se najde nějaká černá ovce, nejen u policistů.
A že na ně je nejvíc vidět? To snad je v pořádku. Nebo ne ? Kdo jiný má v popisu práce kontrolu dodržování zákonných norem než právě oni a justice. A pokud by nebyla naděje, že se právě na jejich poctivost, neúplatnost a nasazení dá spolehnout, tak to už by hodně špatné. Proto klobouk dolů před každým z nich, kdo svou profesi dělá dobře a těm co jim kazí jméno, bych přál minimálně trojnásobný trest za stejný skutek, než který by za něj dostala civilní osoba.
Odkaz na výčet jejich trestné činnosti jsem tam dal úmyslně aby si někdo tu profesionální Rybářskou stráž zbytečně neglorifikoval. Zvlášť když je předem jasné, že výběr adeptů profi RS by ani náhodou nedosáhl náročnosti výběru adeptů PČR. A jak vidět ani ten nic nezaručuje.

GUGU - Profil | Čt 1.7.2010 19:13:09

Fishky >> ty vado ! ...to byla "precizně vyladěná" odpověd...a už se radší ani neozval :-D

sadraj - Profil | Čt 1.7.2010 18:55:56

Sven >> no hezká tobulke jen bych ji taky chtěl vidt podle jinejch profesí . když vezmu jen prahu a počet trč za rok hodne kolem 400 000 tka kdo je dělá poldové určítě ne ale jsou privní po ruce který jsou hlídaný ze všech stran a na ráne , kolik třeba řidičů z povolání udelá T4 za rok , nebo chodců , opalených spoluobčnů a podobně tma už se takováhle statisika tak lehce nevede protože do toho nikdo nevidí a nidko to centráoně něeviduje a i když by evidoval tka jicch stejně nejmin polovinu oproti kapesnému SZ zase pustí a nebo zastaví stíhání viz nejkenovaní SZ a ministři a pdobně jak to hezjky vyšumí ale poldama se bud oparovat furt , kde má třeba jen arnmáda takovou statistiku , nebo městká policie popřípade cech bezpečnostních agentur a podobne to by byly zajimavý čísla 250-300 trestnáku na 40-50000 poldu za rok je docela normalní čislioo všude ve svetě to se vždycky v takovýmhle počtu lidí najdoušmejdi cio tam sli proto aby mohli přivydelavat do kapec , a v tom jsou i tapočítany dopravní nehody když polda nekoho honí a náhdou se třefí na křižovatce do nezučastnený osoby a pošle ji tím pádem do nemocnice a podobný veci jako auto na střeše v aute 3-4 kolegové a střecha kola nekolikráít za sebou a už je z tohho obecný ohožení a ublížení na zdraví apodobne a to se tma všechno započítává to kyby se počitalo všem tak nevím , spoustu nehod nikdo ani nevidí takovejch tšch vresnickejch kde se obrátí po zábeve auto nekolikrát do příkopa kamoči ho zvednou a nekdo střizlivej ho pak odveze anebo odtáhne traktortem nekam do stodoly aby nebylo viodeět takovejch je po dobotách nedelí a oprázdionách hafo a hafo ale ty nejdou holt tak viditelný jako poldové mají smulu všechno se snima vymeta a armáda se jen valí a ješčtě míá vetíprachy jak ti chudáci dovolenou si musíé oddělat navíc jako přesčasy tkaže jako by ji vlastne neměli 150 hodn musej oddělat aby jim nekdo zdal poeachy zapřesčas a to je vlastne skoro celá dovolená kteropu delají zadarmo a že techpřesčasu je hafo a hafo jelikoýž se k nim moc lidi nehrnou za ty peníze mít akovou odpovednos a furt jeenou nohou v krumu a druhou v hrobě to není práce jako každá jiná ve 14 píchnu a padla domu s čšistou makovicí a v praci celej den mužu přemejšlet o čem chci a všchnui okolo na ulici mi nužou bejt ukradený , jdei to zkusit a uvidíš to sám jak je to jednoduchý apak se třeba do takvcoý tabulky dostaneš aniž bys vedel proč , jen proto že tě nekdo uvodí neco dělat a nebo neco uděláš omylem jinak a hotovo už se vezeš . Ne že bycj je měl rád ale zase tak strašný to není spíš mi vadí ženejsou videt venku a už se krade i vpravý poledne a každýmu okolo je tojedno ani nikdio nezvedne telefon anenahlasí že neco viděl to je v naší společnosti smutný , nešeženeš svedka a hotov o pak není koho spudit protože je to slovo proti slovu

fred41 - Profil | Čt 1.7.2010 13:30:51

ty vole, jak jsi teho porybniho ukecal?

kakr - Profil | Čt 1.7.2010 12:32:35

Y@rin >>
Zkoušky RS se provádí cca posledních 10+ let, před tím žádné neexistovaly.

Y@rin - Profil | Čt 1.7.2010 12:24:09

Fishky >> Píšu o současných mobilech - některé mají 8, ale i 10 Mpx a to nemluvím o vybavení optickým zoomem. Divil by ses jak kvalitní fotky dnešní mobily dokážou udělat. Předpokládám, že ty chycené rybky "vysypával" do řízkovnice a to se zpravidla s utopenými hodinkami nedělá.
Souhlasím s Tebou, že by tam muselo být víc přesvědčivých důkazů.... což jsem ostatně naznačil u obtížnosti řešit něco, kde jde tvrzení proti tvrzení.

Celé to odráží i ducha doby - dříve byl "pan porybný" pan někdo, rekrutoval se z těch nejzkušenějších rybářů. Měl přirozenou autoritu a respekt. Jeho slovo mělo váhu.
Nestávalo se v takové míře, že některá RS neudělá zkoušky, protože nepozná ryby nebo nezná řádně předpisy.
Na druhou stranu mám pocit, že se rozšiřují řady těch, kteří špekulují s tím, jak předpisy obejít či jak s RS "vydrbat".... ale to už se dostáváme úplně jinam než kam směřovala otázka.

Fishky - Profil | Čt 1.7.2010 10:26:55

Y@rin >> Z toho lze celkem snadno dovodit, že oznamovatel, který Tě u nepovoleného způsobu lovu viděl, může v řízení o přestupku fungovat jako svědek. - jasný, na základě tvrzení proti tvrzení toho moc neprokážou, a debatovat nad tím, co je vidět na teoreticky možné mobilo fotečce o 2 Mpx ze 20ti metrů přes řeku je stejně kalorický jako tipovat, co bude mít dnes sousedka na oběd. A video? řekne že mu do řeky padly hodinky a podběrákem se je jen pokoušel vyprostit. Stále mi tam nějak chybí ten základní stavební kámen, na co to postavit, páč je to hodně vratký.

Y@rin - Profil | Čt 1.7.2010 10:04:34

Nečetl jsem celou diskusi, jen výběrově poslední příspěvky. Proto, jestli opakuji něco, co již bylo napsáno, tak se omlouvám. I když, jak říkal Jan Amos Komenský "Opakování jest matka vědění".
Též předesílám, že jde (kromě citace právních předpisů) o můj právní názor.

V § 33 zák. č. 99/2004 Sb., zákon o rybářství, v platném znění se uvádí: "Pokud tento zákon nestanoví jinak, vztahuje se na řízení a rozhodování uvedená v tomto zákoně správní řád."
§ 51 odst. 1 zák. č. 500/2004 Sb., správní řád, v platném znění upravuje dokazování: "K provedení důkazů lze užít všech důkazních prostředků, které jsou vhodné ke zjištění stavu věci a které nejsou získány nebo provedeny v rozporu s právními předpisy. Jde zejména o listiny, ohledání, svědeckou výpověď a znalecký posudek."

Z toho lze celkem snadno dovodit, že oznamovatel, který Tě u nepovoleného způsobu lovu viděl, může v řízení o přestupku fungovat jako svědek. Navíc to může mít "podepřené" fotkami či videem (současné mobily velice dobře fotí či nahrávají video).

Sám potvrzuješ, že jsi lovil nepovoleným způsobem, tak buď rád, že to RS vyřešila domluvou a nemá to pro Tebe žádné následky. Ber to prostě jako stručné konstatování a ne jako nějaké mentorování či machrování.

No a co se týká jádra Tvé otázky - možného nepravdivého obvinění někoho.... tak pro příslušný orgán je velice těžké rozhodovat, jde-li o "tvrzení proti tvrzení". Měl by si, je-li to možné, opatřit další důkazy.... a pokud to není možné, tak je lepší z toho se ctí "vycouvat" než rozhodnout bez jednoznačných důkazů. To by pak, při odvolacím řízení, každý ten jeho paskvil "shodil ze stolu".

Fishky - Profil | Čt 1.7.2010 8:41:39

Mrknato >> co to tady zase máš za mrákoty :) kaprařská montáž, že je samosek? Ani náhodou čoveče, dá se stejně jako u jiných způsobů chytat hodně pasivně a je tedy větší šance na setrvání ryby po záběru na montáži (rozuměj dostatečně dlouhé časové prodlevy mezi záběrem a vykutálením se vykutáleného kapraře z přechodného bydliště u vody) na druhou stranu tohle samý je u lovu sumců na bojky, srkačky, feederu s peletkou přes gumku, plavačky s masnaky či žížalkou v obloučku malého háčku, prostě jakýkoliv způsob lovu kdy máš odhalený háček a ryba se ti chytí sama není samosek - ale precizně vyladěná montáž ;-)

Mrknato - Profil | Čt 1.7.2010 8:19:08

Sla >> fídrař co chytá na systém samoseku odvozený z "moderní kaprařiny" je už též moderní kaprař. Neboť kdo zlu neodporuje, stává se jeho součástí. Takže já budu hroznej dobrák.... ) blatník
Reakce na přededit......

Sla - Profil | Čt 1.7.2010 8:13:40

Mrknato >> j

Dejv - Profil | Čt 1.7.2010 8:10:04

Mrknato >> kdepák, do toho ti fušovat nehodlám !!!!!:-)))

Mrknato - Profil | Čt 1.7.2010 8:05:29

Dejv >> Neříkej, že i ty jsi samosekový specialista? Tak to by jsi mě tedy rozesmál. Samosek jen jednoho specialistu má a tím jsem já. (copyright Marfuša)

Dejv - Profil | Čt 1.7.2010 7:59:39

a je to tady...:-)))

Mrknato - Profil | Čt 1.7.2010 7:56:00

Salmo1 >> Nevím, ale samosekový specialista jsem já, a já říkám, resp. vyhláška hovoří o "systému" a to "věc" rozhodně není. Výklad vyhlášky zcela jistě nepřísluší RS a jejich příručkám, ale MZe. To, že pružinové strojky, které se dříve zovaly samoseky, dnes již nikdo nepoužívá, je dáno daleko dokonalejším systémem "kapřařské samosekové montáže". Rozumím ale tomu, že moderní kaprařina je fenomén a dosavadní MZe by s toho jistě nějak šalamounsky vybruslilo, kdyby to muselo řešit. Stejně tak vyřešilo podnájem revírů (ale jen zvrchu dolů) a max. počty vydávaných povolenek na 1ha revíru při společném rybolovu, což ale není ten, kdy Rada vydává CS povolenky. To je též systém samoseku.........

Šumichrást - Profil | Čt 1.7.2010 7:52:58

Porovnávat toto s dopravním přestupkem je poněkud mimo. Rychlost se dokazuje pouze
měřením a ne svědectvím.
Pokud byl někdo svědkem při přestupku a je ochoten svědčit, pak se stane účastníkem řízení.
Což je tvůj případ. RŘ jsi porušil, sám jsi to přiznal. Zase na druhou stranu si nemyslím, že je to tak vážný přestupek, aby bylo nutné odebírat povolenku. Podotýkám, že nejsem členem RS. Pokud bych byl, pak bych řešil domluvou na místě, nebo zasláním zprávy místní organizaci.

rybomil - Profil | Čt 1.7.2010 6:56:22

Jste toho učitele rozsekali .......
Tedy, že se nestydíte, tohle mu udělat před začátkem prázdnin ! :o)

Káceč - Profil | St 30.6.2010 23:53:45

MKCkaras - >> Díky za díky.
A omlovám se všem obyvatelům Loun,kteří vědí,že kapr nemá ústa.

Salmo1 - Profil | St 30.6.2010 23:40:43

smradzjzd >> Ano,máš pravdu i já sám jsem se pídil co že to vlastně je.U vody jsem to potkal až po patnácti letech.

smradzjzd - Profil | St 30.6.2010 23:37:33

Salmo1 >> já to vím. Jde mi jen o princip co je psané, to je dané a v RŘ je těch najasností moc, dlouho, a nic se neděje. Pod záminkou aby byl RŘ schopen pochopit každý rybář co nerad čte, se to tak okleštilo, že je to samá nejasnost.